A ne možete ga podešavati preko power preferences-a?
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.109
- |
- čitano: 3.301.224
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
A ne možete ga podešavati preko power preferences-a?
Mogu, ovo šta sam ja rekao mi se ne događa stalno, ne znam jel je random, pošto nikad nisam obraćao pažnju na radnje koje izvodim kad mi se to dogodi. Kad skužim kak reproducirati ovo šta se meni događa javljam odmah tu. Za sada, čak i ako ga isključim iz struje smanji mi brightness, dakle to sve radi. Jedino, brightness mi je podešen na 100% u Power Managmentu, a kad ga smanjim kraticom na tipkovnici, u PM-u je i dalje na 100%, pa kad pomaknem slider odma se regulira po slideru.
Evo još jedno pitanje. Jel zna netko kak da natjeram Audacious da ima foobar2000 look (pošto ne mogu imati pravi foobar2000 (osim preko wine-a)), dakle ono, gore da je play, pause i ostali gumbići, a ispod njih da je sve playlista, ma znate kak foobar2000 izgleda... Frend si je na neku foru to složil tak, a meni Audacious ima onaj "Winamp" look. Zna neko?
EDIT: Evo ovak dolje kak izgleda.
EDIT2: Nema veze, malo ispital frenda i skužio sam. Alt+F2 i upisat "audacious2 -i gtkui". Samo još launcher dodat na Applications. Evo dolje druga slika kak izgleda. Isprva mi nije bilo jasno, sad sam skužio na ArchWikiju, to je zapravo neki novi gtk UI koji audacious podržava. Svaka im čast. :)
Evo sad sam prije 2 sata instalirao Linux Ubuntu i trebam instalirati neki program i kad se downloada klinkem open with Archive Manager(default) ali tada pojavi se prozor "Download Error" i pise "/tmp/Setup_BMPtoJPG-1.exe could not be opened, because the associated helper application does not exist. Change the association in your preferences" Vidim da je problem u tome da nema Archive managera.Sto da napravim??
.exe i setup u istoj rečenici?... skini verziju za ubuntu (ako postoji).
Evo sad sam prije 2 sata instalirao Linux Ubuntu i trebam instalirati neki program i kad se downloada klinkem open with Archive Manager(default) ali tada pojavi se prozor "Download Error" i pise "/tmp/Setup_BMPtoJPG-1.exe could not be opened, because the associated helper application does not exist. Change the association in your preferences" Vidim da je problem u tome da nema Archive managera.Sto da napravim??
windows programi s .exe nastavkom ne rade na linuxu. (iako i tu postoji jedan workaround poput pokretanja .exe programa uz pomoć programa wine)
Imam jedan problem.
Imam Lucid 10.04 Ubuntu i npr. otvorim Gedit i napišem recimo
#!/bin/bash
echo "primjer"
i spremim na desktop kao skripta.sh
otvorim terminal i upišem cd desktop
onda upišem sh skripta.sh
sh: Can't open skripta.sh
Gdje je problem?
oprostite sto ovako upadam,ali dali je netko koristio
feather linux
cuo sam da je najbolja mini distra
znaci bolja od dsm i puppy
Imam jedan problem.
#!/bin/bash
echo "primjer"
Gdje je problem?
cd Desktop ;-) folder desktop je sa velikim D, a linux itekako dobro poznaje razliku izmedju velikih i malih slova. drugo nista ne moze biti.
postoji Archive Manager, ali on misli da se radi o ZIP datoteci kamufliranoj u self-extracting exe datoteku. i onda kad ne nadje zip zaglavlje, poludi :-) buduci da se ovdje radi o cistoj binarnoj datoteci (dakle, izvrsna datoteka) koja je kompajlirana za Windows sustav (hence the exe), nema ti vajde da to pokrenes na linuxu, osim preko (ne)emulatora windows okruzenja Wine. moras skinuti verziju tog programa koja je napravljena za linux (obicno dolazi kao source u .tar.gz ili .tar.bz2 formatu, ako ne postoji direktan paket u tvom repositoryu). ako se radi o source kodu programa, treba napraviti nekoliko koraka:
1) instalirati gcc/g++ preko naredbe
sudo apt-get install gcc g++
2) ekstraktirati program naredbom
tar xf foo.tar.gz ili tar xf foo.tar.bz2
mozes dodati i prekidac v da ti tar ispise na ekran ime svake datoteke koju je ekstraktirao (kod datoteka .tar.bz2 tar nekad javlja da je potrebno tocno specificirati da se koristio bzip2 umjesto obicnog gzipa - to se radi sa prekidacem j).
3) u ekstraktiranom direktoriju ces naci datoteku README ili INSTALL (ili obje). preporuka je da ih procitas, pa da skuzis koje jos dependancye trebas za taj program. ako ne treba nista, onda sljedeca naredba pokrece konfiguraciju programa i kompajliranje:
./configure && make
kod naredbe make mozes dodati i prekidac j koji govori make programu koliko ce paralelnih threadova pokrenuti da bi se program brze kompajlirao - obicno se dodaje 1 thread vise od broja *logickih* jezgara u procesoru (dakle, ako imas 4 fizicke jezgre i HT, onda u principu imas 8 jezgri pa je prekidac -j 9 ).
4) instalirati program naredbom:
sudo make install
nakon toga ce program biti spreman za koristenje.
oprostite sto ovako upadam,ali dali je netko koristio
feather linux
cuo sam da je najbolja mini distra
znaci bolja od dsm i puppy
Čuo, ali zaboravio za nju, pa je na kraju ostalo samo na tome da sam čuo za nju. Puppy sam koristio, jako dobra mini distra, DSL pokušavam natjerat da proradi, ali nemam vremena trenutno, tek za tjedan dana. Izgleda mi da ima potencijala, ali to ćemo vidjet tek nakon što DSL isprobam... Isprobaj pa javi nama dojmove ;)
Imam jedan problem.
#!/bin/bash
echo "primjer"
Gdje je problem?
cd Desktop ;-) folder desktop je sa velikim D, a linux itekako dobro poznaje razliku izmedju velikih i malih slova. drugo nista ne moze biti.
sudo chmod +x skripta.sh
dodati joj pravo egzekucije
egzekucija mu ne treba ako je pokrece preko sh. jedino mu treba ako je hoce izravno pozvati, recimo:
./ime_programa
Ljudi... jučer stavio update raznih lib-ova, kernela, programa i jutros palim računalo kad ono.... nestali meniji, izbornici, mogućnost mjenjanja desktopa.... promjenila se slika na desktopu...
slika u prilogu
Kako rješit ovo
Koji window manager?
XFCE
XFCE
Čak mi se na trenutak i pojavila slika desktopa kakav je bio. I nakon 2 sekunde je nestalo.
hm...
EDIT: ispričavam se zbog duplog posta. Umjesto na uredi kliknem na citiraj.
EDIT2: radi. u terminal sam upisao "xfce4-panel" i pojavilo se sve.
Ja se ispričavam na ovolikom broju mojih postova za redom ali i dalje se isti problem javi nakon rebootanja.
Samo mi se otvori neki e-mail prozor sa mojim accountom na gmail.com
Rješenje je da u terminal upišem xfxe4-panel ali gube mi se wallpapersi stalno... i nepraktično je da moram to upisivat svaki put...?
Pomoć?
Kakve to ima veze s temom?
Ja se ispričavam na ovolikom broju mojih postova za redom ali i dalje se isti problem javi nakon rebootanja.
Samo mi se otvori neki e-mail prozor sa mojim accountom na gmail.com
Rješenje je da u terminal upišem xfxe4-panel ali gube mi se wallpapersi stalno... i nepraktično je da moram to upisivat svaki put...?
Pomoć?
Imao sam i ja slični problem sa gnomea-om ali uz sve što je bilo moguće za napraviti imao sam uvijek isti problem (nema panela).
Na kraju sam morao reinstalirati jer mi se više nije dalo kopati po systemu da nađem tu jednu sitnicu zbog koje sam gubio panel.
Nije mi bilo do toga da svaki puta alt+f2 pa gnome-panel --replace.
Probaj iskopati nešto na google-u, ako ne nemoj se zamarati sa traženjem greške nego napravi reinstalaciju - barem je ona kratka i jednostavna.
sudo apt-get install xubuntu-desktop?
gnome ima startup programe, gdje je definirano koji se program pokrece i kad. ako je izbrisan entry gnome-panel-a, onda normalno da se nije ucitavao. isto vrijedi i za XFCE mada za njega nemam pojma gdje se ta opcija nalazi, jer se ne koristim Xfce-om (vec Gnomeom).
Instalirao sam Ubuntu 10.04 i ne radi mi zvuk.
Ovo mi je sistem - http://www.alsa-project.org/db/?f=1a886d9919705175cd491a6f2ccc322c428799f5
Molio bi pomoć
Instalirao sam Ubuntu 10.04 i ne radi mi zvuk.
Ovo mi je sistem - http://www.alsa-project.org/db/?f=1a886d9919705175cd491a6f2ccc322c428799f5
Molio bi pomoć
buduci da ti ne mogu direktno pomoci, evo ti link na wiki stranice od Ubuntua koje se ticu zvucnih problema:
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingSoundProblems
pa onda pogledaj/procitaj tamo hoces li naci rjesenje. mozda da cak pogledas i sta ti vele na Ubuntu forumu, oni su ti tam jako, jako user-friendly i vrlo rado odgovaraju na sve poruke.
mozes i sam pogledati da li ti je slucajno zvucna na mute. u terminalu upisi
sudo alsaconf
pa nakon toga
sudo alsamixer
da pogledas da ti slucajno zvucna nije unmuteana. ako jest, pojacaj je i unmutaj. nakon toga, da bi spremio podatke, u komandnoj liniji pokreni sljedecu naredbu:
sudo alsactl store
to ce ti spremiti vrijednosti mixera koji namjestis sa alsamixer-om. alsamixer nije bas najintuitivnija stvarcica, ali jednom kad skuzis kak funkcionira (sto ne bi trebalo trajati vise od 60 sekundi max), nije problem s njim namjestiti sta god ti je volja.
HTH.
Hvala puno na savjetima!
Probao sam sa mute u alsamikseru i to nije problem.
Postaviti ću pitanje na Ubuntu forumu.
moje pitanje zapravo i nije neko pitanje al nisam htio novu temu. anketa kaže (slika) da na bug.hr-u 14% posjetitelja koristi linux?! ako je to tako, onda je to 14x više od svjetskog prosjeka. jel to neki linux boom u hr il anketa laže?
Ima nas...
Zašto je u svijetu broj toliko mali? Pa vjerojatno obični korisnici ni ne znaju šta je linux, zapravo vjerojatno neznaju ni da imaju windows već im je računalo "tako došlo".
Znaju kliknit na slovo e za internet i još su izgubljeni ako im se ne otvori google na homepageu.
Bilo bi više linux korisnika samo da se obični korisnici računala više informiraju.
moje pitanje zapravo i nije neko pitanje al nisam htio novu temu. anketa kaže (slika) da na bug.hr-u 14% posjetitelja koristi linux?! ako je to tako, onda je to 14x više od svjetskog prosjeka. jel to neki linux boom u hr il anketa laže?
A otkud informacija da je linux zastupljen sa samo 1%?
Kući imam stari laptop (Celeron 1.3 i 512RAM, grafa 64MB) i ne služi na ništa drugo doli surfanja. Instalirao sam Ubuntu 10.04, namjestio 512 swap particiju, ali jednostavno nisam zadovoljan performansom, točnije slična je XP.
Jel ima još kakvih podešavanja da dobijem brži sustav?