Kraj za klasični BlackBerry

poruka: 38
|
čitano: 4.384
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kraj za klasični BlackBerry".
9 godina
neaktivan
Re: Kraj za klasični BlackBerry
Mirko935 kaže...
fer-de-lance kaže...

Nećemo te popljuvati, kaj se plašiš. :D Ovo mi zvuči kao kad ljudi kažu da znaju tipkati bez gledanja, ali samo na svojoj tipkovnici. Ako uzmeš 5-10 sati i naučiš pravilan touch typing na standardnoj tipkovnici, trebaš samo osjetiti prstima crtice na F i J i znaš svaku tipkovnicu kao da je tvoja istog trena i tipkaš s 95 % brzine kojom tipkaš na svojoj, naravno, bez ikakvog gledanja ili bacanja pogleda ikud. Slično je s hardverskim tipkovnicama na mobitelima. I one imaju točkice ili crtice na F i J (bar su na mobitelima koje sam ja imao bile) i samo se privikneš na to koliko je velika i tipkaš bez problema bez gledanja drugi dan. A kod tačskrina je sranje što koliko god ti njega gledao ili dirao ne možeš nikad staviti prste nekud i znati u svakom trenu gdje ti je koje slovo, osjetiti prelaze između pojedinih slova itd.

Na tačskrinu eventualno uz swype možeš bez gledanja pisati, ali ako fula jednu riječ a ne gledaš, ode cijela rečenica u potpuno drugom smjeru umjesto da je samo očiti tipfeler. :D Na fizičkoj tipkovnici, ako znaš tipkati kako treba, osjetiš svaki put kad si pritisnuo krivu tipku bez da vidiš što si pritisnuo. Pogotovo na standardnoj PC tipkovnici, na mobitelu malo manje, ali svejedno mislim da sam u cca aka circa 98 % slučajeva osjetio da sam stisnuo negdje između tipki ili neku predaleku tipku, bez gledanja pobrisao i pisao dalje. S tačskrinom ni u kojoj kombinaciji pojma nemaš šta pišeš ako ne gledaš u ekran.

Btw, ljudi, daj skraćujte citate.

Ne plašim se ja ništa, nego sam svjestan kaj se na ovome forumu dogada s onima koji kažu da se može efikasno pisati na touch screen tipkovnici, ukratko proguta ih noć. 

A kaj se tiče F i J, znam se ja orijentirati preko njih, zapravo čak po udaljenosti znam gdje se one nalaze u odnosu na onu koju tipkam. 

Odavno sam to savladao. 

A ovo kaj sam na Berryu sporiji je, pretpostavljam, problem s mojim čevap prstima i bez obzira na vrijeme treniranja, zacementiran sam kaj se tiče efikasnosti. 

Svejedno, ja ne tipkam nikad bez gledanja po mobitelu, tak da je meni svejedno, pa onda imam komforniju situaciju na 5" touch screenu. 

Samo to. 

I nemam ništa protiv fizičkih tipkovnica, ali meni jednostavno na mobitelu ne igraju. 

Da sam 20 cm niži i 35 kila mršaviji, onda druga stvar.....

Kruha i igala...
15 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

Ne plašim se ja ništa, nego sam svjestan kaj se na ovome forumu dogada s onima koji kažu da se može efikasno pisati na touch screen tipkovnici, ukratko proguta ih noć. 

A kaj se tiče F i J, znam se ja orijentirati preko njih, zapravo čak po udaljenosti znam gdje se one nalaze u odnosu na onu koju tipkam. 

Odavno sam to savladao. 

A ovo kaj sam na Berryu sporiji je, pretpostavljam, problem s mojim čevap prstima i bez obzira na vrijeme treniranja, zacementiran sam kaj se tiče efikasnosti. 

Svejedno, ja ne tipkam nikad bez gledanja po mobitelu, tak da je meni svejedno, pa onda imam komforniju situaciju na 5" touch screenu. 

Samo to. 

I nemam ništa protiv fizičkih tipkovnica, ali meni jednostavno na mobitelu ne igraju. 

Da sam 20 cm niži i 35 kila mršaviji, onda druga stvar.....

Ma ja sam više reagirao jer me iritiraju ovi klinci kad počnu pričati kao kome treba fizička tipkovnica, a niti su ikad koristili neku, niti su kad otipkali poruku preko 100 znakova bez 45 tipfelera i misle da je to ok. Kao što me iritira to što ne postoji baš puno izbora za nas koji bismo koristili fizičke tipkovnice. Jedno vrijeme je skoro svaki proizvođač imao po par modela, pa je palo na 1 po proizvođaču, a sada jedino Blackberry ima par komada.

Ne znam jesmo se dobro razmeli :D Sa F i J sam mislio baš na pravilni touch typing u kojem su ti kažiprsti uvijek na njima, a ostali prsti na home rowu. Ako nisi nikad baš učio pravilno tipkati, vjerojatno ne znaš točno na šta mislim. Nema tamo orijentiranja i procjene udaljenosti, nego ti je cijela tipkovnica u muscle memory, kako kažu, i koje god slovo trebaš ga instant možeš stisnuti bez ikakvog razmišljanja, procjene ili gledanja. Ali nije to sad bitno :D Iako mislim da bi svakome tko koristi PC više od 2 sata dnevno jako dobro došlo da to zna.

Imam i ja ćevap prste, ali lakše mi je precizno tipkati na puno manjoj fizičkoj tipkovnici nego na virtualnoj. Valjda sam više taktilni tip, volim u svakom trenu imati što slobodnije oči da mogu uočiti dušmanina u blizini. Ili kakvu lijepu tetu. :D

17 godina

Dosta ljudi ovdje očito nikad nije čulo za swype, swiftkey... gdje uz malo vježbe i navike brzina pisanja može biti višestruko veća nego tapkanjem po blekberiju.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Čuo, koristim svaki dan. Može biti možda par postotaka veća brzina u određenim vrlo rijetkim slučajevima, s jednostavnim rečenicama s često upotrebljavanim riječima. Višestruko nikako ne, i kladio bih se da ako bi imao nekakav kompleksniji tekst puno bi brže otipkao na fizičku tipkovnicu nego swypeom. Čim imaš jednu nepoznatu riječ u rečenici sve ti pada u vodu, moraš se vratiti i ručno otipkati. Ako hoćeš jednu riječ ubaciti iz drugog jezika, moraš usred rečenice prebacivati jezik umjesto da normalno tipkaš. Ako fula sa svojoj pretpostavkom, a ima riječi koje su swypanjem blizu, a smislom nemaju baš nikakve veze, ode rečenica u 3 pm ako ne skužiš odmah i promijeniš umjesto da imaš samo tipfeler kao kad fulaš slovo na tipkovnici, što sam već rekao ranije.

Swype je ok, ali daleko je to od produktivnosti koju omogućuje fizička tipkovnica.

edit: Kad već spominješ praksu, uz jednako prakse u swypanju koliko sam imao s fizičkom tipkovnicom, mislim da sam možda prosječno na 60 % brzine kojom sam tada tipkao. Možda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 9:42 (Mirko935).
16 godina
odjavljen
lllnuclearlll kaže...

Dosta ljudi ovdje očito nikad nije čulo za swype, swiftkey... gdje uz malo vježbe i navike brzina pisanja može biti višestruko veća nego tapkanjem po blekberiju.

Probao... Odustao. Problem je kad pišeš mail a svaka peta riječ je engleski naziv.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
protjeran

Neki ne razumiju da blackberry mora kupiti malo vise ljudi od vas tu par zafrkanata koji pisu dugacke mailove preko mobitela.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bnaci kaže...

Neki ne razumiju da blackberry mora kupiti malo vise ljudi od vas tu par zafrkanata koji pisu dugacke mailove preko mobitela.

Jos samo fali jedan sa: "Sta uopce pisete mailove kad imate whatsapp i viber!"

15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
lllnuclearlll kaže...

Probao... Odustao. Problem je kad pišeš mail a svaka peta riječ je engleski naziv.

Jesi probao TouchPal? https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cootek.smartinputv5

Ne znam kako je u drugim tipkovnicama to riješeno, ali ovdje možeš prebaciti jezik tako da samo povučeš prstom lijevo ili desno preko spacea. Meni ukupno u pravilu brže tako i kad imam koju riječ na drugom jeziku nego da tapkam slovo po slovo.

edit: Također, prije 2 godine, ili kad sam već tražio swype tipkovnice, TouchPal je imao uvjerljivo najbolji rječnik za hrvatski, na drugima nisam uspijevao istipkati tri jednostavne rečenice bez da moram nešto ručno. Ovaj čak može cca četiri prije nego mu počneš dodavati riječi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 13:11 (Mirko935).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice