..
Polako se umaram, sad mi je malo žao što sam win10 išao uopće brisati. Sve je radilo kako treba, a prestar sam da bi se "igrao hackera".
-e-da..
..
Polako se umaram, sad mi je malo žao što sam win10 išao uopće brisati. Sve je radilo kako treba, a prestar sam da bi se "igrao hackera".
-e-da..
U live ubuntu 20.04
sam napravio ovo:
sudo apt install efibootmgr
sudo efibootmgr
izbacio mi je:
BootCurrent: 0001
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0002,2002,0000,2001,2003
Boot0000* y
Boot0001* ATAPI CDROM: HL-DT-ST DVDRAM GUE1N
Boot0002* ubuntu
Boot0004* Windows Boot Manager
Boot2001* EFI USB Device
Boot2002* EFI DVD/CDROM
Boot2003* EFI Network
Pretpostavljam da je onda EFI mod uključen, jer mi inače ne bi ništa izbacio?
Ovo je nakon što sam nanovo instalirao, potpuno izbrisao sdd, nisam kreirao niti jednu particiju i ostavio instalacijskom programu da si napravi kako god želi.
Sad ga samo trebam restartati ako se sustav podigne poslije lako kreiram particije.
EDIT:
Opet ništa.
Sad sam uzeo instalacijski DVD od WIN10, pokrenuo recovery/troubleshooting, podigao bios setup utility, (password dobio sa neta)
U opcijama je UEFI uključen.
Eto, iskreno ne znam više. Da ovo pod 9 EFI File boot proguram na prvo mjesto?
Garancija nije istekla jer sam uzeo produženje na 5 godina. samo ovo je softwersko njesra, nije hardver.
EDIT2:
Pri bootanju (F12) imam samo opciju 1. y
To je valjda taj EFI, zašto y to samo bog zna.
EDIT3:
U
pod Boot mode mogu izabrati UEFI i Legacy
Da probam sa Legacy?
Da ne smeta mozda "Secure Boot"?
BTW: zasto ne stavljat slike direkt na forum nego linkove?Promijenio sam UEFI u Legacy, izbrisao EFI particiju, formatirao cijeli disk i pustio ubuntu da instalira sam.
Instaliralo se, podiže se.
Samo, opet ostaje pitanje, zašto neće UEFI.
@ihush
Probao sam staviti boot, napisao sam. Nije mi dalo boot na efi particiju jer je fat32, nisam je ja prebacio nego sam instalacijski program.
Osim toga, nije jednom bilo da ostavim prazan sdd, označim da instalira novi ubuntu 20.04, ako OS treba /, /boot, /svašta nešto, nek si napravi.
Koja poanta je da kad se "samoinstalira", sam stavi efi particiju od 512Mb u FAT32, zapuni je sa dvadesetak Mb i onda se ne može podići? Jer linux boot nemre biti FAT32. Ne znam, malo čudno.
Na kraju, jel ostaviti ovako, bios/legacy ili da pokušavam još na UEFI?
Ko da imam karoseriju od Audi Q7 pa u nju prišarafim mašinu golfa 2 GTI.
@djigibao
Iskreno ne znam.
-uefi tj gpt je potreban samo kad je potreban, kao boot disk veći od 2tb.. tako da bez gpt-a a time i svega povezanog s uefijem možeš, nema razlike za os-korisnika-hw.. osim problema kompatibilnsoti koje danas više ne bi trebalo biti (novi hw + novi install..).
-problem je kako napraviš boot medij, koji mod, kao i boot s tog medija, tj ako je superfloppy tad moraš u bootu izabrati ako bios nudi uefi-mbr/legacy.. ako nisi bootao u odgovarajućem modu tad naravno ne radi, ako bios ne nudi izbor tad napraviš boot medij u konkretnom modu, no neke posebne prednosti-potrebe nema tj pitanje koliko ćeš se zadržati na linuxu prije nego se vratiš na win :)) .. ili možda ne.
edit, bunker..
-znam ga ja, skupa u školi, mali je lud ali ok.. ili, a pitanje je tko zna debilana ili nešto konkretno kao pitanje??
dakle, želiš HW problem riešiti SWom-OSom? -smiješno-tužno-nerealno :) tj osevi su 'isti' desetljeće, isti-identični requirementsi, odnosno ako želiš nešto 'kompatibilno' (gledajući vrijeme-resurse) tad je to kao xp tj (npr) ubuntu 9.10 .. ali zaboravi tad na npr internet, odnosno obrnuto, ako je kriterij internet, tad moraš zadovoljiti današnje-internet kriterije (što za sam browser znači +2gb + gpu.. ili se vuče ko magla), dok klasična floskula vrijedi i dalje, linux je jedan, dok su distre samo nakupine softa koji radi ok ili ovisi o cilju-želji onog tko je slagao distru, no nije ono što želiš tj nije rješenje jer je soft (ne hard).
-tj sve što radiš ovisi upravo o tome što-čime radiš, tj zahtijevi sw moraju biti u skladu s hw, igra, office, surfanje ili tetris.. isto je tj neki npr knjigovodstveni soft može raditi jednako dobro (osim fisklaizacije i sl.) ili možda lakše za razumjeti-usporediti, igre, tad gejmaš igre iz tog toba tj one koje su unutar mogućnosti hw-gpua i ostalih requirementsa, tj to je jedini 'pravi' kriterij, pročitaš requirementse softwarea kojeg planiraš koristiti i tad imaš ili nemaš adekvatno računalo, tad možeš birati os ako je izbor.. inače je besmisleno.
--da bi ti nešto palo na pamet, pogađaš... :) pa da, no sretno.
edit: no to bi bilo prejednostavno, pa nastavimo ...
antix je pun gluposti, kao about koji navede npr da može raditi na pentač-3 256mb .. što je bezvezarija ili picazjlasto pogrešno, tj x686 nije x386, zapravo sve distre, svi osevi u posljednjem desetljeću rade na 512mb i manje rama, no nije smisao sam os, nego npr browser, koji u ovom slučaju dolazi kao firefox, koji gle što traži.. tj to je requirements, + naravno i ostatak kao gpu. Pa sad, kakve veze ima os s browserom ili tko što traži i što čime radiš.. tj ako ti ta distra ''leti'' (radi, brzo-responzivno..) što radi?.. radi li FF brzo? Playa neki yt video? Soft je kriterij, ne os, dok je to sve isti-jedan linux a ovo samo derivat debiana.
-može li raditi na spomenutom pentač-3 s 256mb? kažu da može.. no ima li to smisla, upotrebljivo i što može raditi, FF?.. ništa?
WinXP FTW
Mozda ti ovaj vide moze pomoci vezano za wi-fi...
Ima taj lik jos nekoliko videa vezanih za AntiX pa vidi ako ima neko rijesenje ili mu se javi, cini se da je dosta upoznat sa tom distrom.
-nije to teoretiziranje nego tebi baš ništa nije jasno.. možda banalan primjer, auto-običan-serijski i isti auto za trke-brzinu. Izbaciš sve što možeš, siceve, pepeljaru, sve.. i auto je isti ali lakši, brži. Tad ti tražiš sic, kojeg nema. Ili-ili. To je debian, kao i arč, odnosno ne postoji minikanister za 50L jer je to fizika-zakon neovisno što ja teoretiziram.
-distra, sviđa ti se ili koji već razlog, koristiš.. tj to je posložio profesionalac, radi. Sad bi ti bio 'majstor' i popravio? Možeš biti juzer, realnost, odnosno bavi se time desetljeće i tad napravi odgovarajuću distru s željenom kantom za smeće.
-btw, ja ne podnosim kantu za smeće, smeta mi.. :)
-firefox .. ili je isti, firefox ili nije, ako nije tad nema kako kažeš 3/4 funkcija-viška-smeća.. i tad ako nešto od tog želiš, nema.
-problem ako ti kao juzer, želiš takvu distru, ovisiš o supportu te ekipe, koja možda sutra ode nekamo.. i tad opet nemaš ništa i tražiš drugu distru tj završiš na npr ubuntuu ili deb ili arch, odnosno nečem dugoročno-stabilnom što radi i ima ono što želiš, auto koji ima klimu i siceve, ..
-to ne radi 'vikendprogramer', nije to copypaste kao što si se već mogao uvjeriti dok je legendarni cowboy odavno nestao iz teme (on bi to sve ugurao u 286xt s 512kb..).
-kritika od nekog tko traži upute za dns .. naravno da možeš podesiti ručno (manualno) adrese umjesto dhcp-om, no i dalje nije jasno što tražiš-želiš.. tj što natipkaš i misliš da je nešto pametno. Naravno, pojma nemam, nit tvrdim da znam što uopće želiš pitati oko dns-postavki, no ti još manje znaš što želiš pitati, pa eto još jedna plahta, :)
-varaš se.. uopće ne tražim/google.
-za kantu je jasno što želiš, odnosno jasno da je to izbačeno (zbog potreba distre-resursa kao što je npr 32bitna), no editiranje dns-a je i dalje nešto nedokučivo, želiš editirati domain name server nešto.. što? Što inače radi dhcp, dodjeli ip, gw, dns.. ili uneseš ručne podatke ili koristiš dhcp tj tad router to radi, tj podesiš na routeru automatika ili ručno i tad sva računala u mreži imaju automatikom... no kakvo editiranje dns-a ti želiš, .. jamačno nešto važno-korisno, za hakere.
prevedeno, želiš podesiti dns, ali ne znaš kako? :) .. jednako na svim mogućim uređajima-osevima, mreža-pravila su ista-identična svugdje. Ako uređaj kao npr mobitel nema mogućnost ručnog unosa, tad to rješavaš na routeru, što je kvalitetnije, urednije, bolje.. pogotovo kad govoriš o firmi... a ako firma nema sredstva za kupnju jeftinakenr routera od 150kn tad je problem daleko veći od dns-a.
-imaš npr hosts, nekad su i browseri imali svoje liste, no ako želiš kontrolu-sigurnost, tad to ne radiš klikanjem po računalu nego centralno tj ili server (ako AD-ms, gpo i sl.) ili router kao mrežni šef, tj router-soft je samo soft, koji jednako može biti u računalu-serveru (mada već desetljećima to radimo u kutijici ne u računalu..) + naravno tad server mora biti 'pravi' s barem dvije mrežne.
-problem s kantom, nećeš riješiti.. jer to nije 'cfg-skripta' za copypaste, nego ugnježđeno u os, fs, permisione .. i sam smisao. Kako da želiš dodati 6tu brzinu na neki postojeći motor s 5 brzina.. tj nije to za klasu vikendaša :)
-tj da sve što je autor distre izbacio vratiš, tad si opet na nultoj točci, tj tad možeš kraćim putem instalirati debilana ili buntića.
-svaka (extremna) specijalizacija-optimizacija je dvostrana, tj dobitak-gubitak, pa tako i s računalom, custom distra, nije univezralno tj take it or leave it, ako ne radi ono što trebaš tad ti nije adekvatna, ako radi ne diraj.
Ihush , pa kaj si već zaboravio da sam stavio fotku iz koje je vidljivo da sam našao način i to gui način za rješenje editiranja mrežnih postavki. Evo slike opet samo za tebe mog starog frenda...hehehehehe
Kompa, udruga je u pitanju ( branitelji ) a ne firma, a njihove prostorije su najčešće smještene po mjesnim zajednicama, općinama, ministarstvima i sl i onda oni koriste postojeće rutere od tih ustanova, i neizvedivo je da bu netko čačkao po tim ruterima.
-nisam zaboravio.. niti mislim da je nešto što je nerješivo i sl, nego to da ni to nisi znao nego tražio, čačkao.. :) .. strašno! ;-)
-odnosno, da nije isto za kog se radi.. no legitimno sam spomenuo firme, odnosno ti spominješ edukativne radionice. No svatko od njih ima neku opermu, modem.. i to nije nešto što ti trebaš čačkati, tj to što pokušavaš je bezveze, dns nije problem tj nije bitna stvar osim kad želiš svaku milisekundu-optimizirati.. ne customiziraš nešto za general-usege ili nepoznate usere-situacije tj radiš suprotno 'pravilima' i na kraju ćeš odustati (ili nećeš) tj to što tebi ručna postavka dns-a radi bolje ne znači da je za sve korisnike isto ili potrebno-bitno, tj googleov 8.8.8.8 ili fire-1111 ..
-a postoji i razlog protiv, tj ovisi što radiš u mreži, tj želiš li ručne postavke ili dhcp-router.. a o tome ovisi i ostatak mreže-računala pa tako s ručnim postavkama računala u mreži ne moraju biti vidljiva, tj tad nije router centralno mjesto i tad se ne vide druga računala dok ne utipkaš ip ili naziv.. a to za edukativnu radionicu može biti veći problem nego par milisekundi uštede na resolvingu imena (najnevažnije sitnice na mreži..).
Ma kako me rodijače "gledaš"? Mene ti ovo sve sa TCP/UDP pa portovi pa ovo pa ono mrvicu buni. Ako imaš mrvicu vremena da mi pošalješ linkove da naučim jer i pravi linkovi su znanje. Hvala ti!
@Bunker/antix/RecycleBin (aka TrashCan)
Kudos za antiX, ova info je rudnik zlata za one koji znaju što to znači.
O "pravom, čistom" Debianu ne znam puno i lijen sam uopće viriti "ispod haube" ako ne trebam.
MX aka antiX sam probao davno.
Koliko se meni čini, problem ne ovisi o Debainu per se već Window Manageru, točnije (opširnije) o Desktop Environment i pripadajućem ("sistemskom") file manageru i - verziji distre (full|base|core|net).
Koliko se sjećam, Antix / MX Linux je izbjegavao DE već je imao samo WM koje si sam mogao podesiti, i dugo je preferirani bio Fluxbox & ICE (i dalje strahovtio brzi, ali...).
Npr te varijante su uključivale (točnije preferirale) samo AbiWord, Siag Office i sl. umjesto "pravih officea", bio je neki strahovito brzi web browser koji je danas također abandone - ali ugl radi - probajte: Dillo (Abi i npr Gnumeric su i dalje funkcionalni; ograničeni ali strahovito brzi! Probajte!).
Ne znam koji je danas defaultni WM /DE, ali ako je Xfce, trash can se da namjestiti, relativno lako.
Ono je što je valjda problem je "undelete" i - čini mi se da tu nema lakog riješenja.
Trebao bi probati "full" (umjesto base|core|net) distru (na jačem, novijem kompu) i vidjeti ima li / može li se lako dodati trash can. Ako da, onda
1) probati dodati npr. nedostajući file manager (preko package managera) koji to omogućuje(plugins); ako ne
2) (jbg) ručno podesiti novu instalaciju s antiX-core da doda nedostajući dio sistema, koji nedostaje u "core" distri. Ali to onda znači ručno dodavanje WM i svega pripadajućeg.
- - - -
Jedino što vidim kao quick&dirty hibridno riješenje je "ručno" bacanje u "lažnu" kantu, koja se npr po cronu skriptom namjesti da se povremeno briše svakih xxx vremena. Fajlovi će tako biti sačuvani, no ne i "undelete path".
"Kantu" je na desktopu lako za napraviti (xfce @antix/mx)
To se može napraviti čak i u bazičnom Rox DE.
Ovo je originalna specifikacija prave kante za sve WM/DE
https://specifications.freedesktop.org/trash-spec/trashspec-latest.html
Thanks, ovo je odlično!