Zapravo, ja bih rado da moja firma prijeđe na .NET s Jave i JVM-a. Java ekosustav je postao kaotičan, Java se razvija presporo, jednostavno nije ni blizu onoga što nude .NET i C#. Općenito MS ima šanse, pogotovo za greenfield projekte. Nadam se da će i nekakav IDE za Linuxe i OSX skoro vani, jer bez toga...
Ne, mislim Javu...
evo slika new project-a u Java-i....
To definitivno ne dolazi u Visual Studiu niti se moze reci "nove verzije VS-a su dobile podrsku za Java development". Pretpostavljam da je neki plug-in/template kao ovaj https://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/bc561769-36ff-4a40-9504-e266e8706f93
A obzirom na taj izbor projekata, to manje vise mozes dobiti pomocu kakvog naprednijeg editora.
Ok onda će doći u VS 2015:
" In addition, Visual Studio Online will include a cross-platform build service for building for Java, Android, iOS, and OS X. “We want to head in the direction of supporting other platforms, getting the ecosystem to extend in interesting ways. We really want to make sure it is a devops service for any developer working on any application, on any platform,"
iOS podržavaju samo kroz Xamarin, pretpostavljam, što je posve beskorisno. VS vjerojatno neće biti dostupan van Windowsa, što je također bezveze. Dakle, malo kamufliraju stvari da izgledaju bolje nego jesu. Zašto bih razvijao Javu u VS-u kad imam bolji IntelliJIDEA na svim platformama, od istog onog autora bez čijeg ReSharpera VS ne bi bio ni upola dobar.
.NET kasni na OSX i Linuxe. To su trebali napraviti prije 13 godina. Da su tada to napravili, sad bi MSDN i VS prodavali daleko većem broju developera i imali kandže dublje. Ovako su prisiljeni na ovo, moraju hvatati mnogo više. VS mora biti proizvod za sve platforme kao i .NET da se konačno riješimo Jave i Oraclea.
Prije 13 godina je bilo neko sasvim drugacije vrijeme. Onda je WebForms imao smisla, danas nitko vise ne zeli raditi na tome. Mislili su da ce web biti nekakav thick client, i da cemo raditi drag-n-drop aplikacije. Mislili su da mogu vezati ljude na Win Server platformu, ali to vise nije bio svijet VisualBasica, gdje ljudi nisu imali (puno) izbora i svi su vrtili desktop aplikacije na vindozama.
Danas mogu naplacivati servise, a ne win server platformu, odnosno danas prodaju Azure Cloud. Znaci da ce dobivati novce bez obzira dali vrtis linux ili windows, sql server ili postrgre, dokle god si na azure-u i koristis, recimo, office365 i dynamics crm. Trziste se dosta mjenja, lokalni malo service vendori polako izumiru (lavina pokrenuta SalesForceom), broadband je dostupan svugdje a lova se vrti u mobile-u. Veliki igraci poput amazona, ibma, della, microsofta, applea pokusavaju zauzeti svoje mjesto da bi bili relevantni i sljedecih 10 godina.
Mislim da niti oni nisu 100% sigurni koji je pravi poslovni model za pojedine segmente, pa bacaju vrece para u kupovinu malih firmi u nadi da ce postati uspjesna trzisna nisa (eto od kuda startup-ovima sva silna lova i hype).
Treba uvijek gledati stvari u kontektsu vremena, imho.
iOS podržavaju samo kroz Xamarin, pretpostavljam, što je posve beskorisno. VS vjerojatno neće biti dostupan van Windowsa, što je također bezveze. Dakle, malo kamufliraju stvari da izgledaju bolje nego jesu. Zašto bih razvijao Javu u VS-u kad imam bolji IntelliJIDEA na svim platformama, od istog onog autora bez čijeg ReSharpera VS ne bi bio ni upola dobar.
Javu neces razvijati u VSu, to je cinjenica. Osim ako si mazohist eventualno...
Druga cinjenica je da veliki IDE alati poput VSa, Eclipsea i IntelliJidea polako gube utrku sa Sublime/Atom/Vim... alatima. Stoga MS nema vjerojatno interesa gurati VS na druge platforme. Dati ce ti web editor koji radi iz browsera, i gdje kompajlirac source u cloudu.
Ako znas c# i zelis napraviti iOs i Android aplikaciju, dali ces ici uciti Javu i ObjectiveC pola godine, ili ces sa c#+xamarin jednostavno napraviti aplikaciju koja radi na obje platforme, nativno?
.NET kasni na OSX i Linuxe. To su trebali napraviti prije 13 godina. Da su tada to napravili, sad bi MSDN i VS prodavali daleko većem broju developera i imali kandže dublje. Ovako su prisiljeni na ovo, moraju hvatati mnogo više. VS mora biti proizvod za sve platforme kao i .NET da se konačno riješimo Jave i Oraclea.
Prije 13 godina je bilo neko sasvim drugacije vrijeme. Onda je WebForms imao smisla, danas nitko vise ne zeli raditi na tome. Mislili su da ce web biti nekakav thick client, i da cemo raditi drag-n-drop aplikacije. Mislili su da mogu vezati ljude na Win Server platformu, ali to vise nije bio svijet VisualBasica, gdje ljudi nisu imali (puno) izbora i svi su vrtili desktop aplikacije na vindozama.
Danas mogu naplacivati servise, a ne win server platformu, odnosno danas prodaju Azure Cloud. Znaci da ce dobivati novce bez obzira dali vrtis linux ili windows, sql server ili postrgre, dokle god si na azure-u i koristis, recimo, office365 i dynamics crm. Trziste se dosta mjenja, lokalni malo service vendori polako izumiru (lavina pokrenuta SalesForceom), broadband je dostupan svugdje a lova se vrti u mobile-u. Veliki igraci poput amazona, ibma, della, microsofta, applea pokusavaju zauzeti svoje mjesto da bi bili relevantni i sljedecih 10 godina.
Mislim da niti oni nisu 100% sigurni koji je pravi poslovni model za pojedine segmente, pa bacaju vrece para u kupovinu malih firmi u nadi da ce postati uspjesna trzisna nisa (eto od kuda startup-ovima sva silna lova i hype).
Treba uvijek gledati stvari u kontektsu vremena, imho.
Slažem se, zato i vidim to kao područje gdje kasne. Bilo je davno jasno (meni) da to neće ići tako. Pokušali su gurati, gurati i ne ide. Doduše, ja sam iz tog razloga Microsoft marginalizirao još 2011. godine kad sam skužio da mi nitko ne želi platiti win dev niti blizu kao iOS. Još uvijek pratim, ali .NET i C# koristim samo kao vlastite pomoćne alate, nemam projekata na tome i svi koje sam pokušao, otkazani su: mobilni, desktop - sve. Čak sam negdje taman u vrijeme izlaska nove Lumie 930 imao planiran projekt koji je otkazan za WP i za Win kao neisplativ.
Problem s time je što mislim da je .NET i dalje bolje okruženje od JVM-a i da je C# daleko najbolji jezik na tržištu za "general use". Toplo se nadam da će Microsoftu uspjeti ova fora i da će se vratiti u relevantno, a ne ići samo inercijom vendor lock-ina i mase klijenata koju su zaslužili prije 2010. godine.
Slažem se, zato i vidim to kao područje gdje kasne. Bilo je davno jasno (meni) da to neće ići tako. Pokušali su gurati, gurati i ne ide. Doduše, ja sam iz tog razloga Microsoft marginalizirao još 2011. godine kad sam skužio da mi nitko ne želi platiti win dev niti blizu kao iOS. Još uvijek pratim, ali .NET i C# koristim samo kao vlastite pomoćne alate, nemam projekata na tome i svi koje sam pokušao, otkazani su: mobilni, desktop - sve. Čak sam negdje taman u vrijeme izlaska nove Lumie 930 imao planiran projekt koji je otkazan za WP i za Win kao neisplativ.
Problem s time je što mislim da je .NET i dalje bolje okruženje od JVM-a i da je C# daleko najbolji jezik na tržištu za "general use". Toplo se nadam da će Microsoftu uspjeti ova fora i da će se vratiti u relevantno, a ne ići samo inercijom vendor lock-ina i mase klijenata koju su zaslužili prije 2010. godine.
Kasne, necu niti reci koliko godina, za ostalim trendovima u industriji, to je cinjenica. Zato je i dosta ekipe preslo na druge platforme, i to oni koji su radili popularne open source frameworke na .net-u. Sa ovim potezom, koliko god kasan bio, mozda dio njih dovuku nazad, ili barem omoguce nesmetan razvoj open source communitya.
MS se vise ne natjece sa Javom, ona ima svoje mjesto u enterprise svijetu, i tu Ms drzi cca 40% trzista (java 60% jelte). Ovdje se vise okrecu manjim projektima i timovima, koji su se do sada koristili iskljucivo node.js, ruby i python.
Sa ovim potezom, jedan startup moze odabrati .NET tehnologiju, i dobiti ce jeftinu i kvalitetnu platformu, sa ogromnom firmom iza za koju zna da ce pruzati podrsku, ali i zajednicom koja razvija alate i biblioteke koje prate svjetske trendove. Do sada, ruby ili node bi postavili trend, i onda bi nakon 1-3 godine vidjeli to u .net-u.
Problem je što, dok Roslyn ne zaživi bolje, C# i .NET ne nude ono što nude PHP, Python, Ruby i JavaScript. Kompajliranje je big no-no u ovom trenutku za web. C# bi se trebao natjecati s Javom jer, osim što je tog tipa platforme, bolji je. Mnogo.
Da, da.. imaju Javu :)