Svemirski snovi i hrvatska realnost

poruka: 37
|
čitano: 5.739
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Svemirski snovi i hrvatska realnost".
12 godina
neaktivan

meni jedino izgleda izgledno što će pojedinci nahuškat lokalce da se dignu na zadnje noge i krenu kenjat o ekologiji i okolišu i sličnome a da pojima o ničem nemaju (kao onaj polupismeni tip jučer u dnevniku Nove TV koji je počeo trkeljat o ekologiji a da ni ne zna o čemu je ovdje riječ).

naravno da će to odbit svake investitore...i nas unazadit još 100 godina...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Svemirski snovi i hrvatska realnost
dekstroza kaže...
DigiMagic kaže...

Ne kužim... 

Pleso je ionako premali za količinu zračnog prometa koji sada ima a ti bi još na njega naklemio svemirski centar i što onda, pokusno lansirao satelite između dva čartera za Mallorcu?

razmišljajmo pozitivno, možda prošire pistu i sve to i sve bude super. Ako to uspije, dolazt ce turisti izvana, više se bude kupovalo u dučanima, znači kupovali se bude više domačih proizvoda.  Gosti koji bi dolazili kod nas sigurno bi ostajali i malo duže, znači borat ce u hotelu ili u nekom privatnom smeštaju za nočenje. U svakom slučaju dobro za hrvatsku. 

Da bar Ellon Musk probaj idući put spustiti svoju Falcon raketu u Liku :) 

17 godina
neaktivan
Markić7 kaže...

Kao da nemamo već dovoljno šumskih požara... 

12 godina
Markić7 kaže...

ovo me podsjetilo na onog zagorca kad je čuo na hateveju kako "krmača" koje su jna avioni bacali po slavoniji košta pola milijuna maraka

- joj mene, nis ja sreče kaj bi jedna pala vu moje dvorišče!

17 godina
neaktivan

https://www.facebook.com/MeanwhileInCroatia 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Kao i obicno.

Cim se za HR pokaze neka svijetla tocka, ljubomorni rVati odmah krenu na pljuvanje i traze mane u ideji... Ne znam zasto ste takvi ali stvarno ste crne ovce!

Umjesto da se veselite mogucoj velikoj investiciji, koja ce dodatno poboljsati sliku ove drzave u svijetu a i omoguciti nasim ljudima da se bave stvarima koje su im danas SF.... ne vama je sve 0, vama nista ne valja.

Mene optuzujete da sam provokator? Pogledajte se, prociutjte se! Crni da crniji ne mozete biti!

uzas

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

A sad malo ozbiljnije

OK, vidimo kako u pitanju nije raketa, nego avion-nosac

Ali dok se sve ne razjasni, par napomena.

Kod "normalnih"lansiranja komercijalnih satelita, a da nisu neke ruske fore mjesto lansiranja treba biti cim blize ekvatoru i cim dalje od naseljenog teritorija:

https://en.wikipedia.org/wiki/Guiana_Space_Centre

...it fulfills the two major geographical requirements of such a site:

• - it is quite close to the equator, so that the spinning earth can impart some extra velocity to the rockets for free when launched eastward, and

• - it has uninhabited territory (in this case, open sea) to the east, so that lower stages of rockets and debris from launch failures cannot fall on human habitations.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spaceport

Rockets can most easily reach satellite orbits if launched near the equator in an easterly direction, as this maximizes use of the Earth's rotational speed (465 m/s). Such launches also give a good orientation for arriving at a geostationary orbit. For polar orbits and Molniya orbits this does not apply.

Kenndey Space Center je na jugu Floride, letjelice idu preko oceana.

Guiana Space Centre je prakticki na ekvatoru.

Bajkonur je dovoljno juzno koliko se moglo, okolo je pusto (i ne mogu se lako dosetati JAmes Bond & co), odmaknuto koliko se moglo od vojno-nuklearnih poligona.

Dodatno, tu je problem kad raketa u niskom stadiju prelazi preko susjednog teritorija.

Izrael je sa svog teritorija lansirao satelite u suprotnom smjeru, kako bi u niskom stadiju bili iznad Mediterana umjesto iznad teritorija susjednih neprijatlejskih drzava.

E sad...

Da, kuzim, nije u pitanju raketa, nego avion/nosac plus raketa. Ali, dok se ne razjasni, nemojmo i to otpisati kao "lako cemo".

Lika nije blizu ekvatora. Osim ukoliko neko nema podatke o pomicanju istog za koju godinu.

Teritorij nije bas pust u tom smislu koliko im treba.

Koliko je aerodrom od granice s BiH? Jel aerodrom ono djelomicno i na teritoriju BiH?

Ako nije mogao pasti lagani 100% dogovor oko Peljeskog mosta, kako ce tek za ovakva lansiranja na samoj granici?

Sto ako se politicari iz Republike Srpske i sredisnje vlasti u Sarajevu ne zele dogovoriti nego vode politicku ili rpedizbornu kampanju, kontrirajuci ovim drugima? Pa jedni dozvole,m drugi blokiraju. Onda drugi dozvole, e sad prvi blokiraju... Ima tog i u Hrvatskoj, ali kad je na granici, tu treba u jednadzbu uvrstiti i BiH.

Kako ce se dijeliti lova i rizik, odnosno trosak oko eventualnog zagadjenja ili havarija?

Primjer Slavonskog Broda: zagadjenje iz rafinerije u Bosanskom Brodu povremeno dolazi, ali nemaju ni lipe zarade od rafinerije da bi im to bio motiv za pretrpjet.

BiH opcine mogu shvatiti kako bi se sada oni nasli u poziciji S.Broda.

Vise izgleda kao neka dobra spika za pokupit lovu za projekt istrazivanaj i prilagodbe, pa se odustane nakon sto svi dobro zarade...

Ili neka spika da se izvuce gomila zemlje od drzave i zupanija plus lova od drzave i EU.

Sve je moguce. Sad tapkamo u mraku.

Vidjet cemo.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice