heheh, ali će zato podržavati Silverlight ;-)
Nekoliko brzopoteznih:
Steve Jobs on Flash: Correcting the Lies
Steve Jobs, myths, Flash and the future of the web
Zamislite da to ekstremno naljuti Adobe i vele da neće proizvoditi Adobe Creative suite za mac. bye, bye apple u grafičkoj industriji a koja naveliko koristi njihova računala. No to se neće ipak nikada dogoditi jer lova je u pitanju.
Jobsov tekst mi se cini skoro kao da se Jobs osvecuje Adobeu, jer vise zaista nije potrebno kupovati Mac da bi se vrtjeli Adobeovi programi, odnosno da bi se covjek bavio DTP-om, dizajnom, obradom fotografija i videa i sl. Drugim rijecima Adobe, koji je sudjelovao u stvaranju Maca kao graficke i DTP platforme, aplikacijama za Windowse je tu prednost oduzeo Macu. Muci ga i to sto Flash nije otvoren pa Apple ne moze prckati po njemu.
Ali ipak treba reci da Jobs ima tu i neke opravdane komentare. Flash je prezahtjevan, odnosno previse opterecuje racunalo na nacin na koji se cesto koristi - nekad recimo i browser na modernom PC-u zna zagusiti (u Firefoxu sigurno, ne znam kako je u drugim browserima). Tako da - nema ga potrebe forsirati ga na smartphoneima - barem ne u ovom trenutku.
Triba mu zabranit da govori o Flashu ili bilo cim vezanim za adobe,dosadan je i nista ne postize
Ali ipak treba reci da Jobs ima tu i neke opravdane komentare. Flash je prezahtjevan, odnosno previse opterecuje racunalo na nacin na koji se cesto koristi - nekad recimo i browser na modernom PC-u zna zagusiti (u Firefoxu sigurno, ne znam kako je u drugim browserima). Tako da - nema ga potrebe forsirati ga na smartphoneima - barem ne u ovom trenutku.
Zahtjevan je i na win platformi pa ga nisu zabranili niti su objavljivali tekstove koliko je flash loš.
Ostaviš podršku, kome smeta makne add on.
Ima na tisuće lošeg, bugovitog i zahtijevnog software-a za win pa kakve bi reakcije bile da MS počne zabranjivati te aplikacije.
Ali njihova platforma nek rade s njom što hoće, ja na gubitku nisam niti ću biti.
Ma Stevie nema pojma, da su npr. surađivali zajedno sve bi već riješilo. Kako je Google mogao surađivat i sada tražilica im pretražuje i Flash web stranice. Sve je moguće ako ima volje, Steve Jobs je prkosit čovjek i u tome leži problem.
mislim da je upravu što se tiče potrošnje. flash nije toliko dobar na mobitelima koliko je računalima........sa jedne strane ima smisla - no mogao je to i drugačije izjaviti
http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/
Palac dolje za Jobsa..Kritiziraj ti čiko,ali Flash je flash možda samo u 25% ga taj neki HTML5 može zamjeniti...
Nema baš sve puno smisla jer koliko znam Adobe ne radi smartphone?:)
Možda Apple radi na nekoj svojoj verziji flasha pa kad ima Adobe, Microsoft se gura, što nebi imali i oni.
Bolje tako nego unapređivati starinski HTML i DOM raditi na obogaćivanju istih.
Priznam mu zalaganje za HTML 5.
Joj šta mi taj apple ide na živce...
http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/
Palac dolje za Jobsa..Kritiziraj ti čiko,ali Flash je flash možda samo u 25% ga taj neki HTML5 može zamjeniti...
trenutno ga nemre zamijenit ni 2,5%
Joj šta mi taj apple ide na živce...
Ma i meni Hy,a i obrija bi mu tu bradu.
Nisam baš neki ljubitelj Flasha i nervira me na stranicama al tko voli nek izvoli. Shvaćam da neki se uspješno koriste time i vide neku dobru funkciju al ja nisam od tih.
Bez obzira što HTML 5 ne mjenja Flash u potpunosti čak niti u manjoj mjeri, to nije za uspoređivanje. HTML je dobro zajednice i standard a Flash nije.
Stvarno bi više volio vidjeti poboljšanje i standardizaciju HTML enginea (bolju) - to je nešto na što se oslanja više stvari, a s Flashom tko voli nek izvoli.
Nisam baš neki ljubitelj Flasha i nervira me na stranicama al tko voli nek izvoli. Shvaćam da neki se uspješno koriste time i vide neku dobru funkciju al ja nisam od tih.
Bez obzira što HTML 5 ne mjenja Flash u potpunosti čak niti u manjoj mjeri, to nije za uspoređivanje. HTML je dobro zajednice i standard a Flash nije.
Stvarno bi više volio vidjeti poboljšanje i standardizaciju HTML enginea (bolju) - to je nešto na što se oslanja više stvari, a s Flashom tko voli nek izvoli.
Ali ajde ti meni reci, za neke aplikacije sto cu raditi jer ne zelim onu jednostavnost (graficka i slicno) jave, html 5 mi ne moze to napraviti niti četvrtinu... ostaje mi silverlight i flash... Ima li sto drugo sto rabi vektorsko crtanje a da je rasireno...
Ne sporim superiornost za takve upotrebe. U svakom slucaju Adobe je s njim napravio veliku stvar i donio jedan odličan koncept na web. I to je za svaku pohvalu.
Da ne spominjem sad i Flex...
Ono što mene više čini tužnim da se ta riješenja događaju van službene web tehnologije. Super je da ima takvih pluginova al ne može do vijeka tako..
Zahtjevan je i na win platformi pa ga nisu zabranili niti su objavljivali tekstove koliko je flash loš.
Ostaviš podršku, kome smeta makne add on.
Ima na tisuće lošeg, bugovitog i zahtijevnog software-a za win pa kakve bi reakcije bile da MS počne zabranjivati te aplikacije.
Ali njihova platforma nek rade s njom što hoće, ja na gubitku nisam niti ću biti.
Pa naravno da su kao proizvodjaci platforme duzni voditi brigu o takvim stvarima. To sto to u Microsoftu ne rade, nisam siguran kolika im je prednost. Jobs osim sto ima svoje razloge sto ruzno prica o flashu, a cini mi se da je tu baksa prilicno dobro pogodio o cemu se radi, to radi i jer vjerojatno razmislja na sljedeci nacin:
iPad s flashem ce trositi 100% vise resursa nego iPad bez flasha-> Browser ce se rusat u 30% vise slucajeva-> bar 10% korisnika biti ce krajnje nezadovoljno tim uredjajem. Dal imam utjecaj to promijenit? Mozda sad i odmah ne jer ce me drzat cudnim i prgavim (sto je btw. strategija koja mi danas izmedju-ostalog prilicno dobro prodaje proizvod), al dugorocno.. vjerojatno da! A brzim razvojem otvorenih tehnologija radi svekoliku uslugu svima, ne samo jabuci. Palac gore.
srecom ima ih koji vide dalje od "i Apple je proprietary i zatvoren i nema prava loše govoriti o flashu i Adobeu" slažem se da je sve ovo smokescreen al ne onako kako to neki misle. Apple jedva čeka da se svi ostali uhvate potpore flashu koji će samo razvodniti platforme. Za neke devove je super da mogu jednim potezom ubiti vise muha, međutim čini mi se da u appleu ne žele devove koji ne razmisljajuno specificnostima njihove platforme pa na dobro ili loše. Uostalom ako žele natjerati developere na vise truda ili kvalitetu umjesto kvantitete i multiplatform pristupa koji sam po sebi meni uopće ne zvuči kao smisao sam po sebi, zašto je to loše po korisnike??
Pa naravno da su kao proizvodjaci platforme duzni voditi brigu o takvim stvarima. To sto to u Microsoftu ne rade, nisam siguran kolika im je prednost. Jobs osim sto ima svoje razloge sto ruzno prica o flashu, a cini mi se da je tu baksa prilicno dobro pogodio o cemu se radi, to radi i jer vjerojatno razmislja na sljedeci nacin:
iPad s flashem ce trositi 100% vise resursa nego iPad bez flasha-> Browser ce se rusat u 30% vise slucajeva-> bar 10% korisnika biti ce krajnje nezadovoljno tim uredjajem. Dal imam utjecaj to promijenit? Mozda sad i odmah ne jer ce me drzat cudnim i prgavim (sto je btw. strategija koja mi danas izmedju-ostalog prilicno dobro prodaje proizvod), al dugorocno.. vjerojatno da! A brzim razvojem otvorenih tehnologija radi svekoliku uslugu svima, ne samo jabuci. Palac gore.
A što je s trenutnim korisnicima koji gledaju lego kockice. Oni su presretni.
kvalitetu umjesto kvantitete
A u raspravi iPhone vs bilo koji drugi smartphone se upravo kvantiteta navodi kao prednost iPhone-a!
Nekako mi je bio dobar i Apple i MS, ali evo Apple mi dosadio. Previše prica o njima, pocinje me zivcirat i taj dizajn uređaja i onda oni likovi koje sam vidio na forumu koji su zaluđeni appleom, jaoo...
A što se tice flasha, meni ne treba, nemam nista Appleovo..
Ali ajde ti meni reci, za neke aplikacije sto cu raditi jer ne zelim onu jednostavnost (graficka i slicno) jave, html 5 mi ne moze to napraviti niti četvrtinu... ostaje mi silverlight i flash... Ima li sto drugo sto rabi vektorsko crtanje a da je rasireno...
O cemu pricas tocno?
Prvo, Java nema veze s Javascriptom koji se izvrsava lokalno u browseru.
Drugo, vecina ozbiljnih online aplikacija (ukljucujuci GMail) su napravljeni uz pomoc Google Web Toolkita, koji je javascript upogonjen.
Trece, cisto da ti razbijem taj mit 'jednostavnosti' a da niti ne linkam GWT... evo alternative: http://demo.sproutcore.com/sample_controls/
sto se pošalje, kao sto je slučaj na androidu. Naravno da su neki to isticali kao prednost (pa i sad je djelomično jer i dalje postoji dobar broj jedinstvenih appova ) kad je na appstoreu bilo 100000 a na ostalim svim zajedno 5000.
A što je s trenutnim korisnicima koji gledaju lego kockice. Oni su presretni.
Oni su vec kupili iPad, inace nebi gledali lego kockice. Nisam bas siguran da onaj tko planira kupit iPad to nece ucinit zbog manjka podrske za flash.
Mislim, ljudima ocito ne smeta niti ne podrska za sim kartice na ovom ranijem modelu.
Salu na stranu. Apple takve stvari kompenzira daleko boljom izvedbom sveg ostalog. A kad to stavis u kontekst "viseg cilja".. mislim da nitko vise niti ne razmislja o podrsci za flash. Dokazat cu ti. Reci mi jedan uredjaj koji je stvarna konkurencija iPadu. Uzmi u obzir display, OS, UI, vijek baterije, touchscreen, disk. Rekoh, tko jos misli na flash?
Reci mi jedan uredjaj koji je stvarna konkurencija iPadu. Uzmi u obzir display, OS, UI, vijek baterije, touchscreen, disk. Rekoh, tko jos misli na flash?
Ne znam da li postoji, moguće je da ne postoji, samo je pitanje koliko je toga stvarno potrebno na uređaju takve namjene. OK, netko će reći "Za mene samo najbolje, bez obzira na cijenu" dok će ipak većina ljudi reći "mogu li proći jeftinije uz manje kompromise, gdje je ta granica koja meni najbolje odgovara" (Ok sad i nije neki izbor na tržištu tableta, ali na tržištu smartphone-a je).
Tko još misli na flash? Pa imaš jednu lego kockicu koja te povremeno podsjeti. Stvarno moram priznati da ti vjerujem da ta kockica izgleda puno bolje nego na ostalim uređajima (na kojima je u pravilu i nema).
Da bog da mu ugasili photoshop pa nek onda laje.
Neko je pisal o rušenju browsera zbog flasha u 30% slučajeva? Nikad ali nikad u životu mi se browser nije srušil radi flasha., a niti se sjećam kad se zadnji put srušil radi bilo čega.
Problem je isto šta ljudi misle da Flash služi samo za izradu nekih bannera i reklama... HTML5 neće moći zamjeniti Flash nikako Steve Jobs priča u prazno jer HTML5 nema ni blizu sposobnosti koje ima Flash. HTML5 bez recimo JavaScripta je nitko i ništa, a onda se već treba pomučiti kroz JS da bi se napravilo nešto konkretno dok u Flashu to isto možeš napravit u nekoliko minuta.
Uz to opet napomena da Google indeksira Flash stranica dakle daleko smo desetljaćima od Jobsove ideje za uništenje Flasha.
Nema baš sve puno smisla jer koliko znam Adobe ne radi smartphone?:)
Možda Apple radi na nekoj svojoj verziji flasha pa kad ima Adobe, Microsoft se gura, što nebi imali i oni.
Bolje tako nego unapređivati starinski HTML i DOM raditi na obogaćivanju istih.
Priznam mu zalaganje za HTML 5.
Vidis to ti je dobra ideja. Mozda bi Adobe trebao napraviti smartphone bez OS-a, samo flash? Pa onda sve aplikacije neka se pisu samo u flashu.