Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.481.748
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

-ha! neš' ti na 64 bita nač' sreće.. prevedeno, čekaj mjesec ili narednu distru.

- opet neki feeling, 32bita.. al to je više za gatanje iz graha.

ono što me više zanima, link... i dežavu. Predpostavke vs RL. Ušteda, kao naša vlada.. odma 200.000 (tu je razlika, vlada štedi po 750k kn, jer je to obračunska jedinica vezana tečajem.). Koliko puta sam govorio, da sam govorio? Nije linux za biznis, pod biznis mislim na onaj job koji mlati paru-zarađuje, tad se vozi genšer, nije važna potrošnja ili cijena benzina i problema nema. Ako biz nije takav, ako se pazi na svaku kunu, tad se obično želi iz ničega nešto, rastegnuti mjesec i sl. To je ravno izumu kotača, radnika bez plaće, opet poveznica s državom jer ako se ide štedjeti, tad je plaća faktor koji treba eliminirati. .. (pa sad ako se pitate, o čemu to ovaj drobi.., i mene zanima{#}).

- o tome, da nije OS sam sebi svrha. Soft je najmanji problem, samo ga treba napraviti. Problem je što svatko tko to radi, želi novac. Free nije biz. Linux admin je pandan servisera mercedesa, može biti serviser fiata ili fiće, svejdno želi od nečeg živjeti. Fiskal-1 je jedan primjer tamaguči tabletića koji radi na Androidu, radi, fiskalizira. To može bilo koji soft pod win-linuxom uz preduvijet, NETKO TO MORA NAPRAVITI i uskladiti s ostatkom sistema. For free ili for 1-2% DE useera? Programeri raznih knjig.softwarea, ovako ide scenarij, 'jesi li probao pod linuxom'?, '-jesam, net, nešto neće.. nek kupe licencu za Win'. (točka označava kraj priče). Drugi spektar, kućni gamer, steam.. killer windosa se rađa već 30tu godinu, problem je directx i VGA, ne cijena windows licence (koja je često za Pericu jednaka cijeni linux licence) nego to što taj Perica iskešira 1.869kn za novu đifors i 499 za glodavca, ... taj perica želi lock u HL na 350, boli ga kifla za free-open i zašto to nema pod onim kako se zove... ono nešto jako dobro, čitao je na internetu.., završetak (Peričine riječi) ma linux je bezveze, ne radi. Te dvije poluge su ključ. Do tad samo ovakve filozofske rasprave, kao i onaj postić koji nakon otvaranja teme (napomenimo još jednom UŠTEDA! 200.000kn, kao klasična reklama, letak, tel.prodaja koja za mene štedi), ništa, nula-zilč, empty. .. Gdje je zapelo? Zapelo je u implementaciji ili u očekivanjima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 10:36 (ihush).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

**inače ako netko nešto zna o spajanju sa linuxa ms sql server neka mi pomogne link

Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

**inače ako netko nešto zna o spajanju sa linuxa ms sql server neka mi pomogne link

-problem je wine, tj nije svemoguć (neka novija verzija to možda riješi..), wine nije VM. Čemu silovanje wineom kad se može VMom? licence (?) LOL.

druga stvar, baze su baze, može sve, connect string i podatci su tu. Problem su applikacije, koji po logici nebi trebale imati veze s podatcima (osim same veze..) ali MS lukavo integrira, programeri koriste i tad imaš 'dependency'... jednako kao u par postova prije mada je tema druga. Novi Office, ActiveX, fu%$cking Aero je requrements mada nema baš nikakve veze s appsima (iscrtavanje forme je nešto drugo). Kao što je u ratu browsera ili playera MS morao na kraju ukloniti ie i wmp, odnosno nije dio OSa koji bi bio neophodan (mada ga je MS zacementirao u temelje), jednaka stvar, samo što je ovdje direktno u pitanju the-Biz tj baze, poslovnjaci, legalnost itd. dok su kućni juzeri ionako na browseru ili playeru kojeg žele, ne kojeg moraju. Jednako je s Office paketima, komercijalni ugl rade OK, Libre sustiže ali ne 100%...

Čemu pišanje protiv vjetra? Hoda ko patka, gače ko patka.. nek bude patka, nek korsiti WinOS za ono što je posao ili nek sve prebaci na neovisnu platformu, malo piškiti-malo kakiti.. ili se priheftati na tuđe nije poslovno rješenje. Nije nikakav problem imati jedan WinOS-licencu u firmi kojoj to treba. KISS.

