Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.197
|
čitano: 3.815.723
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Pa pukneš snap i Snap Store na Mint, jedna sudo komanda...

isto i na Zorinu...

koristim Operu za browsanje, i imam sinkanje lozinki za stranice koje koristim, a instalacija s njihove stranice ne kupi nadogradnje, nego baš moram preko Snapa...

Ju je je? Je ju je!
9 godina

Hehe, ja sam to (update Opere) na Manjaru riješio na najbolji način - instalacijom Vivaldija, browser originalnih developera Opere, sa izvrsnom podrškom za Linux.

tx za savjet, na Ubuntuu imam baš tak kak si rekao, Opera je dovoljena po pravilima firme, ali Snap je spor plus proprietery pa ga izbjegavam gdje god mogu  

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.10.2025 12:04 (EricCartman).
16 godina

privatno nisam distro hoper, fedoru koristim vise iz navike jer sam duze radio s rhel-om i centosom... a ove sve distre su bile na razlicitim poslovima ili projektima :D 

ovak znam da ima toliko distroa da niti ne znam od kud krenuti, a niti imam vremena za to, pogotovo kad mi netko tu na forumu moze reci neko svoje iskustvo... 
Ja sam se odlucio za Zorin OS, ima taj windows like dizajn pa da joj to nebude sok i bauk pa da me zove za sve, a to kaj moji rade po kompu, doslovno im treba samo browser, tak da se ne bojim za terminal, kakav je store, jel flatpak app ili whatever vec postoji... 

Jedino kaj moram provjeriti kak bude radilo je HP printer/scanner, to je notorius shit i na windowsima sloziti, tak da ako nije full out of the box da radi, vec si vidim vikend zabeziciran samo za to...  

16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Malo prije sam instalirao Zorin 18 i nadam se zauvijek obrisao windows s maminog komp. Vise manje sve je bilo smooth. Posto ima neki stari PC, brave browser je kompletno freezao pc kad sam ga pokrenuo... to sam rijesio tak da sam iskljucio hardware acceleration. Drugi problem je bio u biosu da nije vidi ssd s linuxom, to sam malo kopao i slozio na kraju. Na moje veliko iznenadenje i ono kaj sam mislio da bude zesci problem, hp printer i skener. Znaci nisam doslovno morao nista napraviti, printa iz prve, skener aplikacija koja je vec instalirana radi odlicno. 
sve skupa, ja sam iznenaden da nije bilo nikakvih problema, u manje od 2 sata, mama koristi komp bez da se mora nesto posebno novo ucit. Ona webapps aplikacija je isto super, neke linkove sam joj pretvorio u 'aplikacije', ma bomba... javim ako bude kasnije nekih problema, ali za sad sve preporuke za Zorin 18

Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
Linux - pitanja i odgovori

Pozz narode, imam pitanje. Imam stariji laptop koji koristim samo u svrhu gledanja serija i filmova. Laptop je star nekih 10 godina i počinje se mučit s windowsima te sam mislio snimiti Linux. Guglanjem sam došao do Linux Mint. 

Do sada sam snimao Windowse i to mi je vrhunac znanja. Ako se treba nešto ovako izguglam i probam riješit.

Čitao sam da Linux ima problema s Nvidia driverima a laptop ima grafičku GeForce 940M pa me zanima koliko bi problema bilo sa snimanjem Linuxa i drivera na laptop? Isto tako, što je s mrežnim driverima? 

0 0 hvala 0
9 godina

Nisam dugo stavio Mint, planiram na 2 kompa, no nikako stići. Mogu ti reći da možeš uštekati instalacijski USB-stick, te ga isprobati na živo prije nego fakat instaliraš, jer radi i sa sticka kao OS to-go.

I mrežu, valjda i grafičku.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:39 (EricCartman).
16 godina

- os je samo os, win-lin.. radit će jednako, tj nije linux čarobni prah.. dok o vlasničkim odnosima ovisi što ćeš moći, što ima-nema.. kao nvidia-driveri..

-ako nisi zadovoljan s win, nećeš ni s lin.. ako je problem nešto drugo, bahate današnje aplikacije, browser-multimedija.. to je tako, nema veze s osom... pa ako nemaš dovoljno rama ili gpu tad je slabo-sporo, ako si na starom hdd-u (mehanički) više dobiješ prelaskom na ssd.. i to je to.

-distrowatch.. sličice, opis, pa ako nemaš neki konkretniji kriterij biraš po boji-izgledu.. što god, isto-slično je, linux je jedan, distre su samo nakupine softa kojeg je netko posložio-upakirao po svojoj želji-ukusu.. pa i namjeni. .. tako su neke distre za npr gaming-video upravo jer koriste primarno grafičku.. ali to sa starim računalom nema veze, nije kriterij, tj ne tražiš performanse top-gaming današnjeg računala, tj ako tražiš, opet, ovo nije čarobni prah.

-kad po izgledu ili slučajnosti izabrereš distru, napraviš usb-stikić.. bootaš (upališ) i vidiš.. to je to.. ako želiš tad možeš instalirati ili što već, probati-vidjeti drugu distru, treću.. itd.

-nvidia.. i driveri.

-što je bilo prije desetak godina? npr tv-prijemnici... prvo analogni pa dvbt-1.. sad t2-h264-hevc.. nemaš taj čip-dekoder, nema slike.. isti-sličan dekoder-čip imaju i grafičke u računalu i rade istu-sličnu stvar.. tj primarno grafička radi sve grafičke stvari na modernom osu, a to su svi, win-lin-mac + android+ios.. tj ovisi o gpu što ona može, tj imaš 940m .. i to je to, ono što ona može, koliko može.. ostalo tad mora cpu a pošto je i on slabiji od današnjih uz manje rama eto problema-sporosti.. no tu ne možeš birati, tj internet-multimedija-browseri to traže, ne word-tetris.. tj ovisi što želiš koristiti, kao da želiš koristiti za gejming.. tj danas je to sve isto, ista multimedija, nevažno jel za gejmanje ili surfanje.. razlika je samo koliko brzo-sporo ili da radi.

-kad probaš live stikić, vidiš-znaš.. uz problem da nvidia ne daje svoje vlasništvo, .. tj linux nije problem, problem su vlasnički interesi, dok nvidia to drži za sebe (i zarađuje) pa neovisno što grafička nešto može, bez drivera ne može ništa.. tj pod linuxom dio mogućnosti nije dostupan, što nema veze s osom nego biznisom-vlasništvo.. tj pod win-mac je to riješeno, pod linuxom nije.

-isti browser ili player za filmiće, može biti na win-lin-mac.. pod win-mac će koristiti fičere drivera-grafičke i raditi glatko, pod linuxom neće.. to je tako, nije stvar linuxa, nije stvar osa, nego treće strane.. 

-ako radi ok, ako ima dovoljno resursa.. moja preporuka bilo koja distra s kde, npr ubuntu-kubuntu, fedora-kde.. ili za gaming-video nobara-kde.. naravno ovo je za noviji jači hw, ne za staro-slabo.. tad se ide na nešto kao mint-xfce .. ali problem ostaje za driver-fičere pa nikad neće raditi glatko kao na win-mac .. tj koju god distru izabereš od recimo vodećih 20 sve je isto-slično.. kao i narednih 100 :) ..

-tj većina distri (recimo sve) nude više frontend-gui mogućnosti, ono kako radi grafički dio (xorg-server).. pa možeš izabrati bilo koju kombinaciju-distru.. recimo mint nudi mate, cinammon, xfce.. kao što auti nude boju i pakete opreme retrovizora-odbojnika itd.. :) .. ali sve su to u osnovi isti auto, razlike u limariji, ne ispod haube .. 

-tj jedini za korisnika važan dio je upravo izbor gui managera koji iscrtava ekran-sliku.. server to ne treba uopće, kao i napredni juzer koji sve tipka u terminalu.. gui je stvar klikanja i onih appsa koje koristiš, tj ono najdirektnije povezano s onim što korisitš, jer ti kao osoba-čovjek ne korisitš ram-gpu-cpu.. nego to radi soft-os-driver-apps.. ti samo gledaš-klikaš ..

-os nije čarobni prah, desetljeće svi imaju iste requirementse, pa ako radi jedan, jednako bi radio i drugi-ostali.. win-lin-mac.. (osim što mac više nije pc-hw par godina).. a opet je to sve isto, kao što je i sony-plejka linux-bse-distra ili mobiteli-android-tableti.. i novi mobitel glatko playa yt-klipiće jer je nov, jer ima hw-gpu-čip za dekoder videa.. da nema ne bi mogao itd.. pa sad što bi desetljeće star mobitel mogao raditi, surfati.. teško.. računala nešto mogu ali ograničeno jer sve se mijenja i deset godina je ipak puno za pc-it promjene samog gpu čipa + sve ostalo što traži više resursa-brzine kao disk-ram.. i danas ako koristiš mehanički hdd sve je presporo.. a to je samo disk-storage.. ne os-ostalo..

-šanse? 6% da ćeš biti zadovoljan, 92% da ćeš se vratiti na win.. upravo iz razloga što os nije čarobni prah a ako hw nešto može tad mora imati i driver-fičer omogućen da bi to radilo.. ne samo da postoji a to je povezano s biz interesima vlasništva pa nije stvar koja se može lako riješiti izborom distre itd..

-edit: .. gpu-grafička.. 940M .. nema moderne nvenc-dekodere, gledaj dolje pod 'gpu notes..'

-iz tog vremena je dual-optimus način korištenja drivera, intel-integruša + dodatna.. (u paru).. tad-nekad je bilo problematično.. kako je sad kad je već zaboravljeno.. ne zna se, probaš-vidiš, .. može biti super, može biti ništa..

edit: .. evo što kaže za optimus..

To use your NVIDIA GeForce 940M with Linux Mint, install the proprietary NVIDIA drivers through the Driver Manager for the best performance. After installing the correct drivers, you can use the NVIDIA X Server Settings application to manage the dual-graphics setup (Optimus) by assigning the dedicated GPU to specific applications.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:30 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice