Čudno. Još se nitko nije posvadio sa tobom od XP-jaša.
Da naravno isto mislim da XP i osmica nemaju što raditi u istoj rečenici.
Čudno. Još se nitko nije posvadio sa tobom od XP-jaša.
Da naravno isto mislim da XP i osmica nemaju što raditi u istoj rečenici.
on prica s vezom ,a ti pricas bez veze u tome je razlika :)
Ali isto mislimo.
I ti meni pišeš bez veze da ti je na novom kompu radio bolje XP od osmice što je laž ali nema veze idemo dalje. :p
Nedaj se Oldy... :-)
Btw, xp mi je bio odlican godinama, pa mi je sedmica bila odlična godinama, a sad mi je 8.1 odličan i kao kucni korisnik nevidim nijedan razlog zašto bi mi danas bio bolji xp ili sedmica od 8.1 .... Sav hardver odma prepozna, instalira i nadogradjuje kroz win update.. Modern aplikacije koje koristim, skype,viber,karte, prognoza,sve se same nadogradjuju... I kako neko gore reče, os brine o održavanju,nadogradnjama, defragmentaciji, sigurnosti, a ja se mogu posvetiti radu u libreofficeu, skypeu, ie... I cini mi se da su ovo dosad najsigurniji windowsi, i da u 8.1 korisnik redovni nema potrebe puno gubiti vrijeme na sam OS.
Ali isto mislimo.
I ti meni pišeš bez veze da ti je na novom kompu radio bolje XP od osmice što je laž ali nema veze idemo dalje. :p
pa kak je laz
na win8 mi je smetao Metro u radu ,a na jednom programu (AVSPMOD) mi nije radila drag n drop funkcija ,a na win7 i xp radi bez greske :)
kaj mi je izuzetno bitno jer mi skrati dosta vremena :)
Mislim da je to do programa ne do OS-a valjda su se do sada sjetili dati podršku.
Iskreno ja sve i da hoću na XP nemam službenu podršku drivera ispod sedmice... Možda bi se nakopao drivera i našao a možda bi i sve sterao u krasni....
Ma daj ajde, nemoj pametovati...Win 8 promasaj godine? Kakav si onda tek ti promasaj?
Napisao sam IMO, znači da je to moje mišljenje i smatram da je promašaj. Nije to nikakvo pametovanje, već činjenica. Ak ti se ne sviđa, onda i ti koristi OS za curice...možda ti dobro stoji
Na taj video će ti dati odgovor kamen1 kada pogleda.
Sve u svemu mi se čini da je XP ispao OS za curice ovaj puta. :)
A sa druge strane svima koji su i dalje na XP mi se čini logičnije da odu na osmicu(na 8.1 ako hardware podržava)
Nego na sedmicu danas. Zašto? Pa zbog aera recimo i XP i osmica su bez aera pa mi se čine i u praksi sličniji. :)
Jedini test koji je imalo relevantan bi bio onaj s Photoshopom. Čak i nije tolika razlika kod otvaranja datoteke koliko kod učitavanja samog photoshopa u memoriju, mota mi se nešto po glavi zašto bi tu Win 8 bio brži ali to ću zadržati za sebe.
Instalacija i boot vrijeme su gluposti, koliko često instaliraš i bootaš sustav (jednom, dvaput dnevno? jednom u par dana?). PDF test, iako malo u korist WinXP je bezveze jer će svatko normalan koristiti alternativu Acrobatu koji je bloatani krmak, a alternativni preglednici su *stvarno* brzi. Isto tako i IE test, jasno mi je što je autor pokušavao reći s time, ali svatko sa imalo soli u glavi će koristiti nešto modernije od IE 8, pa čak i na WinXP.
U zadnjem testu su relativno izjednačeni osim u 2D grafici gdje Win 8 ima jako veliku prednost, to bi bilo zbog Direct2D API-ja. No moram primijetiti da je brzina iscrtavanja 2D grafike praktički riješen problem već dugo, dugo, tako da nisam baš siguran je li ovo neka opipljiva prednost.
A sa druge strane svima koji su i dalje na XP mi se čini logičnije da odu na osmicu(na 8.1 ako hardware podržava)
Nego na sedmicu danas. Zašto? Pa zbog aera recimo i XP i osmica su bez aera pa mi se čine i u praksi sličniji. :)
ROFL nista drugo Fasnik je u Samoboru ,ali niti tamo nema ovakvih gluposti
AERO windows 7 ima ,a windows 8 nema i zato je windows 8 slicniji XP-u
teske droge reko bi Bare :D
postajete smijesni sa tim stavom: ko se moze naviknuti na ono itd...
za ljude koji su koliko toliko u kompjuterima totalno ste rigidni i zatucani da izvinete.
win 3.11 je savreseno radio kome treba novi??
kad sm vec kod toga MSDOS je bio perfekcija nikada se nije rusio, kome treba mis i ostale fancy djidja midje.
nemojte vise lupeatti ili prihvatite da se industrija mijenja i napreduje ili se zakompajte u sstemima ihardveru starim 10 godina neka vas gazi vrijeme.
sad ste isti kao oni likovi sa konjima kad su idjeli auto.. kome treba to sokodjalo moj konje je bolji i brzi itd...
realno i objektivno win 8 je najbolje sto su uradili u zadnjih ihahaj godina. nemojte svoju nemogucnost prilagodjavanja i grcevito hvatanje za ono sto vec poznajete pravdati tako sto napadate sistem.
daleko je bolji i stabilniji i brzi od svega. da ne pricam o podrsci za sve novije hardwere. stavi ssd u xp..... hoces malo morgen.
samo vi ostajte na mrtvom OSu, sutra ce vam crknuti taj stampac koji drljate vec godinama, kupite novia drajvera nigdje. prekosutra web cam, itd... i sta onda.
na kraju krajeva i ta kanta od compa stara 10 godina ima odredjen radni vijek kad cikne.. da vidim da stavis najnoviji hardwer i sistem koji nema sanse to da gura.
smijesno
Tko si ti molim te lijepo, da nekoga nazivas zatucanim itd?
Ne koristim XP, koristim Win7 te takoder nemam nista protiv onih koji koriste Win8 (imaju svoje razloge za to) ali kada vidim da netko nekoga naziva zatucanim samo zato sto jos uvijek koristi WinXP, dode mi da ga posamaram samo tako. BTW neki geekovi u pravom smislu te rijeci jos uvijek prckaju po prastarim sistemima (racunala, konzole i drugo).
Osobno, na Androidu sam promijenio hrpu romova, na racunalu razne Linux distribucije i samo zato sto nemam odnosno sto ne zelim Win 8 sam mozda prema tvojim kriterijima zatucan? Je*** te generaliziranje (sto je siguno pokazatelj manjka inteligencije). Da kojim slucajom koristis emulatore, neke posebne aplikacije itd znao bi zasto ljudi jos uvijek ostaju na npr. Win 7. Zanimljivo je sto spominjes nekakve printere, a istovremeno ne znas ili totalno ignoriras cinjenicu da neki printeri, web kamere i sl. uopce nemaju drivere za Vistu/7/8 lol
Odgovori, sto to imas na Win8, a nemas na Win7? Koliko znam, jos uvijek sve igre/aplikacije rade na jednom i drugom os-u, na Win 7 cak neki emulatori ili aplikacije opcenito jos uvijek rade bolje (to ne kazu sami korisnici vec autori tih istih aplikacija itd).
- familiar desktop - ?
- works with mouse and kbd. - stvarno napredno
- works with word.. ex.. and out.. feature sa početka devedesetih SADA KREĆU PREDNOSTI
- built for touch.. - nebitno za desktop
- apps from w. store - vrlo bitno za učinkovitost
- mail, people..opet apps - nepoznam korisnike bez toga, ali ako želite builtin feature?
- keep your settings.. kupite puno w8 ako želite ovo
- bing smart search - google majka
- start screen sa live updateom - imam na xp-u kao startup aplikaciju
- faster startup times - priznajem, ali samo za nove mašine - znači opet no go
Još će puno vode proći za pobrisat XP
11 | slažem se |
---|---|
1 | možda |
7 | ne slažem se |
ROFL nista drugo Fasnik je u Samoboru ,ali niti tamo nema ovakvih gluposti
AERO windows 7 ima ,a windows 8 nema i zato je windows 8 slicniji XP-u
teske droge reko bi Bare :D
Pa ti očito slušaš bareta ja ne. On i je drogeraš.
Sličniji je izgledom 8.1 bez aera kao sedmica XP-u i na taskaru i na prozorima a ti sada vrijeđaj koliko hoćeš.
Ja sam prestar da me fascinira aero bilo pa prošlo idemo dalje. :p
Ja sam prestar da me fascinira aero bilo pa prošlo idemo dalje. :p
Ti si prestar da te fascinira bilo što . Osim za visit dva dana na temi koja je ionako zbir subjektivnih mišljenja (čitaj: mlačenje prazne slame) i lagano pljuckat po nećemu što si donedavno koristio,a veličat nešto što ćeš pljuckat kad izađe devetka.
Ovo vrijedi i za ostale, skupa sa mnom. Nitko ovdje nije u pravu jer su subjektivni stavovi u igri, a da smo davno trebali napustit ovu temu, to se podrazumijevalo još jučer. Koristite tko što voli ali microsoft nije, niti ne smije biti subjekt prepirke...nije toga vrijedan. Nikad niije niti bio. Niti sa jednom svojom inačicom OS-a.
I,da, još nešto: microsoftov OS koristim isključivo, ruku na srce, zbog igrica. Za sve ostalo postoje alternative, ako ne i bolja rješenja ;)
A čuj mogu drugi pljuvati po osmici to je onda normalno njihovo mišljenje.
A kada netko napiše da je osmica bolja i popljuje XP onda je on lud i na drogama.
Ma daj pusti priče. Da naravno da ću ići na slijedeće Windowse neću se valjda vraćati na danas šljam od XP valjda. :p
I sa kime sa ja uopće prepirem? Sa personom koja je mjesec dana na forumu a prvi komp je imala u eri hoću internet. Ako. Bajno. :p
Meni osobno je suludo sve ovo što čitam ... na informatici se uči o win 7 ... čini mi se da je netko gadno zajebo u toj nastavi informatike.
I,da, još nešto: microsoftov OS koristim isključivo, ruku na srce, zbog igrica. Za sve ostalo postoje alternative, ako ne i bolja rješenja ;)
i za igrice postoje alternative, još i bolje, izlazak vani
Meni osobno je suludo sve ovo što čitam ... na informatici se uči o win 7 ... čini mi se da je netko gadno zajebo u toj nastavi informatike.
care to explain? ili ne razlikujes informatiku i racunalstvo? ili mislis da su u osnovnoj i srednjoj dica mali genijalci? iznenadia bi se, i to gadno...
Da je win 8 bolji od XP-a, ne bih se slozio. Godinama koristim windowse, od verzije 3.1 i sa svakom novom verzijom sam se snalazio dok osmica nije izasla. Totalno su usrali strukturu, menije, start izbornik itd ... Ne kazem da je os kao takav nestabilan ili spor - daleko od toga - sve leti - ako uspijete pokrenuti ono sto ste htjeli ...
XP je zastario ali mi je bolno poznata cinjenica da hrpa softwarea nema podrsku za ista jece od XP-a. Cak ni compatibility mod u win7 ne pomaze u puno situacija i zato XP u nekim slucajevima ostaje kao jedini moguci izbor.
Ok, da je MS tu podvukao crtu i rekao no frx - ali zakrpa vise nema ... jos bi i bilo ok, Ali ne - oni sada pljuju po jednom od najboljih OS-ova ikada ... to mi je malo glupo.
Naravno da je SSD brzi, manji, bolji, ucinkovitiji od 750Mb starog quantum trailblazer ide HDD-a, ali ima jos par racunala gdje je taj disk nezamjenjiv i samo on moze u njima raditi.
Dakle usporedba je glupa, korisnici ce prijeci na novo kada budu htjeli/mogli prijeci i mir.
U slici ispod stavljam moj osobni osvrt na "napredne" znacajke windowsa 8.
Instalacija i boot vrijeme su gluposti, koliko često instaliraš i bootaš sustav (jednom, dvaput dnevno? jednom u par dana?).
Za rad sa virtualkama vrijeme je vrlo vrlo bitno. I za servere vrijeme boot-a i update-a je vrlo važno. Optimizacija boot-a pa čak i mogućnost izmjene boot config datoteka može ubrzati podizanje sustava ovisno o namjeni. Pa sad objasni zašto je boot glupost.
Za rad sa virtualkama vrijeme je vrlo vrlo bitno. I za servere vrijeme boot-a i update-a je vrlo važno. Optimizacija boot-a pa čak i mogućnost izmjene boot config datoteka može ubrzati podizanje sustava ovisno o namjeni. Pa sad objasni zašto je boot glupost.
Zato jer u 13 godina kućnog korištenja računala nikad nisam pokrenuo virtualnu mašinu, nikad nisam pokrenuo server, dok se često dogodi da laptop radi danima, jednom nije bio ugašen skoro mjesec dana.
Laptop je kupljen 6. 9. 2010. od tada nisam imao niti jedan BSOD, jednom je Energy Managment softver prekinuo sa radom, i sada imam probleme koje uzrokuje ARMA 2 igra. Ugašen sve skupa u tih 3 i pol goidne nije bio vjerojatno ni dva puna dana.
Valjda pričamo o kućnim korisnicima?
Za profesionalce ne treba trošiti riječi jer ako ti alat nešto zahtjeva, osobna preferncija tu nema mjesta i rasprava o tome je gubljenje vremena. Na kraju krajeva, čak i kod kućnih korisnika radi se o njihovoj odluci, dok je pomalo naivno očekivati da će, pored tri aktualna OS-a, ikoja firma trošiti resurse na 10+ godina stari OS.
Neke stvari se mjenjaju, nemaju ni u auto-salonima vječno dijelove za sve modele izašle iz tvornice.
Instalacija i boot vrijeme su gluposti, koliko često instaliraš i bootaš sustav (jednom, dvaput dnevno? jednom u par dana?).
Nije toliko bitno, dapače. Današnji serveri se bootaju enormno dugo, ali nitko se radi toga ne nervira, kao što ni ne pokušava posebno raditi na ubrzavanju tog procesa.
Da je win 8 bolji od XP-a, ne bih se slozio. Godinama koristim windowse, od verzije 3.1 i sa svakom novom verzijom sam se snalazio dok osmica nije izasla. Totalno su usrali strukturu, menije, start izbornik itd ... Ne kazem da je os kao takav nestabilan ili spor - daleko od toga - sve leti - ako uspijete pokrenuti ono sto ste htjeli ...
XP je zastario ali mi je bolno poznata cinjenica da hrpa softwarea nema podrsku za ista jece od XP-a. Cak ni compatibility mod u win7 ne pomaze u puno situacija i zato XP u nekim slucajevima ostaje kao jedini moguci izbor.
Ok, da je MS tu podvukao crtu i rekao no frx - ali zakrpa vise nema ... jos bi i bilo ok, Ali ne - oni sada pljuju po jednom od najboljih OS-ova ikada ... to mi je malo glupo.
Naravno da je SSD brzi, manji, bolji, ucinkovitiji od 750Mb starog quantum trailblazer ide HDD-a, ali ima jos par racunala gdje je taj disk nezamjenjiv i samo on moze u njima raditi.
Dakle usporedba je glupa, korisnici ce prijeci na novo kada budu htjeli/mogli prijeci i mir.
U slici ispod stavljam moj osobni osvrt na "napredne" znacajke windowsa 8.
Ovaj boot time meni ne znaci bas nesto s obzirom da mi se windows 7 izuzetno brzo boot-a
evo moj video :
Nije toliko bitno, dapače. Današnji serveri se bootaju enormno dugo, ali nitko se radi toga ne nervira, kao što ni ne pokušava posebno raditi na ubrzavanju tog procesa.
Ovisi kakve servere imaš. Ako su virtualizirani trebalo bi to puno brže ići. Kod mene u firmi SQL server od trenutka kada krene restart do ponovnog pokretanja puknu 4 pinga. Naravno riječ je o virtualki i FC storageu neke strednje kategorije.
Ovisi kakve servere imaš. Ako su virtualizirani trebalo bi to puno brže ići. Kod mene u firmi SQL server od trenutka kada krene restart do ponovnog pokretanja puknu 4 pinga. Naravno riječ je o virtualki i FC storageu neke strednje kategorije.
Nema šanse da se toliko kratko boota, da ne pričaš o migraciji s hosta na host?
Ne. Stavim restart i pustim ping. Kada on pogasi servise i krene u restart puknu 4 pinga. Cijeli restart možda minutu traje. Baš ću mijeriti vrijeme sljedeći puta da vidim točno. Znam da sam ostao iznenađen kada sam prvi puta restartao. Najavio sam prekid od 5-10 min, a ono za minutu gotovo.
Ne. Stavim restart i pustim ping. Kada on pogasi servise i krene u restart puknu 4 pinga. Cijeli restart možda minutu traje. Baš ću mijeriti vrijeme sljedeći puta da vidim točno. Znam da sam ostao iznenađen kada sam prvi puta restartao. Najavio sam prekid od 5-10 min, a ono za minutu gotovo.
Četiri pinga za minutu?
Na stranu koliko mu treba za dići sve servise u cijelosti. Naravno da je virtuala zbog same osnove neusporedivo brža no minuta je puno.
Četiri pinga za minutu?
Na stranu koliko mu treba za dići sve servise u cijelosti. Naravno da je virtuala zbog same osnove neusporedivo brža no minuta je puno.
Kada lupiš restart pingovi još idu neko vrijeme dok se sve ne pogasi. Onda 4 ne prođu i nakon toga opet krenu, možda sam se krivo izrazio. Znači cijeli proces traje oko minutu, ajde minutu i pol, ali evo budem baš izmjerio vrijeme sljedeći puta. Od klika na restart do trenutako kada se mogu ulogirati.