Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.542
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Zechina , sva rješenja koja se nude na netu sam probao ali banana od svega toga.

Nisam upotrebio net/base nego full verziju antixa. Defaultno sučelje je icewm, file manager spacefm, browser je Firefox, set uredskih alata je libreoffice, defaultno je tu i alsamixer, nema systemd-a.... Ja sam dodao gimp, bleachbit, timeshift, chromium , gnome sistem monitor, gparted, ttf mscorefonts, par 3d igri ( tux ,openarena, nexuiz ... ) , Hplip tool, i to sve dela bez problema...

Probao sam instalirati i thunara i nema, ali to nije donijelo kantu. Čak sam instalirao kompletni kde što je dovuklo kompletni plasma de i pripadajuće apk među kojim i dolphin , no kante za smeće i dalje nije bilo ( niti bilo kakve slične funkcionalnosti iz izbornika ).

Defaultno, iz desnog klika imaš opciju delete, no to nije kanta za smeće nego tom opcijom trajno uklanjaš datoteku.

Kontaktirao sam i ekipicu koja razvija antix, i njihovo rješenje mi u file manageru u gornjoj alatnoj traci doda novi alat kojim mogu datoteku baciti u kantu. No to je nekako nespretno riješeno, moraš prvo u glavnom prozoru file managera selektirati datoteku, onda moraš iz gornje alatne trake odabrati taj alat i pomoću njega onda odabrati da datoteku premjestiš u recycle bin. Iz tog alata u alatnoj traci opet i ulaziš i recycle bin. Znači, nema mape smeća koju bi vidio u lijevom i desnom prozoru bilo kojeg file managera, nema opcije u desnom kliku kojom bi datoteku poslao u kantu za smeće, nego imaš taj novi alat u alatnoj traci iz čijeg onda izbornika manipuliraš datotekom nakon kaj si ju selektirao u glavnom prozoru file managera.

Imao sam tada vremena ( do roka kada sam morao isporučiti ta računala ) pa sam se igrao i lubuntom, kubuntom, xubuntom, pupijem, i hrpom tih distri za koje se po netu piskara da su extra light, no pod njima su se ti strojevi vlekli, zamrzavali i sl..

Čak sam se upustio u sadomazo igru instalacije gole cli jezgre debiana i onda sam dodao lxqt de no i to je bilo preteško za taj old hardver.

Uglavnom, antix je jedina distra koja se živahno vrtjela na tim old picekima, sve aplikacije su tu i normalno se koriste kao da je riječ o nekom i5 intelu na 8 gb rama. Tih par sitnica na koje sam ja naišao nisu bitne za rad sistema, nego su posljedica tunninga koji ima fokus na performansama tako da nemam nikakvih zamjerki glede antixa jer sam svjestan da je to specifična distra za takve old mašine.

Mogu samo reći hvala ekipi koja ulaže svoj trud/vrijeme/znanje da bi napravila softver koji će još neko vrijeme održati na životu stari hardver.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.2.2021 7:12 (bunker).
9 godina
neaktivan

Da, samo to sam i ja našao, kao ekstenzija na Space FM.
Onaj link gore što sam postao, to je friško i za RoxICE (antiX default), za proizvoljne desktop ikone.
To bi trebalo šljakati nekako, ali iskreno, čak i da je još uvijek aktualno, pitanje je kolliko se isplati - puno truda uz upitne rezultate.

Nažalost, ne znam na kojem threadu sam naletio na to.

U svakom slučaju hvala za info za antiX: već vidim kako ću upogoniti jedan stari laptop koji se "teli" sa Win XP (+ ažuriranje softa je no-go).
Lista ažuriranog softvera za antiX je impresivna (+32-bit!).

Btw, da staviš samo Antix core (ili base?) + Fluxbox (on ide po defaultu i u ove distre iirc), to doslovce leti! Samo teško/nikako ćeš staviti moderni soft bez punog DE (ovo je samo WM).  Ali za neke simple stvari to ima smisla. Npr ako ima neki MAME ili sl zbirku emulatora za neke klasik igrice, za klince (to mi prvo palo na pamet, to sam radio sa edubuntu i sl davno).

8 godina

Zechina , kompovi koje sam morao oživjeti su bili 32 bit arhitekture, a većina velikih distri izdaje samo 64bit verzije , tako da je i tu antix u prednosti jer uredno još uvjek izdaje nove 32bit verzije koje će se uredno krpati i ažurirati još koju godinu.

Na strojeve stare 20 god sam pod antixom instalirao i 3d igre i ugodno se iznenadio kako to leti i u single i u multiplayer modu, a strojevi sa 1 gb rama.

Uglavnom, još sam se jednom uvjerio koliko je netočnih i polutočnih informacija dostupno na internetu, od čega je dobar dio na poznatim i čitanim svjetskim portalima. Svi redom kao light distre spominju lubuntu, xubuntu, mint xfce, pupy, i očigledno nikad nitko od tih tzv novinarčića nije si dao truda i isprobao to o čemu piše nego samo ko papige surfaju i prepisuju nešto što je neki drugi papak isto napamet napisao. Trebao sam napraviti video o tome kako se preporučene light distre smrzavaju i pucaju u radu .

Na defaultni antixov icewm sam kroz synaptic doguzio full kde i čak niti tada pod plazmom se antix nije usporio u radu. I to nije moj subjektivni osjećaj nego stanje koje je mjereno prikladnim softverima. Jedno dobre dvije radne smjene, cca 20-tak sati sam utrošio u isprobavanje raznih distri i de na tim old mašinama.
9 godina
neaktivan

Odgovorio sam, ali mi je baš bio puko internet pa izgleda nije prošlo...
Ne da mi se ponovno pisati, uglavnom:

Bunker, hvala što si podjelio ovu informaciju, antiX već vidim kao super riješenje za jedan stari laptop koji se "teli" sa XP, a da ne spominjemo ažuriranja programa.

16 godina
Zechina kaže...

..

Bunker, hvala što si podjelio ovu informaciju, antiX ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Bok, ljudi!

Pokušao sam koristiti recordmydesktop na Ubuntu 18.04 da snimim neko predavanje za faks i maknuo sam se od kompa na par sati i ovo me dočekalo u terminalu:

Initial recording window is set to:
X:0   Y:0    Width:1366    Height:768
Adjusted recording window is set to:
X:6   Y:0    Width:1354    Height:768
Your window manager appears to be Openbox

Initializing...
Buffer size adjusted to 4096 from 4096 frames.
Opened PCM device default
Recording on device default is set to:
1 channels at 22050Hz
Capturing!
New cache file could not be created.
Ending recording...

Cached 100673 MB, from 545870 MB that were received.
Average cache compression ratio: 81.6 %

Saved 137610 frames in a total of 75012 requests
Segmentation fault (core dumped)

Ne mogu nigdje u folderu nać .ogv koji inače izbaci, jesam li zauvijek izgubio file ili je negdje u nekom tempu za koji ja ne znam?

Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Nije bilo više mjesta na disku pa je program prekinuo rad. Datoteke .ogv nema jer recordmydesktop enkodira video nakon završetka snimanja.

Postoji switch --rescue pa se poigraj s njim (prije toga oslobodi nešto mjesta na disku).

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2021 20:00 (Bobobo-bo Bo-bobo).
16 godina

Imam problem sa pokretanjem jedne GUI aplikacije na Sparky Linuxu(debian stable) koja bi se trebala automatski pokrenuti na start up-u.

Kliknem na ikonu u start meniju ništa se ne događa a kad pokrenem u terminalu sa komandom "sudo" onda radi ali uz ove napomene...

access control disabled, clients can connect from any host
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-..."

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ibari91 kaže...

Imam problem sa pokretanjem jedne GUI aplikacije na Sparky Linuxu(debian stable) koja bi se trebala automatski pokrenuti na start up-u.

Kliknem na ikonu u start meniju ništa se ne događa a kad pokrenem u terminalu sa komandom "sudo" onda radi ali uz ove napomene...

O kojoj se to aplikaciji radi? Zašto joj je potreban sudo/root pristup?

Da li koristiš wayland ili xorg?

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
16 godina

Koristim xorg a radi se o "sdwdate" aplikaciji za sigurnosno sinkroniziranje vremena koja ima dvije komponente. Sama aplikacija radi a sistem ne može pokrenuti drugu komponentu (sdwdate-gui) osim ako je ne pokrenem u terminalu sa sudo komandom.

17 godina

Probaj instalirati

sudo apt install sparky-su

(gui frontend za sudo).

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
12 godina
neaktivan
ibari91 kaže...

Ima li kakva poruka kad pokreneš program u terminalu bez sudo?

16 godina

U terminalu nema nikakvog fatalnog erora, samo ako pokušam pokrenuti aplikaciju bez sudo onda me zatraži password i to je to a kad kliknem na start menu ikonu onda se ne desi ništa...probao sam prebaciti sistem sa gtk na qt isto ništa.

btw...aplikacija je u config-u podešena da se pokrene bez passworda pa mi je to malo čudno...ne znam što bi to moglo blokirati aplikaciju...baza programa radi u pozadini samo se ne želi pokrenuti grafičko sučelje bez sudo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2021 18:06 (ibari91).
16 godina

Već sam probao ali ja želim da se ta aplikacija pokrene bez sudo i to svaki puta kad upalim sistem...ne znam što blokira aplikaciju.

6 godina
neaktivan
ibari91 kaže...

Već sam probao ali ja želim da se ta aplikacija pokrene bez sudo i to svaki puta kad upalim sistem...ne znam što blokira aplikaciju.

ja sam jos na dobrom starom openrc, ne bih ga mijenjao za nista

ali za systemd pokusaj:

https://www.howtogeek.com/687970/how-to-run-a-linux-program-at-startup-with-systemd/

17 godina
ibari91 kaže...

Uredi sljedeću datoteku:

sudo nano /etc/sudoers.d/sdwdate-gui

umjesto user stavi svoje korisničko ime u liniji

user ALL=(sdwdate-gui) NOPASSWD: /usr/lib/sdwdate-gui/sdwdate-gui

Reboot (ili logoff i logon) i trebalo bi raditi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2021 13:11 (redrum781).
16 godina

Da sad napokon radi, hvala na pomoći. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Pozdrav ekipa. Kako da riješim grub za instalaciju ubuntua. Javlja mi se crni ekran s bash-om.

Probao sam set prefix=(hd1,gpt1) i root=(hd1,gpt1)/boot/grub, insmod normal i normal. Kada napisem exit, javlja mi se nekakav boot, ali me opet vrati na grub.

0 0 hvala 0
11 godina
Equi kaže...

Pozdrav ekipa. Kako da riješim grub za instalaciju ubuntua. Javlja mi se crni ekran s bash-om.

Probao sam set prefix=(hd1,gpt1) i root=(hd1,gpt1)/boot/grub, insmod normal i normal. Kada napisem exit, javlja mi se nekakav boot, ali me opet vrati na grub.

Nabaci neke slike/text, ovako nemamo pojma o čemu pričaš 

Nadglednik dina
7 godina

Uspio sam riješiti, ovakav je bio problem. Nije mi prepoznao usb

Grub

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Pozdrav svima. Imam problem koji ne znam riješit pa bi molila za pomoc ako je moguce. Instalacija je Ubuntu 20.04 lts. Sistem se ne može podici vec ulazi u boot menu u kojem mi ne radi tipkovnica... sumnja je da je otisao hard ili dio na matičnoj. Prije nego bi ga nosila da ga raskopaju probala bi nanovo instalaciju. Trenutno ssd disku mogu pristupiti kad pokrenem ubuntu sa usb-a ali imam problem sa pristupom nekim fileovima gdje mi je "acess denied" radi se o pdf dokumentima, slikama i filmicima koje bi htjela prebaciti prije nove instalacije. Sve naredbe koje sam u terminalu zadala da promjene dostupnost filovima sa "usera" na "sve korisnike" su odbijene sa istim obrazlozenjem acess denied. Da li postoji nacin da nekako dodjem do tih fileova? Unaprijed hvala na odgovorima!

0 0 hvala 0
16 godina
Ana9 kaže...

..... sumnja je da je otisao hard ili dio na matičnoj...

-nije. Kreni od tog da je pogrešna sumnja, jer tad ne bi mogla ni ono što navodiš dalje..  tj nešto je zbrljavljeno, možda dodatna zaštita-enkripcija. Ako je enkripcija, zaboravi, tj smisao je upravo to. Ako je userski-pass, opet, smisao zaštite je upravo taj da nitko osim vlasnika ne može do podataka. Zato postoji backup (ili podatci 'nisu važni') .. tj kvarovi i problemi su mogući, zato postoji backup, dok za sve ostalo postoji zaštita koja te ne smije pustiti dalje.

-ako je kvar, ovisi kakav.. npr soft-logički (zbrljavljena particija) ili nešto konkretnije, npr bad cluster, hdd-ssd.. postoji šansa da se nešto spasi-pročita kao i to da su neki dokumenti izgubljeni. To možeš tek kad prođeš dio zaštite, kao preduvijet-ulaz a to po ovome ne možeš znati. Kad se nešto takvo desi, tad ako su podatci važni, ne čačkaš, ne pokušavaš dok nisi 100% sigurna što radiš, jer svaki pokušaj spašavanja može uništiti sve, odnosno tad znaš zašto je backup obavezan.

-može biti bilo što, kao mbo, možda samo kontakt-kabel, možda nešto s cpu-ram npr smetnje-pregrijavanje koje rezultira greškama u radu, naravno najsumljiviji je disk-kvar .. pa za eliminaciju/potvrdu, najkraći put, spojiš disk u drugo (ispravno) računalo i vidiš, kvar ili ispravan disk (+ zaštita i dalje ne mora dozvoliti pristup, no kvar ako je na disku tad je identično ako je na ostatku računala s ispravnim diskom tad kvara nema.. i tad se vidi razlika npr bootaš svoj os i time eliminiraš problem čitanja 'tuđih' podataka tj pristup fileovima juzera-passa s recimo livea. Ovisno o tome imaš li drugo računalo.. i što se tad desi možda tad nastavak..

4 godine
neaktivan

Nemam trenutno mogucnost spajanja na drugo računalo. U jednom servisu su mi rekli da je otisao dio na maticnoj koji povezuje sa ssd om ali to mi je totalno nelogicno, onda ne bi ni mogla pristupit ssd-u zar ne? Ja sumnjam na bad clustere ili virus. Eto na žalost nova sam s Linuxom, koristim ga tek par mj. nakon postavljanja novog ssd diska, da uvijek radim back up ali ovo se desilo par dana nakon prebacivanja dokumenta, nisam stigla napraviti backup... tj nisam mislila da ce sistem otici tak brzo... Dal postoji mogucnost da napravim novu instalaciju sa istim usernameom al da ostavim home  folder u kojem su dokumenti netaknutim odnosno jos jednu instalaciju usporedno sa ovom pa da pristupim filovima sa nove instalacija sa ssda ? Ssd pokazuje tri particije 1.)filesystem 249mb fat, 2.) Swap 40gb i 3.)filesystem 200gb Ext4

Ili nešto ovako probati, to mi se cini jos najbolji odgovor na koji sam naisla, problem kao moj:  https://askubuntu.com/questions/136674/how-to-access-hdd-folder-when-booting-from-usb-permission-denied

Naisla sam i na : 

sudo chmod -R 777 / path/to/external/drive for example will change permissions for the entire file system.

Then you can re-install the OS you want and restore your data from the backup.

Ovo zadnje navodno uspijeva  kopirati dokumente ali navodno im je jos uvijek zabranjen pristup 

Dal bi ovo prvo sa linka gore drzalo vodu?

Pitam bas zato tu da ne napravim neku stetu isprobavanjem... puno hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2021 16:53 (Ana9).

0 0 hvala 0
16 godina

-ovisi što ti ne dozvoljava pristup.. user&pass ili enkripcija ili nešto treće (kvar). Pavilo ako su podatci važni, tad ne računaš s ako-možda..

npr chmod 666-777 postavlja permišne, ali moraš imati pristup disku, što u slučaju enkripcije nemaš ili ako je neki kvar, interno kontroler na mbo ili u disku-chip.. tj prvo treba otkriti-potvrditi uzrok-problem (konkretno, ne možda) .. bez tog je bolje stati ako su podatci važni jer što god napraviš može dodatno pogoršati stvar npr ako je kvar banalno kabla.. tj tad ćeš samo dodatno 'kvariti' podatke.

-jedino što bez drugog računala možeš je npr live-stikić bootati i vidjeti kako se ponaša disk, tj to si već probala i disk radi, time nije crknut ili mbo-kontroler.. ali ako je neki servis/serviser tako nešto rekao (neovisno zna li što govori ili nabada) i to moramo uzeri kao moguće.. tj nemam čarobnu kuglu (treba izbjegavati nagađanje ili sreću kao faktor..).

-u slučaju nekog kvara diska je najbolje ne dirati, dok nemaš sve potrebno za kopiranje (drugi disk itd..) jer svako paljenje-pokušaj može biti posljednji.

+ hdd i ssd razlika, tj kod hdd-a se može pokušavati, ponekad prođe.. dok je ssd chip-elektronika, radi ili ne.. + nema rekonstrukcije TOCa jer interno kontroler razbacuje podatke (TRIM) i praktički je gubitak adresa-sadržaja-particije jednak gubitku podataka. Možda se 'zblokao' kao bug, nesigurna serija, možda samo nemaš sreće pa se tvoj diks pokvari dok drugih stotine rade.. to je tako. Jamstvo ne pomaže za podatke itd. tj zato postoji backup.

-problem, po prošlih par postova zvučiš kao osoba koja je sama instalirala os-lin.. tj danas je to lako, klik-next.. a problem je što se nudi automatika + npr zaštita-enkripcija i to tad treba znati, tj jesi li uključila enkripciju diska, u biosu, u osu, neki treći soft i sl.. ili nisi. Ako nisi, jedan problem manje ali to moraš znati, ne nagađati, jer o tome ovisi što možeš ili ne možeš dalje. .. tj ako je enkripcija ta koja ne dozvoljava, tad ne možeš ništa, tj to je smisao zaštite i tad možeš obrisati disk, instalirati, nema kvara ali nema ni podataka. Ako nije enkripcija, tad su šanse bolje ali to tad sugerira neki kvar ili se 'samo' zbrljavio soft-particija pa postoji šansa popravka-povrata svega, ne samo podataka.

-dalje, ovisno koji FileSys se koristi, npr ext .. tad ovisiš o alatima-softu za spašavanje koji podržavaju taj FS.. npr linux, dok za win imaš daleko više alata-ponude (jer to se realno ne dešava, FS mora raditi, to je osnova i nema tolerancije.. tj kad se nešto desi s diskom tad ili imaš backup ili nemaš.

-virus? male-nikakve šanse.. no sve je soft, pa i enkripcija, popularni pod win su crypt-ransomi.. tj tad bi to bilo kao posljedica, ali se moderni crypt virus ne ponaša tako, tj ne dira os-sys nego isključivo dokumente (slike-text-itd..) i tad bi ti os radio 'normalno'. Nešto drugo mora biti.. kvar ili zaštita, dok zaštita može biti veći problem od kvara (i zato ne treba koirstiti sve što se nudi, tj primjer kad 'sigurnost'-zaštita daje suprotni rezultat, tj agenti klase jamesbond imaju razlog dok normalni juzeri ne i tad je bolje bez..).

+ askubuntu je dobar izvor mogućih riješenja, ali gledaj i datume + hdd i ssd razliku, tj o tome jednako ovisi što (ne)možeš tj sve se mijenja, os, diskovi, .. + uefi i s tim povezano enkripcija, gpt-mod itd. su kasnije, 2014-nadalje i par godina problemi s install-bootanjem itd. .. a čitaš fix iz 2012.. pa je u kategoriji 'možda', čisto kao kriterij kako trebaš čitati internet riješenja .. sve je možda.

4 godine
neaktivan

Evo uspjela sam!

Koristila sam

sudo -i

nakon toga

sudo chmod -R a+rwx /path/to/folder

uspjela sam sve prebaciti ali i sa stika mi se ubuntu cudljivo ponasa kad sam htjela kopirati citav folder za neke podfoldere je javio da ne postoje a naknadno sam ih normalno iskopirala samo njih dodatno.

Eto isla sam na predosjecaj koji je bio da cu uspjeti a sad nakon sto sam izvukla fileove boli me dzon ak crkne ssd jos je pod jamstvom a to je vec drugi koji su mi promijenili u tri godine tak da definitivno mijenjam servisera ak je do diska  jer je nemoguce da imam tolki peh  da odu dva za redom, sunjam da mi je rabljeni stavio - ponavljam ako je do diska ak ne, moje isprike serviseru

mada mi sve vuce na OS

Da ja sam radila instalaciju ubunta, ak sam si sama mjenjala komponente na starom kompu prije 15tak godina kvragu onda valjda mogu i ubuntu instalirat   i nisam ukljucila enkripciju u biosu jer mi od pocetka nije ni dao pristup BIOS-u... a nije ni da sam mislila nego sam pokusala uc da vidim dal mogu postelat da mi buta windowse sa externog harda.

Je sve je to ok sto ti pricas ali treba imat vremena za to sve...

Hvala puno na pomoci, sljedeci korak je instalirati ponovno linux... ak negdje zapne bicu slobodna crckat opet tu na forumu  

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2021 20:41 (Ana9).

3 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

p.s. neka preporuka za antivirus za ubuntu?  bez obzira sto ce neki rec da za linux nije potrebno, dal postoji sto dobro? vidjela sam na comodo stranici da imaju opciju za linux... koristi li tko?

Tnx

0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Eto me brze nego sam mislila... napravila vec trecu instalaciju prvu sa automatskim updateom i 3rd party softverima, pa bez update pa zadnja bez updatea i 3rd party softvera, ali nista, instalaciju je uredno izvrsio, kad me pitao prije instalacije rekla sam mu da pobrise sav disk, potvrdeno da je instalacija uredno izvrsena ali nula bodova, ne boota, otvori samo neki prozor sa boot menijem u kojem nema nikakvih opcija, jos uvijek ne mogu uci u BIOS ni u GRUB2 meni... danas me kod prve instalacije pitao da li zelim popravak linuxsa, nakon toga vise ne nudi tu opciju isto tako kad sam prije par mjeseci instalirala sjecam se da je ponudio da napravim Swap particiju, danas ni u jednoj fazi kod insalacije nisam imala tu opciju  tako da su na ssd disku trenutno particije :

Partition 1. Filesystem 537MB FAT 

Partition 2. Extended partition 240gb

Partition 5. Filesystem 240 gb Ext 4

(Za sve particije pise: model: patriot burst SBFM61.3 Partitioning: Master Boot record

Not Mounted ) 

Ne znam kakva je ta extended jer mi ssd ima 240GB  Jel je problem sto nema swap particije? 

Za sve pise da su not mounted osim te vituarlne extended za nju nis ne pise. 

Mislim da je hardverski problem nebi mogla ni instalirati ubuntu na hard i napraviti nove particije...zar ne? ima tko kakvih idea u cem bi mogao bit problem? 

Puno hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2021 22:56 (Ana9).

0 0 hvala 0
16 godina

- ClamAV ..

- moraš moći ući u BIOS tj moraš znati-podesiti željeni/potreban mod počevši s uefi-gpt.. ili mbr. To je kao dizel-benzin, ili-ili i moguć uzrok problema koji se dešava.

- disk dok je nov-prazan je neinicijaliziran, nema moda, kao ni FSa. Kod prvog particioniranja-inicijalizacije se to podešava-bira, tj prije uefi-gpta je postojao samo jedan-mbr mod a sad su dva i tri povezana dijela koja moraju biti jednaka-podešena/sukladna. BIOS, boot medij i disk (da je nov-sirov tad je nevažan). To čak nema veze s osom, zajedničko-jednako win-lin..

- nova računala, defalutno su postavke u biosu za uefi.. (uključen gpt, sec.boot, fast.boot.. itd.), starije od 10god je isključivo stari-klasik-legacy (kako god ga nazovemo, mbr mod), između je moguće svašta kao default ili postavke.

- zato moraš znati postavke biosa, tj podesiti potrebno .. ili ćemo nagađati da je gpt-uefi..

- ako je gpt trebaš gpt i boot-install-medij, jer mbr ne može čitati gpt. Moraš bootati u odgovarajućem modu, a to ovisi o postavkama biosa tj treba koristiti CMS-boot meni, ne bootorder jer je tad na ćoravo tj ovisi o samom biosu preferira li prvo gpt ili mbr. CMS-boot meni je obično F-nešto, npr f8-9-11-12.. ili esc pa dodatni meni, dok su bios obično f1-2-10.. neki laptopi imaju drugi poweron button, neki isključivo iz win-reboot-a (F7-opcije kod gašenja iz win).

-pošto je sad disk u mbr modu, do 2TB je nevažno tj to je granica za boot u mbr modu + stari standardi koji za rad-os-appse nemaju veze ali su osnova prije kreiranja particija, tj mod rada je prvi ili nulti korak..

-u mbr modu je staro ograničenje do 4 primarne (bootabilne) particije, dok se extended koristi ako želimo više particija ali nisu bootabilne.

-fat32 se koristi kao univerzalni boot-FS, free mada MSov, svi uređaji-osevi podržavaju i nema mod.

-svaki os za svoj FS koristi svoj nativni FS, neovisno što podržava druge, kao fat32 ili ntfs, pa je ubuntu na ext (2-3-4) i sl..

-ako je sad bios u gpt modu a disk u mbr, imaš problem, tj bootanjem si već u jednom modu .. možeš obrisati disk, reinicijalizirati i tad nastaviti ali ne može ostati ovako jer je to tad nekompatibilno-različito, ili-ili.

-boot medij treba biti u jednom od ta dva moda, naravno u onom koji želiš tj sukladno biosu.. pa ili podesiš bios ili kreiraš boot medij u gpt ili mbr modu, dok s fat32 moraš u bootu kroz CMS izabrati i tad znaš koji je mod, ili-ili ... a to može biti problem ako bios ne nudi CMS ili kad se koristi bios-boot order jer je tad na ćoravo, neovisno podržava li oba moda ili treba podesiti-omogućiti .. dok često laptop jednostavno nema dugi mod (wintelove igre s oemima, sad ne protiv linuxa nego starog win xp-w7... pa je opcija u biosu s jednom stavkom ili nema izbora).

-zato moraš ući u bios, vidjeti-podesiti-znati.. + napraviti odgovarajući boot-install medij + poželjno koristiti -ftipke za boot meni (jer tad vidiš boot mod i eliminiraš nagađanje koji je.. različito na različitim računalima-bios mada je isti stikić).

-swap, može/ne treba ... tj danas računala imaju dovoljno RAMa + trajnost SSDa, tj sad linux ima kao i win swap-file ili po starom particiju, koju tad koriste sve distre i live ako je vide.. ne treba.

-boot particija može kao fat32 ili ext.. to je stvar osa, za win može fat32 ili ntfs... itd.

-pošto stari legacy-mbr mod dozvoljava do 4 primarne-boot particije, tad ako treba više (boot+swap .. + npr os/root + user/home =4..) kreira se extended. U njoj se kreira neograničeno particija (mada se može koristiti do 16 po disku).

-ako gledaš brojeve, linux označava 1-2-3-4 prve 4 primarne, 5=extended.. i sve ostale u njoj su viši broj, neovisno imaš li ih manje od 4..

-poželjno je imati odvojeno os /root (na kojem može biti i boot) i /home-user .. tj tad preskačeš potrebu kopiranja-spašavanja particije/podataka ako se nešto zbrljavi.. kao što se desilo.

-zato je izmišljen novi gpt mod, nema ograničenja na kapacitet-broj ali je sad isključivo x64, praktički nema 32distre + cpu/bios moraju podržavati x64bit instukcije za adresiranje dok s +4gb rama nema smisla-razloga koristiti 32bitne oseve (i zato nestaju, time starija računala ostaju neupotrebljiva ili moraš odgovarajuću distru/izbor..).

-pošto imaš 240gb ssd, (pravila za hdd su slična ali zbog načina rada i 'čuvanja' TRIM.. drugačija)... poželjno je ostaviti što veću particiju u jednom komadu (hddu je nevažno, jednako što se tiče trajnosti-pouzdanosti), može sve na jednu particiju ili odvojeno /home.. tj možeš birati mbr ili gpt mod jer nemaš nikakvo ograničenje ili potrebu za više primarnih particija, multiboot oseva ili kapacitet +2tb.. tad bi morala na gpt, možeš i sad, izbor ali to moraš podesiti u biosu i znati + jednak boot medij, dok na disku vidimo drugo stanje tj mbr i time znamo da je nešto različito ili samo koristiti f-tipke za cms u odgovarajućem modu.

-za ssd je preporučljiv ahci mod kontrolera (brzina + uključen trim).. ali ako je potrebno + ovisno što nudi bios, može stari ide-legacy mod, opet ovisno što se nudi u biosu + kad se nešto mijenja lančano je povezano pa treba ponovo nakon izmjene (save&exit) ući-podesiti-provjeriti.. jer su tad neke opcije o(ne)mogućene i izmjenjene automatikom, kao ahci, sec.boot itd. dok se za sec.boot i fast.boot preporučava isključiti ih (jer su smetali installu, nekad..)

-promjena je išla od 2014-2018.. nakon tog više npr ubuntu nema boot problema s biosom-kompatibilnost i sl. (plaća ms-licencu..) ali ako čitaš neke upute pazi na datum-verzije, jer to su stvari koje vrijede trajno kao pravila ali jednako i izmjene staro-novo i tad upute-howto ne mora biti upotrebljiv za tvoje potrebe tj danas. Sve starije je za mbr, novije za gpt.. čitati selektivno s razumijevanjem dok oboje može jednako raditi ali to ovisi o biosu, tj na nekom računalu imaš opcije, na drugom nemaš.. i tad je različito, mada sve ostalo napraviš jednako istim os-install stikićem.

-installaciju radije 'ručno' tj nudi se automatika ili ručno-opcije.. automatika bi teoretski bila ok, ali tad je na ćoravo i možeš završiti npr bez boot menija.. ručno biraš sve, boot, root, user, swap.. sve moraš formatirati, obrisati-kreirati + zadati postavljanje gruba (jer ga inače nema, pa nema boot menija tj tad moraš s boot medija..).

-nakon installa, nekoliko updateova, ne dodavati ništa osim driveri-kodeci.. bez dodatnih appsa, dok se 'slegne'... tj upravo tako se ubije distra, jer outofbox je optimalno složeno, os+dll-verzije dok se korištenjem-updateovima + trećim appsima pomalo stvara dll-hell tj svaka app traži odgovarajući dependency, sys-file npr gcc, novije traže novo, a starije možda ne radi itd. pošto linux nema registry-centralizirano, svaka app je svemir za sebe pa ipak koriste i sys-dio.. time se kumulativno stvara problem (obično korištenjem kako vrijeme ide, verzije-updateovi appsa i osa.. pa dođe vrijeme za novu distru npr svakih 2-5 god LTS..). Početnik nakon installa obično krene klikati po softcentru i dodavati sve po redu.. teoretski to radi 'savršeno'.. u praksi ubiješ sys tj stvar sreće kao hodanje po minskom polju + bolje tad igrati loto ako već imaš sreće.

-zato, umjesto installa distre pa tad installa željenog softwarea.. možeš ići sigurnijim putem, tj potražiti distru koja outofbox ima željeno ili većinu, tj time preskačeš dodavanje + verzije i to radi dok samo teoretski možeš to jednako napaviti s čistom distrom pa nadodati appse-dependencyje.. tj to ovisi o appsima i njihovim ažuriranjima-verzijama. Mada je ubuntu-support odličan, postoji razmrvljenost, tisuće distri-guija-svačega.. tisuće filozofija i time verzija appsa. Kako će koja app raditi s kojim frontendom, npr gnome-kde-xfce..

+btw, ubuntu je ok, ali ako računalo podržava, tad je kde optimalan, koristi gui-gpu.. za ono za što se treba koristiti, nekad upravo zato problematičan, danas praktički nužan, pa tako browsanje više nije samo browsanje nego je to multimedija jednaka kao gaming, video-kodeci itd. a danas to glatko radi svaki mobač-tablet .. i računalo koje ima odgovarajući HW tj gpu.. ono koje nema, jednostavno je slabo-sporo ili ne može, neovisno što je možda neki zvijer-server i sl.

-kad su resursi ograničeni, tad se korsiti npr lubuntu-xubuntu .. pa čisto za usporedbu, možeš bootati-vidjeti tj na različitim računalima se različito ponašaju takve distre tj upravo zato i postoje (jer da je sve isto u čemi bi bila razlika..).

-kao i neke druge-popularne distre, npr mint, tj umjesto da uzmeš ubuntu + dodaš appse ista stvar je mint, naravno ako su dodani appsi ono što trebaš.. a tad je to optimalno-složeno i radi, sve ostalo s vremenom ide prema dllhellu dok distru možeš ažurirati svakih nekoliko mjeseci (beskonačno-ciklusi..), tj uvijek dolazi nešto novo i uvijek appsi dodatno love nove fičere, dok se neke app ne razvijaju (zamre support ili samo kasne).. pa ti za posložiti ponekad treba više mjeseci. Da su ciklusi duži-sporiji.. ovako je život prekratak da bi stalno slagala distru .. tj upališ postojeće i radi, koristiš. Ne da je nešto teško dodati-podesiti nego je to stalna izmjena i time stvoren problem. Sve ovisi o nečem trečemu... npr hevc-kodek za video, što realno nije stvar osa ili linuxa ili problem ubuntua.. 'nitko kriv' tj ako radi ok, ako ne radi imaš problem kao sad. Obrnuto, ubuntu 18.0 i 18.4 su različiti.. isti os, različit, kao i win10, svakih pola godine nova verzija tj tu ms kopira canonicala ali je win jedan os, jedan šef (sličnije macosu) dok je ovo za tisuće distri i appsa, timova koji svaki gura svoj fork forka i svoje želje umjesto korisnika. Zato je praktičnije uzeti distru koja ti outofbox radi ono što trebaš, potraži.. ne da je ubuntu loš, nego su distre nakupine softwarea koje je netko posložio i rade, samo izabereš.. obrnuto može i ne mora raditi, mada nije kriv ubuntu .. tj on je odličan, problem je kad prvi dan kreneš klikati sve dostupno u softcentru, bez tog bi radio ..

npr, na što se meni posljednjih godina svede install linuxa? .. na podešavanje pozadine-slike (na koju sam navikao) i ikone-shortcutsi.. ostalo 99% je tu, tj ne vežem se uz filemanager, browser ili mediaplayer kliknem-radi.. nema smisla stalno gurati neki omiljeni soft iz navike jer ako danas radi super, sutra je to samo možda a novu distru ne možeš ignorirati jer je sve kao s win postalo mandatorno-uvijet, update, update.. do problema tj čisto permutacijama ako je više apps-softa veća je šansa naletiti na problem-kombinaciju a tad umjesto korištenja računala imaš popravak-spašavanje.. dosadi. :)

4 godine
neaktivan

Kolko informacija 😁👍 Procitam na miru kad dodjem s posla. Nisam puno aplikacija skidala ali moguce da je neka zeznula stvar.

Da Mint sam i gledala sinoc da bi ga isprobala jer sam naisla na info da je stabilniji od Ubuntu-a. Na prijasnjem Hardu su bili Windowsi instalirani i sa F2 sam ulazila u Bios. Sad iz nekog razloga ne želi sve F tipke sam isprobala i esc - nista. Ssd sam skenirala sa Self test - kaze ok mada navodno on nije pouzdan ako postoje sitne greske na discu? memtest86 dodje do 63% i zablokira ali navodno moze biti bug u memori testu... probacu s friskom instalacijom minta pa cu vidjet dalje. Hvala

0 0 hvala 0
16 godina

bug u memtestu je skoro nemoguće.. to je provjeren soft klase 'tetris' (nema ništa novo) tj može biti neka nekompatibilnost s novim cpu-chipsetom ili postavkama biosa, inače radi na tosteru + stabilno jer inače test nema smisla tj mora raditi satima ako je potrebno. Zato, ako memtest ne prolazi, imaš problem.. moguć uzrok brljavljenja diska-particije, npr ako je novo (nova generacija cpu-chipset, ili amd vs intel..) moguće da je neka 'dosovska' promjena potrebna za normalan rad nestala-izbačena ili onemogućena, kao izbor gpt-mbr boot moda, npr VT, amd64, adresiranje odnosno sve simd instrukcije koje se odnose na baratanje s memorijom (a memorija nije samo ram tj to je čistav adresni prostor dostupan sustavu, uključujući i ram, disk, keš, kao i sve adrese-portove-irqove (u cpu registru su sve to samo adrese), rezultat jednak kao da imaš pogrešan driver..

-f2 je često bios tipka.. ti ako ne možeš znači da je uključen fastboot (pa preskače, prebrzo + ssd brža inicijalizacija i prije nego se pojavi slika na ekranu već procedura ode dalje..) .. tad se ovisno o računalu, snalaziš, npr odspojiš disk ili cmos reset.. + ne držati tipku, nego tipkati, od trenutka paljenja.. trebalo bi ući (osim modela koji to dozvoljava samo iz win-bootmenija..).

-kad nema npr boot diska tad automatika uđe u bios, tj opet to ovisi o samom biosu, nije pravilo.

-kako god, moraš ući u bios, znati postavke.. isključiti moguće smetnje (bar dok se instalira os, sec-fast..).

-memtest mora raditi, bez greške.. tj kad je sve ispravno tad je dovoljno par minuta.. kad se nešto ozbiljnije testira tad može i satima, jedna greška=neispravno, npr probati izvaditi-vratiti ram modul.. možda samo kontakt.

-ako postoji bilo koji problem povezan s memorijom, računalo jednostavno nije ispravno. (većinu problema ispravlja crc, dok greška jednostavno nakon tog ne smije biti, rezultat je npr smrzavanje, sve što cpu radi konstatno upisuje i čita u ram, neovisno što je uzrok, cpu-mbo-ram.. to mora biti 100% ne 99,999..)

+ moguće, npr powermanagment, pregrijavanje, rad ventilatora.. na laptopu je dovoljno da nije spojen na struju (baterija) i da se u dosu ili installu dešavaju problemi koje kasnije ne moraš imati jer kasnije to preuzme osov powermanager no između u limbu ga nema.. pa pregrijavanje može biti problem za vrijeme instalacije koji se kasnije ne pojavi itd. Opet razlog za ulazak u bios, podešavanje..

+ defaultno multimedijalne tipke ili classic.. tj ponašanje f-tipki, ovis o postavkama, pa f2 može biti uz kombinaciju fn tipke.. itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2021 13:09 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice