Ovo mi se čini puno bolja taktika da sa 3GS uđu u entry level (npr. po cijeni od 800-900 kn) nego da proizvode poseban model za tu skupinu. 3GS je dovoljno brz da vrti sve aplikacije i iOS 5 i sa takvom cijenom bi definitivno bio best buy u toj skupini.
Ovo mi se čini puno bolja taktika da sa 3GS uđu u entry level (npr. po cijeni od 800-900 kn) nego da proizvode poseban model za tu skupinu. 3GS je dovoljno brz da vrti sve aplikacije i iOS 5 i sa takvom cijenom bi definitivno bio best buy u toj skupini.
Naši operateri tvrtkama sad nude 3GS po 750 kn uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora. Kakva je situacija s privatnim pretplatnicima, nemam podataka.
Naši operateri tvrtkama sad nude 3GS po 750 kn uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora. Kakva je situacija s privatnim pretplatnicima, nemam podataka.
Mislio sam 800-900 kn bez pretplate, odnosno 0 kn + pretplata od 100 kn na 2 godine.
U Tmobile je 8 kn na ET M tarifi (150)
Mislio sam 800-900 kn bez pretplate, odnosno 0 kn + pretplata od 100 kn na 2 godine.
Teško, zapravo nikako ne možeš pronaći toliko kvalitetan telefon (i podržan od proizvođača) za tu cijenu u prepaid paketu. Samsungovi ovogodišnji modeli koji nisu ni do koljena iPhoneu (npr. Galaxy Mini ili Fit) su skuplji od navedene cijene, a proizvođača nije briga da izda GB za sve hrv. operatere koji ih prodaju. Jedino se nude neki entry level Huawei uređaji po navedenoj cijeni.
Od 100 kn na 24 mjeseca (2400 kn) odbij PDV i posebne TK poreze (ostaje 1950 kn), oduzmi naknadu za radijsku frekvenciju (neoporeziva, to je 12,50 kn x 24 mj, ostaje 1650), odbij nabavnu cijenu uređaja (neka je Nokia 1100 po 700 kn)... Ne ostane puno operateru (950 kn, niti 40 kn mjesečno). Od toga treba financirati održavanje i nadogradnju mreže (hrpa baznih stanica i centrala), struju, iznajmljivanje zemljišta za bazne stanice, koncesije državi, plaće, pogon 24/7, dodatne kapacitete u turističkim krajevima koji zarađuju samo u 2-3 mj. sezone, ostatak vremena su gubitak jer se mora održavati hladni pogon bez obzira na uštede tipa isključivanje pojedinih stanica... Čini mi se kako se ništa osim najjeftinijih entry modela (bez dodatne softverske podrške) ne isplati po toj cijeni.
Koliko ono koštaju dijelovi i radovi za iPhone 3GS, oko $120?
Nisu problem previsoke cijene, nego preniske plaće i prihodi potrošača.
ne znam, za ove uvjete ne mozes kupit ni gluposti poput galaxy mini, a iphone je ipak drugi svijet za to. i kosta parsto kuna utakvom paketu. za mlade, pedeset kuna i online popust, imas ga za cetristo kn
Naravno da je za firmu bolja taktika imati 0 troškova za R&D, ali nije li bezveze kupiti uređaj koji je izašao pred 3 i pol godine na tako dinamičnom tržištu kao što je tržište mobitela?
Naravno da je za firmu bolja taktika imati 0 troškova za R&D, ali nije li bezveze kupiti uređaj koji je izašao pred 3 i pol godine na tako dinamičnom tržištu kao što je tržište mobitela?
Nije, jer se softver nadogradjuje i daje besplatno i za taj model.
Vidim da ekipa masovno uzima besplatno 3GS (uz pretplatu) kod T-Mobile i stavlja ga na prodaju na Njuškalo. Mobitel dođe 8kn od tarife 150kn pa naviše, To će dosta srušiti cijene rabljenih.
Vidim da ekipa masovno uzima besplatno 3GS (uz pretplatu) kod T-Mobile i stavlja ga na prodaju na Njuškalo. Mobitel dođe 8kn od tarife 150kn pa naviše, To će dosta srušiti cijene rabljenih.
Pa super, stvarno dobro za ljude. To je jos sasvim pristojan mobitel, jedino kaj potpisat sad ugovor za 2 godine..... ne znam, imat ces na kraju nesto tipa 4.5 godine star model.
Pa super, stvarno dobro za ljude. To je jos sasvim pristojan mobitel, jedino kaj potpisat sad ugovor za 2 godine..... ne znam, imat ces na kraju nesto tipa 4.5 godine star model.
Dodaj još dvije godine jer je 3GS izgledom isti kao prvi iPhone iz 2007 koji je vjerojatno razvijan od 2005.
Mislim da je to stoga što je HTC malo maštovitiji od Applea pa su sposobni napraviti više od jednog mobitela godišnje ;)
Ovaj komentar je dobio 19 TUova? Pa koliko djece ima na ovom forumu...
Mislim da je to stoga što je HTC malo maštovitiji od Applea pa su sposobni napraviti više od jednog mobitela godišnje ;)
Ovaj komentar je dobio 19 TUova? Pa koliko djece ima na ovom forumu...
Svaka je tvrtka sposobna napraviti više uređaja u jednoj godini. Zato što određena tvrtka odluči ne izdati hrpu uređaja u jednoj godini ne znači da je manje maštovita od onik tvrtki koje to čine.
Komentar je to sugerirao, ljudi su prepoznali glupost i nagradili je.