Naime trebao bi mi linux koji dozvoljava Write po diskovima. Danas mi se desila havarija sa windowsima ne bi ih dragi Bog pokrenuo i ja udrem Knopix 6.3 live boot i idem da cu kopirat podatke sa jednoga harda na drugi nece neda kao da nemam write permision. Znam da je ovo stariji knopix. Aj idem ja dalje palim ja ubuntu isto neda ali su isto stariji ubuntu jedno 2 god. Idem dalje i sada moram vec mozgat nasao sam neki stari backtrack 3 i dok sam se sitio da ja sve napravim i kako prosla je ura ali sam uspio kopirati podatke sve da mogu nanovo zalipiti ciste windowse na formatiran disk. Pa sada vas pitam koji linux moze osim backtracka neda mi se vise s njime zezat da je user frendly samo da mogu kopirati podatke sa diska na disk i to je sve sto me zanima radit na linuxu eventualno otic na web a to svaki moze. ODnosno koji mi preporucate
Linux za backupiranje
- poruka: 5
- |
- čitano: 793
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ubuntu:
sudo su - root
mountat device sa ntfs-3g driverom ako želiš iz linuxa sigurno pisat po ntfs particiji:
mount /dev/sda1 -t ntfs-3g -o rw /mnt
za čitanje sa ntfs particije je dovoljan i defoltni ntfs driver.
Hvala Pomoglo je LOCK
Ubuntu:
sudo su - root
mountat device sa ntfs-3g driverom ako želiš iz linuxa sigurno pisat po ntfs particiji:
mount /dev/sda1 -t ntfs-3g -o rw /mnt
za čitanje sa ntfs particije je dovoljan i defoltni ntfs driver.
A sto se desava ako se ne koristi ntfs-3g driver? Koje je najcrnije scenario? Koji su rizici?
Jeste da sam citao da je nesigurno pisati/brisati iz Linuxa na NTFS ali..nisam bas na ti sa Linuxom (ma nisam uopce ) i dosa sam koristio sam Ubuntu u live nacinu (iz radoznalosti)
Nikad nisam probao :). Defoltni ntfs driver (onaj u kernelu) može raditi samo overwite postojećih fajlova, ništa drugo od write operacija nije podržano/sigurno.