Priznat OOXML

poruka: 9
|
čitano: 2.777
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priznat OOXML".
17 godina
protjeran
Priznat OOXML

Format sada ima status ISO standarda, što će zasigurno povećati primjenu u administraciji i velikim kompanijama koje drže do standardiziranosti svoje tehnologije, ali i osigurati dugovječnost i stabilnost samog formata.

Jel to ona dugovjećnost i stabilnost kada dođe novi M$ office paket pa i sam njegov tvorac ne preoručuje korištenje starih formata. Smijeh Mislim, znam ja da se novac mora okretati, ne smije se napraviti vječan ili dugotrajan proizvod, samo treba postojati neka granica dobroga ukusa i poštenja.

Što će Rado sada reći na ovu vijest?Smijeh

Očekujem da će tzv. RH (ne vidim nikakve suverenosti i kičme u ovoj zemlji) i njihova birokracija otvorenih ruku prigrliti ovaj format i time svoje građane prisiliti na kupnju MS officea jer FINA i ostale agencije ne primaju ništa osim *.xls, *.doc formata. Znate onu vladinu inicijativu "otvoreni formati","država znanja" kruha igara i debila,te spike...

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2008 8:57 (the_tux).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Priznat OOXML

Ne znam u kojoj ti rupi misliš da živiš, ali standardizacija je cilj svake države i svih korisnika. Dugovječnost i stabilnost standardiziranog formata nema apsolutno nikakve veze s proprietary formatima koje ti spominješ niti punjenjem blagajne neke konkretne firme (u ovom slučaju Microsofta). [Inače, malena digresija je i ta da je doc format kao takav već dugo backward kompatibilan, pa ti komentar u startu nema smisla.]

Vidim da ti je jednostavno promaklo: OOXML je standardiziran format, što znači da se mora prigrliti ako se drži do standarda.

Dakle: standardizirani format nije vezan za proizvod, pa tako ni komentar o kojekakvom prisiljavanju, silovanju i sl. nema smisla.

(Naravno, uvijek postoji mogućnost da na to jednostavno zaboravimo. Nebi bilo čudno.)

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.4.2008 9:17 (naxeem).
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Ne znam u kojoj ti rupi misliš da živiš, ali standardizacija je cilj svake države i svih korisnika. Dugovječnost i stabilnost standardiziranog formata nema apsolutno nikakve veze s proprietary formatima koje ti spominješ niti punjenjem blagajne neke konkretne firme (u ovom slučaju Microsofta). [Inače, malena digresija je i ta da je doc format kao takav već dugo backward kompatibilan, pa ti komentar u startu nema smisla.]

Vidim da ti je jednostavno promaklo: OOXML je standardiziran format, što znači da se mora prigrliti ako se drži do standarda.

Neka je priznat, ne smeta mi uopće. Ali mi smeta da državne službe forsiraju M$ formate. Malena digresija na *.doc format i njegovu backyard kompatibilnost:

Service Pack 3 za Office 2003 koji je dostupan od rujna blokira veliki broj starijih formata zapisa, uključujući Word 6.0 i Word 97, starije verzije Excella i Powerpointa...
Kao razlog za blokadu u Microsoftu se navodi kako su ti formati nesigurni, odnosno mogu predstavljati sigurnosni rizik za krajnjeg korisnika

Onda o čemu se tu radi? MS Office je kvalitetan program u to nema sumnje. Samo si ne može država priuštiti ovisnost o nekoj firmi koja ima vlasništvo nad formatom i može diktirati uvjete kada se na to ukaže potreba.

17 godina
neaktivan

Office 2003? Mora da se šališ? Pa to je staro 5 godina, a ukinuti su formati tada stariji od 7 godina, a danas stariji od 12 godina.

Office 2007 uredno podržava sve formate unatrag do 97. godine.

Nemoj biti smiješan. Podržava li Mercedes u servisima automobile iz 1950-te?

-

OK, imaš pravo u zadnjoj rečenici da si država nebi smjela priuštiti ovisnost o firmama, ali kako ti stalno promiče da OOXML nije Microsoft proprietary format, već ISO standard?

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
protjeran
Ipak se SWare ne može baš stalno uspoređivati sa materijalnim stvarima. Ako nije proprietary, u redu. Vrijeme če pokazati kako če to završiti.

17 godina
neaktivan

Ja ću ti reći u kojoj ti rupi živiš kompa. Sigurno ne u standardiziranoj.

Standardizacija formata u DRŽAVI i za DRŽAVU  ima za cilj smanjenje TROŠKOVA i smanjenje problema koji nastaju u razmjeni dokumentacije. Standardizacija koja POSKUPLJUJE je suprotna svojoj svrsi. U toj tvojoj standardiziranoj rupi FINA, e-mirovinsko, e-zdravstveno, e-porezna NISU STANDARDIZIRANI već podilaze PRIVATNOJ američkoj multinacionalnoj korporaciji i nesposobnim programerima koji su u MS alatima naučili programirati po principu klikanja na ikone. itd... ode radit nekaj pametnije...

Nek nas bog sačuva od ovakve birokracije i standardizacije!

17 godina
neaktivan

Dobar opis standardizacije, ali nikako ne vidim kakve veze ima OOXML s troškovima i poskupljenjem (osim prijelazak na standard koji košta bez obzira o kakvom se standardu radi). Ne vidim ni vezu FINE i sličnih osim u tome što je predlagatelj standarda tvorac i nekih alata koje ti koriste.

Što se ostatka komentara tiče, sušta kvalitativna i informacijska vrijednost izrečenog podsjeća me na to kao kad bih ja išao govoriti o kasnoj sadnji stolnog krumpira i utjecaju tehnike naklijavanja gomolja, o čemu nemam pojma pa bih vjerojatno valjao apsolutne gluposti.

P.S. Ako te zanima sadnja stolnog krumpira, odličan tekst možeš pronaći u članku Gospodarskog lista iz svibnja 2006. Ponešto imaš i o plodosmjeni na poljoprivrednom forumu. Tople preporuke!

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Office 2003? Mora da se šališ? Pa to je staro 5 godina, a ukinuti su formati tada stariji od 7 godina, a danas stariji od 12 godina.

Office 2007 uredno podržava sve formate unatrag do 97. godine.

Nemoj biti smiješan. Podržava li Mercedes u servisima automobile iz 1950-te?

-

OK, imaš pravo u zadnjoj rečenici da si država nebi smjela priuštiti ovisnost o firmama, ali kako ti stalno promiče da OOXML nije Microsoft proprietary format, već ISO standard?

Office 2003 da je star? Netko nije dugo u informatičkoj industriji.
Bogme niti Office 97 nije star.

Ja imam dokumente pisane u Wordu 6.0 koje bih volio sutra pročitati. A da je format tako divan i krasan, ne bi im bilo problem dati programeru početniku zadatak napisati konverter u roku od 3 dana. (Dečki iz Microsofta, zar si ne napravite interni library za čitanje takvih dokumenata? Ako ne, zašto ne?)

Nadalje, uputio bih na ISO/IEC 26300:2006 poznatiji kao OASIS OpenDocument. Ilitiga skup OpenOffice.org formata, koje u međuvremenu započe podržavati KOffice, Google Docs, i prijatelji. ISO/IEC 26300:2006 postoji od (tko bi rekao) 2006.

Pitanje je čemu uvoditi novi standard.

A komentar u tekstu da će ovo pripomoći prihvaćanju je dvojbene točnosti -- naime, ISO status ODFa pomaže jedino debilima poput mene da tupe Majkrosoftašima mozak. Zašto bi to pomoglo OOXML? Ja ću i dalje uredno odbijati OOXML datoteke. A to će činiti i mnogi drugi.

Baš me zanima koliki bi postotak onih u Hrvatskoj koji imaju 2007 Office System imalo isti da nije piratizacije. Let's face it, Windowsi su udarili zid potreba prosječnog (ali i natprosječnog) čovjeka s Windowsima XP, a Office negdje oko 2003, pa čak i oko 2000. Od stvari koje sam ja primijetio a koje bi mi koristile, 2007 Office System nudi fancy UI (i ovdje je korisnost upitna) i nudi lijep rad sa slikama (ništa što ne mogu duplicirati uz Gimp).

OpenOffice pokriva ono što je potrebno većini onih koji petljaju s 2007. Ja ću pisati seminar za faks u OO i predati ga u PDFu. Isto će napraviti još dosta mojih kolega. Ako mi možemo pisati takve ogromne dokumente u OO, onda može i 90% tajnica koje rade u uredima napisati jednostranični dokument. Neovisno o tome što vam MS želi reći, 50% njih bi to moglo bez dodatne edukacije.

17 godina
neaktivan

Office 2003 jest star; starim se softverom naziva sve starije od jedne iteracije unatrag. Dokumente u Wordu 6 si odavno trebao konvertirati ili koristiti PS. Da OASIS postoji već neko vrijeme, ali sigurno postoji razlog zašto je OOXML proguran i prihvaćen.

"Ja ću i dalje uredno odbijati OOXML datoteke. A to će činiti i mnogi drugi." - pitanje je možeš li, odnosno, hoće li ti tržište to dopustiti. Sumnjam.

Vis á vis Officea 2007, ribbon UI je jako zgodna stvar. Što se OpenOfficea tiče, to je jako fin softver i jako upotrebljiv. PDF format je također zgodna stvar, ja sve svoje dokumente šaljem u PDF-u.

Jedino gdje nisi u pravu je dio o udaranju u zid. Reći da je bilo koji softver udario u zid potrebnosti mi se čini kao olako pristupanje jednom jako širokom tržištu. Seminarski radovi koje pišemo, ma koliko veliki bili, najčešće su minimum kompleksnosti.

Jedna stvar koju bih sigurno pozdravio kod Officea 2007 je prijelaz na OOXML. XML-style format i standardizacija tog formata će uvelike olakšati konvertiranje među formatima i kompatibilnost s OpenOfficeom. To nije dobro samo za Office i Microsoft, već i odlična stvar za OpenOffice i dovoljan razlog za potpuni i trenutni transfer na 2007 ili čak OpenOffice koji će sigurno ponuditi taj format.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice