Musk je muljator - vaš idući auto neće biti elektr

poruka: 859
|
čitano: 143.165
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Musk je muljator - vaš idući auto neće biti elektr".
16 godina
Re: Musk je muljator - vaš idući auto neće biti el
Doxx kaže...

Članak je primitivan i to je sve. Croatia in a nutshell. Nemem ni vremena ni volje ispravljati sve po redu. 

Od naslova koji bi prije bio prikladan trash emisiji neke televizije, do isključivog fokusiranja na ocrnjivanje Muska i Tesle, korištenja CAPS LOCKA (vidite kako je to nekulturno?), pa do krajnje nepotrebnih osobnih komentara (“je li zato toliko ružan”– autor članka teško da je kvalificiran za ocijeniti dizajn – ičega, a sumnjam i da je upućen u ekipu von Holzhausen/Imai/Lee…). 

Hejteri, odrastite. Upoznajte se s temom, jer netko tko je upoznat odmah registrira svaku neistinitu informaciju i analogiju. Vaša djeca će voziti električne automobile. Učinite uslugu bar njima.

~ od jednog takvog ‘djeteta’ :) 

Nemas ni volje ni vremena ali se naslo volje i vremena registrirat na forum te napisat da se nema volje i vremena.

9 godina
neaktivan
Pretenciozan clanak.Autor bi se vratio na konjske zaprege.Po ovoj logici,prvi motor sa u utrasnjim sagorijevanjem je trebao bit savrsen a svi znamo da je to smijesno nemoguce i daleko od istine.Pusti pionire da odrade svoj posao piskaralo.

1 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Nebitno, moj idući auto sigurno neće biti električni, zbog 100 razloga...

15 godina
stip3 kaže...
Pretenciozan clanak.Autor bi se vratio na konjske zaprege.Po ovoj logici,prvi motor sa u utrasnjim sagorijevanjem je trebao bit savrsen a svi znamo da je to smijesno nemoguce i daleko od istine.Pusti pionire da odrade svoj posao piskaralo.

- što je pretenciozno? Ili, koja 'seleb vijest' nije..?

- gdje se to autor vraća na konjske zaprege? (btw i konji ispuštaju co2)

- tko kritizira motor? potrošnja-gorivo-baterije? Čitaš li članak ili neki drugi razlog?

- ovo nije prvi el.motor, prvi je već par stoljeća.. ili od vremena tesle cca stoljeće.

- Musk, nije pionir (s maramom), nije ni izumitelj.. prodavač (za sad) magle, koji vrlo dobro radi to što radi (maglu), nešto manje dobro smišlja budućnost ali eto, ima novac, može. Budućnost je za nostardamuse jasna..

- može se reć da autor nema blage veze, da se loše odjeva.. pa i da je pretil. :)) no što konkretno netočnog ili pretencioznog piše?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Da, možemo vrijeđati čovjeka na osobnoj razini, ali nemojmo osporavati njegove stavove. :-)
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina

Da sumiramo..

Musk je zaslužan za hype oko električnog auta i dobro da netko gura u tom smjeru, ali ne daje rješenja, jer gleda samo krajnjeg potrošača (zanimljivo PowerWall je više usmjeren na opću elektrifikaciju društva)..

a sami elektro auti?

e gospodo tu je riječ o GENIJU (CAPS LOCK APPROVED):

https://www.stuttcars.com/about-porsche/ferdinand-porsche/

prije točno 120 g.  elektro motor u glavčini kotača, godinu dana kasnije i automobil koji pobjeđuje...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Stric_Jura kaže...

prije točno 120 g.  elektro motor u glavčini kotača, godinu dana kasnije i automobil koji pobjeđuje...

Ima tu velikih poteškoća za primjeniti na današnje aute. Glavčina kotača je na amortizeru, što znači da ima neki hod koji kablovi i cijevi za hlađenje moraju pratiti (sličan problem ko senzor ABS-a i cijev kočnice, samo sa znatno većim presjecima), ako se radi o prednjem pogonu tu je i zakret upravljača, znači kretanje po još jednoj osi.

Međutim, jedan od glavnih problema tu je što teži sklop samog kotača znači lošiji grip. Sposobnost kotača da prati cestu, uz istu udobnost vožnje, ovisi o omjeru težine kotača i dijela mase vozila koji je raspoređen na taj kotač, odnosno, što je sklop kotača teži, to amortizer više prigušuje njegovo kretanje dok prati neravnine na cesti.

Znači, trebaju nam što lakši motori.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina

to se zovu neovješene mase..

a to je problem kod trkaćih auta ponajprije..

ali s druge strane ti daje pravi neovisni pogon po svakom kotaču.... a možeš njime i kočiti (motorom u glavčini) pa otpadaju kočnice iz neovješene mase...

svako zlo za neko dobro...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
neaktivan

Vidim svi se bacili u računicu (ili filozofiju), a gotovo nitko od komentatora nije vozio el-auto.
Ja sam ih vozio nekoliko: Mitsubishi i-MiEV (to i nije neki auto, ali ga nisam ni puno vozio) te VW e-up! I e-Golf. Oba sam vozio po cca. tjedan dana i moram reći da je to bilo jedno vrlo pozitivno iskustvo.
Ovi auti (pa čak i nejaki up) pruža osjećaj vožnje puno jačih i skupljih auta. Po svim elementima (sjedala, prtljažnik…) su isti kao „normalni“ auti. Ubrzanje je neusporedivo s istim modelima s ben/dies motorima „normalne“ snage. Međutim vrlo brzo počneš voziti ko po ledu jer range s teškom nogom pada više nego pokazivač goriva na Ladi…. Kočenje motorom (rekuperacija) je fora i brzo se naučiš na to. Treba dodati tišinu na koju se navikneš nakon par km, povratak na normalni auto je bolan.
Da imam $$$ i garažu (vjerojatno bi ju imao da imam $$$) za punjenje, bez razmišljanja bi uzeo jedan za gradski (drugi) auto.
A sad ono zašto još dosta vremena ovo neće biti osnovni auto na kojeg se možeš pouzdati (hitno treba nekog povesti kod doktora – ne mogu na punjaču je…): range. Kad voziš ove aute, kao da si stalno na rezervi, bez benzinske u blizini. Srećom, meni je u blizini brza punionica (Zg. - kod Velesajma) koja je još i besplatna. Svejedno, stalno razmišljanje o punjenju je „pain in ass“… Pri tome treba uzeti u obzir da se ne mogu stalno puniti na brzom punjaču (cca. 40 minuta za manje od 100% punjenja). Da bi baterije ostale „zdrave“ svako drugo punjenje bi trebalo biti s normalnog punjača (za ovo nisam siguran, ali svakako se ne može puniti samo na brzom DC punjaču).
I da, većina komercijalnih el. auta ima AC motore (znači ponovno pretvaranje DC iz baterije u AC za motor)! El. VWi imaju jedan el. motor u motornom prostoru, mjenjač s jednom brzinom + rikverc (prilagodba brzine motora brzini okretanja kotača) i klasični diferencijal te poluosovine.
Sve na autu troši struju, svjetla, brisači, grijanje, hlađenje, radio…. Zato inicijalni range npr. 100 km, nakon 30 km vožnje pada na 50 km, što je „annoying“… Po zimi je ovo sigurno i puno gore.
Raspisao se ja, da zaključim: manji el. auto za svaki dan bi bio super pod uvjetom da ga imaš negdje puniti preko noći (naravno nisam računao cijenu u ovo).
Svakako vozilo budućnosti, realno ne sljedeći auto, ni većini u EU.

2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
deadZed kaže...

Vidim svi se bacili u računicu (ili filozofiju), a gotovo nitko od komentatora nije vozio el-auto.

A za razliku od nas koji ga nismo vozili - ti znas da su tihi, dobro idu i da zbog jaceg ubrzanja vise trose. 

Freak Show Inc.
15 godina
deadZed kaže...

Ja sam ih vozio nekoliko: Mitsubishi i-MiEV (to i nije neki auto, ali ga nisam ni puno vozio) te VW e-up! I e-Golf. Oba sam vozio po cca. tjedan dana i moram reći da je to bilo jedno vrlo pozitivno iskustvo.
.

.

.
Sve na autu troši struju, svjetla, brisači, grijanje, hlađenje, radio…. Zato inicijalni range npr. 100 km, nakon 30 km vožnje pada na 50 km, što je „annoying“… Po zimi je ovo sigurno i puno gore.
Raspisao se ja, da zaključim: manji el. auto za svaki dan bi bio super pod uvjetom da ga imaš negdje puniti preko noći (naravno nisam računao cijenu u ovo).
Svakako vozilo budućnosti, realno ne sljedeći auto, ni većini u EU.

s tim se slažem, da imam lovuše za prvi tutač po izboru, te da daju ponovno subvencije

onda bi pao za ženu e-smart (148 - 70 kila kn)...

i to bi bilo OK, mislim da bi ga tankala svaki 3-4. dan (jedino bi mi trebao duuuugi kabel da ga s 3. kata spustim na parking pred zgradu) - osim ako bi se kopčao na Podravkinom parkiralištu (ona crvena Vegeta 1 Tesla tamo papa)....

Ju je je? Je ju je!
16 godina
neaktivan

i nije musk toliko muljator koliko smo mi sirotinja. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...

Kako stvari stoje, ekipa u mazdi je daleko veći inovator od Muska

Ovaj motor je idealan za pogon generatora u hibridnom sustavu u kojem bi pogon bio isključivo električni. Motor bi se upario s generatorom na način da je uvijek u ovom efikasnijem režimu, jedino bi tijekom zagrijavanja bio u manje efikasnom režimu.

Stric_Jura kaže...

a to je problem kod trkaćih auta ponajprije..

Najviše izražen, ali ovisno o masi, postane problem i na običnim autim, pogotovo tko voli dinamičniju vožnju (na kakvu takav pogon mami).

Stric_Jura kaže...

ali s druge strane ti daje pravi neovisni pogon po svakom kotaču...

Da, to je svakako odličan feature, ali i on pred inženjere stavlja velike izazove.

Stric_Jura kaže...

a možeš njime i kočiti (motorom u glavčini) pa otpadaju kočnice iz neovješene mase...

Teško, kod takvog kočenja, maksimalni moment kočenja je proporcionalan broju okretaja, što znači da se ne mogu koristiti za kompletno zaustavljanje, ni držanje vozila na mjestu, a kočenje bi pri manjim brzinama bilo neefikasno. Za to kompenzirati, motor bi pri kraju kočenja i dok vozilo miruje morao trošiti struju, što bi smanjilo domet.

Dodatni problem je što takva kočnica ne može zadovoljiti minimalne uvjete da bi auto moglo na cestu - nema nikakav failsafe. Kod klasičnog auta postoje dva neovisna sustava kočnice koja su raspoređena po dijagonali, a ako jedan sustav zakaže (recimo pukne cijev), druga dijagonala koči. Dodatno, kočnica ne zahtjeva rad motora ni elektronike.

deadZed kaže...

Gle, i ja da imam para na bacanje, uzeo bih jednog Concepta One i/ili Teslu, čisto za guštanje. Već iz samih brojki mogu viditi koji je to gušt.

Ali ovi problemi o kojima pišeš su jasni svima u ovoj temi, tako da zapravo ništa novo nisi rekao.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
moderator
MrBlc kaže...

Gle, i ja da imam para na bacanje, uzeo bih jednog Concepta One i/ili Teslu, čisto za guštanje. Već iz samih brojki mogu viditi koji je to gušt.

Ali ovi problemi o kojima pišeš su jasni svima u ovoj temi, tako da zapravo ništa novo nisi rekao.

Rimac da, Tesla ne. Tesla Roadster nije superauto kao Concept One, a ostale Tesle glume luksuzne aute, ali unutra zapravo nisu luksuzne i udobne kao auti istog cjenovnog ranga.

K tome, Concept One se ni ne pokušava pretvarati da je to budućnost autoindustrije već je samo superauto na struju za tih 7 tipova na svijetu koji ga žele i mogu kupiti.

Skroz drugi par rukava.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2017 19:13 (Drago).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
- gdje se to autor vraća na konjske zaprege? (btw i konji ispuštaju co2)

Zaboravio si na metan. On predstavlja veći problem.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina

metan, sagorijevanje (motor s unutrašnjiom sagorijevanjem se podrazumijeva), =c02.. tak da je pokriven. (mada jači kao staklenički, isti rezultat na kraju).

no to je samo kao btw, što s konjskom zapregom? :))

7 godina
neaktivan
Moj sledeči če biti električni, kao i prosila 3 u zadnjih 5 godina. Sa zadnjim Leafom sam prevozio od 10.8 lani 72.500 km... Nikad nista jeftinije Nisam vozilo. Prije sam točijo mjesečno 200 do 400€ a sad me auto košta 209€ (BEZ UČEŠČA), servis na vsakih 30.000 km je cca 30€, če starina je NULA, parkiranje uglavnom besplatno. Ja jednostavno nemam novca za star Clio ili Golf... Nemam. Novi Leaf s 8 godina garancije je mnogo jeftiniji od goriva prije. Znači, sad u familiji imamo 3 električna auta. Živim u zgradi i morao sam posebna priključka za punjenje naruciti. Preplatu i energija su mjesečno cca 20€....Zajedno napravimo 8000 km mjesečno (sin, kcerka, žena i ja na 3 auta). Nismo imali niti 500€ ustedeno, zato smo uzeli nove električne aute. 1,3% kamata i bez učešča znači da vozim cca 2 i pol mjeseca kad platim prvu ratu. LEAF 209€, dvosjeda kineskog 79€ i kombi eNV200 270€. Usteda odmah prvi mjesec.

3 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

no to je samo kao btw, što s konjskom zapregom? :))

Ovisi o mašti, sposobnosti i preferenciji promatrača. 

EDIT: Usput koristi izgaranje. Sagorijevanje mi para mozak (profesionalna deformacija, PTSP od faksa,...)

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2017 21:00 (mario.L_hr).
15 godina

gledam post iznad.. i računam ovak.. uzetČU odma osam komada! uštedjet ću duplo i više!

konjsku zapregu umirovit (šarac, TM by marko kraljević.., .. uz ostale karakteristike, ispod repa pucaju gromovi)

edit: ... ah, jedan drawback, morat ću se pomuslimanit, oženit nekoliko žena.. treba netko vozit toliko km.. ili djecu radit .. harem zvuči bolje, zar ne?

edit2: ferovac? .. nije tebi lako :)) .. btw, unutar textova se paralelno koriste obje riječi, izgaranje-sagorijevanje, u raznim radovima.. vjerojatno imaš pravo (ali sigurno imaš pitiespi..)

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2017 21:09 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

edit: ... ah, jedan drawback, morat ću se pomuslimanit, oženit nekoliko žena.. treba netko vozit toliko km.. ili djecu radit .. harem zvuči bolje, zar ne?

Samo se ti ženi a što se tiče djece pa njih će već netko raditi. Ko da je bitno tko je u pitanju.

Što se tiče umirovljenja umirovljenja konjske zaprege tu te je Banderas zahebao. Odi na Zrinjevac vikendom.

EDIT: koji crni FER-ovac. U moje vrijeme pravi muškarci nisu išli na taj fakultet (uz to zvao se ETF). Ja sam dane provodio nešto južnije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2017 21:12 (mario.L_hr).
15 godina

ja mrvu sjevernije, ali to ti je sve isto, statistika-sarma..

ali, ubijamo temu.. a baš mi je cool gornji primjer s (koliko??) 8000km mjesečno... čovjek ima zgtaxi u obitelji :)

thinkbig, ma šta mi je osam žena, dvajst i više (uzet ću neku akciju na crnom jajetu za uvoz iz ukraine..). Očekujem da mi tom računicom ostane čistog, bar 4000€ uštede. Perpetuumobile!  (zapravo idealno vozilo sutrašnjice..).

14 godina
neaktivan

Što će ti automobil ako imaš 20 žena???

15 godina
mario.L_hr kaže...

Što će ti automobil ako imaš 20 žena???

pa kako ih inače uzdržavati? .. imaš tako afrička plemena, koliko krava-toliko žena (jednostavna formula).. ovo je EU pandan te formule (a tad svaki ušteđeni eurić treba).

koliko sam ja ksužio (gornju formulu, uštedu, kilometražu) uz više vozila, moraš imati i vozače (radnu snagu).. djecu je zabranjeno izrabljivati (i meka sam srca).. tak da, žene su odgovor :)

- s druge strane, bez auta imati toliku količinu žena.. jesi li ih ikad vozikao? (znam, pitisepijevac ne vozi ali možda..) :))) zato i trebam te aute i svi hepi (kao HEP).

edit: odustajem... bremzam, dok je vrijeme (tema!)

edit: ipak jedna ilustracija vozila budućnosti.. (pic).

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.9.2017 21:31 (ihush).
14 godina
neaktivan

Mislim, zar nije logičnije imati bus ili kamion???

13 godina
neaktivan
stip3 kaže...

Što ti pokušavaš reči? Kakve pionire? Jesi li svjestan da je elektro motor stariji od Otto motora a električni automobil stariji od automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem?

Fascinantno je koliko ljudi u ovoj temi benzinske i dizel motore naziva starom tehnologijom dok na električne automobile gledaju kao na Star Trek.

Ljudi, nemojte se zavaravati, jedini razlozi za okretanje ka električnom pogonu je malo ekologija a malo više politika. struju svak može proizvesti a naftu mora kupovati.

Današnji benzinski i dizelski automobili su tehnološki puno sofisticiranije naprave od električnih. I potencijal daljnjeg razvoja im je puno veći.

Nazivati Muska nekakvim pionirom ili inovatorom ima pravo samo onaj tko ovdje napiše što je to on izmislio ili prvi ugradio u automobil.

14 godina

Tema je odlična za pravu stručnu raspravu, pa se moram ponovno uključiti , sada vezano na budućnost el.automobila kao malog gradskog (najlogičniji izbor).

Radim u automobliskoj proizvodnoj industriji u tvrtki koja proizvodi komponente pa evo jedne priče o tome.

Kada su Renault i Daimler planirali proizvodnju novog Twinga i Smarta (prije cca 7god.) vidjeli su ga kao prelazak na električno vozilo. Zbog toga je motor završio pozadi a  planirana godišnja proizvodnja u Revozu (SLO) je bila 200.000 benzinaca i 40.000 EV (električnih vozila). S tim da je proizvodnja EV trebala krenuti godinu dana kasnije od benzinaca (2014.)  Mi smo kod EV varijante trebali isporučivati drugačiji sklop hlađenja motora (puhala umjesto klasičnog hladnjaka i propelera) i vanjski plastične  dijelove (odbojnik) sa otvorom za utičnicu.

Kako je završilo? Tek smo ove godine pokrenuli strojeve za montažu (stajali dvije godine pokriveni) i proizveli manje od 1.000 kompleta i to samo za Smart varijantu (u međuvremenu je Renault odustao od svoje).

Dakle, nema nikakve zavjere autoindustrije  jer ona želi samo proizvoditi i prodavati automobile  i na tome zarađivati, a ne gubiti novce. Za mala električna vozila nema kupaca!!!.  Jer ako mali benzinac košta cca 10.000 eur , a njegov e-pandan 30.000 sa svim subvencijama jasno je da kupaca nema.  Osim pokoje općine koja troši gradske (tuđe) novce da pokaže kako je ekološki svjesna, a onda pitkom vodom pere ulice, ne održava javnu rasvjetu i sl. (offtopic , sorry).

Renault je imao rješenje sa izmjenjivom baterijom koja bi se mijenjala u postajama (baterija ne bi bila u cijeni vozila, nego bi se plaćao najam), no i to je tražilo prevelika ulaganja u infrastrukturu.

Iskreno, proizvesti električni auto u odnosu na klasični uopće nije teško, no sve drugo nije rješeno - kako proizvesti količinu el. energije u vrijedonostii goriva, kakoje transportirati u velikim količinama, kako je brzo transferirati u vozilo i gdje je skladištiti.

Musk tek treba naučiti proizvoditi automobile jer ovo nije elektronska industrija koja ne poznaje tako komplesnu velikoserijsku proizvodnju. Montažna linija jednog vozila je duga preko 4 kilometra, a jedno vozillo ima preko 5.000 dijelova. Razvoj jednog modela traje preko 4 godine i na njemu rade desteci tisuća ljudi (uključujući i razvoj kod dobavljača dijelova koji se paralelno odvija). Za ovo treba tradicija (iskustvo) i trebati će vremena dok Musk napravi pouzdano, oku i tijelu ugodno vozilo.

Inače mu želim svu sreću, kao i vozilima sa zamjenskim pogonima.

8 0 hvala 1
16 godina
mr.potter kaže...

Musk tek treba naučiti proizvoditi automobile jer ovo nije elektronska industrija koja ne poznaje tako komplesnu velikoserijsku proizvodnju. Montažna linija jednog vozila je duga preko 4 kilometra, a jedno vozillo ima preko 5.000 dijelova. Razvoj jednog modela traje preko 4 godine i na njemu rade desteci tisuća ljudi (uključujući i razvoj kod dobavljača dijelova koji se paralelno odvija). Za ovo treba tradicija (iskustvo) i trebati će vremena dok Musk napravi pouzdano, oku i tijelu ugodno vozilo.

Inače mu želim svu sreću, kao i vozilima sa zamjenskim pogonima.

Odličan komentar i u tom svjetlu treba promatrati što je i koliko Musk do sada postigao s Teslom, a to je u stvari čudesno puno i čudesno brzo. Musk muljator? Kockar - sigurno i trkač po vrlo tankom ledu, ali motiv nije zgibati s lovom.

13 godina
neaktivan

BMW krece u ofenzivu sa elektroautima, clanak sa faz.net

Zanimljivo je to da je opet Musk spomenut na kraju clanka, kao referenca za e-aute prema kojoj se novinar ravna i prema kojoj usporedjuje BMW.

Mozemo mi sad trubiti i misliti sto god hocemo, ali Musk je definitivno prodrmao auto industriju.

4 0 hvala 0
16 godina
Drago kaže...
PaleRider kaže...

Mislim da je Drago samo ljut što si ne može priuštit el. auto..

Malo ulja na vatru:

Poticaji na proizvodnju fosilnih goriva idu do 5,3 trilijuna $ godišnje (6,5% svjetskog BDP-a!) [1].

Šta će biti kad se to ukine?

[1] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305750X16304867

Kad se to ukine, onda će se dogoditi magija i s litijskom baterijom od 24 kWh (Nissan Leaf) ćeš umjesto 120, moći prijeći 680 kilometara.

Ne, ali troškovi goriva koje si spominjao u članku se mijenjaju.

Btw, novi Leaf ima 40kWh a to je sasvim prihvatljivo i dovoljno za većinu, a još je jeftiniji od ovoga sa 30kWh (ili 24kWh po tvom izračunu?).

Vrlo pristran članak,

Zašto si "zaboravio" spomenuti troškove servisiranja koji su vrlo bitan dio računice? Jer tu ne postoji nikakav + za benzince?

16 godina
neaktivan
Musk treba naučiti proizvoditi automobile? Koliko vidim ljudi stoje u redu da ih kupe od njega, a u drugom redu stoje oni koji mu žele dati novac za investiranje.

Iz priče bi se dalo naslutiti da su Renault i Daimler oni koji trebaju štošta naučiti.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice