Zaštita od pregrijavanja

poruka: 14
|
čitano: 6.568
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Zaštita od pregrijavanja

Da li sva napajanja imaju zaštitu od pregrijavanja u slučaju da otkaže ventilator?

Jel bi se mogao dogoditi požar u slučaju otkazivanja ventilatora?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zaštita od pregrijavanja

Naravno da nemaju.

Nemaju ni sva auta ESP

Pa pod nekim okolnostima mogao bi se dogoditi mali pozar koji bi nakon nekog vremena presao u veliki...Ali to je rijedak bas rijedak slucaj da Ventilator otkaze....Bas trebas imati (Ne)Srece da ti se to desi.Nebrini se,neces dici kucu u zrak Cool

Zaboravio sam napomenuti da su elektronicke komponente sto na maticnoj sto na napojnoj jedinici pravljene tako da mogu podnijeti duplo vece temperature od idelnih temperatura.

Extreme_Tech
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2008 1:23 (Extreme_Tech).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zaštita od pregrijavanja
master gojko kaže...

Da li sva napajanja imaju zaštitu od pregrijavanja u slučaju da otkaže ventilator?

Sve ovisi gdje ti otkaze ventlitor ako ti npr. otkaze na procesoru vecina kompova ima namjeseno u biosu na default postavkama da se nakon sto temp cpu pređe 75 C automatski ugasi.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Zaštita od pregrijavanja

Ovo za napajanje ti je dobro pitanje..ali mislim da bi prije neki kondenzator eksplodiro i onda da ti osigurac izbaci nego da se zapali napajanjeŠutim

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
buky kaže...
master gojko kaže...

Sve ovisi gdje ti otkaze ventlitor ako ti npr. otkaze na procesoru vecina kompova ima namjeseno u biosu na default postavkama da se nakon sto temp cpu pređe 75 C automatski ugasi.
 pitao je za napajanje...
17 godina
neaktivan

Ma šanse su 0% ne moraš se brinut oko toga.

17 godina
neaktivan
0% ne vjerujem bas... vise je... ali manje od 10%
17 godina
neaktivan
Zaštita od pregrijavanja

Meni je prošlo ljeto riknuo ventilator na napajanju. Ne znam da li zato jer je bilo ljeto ili zato jer je

odvrtio svoj broj okretaja. Tako da ima više od 0% šanse. Po temperaturi gornjeg dijela kućišta

sam shvatio kako nešto nije u redu.

Onako iz predostrožnosti sam promjenio napajanje, a staro napajanje poklonio prijatelju koji

voli "prčkati" po elektronici, ali i da mi kaže da li je neki dio pretrpio oštećenje od pregrijanosti.

Poslije je stavio novi ventilator, ali ni on ga više nije ugrađivao u računalo nego ga je koristio

ako treba testirati nekakvu ploču ili prilikom neke slične zabave.

Da - napajanje je bilo SPIRE 400 W, zaboravio sam točan model (znam nije nešto).

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2008 18:11 (Level 1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Level 1 kaže...

Po temperaturi gornjeg dijela kućišta sam shvatio kako nešto nije u redu.

Znači i kad rikne ventilator ništa se ne dogodi s konfom osim što se malo zgrije kučište gore?
Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan
Zaštita od pregrijavanja

A izgleda da da..ali mislim da se to malo jace zagrije..kaj ne?

0 0 hvala 0
17 godina
Dado_ZG78 kaže...
Level 1 kaže...

Po temperaturi gornjeg dijela kućišta sam shvatio kako nešto nije u redu.

Znači i kad rikne ventilator ništa se ne dogodi s konfom osim što se malo zgrije kučište gore?
 meni se prije par godina slicna stvar dogodila... dosao sam s posla (stigao dsl pa je komp doma radio 24 h) i osjetim neki miris kao spaljene gume ili plastike! odmah trk za komp, sve uredno radi... "njuskam":) dalje i skuzim da mi je kuciste poprilicno toplo i odmah ruku iza napajanja i osjetim da nema "propuha" 
rastavio sam napajanje, ocistio ventilator i podmazao, medjutim nikako se nije mogao pokrenuti...
dakle komp je neko vrijeme radio, ali da me duze nije bilo tko zna do cega bi doslo...
napajanje je bilo smartbox ili ms industrial... ali naslijedio ga je chieftec
FOR THE HORDE!!!
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
Ne, opet nisi dobro pročitao. To ti se već desilo.
Zagrije se onaj dio kućišta kod kojeg je napajanje (kod mene npr. gore).
Koliko se jako zagrije? Prilično jako, dovoljno da odmah sve ugasiš.

Kakvi su sve scenariji mogući ne znam, evo RonoN je opisao malo žešće iskustvo.

Uglavnom, ventilator može riknut u statistički više od 0% slučajeva i ako nema nikakve zaštite
riknut će i napajanje zbog pregrijavanja. Koliko će mu vremena trebat da rikne i kako će to izgledat
nije da me ne zanima (vjerujem da može bit spektakularno), ali ne bih isprobavao.

Eto sad je valjda sve jasno.

17 godina
neaktivan
Zaštita od pregrijavanja

Ako su žice izolirane samogasivim materijalom šansa da se zapali je nikakva. U katastrofičnom scenariju, za koji je šansa jako mala, može se desiti da kabel od napajanja nije omotan samogasivim materijalom. Usljed zagrijavanja mže doči do zapaljenja izolatora kabla i do požara. Ako te toliko brine, postoje samoaktivirajuči aparati za gašenje požara, koji se uključuju na određenoj temperaturi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Zaštita od pregrijavanja

Meni se na starom kompu desilo par puta na napajanju da se ventilator presto vrtit, kučište se zagrijalo, dosta a i osjetio se miris plastike, pa sam promjenio vent i dan danas radi napajanje (staro je 7 godina već). Tak da ima šanse da stane vent ali mislim da se nebi moglo zapalit napajanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice