Nvidija - 121 milijun gubitaka

poruka: 46
|
čitano: 4.213
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidija - 121 milijun gubitaka".
17 godina
neaktivan
RE: Nvidija - 121 milijun gubitaka

Ti si i ovaj post napisao previše apokaliptično. AMD nije u takvoj situaciji već nešto boljoj, a također ima prije svih 40nm proizvodni proces što im donosi ogromnu prednost.

Također, tržište grafičkih kartica AMD je trenutno pojeo i nVidia će idućih 9 mjeseci će samo gubiti novac jer ih kartice koštaju više nego na njima zarađuju, a prodaja će pasti jer je ATi izrazito nadmoćan.

nVidia nema loše kartice, ali jednostavno su preskupe i njima i kupcima.

Zatvorili su u potpunosti proizvodnju chipseta jer nemaju novca za to. Za razvoj G200 čipa otišli su silni novci i nVidia trenutno to ne može pokriti.

AMD je u lošoj poziciji, ali ATi im donosi ogroman prihod jer u razvoj 4800 serije nisu uložili puno, a prihodi rastu velikom brzinom. Procesori na serverskom segmetnu su i dalje bolji izbor za veće virtualizacijske mreže i najskuplje servere.

Problem je Nehalem, ali dok ne izađe i dokaže se, AMD mirno spava.

Na stolnim platformama AMD i dalje ima best bang for the buck procesore.

Stanje je financijski slabo, ali za razliku od nVidie, AMD ima budućnost s karticama, a nVidiju je razvoj G200 pojeo i 9 mjeseci nemaju namjeru ništa novo ponuditi, a i tada će to biti vjerojatno niži proizvodni proces, ali ne i novi čip.

"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.8.2008 1:11 (naxeem).
17 godina
neaktivan

Danas bez para nema životaBogatašMršti se

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Risko kaže...

Meni se čini da je ova tema je skrenula u malo čudnom smijeru :D Naime iz ovih postova gore što čitam ispada da je Nvidia u apokaliptičnoj situaciji a ATI, odnosno njegov vlasnik AMD u dobroj??

Stvarnost je i više nego potpuno suprotna.

Nvidia je odlična i vrlo kvalitetno vođena firma, fantastične financijske slike - a ovaj problem, istina vrlo ozbiljan, ali ipak najvjerojatnije je vrlo kratkoročan, već za godinu-dvije Nvidia bi mogla biti (financijski) jača nego ikada, makar ove godine pretpjela i neki ozbiljni gubitak uslijed plaćanja možda kakvih odšteta, zamijene neispravinih proizvoda i sl.

S druge strane, AMD je takvo poduzeće da je naprosto (meni) nevjerojatno kako je moguće da još (s tolikim "optimizmom" :D) radi, AMD je kronično pred bankrotom, i ja ne vidim kada će se to promijeniti, eto možda ovi kratoročni Nvidijni problemi upravo preko jedinog koliko toliko solidnog dijela AMD-a (ATI-a) pomogne mu da se izvući - ona stara: kad se jednom smrkne drugome svane.

Ovdje se spominju kvartalni rezultati Nvidije, ali ne zaboravimo da je na godišnjoj razini za prošlu fiskalnu godinu NVDA završila sa prihodom od nešto preko 4 milijarde USD koji su joj donijele neto dobit od lijepih 798 miljuna USD, a sve to ostvaruje kao financijski vrlo snažna i izrazito nisko zadužena firma (ukupni dug svega 1 milijardu USD, i to u odnosu na bitno veći vlastiti kapital od 2.7 milijardi USD te ovolike prihode i dobit, koji su godinama rastući, bez pojave negativnih kvartala - do ovog zadnjeg :D)

Dok je pak AMD čiji je i ATI sada dio, godinu završio sa prihodom od 6 milijardi USD i neto gubitkom od 3.38 milijardi USD, sve to uz izrazito tešku financijsku sliku (problemi sa likvidnošću) uz ukupni dug od 8.5 milijardi USD što je više nego dvostruko veće od tadašnjeg kapitala od 2.99 miljardi USD.

Zadnji pak kvartal je AMD ostvario prihod od 1.34 milijarde USD uz gotovo dvostruko veće rashode što je rezultiralo neto gubitkom od enormnih 1.19 milijardi USD na kvartalnoj razini! Što je pojelo gotovo polovicu preostalog kapitala (u jednom jedinom kvartalu!) koji sada iznosi 1.47 milijardi USD, uz to ima ukupno dugovoanja od 8.31 milijardi USD - ja se samo pitam kako će AMD vratiti te silne milijarde kada umjesto da zarađuje on samo uništava kapital, uskoro neće moći podmirivati svoje tekuće obveze, kamate po dugoročnim kreditima nema šanse da može podmiriti ako nešto hitno ne poduzme, očito da je tu jedini način novo zaduživanje najverojatnije na tržištu kapitala izdavanjem nekih obveznica a to dugoročno samo znači dodatne kamate koje će trebati plaćati godinima, do neke normalne neto dobiti AMD je udaljen svjetlosnim godinama. Dakle nema više preuzimanja, nema više ulaganja u vlastitu proizvodnju, u vlastiti R & D, kako onda mislite da će izlaziti novi AMD procesori, grafičke kartice...?, i kakvi će biti u odnosu na "bogatu konkurenciju" (Intel, Nvidija)?

Meni se čini da su ovdje jedina prava konkurencija Nvidija i Intel međusobno, AMD ovdje nije niti blizu ono što je na našem recimo tekom tržištu tele2 u odnosu na dvojac T-mobile Vipnet. AMD je totalni autsajder koji samo pravi štetu, svojim vlasnicima, svojim konkuretima... jedinu korist imamo mi mali potrošaći koji imamo priliku dobiti jeftinije proizvode :D

Inače, možda je zanimljivo spomenuti, tržišna kapitalizacija AMD je trenutno 3.21 milijarde USD, ravno dvije trečine našeg "jeftinog" T-HT-a (a ne vrijedi taj AMD ni tolko obzirom kakav je gubitaš i kakva mu je sudbina kao samostalnoj kompaniji). Drugim riječima: Nvidiji da padne na pamet u najobičnijoj banci dignuti kredit (što bi joj bilo puno lakše obzirom na svoj kreditni rejting nego AMD u bilo kojoj banci na planetu dignuti i 1000 kn duga) može ko od šale kupiti cijeli AMD, ATI zatvoriti onda najbolje, a AMD-ovu x86 tehnologiju iskoristi za ozbiljnije pariranje Intelu, jer budimo realni, ako nešto sa Microsoftom ne napravi glede Windowsovog iskorištavanja CUDA tehnologija i sl., neće biti puno koristi od tih zafrkancija sa izvođenjem koda opće namjene na grafičkom čipu, mislim koliko će to aplikacija koristi i koliko će ljudi zbog toga više cijeniti Nvidijine čipove, mislim da su to još uvijek teške mašterije velikih umova u upravi Nvidije.

dragi....ti se mozda kuzis u ekonomiju al jednu stvar neznas ili zaboravljas. AMD MORA postojat da Intel nebude jedina firma koja proizvodi procesore i ima iza sebe jedan IBM jer da nije tako danas bi procesori bili poprilicno sporiji. 1982g IBM je odlucija da moraju bit 2 proizvođača procesora i tako ce i bit. Sve te tvoje brojke padaju u vodu ;) jer  ako im se ista financijski dogodi IBM ce ih kupit a i ovako surađuju dosta.

Niste mi jasni sa tim grupie šemama. Sta bi mi kao korisnici imali od toga da NVIDIA propadne? Da se mene pita ja bi najvise volija da stanje na tržištu procesora(jednih i drugih) 50/50 i nek se oni ljepo kolju i izbacuju sto kvalitetnije i jeftinije stvari, a to oce meni bit u kučištu AMD/Intel ili NVDIA/ATI meni svejedno. Od kad kupujem racunala nikad nisam se sljepo zaljubija u nekeog proizvođača nego cisto sto je u tom trenutku najbolje/najisplativije.

Tolko od mene
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.8.2008 2:29 (XXBic).
17 godina
neaktivan

Ma OK je on napisao. Sasvim točno i kako treba, ali propušta primijetiti da AMD samo kroz ATi ima čekić kojim će kroz iduću godinu mlatiti po nVidiji. A to je tek prednost, a da ne govorimo o proizvodnom procesu od 40nm koji je ispred i Intela i nVidije.

"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Novinarski trik.

Brojka od 121M zvuci katastroficno malim ljudima.

Treba pogledati bilancu firme ili kotaciju dionica da se vidi sto tocno znaci taj prijavljeni gubitak.

Ako je gubitak prijavljen, to ne znaci da je on pravi gubitak tj da tih novaca nema.

To je stanje firme u _tom trenutku_. Mozda su si isplatili dividende, mozda su isli rusit cijenu dionica da dobiju veci priljev gotovine zbog navale na kupnju..

Ima tu jos puno toga sto se tice ekonomije i trikova a firma poput Nvidije sigurno zna svaki trik ;-)
17 godina
neaktivan
dado kaže...
Novinarski trik.

Brojka od 121M zvuci katastroficno malim ljudima.

Treba pogledati bilancu firme ili kotaciju dionica da se vidi sto tocno znaci taj prijavljeni gubitak.

Ako je gubitak prijavljen, to ne znaci da je on pravi gubitak tj da tih novaca nema.

To je stanje firme u _tom trenutku_. Mozda su si isplatili dividende, mozda su isli rusit cijenu dionica da dobiju veci priljev gotovine zbog navale na kupnju..

Ima tu jos puno toga sto se tice ekonomije i trikova a firma poput Nvidije sigurno zna svaki trik ;-)
 ma nebi se oni koristili trikovima da zarade
ja vjerujem u postenost
xd sala(teska ironija)Izlanuo se
Psssssst Zecovi spavaju 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
Kolega forumas koji detaljnije poznaje finansijsku situaciju obe firme samo je dokazao da veliki tesko padaju. Primjer je ATI/AMD koji je u nepovoljnom fin. polozaju vec duzi period, prema njemu se ovih 9 mjeseci, koliko ce nvidia biti na sadasnjim proizvodima cini malo, pogotovo uzimajuci u obzir finansijsku snagu nvidie. Takodjer, imaju dobre marketing strucnjake (9800gt je bolja od 8800gt) koji ce omoguciti jos pokoji dolar iz iste arhitekture (znaci bez nekih novih troskova) samo marketinskim naporima (promjena broja u nazivu).

Ali ja ne mogu da se ne sjetim 3dfx-a, ono se sve nekako brzo odigralo (ne sjecam se, ali mislim da je 3dfx dosta manja firma bio), nisu slusali zahtjeve trzista, furali su neke svoje ideje (sjecam se izjava: kome treba 32-bitna boja, dok je nvidia s rivom radila fin posao).
Na kraju su se spotakli, nvidia pokupovala sve, rasformirala firmu i onda su Bugovci isli na sprovod :) (mislim da sam to citao u bugu, sprovod 3dfx-a, kad su sahranjivali kutiju s karticom, ako je to bilo u nekom drugom casopisu, ispricavam se na pogresci :)))
Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa sličnost je vidljiva. 3dfx je tada propao sa svojom Voodoo 5 zbog stvari koje sada radi nVidia.

Pripazi na sličnosti:

3dfx: ne nam 24 bita

nVidia: ne treba nam DirectX 10.1, odgodimo 11

3dfx: voodoo 5 - uzasno mocna, bijesna ali i preskupa kartica i za proizvodnju i za prodaju, konkurencija par dana nakon izlaska snaznija

nVidia: G200 kartice, mocne, opet slabije od malo kasnije konkurencije, skupe i za proizvodnju i za prodaju

3dfx: velika zarada na voodoo 1, voodoo 2, cak i voodoo 3 karticama, ali ogromni novci baceni na razvoj voodoo 5 koji ispada preskup, a konkurencija ga pregazi

nVidia: velika zarada na G80, pa cak i G92, ogromni novci baceni na G200 seriju koja ispada preskupa i neisplativa i u prodaju, a konkurencija ih pregazi

U svakom slučaju, ovo je snažan udarac za nVidiju. Sumnjam da će nVidia propasti, ali da imaju problem, imaju.

S druge strane, iako je AMD u financijskim problemima, tehnološki im se budućnost smiješi. Financijski su u goroj poziciji od nVidie, ali serverski čipovi i dalje imaju duplo veću propusnost od Intela, chipseti su im super, grafičke kartice najbolje, desktop procesori nisu najbrži, ali u najširem segmentu imaju jeftiniji pandan intelu.

Dakle i nije tako loša situacija.

Ono što je za svih opasnost je intel. Larabee čip mogao bi im svima gadno pomrsiti račune.

17 godina
neaktivan

@naxeem

pricas o 40nm proizvodnom procesu od strane amd/ati..koliko ja znam procesore jos rade u 65nm a graficke u 55nm procesu..kaj to onda proizvode u 40nm?Iznenađen

Intel Core 2Duo E8200..2Gb rama..8800gt.. HDD 320Gb 8Mb cache-a..samsung t220..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lion King kaže...

@naxeem

pricas o 40nm proizvodnom procesu od strane amd/ati..koliko ja znam procesore jos rade u 65nm a graficke u 55nm procesu..kaj to onda proizvode u 40nm?Iznenađen

Ne proizvode još nego idući Phenomi idu u 40nm. Tvornica je spremna i prva je na svijetu s tom tehnologijom. Ni intel ni nVidia još neko vrijeme ne idu niže od trenutnog.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.8.2008 14:37 (naxeem).
17 godina
protjeran

postoji jedno pravilo u kapitalizmu

ako postoji samo jedan konkurent,ulazi

nVidia ima samo jednog konkurenta,ATI

Intel ima samo jednog konkurenta,AMD

nece tu nitko propast

propast moze samo onaj ko je u jednom trenutku ulozio i u nepovoljnom trenutku izashao

zelim,hocu,mogu al neam koga

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Lion King kaže...

@naxeem

Ne proizvode još nego idući Phenomi idu u 40nm. Tvornica je spremna i prva je na svijetu s tom tehnologijom. Ni intel ni nVidia još neko vrijeme ne idu niže od trenutnog.

To jos nisam cuo..jer su i u bug-u pisali da prelaze na 45nm s phenomima..tek u polovici 2009..nacekat cemo se za tih 40nm
Intel Core 2Duo E8200..2Gb rama..8800gt.. HDD 320Gb 8Mb cache-a..samsung t220..
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

U svakom slučaju, ovo je snažan udarac za nVidiju. Sumnjam da će nVidia propasti, ali da imaju problem, imaju.

Pa naravno da neće propasti. Božek, božek kakve su to izjave. Po tome je AMD/ATI trebao propasti već prije 2 godine dok je intel izbacio Core 2 procove i Nvidia svoje prve 8800-tke. Firma je lijepo pregrmila oluju konkurentnih boljih proizvoda i nakon 2 godine izdala još bolje proizvode. Tako će biti i sa Nvidiom. '9 mjeseci neće izdati novi proizvod' - vrlo važno, taman da za godinu dana izda bovu seriju grafičkih kartica, ta će serija ziher pomesti sve što AMD/ATI ima za ponuditi u skorijoj budućnosti od tada, pa smo opet u razdoblju prevlasti Nvidie.
Ljudi, shvatite da se na tržištu gdje se po 2 kompanije bore za prevlast periodično njih dvije izmjenjuju i malo je jedna na vrhu, a malo druga. To je sasvim normalno i naravno da ne znači propast jedne od njih (osim ako je dotična u vrlo velikim financijskim problemima što kod Nvidie i ATIja još nije slućaj).
Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan

samo dal se amd sprema izdati koje nove procesore mislim ovi su sad dobri ali kad izađu nehlemi crno mu se piše. Pa dal se nošto sprema kod njega.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Također, tržište grafičkih kartica AMD je trenutno pojeo i nVidia će idućih 9 mjeseci će samo gubiti novac jer ih kartice koštaju više nego na njima zarađuju, a prodaja će pasti jer je ATi izrazito nadmoćan.

AMD je u lošoj poziciji, ali ATi im donosi ogroman prihod jer u razvoj 4800 serije nisu uložili puno, a prihodi rastu velikom brzinom. Procesori na serverskom segmetnu su i dalje bolji izbor za veće virtualizacijske mreže i najskuplje servere.

Problem je Nehalem, ali dok ne izađe i dokaže se, AMD mirno spava.

Na stolnim platformama AMD i dalje ima best bang for the buck procesore.

Stanje je financijski slabo, ali za razliku od nVidie, AMD ima budućnost s karticama, a nVidiju je razvoj G200 pojeo i 9 mjeseci nemaju namjeru ništa novo ponuditi, a i tada će to biti vjerojatno niži proizvodni proces, ali ne i novi čip.

Tvoj AMD entuzijazam je vrlo dirljiv, ali pomalo nerealan. Vrijeme je da raščistimo neke iluzije:

1. 40-nm proces nije AMD-ov nego TSMC-ov. Koristit će ga najvjerovatnije i nVidia, isto kao i ATI. Dakle, neke realne prednosti tu nema.

http://techreport.com/discussions.x/14408

2. Preliminarna testiranja novog AMD-ovog 45-nm Phenoma (tzv. Deneb) pokazuju da je i dalje sporiji od Penryna (a Nehalem će ga sigurno totalno deklasirati).

http://tinyurl.com/5aykjv

3. AMD nije "pojeo" tržište grafičkih kartica i male su šanse da će to uskoro učiniti. nVidia po rezultatima za drugi kvartal 2008. još uvijek prodaje skoro duplo više grafičkih kartica nego ATI. U trećem kvartalu će ATI vjerovatno smanjiti zaostatak, ali ako dosegnu 1:1, to će već biti ogroman uspjeh.

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=89635

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2008 23:24 (Vortac).
17 godina
neaktivan

Neki nikad neće shvatiti. Duh.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice