Južna Koreja do 2020. prelazi na otvoreni kod

poruka: 55
|
čitano: 5.026
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Južna Koreja do 2020. prelazi na otvoreni kod".
16 godina
neaktivan
Re: Južna Koreja do 2020. prelazi na otvoreni kod
RobertS kaže...
user2013 kaže...

Neka se posluže primjerom i iskustvom Münchena.

Ne bi im to bilo baš pametno, Minhen migrira avo već desetu godinu, projekt su umjetno proglasili završenim zbog nedavnih izbora za gradonačelnika, iako groupware nemaju ni dan danas (tj. upravo počinje programiranje/prilagođavanje nečeg što će nekad postati groupware), 60% ih još uvijek redovno koristi virtualne Windowse i Office jer bez toga u realnom svijetu ne ide, budžet i rokove su probili - ono što se zna - barem za 300%, korisnici su frustrirani, pola software-a neophodnog za rad u upavi nedostaje i puževim korakom se za ogromne novce jedan po jedan preprogramiravaju za Limux, ono što je prebačeno ne radi kako treba i puno je grešaka, verzija Ubuntua na kojoj se bazira Limux izlazi iz supporta nagodinu i zapravo bi tek završenu migraciju već trebalo ponoviti itd. Sve to je potaknulo kandidatkinju za gradonačelnika iz stranke Zelenih - inače najtvrdokornijih pobornika otvorenog software-a i jedni od inicijatora ovog kaosa - da nedavno otvoreno pozove da se projekt zaustavi, da se priznaju greške i iznesu stvarni troškovi i da se prestane u ime kvazipolitičkog oportunizma doslovce spaljivati porezni novac građana Minhena (1). Ispravno je rekla da bi takav projekt u realnoj ekonomiji već odavno bio zaustavljen i da u Minhenu preživljava samo zato jer se financira poreznim novcem koji pada s neba i jer se skrivaju pravi troškovi. Ubrzo su je ušutkali i prisilili da kaže kako tobože "nije baš tako mislila", ali izjava je izašla u novinama i itekako odjeknula. Inače, sličan populistički eksperiment su Njemci već napravili na državnoj razini gdje su pokušali ministarstva prebaciti na Linux, ali su 2011 zbog silnih problema, troškova i protesta zaposlenika sve klijente potiho vratili na Windows 7, a na Linuxu su ostali samo serveri (2). Slično je prošao i eksperiment u jednom od švicarskih kantona, tamo im je isto trebalo 9 godina da shvate (3).

Jednom sam napisao i još uvije stojim iza toga: Linux na desktopu je najduži, najskuplji i najbolniji put od Windowsa prema Windowsima. Znam da će me sad opet sljedbenici open crkve popljuvati, ali Bože moj, istina uvijek boli. Zbogom i puno sreće Koreancima pri povratku na Windowse 10 tamo negdje 2020.

(1) Kandidat za gradonačelnika Nallinger: Limux troši vrijeme, novac i živce

(2) Državna uprava se vraća na Windows

(3) Švicarski kanton se vraća na Windowse

RobertS kaže...
duhonja kaže...
peroko kaže...

100 milijuna naspram 10 milijardi {#}

da i ...Isto tako mozemo reci da od 7 milijardi judi ,svega nekoliko desetaka milijuna,ako i toliko  vozi Mercedes..Jel to znaci da je Merc los?'

Ne, za razliku od Mercedesa kojeg većina ljudi želi, ali im je preskup i ne mogu si ga priuštiti, Linux je besplatan i dostupan baš svima, ali ga unatoč tome nitko ne želi, nego svi i dalje koriste plaćeni software. Linux na desktopu je za sve praktične primjene mrtav, nakon dvadeset godina postojanja i pompoznog najavljivanja skore smrti Windowsa, danas ga iz uglavnom ideoloških i "pod svaku cijenu želim biti poseban" razloga svojevoljno još koristi tek šačica mazohista s viškom vremena kojima je računalo i bavljenje istim svrha samo sebi. Koliko para, toliko muzike, uvjek bilo, uvjek će biti.

RobertS kaže...
mario.L_hr kaže...

Slutim promjenu u MS-ovoj politici podrške za značajne klijente.

Veliki sustavi su tromi sustavi i nije baš tako lako mijenjati softver a bogme ni hardver. Na stranu to što se za takvu stvar treba iskrcati lova za licence (novog softvera i hardvera) ne treba zaboraviti i troškove implementacije novog softvera te sva prethodna testiranja i ispitivanja svih mogućih opcija i varijanti koje se mogu desiti.

Microsoft podržava sav svoj software 10 godina besplatno, a nakon toga i dalje za novac. Otvoreni svijet komercijalno i profesionalno ne podržava uglavnom baš ništa, a ono što iznimno podržavaju, podržavaju na maksimalno pet godina (Ubuntu LTS), odn. tri godine za posebne verzije LOa (Collabora). Ako netko nešto treba mijenjati, to sigurno nije Microsoft, nego foss komuna, te prije svega korporacije koje imaju za nove aute i mobitele svake tri godine, milijarde za managere, konzultante, team building evente i marketinške agencije koje im svake godine nanovo osmišljavaju "mission statemente", ali odjednom eto "nemaju" za novi software jednom u deset godina.

Ala , hrpe budalaština napisanih , svašta {#}.

Pa svaka skoro da je rečenica neistinita i nekako informatički sasvim početnički koncipirana.

Ovo s primjerom Office-a je kriminalno -> pa moja žena profesionalni prevoditelj koji ima pojma o svijetu računala kao i ja o kineskom pismu nakon par dana je radila na linux-alatima najnormalnije i bez pitanja jer su alati zapravo indentični a ovdje se navode neke silne godine prilagodbe. Pa nije to baš slanje rakete u svemir {#}

moje aplikacije na play-u : https://play.google.com/store/search?q=nik02droid
16 godina
nik_02 kaže...
..

Ala , hrpe budalaština napisanih , svašta {#}.

Pa svaka skoro da je rečenica neistinita i nekako informatički sasvim početnički koncipirana.

Ovo s primjerom Office-a je kriminalno -> pa moja žena profesionalni prevoditelj koji ima pojma o svijetu računala kao i ja o kineskom pismu nakon par dana je radila na linux-alatima najnormalnije i bez pitanja jer su alati zapravo indentični a ovdje se navode neke silne godine prilagodbe. Pa nije to baš slanje rakete u svemir {#}

- umjesto budalaština daj argumente.

btw, možda je slanje rakete, ali ne vidim kako bi to bilo povezano s poslom koji radi tvoja žena, državna uprava ili NASA,. osim preko nekih (linux) servera koji za ispomoć imaju i jednog winAD.

RobertS je gore dao linkove, 'Minken' itd. To su legitimni argumenti, jedan od argumenata koji se koriste ZA prelazak na linux zbog uštede i sl. što izgleda nakon x-godina ipak nije tako.. Tvoj argument je žena?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Baš to, nije to SF, većina uredskih poslova zahtjeva pisanje dopisa i kreiranje nekih tablica i prezentacija. Na tisuću korisnika mi smo se napatili sa migracijom na W7 koja još uvijek traje i neprestano nas zovu radi "problema" tj. novog sučelja. Znači, nije problem u nečem drugom (LibreOffice ili xyz) već u tome što će neki mudronja/šefonja/seronja reć da je Linux sranje i to proširit okolo i svi će kao kokice govoriti da ne valja da ne može pronaći ni osnovne funkcije. No, kada taj šefonja u tisućama plati za XYZ, onda nema komentara na te probleme i sve pet. To je moje dugogodišnje iskustvo. Što se tiče problema drivera, ha, kad bi se više njih udružilo i potrošilo silne novce na razvoj linux-a i drivera umjesto na licence Linux bi procvjetao, no bolje je dati milijune na peglanje nestabilnih Win i minorne vizualne izmjene. Budimo realni Win nije donio ništa "revolucionarno" osim malo bolje stabilnosti (još uvijek rješavamo BSOD-ove) i izvrsne driver podrške (zbog toga je manje BSOD-a) što je naravno poslovnim korisnicima najbitnije, a naplaćuje se kao da su iskodirali sve iznova. Ali eto tako to funkcionira, hvališ konja kojeg imaš i kojeg si platio jer te sram priznati (a i ne bi koji $ strpao u đep) da susjed radi jednako dobro na poklonjenom konju.

RobertS je gore dao linkove

Linkovi su znači argumenti? Uz današnje "novinarstvo" i "istraživanje" i jednostrane činjenice koje napiše xyz... Ne znam

http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 9:51 (zbuzanic).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
zbuzanic kaže...

..Što se tiče problema drivera, ha, kad bi se više njih udružilo i potrošilo silne novce na razvoj linux-a i drivera umjesto na licence Linux bi procvjetao.. 

RobertS je gore dao linkove

Linkovi su znači argumenti? Uz današnje "novinarstvo" i "istraživanje" i jednostrane činjenice koje napiše xyz... Ne znam

- ŠBBKBB.

uz btw, driveri nisu problem, bar ne pod linuxom.. ponekad i suprotno npr kad za novi win poizvođač ne želi izbaciti novi driver.. dok pod linuxom tog problema nema CUPS, radi, Scanner, radi itd..). Driveri su problem 'gamerima' (switchable graphics kao noviji problem) i malom postotku ljudi koji koriste specifičan HW, potrebe i sl. ne 'Šteficama'. Tako da se driver uopće ne treba uzimati kao relevantna rečenica u ovoj temi, jer nije nikakav problem (zbog drivera) prijeći na linux platformu državnoj upravi ili 99% uredskih potreba za HW-driverom. Preostalih 1% se može odnositi na neki npr ACADov plot i sl. gdje iz sasvim drugih razloga nema alternative.. a ipak se koriste u državnim institucijama, npr GISdata..

- da, naveo je svoje argumente, dao je linkove na textove koje navodi.. u usporedbi s nikom i tvojima (ništa ili promašaj), to su argumenti, možda slabi.. .ospori ih.

- ok, novinari su krivi. No tad je lako (crtica iznad..)...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 10:22 (ihush).
15 godina
neaktivan

Lol,članak pun glasina.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
15 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ne znam zašto se kao argument za open source koristi "imaš potpunu kontrolu". Da, imaš kompletan source na dohvat ruke i to je super, ali zar mislite da će netko iz informatičke službe neke državne institucije ići kontrolirati kôd koji npr šalje mailove da se uvjeri da je sve ok? Koliko vas je ikad vidjelo nekakav poveći projekt (barem par milijuna linija koda)? Načelno sam svakako za to da država troši što manje ali sa pravim argumentima a ne ovakvim bezvezarijama...

Netko tko dobi takav radni zadatak,sigurno bude.

btw:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
16 godina
g12356 kaže...
..

Lol,članak pun glasina.

- razotkrio si ga.

btw, evo jednog povezanog topica (mada ne izgleda tako). Ali treba vidjeti još neke teme kao googledocs i početi povezivati.

Koreja ima ''pametnu državu'', zato pilot projektima planira, vrlo vjerojatni prelazak... jednako kao što planiraju npr mogući tsunami ili napad Sj.Koreje... ili ne žele da im se desi Markelica-slučaj, pogotovo jer im je veliki brat jedina zaštita istovremeno znaju da NSA postoji. Usputno je MSova nova politika gašenja supporta, to si pametna država ili pametni ljudi ne smiju dopustiti bez backup plana, alternative.

Moguće, da će killer MSa biti MS, ne linux koji ga ubija od prošlog stoljeća. Moguće da je MSov roadmap nešto što si 'prizvodnja' ne može dopustiti, na što je MS zaboravio gledajući samo tamagući (mobilno) tržište umejsto DE. Još samo da se rasčisti npr Minhenški sindrom... ali ako su to glasine, tad je sve OK. MS je mrtav.

15 godina
neaktivan
RobertS kaže...
mario.L_hr kaže...

Slutim promjenu u MS-ovoj politici podrške za značajne klijente.

Veliki sustavi su tromi sustavi i nije baš tako lako mijenjati softver a bogme ni hardver. Na stranu to što se za takvu stvar treba iskrcati lova za licence (novog softvera i hardvera) ne treba zaboraviti i troškove implementacije novog softvera te sva prethodna testiranja i ispitivanja svih mogućih opcija i varijanti koje se mogu desiti.

Microsoft podržava sav svoj software 10 godina besplatno, a nakon toga i dalje za novac. Otvoreni svijet komercijalno i profesionalno ne podržava uglavnom baš ništa, a ono što iznimno podržavaju, podržavaju na maksimalno pet godina (Ubuntu LTS), odn. tri godine za posebne verzije LOa (Collabora). Ako netko nešto treba mijenjati, to sigurno nije Microsoft, nego foss komuna, te prije svega korporacije koje imaju za nove aute i mobitele svake tri godine, milijarde za managere, konzultante, team building evente i marketinške agencije koje im svake godine nanovo osmišljavaju "mission statemente", ali odjednom eto "nemaju" za novi software jednom u deset godina.

Kada je nešto open source,tvoji inhouse programeri mogu nastaviti davati podršku ili možeš platiti podršku od 3rd party programera.

15 godina
RobertS kaže...

Ne bi im to bilo baš pametno, Minhen migrira avo već desetu godinu, projekt su umjetno proglasili završenim zbog nedavnih izbora za gradonačelnika, iako groupware nemaju ni dan danas (tj. upravo počinje programiranje/prilagođavanje nečeg što će nekad postati groupware), 60% ih još uvijek redovno koristi virtualne Windowse i Office jer bez toga u realnom svijetu ne ide, budžet i rokove su probili - ono što se zna - barem za 300%, korisnici su frustrirani, pola software-a neophodnog za rad u upavi nedostaje i puževim korakom se za ogromne novce jedan po jedan preprogramiravaju za Limux, ono što je prebačeno ne radi kako treba i puno je grešaka, verzija Ubuntua na kojoj se bazira Limux izlazi iz supporta nagodinu i zapravo bi tek završenu migraciju već trebalo ponoviti itd. Sve to je potaknulo kandidatkinju za gradonačelnika iz stranke Zelenih - inače najtvrdokornijih pobornika otvorenog software-a i jedni od inicijatora ovog kaosa - da nedavno otvoreno pozove da se projekt zaustavi, da se priznaju greške i iznesu stvarni troškovi i da se prestane u ime kvazipolitičkog oportunizma doslovce spaljivati porezni novac građana Minhena (1). Ispravno je rekla da bi takav projekt u realnoj ekonomiji već odavno bio zaustavljen i da u Minhenu preživljava samo zato jer se financira poreznim novcem koji pada s neba i jer se skrivaju pravi troškovi. Ubrzo su je ušutkali i prisilili da kaže kako tobože "nije baš tako mislila", ali izjava je izašla u novinama i itekako odjeknula. Inače, sličan populistički eksperiment su Njemci već napravili na državnoj razini gdje su pokušali ministarstva prebaciti na Linux, ali su 2011 zbog silnih problema, troškova i protesta zaposlenika sve klijente potiho vratili na Windows 7, a na Linuxu su ostali samo serveri (2). Slično je prošao i eksperiment u jednom od švicarskih kantona, tamo im je isto trebalo 9 godina da shvate (3).

Jednom sam napisao i još uvije stojim iza toga: Linux na desktopu je najduži, najskuplji i najbolniji put od Windowsa prema Windowsima. Znam da će me sad opet sljedbenici open crkve popljuvati, ali Bože moj, istina uvijek boli. Zbogom i puno sreće Koreancima pri povratku na Windowse 10 tamo negdje 2020.

Znači, ono što ti hoćeš reći je da su Korejci (južni) i Kinezi hrpa šupljoglavaca, na nižem nivou od naših političkih elita, koja nema pojma što radi i ne želi slušati (znalce), koji unaprijed znaju da su osuđeni na propast. Daj se osvrni oko svoje osi i pogledaj što je to što vidiš a da nije proizvedeno u Aziji.

Planiraju i ispituju što je za njih najbolje a ne što RobertS (ubaci bilo koji nick) kaže da je za njih najbolje.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
mario.L_hr kaže...
..

Znači, ono što ti hoćeš reći je da su Korejci (južni) i Kinezi hrpa šupljoglavaca, na nižem nivou od naših političkih elita, koja nema pojma što radi i ne želi slušati (znalce), koji unaprijed znaju da su osuđeni na propast. Daj se osvrni oko svoje osi i pogledaj što je to što vidiš a da nije proizvedeno u Aziji.

Planiraju i ispituju što je za njih najbolje a ne što RobertS (ubaci bilo koji nick) kaže da je za njih najbolje.

-ja izvlačim sasvim suprotan zaključak. Oni su pametni, planiraju, pripremaju se. Zato i postoji pilot projekt. Dok s druge strane postoji Minhen kao argument koji se navodi kao primjer ZA linux, što može biti pogrešno.. nevezano za trošak, korejanci će svaki trošak pokriti proizvodnjom, može ga se gledati kao investicija u alat.. ali moraju se pripremiti a ne ko guske u magli.. ili koji epitet još za našu državicu.. dok istovremeno, (ako se slažemo da su pametni) oni ne uzimaju npr spomenuti Minhen kao gotovu stvar, nego će provjeriti.. kao što vidimo iz linkova, s razlogom. Što bi tina njihovom mjestu? Rekoa od sutra linux ili pilot projekt i priprema.. za bilo koji slučaj. Recimo vrlo vjerojatno neka distra linuxa, možda neka koju će neka državna agencija održavati. Pametni tako planiraju. Oni drugi uzmu bez provjere neko rješenje.. i tad se ćeškaju ili plaćaju (ne)znanje.

Posljednja rečenica, točno.. ali uz RobertS ubaci i ostala imena.. moje-tvoje-Minhen itd.. tako rade pametni.

edit:

Entry Point kaže...
--

Ako se netko treba mijenjati, to su onda ljudi koji slijepo brane i promoviraju multinacionalne kompanije. To je ono što je zastrašujuće.

-wow! argument.

-a koje su to kompanije? MS je jedina kompanija?

Drugo izvedeno podpitanje, ili tvrdnja.. i korejanske kompanije su ubrojene? Tad bi trebao 'plakati' što kompanija 'A' želi zaraditi prodajući nešto-uslugu kompaniji 'B'? Ta kompanija B ne zarađuje na nekom 'C'?

-slažem se. Zastrašujuće je slijepo braniti ili promovirati.. pogotovo kad se u nešto ''vjeruje'' umjesto hladne glave kad se realno (argumentirano) rasuđuje. (da ne kažem 'talibanizam'?) {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 13:19 (ihush).
11 godina
RobertS kaže...

Ju sr are briljant.

Da za razliku od microsofta nakon 3-5 godina podrške za jednu verziju možeš fino besplatno instalirati novu verziju, dok kod micosofta moraš iskrcati lovicu za licencu svake godine, te za novu verziju. See the difference?

Ako se netko treba mijenjati, to su onda ljudi koji slijepo brane i promoviraju multinacionalne kompanije. To je ono što je zastrašujuće.

Samomrzeći hrvat
16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Ju sr are briljant.

Da za razliku od microsofta nakon 3-5 godina podrške za jednu verziju možeš fino besplatno instalirati novu verziju, dok kod micosofta moraš iskrcati lovicu za licencu svake godine, te za novu verziju. See the difference?

Očito si vrlo neiskusan pa ne znaš da je instalacija nove verzije bilo čega u bilo kojem sustavu sa više tisuća računala nikad nije besplatna nego je vrlo skup postupak i da su troškovi licenci prilikom takvih migracija najmanji faktor (max 10%), puno je skuplje sve ostalo, posebno za kompanije sa SA ugovorima kojih je većina i koje licence dobivaju puno jeftinije. Licenca novih Windowsa čak i kada bi platio punu cijenu košta manje nego sat-dva rada personala po računalu, da ne spominjem hardware, podršku prije i nakon migracije, sve procese, testiranja, školovanje, troubleshooting, upgrade 3rd party proizvoda, downtime itd. Konkretno, migracija XP-Win 7 koštau praksi - ovisno o kompleksnosti pojedinog radnog mjesta između nekih $800 i $2000, pri čemu je worst-case cijena pune licence Windowsa (koju skoro nitko ne plaća) nekih $150, sve ostalo su troškovi koji nemaju veze s licencom. Dapače, novo računalo sa licencom košta <$1000. XP-> Linux košta 7-8x puta više, jer u 90% slučajeva treba mijenjati sve i potpuno prepisati neki specifični software na Linux zbog čega to nitko normalan niti ne radi, osim ponekih državnih agencija koje sve plaćaju poreznim novcem pa im je svejedno. 

Hajde, reci nam što točno imaš protiv multinacionalnih kompanija? Daj da se nasmijemo.

16 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Kada je nešto open source,tvoji inhouse programeri mogu nastaviti davati podršku ili možeš platiti podršku od 3rd party programera.

Entry Point kaže...

Samo jedno pitanjce za vas dvojicu: a održavanje Linuxa je isto free? (as free beer)

Znači dečki rade za lijepe okice i ''hvala'' na kraju mjeseca?

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You&amp;#39;ve gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
12 godina
protjeran
Entry Point kaže...

Koju licencu za Microsoftov proizvod moraš plaćati svake godine? Windows, Office (ne računam Office 365)? Windows 8.1 nadogradnja je bila besplatna za korisnike Windowsa 8.

Windows 8 proširena podrška traje do 2023. To je 11 godina ako se računa godina izlaska na tržište. Toliko dugu i nešto malo više podršku nudi recimo Red Hat ali to je druga kategorija OS-a, namijenjena za servere i sukladno tome takva podrška. Doduše, može netko koristiti CentOS, Scientific Linux, PUIAS/Springdale kao desktop sustav ako hoće. :D

11 godina
kizo2703 kaže...
g12356 kaže...

Entry Point kaže...

Samo jedno pitanjce za vas dvojicu: a održavanje Linuxa je isto free? (as free beer)

Tebi treba nacrtati?

Održavanje + godišnja licenca != Održavanje

Vrlo jednostavno.

Samomrzeći hrvat
11 godina
RobertS kaže...

Očito si vrlo neiskusan pa ne znaš da je instalacija nove verzije bilo čega u bilo kojem sustavu sa više tisuća računala nikad nije besplatna nego je vrlo skup postupak i da su troškovi licenci prilikom takvih migracija najmanji faktor (max 10%), puno je skuplje sve ostalo, posebno za kompanije sa SA ugovorima kojih je većina i koje licence dobivaju puno jeftinije. Licenca novih Windowsa čak i kada bi platio punu cijenu košta manje nego sat-dva rada personala po računalu, da ne spominjem hardware, podršku prije i nakon migracije, sve procese, testiranja, školovanje, troubleshooting, upgrade 3rd party proizvoda, downtime itd. Konkretno, migracija XP-Win 7 koštau praksi - ovisno o kompleksnosti pojedinog radnog mjesta između nekih $800 i $2000, pri čemu je worst-case cijena pune licence Windowsa (koju skoro nitko ne plaća) nekih $150, sve ostalo su troškovi koji nemaju veze s licencom. Dapače, novo računalo sa licencom košta <$1000. XP-> Linux košta 7-8x puta više, jer u 90% slučajeva treba mijenjati sve i potpuno prepisati neki specifični software na Linux zbog čega to nitko normalan niti ne radi, osim ponekih državnih agencija koje sve plaćaju poreznim novcem pa im je svejedno. 

Hajde, reci nam što točno imaš protiv multinacionalnih kompanija? Daj da se nasmijemo.

Bold: To ti tako iz guzice? Zašto ne onda 30-50x, pa čak i prekodirati cijeli kernel. Smješno.

Ma ništa ja nema protiv. One su zlato čovječanstva {#}

Samomrzeći hrvat
16 godina
Entry Point kaže...
..

Tebi treba nacrtati?

Vrlo jednostavno.

- da. Postoji i ovakva formula.

btw, ako nisi primijetio, do sad npr Koreja nije plakala zbog plaćanja npr XP-Seven licenci, ali moguće gašenje supporta je razlog za ovakvu tranziciju. Ne cijena. Jer tad opet za koju godinu mora nova tranzicija ili gubljenje supporta (kao podsjetnik na XP i banke kao primjer pa čak i posljednje stat. podatke, pad win8 i rast NT-2k.. to je tek LOL kad razmisliš).

Dali se neka licenca plaća godišnje ili jednoktatno? .. može svašta.

Support je bitan, tek nakon tog kriterija (logično) gledaš što je jeftinije i to ako možeš birati.. ponekad izbora nemaš. To koreanci ne žele, to je jedini razlog promjene i to je vrlo razumljivo, OK, jer im se neda ovisiti o MSovim hirovima... (ali ne zato jer se linux situacija popravila, kao naši politčari, raste HDZ, pada SDP... spojene posude ali ne zato jer su dobri-bolji, nego jer su 'gofna'.. i samo se zaboravlja smrad).

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 14:27 (ihush).
11 godina
ihush kaže...

- da. Postoji i ovakva formula.

btw, ako nisi primijetio, do sad npr Koreja nije plakala zbog plaćanja npr XP-Seven licenci, ali moguće gašenje supporta je razlog za ovakvu tranziciju. Ne cijena. Jer tad opet za koju godinu mora nova tranzicija ili gubljenje supporta (kao podsjetnik na XP i banke kao primjer pa čak i posljednje stat. podatke, pad win8 i rast NT-2k.. to je tek LOL kad razmisliš).

Dali se neka licenca plaća godišnje ili jednoktatno? .. može svašta.

Support je bitan, tek nakon tog kriterija (logično) gledaš što je jeftinije i to ako možeš birati.. ponekad izbora nemaš. To koreanci ne žele, to je jedini razlog promjene i to je vrlo razumljivo, OK, jer im se neda ovisiti o MSovim hirovima... (ali ne zato jer se linux situacija popravila, kao naši politčari, raste HDZ, pada SDP... spojene posude ali ne zato jer su dobri-bolji, nego jer su 'gofna'.. i samo se zaboravlja smrad).

Nisam ni rekao da se linux situacija popravila. Točno sam rekao zašto je u interesu bilo koje vlade/vladine kompanije itd prebaciti se na software koji možeš kontrolirati.

Support je samo izlika. Industrijska špijunaža je pravi razlog. Zato rusi prelaze na linux, na svoje čipove umjesto intela itd. Pa nisu blesavi da vjeruju drugima, tj. svima ostalima jer nisu samo ameri u pitanju. Svi špijuniraju sve.

Samomrzeći hrvat
15 godina
neaktivan

,

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
rjakopec kaže...

Meni je otvoreni kod super stvar, uzmem besplatni OS, uzmem besplatni Office, napišem tužbu, uzmem kljentu 500 kuna, programer za to dobije onu stvar i meni super. 

http://www.thelinuxdoctor.org/Articles/Who_Writes_Linux.html

Between 70 and 95 percent of those developers are being paid for their work, dispelling the “hobbyist” myth present from the start of open source development.

16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Tebi treba nacrtati?

Vrlo jednostavno.

Ne ,nego mi (kao vlasniku tvrtke) samo prikazati obračun jednog i drugog.

Da vidimo koji je to u RL stvarno isplativ.

Pošto se dosada nijedan prelazak na open i free nije dokazao niti kao lagan ,a i isplativost je vrlo upitna.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You&amp;#39;ve gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 14:45 (kizo2703).
15 godina
ihush kaže...

-ja izvlačim sasvim suprotan zaključak. Oni su pametni, planiraju, pripremaju se. Zato i postoji pilot projekt. Dok s druge strane postoji Minhen kao argument koji se navodi kao primjer ZA linux, što može biti pogrešno.. nevezano za trošak, korejanci će svaki trošak pokriti proizvodnjom, može ga se gledati kao investicija u alat.. ali moraju se pripremiti a ne ko guske u magli.. ili koji epitet još za našu državicu.. dok istovremeno, (ako se slažemo da su pametni) oni ne uzimaju npr spomenuti Minhen kao gotovu stvar, nego će provjeriti.. kao što vidimo iz linkova, s razlogom. Što bi tina njihovom mjestu? Rekoa od sutra linux ili pilot projekt i priprema.. za bilo koji slučaj. Recimo vrlo vjerojatno neka distra linuxa, možda neka koju će neka državna agencija održavati. Pametni tako planiraju. Oni drugi uzmu bez provjere neko rješenje.. i tad se ćeškaju ili plaćaju (ne)znanje.

Posljednja rečenica, točno.. ali uz RobertS ubaci i ostala imena.. moje-tvoje-Minhen itd.. tako rade pametni.

Pa to sam i napisao. Slobodno umjesto njegovog nicka ide prvo moja a poslije ostali.

Naravno da su pametni i još bi dodao sistematični. Resursi im nisu problem (ljudski kao radna snaga i materijalni) pa ne vidim da će implementacija biti veliki problem.

RobertS kaže...

Daj potkrijepi ovih 7 do 8 puta višu cijenu. Paušalno se ne bi usudio uopće govoriti o troškovima. Svaka migracija ima svoje specifičnosti i ne može se samo tako sve podvući pod zajednički nazivnik.

Mislim da je kod nas bolnica Sveti Duh prešla na Ubuntu (ne znam da li je cijela), barem je tako bilo prije par godina kad sam koristio njihove usluge. Zgodno bi bilo vidjeti koliki je njihov trošak u cijeloj priči.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 14:55 (mario.L_hr).
13 godina
neaktivan

stavis open source i placas par dodatnih programera da ti to sve odrzavaju mejsecima,

ili kupis win i imas sav potreban support uracunat u cijenu.

sta je skuplje win koji god da kupis i sav support koji id uz nejga ili besplatan linux i jos neko na mejsecnoj plati da ga odrzava?

smijesno

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
g12356 kaže...

Entry Point kaže...

Održavanje plaćaš po svojoj potrebi ili rečeš svome inhouse sistemašu da prestane na trenutak 'igrati warcraft' i da održava.Uz pretpostavku da nemaš neke za život važne aplikacije koje nemaju linux alternativu netreba ti ni vanjski programer.

15 godina
RobertS kaže...

A vidi vraga. Ljudi ovdje i ovdje bacaju kompletno drugu sliku od ovoga što ti pišeš. Malo sam u dvojbi, kome vjerovati ipak su to pamfleti Linux zajednice vs BOL stručnjaci. (Uredniče, fali smajlić s upitnikom).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice