Upozorenja britanskim kućnim "piratima"

poruka: 50
|
čitano: 7.177
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Upozorenja britanskim kućnim "piratima"".
16 godina
Re: Upozorenja britanskim kućnim "piratima"
Bastardo kaže...

..kazna bude 100 000$ ili takva bedastoca ... i tko ce to ziv platiti? Besmisleno!

..

-koliko puta još moram ponoviti, konzumacija sadržaja (skidanje) je legalna, distribucija nije. Provjeri bilo koju optuižbu-presudu (pogotovo ne vjeruj naslovu, čitaj dalje članke, ''kažnjen zbog downloada'' i sl.).

-ostalo je odgovorio rustweaver.. uz btwovski, 'bedastoće' su uvjek RIAAovske presude (pa opet čekout, za torrentiranje, ne za konzumaciju-download, bez obzira koliko novinari potpomognuti (namjerno) BASovskim i RIAAovsko-ZAMPOvskim PRom trabunjaju o downloadau..). Upravo zato su cifre s dodanim nulama u odnosu da plaćaš neku kaznu kao korisnik. drugi dio btwa, pročitaj temu, njemci plaćaju kazne cca 911€ to nije u stilu pola mil dollara.

-btw, neki (neprovjeren podatak, po njemačkim advokatima..) oni toleriraju do 7 kopija (ili 9, kao manje od 10.. pitanje kako stoji u nekom aktu), nakon tog se smatara umanžanje za distribuciju. (to ima smisla, jer bi bilo teže objasniti npr tisuću identičnih kopija pjesme-filma-igre za osobne potrebe.

Bastardo kaže...
..

Kako nije kradja? ..

- krasti nešto što je 'tvoje', je kranje glupo. Problem je što (namjerno) npr BSA tupi isto.. pa čak ni novinari, npr BUGa ne žele prečesto o toj temi.

- karikirano, što da idem ukrasti svoj auto i naiđe policajac?.. dok mu objasnim već sam fasovo pendrek, prijavu.. a još gore je što iz neznanja korisnici ni ne znaju da je to ''njihov auto''.. tj da imaju pravo na sve dostupne sadržaje, uz napomenu, samo pri tomu ne smiju kršiti druge zakone. Smiješ voziti auto, ali to neznači da smiješ bez dozvole, u pogrešnom smijeru, ograničenje itd.. kod digitalnih (copyrightanih, zakonom zaštićenih) sadržaja, to znači da ne smiješ ditstibuirati, mijenjati, crackati itd. tj samo u skladu s licencom ili za AV konzumacija za osobne potrebe (nasuprot javnom izvođenju). Pjesmu ne možeš ukrasti, možeš sve ostalo...

edit: ubačen i primjer 'prave krađe', fizički neki CD-DVD u trgovini, možeš ukrasti, ali tad ne kršiš ZAMPovske zakone, nego je obična krađa kao čokolada.. i imaš originalan medij, sa svim pravima, ako je to npr igra tad i key koji 100% mora raditi, mada je sam medij ukraden. Pravno/fizikalno, digitalne informacije se ne mogu krasti, mogu se kopirati, umnažati, kršiti copyright i sl. ali ne kao fižička roba koja se može npr ukrasti ili oštetiti-uništiti.. osim ovog primejra fizičkog medija, ali tad je to kraža robe, ne DRM-Autorskog Materijala... i nije isti zakon, kazna itd. Po tomu je 'pametnije' utrčati u trgovinu i ukrasti npr windows OEM nego istou stvar skinuti torrentom, s bonusom, da čak ni policija za iznos do 2000kn ne izlazi, ako se slučajno zgrabi npr retail Ultimate/Pro.. tad je policija već tu jer je cijana viša. Autorska prava nisu ugrožena fizičkom krađom, ugrožena su kopijama i modifikacijama ili imaitacijama (novčanice, umjetnička djela, plagijati, lažnjaci... suprotno od klasične robe gdje se jednako btw štiti copyright-brand kao logo, prošli tjedan zapljena i uništavanje 'lažnjaka', suprotno ta roba nije ukradena, nego proizvedena ali licence...).

-dok netko gore još priča o kaznama i koliko su političari pokrali.. samo odgovor, npr parking ili RTV, ... defacto je manji problem pokrasti milione od države, nego stotinjak kuna, ali tad već vidimo da je zapravo rizik veći (njemačka, istina to je za sad jedina država, ostale odustaju, dok je švica suprotan primjer, u ostatku EUa više nije ni dovoljno vlasnika optužiti, sad se mora dokazati da je on počinio djelo, ne netko drugi njegovom opremom (ali je to mutno, jer vlasnik je odgovoran..)).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2014 14:42 (ihush).
13 godina
rustweaver kaže...
Jovanka kaže...

Ček' sekundu, da li ja dobro shvaćam, Švabe su počele loviti i seedere koje nemaju nikakve veze sa Superseedom?!?!?!? Ima neki link, nešto; iHush?

Kakav superseed? Kakve sekunde? Stvar je jednostavna. Ako pošalješ makar i jedan kilobajtni paket nekog sadržaja nekome na internetu, distribuirao si taj sadržaj. Iz tvog računala ništa ne smije ići dalje. Razne agencije za borbu protiv piratluka se infiltriraju u torrent mrežu i tada ih tvoj torrent klijent vidi kao najobičnije peerove, te tu i tamo i s njima uspostavlja komunikaciju baš kao što bi i sa normalnim peerovima radio. Na osnovi toga oni bilježe IP adrese koje s njima dolaze u kontakt te kakav je tip kontakta bio, je li klijent preuzimao ili slao.

Upravo za borbu sa takvim lažnim peerovima korisnici pokušavaju održavati kojekakve IP filter liste koje možeš učitati u klijent poput utorrenta kako bi spriječio utorrent da obavlja ikakvu komunikaciju sa računalima koja se kriju iza tih IP adresa. Ne moram ni napomenuti da takva lista nikada ne može biti 100% kompletna i točna, tako da rizik i dalje postoji, iako je u nekoj mjeri umanjen.

Torrent je kao mreža osmišljen da svi koji skidaju automatski i distribuiraju ono što su do sada skinuli, tako se rasterećuje mreža jer se ne mora skidati sve od originalnih seedera i s vremenom (u teoriji) broj seedera postaje sve veći i veći (u praksi baš i ne, jer mnogi odmah zaustave sve aktivnosti čim se torrent u potpunosti skine). Bez toga, torrentu uporabljivost opada i vjerojatno je pametnije koristiti neki file hosting servis...

Rustweaver zahvaljujem na poduci osnova rada .torrenta; sve mi je to poznato.  Dio koji me "šokirao" (gdje kažem "Ček' sekundu...") je da se "ganjanju" svi korisnici koji koriste inkriminirajući torrent, s obzirom da je dosadašnja RIAA/MPAA/sudska praksa pokazala da se najčešće "ganja" samo Superseeder tj. onaj koji je originalni file pustio u opticaj online.  Da ne bude da izvlačim zakljucke iz dupeta, više manje sve gore napisano je agregirano sa raznih TorrentFreak/Mashable/sl izvora.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
15 godina
neaktivan
Jovanka kaže...

s obzirom da je dosadašnja RIAA/MPAA/sudska praksa pokazala da se najčešće "ganja" samo Superseeder tj. onaj koji je originalni file pustio u opticaj online.  Da ne bude da izvlačim zakljucke iz dupeta, više manje sve gore napisano je agregirano sa raznih TorrentFreak/Mashable/sl izvora.

Nebitno kakva je praksa, jer s njom ne možeš računati, to nije nikakvo pisano pravilo. Čim si ti nešto poslao van ti si distribuirao sadržaj i možeš imati problema, to je jedino što je bitno. Kockaš se kako god da okreneš, a to hoćeš li se ti tješiti time da nisi originalni uploader ili nečime drugim je isključivo na tebi...

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
13 godina

IMO bitna je kakva je praksa, s obzirom da su zakonski okviri formirani 1956. (karikiram...) i da se pisana pravila(zakoni) ne primjenjuju ili se primjenjuju sa promjenjivim kriterijima. Kocka je definitivno, slutim da je velika vecina ljudi koja se "bavi prljavom rabotom" prekrižila mogućnost sankcioniranja ("...ma zivim u .hr ko to ovdje gleda...") ili u razvijenijem svijetu ("...utopiti ću se u masi, tko će mene tražiti..."). I nažalost praksa je pokazala (u slučaju .torrenta) da je više manje uvijek superseeder taj koji izvuče kraći kraj; što automatski reflektira stanje u praksi.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
12 godina
protjeran
Bastardo kaže...

Nebitno cijih. Film kosta. Dok platis glumce, scenariste, sminku, rasvjetu, ... dobijes trosak i proizvod. Taj proizvod s tim troskom onda ima neku vrijednost. Ti importiras torrent fajl, odgledas film i  to je to dok drugi za tu istu radnju gledanja tog filma moraju platiti.

Da pitas autora filma, distributera, ili nekog drugog tko je dio distributerskog lanca - da li je u redu sto si ti film skinuo s neta za vrijednost jednakoj nuli - sto mislis da bi ti rekao.

Vrlo bitno. Ukoliko nečiji filmski projekt financira država odnosno porezni obveznici onda mi nemoj pričati o troškovima.

Bastardo - da li je u redu sto si ti film skinuo s neta za vrijednost jednakoj nuli - sto mislis da bi ti rekao.

Većinom je vrijednost (u bilo kojem smislu) novih filmova (obrade starih filmova, kopije kopija, nastavci koji nemaju smisla itd.) jednaka nuli. Distributeri su pijavice koje su u današnje vrijeme suvišne između potrošača i proizvođača jer zbog tehnološkog napretka postoje načini za distribuciju sadržaja koji mogu preskočiti distributere.

Što bi rekao redatelj, skladatelj koji više nije živ a netko drugi živi od njegovih djela (polaže pravo, nasljedno ili kupnjom) a on je možda umro u siromaštvu a možda se nebi slagao s načinom na koji oni koriste njegovu ostavštinu?

Sve što vrijedi je ionako javno dobro (public domain).

Sviđalo se to tebi ili ne, korisnici će među sobom dijeliti sadržaj na ovaj ili onaj način. Tako je bilo oduvijek.

Ponekad sam se našao u situaciji da sam jedino do filma, glazbe, knjige, igre mogao doći na "nelegalan" (P2P, Rapidshare, Megaupload i ostali servisi za dijeljenje sadržaja) način jer je filmski, glazbeni, književni, igrači naslov bio toliko opskuran da ga je bilo teško ili nemoguće nabaviti legalnim putem ili ga je nemoguće nabaviti jer se više ne prodaje, tiska.

Primjer:

Igra XIII (http://en.wikipedia.org/wiki/XIII_(video_game) se ne može više kupiti na legalan način (maknuta iz GOG-a, http://www.gog.com/forum/general/xiii_removed_from_the_catalog/page1) zbog nekih zavrzlama oko autorskih prava, idiota koji kupnjom polažu pravo na ime.

Smradovi iz Bethesde (Fallout 3 je zadnja (i posljednja koju ću ikada kupiti od Bethesde) igra koju sam od njih kupio, i to koliko sam bio glup, predbilježbom, neka propadnu što prije, gade mi se više od EA i Blizzarda) su onemogućili GOG-u prodaju legendarnog Fallouta 1 i 2 + FOT-BOS (http://www.gog.com/news/removed_from_catalog_fallout_1_2_tactics). Srećom, Fallout serijal (Interplay-a i Black Isle-a, ne Bethesdino smeće) se može kupiti gotovo na svakom kiosku (Fallout Collection) ili u distribuciji Sold-Out-a.

Bastardo - sto mislis da bi ti rekao

Ed Wood. :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 12:57 (user2013).
12 godina
protjeran
ihush kaže...
(nasuprot javnom izvođenju). Pjesmu ne možeš ukrasti, možeš sve ostalo...
Puštanje (gramofon, kazete, MP3 itd.) ili izvođenje (pjevanje i sviranje uživo autorskog djela)? :D
Čak je i "sempliranje" dozvoljeno ukoliko ne prekoračuje određeni broj sekundi. Možeš od tuđih radova stvoriti vlastito glazbeno djelo. :D
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Jovanka kaže...

Ček' sekundu, da li ja dobro shvaćam, Švabe su počele loviti i seedere koje nemaju nikakve veze sa Superseedom?!?!?!? Ima neki link, nešto; iHush?

Kakav superseed? Kakve sekunde? Stvar je jednostavna. Ako pošalješ makar i jedan kilobajtni paket nekog sadržaja nekome na internetu, distribuirao si taj sadržaj. Iz tvog računala ništa ne smije ići dalje. Razne agencije za borbu protiv piratluka se infiltriraju u torrent mrežu i tada ih tvoj torrent klijent vidi kao najobičnije peerove, te tu i tamo i s njima uspostavlja komunikaciju baš kao što bi i sa normalnim peerovima radio. Na osnovi toga oni bilježe IP adrese koje s njima dolaze u kontakt te kakav je tip kontakta bio, je li klijent preuzimao ili slao.

Upravo za borbu sa takvim lažnim peerovima korisnici pokušavaju održavati kojekakve IP filter liste koje možeš učitati u klijent poput utorrenta kako bi spriječio utorrent da obavlja ikakvu komunikaciju sa računalima koja se kriju iza tih IP adresa. Ne moram ni napomenuti da takva lista nikada ne može biti 100% kompletna i točna, tako da rizik i dalje postoji, iako je u nekoj mjeri umanjen.

Torrent je kao mreža osmišljen da svi koji skidaju automatski i distribuiraju ono što su do sada skinuli, tako se rasterećuje mreža jer se ne mora skidati sve od originalnih seedera i s vremenom (u teoriji) broj seedera postaje sve veći i veći (u praksi baš i ne, jer mnogi odmah zaustave sve aktivnosti čim se torrent u potpunosti skine). Bez toga, torrentu uporabljivost opada i vjerojatno je pametnije koristiti neki file hosting servis...

Staviš brzinu skidanja na 1kb/s, i kad te pozovu na sud kažeš da si seedao samo onaj info fajl što obično dolazi sa takvim torrentima {#}

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?
15 godina
neaktivan
Jovanka kaže...

IMO bitna je kakva je praksa

Pa to ti i govorim, nije nikakva formalna praksa, nego samo udaraju tamo gdje misle da imaju najveće šanse + praktičnost (manji broj tuženih strana). Može se mijenjati praktički kako se nekome sprdne. Činjenica je da si zabilježen, i ako ne budeš tužen sada, ne znači da nećeš biti kasnije kada i ako se netko predomisli. Ne možeš se onda nekim primjerima povoditi. Za sve postoji prvi put...

Uhvatio si se tog superseedera... što ti to znači? Ništa. Nije bitno tko je prvi stavio, bitno je tko je sve sudjelovao. A sudjelovali su svi oni koji su nešto uploadali, u većoj ili manjoj mjeri. Ok možemo sada raspravljati o količini krivnje, ali samo zato što je netko (uvjetno rečeno) "više kriv" ne znači da si se ti izvukao i da ne postoje osnove po kojima bi netko i tebi mogao praviti probleme.

Ali možeš ti sebi slobodno mantrati da si se nitko neće s tobom zamarati jer nisi ti to postavio na tracker. Mnogo torenata na javnim trackerima bude napuštena od originalnog uploadera i tu odgovornost za održavanje torrenta živim onda preuzimaju drugi. Kako tada ustanoviti tko je "superseeder" i koliko je točno uploadao? Probleme tipično imaju oni koji su u nekom datom trenutku uhvaćeni s "prstima u pekmezu". Oni koje lažni peerovi nisu uspjeli zabilježiti su se izvukli (ovaj puta).

To sve obavljaju automatizirani alati (tko će ponaosob provjeriti sve te klijente?) koji ne diskriminiraju. Ako si sudjelovao zabilježen si. Stvaraju se masovne liste IP adresa koje se potom prosljeđuju telekom operatorima pokušavajući iz njih izvući stvarna imena i prezimena koja su se nalazila iza tih IP adresa u tom datom trenutku. Nakon toga to ide odvjetnicima koji po nekim svojim kriterijima odlučuju kome će raditi probleme a kome neće. U cijelom tom cirkusu najvjerojatnije se na listi potpuno izgubilo tko je tu originalni uploader a tko je samo skidao i usput slao.

zerocool12 kaže...

Staviš brzinu skidanja na 1kb/s, i kad te pozovu na sud kažeš da si seedao samo onaj info fajl što obično dolazi sa takvim torrentima {#}

Možeš probati, no posve je trivijalno zabilježiti koji je chunk zatražen od tebe i koji si ti uploadao. Plus što su chunkovi inače znatno veći pa automatski u chunku koji sadrži traženi bezazleni fajl uploadaš i dijelove fajlova koji nisu tako bezazleni.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2014 20:28 (rustweaver).
13 godina
neaktivan

Decki, ja ne zagovaram kazne niti sam protiv torrenta. Diskovi su mi puni sadrzaja s TPB-a i ostaloga, ali one fore "sharing is caring" i da svi imaju pravo na besplatne filmove su bedastoca. Ni Velo Misto nije besplatno a kamoli igra prijestolja ili breaking bad ...

Ja samo kazem da sam svjestan da sam lopina i da je to sto cinim kradja. Vi se sakrivajte ZAMP-om (koji "sigurno" obilat dio daje onima ciji se sadrzaj zapravo piratizira (GoT, Breaking Bad, Eminem, Armand Van helden) umjesto da isplacuje royalties cobanima (Vuco, Ljigavi ZAMPI, Danijela, ... )).

battlelog: b4stardo_CRO
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bastardo kaže...

Decki, ja ne zagovaram kazne niti sam protiv torrenta. Diskovi su mi puni sadrzaja s TPB-a i ostaloga, ali one fore "sharing is caring" i da svi imaju pravo na besplatne filmove su bedastoca. Ni Velo Misto nije besplatno a kamoli igra prijestolja ili breaking bad ...

Ja samo kazem da sam svjestan da sam lopina i da je to sto cinim kradja. Vi se sakrivajte ZAMP-om (koji "sigurno" obilat dio daje onima ciji se sadrzaj zapravo piratizira (GoT, Breaking Bad, Eminem, Armand Van helden) umjesto da isplacuje royalties cobanima (Vuco, Ljigavi ZAMPI, Danijela, ... )).

Ti kao prvo ne shvaćaš suštinu materije koju nabavljaš putem torenta. Radi se o informaciji i ako vlasniku ostane original nisi ništa ukrao. Ako siluješ, to ne znači da si ukrao, ako ubiješ - nisi ukrao, ako prebiješ nekoga - nisi ukrao, ako kršiš nečija autorska prava - nisi ukrao. U svim tim slučajevima nekog si oštetio i ako ga pitaš reći će ti da nije sretan, ali ništa od toga nije krađa.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
neaktivan

Skidanje nije jednako krađi,ali trebaš imati na umu da je netko uložio puno vremena u razvoj tog sadržaja i želi neš zaraditi na tome (odnosno mora od nećeg živjeti).

E sad ZAMP je obična g*vnarska izmišljotina kako bi se od ljudi izvukla lova a pitanje je kolko te love se daje kreatorima sadržaja, hvala Bogu da slušam glazbu za koju ako me i pokuša ZAMP tužiti će dobiti nogom tako duboko u guzicu da se neće oporavit nikad.

Svaka osoba koja radi, zarađuje i želi uživati neki sadržaj treba razmisliti barem o ovome.

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Visak kaže...
Bastardo kaže...

Ti kao prvo ne shvaćaš suštinu materije koju nabavljaš putem torenta. Radi se o informaciji i ako vlasniku ostane original nisi ništa ukrao. Ako siluješ, to ne znači da si ukrao, ako ubiješ - nisi ukrao, ako prebiješ nekoga - nisi ukrao, ako kršiš nečija autorska prava - nisi ukrao. U svim tim slučajevima nekog si oštetio i ako ga pitaš reći će ti da nije sretan, ali ništa od toga nije krađa.

Da, ali "materija" kako ju ti zoves je napravljena za prikazivanje i naplacivanje tog prikazivanja. Istom tom tvojom logikom nisi duzan placati rtv pretplatu jer hrt-u i ostalima ostanu njihovi video materijali. Ako imas nekoga tko radi u fini, pitaj koliko posto rtv pretplata cini posao na ovrhama ... Isto je sa industrijskom spijunazom ... povredom patentnih prava itd ... Intelektualna prava, distribucijska prava, patentna prava su ipak prava ...

Kojekakvi hipici i papci opravdavaju to kopiranjem koje ne uklanja original nego pravi istovjetnu kopiju, ostavljajuci original netaknutim. Ipak, taj original se nije materijalizirao iz cistog zraka, netko je u njega ulozio volje, novaca, zivaca, truda i sate rada ... i onda netko pobere plodove tog rada, uziva u njima bez placanja i jos se pravda kako nista nije skrivio. Yeah right.

16 godina
Bastardo kaže...

Decki, ja ne zagovaram kazne niti sam protiv torrenta. Diskovi su mi puni sadrzaja s TPB-a i ostaloga, ali one fore "sharing is caring" i da svi imaju pravo na besplatne filmove su bedastoca...

-nisi precizan na koga se što odnosi.. pa just in case,

-prvo, zašto misliš da se prva + polovica druge rečenice ne odnosi i na mene jednako kao na tebe.. (samo ja ne 'zvonim' okolo o sadržaju svog diskovlja).

-tko ima pravo na besplatne filmove? Gdje/tko tako nešto navodi? ... ali, imaš pravo slušati npr radio, snimiti na npr CD/Kazetu.. svugdje u svijetu, npr vozeći se francuskom rivijerom ili švarcvaldom. Nije točno? Dalje, sve što je za kranjeg korisnika/konzumenta dostupno, je legalno. Ulaz u kino se naplaćuje, ne gledanje filma mada je to osnovni razlog ulaska. Da je kino na otvorenom, npr javna projekcija tad bi svatko (pa i crnac, masrovac, slijepac) imao pravo gledati tu projekciju. Ako je nešto npr na YT?.. get maj point?

Onaj tko emitira/distribuira, taj ima 'brojače' i on plaća vlasniku tantijeme, može biti po području, količini npr procjenjenih građana.. bilo koja formula, ali to plaća onaj tko emitira, ne korisnik, čak ni na kabelskoj, tj korisnik plaća operateru, operater vlasniku. OK? Dali netko ima besplatnu kabelsku? Nevažno, svejedno operater to plaća vlasniku (ili ako radi na crno, ne plaća). Dali korisnik ima npr pravo kroz Vip-musicClub na neke pjesmuljke, (da ne navodim stotine takvih primjera), to sve je pokriveno ZAMPom, autorska/vlasnička prava i ugovorima distributera s njima. Za korisnika je 'besplatno' i dostupno. (besplatno u navodnicima, jer uvjek se ne neki način plaća..).

-nema zakona koji ti daje npr pravo na besplatno nešto, postoji npr ustavno pravo koje ti daje pravo na rad, krovnad glavom.. pa ljudi svejdno nemaju posla ili kuću.. što s tim? Može se pod pravo na pristup informacijama svašta progurati, ali tu ne spada zabava (AV+igre su zabava, dakle ne spadaju u informacije ili neko ljudsko pravo)..

... dakle, ja barem to ne tvrdim, zašto tad uvodiš takvu 'tvrdnju' da netko ima pravo na nešto besplatnog?

-čak i kad po bilo kojoj osnovi možda stekneš takvo pravo ili još 'smješniji primjer' da ti npr B.Gates pokloni windowse, ti nemaš pravo to dalje distribuirati. To je osnovni problem, ne konzumacija nego distribucija/emitiranje (+ ostalo što spada pod 'pirateriju').

zerocool12 kaže...

Skidanje nije jednako krađi,ali trebaš imati na umu da je netko uložio puno vremena u razvoj tog sadržaja i želi neš zaraditi na tome (odnosno mora od nećeg živjeti).

E sad ZAMP je obična g*vnarska izmišljotina kako bi se od ljudi izvukla lova a pitanje je kolko te love se daje kreatorima sadržaja, hvala Bogu da slušam glazbu za koju ako me i pokuša ZAMP tužiti će dobiti nogom tako duboko u guzicu da se neće oporavit nikad.

Svaka osoba koja radi, zarađuje i želi uživati neki sadržaj treba razmisliti barem o ovome.

-ZAMP samo u proklamacijama štiti autorska prava, realno, štite vlasnička prava.

-kako misliš u guzicu? JEdino ako imaš svoju-posebno naručenu vlasničku muziku (lift muzika, neki veliki trgovački lanci i sl. su tad izvan ZAMPa, svi ostali su u ZAMPu).

-ZAMP je parafiskalni namet, prevedeno porez koji se naziva drugačije, kao i RTV pristojba. Razlika je samo u 'ključu', npr medij, broj građana i sl.

-ZAMP zapravo ni ne služi da bi kreatorima (valjda se misli na autore) davao novac. Autor ima izdavača, njemu obično proda vlasnička prava... na kraju, iz tog fonda može dobiti npr mirovinu ili neku plaketu, počasnog porina i sl.. tako se barem forma ponekad zadovolji (jer reklame su uvjek u zaštiti autora.., ali to su ipak samo reklame).

17 godina
neaktivan
Bastardo kaže...

Da, ali "materija" kako ju ti zoves je napravljena za prikazivanje i naplacivanje tog prikazivanja. Istom tom tvojom logikom nisi duzan placati rtv pretplatu jer hrt-u i ostalima ostanu njihovi video materijali. Ako imas nekoga tko radi u fini, pitaj koliko posto rtv pretplata cini posao na ovrhama ... Isto je sa industrijskom spijunazom ... povredom patentnih prava itd ... Intelektualna prava, distribucijska prava, patentna prava su ipak prava ...

Kojekakvi hipici i papci opravdavaju to kopiranjem koje ne uklanja original nego pravi istovjetnu kopiju, ostavljajuci original netaknutim. Ipak, taj original se nije materijalizirao iz cistog zraka, netko je u njega ulozio volje, novaca, zivaca, truda i sate rada ... i onda netko pobere plodove tog rada, uziva u njima bez placanja i jos se pravda kako nista nije skrivio. Yeah right.

Pročitaj još jednom. Ne kažem da nije počinjen prekršaj, nego da taj prekršaj nije krađa. Ti možda ne vidiš razliku, ali ona postoji i nije zanemariva. A problem je što se udomaćilo pogrešno govoriti o 'krađi', što 'zampovi' obilato koriste.

13 godina
neaktivan
Visak kaže...
Bastardo kaže...

Pročitaj još jednom. Ne kažem da nije počinjen prekršaj, nego da taj prekršaj nije krađa. Ti možda ne vidiš razliku, ali ona postoji i nije zanemariva. A problem je što se udomaćilo pogrešno govoriti o 'krađi', što 'zampovi' obilato koriste.

Kradja, obestecenje, povreda prava ... terminologija je nebitna. Zar sam ja jedini koji misli da je skidanje torrenata zaista nemoralno? I don't want to live on this planet anymore ...

17 godina
neaktivan
Naravno da je terminologija bitna. Tko nije u stanju uopće shvatiti o kakvom se djelu radi teško da je kompetentan o njemu raspravljati.

Kao da brkaš ROM i RAM, jer je to 'sve slično', a onda pokušavaš o njima pametovati.
13 godina
neaktivan
Visak kaže...
Naravno da je terminologija bitna. Tko nije u stanju uopće shvatiti o kakvom se djelu radi teško da je kompetentan o njemu raspravljati.

Kao da brkaš ROM i RAM, jer je to 'sve slično', a onda pokušavaš o njima pametovati.

O yebote, ja sumom ti drumom.

17 godina
neaktivan
Upravo obrnuto :-)
16 godina
Bastardo kaže...
Visak kaže...

O yebote, ja sumom ti drumom.

- u pravu/zakonu/ugovorima je terminologija-forma, doslovno svaki zarez, ono što je bitno. Torrente ne skidaš, nego seedaš/dijeliš. Usporedba, diler droge i konzument, ako i dalje ne shvaćaš razliku...

moralnost? Platio si RTV-ZAMP, jednako kao što plaćaš ostale poreze i time imaš pravo na vodu, zrak, korištenje ceste, bolnice, itd. bez da se osjećaš nemoralno. Jednostavno, zakon ne dozvoljava da to distribuiraš ako nisi ovlašteni distributer (koji plaća poreze i vlasničke tantijeme). Ako i ne plaćaš poreze-zamp. tad opet imaš pravo na isto, jer ostali solidarno plaćaju, tako i sirotinja ima pravo na zrak, školu ili slušanje radija, no ni oni nemaju pravo 'krasti' ili na neki način kršiti zakone.

Pročitaj zakone (bilo koji) to je vrlo specifična-precizna materija, nema interpretacija.. osim mišljenja ustavnog suda i sl.

vidi quote:

“Posebne se radnje (u ovom slučaju prisluškivanje, op. a.) ne mogu provoditi protiv osoba koje to čine za vlastite potrebe, jer je u cijeni svih elektroničkih medija uključena i naknada za zaštitu autorskih prava tako da se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom”, odgovorio je tada Borovec, što su prenijeli brojni hrvatski mediji.

-što je tu nejasno? Proguglaj odluke npr Švicarske, ili ukidanje u Francuskoj, pa i ova tema, koja kaže u naslovu, da će upozoravati..(umjesto kažnjavati, primarno zbog torrenta) što misliš zašto?

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 12:01 (ihush).
12 godina
protjeran

Kad smo već kod dijeljenja sadržaja, prije pojave Interneta, MP3-a, ljudi su međusobno dijelili i presnimavali sadržaj preko kazeta (audio, VHS), disketa. "Seedanje" je isto to, ali u modernom obliku jedino što većina ljudi nije ni svjesna da torrentom dijeli sadržaj.

Visak - Pročitaj još jednom. Ne kažem da nije počinjen prekršaj, nego da taj prekršaj nije krađa. Ti možda ne vidiš razliku, ali ona postoji i nije zanemariva. A problem je što se udomaćilo pogrešno govoriti o 'krađi', što 'zampovi' obilato koriste.

I "piratstvo" je krivi pojam. Gdje su gusari i brodovi? :D Koga se pljačka, gdje je blago? :D

Sva argumentacija ZAMP-ovcima pada u vodu kada počinju spominjati "piratstvo", "krađu". Toga su svjesni i zakonodavci zato dolazi do promjena u zakonskoj regulativi kao što je primjerica ova u UK.

https://stallman.org/articles/end-war-on-sharing.html

The term "piracy" is used by record companies to demonize sharing and cooperation by equating them to kidnaping, murder and theft.

3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice