Voditeljica projekta uvođenja redovne informatike

poruka: 119
|
čitano: 11.073
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Voditeljica projekta uvođenja redovne informatike ".
8 godina
protjeran
Re: Voditeljica projekta uvođenja redovne informat
Dex.pwn kaže...
 A tu također treba dodati i multimediju(zvuk, slika, video)

I to rade. Neki imaju i svoj Youtube kanal.

14 godina
odjavljen
Movie Maker. PS nemaju, AI ništa... 😐
8 godina
protjeran
Kant kaže...

Problem je najvise u dobrom radnom kadru koji bi predavao informatiku.

Takvog kadra ima, ali takav kadar ne zeli raditi u skoli za 6000 kn, kada moze lako naci puno bolje placeni posao...

Pa to je logično. Ne živi se od zraka. Ostaju ti entuzijasti.

8 godina
protjeran
Dex.pwn kaže...
Movie Maker. PS nemaju, AI ništa... 😐

Doma koriste i drugi softver. To ih ionako zanima.

14 godina
odjavljen
Al u školi ne koriste...
10 godina
mario.L_hr kaže...

Naravno da nije problem i da ima odgovarajućih alata ali koji je cilj? Jeli cilj producirati programere odmah nakon osnovne škole ili školovati djecu? Znati se koristiti računalom je isto kao što je nekada bilo čitati i pisati. Programiranje je nešto što se nadograđuje na osnovno znanje a to je korištenje računala.

Gledaj na programiranje kao na matematiku, koliko djece to voli ili uopce zeli da radi, da ne govorimo koliko ljudi to koristi nakon skole. Gledajuci tu analogiju programiranje je jedna od osnovnih vjestina buducnosti, a i danasnjice.

Programiranje je i nacin razmisljanja, tako da definitvno treba biti u skolama. Takav pristup moze potencijalno biti rasadnik buducih talenata i gospodarskog razvoja. 

15 godina
pravi_covijek kaže...

Gledaj na programiranje kao na matematiku, koliko djece to voli ili uopce zeli da radi, da ne govorimo koliko ljudi to koristi nakon skole. Gledajuci tu analogiju programiranje je jedna od osnovnih vjestina buducnosti, a i danasnjice.

Programiranje je i nacin razmisljanja, tako da definitvno treba biti u skolama. Takav pristup moze potencijalno biti rasadnik buducih talenata i gospodarskog razvoja. 

Gle, programiranje je zanat i ništa više od toga, isto tako kao što je i ovo što ja radim zanat (projektiranje). Dizati ga na nešto više od toga ne treba. 

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan

@Bitanga  A jesi davež. Ne bi bitove i bajtove, ne bi Python... Pa šta bi ti? I točno to te pita netko (napravi svoj prijedlog) i ti se onda napraviš blesav - ja nisam stručnjak, ovo-ono. Pa onda šuti ako nemaš šta pametno predložit.

14 godina
neaktivan
"binarna logika (istina / laž) postoji bez binarnih brojeva i može se primjeniti na sve."

Gdje se koristi ta logika, a da ne koristiš ujedno i brojeve? Daj primjer. Hvala.
14 godina
neaktivan
"mislim da ljudi iz specijalizirane struke itekako mogu prezentirati opće polje informatike klincima" Misliš krivo. Razlika u znanju je pregolema. Uvijek ti bolje prenosi znanje onaj koji nešto malo iznad tvog levela. Čast iznimkama.
17 godina
ibarix kaže...

@Bitanga  A jesi davež. Ne bi bitove i bajtove, ne bi Python... Pa šta bi ti? I točno to te pita netko (napravi svoj prijedlog) i ti se onda napraviš blesav - ja nisam stručnjak, ovo-ono. Pa onda šuti ako nemaš šta pametno predložit.

Nisi popio lijek danas? Zašto bih ja morao raditi prijedloge? Da se primim toga, sigurno bih to napravio profesionalno. Ali neka mi netko plati. Inače imam već dobro plaćen posao u kojem sam stručan i koji mi je prioritet.

Pričali smo argumentirano i diskusija je bila dosta konstruktivna, svi smo nešto naučili iz različitih pogleda na informatiku i opće obrazovanje. 

Argument "napravi ti bolje ako misliš da ovo ne valja" ne stoji. Ja svaki dan na svom poslu popravljam stvari koje ne valjaju, a ovo ne mogu i ne želim.

Ali ako ne valja ili mi se ne sviđa moje je pravo da to napomenem. A tvoje pravo nije da me ušutkavaš jer to nećeš postići. Niti je ovo task force za reformu školstva pa da neki prijedlog ima smisla.

Spominješ bitove i bajtove, a moj fokus je bio na binarne brojeve. Velika većina se složila da binarni brojevi nisu bitni za djecu koja se drugi sat susreću s informatikom kao ni programiranje. Ako ti ne treba programiranje, ne trebaju ti ni binarni brojevi jer je to posve nebitno za djecu. Bajt je bitan jedino u kontekstu mjerne jedinice.

Mali update, mjesec dana informatike kasnije klinci još uvijek pretvaraju riječi slovo po slovo u binarni broj.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 12:02 (Bitanga).
14 godina
neaktivan
Kad se sjetim Entera... nešto najbolje što sam ikad vidio. Učio sam neke stvari iz njega kao odrastao. Šteta što se ugasio.
14 godina
Voditeljica projekta uvođenja redovne informatike

Podsjeća na jednu raspravu na tv gdje je jedna profa intenzivno lobirala za uvođenje obaveznog latinskog, a po mogućnosti i starogrčkog jezika u osnovne škole. Evo i pro-argumenata s jedne web rasprave:

generalno gledajući učenje klasičnih jezika donosi velike dobrobiti. To donosi nemjerljive prednosti u obrazovanju neovisno o tome kojom će se strukom dijete kasnije baviti.

U školi moje djece također se uče klasični jezici od 5. razreda i to je jedan od razloga zbog kojih smo ih tamo upisali. Uglavnom, ako cigle ne budu padale, moja djeca će ići u klasični razred. M. također pokazuje sklonost ka matematici i ako bi to bilo jako izraženo krajem OŠ neka bira matematičku gimnaziju, ali bih ga ipak upisala u klasični razred u 5. razredu. (Konačno i na PMF-u ima profesora koji su završili Klasičnu gimnaziju, a ne matematičku.)

Opterećenje jest, to su dva predmeta više, ali to nije pretjerano za dijete koje je i inače odlično u školi. Znanje koje se dobije nije samo znanje jezika nego mnogo više od toga.

Razgovarala sam nedavno o toj temi s djecom mojih prijatelja, 8. i 6. razred, klasični. Oni kažu da su u klasičnom razredu "bolja djeca", odlični učenici, odnosno oni koji žele više raditi i misle da im je bolje u klasičnom nego u realnom razredu. O opterećenju uopće nisu govorili.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 12:07 (ante_etna).

1 0 hvala 0
17 godina
ibarix kaže...
"binarna logika (istina / laž) postoji bez binarnih brojeva i može se primjeniti na sve."

Gdje se koristi ta logika, a da ne koristiš ujedno i brojeve? Daj primjer. Hvala.

Binarna logika uopće ne koristi brojeve, nego T i F (true i false). To što ti T i F pretvoriš u 1 i 0 i prikazuješ u tablicama istine umjesto T i F, to nema nikakve veze s binarnim brojem. 1 je i dekadski broj i heksadecimalni broj i broj u bilo kojem drugom brojevnom sustavu.

Binarna logika je filozofski pojam.

Jabuka je crvena.

Auto leti.

I sl.

Napomena s wikipedije: "Should not to be confused with binary numeral system."

Ne znam zašto moram objašnjavati takve stvari, a svi ste veliki stručnjaci u ITu.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 12:14 (Bitanga).
15 godina
Bitanga kaže...
Spominješ bitove i bajtove, a moj fokus je bio na binarne brojeve. Velika većina se složila da binarni brojevi nisu bitni za djecu koja se drugi sat susreću s informatikom kao ni programiranje. Ako ti ne treba programiranje, ne trebaju ti ni binarni brojevi jer je to posve nebitno za djecu. Bajt je bitan jedino u kontekstu mjerne jedinice.

Mali update, mjesec dana informatike kasnije klinci još uvijek pretvaraju riječi slovo po slovo u binarni broj.

Zašto se čudiš? Pa program je najbolji za izbjegavati osim ako nemaš profesora koji je entuzijast. Obzirom na situaciju s kadrom, po školama, ne treba ništa bolje ni očekivati.

17 godina
Bitanga kaže...

To nije moj posao. Ja sam stručnjak u svom poslu, plaćam poreze, od toga neka plate ljude koji su stručni u programima za djecu i informatiku pa nek smišljaju programe.

A ja ću ih kritizirati ako mislim da nisu u redu i prilagođeni.

Zašto bi bilo drugima nešto krivo ako je to prema tebi neispravno? Ako nisi stručnjak u nečemu zašto misliš da je tvoje mišljenje ispravnije od njihovog? Kao da tebi pekar koji pojma nema o programiranju dođe govoriti kako se programira jer mu se ne sviđa ta linija kôda.

Prije 20ak god se malu novorođenčad stavljalo na spavanje na trbuh, danas to nitko ne preporučuje. Sve se mijenja s vremenom i pusti stručnjake da rade svoj posao. Učiteljima nije lako jer je program sranje, kritizirati treba više instance.

Pa na povijesti se uče yebeni datumi kad je ban Pero dobio drugog sina (karikiram) i slične gluposti koje nemaju veze s mozgom. Školstvo nam je sranje i dok se ne napravi neka veća promijena sve će ostati kao i do sada. Nikakvo i loše.

Ali za to su krivi oni koji primaju lijepe plaće i koje su izabrali naši ljudi, a ne rade svoj "teški" posao.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
16 godina
Pero Dinamit kaže...
..Školstvo nam je sranje i dok se ne napravi neka veća promijena sve će ostati kao i do sada. Nikakvo i loše.

Ali za to su krivi oni koji primaju lijepe plaće i koje su izabrali naši ljudi, a ne rade svoj "teški" posao.

- zašto tad kritiku upućivati ''bitangi'' ili od njega tažiti da nešto napravi ili šuti? On je s druge strane (recimo mišljenje/stav u temi) pa mora?

ili, školstvo nam je u banani.. (možda, može se raspravljati), informatika, nasuprot (činjenice-rezultati) i to usprkos takvom školstvu.. zaključak?

btw, pozdrav samozatajnom obožavatelju :) možda se javi ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 12:41 (ihush).
17 godina
Pero Dinamit kaže...
Bitanga kaže...

To nije moj posao. Ja sam stručnjak u svom poslu, plaćam poreze, od toga neka plate ljude koji su stručni u programima za djecu i informatiku pa nek smišljaju programe.

A ja ću ih kritizirati ako mislim da nisu u redu i prilagođeni.

Zašto bi bilo drugima nešto krivo ako je to prema tebi neispravno? Ako nisi stručnjak u nečemu zašto misliš da je tvoje mišljenje ispravnije od njihovog? Kao da tebi pekar koji pojma nema o programiranju dođe govoriti kako se programira jer mu se ne sviđa ta linija kôda.

Prije 20ak god se malu novorođenčad stavljalo na spavanje na trbuh, danas to nitko ne preporučuje. Sve se mijenja s vremenom i pusti stručnjake da rade svoj posao. Učiteljima nije lako jer je program sranje, kritizirati treba više instance.

Pa na povijesti se uče yebeni datumi kad je ban Pero dobio drugog sina (karikiram) i slične gluposti koje nemaju veze s mozgom. Školstvo nam je sranje i dok se ne napravi neka veća promijena sve će ostati kao i do sada. Nikakvo i loše.

Zato što ću onda ja s tim pekarom argumentirano razgovarati i pokušati mu objasniti da to što priča nema smisla. Možda čovjek i nešto zna. Možda moja linija koda stvarno nije dobro napisana? Svaka linija koda se uvijek može i pametnije i bolje napisati. Dapače, nemam ništa protiv.

Sigurno ne bih pekaru rekao "Pa odi ti u programere kad si tako pametan, napiši mi ti aplikaciju bolje, napiši knjigu o programiranju - ili šuti ako nemaš što pametno za reći". To je obrambeni mehanizam ljudi koji ne znaju i nemaju argumente.

Tako smo i ovdje diskutirali. I evo ja sam prihvatio da možda programiranje i nije najbitnije u osnovnoj školi. Iako sam ja programirao već u 6. osnovne u Simon's Basicu na Commodorcu, to je bila moja želja. I kucao sam assembler programe koje nisam ništa kužio, i prepisivao hrpe DATA naredbi iz "Sveta Kompjutera" sa dekadskim brojevima do 255, a nisam ni znao da su to ustvari bajtovi, niti bi mi pomoglo da razumijem to što prepisujem, samo bi me dodatno zbunilo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 13:58 (Bitanga).
8 godina
protjeran
ihush kaže...

- zašto tad kritiku upućivati ''bitangi'' ili od njega tažiti da nešto napravi ili šuti?

Zato jer takav profil dolazi na roditeljske sastanke i pljuje po svemu. Samo nije svjestan da učiteljima netko drugi kroji odijelo koje nose, a manje oni sami.

17 godina
ridealong kaže...
ihush kaže...

- zašto tad kritiku upućivati ''bitangi'' ili od njega tažiti da nešto napravi ili šuti?

Zato jer takav profil dolazi na roditeljske sastanke i pljuje po svemu. Samo nije svjestan da učiteljima netko drugi kroji odijelo koje nose, a manje oni sami.

Vidim da me poznaš u dlaku i točno sve znaš o meni i mojoj svijesti. Sin sam profesora, dobro znam puno toga o školstvu, a na roditeljskom nisam nikad riječ progovorio te učitelji imaju moju punu podršku.

Niti jednom rječju nisam u nijednom svom postu rekao ništa protiv učitelja. Možeš provjeriti.

Vidim da je ovo postao teški offtopic - psihonanaliza Bitange. Čestitam!

Vjerojatno tako završava pola sastanaka u vijeću za reformu školstva.

8 godina
Bitanga kaže...

Binarna logika uopće ne koristi brojeve, nego T i F (true i false). To što ti T i F pretvoriš u 1 i 0 i prikazuješ u tablicama istine umjesto T i F, to nema nikakve veze s binarnim brojem. 1 je i dekadski broj i heksadecimalni broj i broj u bilo kojem drugom brojevnom sustavu.

Erm... ne interpretira li računalo TRUE i FALSE kao 1 i 0? Ne svodi li se u osnovi na to?

Brojevni sustavi možda nisu bitni ili presudni za shvaćanje koncepta programiranja, ali da su nepotrebni... žao mi je, ali to je neprihvatljivo.

Nisam programer pa ne znam, samo pitam.

17 godina
robogo kaže...

Erm... ne interpretira li računalo TRUE i FALSE kao 1 i 0? Ne svodi li se u osnovi na to?

Brojevni sustavi možda nisu bitni ili presudni za shvaćanje koncepta programiranja, ali da su nepotrebni... žao mi je, ali to je neprihvatljivo.

Za koje točno elemente programiranja su bitni binarni brojevi?

Posebno za one koji se tek počinju baviti programiranjem?

17 godina
robogo kaže...
Bitanga kaže...

U programiranju True/False je Boolean tip podatka. U C# je to strong type koji je duljine 8 bitova.

0 i 1 su Integer tip podatka (cijeli broj).

C++ definira bool kao integer. (http://www.learncpp.com/cpp-tutorial/26-boolean-values/)

Boolean values are not actually stored in boolean variables as the words “true” or “false”. Instead, they are stored as integers: true becomes the integer 1, and false becomes the integer 0. Similarly, when boolean values are evaluated, they don’t actually evaluate to “true” or “false”. They evaluate to the integers 0 (false) or 1 (true).

I to apsolutno nema nikakve veze s binarnim brojevima nego samo sa boolean logikom (binarnom logikom).

Računala su prepuna digitalnih logičkih sklopova koji uz pomoć clocka, raznih elektroničkih elemenata i logičkih vrata (AND, OR, NAND, NOR, NOT, XOR, XNOR) s binarnom logikom izvršavaju neku zadaću. Ali to nema veze s binarnim brojevima, to su digitalni signali.

Binarni broj se koristi kao reprezentacija dekadskog ili nekog drugog broja u memoriji i na sabirnici. To nema nikakve veze s binarnom logikom, tablicama istine, IF statementima i programiranjem.

Binarni brojevi se koriste u digitalnim sklopovima koji se zovu encoderi/decoderi, a ne u logičkim vratima. Ono što je na ulazu u logička vrata možeš nazvati bitom, ali to nije baš to, to je digitalni signal (5V, 0V) u jednom trenutku clocka. I to nema nikakve veze s programiranjem.

Nitko nije rekao da su binarni brojevi nepotrebni za programiranje. Rekao sam da su nepotrebni kao uvod u informatiku u 5. razredu osnovne škole (prvi susret s informatikom uopće).

Brojevni sustavi se ne uče u matematici prije srednje škole uopće.

To je nešto što većini današnjeg high level programiranja uopće nije bitno, jer se radi na toliko visokom nivou da te ne zanima. Da ti i treba upalio bi kalkulator i pretvorio, sigurno ga nećeš ručno računati.

Bitni su u vrlo malom području manipulacije bitovima i programiranju hardvera (digital signal procesorima) na niskom nivou. Ali nikako ne bi trebali biti dio osnova programiranja, nego se bolje skoncentrirati na razmišljanje i algoritme i osnovne konstrukcije programskog koda.

Ako se već priča o programiranju. Al ni to nije za 5. razred. Njima je dosta neki blokovski jezik, a takvih danas ima hrpa.

Malo za razmišljanje, link s pitanjem nastavnika matematike iz Njemačke:

https://matheducators.stackexchange.com/questions/4367/how-to-teach-binary-numbers-to-5th-graders

Jedan od odgovora, iako je poslije ustvrdio da bi baza 5 možda bila bolja za početak:

Thoughts...

My original thought after reading this question was that binary for elementary students is an awful idea, and representative of the bad habit of 'back-porting' desired skills into inappropriate age groups. (We need computer technicians? Computers use binary! Teaching binary to kids will help!).

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 19:29 (Bitanga).
8 godina
protjeran
Bitanga kaže...
ridealong kaže...
ihush kaže...

Vidim da me poznaš u dlaku i točno sve znaš o meni i mojoj svijesti. Sin sam profesora, dobro znam puno toga o školstvu, a na roditeljskom nisam nikad riječ progovorio te učitelji imaju moju punu podršku.

Niti jednom rječju nisam u nijednom svom postu rekao ništa protiv učitelja. Možeš provjeriti.

Vidim da je ovo postao teški offtopic - psihonanaliza Bitange. Čestitam!

Vjerojatno tako završava pola sastanaka u vijeću za reformu školstva.

Ti možda nisi, a time si se ubrojio u promil onih koji su takvi.

Jedan od problema u ovoj državi je da se svi razumiju u sve. A to je loše.

8 godina
protjeran
robogo kaže...
Bitanga kaže...

I u novom Blade Runneru 2049 se 0 i 1 eksplicitno spominju.

16 godina
robogo kaže...
..

..

-ne, postoje dva stanja tranzistora (prekidača), on-off, ili možda najbolje kao razlika DVD +/- standarda, gdje se udubina interpretira kao nula-jedinica.. To su samo dva moguća stanja,... Tj, upravo interpretacija, neovisno jel 0-1. To nije brojevni sustav, nema veze s dec-hex-bin.. Moderni programski jezici oslobađaju programera takvih potreba jednako kao što dizalica diže teret.. tražiti da netko rukama prenese piramidu bi bilo pandan učiti programiranju 'razmišljanjem' u binarnom sustavu.. može, nepotrebno. Logika je pak if-then, to je ono što trebaju naučiti, ne pojedini jezik-notaciju-sintaxu, jer ako je danas python, C.., možda će za 10g biti neki novi, logika je zajednička, osnova. Identično je (zastarjelo) učiti ih npr DOSu-naredbama, koje kao korisnici, programeri ili 99,9% neće niakd vidjeti, zatrebati.. a za svako znanje se može reći da je bolje-korisnije znati.. no to ga ne čini OŠ osnovnim ili potrebnim. Uže specijalizacije nisu osnove.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Pogledaj ovo. Ima onih koji su stvari pojednostavili do krajnjih granica. Klincima binarni sustav može biti zanimljiv neko vrijeme (kao neka vrsta tajnog pisma) ali stvarno ne vidi razloga za tesanje po tomu i gubljenje sati u toj dobi. Osnovna škola treba služiti tomu da klinci postanu korisnici i da znaju koristiti računalo kao alat a ne samo za igranje. Osvjestiti ih da je poznavanje rada na računalu bitno za njegov dalji život i da je nepoznavanje = nepismenost.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 22:58 (mario.L_hr).
17 godina
mario.L_hr kaže...

Pogledaj ovo. Ima onih koji su stvari pojednostavili do krajnjih granica. Klincima binarni sustav može biti zanimljiv neko vrijeme (kao neka vrsta tajnog pisma) ali stvarno ne vidi razloga za tesanje po tomu i gubljenje sati u toj dobi. Osnovna škola treba služiti tomu da klinci postanu korisnici i da znaju koristiti računalo kao alat a ne samo za igranje. Osvjestiti ih da je poznavanje rada na računalu bitno za njegov dalji život i da je nepoznavanje = nepismanost.

Da, zato sam i rekao da ako hoćeš zgadit djetetu informatiku uči ga odmah binarne brojeve. Bolje da su počeli sa sigurnosti na internetu, a ne da se policija mora organizirati i predavati to po školama.

17 godina
ridealong kaže...

Ti možda nisi, a time si se ubrojio u promil onih koji su takvi.

Jedan od problema u ovoj državi je da se svi razumiju u sve. A to je loše.

“Budala misli da je mudar, a mudar zna da je budala.” William Shakespeare

Nije to nikakav problem, to je izmišljeni problem.

Problem u ovoj državi je korupcija i interesni lobiji izdavača knjiga, političara, branitelja, Crkve i sl.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 23:02 (Bitanga).
15 godina

Doma sam dva sata tjedno nećaka i klinca uvodio u informatiku (bolje rečeno upotrebu računala). Prvi par sati smo sastavljali i rastavljali računalo do koske (nismo skidali matičnu i vadili napajanje) i pri tome učili komponente. Odmah su sve pohvatali i zapamtili što je što i čemu služi. Na kraju godine su bez zastajkivanja nabrajali sve komponente i znali kako one izgledaju. Jednostavno su zbog načina upoznavanja s komponentama lakše naučili. Tako je sa svim temama. Treba pronaći način, klincima zanimljiv, za usvajanje neke tematike.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.10.2017 23:06 (mario.L_hr).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice