Zato ja moram čekat Kindle pošiljku do sredine prvog mjeseca :-(
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebao si kupiti sredinom 10-og mjeseca kao ja :-P
Stigao je za 3 dana doma.
... ili naruciti DX verziju, kod nje nema tako dugog cekanja. Narucio prije 2 tjedna, od narudzbe pa do mojih vratiju 48 sati i 3 minute :)
već neko vrijeme razmišljam o dx verziji, pa podjeli malo iskustava.
Jesi li morao platiti carinu. Kako PDF izgledaju i sl. Koliko se ekrena brzo osvježava tj da li se pdf može prelistat na brzinu. Da li je nedostatak WI-fi veliki hendikep.
već neko vrijeme razmišljam o dx verziji, pa podjeli malo iskustava.
Jesi li morao platiti carinu. Kako PDF izgledaju i sl. Koliko se ekrena brzo osvježava tj da li se pdf može prelistat na brzinu. Da li je nedostatak WI-fi veliki hendikep.
Carinu sam morao platiti, naravno, s time da carinu ne placas sam, nego ti Amazon ocekivani iznos carine uracuna u konacnu cijenu i preuzme na sebe placanje carine, tako da ti ne moras nista po tom pitanju raditi.
PDF-ovi, barem ovi koje ja imam (vecinom IT literatura) izgledaju super. Kindle sam "otpili" margine tako da u pravilu neces imati problema sa citanjem. Do sada sam naletio samo na jedan PDF koji nije prikazan kako treba, odn. iz nekog razloga desna margina je previse odsjecena tako da na desnoj strani fale zadnja 2-3 slova. Kod PDF-ova je odlucujuce kako je isti formatiran -- ako netko formatira PDF na A4 sa fontom 8 i marginom 0,5 cm, vrlo vjerojatno ce ti biti tesko citati. Pan and zoom funkcionira, ali mislim da bi poludio da tako moram procitati knjigu od parsto strana. Ali kao sto rekoh, do sada sam naletio samo na jedan PDF kojeg nisam mogao citati bez problema.
Za prebacivanje stranice mu treba ca. 0,2-0,3 sekundi, subjektivno. U svakom slucaju to ne utjece na citanje i brze je nego sto bi ti mogao rucno promijeniti stranicu na papirnatoj knjizi. Wi-fi meni ne treba, 3g radi sasvim dobro, za sve ostalo tu je USB kabel.
Sve u svemu ja sam prezadovoljan. Imam jos jedan 6'' citac i DX je u usporedbi s njime neusporedivo bolji, pogotovo kad su u pitanju tehnicki tekstovi sa puno tablica, source code-a i sl. Za text-only knjige su oba Ok, 6'' je manji i laksi, ali moras cesce mijenjati stranicu.
Inace baterija na DX-u mi traje vise od tjedan dana sa iskljucenim 3g-om. Kupovina preko Amazona takodjer funkcionira besprijekorno i knjige automatski budu poslane na DX unutar nekoliko sekundi od kupovine. Novi Perl ekran je osjetno kontrastniji i ima krace vrijeme osvjezavanja.
Nedostatak Kindla je sto cita samo Amazonov format, PDF i txt, ali pomocu KindleGen-a ili calibre-a mozes skoro sve formate konvertirati na .mobi tako da to u praksi nije problem (osim ako je izvornik zasticen DRM-om).
Eto, pitaj ako te jos sto zanima.
Hvala na brzom i iscrpnom odgovoru. U međuvremenu sam našao jedan jako kvalitetan korisnički opis na amazonu:
Nažalost Pdf dokumentacija koju ja koristim je svakakvih formata, a osoba koja je pisala povezanu recenziju namjeravao je koristiti DX upravo u svrhu u koju sam ga ja namjeravao kupiti.
Tako nažalost ga ja neću kupiti.
Da sumiram svi koji su mislili uzeti DX u svrhu čitanja velikih količina pdf dokumenta pogotovo tehničke dokumentacije obavezno pročitati recenziju u linku.
Iako RobertS je pohvalio čitanje PDF dokumentaciju koju ja primam dolazi u raznolikim formatima(od A3 do A5 i razno razne nestandardne formate posebno od amerikanaca).
P.S. Kad bi ovako brze i isrcpne odgovore dobivao od dobaljača niko sretniji od mene
Carinu sam morao platiti, naravno, s time da carinu ne placas sam, nego ti Amazon ocekivani iznos carine uracuna u konacnu cijenu i preuzme na sebe placanje carine, tako da ti ne moras nista po tom pitanju raditi.
Jesi li ti bas siguran u to o cemu pricas?
Mislim da si to sanjao.
Carina se placa na vrijednost posiljke, nitko tu nista ne falsificira.
Jedino ako Amazon snizi cijenu u startu, ali to nije odgovor na njegovo pitanje jer ce on opet platiti carinu.
Jesi li ti bas siguran u to o cemu pricas?
Mislim da si to sanjao.
Carina se placa na vrijednost posiljke, nitko tu nista ne falsificira.
Jedino ako Amazon snizi cijenu u startu, ali to nije odgovor na njegovo pitanje jer ce on opet platiti carinu.
Kakvo falsificiranje, o cemu ti? Amazonu prilikom narudzbe das i novce za carinu/porez tako da oni odn. njihov spediter to obave za tebe. Koji dio ti nije jasan?
Kakvo falsificiranje, o cemu ti? Amazonu prilikom narudzbe das i novce za carinu/porez tako da oni odn. njihov spediter to obave za tebe. Koji dio ti nije jasan?
Krivo sam te skuzio jer si malo pomijesao Amazon/spediter i to. Narucujem s Amazona godinama, i narucio sam kindle isto tako.
Nikakvu carinu nisam Amazonu placao, niti je spediter (Overseas) bilo sto meni besplatno napravio. Carinu sam platio ebankingom direktno spediteru. Cak sam i usluge speditera platio 150kn.
Evo, sad sam otisao na Amazon napraviti narudzbu, pa nigdje ne vidim da mozes ukljuciti carinu u naplatu. Barem ne na americkom siteu.
Ajde to malo objasni, jer me zivo zanima kako to Amazon obracunava cijenu carine.
Krivo sam te skuzio jer si malo pomijesao Amazon/spediter i to. Narucujem s Amazona godinama, i narucio sam kindle isto tako.
Nikakvu carinu nisam Amazonu placao, niti je spediter (Overseas) bilo sto meni besplatno napravio. Carinu sam platio ebankingom direktno spediteru. Cak sam i usluge speditera platio 150kn.
Evo, sad sam otisao na Amazon napraviti narudzbu, pa nigdje ne vidim da mozes ukljuciti carinu u naplatu. Barem ne na americkom siteu.
Ajde to malo objasni, jer me zivo zanima kako to Amazon obracunava cijenu carine.
Zivim u DE, Amazon mi je prilikom checkouta dodao nekih 60ak eura ocekivanih carinskih troskova (procijena na temelju dnevnog tecaja eura i poznatih carinskih stopa u EU). 3-4 dana nakon Kindla dobio sam postu od UPSa sa carinskim obracunom i porukom da ne trebam nista dodatno platiti. I to je to. Obzirom da je stranica na amazon.com za medjunarodne narudzbe ista za sve zemlje mislio sam da tako rade i za HR.
Zivim u DE, Amazon mi je prilikom checkouta dodao nekih 60ak eura ocekivanih carinskih troskova (procijena na temelju dnevnog tecaja eura i poznatih carinskih stopa u EU). 3-4 dana nakon Kindla dobio sam postu od UPSa sa carinskim obracunom i porukom da ne trebam nista dodatno platiti. I to je to. Obzirom da je stranica na amazon.com za medjunarodne narudzbe ista za sve zemlje mislio sam da tako rade i za HR.
Joj daj mogao si reci prije postanja prvoga posta gdje zivis. Mi zivimo u banana državi kao što se sa vijesti može vidjeti i mi kada naručimo ako smo uopće dovoljno sretni da nam hoče i isporučiti oderu nas kao majmune na carini , +špediterski troškovi . Tako da nemoj EU miješat sa HR. Još malo pa češ reći da "kako to misliš nije moguče dignut novce sa PayPalla koji prebacis na bankovni račun, pa ja mogu , ali ja živim u DE. Kaj Vi nemožete?"
Joj daj mogao si reci prije postanja prvoga posta gdje zivis. Mi zivimo u banana državi kao što se sa vijesti može vidjeti i mi kada naručimo ako smo uopće dovoljno sretni da nam hoče i isporučiti oderu nas kao majmune na carini , +špediterski troškovi . Tako da nemoj EU miješat sa HR. Još malo pa češ reći da "kako to misliš nije moguče dignut novce sa PayPalla koji prebacis na bankovni račun, pa ja mogu , ali ja živim u DE. Kaj Vi nemožete?"
Kao sto rekoh, stranica za narucivanje za sve zemlje osim USA je ista tako da sam pretpostavljao i da je check-out postupak isti. Inace, carinu, PDV i spediterske troskove (UPS) morao sam i ja platiti, tj. to je u tih 60ak eura sto Amazon automatski zaracuna prilikom check-outa, tako da ne vidim u cemu je razlika u postupku izmedju DE i HR.
Sad svi bar znamo da neka razlika ipak postoji.
Sad svi bar znamo da neka razlika ipak postoji.
Pa vjerojatno je jedina bitna razlika sto u HR dadzbine moras platiti sam naknadno, dok za EU Amazon (odn. UPS) to radi za tebe u sklopu narudzbe. U biti tako je na pocetku prodaje bilo i ovdje, kasnije su to pojednostavili kako bi ubrzali isporuku i smanjili papirologiju za krajnjeg kupca. Amazon ne zaradjuje na Kindle-ovima nego na knjigama, tako da im je u cilju da sto brze i jednostavnije dobijes uredjaj i pocnes ostavljati novce na book store-u.
Treba napomenuti da ta ubrzana procedura koliko ja znam vrijedi samo za Kindle, za ostale stvari je sve po starom, dakle kupac placa carinu i PDV po primitku posiljke (barem je tako bilo kad sam narucio neku odjecu preko amazon.com-a).