Usporedba, imam traktor ali bi želio osobni automobil, kamion-autobus.. pa teoretski može, u praksi ispadne nešto nakaradno, loše i neisplativo. Priča uvjek krene od 'isplativosti' -cijene. Završetak je uvjek jendak, samo otvoren post ... (nema happyenda).

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...

-problem je wine, tj nije svemoguć (neka novija verzija to možda riješi..), wine nije VM. Čemu silovanje wineom kad se može VMom? licence (?) LOL.

druga stvar, baze su baze, može sve, connect string i podatci su tu. Problem su applikacije, koji po logici nebi trebale imati veze s podatcima (osim same veze..) ali MS lukavo integrira, programeri koriste i tad imaš 'dependency'... jednako kao u par postova prije mada je tema druga. Novi Office, ActiveX, fu%$cking Aero je requrements mada nema baš nikakve veze s appsima (iscrtavanje forme je nešto drugo). Kao što je u ratu browsera ili playera MS morao na kraju ukloniti ie i wmp, odnosno nije dio OSa koji bi bio neophodan (mada ga je MS zacementirao u temelje), jednaka stvar, samo što je ovdje direktno u pitanju the-Biz tj baze, poslovnjaci, legalnost itd. dok su kućni juzeri ionako na browseru ili playeru kojeg žele, ne kojeg moraju. Jednako je s Office paketima, komercijalni ugl rade OK, Libre sustiže ali ne 100%...

Čemu pišanje protiv vjetra? Hoda ko patka, gače ko patka.. nek bude patka, nek korsiti WinOS za ono što je posao ili nek sve prebaci na neovisnu platformu, malo piškiti-malo kakiti.. ili se priheftati na tuđe nije poslovno rješenje. Nije nikakav problem imati jedan WinOS-licencu u firmi kojoj to treba. KISS.

Usporedba, imam traktor ali bi želio osobni automobil, kamion-autobus.. pa teoretski može, u praksi ispadne nešto nakaradno, loše i neisplativo. Priča uvjek krene od 'isplativosti' -cijene. Završetak je uvjek jendak, samo otvoren post ... (nema happyenda).

radi se o stotinu Win XP strojeva koji pokreću aplikaciju koja se spaja na SM SQL server. nije problem u licencama, jer svi XP-i su licencirani, nego je problem u Win XP-u. neki dan ih pola nije radilo radi security essentialsa, a teško ih he održavati na daljinu, jer korisnici jedva da znaju upalit. 

kažeš koristiti WinOS za ono što je za posao ... e tu je sad malo problem, jer bi se radi zamjene OS-a, morao mijenjati i hardver. nemoguća misija

16 godina
hrvooje kaže...
..

kažeš koristiti WinOS za ono što je za posao ... e tu je sad malo problem, jer bi se radi zamjene OS-a, morao mijenjati i hardver. nemoguća misija

-ok, to je drugačija polazna situacija od onih gore.. (tamo je želja za prelaskom, ušteda i sl., ne prisila) ali, najavljeno, godinama. 'Tranzicija' je trebala već biti provedena. Ne zato jer to želiš (ja-ti), nego jer moraš ako je takav job requrements ili kao banke napraviš deal s MSom. Koja je razlika s TVom i prelaskom na digitaliju? Bezninom/katalizator i sl.

(tek da vidiš veselje, kad npr Win-Seven više ne možeš, jer te već MS siluje s tamagučijem od OSmice.. trenutno se moram pripremiti na svađu s telefonm i downgrade na Seven, možda i office ili 2013 više nema mušica.. u usporedbi s OSom starim koliko ono 1.000 godina? ovo je veća frustracija)

-PC, predviđeni radni vijek, 5god. Starije računalo 5-10g je zrelo za otpis, novije može bez ikakvih problema na novji OS. Problem? Jedino to što 10g staro računalo radi, radi.. i možda bi radilo još 10g. Slažem se, ali to je današnji requrements, internet, antivirus, itd. koji da je firma interno zatvorena nebi imao kao razlog, ovako oni moraju pratiti tehnologiju, jednako kao što moraju nadorgraditi flash, pdf.. (da ne spominjemo securityje kao SSL2..).

btw, recimo pokušaj danas koristiti kao prosječan Perica&Štefica, npr ubuntu.8LTS ili stariji koji bi bio godišnjak XPa, npr Mandrak, RH (predkomercijalna era i sl). Probaj s njima na zabu ili fiskalizaciju, probaj s njima steam i gaming ili (nedajbože) instalirati Radeon AGP driver... jednako je, ne OS nego standardi i formati fileova koji barataju podacima (podaci su audio-vizualni, text itd.. sve do flasha ili jave. Što misliš kakav bi rezultat bio?

Ako si zatvoren sistem, radiš što želiš, ako si vezan na ostatak svijeta, nemaš izbor (osim ako si dovoljno velik da si referenca). Mix rješenje je imati oboje, ako je izvedivo. Guranjem glave u pijesak ili kroz zid se to ne rješava...

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 13:07 (ihush).
17 godina
neaktivan

želite pomoći KDE-u srediti system settings na vaš način? imate priliku http://user-prompt.com/re-sort-kde-control-modules/

0 0 hvala 0
14 godina
Medikus kaže...
Zaboravio sam, moraš zaustaviti postoeći X server prije nego što izvršiš xinit; naredba je vjerojatno nešto kao "pkill Xorg". Izgleda da imaš sreće i da ti je samo Display Manager pokvaren. Ne znam koji trenutno koristiš, ali ako je LightDM, moguće je da ti je samo greeter krivo konfiguriran. Probaj staviti i neki drugi DM, recimo Slim, GDM ili KDM. Ne znam točne upute za Debian, ali vjerojatno piše na njihovoj wiki stranici.

Ispričavam se zato što ovako kasno odgovaram, nisam mogao naći vremena za trganje živaca na linuxu. Problem je u Lightdm login manageru bio, sredio instaliranjem kde-a. Hvala svima na pomoći!

Say hello to my little friend
11 godina
neaktivan

Jel ima netko pojma zašto se flashplugin-installer zblesira prilikom apdejta na noviju verziju prilikom normalnog apdejta sistema?

Na kraju ipak uspije instalacija ali izbaci mi prozorčić "Run this action now" failed to download something something... extra package"

Nemam sad screenshot da pokažem o čemu je riječ.

OS Kubuntu 12.04 x64 (kubuntu restricted extras instaliran).

Na 14.04 do sad nisam primjetio taj bug.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 21:10 (hopper).

0 0 hvala 0
17 godina

Moze mi netko objasniti koje su razlike u Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu?

Da li je samo u GUI-u ili ima nekih bitnih razlika?

TNX

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-samo GUI nije samo gui..

jer dependencyji, koji uvjetuju neke appse npr terminalska bez guia, K verzija, X verzija.. gnome.. da bi radila treba ostale libove. Druge razlike teoretski nema.

Ali, u sljučaju ubuntua-Canonicala, to su posebni timovi koji brinu o konkretnoj distri, meni nije ista pizza od drugog picmajstora, nije ni isti izbor softa, npr browser, kao i sama usklađenost svih appsa s UIem na što se još nadoda userski instalirano (ne outofbox).

Kakav je odgovor? Pa kao što se distre muđusobno razlikuju, razlikuju se i ove UIevske mada je linux (samo) jedan. To je sve isto, različito, ovisi o trenutnoj filozofiji onog koga pitaš ili položaju zvijezda

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2014 19:32 (ihush).
16 godina
neaktivan

Ako ti ihushov odgovor nije jasan (meni nije baš sasvim, ali shvaćam što je htio reći ...):

Kubuntu, Lubuntu i Xubuntu su drugačiji "okusi" (oblici distribucije) Ubuntua. Navedene distribucije koriste iste sistemske komponente (kernel, display server, ...) kao i Ubuntu, a od njega se razlikuju po izboru korisničkog okruženja, tj. kombinacije korisničkog sučelja i aplikacija koje defaultno dolaze sa sučeljem.

Ubuntu koristi Unity korisničko sučelje koje razvija Canonical u kombinaciji s aplikacijama iz GNOME okruženja, Kubuntu koristi KDE okruženje, Lubuntu LXDE okruženje, a Xubuntu XFCE okruženje. Postoji i Ubuntu GNOME, odnedavno također službeni "okus" Ubuntua, koji koristi (logično) GNOME okruženje.

Ukoliko odabereš jednu od distribucija, to ne znači da eliminiraš druge - ukoliko želiš isprobati drugačije okruženje, potrebno je samo odabrati odgovarajući metapaket za instalaciju na već instaliranom sustavu (primjerice xubuntu-desktop na Ubuntuu, Kubuntuu ili Lubuntuu), koji će se pobrinuti da se instalira sve potrebno za rad u drugom okruženju. Jedina razlika je da će splash screen i sučelje za autorizaciju korisnika (login screen) ostati iz prvotno instalirane distribucije, što se da promijeniti bez većih poteškoća. Primjerice, upravo sam jučer Fedoru XFCE pretvorio u Fedoru GNOME jednostavnim odabirom predkonfigurirane grupe paketa za instalaciju (sličnu ulogu ima navedeni metapaket kod Ubuntua).

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2014 20:25 (hrx).
14 godina
neaktivan
Ti pišeš previše koncizno i jasno dok ihush objašnjava na svoj zakučasti način (vjerujem da želi potaći na razmišljanje o bitku ili o tome jesmo li sami u svemiru a konačni cilj je uvaljivanje ArtistX-a pod bubrege). ;)
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
Ti pišeš previše koncizno i jasno dok ihush objašnjava na svoj zakučasti način (vjerujem da želi potaći na razmišljanje o bitku ili o tome jesmo li sami u svemiru a konačni cilj je uvaljivanje ArtistX-a pod bubrege). ;)

-objašnjenje je jednostavno, hrx zna.

..Osim što je preskočio appse koji su GUIevski ovisne, npr za Kde (o čemu sam tamo nabadao), jer su moj kriterij appsi-korištenje, ne OS ili sličke na UIu. Bezbroj isitih file managera, gparteda, konvertera.. ali i povezanost UIem. To je jedan od razloga (ili objašnjenja) zašto su većina howtua terminalska (jer je UI neovisan), apt-get vs klikanje u paket manageru koje bi više odgovaralo friškim snagama na linuxu.

-pročitao si me.

btw više ne uvaljujem Artya, eventualno ver.1.3..(1domagoj1 mi otvorio oči kritikom v.1.5), kao ubuntu ali bolji (radi, includan, restricted, UbuntuTweak, wine, sve što friškima nedostaje na tipical Canonicalu).

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.5.2014 16:33 (ihush).
17 godina
neaktivan

hrx, ako nisi učitelj, trebao bi biti. jasni postovi, odlomci - koji su rijetkost kod forumaša, striktno držanje teme, koristištenje interpunkcijskih znakova, poveznice. milina za čitat {#}

5 0 hvala 1
11 godina

Zaboravljate packet/software managere, te drugačiji raspored systemskih file-ova/datoteka, što je isto tako jako važno. Kao i shell koji se koristi, odnosno emulator {#}

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2014 23:17 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Trenutno imam Ubuntu 14 ali sam mu stavio Gnome GUI.
Isto tako mogu stavit neki drugi i onda ga mijenjat na LOG IN ekranu?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
11 godina
djigibao kaže...

Tako je. Koji god želiš.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

inače, od neki dan LZS forum ima novog celebrity člana

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=41&t=11669&p=216653#p216653

3 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

jesam ja jedini retard koji ne kuzi ili? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Pogledaj ponovno ovaj moj post.

17 godina
Gam3r kaže...

jesam ja jedini retard koji ne kuzi ili? 

Dedoimedo, poznati linux blogger.

17 godina
To mi je vec u arhivi :-)
14 godina
neaktivan

Pa tamo ti je procedura za većinu DE. Ako ih želiš isprobati sve ovdje pogledaj što se sve nudi.

13 godina
hrvooje kaže...

inače, od neki dan LZS forum ima novog celebrity člana

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=41&t=11669&p=216653#p216653

Nisam imao pojma da je "naše gore list", ugodno sam iznenađen.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 2
16 godina

A ja sam mislio da se radi o nekom bugu ili do neke konfiguracije meni na archu XD.

Meni je sad gedit potpuno neupotrebljiv. Slicna promjena je uvedena i u evince jos prosle godine, nisam se jos uvijek navikel na to, necu ni na ovo....

banana od gedita - uzas banana od gedita - uzas
Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
14 godina
neaktivan
Ante kaže...

A ja sam mislio da se radi o nekom bugu ili do neke konfiguracije meni na archu XD.

Meni je sad gedit potpuno neupotrebljiv. Slicna promjena je uvedena i u evince jos prosle godine, nisam se jos uvijek navikel na to, necu ni na ovo....

Ne razumijem tu potrebu za mijenjanjem baš svega. Razmišlja li itko o korisniku?

17 godina
neaktivan
Ante kaže...

pucanje u stopalo! dovoljno mi je bilo kad sam vidio šta su napravili od nautilusa. nije mi jasno kako napredak može biti oduzimanje featurea i smanjenje izbora?!

14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

pucanje u stopalo! dovoljno mi je bilo kad sam vidio šta su napravili od nautilusa. nije mi jasno kako napredak može biti oduzimanje featurea i smanjenje izbora?!

Vjerojatno ga prilagođavaju tabletima. {#}

17 godina
neaktivan
Ante kaže...

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice