Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.697
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
M_dipl. kaže...

Nedavno sam za to i ja pitao i nakon podužeg istraživanja na netu sam našao da je to u principu sasvim bezbolno. Skineš neki drugi GUI pa onda makneš Gnome. Imaš dobre tutorijale na xubuntu siteu, za Xfce naravno, ali princip je isti.

S tim stavom i polazim.

Elite N00b kaže...

Nimalo, jer ćeš se namučiti. Idi ispočetka.

Tak mi se i činilo.

Proz0r kaže...

Mozda bi radilo, mene je jednom gadno zahebalo to, Ubuntu je jako ovisan o Gnomeu.

To znam, zato sam i pital.

{#}

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
M_dipl. kaže...
RaNzO kaže...

(...)

Dvije najstabilnije distre, koju su istovremeno i najpristupačnije novijim korisnicima su, po meni, Ubutnu i Mint, posebno Mint. Ja ti preporučam da staviš Mint, ako Ubuntu već jesi, jer s njim sigurno nećeš imati nikakvih problema.

EDIT:

Mislio sam ovo staviti u jednu drugu temu (gdje je kolega iz Farkaševca i stavio link), ali znam da bi bilo namrgođenih :), pa eto da stavim tu.

Postoji paket igrica po imenu Humble Indie Bundle, ove godine je ta inicijativa pokrenuta po drugi put (prošle godine su bile Penumbre, World of Goo, itd.) i to sa par poznatih igara, poput Braida i Machinariuma.

Cijeli paket je igriv na Linuxu, Macu i Windowsima. Sad, fora je u tome da kupac sam bira koliko će za igre platiti (može kupiti cijeli paket za 1$ primjerice), još k tome, dio novaca ide u dobrotvorne svrhe, što znači da developeri praktički ne dobiju skoro ništa.

I sad pogledajte prosječnu svotu uplaćenu od strane kupaca na sve tri platforme:

Average Windows: 5.71$

Average Mac: 7.70$

Average Linux: 14.21$

Što dalje reći?

a dobro, to je prosjek. za pretpostaviti je da ima puno više win korisnika, pa se samim time i prosjek smanjuje...

EDIT:

kako misliš najstabilnije? pa uvijek isprobam ubuntu jer je najviše preporuka za njega, iza njega stoji masa love iz canonicala, ogroman community, pa uvijek mislim da će raditi dobro, ali uvijek neki problemi. nekako mi je kontradiktorno da distra koja gura samo novo, novo, novije u svako izdanje i izlazi 2 puta godišnje može biti stabilna, ili stabilnija od debiana, koji prođe 4-5 faza prije nego dobije oznaku "stable".

morat ću se tjedan dana odvojiti od svijeta i samo jesti i učiti linux, pa napraviti LFS distru po svojem ukusu, inače mi se sve čini da neće biti ništa od svega toga još dugo vremena...

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.12.2010 0:38 (RaNzO).

0 0 hvala 0
17 godina
RaNzO kaže...

debian - poludio sam nakon nekog vremena i izbrisao sve linux instalacije i instalirao debian, kao, on je ekstra stabilan, bez bugova. prva stvar koja mi se dogodila nakon instalacije je da ne mogu ništa instalirati jer se ne mogu logirati kao root. ne prihvaća mi root lozinku i javlja neku grešku. ne vjerujem da krivom lozinkom isprobavam. također mi kaže da ne može mountati win particije. prikazuje ih u "places", ali kad kliknem kaže da ih ne može mountati.

ima li itko kakav prijedlog/ideju što pokušati kod debiana?

Debian je zaista jedan od najstabilnijih i svakako ti ga preporučam! problem koji si naveo je u sljedećem:

prilikom instalacije Debiana na računalo, korisnik prvo biva pitan da napiše lozinku za root korisnika, a potom se kreira standardni/dekstop korisnik, tj. prilikom instalacije Debiana zatraži se korisničko ime i lozinka za tog korisnika; taj kreirani korisnik prilikom instalacije Debiana nema odmah root privilegije nego je potrebno dodijeliti mu ih; to možeš na sljedeći način:

- prvo ukucašsu u terminalu; zatražit će ti se root lozinka - dakle, ne tvoja lozinka, nego lozinka roota; moguće je da je ona i ista, ako si unijeo istu lozinku i za roota i za korisnički račun koji koristiš; nakon ukucavanja prave lozinke trebao bi postati root;

- potom pokrenešvisudo naredbu za uređivanje sudo (admin, root) ovlasti; otvorit će ti se datoteka (/etc/sudoers) i vidjet ćeš da je u njoj samo root naveden s pravima ALL=(ALL) ALL; isto tako trebaš napraviti i za svoj account, tj. ispod retka root ALL=(ALL) ALL trebaš dodati npr. RaNzO ALL=(ALL) ALL

- nakon te izmjene potrebno je snimiti konfiguraciju, mislim da je CTRL+O kombinacija za save (no vidjet ćeš već, pisat će), ali ne u sudoers.tmp, kako će ti se automatksi ponuditi, nego sudoers; pitat će te za overwrite, što ćeš potvrditi;

- potom izađeš iz datoteke (CTRL+X mislim da je; piše uglavnom) i upišešexit da odlogiraš roota

Nakon toga moći ćeš sve instaliravati i sa svojim accountom koristeći naredbu sudo i koristeći svoju lozinku;

U Ubuntu je korisnik odmah naveden kao sudoer pa taj korak tamo nije potreban, za razliku od Debiana, što mnogi to ne znaju i misle da u Debianu rade nešto krivo ili da nešto ne valja...

...there is no death; there is the God...
16 godina
Zel Uneec kaže...
RaNzO kaže...

debian - poludio sam nakon nekog vremena i izbrisao sve linux instalacije i instalirao debian, kao, on je ekstra stabilan, bez bugova. prva stvar koja mi se dogodila nakon instalacije je da ne mogu ništa instalirati jer se ne mogu logirati kao root. ne prihvaća mi root lozinku i javlja neku grešku. ne vjerujem da krivom lozinkom isprobavam. također mi kaže da ne može mountati win particije. prikazuje ih u "places", ali kad kliknem kaže da ih ne može mountati.

Debian je zaista jedan od najstabilnijih i svakako ti ga preporučam! problem koji si naveo je u sljedećem:

prilikom instalacije Debiana na računalo, korisnik prvo biva pitan da napiše lozinku za root korisnika, a potom se kreira standardni/dekstop korisnik, tj. prilikom instalacije Debiana zatraži se korisničko ime i lozinka za tog korisnika; taj kreirani korisnik prilikom instalacije Debiana nema odmah root privilegije nego je potrebno dodijeliti mu ih; to možeš na sljedeći način:

- prvo ukucašsu u terminalu; zatražit će ti se root lozinka - dakle, ne tvoja lozinka, nego lozinka roota; moguće je da je ona i ista, ako si unijeo istu lozinku i za roota i za korisnički račun koji koristiš; nakon ukucavanja prave lozinke trebao bi postati root;

- potom pokrenešvisudo naredbu za uređivanje sudo (admin, root) ovlasti; otvorit će ti se datoteka (/etc/sudoers) i vidjet ćeš da je u njoj samo root naveden s pravima ALL=(ALL) ALL; isto tako trebaš napraviti i za svoj account, tj. ispod retka  root ALL=(ALL) ALL trebaš dodati npr. RaNzO ALL=(ALL) ALL

- nakon te izmjene potrebno je snimiti konfiguraciju, mislim da je CTRL+O kombinacija za save (no vidjet ćeš već, pisat će), ali ne u sudoers.tmp, kako će ti se automatksi ponuditi, nego sudoers; pitat će te za overwrite, što ćeš potvrditi;

- potom izađeš iz datoteke (CTRL+X mislim da je; piše uglavnom) i upišešexit da odlogiraš roota

Nakon toga moći ćeš sve instaliravati i sa svojim accountom koristeći naredbu sudo i koristeći svoju lozinku;

U Ubuntu je korisnik odmah naveden kao sudoer pa taj korak tamo nije potreban, za razliku od Debiana, što mnogi to ne znaju i misle da u Debianu rade nešto krivo ili da nešto ne valja...

Debian je super ali po meni nije za kućnog korisnika jer će ga zafrkavati osnovne stvari, ovo je izrazito stabilna distra sa starim paketima ali je napravljena da bude server, a ne za kućni komp.

Imate distre koje su prilagođene kućnim korisnicima (1000-injak njih) stoga nevidim razlog da stavljate serverske distribucije na svoj komp.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
14 godina
xxxxx kaže...
Zel Uneec kaže...
RaNzO kaže...

Debian je super ali po meni nije za kućnog korisnika jer će ga zafrkavati osnovne stvari, ovo je izrazito stabilna distra sa starim paketima ali je napravljena da bude server, a ne za kućni komp.

Imate distre koje su prilagođene kućnim korisnicima (1000-injak njih) stoga nevidim razlog da stavljate serverske distribucije na svoj komp.

Ne dvojim da si u pravu ali uzmi u obzir da ima hobista/mazohista koji žele neke stvari naučiti vlastitim primjerom. Neka proba pa ako ne ide što onda.

15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
xxxxx kaže...
Zel Uneec kaže...
RaNzO kaže...

Ne dvojim da si u pravu ali uzmi u obzir da ima hobista/mazohista koji žele neke stvari naučiti vlastitim primjerom. Neka proba pa ako ne ide što onda.

s čim bi još mogao biti problem?

čitajući o njemu stekao sam dojam da je debian dobar desktop sustav. ima grafičku, jednostavnu instalaciju, to je za sad ono što mogu reći, jer ga nisam još koristio, pošto sam naišao na gore navedeni problem...

16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Pa mogao bi imati problema s instalaciom grafičkih drivera, wirelessom i sl.

Probaj ništa te ne košta, ali rađe bi desktop korisniku preporučio arch nego debian, što se tiče instalacije ona je najmanji problem, sranje je kada je sistem instaliran pa ga treba za svaki k**** podešavat.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Instalacija Debiana je jednostavna http://wiki.open.hr/wiki/Debian_instalacija ,a za instalaciju Nvidia drajvera evo rješenja  

http://www.debian-world.com/index.php/topic,812.msg4136/topicseen.html#msg4136

Debian Squeeze 6.0
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Meni nije jasno kakav ti to kompjuter imaš kad ti Ubuntu ne dela ili kaj već je s njim...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Meni nije jasno kakav ti to kompjuter imaš kad ti Ubuntu ne dela ili kaj već je s njim...

HP 6735b

15 godina
protjeran

evo, po preporuci sam instalirao mint. na prvi pogled mi se sviđa, za sad sve radi. onaj ogromni start menu dosta lijepo izgleda, ali mi je lakši za snalaženje klasični gnome panel.

kod live boota/instalacije mi nije radio touchpad, niti usb miš, pa sam morao instalaciju odraditi tipkovnicom, ali je potrebno svega nekoliko opcija promijeniti, pa nije bilo gnjavaže.

može neki tip kako se spojiti na wireless? instalirao sam drivere, li mi je konfuzan onaj mrežni manager. kliknem na ikonicu mreže u traju, odaberem "izradi novu bežičnu mrežu", upišem ime mreže, loziknu i odaberem zaštitu koju sam odredio u modemu, ali mi se ne želi spojiti. ubuntu i sabayon su se spajali od prve, a isto sam samo ove podatke upisao.

jedina stvar koja mi stvarno smeta je konstantni rad ventilatora. xubuntu i sabayon su bili tihi, pa očito mint nema dobar power management, ima li načina da to popravim?

EDIT:

danas radi wireless bez da sam išta mijenjao :) nevjerojatno! jučer sam namjestio sve kako treba i kad sam isključio kabel, nisam mogao na net.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.12.2010 10:12 (RaNzO).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ovako nešto -  "FBI Added Secret Backdoors to OpenBSD IPSEC"  . bit će zanimljivo pratit šta se događa. baš me zanima jel moguće da se tako šta desi linuxu

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ne vjerujem da je takvo nesto moguce... postoji puno previse ljudi koji pregledavaju source code kod linuxa...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina

-neke stvari nisu 'stvar vjere' nego regulatornih tijela i države (policije). Imaju zakonske ovlasti (jer oni donose zakone) identično kao za mobitele, zahtijevati backdor u npr routeru. Nema veze s *nixima, više s CISCOom. (usporedba s googleom ili wikileaksom)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

ovako nešto -  "FBI Added Secret Backdoors to OpenBSD IPSEC"  . bit će zanimljivo pratit šta se događa. baš me zanima jel moguće da se tako šta desi linuxu

Mislim da su šanse za takvo nešto na Linuxu nikakve. Kao što sam već negdi rekao, Torvalds osobno implementira nove stvari (koje je ili sam isprogramiral ili netko od drugih programera) u kernel i tada taj kernel pušta kao finalnu verziju van. + još postoji par kompanija (Canonical, Red Hat...) koje održavaju vlastite distre, tu je Patrick Volkerding i njegov Slackware itd. itd. Vani je onak, milijun programera koji kopaju po sustavu čisto iz znatiželje, jer žele nešto promijeniti ili iz nekog trećeg razloga. Sigurno bi backdoor bio primjećen. Prije ili kasnije. Lako podmititi par programera koji rade na jednom OS-u, ali kod Linuxa govorimo o stotinama i stotinama distri i o velikoj masi ljudi (programera), a to je ono što nikakva agencija/tko već neće moći kontrolirati.

16 godina
protjeran
xxxxx kaže...
Zel Uneec kaže...
RaNzO kaže...

- potom pokrenešvisudo naredbu za uređivanje sudo (admin, root) ovlasti; otvorit će ti se datoteka (/etc/sudoers) i vidjet ćeš da je u njoj samo root naveden s pravima ALL=(ALL) ALL; isto tako trebaš napraviti i za svoj account, tj. ispod retka root ALL=(ALL) ALL trebaš dodati npr. RaNzO ALL=(ALL) ALL

Debian moze biti i za server i za desktop.

Drugo, treba staviti testing verziju (Squeeze), a ne stable (Lenny) i onda paketi nisu jako stari.

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
15 godina
protjeran

najosnovnije naredbe i primjer korištenja

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Postoji li mogućnost pokretanja aplikacija za Win prilikom pokretanja Linuxa tako da se one vrte u pozadini? Znam da Win aplikacije rade na Linuxu pomoću Wine-a.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Postoji li mogućnost pokretanja aplikacija za Win prilikom pokretanja Linuxa tako da se one vrte u pozadini? Znam da Win aplikacije rade na Linuxu pomoću Wine-a.

u ubuntu 10.10 : system -preferences-startup aplications----add i pod command napišeš npr. wine neki program 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
protjeran

ukoliko vam se laptop previše grije, i/ili ventilator previše radi, evo uputa kako (ubuntu) undervoltati CPU za manju potrošnju/zagrijavanje/rad ventilatora

1 0 hvala 3
15 godina
protjeran

kako na mintu trajno isključiti touchpad? očito imam problema s touchpadom. inače koristim eksternog miša, ali čim dotaknem touchpad neka od aplikacija mi ukrade fokus (some of your application stealing focus), mislim da trenutno aktivna, te mi je do logoff/logona miš neupotrebljiv. to mi se događa na svim distrama koje sam probao (x/l/ubuntu, mint, sabayon).

probao sam ovo, ali nemam uopće navedene opcije u xorg.conf, već

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    DefaultDepth    24
EndSection

Section "Module"
    Load    "glx"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Default Device"
    Driver    "fglrx"
EndSection

probao sam i isključiti touchpad kod uključivanja eksternog miša, ali također ne radi...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Upotrijebi synclient:

$synclient TouchPadOff=1

Ako nije instaliran by default imaš ga u repositoriju.

Druga metoda je instalacija qsynaptic.

$qsynaptic

pokrenut će GUI i onda imaš opcije za isključiti touchpad.

To je samo privremeno jer treba ga pokrenuti kod svakog startup-a.

Napraviš novu autostart aplikaciju i upišeš

qsynaptic -r       .. što će pokrenuti zadnju konfiguraciju.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.12.2010 12:19 (Elite N00b).
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
protjeran
Elite N00b kaže...

Upotrijebi synclient:

$synclient TouchPadOff=1

Ako nije instaliran by default imaš ga u repositoriju.

Druga metoda je instalacija qsynaptic.

$qsynaptic

pokrenut će GUI i onda imaš opcije za isključiti touchpad.

To je samo privremeno jer treba ga pokrenuti kod svakog startup-a.

Napraviš novu autostart aplikaciju i upišeš

qsynaptic -r       .. što će pokrenuti zadnju konfiguraciju.

prvi link sam stavio na ovu metodu sa synclientom, kao što rekoh, nije uspjelo. vjerojatno zato jer nemam instalirano to nešto što trebam imati. probao sam sa

sudo apt-get install synclient

ali kaže

E: Unable to locate package synclient

jel ta metoda trajno rješenje? ne sviđaju mi se ova privremena rješenja.

ima neka druga metoda, isključivanje touchpada u kernelu, ili nešto tako?

17 godina
neaktivan

Zato što ga nemaš u repozitorijima, upiši sudo apt-get install syn i onda stisni TAB (možda par puta) da ti ispiše sve pakete koji počinju na syn. No, ja probal upisati man syncli (pa stisnem TAB) i dovršio mi je, što znači da ga imam instaliranog (Ubuntu Karmic Koala). Probaj i ti, vjerojatno ga imaš već instaliranog. Al ovo mi je fakat čudno, nema u reposima, a imam ga instaliranog (možda sam ga previdio)...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da li iko zna kako ovo popravit ?

LoL nick: Alkser (EU)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

kako na mintu trajno isključiti touchpad? očito imam problema s touchpadom. inače koristim eksternog miša, ali čim dotaknem touchpad neka od aplikacija mi ukrade fokus (some of your application stealing focus), mislim da trenutno aktivna, te mi je do logoff/logona miš neupotrebljiv. to mi se događa na svim distrama koje sam probao (x/l/ubuntu, mint, sabayon).

...

Probaj ga iskljućiti u BIOS-u. Poštedit će te muke.

I am awesome.
15 godina
protjeran
dj_beni kaže...
RaNzO kaže...

...

Probaj ga iskljućiti u BIOS-u. Poštedit će te muke.

pa napravit ću to na kraju izgleda. ali bi bilo elegantnije rješenje da isključim samo driver, jer mi u win radi. tj. ne radi u potpunosti. kad upalim win, ne mogu s njime ništa, ali onda uštekam miš, kliknem desnim i lijevim klikom i poslije toga radi do sljedećeg restarta. kod linuxa to nije slučaj, već zablokira...

EDIT:

nema opcije za isključivanje u biosu...

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.12.2010 23:16 (RaNzO).
16 godina
neaktivan

Napravi si skriptu za on off touchpada. Google čuda radi :)

Edit:

e da i lap bi trebao imati Fn tipku za iskljucivanje touchpada.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.12.2010 23:19 (Buhaha).
15 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

I ja sam imao slične probleme sa touchpadom na Ubuntuu. Kada ne bih uštekao miš i bootao Ubuntu touchpad bi radio savršeno. Kada bi uštekao miš i istovremeno probao koristiti touchpad sustav bi se zablokirao i morao bih poklopiti ekran, pričekati da otiđe u stand by, pa ga opet otvoriti. Nijedan mi program tu nije pomogao, niti brisanje/instalacija drivera. Jednostavno se radi o bugu i moš se je_at. Al' ajd, nije strašno...

ali meni je touchpad malo pokvaren :) pa sam mislio da je do toga. između ostaloga i u win šteka...

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Buhaha kaže...

Napravi si skriptu za on off touchpada. Google čuda radi :)

Edit:

e da i lap bi trebao imati Fn tipku za iskljucivanje touchpada.

pa ima tipku fn, ali ona nije za isključivanje touchpada, već u kombinaciji s nekim drugim tipkama radi nešto. npr fn+f9=smanjivanje svjetline ekrana, fn+f10=povećavanje svjetline, fn+insert=print screen, itd.

a one neke tipke za on/off touchpada ovaj laptop nema, već sam tražio to prije, ali se jako dobro krije, ili je nema.

btw. to je HP 6735b, ako netko ima još kakvu ideju, ili još bolje link, bio bi zahvalan. stalno gledam različite metode po netu, isprobao sm neke, ali nisu upalile. vidim i po forumima da ne pali sve svakome.

P.S.

sudo apt-get install syn TAB...TAB...

mi daje:

synaesthesia            synce-sync-engine       synfig-dbg
synaptic                synce-trayicon          synfig-examples
syncbbdb                syncevolution           synfigstudio
synce-gnomevfs          syncmaildir             synfigstudio-dbg
synce-hal               syncmaildir-applet      synopsis
synce-hal-bluetooth     syncropated             synopsis-doc
synce-kpm               sync-ui                 synopsis-idl
synce-multisync-plugin  synergy                
synce-serial            synfig