Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.520.769
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

username mora bit napisan malim slovima.

MW2 : N'Dorphin // GRNDWR // HCTDM // HCSD // HCMSHPT
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Heh, ja sam napisao username velikim početnim slovom, sad sam stavio sve malo i krenulo je :) hvala na pomoći momci

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Linux - pitanja i odgovori
sumski kaže...
Od DVD image-a sam probavao sa Fedorom , Debianom , Mintom i čini mi se Ubuntuom i svi su radili.Za openSuSE 11.3 i unetbootin znam da ne rade.

Tebi baca kakav error , ili?

Nešto napiše da ne može kopirati neki sys. Što mu to znači nemam blage, ali na kraju piše process completed.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
15 godina
neaktivan

Pošto mi se ovaj netbook edition ubuntu-a ne dopada, stavio bih radije običan ubuntu. Pošto je na tom lapu i windows 7 instaliran mogu li ja u windowsima samo formatirat particiju na kojoj je netbook edition i onda ubuntu instalirat ili treba nekak drugi postupak? 

EDIT: Našao sam na netu odgovor na pitanje, mogu na taj način, ali moram ubacit dvd on windowsa i napravit repair jer sa brisanjem ubuntua brišem i loader za windowse (možda sam pobrkao malo nekaj, ali u glavnom shvaćam kaj treba{#})  

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.2.2011 1:03 (veki22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
veki22 kaže...

Pošto mi se ovaj netbook edition ubuntu-a ne dopada, stavio bih radije običan ubuntu. Pošto je na tom lapu i windows 7 instaliran mogu li ja u windowsima samo formatirat particiju na kojoj je netbook edition i onda ubuntu instalirat ili treba nekak drugi postupak? 

EDIT: Našao sam na netu odgovor na pitanje, mogu na taj način, ali moram ubacit dvd on windowsa i napravit repair jer sa brisanjem ubuntua brišem i loader za windowse (možda sam pobrkao malo nekaj, ali u glavnom shvaćam kaj treba{#})  

Naravno da možeš, ali mislim da je bolje kad loadaš taj drugi Ubuntu, da iz njega formatiraš, s njegovim alatom. Mislim, krajnja stvar je ista, samo je način drugačiji, onak, čini mi se jednostavije sve obaviti odma iz instalacije, a ne sad na Windowse pa tamo brisat pa nazad...

Kad si instalirao Ubuntu, on je instalirao bootloader (preko NTLDR-a koji je defaultni Windows bootloader) koji se zove GRUB2. GRUB2 je automatski prepoznao da se na disku nalazi još jedan sustav, tj. Windowsi i dodao ih je na svoj meni. Osim ako bootloader nisi instalirao na posebnu particiju, kad izbrišeš ovu na kojoj je Ubuntu, izbrisat ćeš i GRUB2. Stvar se riješi, eto kak si i sam pronašao, napraviti repair, tak da Windowsi vrate NTLDR. No, velim, ako misliš drugi Ubuntu staviti, slobodno iz njega formatiraš i pregaziš stari Ubuntu, novi Ubuntu će opet postaviti GRUB2 i sve pet.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan

Potrebna pomoć!

Koristim ubuntu 10.10 na laptopu, wireless mi očito radi jel mi očitava ruter. A nikako se ne mogu spojiti na njega, i ukinuo sam zaštitu niti opet se nisam uspio spojiti.

:S

Pa molim pomoć ako je moguće. SpidTač tomson je u pitanju :D

http://www.demonoid.me/users/franjo15
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To je i mene zezalo, jesi probao restartat? Ili ga porpuno ugasi pa upali. Jel se to sad prvi put spajaš ili je radilo prije?

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...

To je i mene zezalo, jesi probao restartat? Ili ga porpuno ugasi pa upali. Jel se to sad prvi put spajaš ili je radilo prije?

Ma prvi se put spajam, sad sam se posjio žično preko linuxa, ali na win radi naravno bez problema, uglavnom očitava mi mrežu, sad jedino što ne znam konfigurirati da radi kako treba :S

15 godina

Evo i ja instalirao jučer ubuntu da mu dam šansu i jako sam zadovoljan, sad imam par pitanja.

Prvo u vezi wireless-a; prvo mi se nije htio nikako spojit na wireless, to se nekako rješilo samo od sebe samo mi je veza dosta lošija nego u windowsima i stalno puca konekcija. Može li se to kako popravit?

Drugo je u vezi zauzeća procesora; upaljen mi je Rhythmbox Music Player (nisam još našao bolji, može i prijedlog za neki dobar audio player), mozilla i par onih screenlet gadgeta i zauzeće procesora rjetko kad pada ispod 50%, nije li to malo previše. I kad se pokrene u mozilli nekakva igrica (cura mi igra na fejsu cityville) sve je usporeno i dosta trza i procesor stoji na 100 %. Drajvere za grafičku sam instalirao i uključio sam u visual effects extra, jeli možda zbog toga il mi je slaba konfa za to, možete je viditi pod Moj PC.

Kad sam instalirao odabrao sam posebni hard za linux i nisam mogao birati kolike će biti particije, sam mi je napravio da swap particija bude 1,6 GB, jeli to malo i mogu li ja sad ikako povećat?

Imao sam još nekoliko pitanja al se sad nemogu sititi, al javit ću se ja kad ponovo naletim na probleme.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

bradonja_85 kaže...

Evo i ja instalirao jučer ubuntu da mu dam šansu i jako sam zadovoljan, sad imam par pitanja.

Prvo u vezi wireless-a; prvo mi se nije htio nikako spojit na wireless, to se nekako rješilo samo od sebe samo mi je veza dosta lošija nego u windowsima i stalno puca konekcija. Može li se to kako popravit?

Drugo je u vezi zauzeća procesora; upaljen mi je Rhythmbox Music Player (nisam još našao bolji, može i prijedlog za neki dobar audio player), mozilla i par onih screenlet gadgeta i zauzeće procesora rjetko kad pada ispod 50%, nije li to malo previše. I kad se pokrene u mozilli nekakva igrica (cura mi igra na fejsu cityville) sve je usporeno i dosta trza i procesor stoji na 100 %. Drajvere za grafičku sam instalirao i uključio sam u visual effects extra, jeli možda zbog toga il mi je slaba konfa za to, možete je viditi pod Moj PC.

Kad sam instalirao odabrao sam posebni hard za linux i nisam mogao birati kolike će biti particije, sam mi je napravio da swap particija bude 1,6 GB, jeli to malo i mogu li ja sad ikako povećat?

Imao sam još nekoliko pitanja al se sad nemogu sititi, al javit ću se ja kad ponovo naletim na probleme.

1. Malo sam istraživao u vezi wirelessa. Ako imate laptop, da li vam je spojen na punjač dok idete na internet? Postoji bug koji stvara probleme kada se spaja na wireless bez punjača.

2.Rhytmbox je po meni najbolji, integriran je odmah i koristim ga već dugo. Probao sam i druge, ali ovaj mi je najbolji. Jedino ako se pojavi Foobar 2000 na linuxima, prelazim na njega. {#}

3.Što imaš otvoreno u Firefoxu dok je toliko zauzeće? Inače te igre na facebooku su u flashu (?), a flash ponekad nije baš najbolje optimiziran za linux sustave.

15 godina
protjeran
bradonja_85 kaže...
stalno puca konekcija.

I ja isti problem na Ubuntu 10.10...

Rješenje: pomakni se bliže izvoru vode...

Ja sam toliko zakon da mi potpis opće ne treba. I ako komentirate moj potpis (kojeg nemam) bacit ću nuklearku na Vas bez da je aktiviram!
15 godina

pa evo sad imam otvoreno samo par tabova od bug foruma i procesor ne pada ispod 60 %.

i meni se čini ovo dobar player zato još nisam ni probao naći boljeg.

17 godina
neaktivan

I ja sam primjetio da Firefox dosta grabi memorije, instaliraj si Chromium. Audacious je sličan Winampu pa mi je bolji od spomenutog koji je preglomazan.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo, gledal i ja malo svoj procesor. Imam upaljen Pidgin, Audacious (i muzika svira) te Firefox (12 tabova otvorenih). Ako ništa ne mrdam, između 30% i 40% se konstantno mrda. Ako krenem nešto raditi, pikati po FF, npr. počne skakati između 40% i 80%, čak i do 100%. To je normalno, bar kod mene, a nikad mi se nije usporio sustav u radu. Ništa strašno. Dapače, iako meni Windowsi prikazuju manje opterećenje procesora (oko 20-ak %), sporiji su mi nego Ubuntu.

E sad, Firefox. FF meni tuče oko 150 MB RAM-a, s tih 12 tabova (trenutno). Ako počnem naglo otvarat, zatvarat tabove, kroz neko vrijeme popne se na 300 MB RAM-a, eh, jbg FF je poznat po tome da šiba puno memorije. Chromium mi se u svojim najboljim vremenima znao popeti i do 400 MB RAM-a, ali je brži od FF-a (a mislim, ipak je Google uzel Chromium kao bazu i napravio fork Chrome).

Dalje, Flash. Flash je priča za sebe. Užasno je neoptimiziran za Linuxe i Adobe to konstantno ignorira, nerijetko mi se sruši kad gledam neki filmić na recimo, Youtube-u. Onda moram ugasit tab, pa ponovo ukucati adresu. To je jednostavno tak. Kriv je Adobe, niko drugi.

Što se wireless-a tiče, izvor problema mogao bi biti Broadcom chipset. Tak da ako imate taj chipset, moguće je da je to problem. Ili Intelov chipset, može čak i to biti...

A Audacious pokrećem sa:

audacious2 -i gtkui

Puno mi je ljepše sučelje nego ono Winamp like. Iako je fakat u razvoju, dok je ono Winamp like puno funkcionalnije.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

0 1 hvala 1
16 godina
bradonja_85 kaže...

..Prvo u vezi wireless-a; prvo mi se nije htio nikako spojit na wireless, to se nekako rješilo samo od sebe samo mi je veza dosta lošija nego u windowsima i stalno puca konekcija. Može li se to kako popravit?

..

..

..

..

- wireless, radi. Problemi nije uzrokovani OSom, tj. nešto drugo bi trebalo biti uzrok problema... možda driver (ovisi o chipu) sumnjiviji je router, antena ili prekid ISPa (unazad tjedan dana je bilo dosta većih radova na linijama kod svih providera... Možda je samo prolazni problem.

- CPU load? Flash je vjerojatni krivac, uz klasični problemi s 'ATI' driverima i eye-candy efektima.. (pa do mogućeg problema zbog OCa ili otključane jezgre..). Inače 'konfa' je OK ali kao što primjećuješ nije samo to važno, važni su driveri i aplikacije koji taj hardware trebaju iskoristiti.

- mogao si birati... ali si odabrao (pogrešno), automatski, umjesto manualnog podešavanja.

- .... da, to je jedino sigurno.

prijedlog, pošto ti je instalacija svježa, nebi trebao imati veću količinu dokumenata i sl., pa bi nova instalacija možda bila dobro rješenje. Tako bi mogao bolje podesiti particije i usporedi čistu instalaciju (bez podešavanja, ja nikad više neću instalirati Rade-drivere {#}) samo update sistema, dali je CPU load ili trzanje jednako.

Pošto je i wireless porblematičan, možda bi i taj dio bio stabilniji (jer možda je upravo to, pucanje veze, uzrok trzanju i opterećenosti..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...
(...)

2.Rhytmbox je po meni najbolji, integriran je odmah i koristim ga već dugo. Probao sam i druge, ali ovaj mi je najbolji. Jedino ako se pojavi Foobar 2000 na linuxima, prelazim na njega. 

(...)

Probaj DeaDBeeF - native player napravljen po uzoru na foobar2000. Trenutno je na v0.4.4 i odličan je - u radu troši oko 9 MB memorije, a dodam li u playlistu tisuću pjesama, zauzeće memorije poraste na 12 MB. Za usporedbu, Rhythmbox troši preko 40 MB sa desetak pjesama u bazi.

1domagoj1 kaže...
(...)

Dalje, Flash. Flash je priča za sebe. Užasno je neoptimiziran za Linuxe i Adobe to konstantno ignorira, nerijetko mi se sruši kad gledam neki filmić na recimo, Youtube-u. Onda moram ugasit tab, pa ponovo ukucati adresu. To je jednostavno tak. Kriv je Adobe, (...)

Imam isto iskustvo sa Flashom koji se instalira iz repozitorija (radi se o 32 bitnoj verziji koja se na 64 bitnom FF-u koristi preko wrappera), ali je sasvim druga priča Flash Player "Square" Preview release koji ima 64 bitnu verziju za Linux, Windowse i OSX. Puno stabilniji od verzije iz repozitorija i radi uglavnom bez problema - ponekad pri prebacivanju Youtube videa u fullscreen zna ne odgovarati na klikove i pritiske tipki, ali kada video završi, kontrola se vrati.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.2.2011 20:13 (hrx).
15 godina
ihush kaže...

prijedlog, pošto ti je instalacija svježa, nebi trebao imati veću količinu dokumenata i sl., pa bi nova instalacija možda bila dobro rješenje. Tako bi mogao bolje podesiti particije i usporedi čistu instalaciju (bez podešavanja, ja nikad više neću instalirati Rade-drivere {#}) samo update sistema, dali je CPU load ili trzanje jednako.

Pošto je i wireless porblematičan, možda bi i taj dio bio stabilniji (jer možda je upravo to, pucanje veze, uzrok trzanju i opterećenosti..)

ok, onda ide nova instalacija...samo mi reci kako da izbrišen sad ovu verziju jer mislim da mi je grub loader instaliran na C s windowsima a home i swap particije na E disku od 40 GB koji san namjenija samo za linux. Kolike particije da napravim kad buden instalira? I vidio sam u temi Nove verzije programa da je izašao novi Ubuntu, sad dali da to skinem il da koristim ovaj cd šta sam već spržio?

14 godina
neaktivan
Ne!
To je alpha izdanje.
Ja bi ti preporučio 10.04 pošto je on LTS (Long Term Stable) , trebao bi imat manje problema s njime, a i nema baš nekih prevelikih noviteta u 10.10 spram 10.04...
14 godina
neaktivan

Čak bi ti možda bilo probati sa Linux Mintom (on je baziran na Ubuntu-u , a malo je ispoliraniji za početnike)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kod mene je problem što se niti ne spaja na wireless. I probao sam sa svime, jednostavno ne mogu naštimati da šljaka.

I sad sam primoran biti na windowsima, jer ne mogu drukčije se spojiti preko wirelessa, a žično sve ok radi.

I da rijetko sam kad na bateriji, uvijek power on

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.2.2011 21:36 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ bradonja_85,

-nikad ne natjeravam nove verzije (zadovoljan s 9.04), kao i stari grub-1. Verzija je sporedna, bitno je samo podrška-izmjene u recimo driverima za wireless. Zato je dobro imati nekoliko verzija LiveCDa, upališ vidiš kako radi i tad odlučiš koja verzija ili distra. 10.10 je aktualna. baci pogled na ubuntu.hr, ako skidaš, pogotovo za liveCD uvijek uzmi x86-32, desktop verziju.

Izbjegavaj experimentiranje s novim verzijama (11 je još daleko od finalne). To je za malo iskusnije, za testiranje.. inače bi mogao imati neobjašnjivih problema, pošto si problema već imao i sa stabilnom verzijom, zamisli što bi tek bilo s alpha...

-teško je savjetovati oko podjele (veličine) particija jer se razlikuju potrebe i navike. Swap je samo dodatak RAMu, pošto danas to više nije problem, swap postaje sporedan, no i dalje se svi drže starog pravila (1-3 x RAM). Dakle dovoljno je 2GB.

Pošto je manji disk 40GB (38) .. može ostati root + user kao jedna particija recimo 35GB+swap. Inače bi bilo dobro izdvojiti \user ali nema pravila koliko velik, dok za sistem može biti dovoljno 10GB ali.. tko zna što sve želiš instalirati, isporbavati.. može recimo \=15 + \user=20 + swap=2 (ali dali će te to dugoročno zadovoljiti, neznamo...).

-Grub ne treba ništa posebno... tj, ako nešto ne zezne (Grub 2 ima neke svoje mušice..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
hrx kaže...
nidjo123 kaže...
(...)

2.Rhytmbox je po meni najbolji, integriran je odmah i koristim ga već dugo. Probao sam i druge, ali ovaj mi je najbolji. Jedino ako se pojavi Foobar 2000 na linuxima, prelazim na njega. 

(...)

Probaj DeaDBeeF - native player napravljen po uzoru na foobar2000. Trenutno je na v0.4.4 i odličan je - u radu troši oko 9 MB memorije, a dodam li u playlistu tisuću pjesama, zauzeće memorije poraste na 12 MB. Za usporedbu, Rhythmbox troši preko 40 MB sa desetak pjesama u bazi.

Hvala ti care! Tako nešto sam čekao. {#}

sumski kaže...
Ne!
To je alpha izdanje.
Ja bi ti preporučio 10.04 pošto je on LTS (Long Term Stable) , trebao bi imat manje problema s njime, a i nema baš nekih prevelikih noviteta u 10.10 spram 10.04...

Long Term Support{#}

14 godina
neaktivan
nidjo123 kaže...

sumski kaže...
Ne!
To je alpha izdanje.

Long Term Support{#}

pardon , ja na debianu pa malo miješam nazive {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.2.2011 22:38 (sumski).
15 godina

Evo nanovo inatalirao al ovaj put Mint. Ovaj put nisam stavi na automatski da mi bira particije nego sam sam, nešto san zeznuo s grub loaderom, umjesto na C stavio sam ga na E al to nije neki problem, u biosu sam promjenio koji disk da bude prvi na bootu tako da se s tim neću zamarati.

S novom instalacijom su svi problemi nestali, internet radi dobro, nije kao u windowsima al je stabilna konekcija.

Sad sam u fazi istraživanja tako da očekujete još ''glupih'' pitanja od mene {#}

Hvala još jednom svima na pomoći.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo da samo dodam da sam bio na Ubuntu-u dosta dugo a sad sam nekih dva tjedna na Linux Mint-u (10). Mint je nekako jednostavniji. Internet mi dobro radi, sve je uglavnom bolje od Windowsa a njih imam samo na kompu na drugoj particiji i ne sjećam se kad sam ih koristio zadnji put.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav, znate neki player koji podržava .m3u playliste? Želim "prebaciti" listu s Windowsa na Ubuntu (Winamp) i mislio sam to napraviti tako da napravim export liste (sve pjesme kopira u jedan folder i napravi .m3u file koji ne pokazuje na određenu putanju, već jednostavno govori da su pjesme u istom folderu) kao što to radim kod prebacivanja na mobitel. No ne znam jesam li slijep ili što pa ne vidim funkciju učitavanja liste u RhythmBoxu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Music -> Playlists -> Load from file

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina

evo nakon par sati korištenja već san uspija nešto sj.ebati {#}. Ugl išao sam instalirati novi CCC (objasnit ću u nastavku zašto, triba mi i oko toga pomoć), skinen s ATI-jeve stranice CCC, malo se izmučim dok skužin kako pokrenit i nakon šta završi instalacija traži me da resetiran komp. Resetiran komp i kad se sustav diza izbaci mi error: ''Serious errors were found while checking the disk drive for /home'', i imam izbor ignorirat, skip mounting i manual control, mislin san stisnuo I ili S, nisam siguran...poslje toga mi izbaci još nekoliko errora i otvori mi samo desktop, ništa nisam moga radit. Nakon još jednog restarta sistem se digne normalno al grafička kao da ne radi, ne mogu uključit one efekte i sve je usporeno.

Sad kako da vratim sve nazad kako je bilo prije instalacije novih drajvera i oće li to uopće pomoć?

E sad zašto sam išao instalirat CCC. Imam neke problema s grafičkom koje sam u windowsima rješava tako da u ATI overdrive malo smanjim preformanse grafičke i sve bi savršeno radilo, međutim u ovom CCC šta se instalira sam na Mint nema opcije ATI overdrive...kako da tu rješim?

edit: sad više ne mogu normalno dignit sistem, uvik mi javlja ovu grešku šta san na početku opisa

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 16:51 (bradonja_85).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bradonja_85 kaže...
...

Ne bih znao kak dići nazad sustav, tj. uopće ne znam kakve veze ima CCC sa mountanjem particije, možda veli netko tko je stručniji glede toga. Što se tiče downclocka (a i overclocka) to se radi na malo drugačiji, trebaš imati instalirane fglrx (proprietary drivere) i dalje samo slijedišovaj guide. Ovdje piše kao overclock, ali ti uneseš niže vrijednosti pa downclockaš. ATI inače ima užasno loše drivere za Linux, Nvidia nešto bolje, ali ni to nije nekaj extra.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice