Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

poruka: 73
|
čitano: 6.719
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj".
8 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Na prvu uopće ne djeluje loše, tinta djabe, ne kao kod onih lopova iz HP-a(ne tog HP-a onog drugog, Američkog).

Ako se glave zaštopaju/pokvare kaj onda, možeš sam promijeniti ili servis ?

Koji je vijek trajanja printhead-a (ispisa)?

Koristim zadnjih 10 godina lasere i HP-ove ploter di sam sve mijenjaš pa me zanima kako to ide kod Epsona.

 

 

 

 

 
1 0 hvala 0
9 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Imam Epson L3151, prije toga sam imao L3150. Uglavnom, ispis je jeftin, da, ali kvaliteta je očajna. Prvo sam se mučio s L3150 da nemam prazne linije kod ispisa, pa sam praktički svaki tjedan morao raditi dubinsko čišćenje glave. Bilokakvo podešavanje nije pomagalo, uvijek se dešavalo isto. Reklamirao sam printer i onda sam dobio ovaj drugi.Uglavnom, sve isto. Printer je jako loš, ne preporučam ga nekome tko treba kvalitetu. Ako imaš školarca ili trebaš nečega jako puno printati a da se ne traži kvaliteta, za to je ok.

 
0 0 hvala 4
12 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
Guslac, daj mi malo pomozi..što su te prazne linije? Imaš neki uzorak da slikaš i pojasniš.
Ja se baš odlučio za par dana kupit...
Škola i ništa zahtjevno za po kući
expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

-biznis, primarna stvar je zarada. Nekad davno su printeri bili jako skupi, potrošni jeftin. Printeri su pojeftinili, toneri-tinte poskupili, tj bizu je to bolja zarada (višekratno vs jednokratno).

-tako je to trajalo do prije koje godine kad se opet re-inventa refil-kanister-točenje.. tj kao ušteda (+ eko koji s ekologijom vezen nema..) tj reklama koja to sugerira, gledajući cijenu tonera-tinte. .. ''ali''.. prosječan printer kolor-tintni košta od 300kn nadalje, 500-1000 su već ok, photo-kopirke (skener) itd. dok su od 1000-2000kn već moćni strojevi, kvalitetni brzi, zvjeri.

-sad, ova klasa printera inače srednje cjenovne klase recimo 500-700kn, uz refil-cis.. reklamiraju kao jeftino-uštedu, osim ''sitnice'' tj da u startu korisnik plati recimo +1000kn više, tj plati unaprijed proizvođačunepotrošenu tintu na kojoj tad možda kroz godine nešto uštedi. Tj proizvođač je opet ovim sebi pribavio zaradu + eliminirao konkurenciju-zamjenske, jer u ovakvom slučaju zarad nije na tinti nego na printeru dok je tinta jeftina. Suma-ukupno... = besmisleno, + kvaliteta + pitanje trajnosti i jamstva tj ukopne cijene ili uštede vs 'uštede'.

 

za 1800kn ovakav uređaj je jednostavno preplaćen 1000kn, tj za taj iznos možete jednako kupiti tinte 'običnog' printera (original) ili zamjesnske i imati dovoljno za prosječan životni vijek tj par godina. Isplativo? Total je isti-sličan, tj ovisi o korisniku, što treba, koliko troši, .. ako želi fotke tad je neki photo sa skupom tintom bolji + podsjetnik ne radi biznis uštedu korisniku, to samo reklama sugerira ali naravno da je to samo reklama tj cijena je ono što korisnik mora gledati, kao što je to i osnovno svojstvo robe, najvažnije, važnije od branda-kvalitete-boje-designa..

 

-nekad je pravilo bilo jasno, što skuplje u startu, jeftinije u korištenju i obrnuto..  tj onaj tko kupi tek treba uštedjeti na potrošnji i ima smisla samo za one koji stvarno printaju puno, par tisuća mjesečno, ne godišnje. Packanje-proljevanje.. s refilom se uvjek može proliti, s klasičnim zamjenskim ipak manje + pitanje koliko dugo načeta tinta može biti tekuća i tad opet, onaj tko puno printa nema problem, onaj kome je to dovoljno za godinu ima tj baci osušeno i nema uštede + time što se manje printa više se zaštopava glava jednostavno nije za prosječnu kućnu upotrebu, neisplativo tj tek moguća ušteda ako koristite puno par godina (za što se nikad u budućnost ne može znati npr kvar izvan jamstva jer svaki popravak je skuplji od kupnje novog, neisplativ ako nije pod jamstvom).

 

-original i zamjesnke su obično u odnosu cijene 1:2 - 1:3.. tj novo je skuplje dok ne dođe konkurencija + svakih godinu mijenjaju modele upravo zato i najjeftiniji potrošni je za one printere koje koristi većina (korisnika-građana) zbog količine-cijene, pa tako dominira npr hp, (prije za hp proizvodio canon, sad samsung, možemo dodati još npr epson, i to su glavni, xerox-lexmark itd su ostali i prvo treba pogledati cijenu potrošnog tj obično je skuplje..).

 

-boja ili cb-laser.. tko treba boju kupuje tintni-kolorac, tko treba jeftin ispis, kupuje laser-cb.. s laserom (tonerom, suhi prah) nema problema sušenja-zaštopavanja.. može se koristiti jednom godišnje ili svaki dan, jednako. Ali nije boja, nije za fotke. Kolor laser je skuplji + x4 komada tonera i tad je svaka kupnja veći iznos-trošak + nisu foto kvalitete, nije to tinta, nije sublimacijski i jednostavno u nižoj klasi nije zadovoljavajuće čak u odnosu na najjeftinije tintne ... tj može za nrp grafikone i sl nevažnu grafiku, uredski, ali ne za photo-slike. Laser je u pravilu duplo skuplji od tintnog u startu, par puta skuplji toner ali traje višestruko duže (broj listova ispisa) i nema kvarenja-sušenja. Laser može bez problema raditi npr desetljeće.. (i veća šansa da će biti bačen isprvan jer npr nema više supporta-drivera za nrp win10.. za neke stare, novi nemaju taj problem ali će možda imati u budućnosti). U ovom rasponu cijene, 1000-2000kn može se kupiti kvalitetan laser-kopirka (pa i fax i sl.) može s dodatnim ladicama, može s duplexom, auto federom, može svašta, može i jači uredski ili s jeftinijim-isplativijim tonerom (npr 1-2000 otisaka ili 10-20.000 iz klase kopirke). Kopirke su recimo u klasi cijene više tisuća kn x2 za kolor i ima smisla za poslovnjake koji će printati barem 10-20k godišnje dok nema smisla za kućne ako ništa zbog veličine tj ako dobijete i đabe, smeta :) ..

 

-kupac-korisnik treba izabrati za sebe, za svoje potrebe, ne za tuđe, ne po tuđem kriteriju (kao npr kućni-ured..) kao što je to s automobilima-autobusima-šleperima.. tj osobni auto nije bus-šleper, jednako vrijedi za printer.

 

-ovaj je preskup, tj da je cijena 50% navedene bilo bi ok. Tad bi i refil i ostalo imalo smisla i opet ne za sve korisnike tj samo za one koji stvarno pun oprintaju u boji-sike, ne word text-dopisi-računi jer tad je laser brži-jeftiniji.

-prosječan kućni korisnik smao u prvom mejsecu kupnje printa puno, ostatak godine ukupno manje nego tad, jer je novo, jer tad gazanima i printa ''sve''.. nakon toga kao s igračkom, stoji..

-naravno, sve se mijenja, npr covid-škola.. i možda će sad to biti ok, isplativo, tj ako kućni korisnik printa svaki dan recimo 50 stranica nekog materijala za školu i sl. .. koliko je to godišnje? Možda lakše za usporedbu-brojnje.. bunt papira 500 listova, ako traje tjedan tad je to taj prosjek, ako traje godinu tad vam printer ne može biti isplativ-jeftin s jeftinom tintom, kao auto s jeftinim gorivom koji stoji na parkingu.

 

-može i ovako, matematika.. za ovaj iznos može se kupiti recimo 4-5-6 jeftikaner printera .. svaki ima jamstvo godinu-dvije (bez navlačenja registracije i sl.) i uz svaki se dobije orignal tinta. Ako ga kupite, raspakirate, koristite .. kad potrošite tintu, možete ga baciti ili nekome pokloniti i uzmete drugi .. ista cijena dok ne potrošite za isnos ovog printera koji ''štedi''.. korisnik koji bi printao npr 200 listova godišnje (jedna tinta) bi uštedio, dok bi kupnjom tinte (original ili zamjenska) produžio to vrijeme na više godina nego što bilo koji uređaj može trajati ili je upotrebljiv (pa se baci).

 

-ušteda? biznis ima sasvim suprotan (legitiman) cilj od potrošača.. reklama je samo reklama, nije činjenica mada se može na njih osloniti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
11 1 hvala 3
12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Pokupovao sam tih printera pa jedno 30-ak komada, od prve serije pa do ove zadnje.

Meni se to pokazalo kao fakat odlicno rijesenje.

 

Opce ne gledam neke druge printere, ovo je fakat za sad best buy.

Truth in engineering.
 
2 0 hvala 1
11 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Ajhuše, jesi ti oženjen s nekom oštrokondžom, koja ti neda zucnut doma, pa se eto, iskaljuješ na Bug forumu?

Ju je je? Je ju je!
11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

-bolje na forumu nego ljudima (ženama..).

-nego.. nema sex rješenja? ili se i to odnosi u dijelu iskaljivanja na ženama? :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
Stric_Jura kaže...

Ajhuše, jesi ti oženjen s nekom oštrokondžom, koja ti neda zucnut doma, pa se eto, iskaljuješ na Bug forumu?

Tiskao bi ihush romane, ali mu je tinta skupa!

 

Sad spasava posten puk da ih ne zadesi ista sudba!

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
11 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
ihush kaže...

-bolje na forumu nego ljudima (ženama..).

-nego.. nema sex rješenja? ili se i to odnosi u dijelu iskaljivanja na ženama? :))

sad sam razočaran, samo dvije linije teksta...

 

uz to ja ne rješavam sve seksom, ima tu i pičkaranja, urlikanja, zalupljivanja vratima...cijeli raspon emocija i radnji, na izbor svakome oponentu...

Ju je je? Je ju je!
12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Sabor: Miro Bulj najveća minutaža govora

Fidel: XXXL "a sad ,da vam kažem..."

Ihush :  bugonline

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
5 0 hvala 0
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
mGT kaže...

Na prvu uopće ne djeluje loše, tinta djabe, ne kao kod onih lopova iz HP-a(ne tog HP-a onog drugog, Američkog).

Ako se glave zaštopaju/pokvare kaj onda, možeš sam promijeniti ili servis ?

Koji je vijek trajanja printhead-a (ispisa)?

Koristim zadnjih 10 godina lasere i HP-ove ploter di sam sve mijenjaš pa me zanima kako to ide kod Epsona.

Ovo ti je bestbuy opcija već neko vrijeme, nema boljeg omjera kvaliteta otiska / cijena.

Kao i svaki drugi inkjet ni ovaj nije za ljude koji printaju jednom u mjesec-dva.

Uz printer ide 3 godine garancije (ili dok se ne isprinta mx. broj kopija, ne sjećam se sad napamet koji je broj u pitanju).

Uglavnom da ga nakon tri godine baciš u smeće isplatiti će sam sebe višestruko.

Uz njega dobiješ tinte za oko tri godine printanja, naravno ovo ovisi koliko printaš, gleda se nekakav njihov prosjek.

 

Nama najstariji trenutno ima oko 4 godine i radi i dalje kao i prvi dan.

 

guslac kaže...

Imam Epson L3151, prije toga sam imao L3150. Uglavnom, ispis je jeftin, da, ali kvaliteta je očajna. Prvo sam se mučio s L3150 da nemam prazne linije kod ispisa, pa sam praktički svaki tjedan morao raditi dubinsko čišćenje glave. Bilokakvo podešavanje nije pomagalo, uvijek se dešavalo isto. Reklamirao sam printer i onda sam dobio ovaj drugi.Uglavnom, sve isto. Printer je jako loš, ne preporučam ga nekome tko treba kvalitetu. Ako imaš školarca ili trebaš nečega jako puno printati a da se ne traži kvaliteta, za to je ok.

Nešto nije u redu s tim tvojim primjerkom, imamo i L3150 i printa više nego dobro. Možda mu uvjeti gdje ga držiš nisu odgovarajući (prevelika temperatura, vlaga ili nešto treće?).

Ako imaš prazne linije znači da ti je glava printera zaštopana, odnosno mlaznice, a to znači da ili ne printaš često ili nešto drugo uzrokuje sušenje tinte.

Mi imamo i jedan koji ima pauze po 15 dana između ispisa i nikakvih problema nema.

8 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

Kupio L3151 za uredske potrebe, uglavnom tekst i malo grafike. U skoro godinu dana korištenja jako pozitivno iskustvo imam. Preporučio bi ga i kupio isti da opt moram.

 

Jedino što sam imao problem sa wifi spajanjem, poslije dva-tri mjeseca se naprosto odspojio i više ga nisam mogao spojiti. Pola dana sam deinstalirao/instalirao drivere i ništa. Poslije dva tjedna skinem žicu i probam, ono radi ko i prije.

Treba paziti da se isprinta papir minimalno jednom tjedno, navodno je na to osjeljiv, ja taj problem nisam imao.

Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
torrente kaže...
Guslac, daj mi malo pomozi..što su te prazne linije? Imaš neki uzorak da slikaš i pojasniš.
Ja se baš odlučio za par dana kupit...
Škola i ništa zahtjevno za po kući

 Evo primjer skeniranog ispisanog word dokumenta. Uvijek barem na jednoj liniji teksta ima ovakvih grešaka u ispisu, ako ne i na više linija. Kako kad ispadne. Ako te to ne smeta, onda ok, ali ako želiš da je ispis bolji moraš pokrenuti čišćenje glave, pa provjeriti da li je poravnana glava pisača, ... i kad to napraviš, za par dana opet isto. Tinta je originalna, ne koristim zamjensku jer nema smisla :) 

Inače, vidim da ljudi navode nedostatke printera, kako je u startu preskup jer platiš tintu unaprijed. Meni je na printerima najiritantnija osobina bila da moram stalno imati te tonere i cartridge negdje spremljene, jer ti ponestanu taman kad ti najviše print treba. S ovim više ne brinem o tome, i to mi je glavni razlog zašto ga imam. Jednostavno, printam koliko i kad hoću, a što se tiče kvalitete ispisa prijeđem preko toga jer mi je malo važno da li na ovakvom dokumentu ili nekom drugom imam 'crtu'. No ako baš hoću nešto kvalitetno isprintati, prije printanja u postavkama printera odaberem 'high quality' print, pa onda ovakvu stranicu koju sam dao kao primjer puno bolje s jedva vidljivim nedostacima isprinta, ali onda to traje puno duže.

Inače, tati sam kupovao printer prije godinu i pol-dvije, i isto sam gledao da kupimo nešto na refil. I uzeli canon g2400, u biti ista stvar kao moj printer, isti cijenovni rang. I samo mogu reći da je kvaliteta ispisa na canonu puno bolja. Da sam znao da epson ne valja ne bi ga uzeo, ali mi šogor ima kompjutorski dućan i uvjeravao me kako je super printer. eto ti sad.

google drive link

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 7:49 (guslac).
9 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
Guslac kaže...

Imam Epson L3151, prije toga sam imao L3150. Uglavnom, ispis je jeftin, da, ali kvaliteta je očajna. Prvo sam se mučio s L3150 da nemam prazne linije kod ispisa, pa sam praktički svaki tjedan morao raditi dubinsko čišćenje glave. Bilokakvo podešavanje nije pomagalo, uvijek se dešavalo isto. Reklamirao sam printer i onda sam dobio ovaj drugi.Uglavnom, sve isto. Printer je jako loš, ne preporučam ga nekome tko treba kvalitetu. Ako imaš školarca ili trebaš nečega jako puno printati a da se ne traži kvaliteta, za to je ok.

Nešto nije u redu s tim tvojim primjerkom, imamo i L3150 i printa više nego dobro. Možda mu uvjeti gdje ga držiš nisu odgovarajući (prevelika temperatura, vlaga ili nešto treće?).

Ako imaš prazne linije znači da ti je glava printera zaštopana, odnosno mlaznice, a to znači da ili ne printaš često ili nešto drugo uzrokuje sušenje tinte.

Mi imamo i jedan koji ima pauze po 15 dana između ispisa i nikakvih problema nema.

 

Pa ne znam, ovo je već drugi printer da radi isto. A printao sam za vrijeme online škole svaki dan po nekoliko stranica, i od prvog dana se tako ponašao, pa nema valjda od početka zaštopane mlaznice. Prvi printer sam slao pod garancijom na popravak ali su mi jednostavno dali drugog. Onda mi šogor veli da je tak i njima na poslu gdje ih oni koriste, i da jednostavno povremeno treba ići na head cleaning i to je to. Možda je kod ove skuplje varijante to bolje, ali ovo što ja imam, u cijenovnom rangu cca 1000kn +/- 100kn, to ne valja. Kažem, Canon mog tate u tom rangu radi puno bolje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 10:52 (guslac).
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
guslac kaže...

 

Pa ne znam, ovo je već drugi printer da radi isto. A printao sam za vrijeme online škole svaki dan po nekoliko stranica, i od prvog dana se tako ponašao, pa nema valjda od početka zaštopane mlaznice. Prvi printer sam slao pod garancijom na popravak ali su mi jednostavno dali drugog. Onda mi šogor veli da je tak i njima na poslu gdje ih oni koriste, i da jednostavno povremeno treba ići na head cleaning i to je to. Možda je kod ove skuplje varijante to bolje, ali ovo što ja imam, u cijenovnom rangu cca 1000kn +/- 100kn, to ne valja. Kažem, Canon mog tate u tom rangu radi puno bolje.

Nije to dobro nikako. Nema veze sa cijenom uređaja, mi imamo stari L386 najjeftiniji i ove skuplje i otisak je jako sličan, razlika je najviše u brzini ispisa i kod fotografija, tekst je iste kvalitete.

Ne valja korisiti često head cleaning jer ti se taj višak tinte sprema u spužve na dnu printera, kad se spužve napune imaš problem, isto tako printer ima brojač koji nakon određenog broja čišćenja upali "servisno" upozorenje i neće dalje printati dok se ne zamjene spužve i resetira taj brojač, barem je tako meni bilo na Canonu pa pretpostavljam da je ovdje ista ili slična fora.

 

Stavim ti kasnije sken našeg ispisa sa L386, nema nikakvih crta, printa se nekad svaki dan, nekad jednom-dvaput tjedno.

 

Jesi li probao koristiti drugi papir? Možda je u njemu problem, ako imaš onaj jeftini reciklirani moguće da ne upija dobro boju, pa dolazi do razmazivanja. Probaj i printati sa drugom kvalitetom ispisa (draft, normal, high...) mislim da se tako zovu, pišem iz glave. Javi rezultat. 

 

Što više razmišljam to mi se više čini da bi moglo biti do papira, probaj nabaviti kvalitetniji inkjet papir, mislim da je Navigator solidan izbor.

11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
mzopg kaže...
..

Nije to dobro nikako. Nema veze sa cijenom uređaja, mi imamo stari L386 najjeftiniji i ove skuplje i otisak je jako sličan, razlika je najviše u brzini ispisa i kod fotografija, tekst je iste kvalitete.

Ne valja korisiti često head cleaning jer ti se taj višak tinte sprema u spužve na dnu printera, kad se spužve napune imaš problem, isto tako printer ima brojač koji nakon određenog broja čišćenja upali "servisno" upozorenje i neće dalje printati dok se ne zamjene spužve i resetira taj brojač, barem je tako meni bilo na Canonu pa pretpostavljam da je ovdje ista ili slična fora.

 

..

 -svi printeri imaju taj fičer, tintni-laser.. jednako, tj višak uzetog materijala je otpad i postoji ograničena količina mjesta-kapacitet.

-razlika je samo može li se promijeniti ili ne dok je servis ugl izvan jamstva nesiplativ u odnosnu na cijenu novog pa ako nije nešto jednostavno tad je za smeće.

-svako paljenje radi istu stvar, ne mora se nikad ništa isprintati i potrošit će tintu-toner tj napuniti otpadno jer se neisprintano mora isprazniti i zato ne treba paliti-gasiti, treba printati ili ostaviti..

-da, čišćenje glave isto ima neka ograničenja, troši + otpad ali i trajanje-tlakovi, tj postoji lagano i jače čišćenje ovisno o driveru.. i postoji trajnost-robustnost svih materijala koliko su predviđeni izdržati.

 

-kako sve stari, tako i sama plastika postane krhka, gubi elastičnost i svaka kvačica-otvaranje nakon nekog vremena-habanja/strenja pukne.. dok se uređaji rade odgovarajućom robustnošću da izdrže recimo 2god-jamstvo.. + produljenje nema smisla za uređaj kao printer jer se svaki kvar može opisati kao fizički ili potrošni.. a potrošni nije pod jamstvom kao što fizički-punknut poklopac-mehanizam ili izglodan kotačić koji drži papir jednostavno odbiju .. no možda i uvaže ali ne treba računati na dugoročno rad i jamstvo tj bolje je uštedjeti i kupiti novi jer je potrošna roba.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
mzopg kaže...
Nije to dobro nikako. Nema veze sa cijenom uređaja, mi imamo stari L386 najjeftiniji i ove skuplje i otisak je jako sličan, razlika je najviše u brzini ispisa i kod fotografija, tekst je iste kvalitete.

Ne valja korisiti često head cleaning jer ti se taj višak tinte sprema u spužve na dnu printera, kad se spužve napune imaš problem, isto tako printer ima brojač koji nakon određenog broja čišćenja upali "servisno" upozorenje i neće dalje printati dok se ne zamjene spužve i resetira taj brojač, barem je tako meni bilo na Canonu pa pretpostavljam da je ovdje ista ili slična fora.

 

Stavim ti kasnije sken našeg ispisa sa L386, nema nikakvih crta, printa se nekad svaki dan, nekad jednom-dvaput tjedno.

 

Jesi li probao koristiti drugi papir? Možda je u njemu problem, ako imaš onaj jeftini reciklirani moguće da ne upija dobro boju, pa dolazi do razmazivanja. Probaj i printati sa drugom kvalitetom ispisa (draft, normal, high...) mislim da se tako zovu, pišem iz glave. Javi rezultat. 

 

Što više razmišljam to mi se više čini da bi moglo biti do papira, probaj nabaviti kvalitetniji inkjet papir, mislim da je Navigator solidan izbor.

 Printao sam i na glossy papir neke fotke, stalno radi ista sra*a. Ako printam sa high quality onda je ispis jako spor, ali opet ponekad vidim da mrlja po papiru. Ma pomirio sam se s time da taj printer ne valja, koristim ga velikom većinom za printanje dokumenata ili za klince za školu, pa nemam više volje boriti se sa servisima i šogora uvjeravati da je printer za drek. Probat ću i drugi papir, nemam što za izgubiti. Ali s prijašnjim printerima nisam imao ovakve probleme koji god papir sam koristio. Sad imam nekakav euroBASIC quality office paper, 80g, ne izgleda mi kao neko smeće.

11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
guslac kaže...
.. Ma pomirio sam se s time da taj printer ne valja, koristim ga velikom većinom za printanje dokumenata ili za klince za školu, pa nemam više volje boriti se sa servisima i šogora uvjeravati da je printer za drek...

 -slično je i s drugim brandovima, epson-canon-isto.. tj starije i novije serije se osjeti 'plastičoba' loša izvedba plastike i svega + kvaliteta otiska.

-zato ne treba trgovati s prijeteljima-familijom, jer uvjek je nešto problem pa i kad je sve s dobrim namjerama.. ovako je krivac ''papir'' i sl.

 

+ čak i namjerno/proizvođač, tj razlika koja mora biti negdje vidljiva u odnosu na npr dvostruko skuplji model iz ove teme.. pa sad koliko se štedi ako je običan printer 300kn..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 16:09 (ihush).
12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

guslac hvala ti na uzorku. baš bode u oči.

ihush...ova tema mi je sjela ko budali šamar..jer baš sam prošli tjedan rekao,hajde odgodit ću još 15 dana i hvatam zamah da ubodem jednoga. ista priča, škola sa nezahtjevnom uporabom.

 

ne trebaš na široko i znam već kad napišeš da ne davaš savjete...to je korektno. ja i ne tražim model da se imenuje.

nego o materiji znam elementarno,ali nemam iskustva..

što mogu očekivat od početnog jeftinjaka laser CB?  osim što je finiji rezultat isprintanog...koje su tegobe, koliko košta toner... što je sa lokalnim točionama ko vinski podrumi "punim tonere"...nemam pojma ni koliko original košta.  za ove znam..bočica crne 55kn,ali za laser nemam veze.

ima li laser kakvih mana oko habanja i mehanike,kao što smo sada čitali za pljuvače kapljica..treba čistit glavu, pa spužve i otpad...daj par crta o jeftinom laseru.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

prosječan laser nije važan brand, isto-slično, osim za cijenu tonera.. pa dominira hp-zamjenski u svakoj trgovini (time i bolja nabavna cijena).. prije kupnje bilo kojeg prvo pogledaj cijenu tonera i bit će ti jasno, toner mora imati svaka trgovina koja prodaje printer (zakon, za trajanja jamstva.. dok neki kao lidl zato više ne prodaju printere.. kupiš u pravilu u lokalnom pc shopu gdje ćeš kasnije kupovati potrošni dok startna cijena 50-100kn ne treba biti bitna mada je moguće npr kupiti u webshopu i sl. no to kao kupac sam biraš kao i kasnije reklamacije i potrošni..).

 

svaka nova serija starta skupljiim tonerom ili manji kapacitet i sl. i treba vremena dok de pojavi zamjenski + pad cijena, zato se često uzme stariji model dostupan na tržištu dok proizvođači upravo zato izbacuju nove serije svakih godinu..

recimo da je za jeftinije cca kapaciteta 2000str cijena originala 200-500kn dok je zamjesnki cca 50% + 5-10% razlike po trgovinama ovisno o marži-rabatu-količini koja prlolazi kroz trgovinu i iz koje ruke..

neki modeli imaju mali toner-kapacitet, neki imaju mogućnost većeg koji je nešto skuplji ali osjetno trajniji, npr 5.000-više.. dok iz klase kopirki imaš 10-20.000 i cijenu 1000-2000kn.. dosta linearno/usporedivo.

-ne nasjedaj da je novi printer nešto bolji-brži, zanemarivo-isti.. samo cijena tonera je 'kriterij' tj to provjeriš i tad odlučiš.

-u odnosu na tintne svaki laser je brži, nema problema s (ne)korištenjem duže vrijeme dok kućni korisnik prije baci ispravan printer jer nema više potrošnog ili driver (xp-w10x64..) tj potrošni dijelovi su dovoljno trajni za prosječnu upotrebu od par godina jamstva, npr kotačići za uvlačenje papira, troše se kao guma na autu tj ovisno koliko koristiš.. jednako za tintni, ali on ako stoji-suši se i opet je za servis-smeće.. dok laser možeš upaliti za godinu, radi.

-prosječan kućni korisnik realno godišnje potroši jedan toner, za školu možda 2-3.. recimo nek bude 4 za godinu jer je za očekivati da sad zbog korone printaš više.. ili 5-10k stranica što je desetak buntova papira, tek da dobiješ dojam.

-tintni (ne ovi s refilom) su ugl za cca 200 str i u startu pojedina tinta jeftinija ali se troši cca jedna mjesečno, godišnje više-skuplje nego laser x komada boje ali imaš boju-fotke pa ako trebaš tad moraš.. (jeftinije je koristiti printstudio usluge, npr DM.. jeftinije i kvalitetnije nego kućni ispis tj sam photo papir..).

..

 

tegobe? plastika stari, krhko, pukne.. gumice-vodilice.. i to je to tj printer je skoro šupalj-plastika dok kopirke imaju i skener, koji može trajati dok ode lampa.. ili se potrga poklopac. Sve novo traje par godina, staro ako ti netko pokloni može biti skuplje tj isplativije je ponekad baciti i kupiti novo.

-ako neki tintni svaki mjesec otvaraš za zamjenu tinte možda pukne nakon par godina.. jednako kvalitetan poklopac-plastika na laseru će trajati duže jer nećeš otvarati svaki mjesec.. tj i kad je isto-kvaliteta-robustnost, trajniji je. Ostalo kao ladica za papir i vodilice su ista stvar na svima, jednako potrošno (kao auto-guma..) a pošto laser manje otvaraš-refilaš manja je šansa da plastika pukne dok ne prođe više godina.

 

npr neimenovan model-brand, printera kojeg ima vjerojatno svaki drugi ured 1012-1020 i sl. cijena ovisno o opcijama, lan-wlan-kopirka.. 500-1000kn. toner, zamjenski 80kn 2000str. u svakoj trgovini dostupno osim što je u nekima cijena x2. :) traje bez problema +5g ne moraš razmišljati o jamstvu i sl pa možeš čak uz printer kupiti i neku količinu tonera-zalihu koja će biti dovoljna za taj period.. tj za isti iznos koliko platiš printer potroši na toner.. kad potrošiš vjerojatno se nećeš ni sjećati kad si kupio tj za više godina :))

 

-dakle, ne sugeriram neki brand-model nego cijenu tonera kao primarni krijterj, jer ostalo je isto/slično + ovisi kakve su želje za dodatcima + planirana potrošnja mjesečno-godišnje pa često postoji isti-veći model koji je parsto kn skuplji ali može i veći toner koji je tad ušteda po stranici + često malo robustnije-trajnije kao npr uredska klasa. .. i upravo tako možeš izabrati, što vidiš po uredima, ali ne javnih firmi nego privatnih (jer kad drugi plaća tad cijena nije važna.. i tad se kupuje skupo, ne nužno dobro).

-potrošnju treba gledati godišnje, računati na radni vijek 2-5 godina (često i duplo..) i to je to (ostalo znaš sam). :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

odlično pojašnjeno. po svemu sudeći ću ići na ovu opciju lasera.

ne vidim se po ničemu zakinut..ne printam fotke, 98% printanog bi i ovako bilo c/b.. ostalih 2% imaš makrker pa ko rambox podcrtaj žutom.

robusnost konstrukcije i manje kritičnih plastičnih sklopova nego kod tintnog.

računica sa stranicma je odlična. bitna dio da ga upališ nkon par mjeseci i ne moliš se da se glave očiste.

dapače ..ako mi je nužan, solo odvojeni skener je cca 550kn.

 

kao što si rekao, ostalo su moguće peripetije XP-win10-16 podrška i sl.

 

iznimno se zahvaljujem.  ...a mrva je falila da epson tintaša naručim još 7 dana prije ovog članka.

onda bi popizdio da naknadno vidim ovaj članak i komentare ili eventualno guslačeve nezgode doživim.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
1 0 hvala 0
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
guslac kaže...

 Printao sam i na glossy papir neke fotke, stalno radi ista sra*a. Ako printam sa high quality onda je ispis jako spor, ali opet ponekad vidim da mrlja po papiru. Ma pomirio sam se s time da taj printer ne valja, koristim ga velikom većinom za printanje dokumenata ili za klince za školu, pa nemam više volje boriti se sa servisima i šogora uvjeravati da je printer za drek. Probat ću i drugi papir, nemam što za izgubiti. Ali s prijašnjim printerima nisam imao ovakve probleme koji god papir sam koristio. Sad imam nekakav euroBASIC quality office paper, 80g, ne izgleda mi kao neko smeće.

Stojim iza tvrdnje da kod tebe nije nešto ispravno i ja bi to bez pardona odnio na servis i tražio zamjenu ili popravak.

Evo kako to kod nas izgleda, dva printa, jedan i drugi na nekakvom jeftinom kaufland papiru, jedan na medium kvaliteti i drugi na high kvaliteti. Printer će sad ako se ne varam napuniti četvrtu godinu i stalno je u pogonu. Lošiji model od tvog.

 

Poskenirano je u višoj rezoluciji pa izgleda zrnatije nego što je u živo, ja kad gledam ispis izgleda više nego pristojno, ovaj na high je vrlo dobar, a na boljem papiru se dobije odličan ispis.

 

torrente kaže...

odlično pojašnjeno. po svemu sudeći ću ići na ovu opciju lasera.

ne vidim se po ničemu zakinut..ne printam fotke, 98% printanog bi i ovako bilo c/b.. ostalih 2% imaš makrker pa ko rambox podcrtaj žutom.

robusnost konstrukcije i manje kritičnih plastičnih sklopova nego kod tintnog.

računica sa stranicma je odlična. bitna dio da ga upališ nkon par mjeseci i ne moliš se da se glave očiste.

dapače ..ako mi je nužan, solo odvojeni skener je cca 550kn.

 

kao što si rekao, ostalo su moguće peripetije XP-win10-16 podrška i sl.

 

iznimno se zahvaljujem.  ...a mrva je falila da epson tintaša naručim još 7 dana prije ovog članka.

onda bi popizdio da naknadno vidim ovaj članak i komentare ili eventualno guslačeve nezgode doživim.

Sve se bira prema potrebama korisnika pa tako i printer, ako uglavnom printaš dokumente (tekstove) i ne printaš toga previše onda je laser dobar izbor.

S druge strane računaj da laser troši oko 10x više struje i ako ćeš koristiti zamjenske tonere to zna biti jako "prljavo" jer se često prospe prah iz njih i onda imaš nered, plus što ventilatori u printeru dodatno razbacaju taj prah po zraku pa onda to na kraju udišeš. Navodno od njega nema ozbiljnijih posljedica, samo uzrokuje kašalj i probleme s disanjem, ali ne bi se kladio da se neće to u budućnosti promijeniti.

 

 

EDIT: bug forum je uništio slike, pa evo direktni linkovi. Medium i high kvaliteta ispisa na jeftinom kaufland papiru.

https://i.ibb.co/YNkdKqj/l386-medium.jpg

https://i.ibb.co/Mp5NZJw/l386-high.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 19:21 (mzopg).
11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
mzopg kaže...
..

S druge strane računaj da laser troši oko 10x više struje i ako ćeš koristiti zamjenske tonere to zna biti jako "prljavo" jer se često prospe prah iz njih i onda imaš nered, plus što ventilatori u printeru dodatno razbacaju taj prah po zraku pa onda to na kraju udišeš. Navodno od njega nema ozbiljnijih posljedica, samo uzrokuje kašalj i probleme s disanjem, ali ne bi se kladio da se neće to u budućnosti promijeniti.

..

 -svašta :)

+ da, to je superfini prah i ako se udiše to je izuzetno opasno tj opasnije nego rad u rudniku ugljena, jer su čestice manje i skupljaju se u plućima, no koliko uredskih štefica je pomrlo?

-obična propaganda-pamflet orignali-zamjenska, jer su isti.. isti prah.

-nema rasipanja, tj ako ima to je kvar, to je neispravan toner itd.. i to treba reklamirati ili izbjegavati trgovinu-brand, tj jednako možeš kupiti pokvareno meso, no i dalje smo mesojedi-omnivori.. :)

-potrošnju struje ne bi komentirao.. tj smiješno :)) ili imaš neki argument za to? npr po stranici ili kako se mjeri?

 

+ hvališ svoj printer par godina star.. dok ljudi sad kupuju novi, neovisno koji brand, nisu isti.. osjetno lošiji, kvaliteta plastike i ispisa... tj ovisi o klasi-cijeni i zaključuješ po svojem printeru nešto o ostalim printerima a to je pogrešna pretpostavka tj nije referenca. (dok svaki cigo svog konja hvali..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2020 19:40 (ihush).
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
ihush kaže...

 -svašta :)

+ da, to je superfini prah i ako se udiše to je izuzetno opasno tj opasnije nego rad u rudniku ugljena, jer su čestice manje i skupljaju se u plućima, no koliko uredskih štefica je pomrlo?

-obična propaganda-pamflet orignali-zamjenska, jer su isti.. isti prah.

-nema rasipanja, tj ako ima to je kvar, to je neispravan toner itd.. i to treba reklamirati ili izbjegavati trgovinu-brand, tj jednako možeš kupiti pokvareno meso, no i dalje smo mesojedi-omnivori.. :)

-potrošnju struje ne bi komentirao.. tj smiješno :)) ili imaš neki argument za to? npr po stranici ili kako se mjeri?

 

+ hvališ svoj printer par godina star.. dok ljudi sad kupuju novi, neovisno koji brand, nisu isti.. osjetno lošiji, kvaliteta plastike i ispisa... tj ovisi o klasi-cijeni i zaključuješ po svojem printeru nešto o ostalim printerima a to je pogrešna pretpostavka tj nije referenca. (dok svaki cigo svog konja hvali..).

Poprilično, ovdje kod nas svaki drugi ima nekakav rak, ne kažem da ima veze s tim, ali kad već pitaš koliko ih je pomrlo...

Sa rasipanjem praha smo redovito imali problema i to sa tonerima gotovo svih HR tvrtki, isprobali smo ih manje više sve.

 

Za struju je bilo polusarkastično napisano, potrošnja se lako vidi u speckama i mjeri se u potrošenim vatima u vremenskoj jedinici ili (k)Wh kako ti je draže, kod inkjeta je to obično 30-50W dok printa dok je kod lasera to 300-500W, ali naravno da se to ne osjeti ukoliko nema ozbiljnog printanja. Recimo da netko dnevno printa 10min. dnevno to je kod inkjeta 5-8W dnevno, mjesečno 150-240W ili oko 0,15 - 0,25kn u grubo, kod lasera bi bilo 50-80W dnevno, mjesečno 1.5 - 2.4kW, što je u grubo 1.5 do 2.5kn. Znači zanemarivo, osim ako ne printaš nekoliko sati dnevno i imaš nekoliko printera.

 

Tema je Epson ecotank, trenutno mi je pri ruci L386 pa sam zato njega spomenuo, ali imam i L3151 i L3160 i L6190... samo na različitim lokacijama. Ovaj L386 je najlošiji od njih, a znam kako printaju ovi drugi noviji jer sam radio usporedbu, pa ako ovaj najlošiji printa zadovoljavajuće onda budi siguran da će i ovi jači modeli zadovoljiti po pitanju otiska.

 

Da meni printer printa te nekakve crte i prazne linije smatrao bi da je neispravan i vratio bi ga nazad, ne vidim kako se to može smatrati ispravnim.

 

12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

hvala za upload ona dva skena.

oko struje, sigurno troši manje nego aprat za varenje ograde u stubištu.

 

evo ja sada povirio toner za jeftini HP model.. 450kn i deklariran na 1000 stranica.  koliko košta punjenje tim smrtonosnim prahom kod dilera praha?

jeli drastično jeftinije i jesu li uopće punjivi ovi toneri koji dođu sa printerom..ili se pune samo oni kod Pro uredskih strojčina gdje troše kariole praha?

 

i drugo...evo gledam sada ponude papira.  pa to su mizerne razlike u cijeno..500 stranica nekog uber Canon papira 35kn...a univerzalni paloma 25kn.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 0
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
torrente kaže...

hvala za upload ona dva skena.

oko struje, sigurno troši manje nego aprat za varenje ograde u stubištu.

 

evo ja sada povirio toner za jeftini HP model.. 450kn i deklariran na 1000 stranica.  koliko košta punjenje tim smrtonosnim prahom kod dilera praha?

jeli drastično jeftinije i jesu li uopće punjivi ovi toneri koji dođu sa printerom..ili se pune samo oni kod Pro uredskih strojčina gdje troše kariole praha?

 

i drugo...evo gledam sada ponude papira.  pa to su mizerne razlike u cijeno..500 stranica nekog uber Canon papira 35kn...a univerzalni paloma 25kn.

 ihush oštri olovku 

9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
torrente kaže...

hvala za upload ona dva skena.

oko struje, sigurno troši manje nego aprat za varenje ograde u stubištu.

 

evo ja sada povirio toner za jeftini HP model.. 450kn i deklariran na 1000 stranica.  koliko košta punjenje tim smrtonosnim prahom kod dilera praha?

jeli drastično jeftinije i jesu li uopće punjivi ovi toneri koji dođu sa printerom..ili se pune samo oni kod Pro uredskih strojčina gdje troše kariole praha?

 

i drugo...evo gledam sada ponude papira.  pa to su mizerne razlike u cijeno..500 stranica nekog uber Canon papira 35kn...a univerzalni paloma 25kn.

evo ja ću brzinski, dok kolega tipka...

 

zamjenski toner kupuješ cijeli, znači oni već prodaju toner + prah sve napunjeno i spremno za korištenje. Ima i drugačijih opcija, ali ovo je najčešća.

razlika u cijeni ovisi, ali bude negdje 2-3 manja cijena, s tim da tonera imaš različite "veličine" odnosno postotak napunjenosti tonera prahom, pa obično bude normalni toner, XL, XXL i isplati se uzeti ovaj najveći jer razlika u cijeni ne bude prevelika i onda ti je taj zamjenski još povoljniji.

 

možeš i sam kupiti prah pa puniti, ali to ti nikako ne bi preporučio, jednostavno je previše gnjavaže, pa ti još kod većine treba čip koji ide na toner... uglavnom kupiš gotovi zamjenski toner na koji imaš garanciju i to je to.

 

e sad, nemaš zamjenski toner za svaki uređaj pa ti je možda bolje birati uređaj prema dostupnim zamjenskim tonerima, da ne bi bilo poslije ajme meni. moji su uglavnom koristili Samsungove lasere i za njih ima sve zamjensko i bubanj i toner i printeri su se pokazali jako dobrima.

 

HP me znao izluditi sa driverima za starije modele, za nove valjda nema problema, ali to sam im zamjerio. 

Mislim da je u međuvremenu HP preuzeo Samsung printere, tako da je to opet HP, nisam dugo kupovao lasere pa imam malo zastarjele informacije.

 

A za tonere guglaj refill toneri, refill bar nam se pokazao kao korektan trgovac, eurotoner isto ok.

12 godina
offline
Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj

bravo. ma nije to zastrašujuć iznos od 450kn za original.

pod uvjetom da se koristi ko tableta za glavu, svako par dana. logično da javni bilježnik troši praha ko pekara brašna.

kakav bubanj..al se i to zna pohabat?

 

razmišljao sam o dostupnosti tonera nakon što model podosta ostari.. imaju li oni datume trajanja...znam da ovi sa tintom imaju datum na pakiranju.. traju ko pašteta par godina neotvoreni.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
torrente kaže...

hvala za upload ona dva skena.

oko struje, sigurno troši manje nego aprat za varenje ograde u stubištu.

 

evo ja sada povirio toner za jeftini HP model.. 450kn i deklariran na 1000 stranica.  koliko košta punjenje tim smrtonosnim prahom kod dilera praha?

jeli drastično jeftinije i jesu li uopće punjivi ovi toneri koji dođu sa printerom..ili se pune samo oni kod Pro uredskih strojčina gdje troše kariole praha?

 

i drugo...evo gledam sada ponude papira.  pa to su mizerne razlike u cijeno..500 stranica nekog uber Canon papira 35kn...a univerzalni paloma 25kn.

-našao si vjerojatno nasjkuplji original :) .. ima jeftinijih, ima zamjenskih.. .punjenje prahom je kao cjepanje drva, nešto što vidiš u filmovima .. :)

-normalni toneri su dio te cijene tj za taj iznos kupiš količinu koju nećeš potrošiti osim ako printer držiš u nekoj općini (javnoj ustanovi, gdje svi nešto važno moraju printati u 8 primjeraka..).

-po toj cijeni je vjerojatno neka nova serija.. i prirodno kao za sve ostale robe, kroz par mjeseci padne cijena 10-20-30% planirano, dok zamjenske kad stignu prepolove cifru. Kupi model koji je tu već recimo +godinu, nema takvih besmislica + bit će barem desetljeće dostupni toneri .. naravno, neki normalan-prosječan model printera tj nešto što vidiš u upotrebi u većini ureda i tad je to recimo hp, ne zato jer je bolji (jer je isti) nego dominantan i time sigurno ima potrošni toner-servis itd.. dok egzotika nema.

 

-ah, gledam malo cijene original tonera.. i umirem od smijeha-besmislenosti, tj neke trgovine drže cijenu tonera koja je viša od cijene novog printera s tonerom... tj vjerojatno nisu prodali ni komad nekoliko godina i samo stoji cijena npr 700-800kn (neažurirano..) dok se prodaju zamjenske za desetinu iznosa npr originali 500-600kn prije ljeta, sad 350-kn.. no nisu svi ažurirali cijene jer nisu imali ni jedan komad prodan pa stoji stara..

-nedavno sam nešto slično napomenuo lokalnoj trgovini za toner-bubanj.. i kad su provjerili, prepolovili su cijene no i dalje su bili nekonkurentni, tj +100kn razlike za istu stvar u odnosu na trgovinu koja ima promet a ne samo da se kao artikl nešto drži u cjeniku tek da izgleda veća ponuda (bez prodanog komada godinama, tj svi vuku cjenike od distributera mada realno ne prodaju sve). Sjedneš u auto i za desetak minuta vožnje imaš izbor + normalnu cijenu, tj toliko ne zaradim po satu rada da bi to kao razliku cijene dao trgovcu mada je frend.. tj radije platim piće nego osjećaj blentavosti :)) ... no vjerojatno griješim .. 

 

torrente kaže...

bravo. ma nije to zastrašujuć iznos od 450kn za original.

pod uvjetom da se koristi ko tableta za glavu, svako par dana. logično da javni bilježnik troši praha ko pekara brašna.

kakav bubanj..al se i to zna pohabat?

 

razmišljao sam o dostupnosti tonera nakon što model podosta ostari.. imaju li oni datume trajanja...znam da ovi sa tintom imaju datum na pakiranju.. traju ko pašteta par godina neotvoreni.

 -trajnost? otvoren skoro neograničeno (par pokušaja testiranja su rezultitrali smrću, od starosti..) :) neusporedivo s tintom, jer se nema što sušiti, jer je to suhi prah-ugljen. (koji se zapeće transferom na papir tj fuserom na cca 200 c u milisekundi dok prolazi preko bubnja (zato je papir topal na kopirkama-laseru..).

 

hp kao brand ima užasno-bloatast driver, vizardi i sl. .. no danas su svi takvi, tj ponekad ovisno o instalu moraš instalirati sve pa uklanjati smeće.. a povremeno update firmwarea ubije kompatibilnost sa zamjenskim tonerima (chip..).. polu-nezakonito, tj zamjenski su legalni biz, slobodno tržište, u suprotnom bi bili zabranjeni. To se s firmwareom često desi po isteku jamstva, no još nema tužbi-presuda kao za ostale uređaje koji imaju programirane kvarove.. tko će znati, možda je slučajno :)

 

+ zakon, ne samo kod nas (jer mi nismo relevantni) nego globalno, za sve, npr auto-dijelovi.. support, uzima se 5-7 godina kao obveza proizvođača od posljednje prodaje modela na tržištu imati potrošni materijal-servis-održavanje (istina to nitko u pc bizu ne provodi strogo niti kontrolira, nrp mbo-cpu- dok vga ugl dobiješ novu-jaču ako se žališ..), tj praktične države kao npr uk imaju foru s jamstvom, ne 2g nego 5-6.. i pod jamstvom mora biti dostupno (kao što mora biti u trgovini gdje si kupio..) tj istovremeno jednim potezom riješe sve i biz funkcionira tj kad kupuješ printer, idućih recimo 5god ne razmišljaš o nestanku tonera za taj model.. mora biti.. osim modela za koje nemaš distributere što se nekad kod nas znalo dešavati, prije, ne danas, ne kad smo eu.. npr veliki trgovački lanci i npr lexmark koji je znao biti jeftinij od same tinte, (290kn dok je tinta bila 310kn.. uz printer dobiješ tintu).. i naravno, domaći trgovci nisu držali na lageru je nije bilo isplativo-kupaca .. osim onih koji su kupili takav printer, no to je povijest, danas više nema takvih priča.. (osim što danas toner/tinta uz printer mogu biti 'mali' tj za desetak stranica ispisa, kao što auto ne mora biti s punim rezervoarom goriva..) ima svega, najviše ovisi o distributeru tj on s proizvođačem odlučuje o svemu i ciljanoj cijeni pa tako i jamstvu i svemu što 'dobiješ' kupnjom, npr papiri, kablovi itd.. može naručiti više-skuplje, može veliku narudžbu pa proći jefitinije no izbjegavaju eksperimente i nema više takvih neobičnih-rizičnih kombinacija, čak više nema ni besmislenih bsa-pamfelta u vezi zamjenskih tonera i sl.. (jer su suprotni zakonima-pravilima slobodnog tržišta, eu.. no i dalje se prenose iste priče, kao narodna predaja dok više nitko nije siguran što su činjenice a što mašta..). :))

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
online
Re: Epson EcoTank L5190 - Ulij i štancaj
torrente kaže...

bravo. ma nije to zastrašujuć iznos od 450kn za original.

pod uvjetom da se koristi ko tableta za glavu, svako par dana. logično da javni bilježnik troši praha ko pekara brašna.

kakav bubanj..al se i to zna pohabat?

 

razmišljao sam o dostupnosti tonera nakon što model podosta ostari.. imaju li oni datume trajanja...znam da ovi sa tintom imaju datum na pakiranju.. traju ko pašteta par godina neotvoreni.

Nije puno (?), samo računaj da je tih 1000 deklariranih stranica prema nekakvom njihovom yieldu koji je obično 3-5% popunjenosti papira A4 formata, u realnosti je to daleko manje jer popunjenost obično bude oko 15%, pa se nemoj iznenaditi ako umjesto 1000 stranica dobiješ 300-350 stranica pa po novi toner. To ti je onda otisak preko 1kn po listu, a to je skupo.

 

Sa zamjenskim tonerima cijena otiska ide drastično dole, ali i dalje je to skuplje od ecotank sistema.

 

Yield 15%, bez troška papira:

Original toner = 1.35kn otisak

Zamjenski toner XXL = 0.10kn otisak (ovo je čisto bubanje prema sjećanju za jedan od Samsung modela, pošto ne znam koji si model gledao)

Ecotank Epson = 0.02kn otisak

 

Sad dalje lako računaš, otprilike koliko ćeš printati x cijena otiska, pa vidiš što ti je prihvatljivo.

 

Svaki printer ima i bubanj, kod nekih je bubanj u kompletu sa tonerom, kod nekih je odvojen, bubanj je isto deklariran na određeni broj kopija. Tako da i njega s vremena na vrijeme treba promijeniti, ako ne ide uz toner.

Uz to imaš još grijač (fuser) od bitnijih stvari, drugo su razni valjci i slična čuda.

Možeš lako na internetu provjeriti za određeni model koliko bubanj i grijač traju, pa vidiš koliko koštaju zamjenski, čisto da ne bude kasnije iznenađenja.

Opet to sve ovisi koliko ćeš printati pa možda nikada ne budeš to mijenjao.

Imam negdje zapisano za Samsunga ali tko će to sad iskopati, znam da je za te dijelove koji se ne mijenjaju često bilo oko 60000 kopija, s tim da idu oni i 50% preko.

 

Toneri obično budu dostupni i dugo nakon što se priner umirovi ukoliko je u pitanju popularniji printer, recimo ove Samsunge su firme masovno koristile i dan danas se toneri bez problema nabave.

Toner ima određen rok trajanja kao i tinta, ali mislim da je to više jer sve mora imati određen rok trajanja, ne vidim što mu može biti dok je original u vakumu ili kako ga već pakiraju.

 

Ako ćeš printati 100 listova mjesečno onda te ovo gore ništa ne treba brinuti, jer je to 1200 godišnje pa si miran ohoho godina i mijenjaš samo tonere. Ako se raspištoljiš i kreneš printati knjige onda će biti i skuplje održavanje.

Za ispis c/b tekstova laser je i dalje u prednosti, bolja kvaliteta otiska, brži ispis, sa zamjenskim tonerima i jeftin ispis.

Inkjet naravno ima prednost u boji, tu mu laser sad kad imamo ecotank sisteme ne može konkurirati po pitanju cijene otiska, a i kvalitete.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2020 1:19 (mzopg).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice