Napajanje kroz USB

poruka: 43
|
čitano: 16.051
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Napajanje kroz USB".
15 godina
neaktivan
Re: Napajanje kroz USB
AIX 2.0 kaže...

Ti bi jos u boost converter stavljo u ovako prepunu maticnu.

Ak smo već kod toga kaj bi ja, ja bi iz napajanja povuko svega par žica (još najbolje jednu ozbiljniju) tipa 64V ili +-48V pa onda na matičnoj adekvatan stepdown a ne da se navlače sve deblji snopovi žica na relaciji PSU-MBO.

Dok je još išlo 12 žica na AT standardu bilo je ok a danas na matičnu cca 32 + na grafičke ak su dvije još skoro upola tolko. {#}

17 godina
neaktivan

SVAKI PSU za PC može dati 24V, ja nisam vidio niti jedan koji ne može....

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_unit_%28computer%29

Pogledaj wiring diagram...

imaš izvode: žuta žica: +12V, crne žice -masa (0V), plava žica: -12V.

Koliki je napon ako spojiš trošilo između +12V i -12V ?

12-(-12) = 24V

16 godina
neaktivan
Napajanje kroz USB

Ma spojim ja rešo pa si skuham kavu, odlično samo naprijed

još sve sastojke ubacim softwerski i milina lol

bug caruje, um klade valja
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2011 21:15 (Oldy).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napajanje kroz USB

Sve u svemu zanimljivo rješenje, i u praksi izvedivo...

ako bi podigli napon na 50V, tebala bi struja od 2A da bi postigli 100W.

To je prilično ok, jer 2A ide koriz 2m UTP kabela (isprobano) uz zanemariv pad napona cca (0.8V),

pa bi trebalo moći i kroz USB kabel. Izolacija u postojećim USB kabelima sigurno može podnjeti 50V.

Jedini problem koji se postavlja je efikasnost step-up konvertera, koja baš i nije sjajna, ali je prihvatljiva

za sve osim prjenosnih računala, ali to i ima smisla, jer ako netko želi štediti bateriju npr. na putu

sigurno neće priključivati trošilo od 100W.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Napajanje kroz USB

Pa to bi bilo najbolje na prijenosniku no, negdje u v...jeb... si skopčam rešo na usb i skuham kavu lol

nego fakat riješavaju se kao viška kablova? a kada će se konačno riješiti tih kablova općenito? više ih ne mogu smislit :p

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2011 21:21 (Oldy).

0 0 hvala 0
16 godina
Oldy kaže...

Pa to bi bilo najbolje na prijenosniku no, negdje u v...jeb... si skopčam rešo na usb i skuham kavu lol

nego fakat riješavaju se kao viška kablova? a kada će se konačno riješiti tih kablova općenito? više ih ne mogu smislit :p

(ne konentiram konkretan post, nego ima manje-više sve što se spominje u temi..) 

uf, svi samo gledaju teh. mogučnost (električarski) kako to izvesti, umjesto da se razmišlja o korisnosti ili smanjenju količine različitih a opet istih priključaka (mislim za napajanja svih uređaja..).

Najmanji problem je uvesti još jedan kabel kao npr za VGA... ali i za VGA su prvo dodali molex, pa 6-pin, pa 8-pin, pa 6+8 itd. Standardi bi trebali biti (dugo)trajniji.

-korisnike ne zanima kako će se to izvesti, ali kao standard je bolje (za korisnike) da bude korisno i trajno (vremenski, poželjno i trajno u smislu robustnosti) a ne da se za svakih par godina sve kompletno mijenja. Ipak interes proizvođača je sasvim suprotan. Pa sumnjam u neku ozbiljniju standardizaciju uskoro.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
protjeran
DoubleM kaže...

SVAKI PSU za PC može dati 24V, ja nisam vidio niti jedan koji ne može....

Jesil ti nadrogiran ili pijan.Kako ti nije jasno da -12V nemoze dati vise od 1-2A.Daba ti tih 24V kada nemozes vise od 1-2A potegnuti.-12V nije zamisljeno da se napaja mikrovalna pecnica nego Op-amp i sl.

Bože čuvaj nas gladi, kuge i Hrvata
17 godina
neaktivan

Nitko nije spominjao koliku struju može dat, nego su dečki rekli da nikad nisu vidjeli da neki PSU može dat 24V, ja sam im objasnio kako i zašto može... dat 24V...

A sad koliku struju može dat, to se slažem, nebi mogao s tim napajat nešto jače od izlaznog pojačala na zvučnoj kartici, eventualno pogonit slušalice ili tak nešt.

A za izvest ovo iz članka, koristio bi se 12V rail, sa nekakvim DC-DC konverterom. 50V 2A bi bilo otprilike idealno za tu primjenu...

I nije da je to nešto previše za dodat na matičnu, danas postoje DC-DC konverteri u obliku praktičnih IC-ova u SOL kućištu koji ne zauzimaju previše mjesta.

I naravno, da ne bi bilo sve idealno, DC-DC konverteri nisu baš jako efikasni, max 70-75% korisnosti, što u konačnici rezultira rasipanjem energije i dodatnim

zagrijavanjem unutar kućišta, što nije baš lijepo za stolna računala, a za prjenosnike gotovo neprihvatljivo...

Ali vjerujem da će domišljati znanstvenici i ovaj put smisliti nešto da se to usavrši, tj. vjerujem da već imaju rješenje, ali će se tek u praksi vidjeti rezultati...

16 godina
protjeran
DoubleM kaže...

Mi ovdje pricamo o snazi koju bi trebao USB isporuciti.Ako to tvoje otkrice nemoze ispuniti navedene zahtjeve onda ga nisi trebao bez potrebe spominjati jer je beskorisno.

DC-DC konverterti su prije 10 godina imali iskoristivost 70-75%.Danas imaju oko 96%.(kasnis s gradivom jedno destljece).I nemoj pricati gluposti da DC-DC konverteri nisu efikasni.Da nebi moza koristio linearne regulatore.

17 godina
AIX 2.0 kaže...

Ma bravo jesi ti pametan.-12 moza dati max 1-2A.I nije predvideno za napajanje velikih potrosaca nego integralnih kola i Op-amp-ova.

Jesam, pametan sam, vrlo lijepo od tebe što si primjetio to. Naime, tko je spominjao ampere? Ja sam samo komentirao da se iz napajanja može dobiti 24V jer je jedan korisnik napisao da se može dobiti maksimalno 12V. Nitko nije spominjao koliko ampera može isporučiti takav izvor, je li tako? Jel nije istina da se može dobiti 24V? Istina je. Onda molim da se suzdržiš od takvih komentara da sam ja "pametan", jer ja nisam rekao da se sa 24V može dobiti 100W, nego sam rekao da se iz PSU-a može dobiti 24V.

Peace.

17 godina
neaktivan
AIX 2.0 kaže...
DoubleM kaže...

Mi ovdje pricamo o snazi koju bi trebao USB isporuciti.Ako to tvoje otkrice nemoze ispuniti navedene zahtjeve onda ga nisi trebao bez potrebe spominjati jer je beskorisno.

DC-DC konverterti su prije 10 godina imali iskoristivost 70-75%.Danas imaju oko 96%.(kasnis s gradivom jedno destljece).I nemoj pricati gluposti da DC-DC konverteri nisu efikasni.Da nebi moza koristio linearne regulatore.

Opet kažem, nitko nije spominjao snagu, niti da je to rješenje problema, nego sam odgovorio ljudima koji su se čudili kako to da napajanje PC-a može dati 24V.

A sad malo o DC-DC konverterima. Iskoristivost nije jednaka svakom dc-dc konverteru, a najviše ovisi o opterećenju. Tako da mu efikasnost opada s porastom opterećenja (struje). Vrijednosti koje si ti napisao odnose se za mala opterećenja, recimo 40% nazivne snage i tada možda i može doseći tih tvojih 96%, ali budući da snaga (na unutarnjem otporu) raste s kvadratom struje, a naravno struja raste s porastom opterećenja, iskoristivost sklopa drastično opada, pa tako pri punom opterećenju i kod najkvalitetnijih DC-DC konvertera vrlo teško doseže 80-85% u idealnim uvjetima. To i nije tako loše, ali ipak, u energetski zahtjevnim uvjetima i nije baš poželjno. I da je nekim čudom pri punom opterećenju od 100W iskoristivost 90%, to i dalje znači da 10W ide u toplinu, što za prjenosna računala znači dodatnu potrošnju baterije i dodatno zagrijavanje. Ali kao što sam i prije rekao, jasno je da nećeš na putu negdje spajat trošilo od 100W na laptop, tako da to i nije velik problem.

I ne pričam ja gluposti, nego realno kako stvari stoje, a vidim i da ti ne kužiš razliku između DC-DC konvertera i linearnih regulatora. DC-DC konverteri rade na principu sličnom kao i SMPS napajanja, što im i omogućava solidnu iskoristivost, pogotovo pri manjim opterećenjima. Naime, istosmjerni napon se najprije pomoću MOSFET tranzistora upravljanih oscilatorom visoke frekvencije pretvara u pravokutni valni oblik, koji se zatim propušta kroz zavojnicu. Pri tome se (pojavom samoindukcije) u(t)=L*di/dt inducira visoki napon (puno viši od napona napajanja) te se takav napon ispravlja pomoću diode i sprema u kondenzator koji služi kao međuspremnik energije. Taj napon sa kondenzatora se dalje na potpuno isti način kao što to rade SMPS napajanja regulira na traženi napon i održava što je moguće konstantnijim.

S druge strane, linearni regulatori se ne mogu koristiti za podizanje napona sa manje vrijednosti na veću, nego samo za stabiliziranje napona na neku konstantnu vrijednost manju od napona napajanja samog regulatora, i ne vidim kakve sad to ima veze s ovom temom uopće.

I evo za kraj malo realnih podataka:

Kupio sam si prije par mjeseci ovu stvarčicu:

http://compare.ebay.com/like/350468823919?ltyp=AllFixedPriceItemTypes&var=sbar

Riječ je o univerzalnom punjaču za laptope koji se može koristiti u auto, na 12V. Nazivna snaga dotičnog DC-DC konvertera je 120W, tako da je to vrlo slično onome o čemu ova tema govori.

Taj punjač je upravo sad na mom radnom stolu (gledam u njega), spojen je na jedno staro AT napajanje od 200W, na 12V. Na izlazu je spojena halogena žarulja od 100W, nazivnog napona 24V, ali je napon na izlazu punjača nešto manji (23.5V) iako bi trebao biti 24, ali vjerojatno DC-DC ne može isporučiti dovoljnu snagu, jer je tih 100W već blizu maksimuma.

Mjerenje:

Pomoću dva multimetra na ulazu punjača sam izmjerio U=11.9V, I=11.09A, te izračunao ulaznu snagu: Pu = 132W

Zatim sam izmjerio na izlazu punjača: U=23.5V, I=4.257A, te izračunao izlaznu snagu: Pi = 97.69W

Iskoristivost je: E=(Pi/Pu)*100% = 74%

Eto, tako da ne pričaš tu neke bajke o super DC-DC konverterima koji ne postoje. A linearne regulatore zadrži za sebe.

Pozdrav!

16 godina
neaktivan
Napajanje kroz USB

Ah da amperi ubijaju a ne volti a ni watti hehe

DoubleM nije komentar na tebe nego tek tako bez veze mi došlo

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2011 8:51 (Oldy).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
DoubleM kaže...

Ne trebas ti meni tu pistati romene kako radi DC-DC konverter.Nisam jednom pravio DC-DC pretvarac za svoje potrebe.Kad si se vec uhvatio efikasnosti dali mozda znas na kojim frekvencijama rade ti kovnerteri?Dansnji napredniji konverteri rade na 2.5+MHz.Te imaju zato veliku iskoristivost.Danasnji konverteri sve manje  koriste Schottky diode jer su gubitci verci.Taj se problem rjesava sinkronim ispravlajnjem.To sto ti pricas o 70-80% to ti sve radi na 100+KHz.Sto je davno prevazideno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2011 12:45 (AIX 2.0).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice