Idemo to malo pojednostaviti. Upotrijebiti cu, ovdje vise puta upotrebljavanu auto analogiju, iako ju ni sam previse ne volim. Ipak ovoga puta mislim da je dovoljno usporedivo da se moze povuci nekakva paralela.
Kako bi ste se osjecali da kupite novi auto i da iz njega ne mozete izvaditi tvornicki ugradjeni auto radio? Mjesto za drugi autoradio postoji ali se nalazi kod suvozacevih vrata i puno duze vam treba za upaliti ga, promjeniti radio stanicu ili CD-e.
Nekima ce biti dovoljan i originalni autoradio, ali nekima nece i zato treba ostaviti mogucnost izbora. EU ima snagu i polozaj da odredjuje sto ce se prodavati na njenom trzistu i onaj tko zeli prodavati u EU ima postivati pravila koja su na snazi.
Gluposti. Dal si ti vidio auto koji se isporucuje bez auto radija? Ili auto koji se isporucuje s tri komada? Dobijes jedan radio, ak ti ne pase mijenjas ga.
Ali dosta analogija: I Ubuntu, i Mac OS dolaze s jednim browserom, pa ak ti ne pase instaliras drugi. No njih niko ne tuzi jer nemaju tako veliki udio na trzistu. To su po meni licemjerje i dvostruki standardi sa strane EU.