Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.486.078
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav s laptopa, ovaj puta sam riješio to s apt-get clear no do kada. Razumijem što su distribucije i razumijem tebe što želiš da se mi njubovi ne trebamo petljati s linuxima. Kao što rekoh ne zanima me hakiranje stvarno slučajno sam došao do kali-a jer cimer ga koristi i meni je fora izgledalo.
Instalirao sam linux jer želim što više naučiti o njemu.
Samo provjeri minimalne i preporučene hardware-ske zahtjeve koje određeni OS/distribucija traže i ok će biti.
Da sam pricekao jos 2 dana doslo rjesenja, al dobro nema veze 😂
to je tako.. normalno kašnjenje, ali čak više nije samo za linux, jer win svakih 6mj jednako izbacuje buildove i ovisno što-kad promjeni desi se ista stvar pa mjesec imaš problem dok ne fixaju tj problem takav pogodi one s novijim hw.
ili, os je samo os, nije čudotvorac, ne radi po duhu svetom (nego kroz driver) i svaki je dobar, dok su distre samo nakupine softa.
Skroz sam novi sa Linuxom i dobro bi mi došao svaki savjet. Instalirao sam VSC Code, anacondu, node... Malo sam prilagodio sistem za sebe i radi jako dobro.
Ali primijetio sam da imam nešto slabiji internet nego na windowsu, ne znam da li je do drivera. Radi se o Dell XPS 9570, da li imate neki savjet?
Također, da li ima neki softver za touchpad gestures?
I da, da li postoji neki način da linux zapamti kako hoću da mi je koji eksterni monitor podešen, jer prilikom svakog restarta moram podešavati sound i display nanovo.
Skroz sam novi sa Linuxom i dobro bi mi došao svaki savjet. Instalirao sam VSC Code, anacondu, node... Malo sam prilagodio sistem za sebe i radi jako dobro.
Ali primijetio sam da imam nešto slabiji internet nego na windowsu, ne znam da li je do drivera. Radi se o Dell XPS 9570, da li imate neki savjet?
Također, da li ima neki softver za touchpad gestures?
I da, da li postoji neki način da linux zapamti kako hoću da mi je koji eksterni monitor podešen, jer prilikom svakog restarta moram podešavati sound i display nanovo.
Imam isti laptop i promijenio sam wifi/bluetooth karticu u njemu sa ovom: https://www.amazon.co.uk/Intel-Dual-Band-Wireless-AC-8265NGW/dp/B01LCR1SKA/ref=as_li_ss_tl?s=computers&ie=UTF8&qid=1544206417&sr=1-1&keywords=intel+8265+wifi&linkCode=sl1&tag=techchap-21&linkId=a82f8be4b0d6d749da8f61c3714d5eae&language=en_GB
Gestures možda ovo: https://github.com/iberianpig/fusuma
Monitore bi trebao zapamtiti. Čak i više konfiguracija. Meni je bez problema pamtio monitore kod kuće i na poslu. Pogledam detalje zašto ne pamti.
Morat ću promjeniti i ja karticu. Koristim Dell 2719 koji je spojen na laptop preko usbc to displayport, a dalje je taj monitor spojen na u2515 peko display porta (daisy chain), nakon restarta kompjutera moram opet podesiti da je manji monitor vertikalan i da je sound preko većeg monitora.
Čini mi se kao da se dosta manje uključuju kuleri laptopa i da je temperatura CPU niža na Linuxu.
I btw. Jesi li radio posljednji update biosa laptopa?
Morat ću promjeniti i ja karticu. Koristim Dell 2719 koji je spojen na laptop preko usbc to displayport, a dalje je taj monitor spojen na u2515 peko display porta (daisy chain), nakon restarta kompjutera moram opet podesiti da je manji monitor vertikalan i da je sound preko većeg monitora.
Čini mi se kao da se dosta manje uključuju kuleri laptopa i da je temperatura CPU niža na Linuxu.
I btw. Jesi li radio posljednji update biosa laptopa?
Moram priznati da sam i ja imao problema sa daisy chain-om. Zbog toga sam i kupio dellov dock (D6000). Nakon toga nisam imao problema, a i podržava 2x2k monitore, pa mi je super došlo.
Iskreno ne sjećam se kad je zadnji put došao bios update, ali redovno update-am, da. Jel imaš nekih problema?
Nemam nikakvih problema, ali sam čitao da su onemogućili na posljednjem updateu biosa undervoltanje procesora. Mada ja to nisam ni radio, nisam imao potrebu još uvijek. Samo je zamjenjena pasta na procesoru za sada.
BTW, da li si instalirao neke dodatne softvere za ovaj hardver, neke drivere?
Ja sam samo instalirao ubuntu i radi izuzetno dobro. Sviđa mi se više od macos-a i windowsa.
Nemam nikakvih problema, ali sam čitao da su onemogućili na posljednjem updateu biosa undervoltanje procesora. Mada ja to nisam ni radio, nisam imao potrebu još uvijek. Samo je zamjenjena pasta na procesoru za sada.
BTW, da li si instalirao neke dodatne softvere za ovaj hardver, neke drivere?
Ja sam samo instalirao ubuntu i radi izuzetno dobro. Sviđa mi se više od macos-a i windowsa.
Samo drivere za nvidiu, od ostalog je sve u kernel-u.
Kakvo je stanje sa Linuxom u 2020?
Htio bi preći sa winsa na neki (trenutno skidam Ubuntu 20.04) pa tražim neki koji je stabilan, brz i bez problema (da radi sve normalno kao na winsima).
Jel ok Ubuntu ili da idem na neku drugu distru?
Imam Lenovo X230 laptop, i3, 8GB ram, SSD.
Hoće biti kakvih problema sa driverima?
Ubuntu je stabilan, imas i ubuntu based izvedenice poput Minta ili Zorina koji mislim cak imaju predinstaliran wine, pa eto ako ti to “da radi kao na winsima” znaci da zelis word i excel onda ti treba wine, ali opet pitanje je koji word,koji excel, mislim da najnovije verzije ne rade.
Adobe programi i sl takodjer ne rade “out ot the box”, cak sumnjam da rade dobro i sa wine..
Dakle ako mislis te stvari striktno koristiti, a ne alternative, onda ces imat problema, ali uzmi u obzir da su alternative jako dobre..
Driveri bi mogli zezat jedino ako imas nvidia graficku karticu, ali nista sto se ne da rijesiti
Ubuntu je stabilan, imas i ubuntu based izvedenice poput Minta ili Zorina koji mislim cak imaju predinstaliran wine, pa eto ako ti to “da radi kao na winsima” znaci da zelis word i excel onda ti treba wine, ali opet pitanje je koji word,koji excel, mislim da najnovije verzije ne rade.
Adobe programi i sl takodjer ne rade “out ot the box”, cak sumnjam da rade dobro i sa wine..
Dakle ako mislis te stvari striktno koristiti, a ne alternative, onda ces imat problema, ali uzmi u obzir da su alternative jako dobre..
Driveri bi mogli zezat jedino ako imas nvidia graficku karticu, ali nista sto se ne da rijesiti
Mislim na to da sve od hardvera radi, miš, grafa, spajanje na monitor preko vga kabela, zvuk, wireless.
Ne trebaju mi te win aplikacije.
Laptop mi služi samo za browsanje.
Kakvo je stanje sa Linuxom u 2020?
Htio bi preći sa winsa na neki (trenutno skidam Ubuntu 20.04) pa tražim neki koji je stabilan, brz i bez problema (da radi sve normalno kao na winsima).
Jel ok Ubuntu ili da idem na neku drugu distru?
Imam Lenovo X230 laptop, i3, 8GB ram, SSD.
Hoće biti kakvih problema sa driverima?
Ako je Lenovo nećeš imati nikakvih problema. Ubuntu, Debian, Mint i slične najpopularnije distribucije su ti najbolje za day-to-day usage bez glavobolja.
Možeš instalirati odmah, ne trebaš ni isprobavati.
Postoji li šansa povratiti nešto data recovery-jem ako sam sad na linuxu a to nešto je bilo na windowsima?
Nešto što bi pretraživalo cijeli disk, instalirao sam DDRescue ali kod njega trebam specificirati file koji želim pretraživati.
Postoji li šansa povratiti nešto data recovery-jem ako sam sad na linuxu a to nešto je bilo na windowsima?
Nešto što bi pretraživalo cijeli disk, instalirao sam DDRescue ali kod njega trebam specificirati file koji želim pretraživati.
Testdisk, photorec.. itd.
Meni se osobno testdisk pokazao najbolji:
https://www.maketecheasier.com/recover-deleted-windows-files-with-linux/
Pozdrav.
Imam velik problem sa instalacijom Linuxa. Prije je na kompu bio Windows 10, UEFI, kako imam drugi laptop sa Windows 10, na jednom sam htio Linux koji sam davno koristio i koji mi je ostao u dobrom sjecanju.
Sve sam formatirao, disk je SSD, ako ima kakve veze. Napravio standardne particije kao:
/
/home
swap
Instalacija je protekla u redu, bez problema, ali nakon restarta ne podize sustav nego mi na ekranu ispise:
Default Boot Device Missing or Boot Failed
Insert Recovery Media and Hit anz key
Then Sellect "Boot Manager" to chose a new Boot Device or to Boot Recovery Media.
Probao sam opet formatirati, dodao EFI particiju. Onda opet u potpunosti ostaviti Linuxu sa sam napravi particije kako zeli. Sam je napravio EFI particiju od cca 512Mb a preostalo je bilo ext4.
Nista!
Formatirao sam i mijenjao nekoliko puta, sa 18.04 i 20.04, obje LTS, sve je isto.
Pretpostavljam da je problem u tom UEFI modu, no racunao sam da ako formatiram disk da ce sve krenuti normalno, od 0.
Ali nista.
Sto mogu napraviti?
Sto sa sam kupio novi veci disk i da sam htio napraviti novu instalaciju, opet bi bio u istom sranju?
Istina, dosta se sve promijenilo dok sam ja davno kopao po MBR, BIOSu, koristio Partition Magic itd. ali ovo mi nema nikakvog smisla.
Laptop je Acer Aspire E15 (E5-575G).
Boot particija mora biti u fat32 sustavu.
Prvo pokreni linux live u UEFI modu. Otvori alat Gparted i izbriši sve napravljenje particije. Započni instalaciju. Pri izboru instalacije odaberi "Nešto drugo", time sam radiš particije.
Ti želiš napraviti ovo:
https://i.postimg.cc/XN1njGZY/Screen-Shot-38.jpg
Napravi boot particiju kao na slici i klikni OK.
Dobiješ ovo:
https://i.postimg.cc/mkkR3Rn4/Screen-Shot-37.jpg
Sada mišem dvostruko klikni na tu particiju te promjeni u fat32 sustav.
https://i.postimg.cc/4dBshnBw/Screen-Shot-35.jpg
To je to:
Napravio sam:
Kod instalacije je to izgledalo:
No odmah korak poslije javio mi je grešku:
i na continue bi dobio:
E sad ga mogu staviti u neki linux datotečni sustav pa probati ponovo, proći instalaciju pa vidjeti hoće li se podići ili bi trebalo nešto drugo?
Ovako to treba izgledati:
Vidi flagove. Zanemari unallocated space to sam ja nešto brisao. Provjeri i mount pointove.
Dakle instaliraš, odabereš something else, napraviš prvu particiju cca 100MB efi particiju. Onda napraviš svoju root particiju sa mount pointom "/" i home particiju s "/home". Dok ih radiš označi da formatira u procesu.
Efi mount point je /boot/efi, ne /boot.
I to je to.
Pozdrav.
Imam velik problem sa instalacijom Linuxa. Prije je na kompu bio Windows 10, UEFI, kako imam drugi laptop sa Windows 10, na jednom sam htio Linux koji sam davno koristio i koji mi je ostao u dobrom sjecanju.
Sve sam formatirao, disk je SSD, ako ima kakve veze. Napravio standardne particije kao:
/
/home
swap
Koji Linux, koju distrebuciju ?
Probao sam prije u Gpartedu napraviti mount point /boot/efi no dozvoljava mi ili:
-da odaberem FAT32, pa upišem /boot/efi
-da odaberem efi, ali onda ne mogu postavljati boot.
Kad kasnije na takvu efi particiju stavim boot point kaže da ne može boot biti FAT32 particija ili No EFI System Partition was found. THis system will likely not be able to boot..., screenshot kao u prošlom postu. Ako ostavim efi sustav se ne podiže.
Probao sam i Erase (prethodni linux koji sam instalirao ali se ne podiže) and reinstall, Erase disk and install Ubuntu.
Verzije su Ubuntu 18.04 LTS i 20.04.1 LTS.

Vjerojatno je, jer je do prije nekoliko dana prije bio windows 10 gore. Laptop je kupljen bez OS odnosno sa nekim bizarnim i jako okljaštrenim linuxom koji je izgledao gore nego Slackware pred dvadeset godina. instalirao sam win 10. sjećam se da je bilo nekih problema radi UEFI, nisam imao password - ne mogu ući u postavke ni sada. Tražili su da donesem laptom u servis i da to platim, jer sam maknuo izvorni OS, nisam htio jer mi je to apsudrno. Uspio sam staviti windows, nisam sigurano što sam točno radio, ne sjećam se više, prošle su dvije godine, vjerojatno u recovery modu sam namjestio postavke koje su trebale.
Sad po formatiranju cijelog diska sam pobrisao i sve drugo ako je bilo na disku.
EFI particiju sam već sada formatirao, brisao, prepravljao nekoliko puta koliko pokušavam instalaciju.
Zar nisu BIOS i UEFI isključivi, ako se pokreće jedan drugog nema?
Kako mogu provjeriti (i uključiti) ,ako već nije, efi boot?
instalirao sam win 10. sjećam se da je bilo nekih problema radi UEFI, nisam imao password - ne mogu ući u postavke ni sada. Tražili su da donesem laptom u servis i da to platim, jer sam maknuo izvorni OS, nisam htio jer mi je to apsudrno.
Besmisleno je da te servis maltretira s tim glupostima. Vjerojatno je garancija istekla, ako ne možeš u BIOS bez lozinke, rašarafi ga, izvadi CMOS bateriju da resetiraš BIOS i budi sam svoj gazda. Prije toga proguglaj, određeni modeli laptopa uopće nemaju CMOS bateriju, nego ovise o glavnoj bateriji, pa je možda dovoljno izvaditi glavnu bateriju i "upaliti" laptop kako bi se BIOS ispraznio...
U live ubuntu 20.04
sam napravio ovo:
sudo apt install efibootmgr
sudo efibootmgr
izbacio mi je:
BootCurrent: 0001
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0002,2002,0000,2001,2003
Boot0000* y
Boot0001* ATAPI CDROM: HL-DT-ST DVDRAM GUE1N
Boot0002* ubuntu
Boot0004* Windows Boot Manager
Boot2001* EFI USB Device
Boot2002* EFI DVD/CDROM
Boot2003* EFI Network
Pretpostavljam da je onda EFI mod uključen, jer mi inače ne bi ništa izbacio?
Ovo je nakon što sam nanovo instalirao, potpuno izbrisao sdd, nisam kreirao niti jednu particiju i ostavio instalacijskom programu da si napravi kako god želi.
Sad ga samo trebam restartati ako se sustav podigne poslije lako kreiram particije.
EDIT:
Opet ništa.
Sad sam uzeo instalacijski DVD od WIN10, pokrenuo recovery/troubleshooting, podigao bios setup utility, (password dobio sa neta)
U opcijama je UEFI uključen.
Eto, iskreno ne znam više. Da ovo pod 9 EFI File boot proguram na prvo mjesto?
Garancija nije istekla jer sam uzeo produženje na 5 godina. samo ovo je softwersko njesra, nije hardver.
EDIT2:
Pri bootanju (F12) imam samo opciju 1. y
To je valjda taj EFI, zašto y to samo bog zna.
EDIT3:
U
pod Boot mode mogu izabrati UEFI i Legacy
Da probam sa Legacy?
Polako se umaram, sad mi je malo žao što sam win10 išao uopće brisati. Sve je radilo kako treba, a prestar sam da bi se "igrao hackera".
Pozdrav.
/
/home
swap
Instalacija je protekla u redu, bez problema, ali nakon restarta ne podize sustav nego mi na ekranu ispise:
Default Boot Device Missing or Boot Failed
Insert Recovery Media and Hit anz key
Then Sellect "Boot Manager" to chose a new Boot Device or to Boot Recovery Media.
Probao sam opet formatirati, dodao EFI particiju. Onda opet u potpunosti ostaviti Linuxu sa sam napravi particije kako zeli. Sam je napravio EFI particiju od cca 512Mb a preostalo je bilo ext4.
Nista!
Formatirao sam i mijenjao nekoliko puta, sa 18.04 i 20.04, obje LTS, sve je isto.
Pretpostavljam da je problem u tom UEFI modu, no racunao sam da ako formatiram disk da ce sve krenuti normalno, od 0.
Ali nista.
Sto mogu napraviti?
Sto sa sam kupio novi veci disk i da sam htio napraviti novu instalaciju, opet bi bio u istom sranju?
Istina, dosta se sve promijenilo dok sam ja davno kopao po MBR, BIOSu, koristio Partition Magic itd. ali ovo mi nema nikakvog smisla.
Laptop je Acer Aspire E15 (E5-575G).
-nemaš /boot particiju, linux install nudi sve (detaljno-ručno ili automatika..) i ako ne postaviš boot tad nema boot managera npr grub-a (može i win-boot, podržava tj boot manager je stvar izbora, kad nemaš boot-managera možeš npr bootati sa stikića-live/installera pa upaliti, ali jedan boot moraš imati tj nijedan ne radi..).
-spominješ starije distre, od 2014-2016/18 je problematično, tj uefi (sec.boot i ostalo) ovisno kako koja distra, trebaš novije gdje je to ispravno + podesiti bios (ovisno što se nudi, npr samo uefi ili legacy-cms i piše li nešto za win8-10 i other os..). Ponekad postoji opcija u biosu, stavka, ali s jednom opcijom-stavkom.. tj ponekad nemaš izbor, igre wintela-oema-interesa.. ograničenja laptop-biosa, možda novi bios..).
-ovisno kako je prije bilo podešeno, važan je gpt ili mbr mod za prisup disku tj ako to mijenjaš moraš obrisati-reinicijalizirati disk u drugom-željenom modu, diskpart-geprated.. svi disk/part manageri rade isto, kao i bootmanageri :)
-uefi ima svoje requiremenste, + sve manje distri koje postoje kao 32bit i mada nije stvarni uvjet, ponekad je povezano (jer ze uefi računalo mora biti x64 kompatibilno i sad se već ukida većina 32bitnih-support pa time i razvoj, problemi kao i banalno s bootom ili installerom dok staro nije rješenje jer sve se mijenja i moraš koristiti novo-updateano zbog drivera, interneta, sec.boot-uefija itd.. npr ne može grub 0-1, nego mora grub 2+..).
-problem što se ponekad moraš snaći ovisno što ti bios nudi, npr možeš instalirati na drugom računalu i tad vratiš disk, upališ.. a možda je uključena enkripcija, secboot itd. sve te fičere pa i fastboot isključiti, tj samo kad imaš razlog, kad moraš tad koristiš jer realno ne koriste korisniku nego interesu wintela..
-disk bi bio u istom stanju, tj novi disk nema stanje tj dobije ga inicijalizacijom u gpt ili mbr modu ovisno kako je podešen bios i boot medij, tj zato se ne koristi običan boot (bootorder-biosa) nego uvjek bootaj korištenjem F-tipke za CMS (quickbootmeni, boot meni računala, paljenje-bios-post i piše na ekranu ili googlaš, npr f12..) i tad ovisno kako je bootmedji-intaller (stikić) napravljen vidiš jedan-drugi ili oba moda gpt-mbr tj uefi-legacy ovisno kako u kojoj poruci piše što ovisi o biosu, isto je samo čitati + logika, ako nije prvi tad je onaj drugi mod i u dva pokušaja moraš pogoditi, osim ako u međuvremenu pogrešno inicijaliziraš disk u onom drugom modu.. :)
-disk je u istom 'clean' stanju kad obrišeš sve, to se radi disk-part managerima kao diskpart (korištenje partition magica i sl. govori da nemaš iskustva, tj svi rade isto, nepotrebni dodatni alati osim što neke stvari olakša klik umjesto tipkanja i sl. pa i ja koristim.. no nepotrebno, svaki os ima sve što mu treba inače ne bi bio os i ekšli to ne raid neki alat nego os, dok su alati samo frontend koji to olakša klikanjem i sl. ..)
-po novom /swap nije nužan tj tad se koristi swapfile (kao casper, kao win.. umjesto particije..) particija je i dalje 'bolji' način ako je već potrebna (često nije) i koristi je svaka distra automatski ako postoji pa i live.. a tad da bi mogao obrisati moraš odmountati itd itd..
-gpt ili mbr su stvari koje moraš odrediti prije svega, u biosu + install medij ako je u jednom modu (može u 'oba' tj preciznije je reći nijednom, kao supperfloppy fat32, koji nema mod, nije disk nego disketta, koristi ms kao mctool i dvd2usb.. dok rufus nudi opcije koje su konkretne + emulacije koje su kemijanje kad nešto neće a to tad moraš znati-razumjeti tj kao svaki alat, to je samo alat a znanje moraš imati da bi ga primijenio ili na sreću pa možda radi..
-kompatibilnost, dok nije postojao uefi, gpt.. nije bilo tih problema koji su sad utrostručeni (tri dijela: bios, medij, disk) .. i sve bi moralo raditi s novijim distrama, npr 20.04.1+.. tj uvjek je preporuka koristiti posljednju-najnoviju verziju upravo zbog stalnih izmjena mada je software vječan-nepoderiv nije support + sve ostalo što se mijenja.
-sve distre, svi osevi već desetljeće imaju iste-slične requirmentse, pa nema razloga ostati na starijoj distri (kao provjerana-radi..) jer je sve to isto + ovisiš o ostatku-kompatibilsnosti npr biosa.
-probaj npr kubuntu, može i live-persistent na stikiću, ako radi tad će svaki os raditi jednako dobro, tj ako imaš adekvatnu vga-gpu, ako nemaš tad će jednako loše raditi svaki os-distra jer se svugdje koristi npr za browsere odnosno tad ideš na light distru kao xubuntu, tj zato postoje ubuntu varijacije, dok je i dalje samo jedan linux kao jedan boot manager ili alati kojima se to radi (ili ručno tipkanje u terminalu-cmdu..).