Bi li Tagan 400 (22A@12V) držao Q6600 HD7770 based konfiguraciju?
230ak+ W cca bi to povuklo a on daje 264W, koliko je to sigurno?
Vrijede li ova napajanja, naime naručujem nešto pa moram dodati za iznos za slanje..
http://www.instar-informatika.hr/napajanje-corsair-cx-series-430-watt-atx-atx12v-v23/COR-CP-9020046-EU
http://www.instar-informatika.hr/zalman-500-lx-psu-500w-atx12v-v231-active-pfc/ZAL-ZM500-LX
Da li bi mogla upogoniti haswell i3 sa onim c6/c7, koji planiram uzeti u dogledno vrijeme..Snage previše mi ne treba jer planiram ostati na integriranoj gpu..
Svaki odgovor i savjet je dobrodošao.
Ako je u potpunosti ispravno, držat će bez problema, nemaj brige.
Vrijede li ova napajanja, naime naručujem nešto pa moram dodati za iznos za slanje..
http://www.instar-informatika.hr/napajanje-corsair-cx-series-430-watt-atx-atx12v-v23/COR-CP-9020046-EU
http://www.instar-informatika.hr/zalman-500-lx-psu-500w-atx12v-v231-active-pfc/ZAL-ZM500-LX
Da li bi mogla upogoniti haswell i3 sa onim c6/c7, koji planiram uzeti u dogledno vrijeme..Snage previše mi ne treba jer planiram ostati na integriranoj gpu..
Svaki odgovor i savjet je dobrodošao.
Dobar je i taj Zalman, ali Corsair je bolji izbor zbog veće efikasnosti te 12 mjeseci duljeg jamstva. Od ta dva - Corsair.
boatenga
Slažem se da je CX430 bolji od Zalmana, ali CX ne podržava C6/C7 stanja tako da ćeš ih u tom slučaju morati ugasiti ili možeš uštediti 20 kn i uzeti također kvalitetan Silverstone Strider ST50F-230 (300 kn) koji prema ovome podržava ta stanja.
Odakle ti da ne podržava? Samo nije službeno, ali ih podržava (Corsair je označio kao "maybe" ili "validating").
Ma problem je što bi "morao" uzeti u instaru, jer tamo naručujem tintu za printer, koje nigdje drugdje nema..
Zanimljivo je da je navedeni silverstone za 40 kuna skuplji u instar nego na linku..I sad, glupo je uzeti ga tamo kad ima jeftiniji..
Što kažete za ova dva:
http://www.instar-informatika.hr/napajanje-real-power-rp500-eco-silent-retail-bronze-80plus/86394
http://www.instar-informatika.hr/napajanje-lc-power-500w-office-lc500h-12-v22/IMX-491237
Gledam da ne potrošim puno, a opet nije dobro ako kupim "smeće" pa je dvjesto-tristo kuna bačeno..Rađe dodati još pa uzeti pravu stvar..
Uzmite real power
Iz osobnog iskustva znam da je računalo s Intel G3220 i CX430, nakon dizanja iz low power stanja, ili bilo potrebno resetirati jer se zacrnio zaslon ili se sam resetirao. Nekad se moglo dogoditi da nije došlo do toga, ali isključenjem C6/C7 stanja u BIOS-u više nije dolazilo do toga tako da pretp. da je stvar bila u tome.
Ja bih onda prije uzeo CX-a jer isključenjem tih stanja ne gubiš ništa osim što imaš nezamjetno veću potrošnju (možda nekoliko watti).
Iz osobnog iskustva znam da je računalo s Intel G3220 i CX430, nakon dizanja iz low power stanja, ili bilo potrebno resetirati jer se zacrnio zaslon ili se sam resetirao. Nekad se moglo dogoditi da nije došlo do toga, ali isključenjem C6/C7 stanja u BIOS-u više nije dolazilo do toga tako da pretp. da je stvar bila u tome.
Ajde baš da vidim i to, pojasni u detalje ovo "low power stanje", kako si stavio PC u taj "low power state"?
Pod taj low power sam mislio kad računalo ode u sleep mode, i onda kad se diže bude prethodno navedenih problema.
Pod taj low power sam mislio kad računalo ode u sleep mode, i onda kad se diže bude prethodno navedenih problema.
Onda se tako i napiše.
Ne znam, ja sam više puta složio konfu s G1820 i CX430, pa s i3 4130 i CX430, probao sleep, hibernate tri puta, sve 5,
nikakvih problema, ploče ASUS H81M-K, Asrock H81M-HDS, sve je radilo s integriranom grafičkom
karticom.
Ja bih onda prije uzeo CX-a jer isključenjem tih stanja ne gubiš ništa osim što imaš nezamjetno veću potrošnju (možda nekoliko watti).
takoder, haswell ima problema s tim odnosno napajanja koja nemaju intelov(haswell) cetrifikat! nema tu nista cudno ljudima se desava...takoder sam izgasio da to sprijecim, no svejedno nekad mi zabrejka tokom tog perioda!lp
pozz ljudi ja imam ove komponente,Asus P5kpl-am
Intel Quad Core Q6600 2.4 GHz
ATI Radeon HD4830 1GB DDR5
LC Power 600W
Ram 3GB DDR2 800
Hitachi HDP725025GLA380 250GB
Samsung HD321KJ 320GB 7200RPM
i sad ću uzeti gtx 580 umijesto hd4830 i zanimame hoće li mi napajenje to izdržati,napajenje je power lc 600 v2.2
G3220 je na H81M-A i također je samo na integriranoj grafi.
Filip100able
Ako je to ovaj model onda će biti dovoljno jako, samo što ćeš morati koristiti Molex - 6 pin PCI-e adapter za grafu jer koliko vidim GTX 580 imaju 6 pin i 6+2 pin utore za dodatno napajanje, a tvoj LC ima samo jedan 6+2 kabel.
taj da,i što moram napraviti i kupiti da bi mogao normalno koristiti ju i koliko će napajenje bit pd pritiskom?
Ovako, prešao sam na i7 920 i Asus P6T. Razmišljam uzeti GTX 770. No hoće li to ovaj moj Silverstone to izdržati? Koliko vidim 770 dolazi sa 6+8 pin a neke i 8+8 pin konektorima za napajanje, moj Silverstone dolazi samo sa 6pin konektorima. Iako konektori su manji problem. Na kutiji piše da ima ukupno 54/56 amp na railu, a ima 18amp na 12v1, 12v2, 12v3 a na 12v4 piše 18/22amp. To u teoriji i zvuči ok, no to napajanje je kod mene jedno 5god + ne znam koliko je bilo staro kod prethodnog vlasnika, no pretpostavljam da nije puno, jer kad sam ga uzimao od prethodnog vlasnika tada novo je koštalo 1100kn.
Filip100able
Trebaš uzeti ovo (Chipoteka).
Ako nećeš ništa clockati onda će ti trošiti do nekih max 350 W, a vjerojatno će biti manje od 300 W tijekom gaminga. Tvoje napajanje može dati oko 500 W na 12V tako da će ta razlika biti dobar prostor za recimo kompenzaciju što je napajanje malo lošije kvalitete.
EDIT: Malo sam se zaletio, ipak bi to moglo biti više od navedenog, recimo da će trošiti manje od 400 W tijekom gaminga, a može potrošiti do 450 W. Onda možda ne bi bilo loše razmisliti o dolje navedenim prijedlozima plus Cooler Master B600 (430 kn)/(Portio 386 kn) ako ti je ono previše.
St0ka
Da je novo ne bi bilo problema, ali ovako staviti skupu grafičku na napajanje koje je već dosta staro, ima malu efikasnost (zagrijavanje) i nema Japanske kondenzatore, to mi se čini rizično pa bih ti preporučio nešto od ovoga:
XFX TS Gold 550 W - 550 kn (pazi da ti ne daju Bronze izvedbu!)
XFX TS Bronze 550 W - 470 kn
FSP Raider S 550 W - 500 kn
Ako ćeš OC-ati, vidim da i7-920 može dosta povećati potrošnju pa bi od ova tri samo onaj prvi bio preporučljiv ili recimo Raider S 650 W, iako bi držali i ostali, ali vidim da ne mijenjaš često napajanje pa je onda bolje uzeti nešto kvalitetnije/jače.
Tvoje napajanje je tehnički 500 W, a FSP je 508 W i to nije velika razlika po specifikacijama, ali FSP ima bolje/kvalitetnije komponente tako da njemu i nije toliki problem raditi pod većim opterećenjem.
Ne znam za koliko bi ga mogao prodati, ali novi je oko 350 kn tako da dajem procjenu oko 250 kn. No, budući da 10-11 mjeseci i nije toliko staro napajanje probaj si ga ostaviti pa vidi ako bude glasno i toplo onda ga promjeni.
I još jednom za svaki slučaj provjeri piše li na etiketi:
+12V1 23A
+12V2 25A
max. combined 500W
jer sam vidio da imaju starije izvedbe istog naziva koje mogu isporučiti ispod 400 W na 12V.
Ovako, prešao sam na i7 920 i Asus P6T. Razmišljam uzeti GTX 770. No hoće li to ovaj moj Silverstone to izdržati? Koliko vidim 770 dolazi sa 6+8 pin a neke i 8+8 pin konektorima za napajanje, moj Silverstone dolazi samo sa 6pin konektorima. Iako konektori su manji problem. Na kutiji piše da ima ukupno 54/56 amp na railu, a ima 18amp na 12v1, 12v2, 12v3 a na 12v4 piše 18/22amp. To u teoriji i zvuči ok, no to napajanje je kod mene jedno 5god + ne znam koliko je bilo staro kod prethodnog vlasnika, no pretpostavljam da nije puno, jer kad sam ga uzimao od prethodnog vlasnika tada novo je koštalo 1100kn.
Ukratko, ne brini, nema frke s tim napajanjem i dotičnom konfiguracijom.
St0ka
Da je novo ne bi bilo problema, ali ovako staviti skupu grafičku na napajanje koje je već dosta staro, ima malu efikasnost (zagrijavanje) i nema Japanske kondenzatore, to mi se čini rizično pa bih ti preporučio nešto od ovoga:
XFX TS Gold 550 W - 550 kn (pazi da ti ne daju Bronze izvedbu!)
XFX TS Bronze 550 W - 470 kn
FSP Raider S 550 W - 500 kn
Ako ćeš OC-ati, vidim da i7-920 može dosta povećati potrošnju pa bi od ova tri samo onaj prvi bio preporučljiv ili recimo Raider S 650 W, iako bi držali i ostali, ali vidim da ne mijenjaš često napajanje pa je onda bolje uzeti nešto kvalitetnije/jače.
Naravno da nije rizično, radi se o Strideru 750W. Nema veze što je star šest godina, dan danas to je još uvijek vrlo dobro napajanje. Držat će bez problema konfu koju kolega namjerava sklopiti (sve ostalo su dezinformacije), a nastavci za dodatno napajanje nisu nikakav problem jer postoji više vrsta adaptera/pretvarača pomoću kojih se to vrlo lako riješi. Bez ljutnje, ali ovo je loš savjet - nepotrebno bacanje love.
Rizično je. U ovih 5-6 godina je sigurno došlo do degradacije komponenti i karakteristika napajanja, koje su za to vrijeme možda i bile odlične, ali su za današnje vrijeme u razini low-mid end napajanja.
Mislim da vrijedi dati 550 kn kako bi se zaštitila investicija od 2000+ kn.
Rizično je. U ovih 5-6 godina je sigurno došlo do degradacije komponenti i karakteristika napajanja, koje su za to vrijeme možda i bile odlične, ali su za današnje vrijeme u razini low-mid end napajanja.
Mislim da vrijedi dati 550 kn kako bi se zaštitila investicija od 2000+ kn.
Nisi u pravu. Degradacija komponenata na kvalitetnom brendiranom napajanju poput tog i s godinama sigurno nije velika kao što to ti pokuašavaš predstaviti svojim stalnim ponavljanjem tog pojma. Reći da su njegove karakteristike u razini low end napajanja totalna je dezinformacija, pokušao si se ispraviti s ovom povlakom za mid, međutim bezuspješno.
Poanta je u tome da nema nikakve realne potrebe dati novac za novo napajanje jer je ova investicija ionako zaštićena, odnosno u startu sigurna.
Pa je li uopće moguće da je napajanje toliko degradiralo sa 750w na niže da nije u stanju isporučiti 220w kolko grafa guta u full loadu?
Pa je li uopće moguće da je napajanje toliko degradiralo sa 750w na niže da nije u stanju isporučiti 220w kolko grafa guta u full loadu?
Potrošnja konfiguracije s tom i7-com i jednom 770 te ostalim je nekih cca 360W u Loadu, u najgorem slučaju do 5% više od toga. Ne znam o čemu pričamo, sve je jasno.
ST75F nema potrebe mjenjati ako sada radi normalno, bez cvrcanja itd...
kompu nece biti ništa, kada se pojave neki problemi tek onda se ide na novo napajanje
veci problem tu bude slabašan i7 920 nego napajanje :D
ST75F nema potrebe mjenjati ako sada radi normalno, bez cvrcanja itd...
kompu nece biti ništa, kada se pojave neki problemi tek onda se ide na novo napajanje
veci problem tu bude slabašan i7 920 nego napajanje :D
to napajanje je iz 2006 godine!
kaj se tice cvrcanja ono nema veze s staroscu ili necim losim, to je iskljucivo vezano s ljepilom na zavojnicama koje se siri i skuplja zbog toplinskih razlika u napajanju!
a kaj se tice slabasnog i7 920 dalo bi se raspravljati ali ne ovdje!lp
St0ka
Nisam rekao da neće imati dovoljno snage, kao što je Caeser napisao, potrošnja će biti oko 360 W, što je malo više od 50 % od onoga što napajanje može dati (ili je moglo dati kad je bilo novo). Problem je u tome što je napajanje već dugo vremena korišteno i moglo bi doći do kvara.
Caeser et Brutus
Corsair CX serija, koja ima bolju efikasnost, manje se grije i ima manje oscilacije napona od tog Silverstone-a, za mene predstavlja low-mid end jer je low end u skupini kvalitetnih napajanja, a općenito predstavlja mid end.
Nadalje, no što najčešće prvo odlazi kod napajanje su kondenzatori. Silverstone na primaru ima tajvanski Teapo, a na sekundaru su također većinom Teapo uz nekoliko isto tajvanskih Su'scon-a. Znači sve 2 klasa kondenzatora, uz to što bih osobno Su'scona još niže pozicionirao od Teapo-a. Seasonic ne stavlja slučajno samo japanske kondenzatore u sva svoja napajanja jer da vjeruju u Teapo i ostale onda bi ih koristili i uštedjeli bi na proizvodnji. Doduše vidio sam da ih koriste u onim bulk napajanjima koji se prodaju u manje razvijenim tržištima, npr. Indija, no stvar je da na normalnom tržištu sva high end napajanja renomiranih proizvođača koriste isključivo japanske kondenzatore.
Znači, vjerojatno se Teapo više kvari od Japanaca, ali bili oni japanski, tajvanski, kineski, neminovno je da je u 5 godina došlo do degradacije elektrolita u tim kondenzatorima i do promjena u njihovim karakteristikama. Uostalom na svakom listu specifikacija od kondenzatora piše kako u deklariranom radnom vijeku može doći do promjena u specificiranim vrijednostima. Tako i kod ostalih komponenti, neke promjene su se morale dogoditi. I ako napajanje ima 2. klasu kondenzatora trebalo bi se zapitati koja klasa su ostale komponente.
Kod ovih novih napajanja iz Corsaira, RM i CS serija, su također korišteni kondenzatori koji ne dolaze iz Japana i mislim da je svaki recenzent skidao ocjenu zbog toga. Vjerujem da je zato i Corsair objavio na svom blogu kako zbog visoke efikasnosti, tj. malog zagrijavanja (što baš i nije slučaj kod Silverstone-a), nema potrebe za stavljanjem japanskih kondenzatora, a opet ostali proizvođači ih stavljaju...
Uglavnom, moja preporuka je još uvijek da bi trebao uzeti novo napajanje, no eto ako ćeš ostaviti napajanje, ono ima sve potrebne zaštite tako da ne bi trebalo napraviti štetu ostalim komponentama.
to napajanje je iz 2006 godine!
kaj se tice cvrcanja ono nema veze s staroscu ili necim losim, to je iskljucivo vezano s ljepilom na zavojnicama koje se siri i skuplja zbog toplinskih razlika u napajanju!
a kaj se tice slabasnog i7 920 dalo bi se raspravljati ali ne ovdje!lp
prestani mi odgovarati na svaki post, iskreno dosadan si više svojim postovima
znam znam da si pametan ;) tako da nema potrebe dokazivanju...