Eno ti i onaj kriminalac od dva metra je isto političar, premijer čak, tako da to o veličini političara pada u vodu.
Vidim ja da neki zapravo ne kuže, ali radi se o sljedećem mehanizmu:
- ISP dobije paket torrenta koji distribuiraju zaštićeni sadržaj, npr. "Corel Draw X4.torrent" i postave filtre da sve koji koriste taj torrent registrira i blokira.
- S tim podacima ISP ima neoboriv dokaz da se preko a.b.c.d IP adrese skida Corel Draw X4 i da je to ilegalan sadržaj.
Kako mislite da CARNET kontrolira promet? Na to se ne žalite?
Ne vidim, po kojoj logici je to kršenje bilo kakvih sloboda? Ako smatrate filtriranje tim kršenjem, odnosno filtriranje prometa Internet vezama, zašto ne smatrate kršenjem prava filtriranje prometa avionskim vezama? U čemu je razlika?
-
Mogu razumjeti da netko skine seriju koju nema nigdje prilike pogledati legalno, mogu razumjeti donekle čak i onaj dio koji je netko spomenuo o edukaciji, gdje skine Photoshop i na njemu uči jer je eto, možda u nas nedostupan u studentskim licencama, ali nikako ne mogu probaviti ekipu koja skine Photoshop i onda na tom, ukradenom Photoshopu, zaradi ~10,000kn na prvom idućem projektu (otprilike zarada jednog dobrog dizajnera za web site) ili ekipu koja doma na računalu mora imati Ultimate i Enterprise verzije svega jer ne pristaju na ništa manje i jer im je Open Office sranje jer besplatne stvari su sranje.
Takve ne kužim niti malo.
Eno ti i onaj kriminalac od dva metra je isto političar, premijer čak, tako da to o veličini političara pada u vodu.
Mogu razumjeti da netko skine seriju koju nema nigdje prilike pogledati legalno, mogu razumjeti donekle čak i onaj dio koji je netko spomenuo o edukaciji, gdje skine Photoshop i na njemu uči jer je eto, možda u nas nedostupan u studentskim licencama, ali nikako ne mogu probaviti ekipu koja skine Photoshop i onda na tom, ukradenom Photoshopu, zaradi ~10,000kn na prvom idućem projektu (otprilike zarada jednog dobrog dizajnera za web site) ili ekipu koja doma na računalu mora imati Ultimate i Enterprise verzije svega jer ne pristaju na ništa manje i jer im je Open Office sranje jer besplatne stvari su sranje.
Takve ne kužim niti malo.
Ako ja ne želim platiti automobil, ne moram? Moje je ustavno pravo automatski da ga ne platim i gotovo? LOL.
Ako ja ne želim platiti automobil, ne moram? Moje je ustavno pravo automatski da ga ne platim i gotovo? LOL.
Naravno, jer svi to miješaju. Odem kupiti kruh, pita me kune; WTF?! Gdje je moje ustavno pravo na hranu?! - Odem kupiti knjigu, pita me kune, dolare...?! WTF?! Pa papir doslovno raste na stablu! Dođem u školu stranih jezika i pita me nekakav novac da bi on meni ispričao kako se priča?! WTF?! Gdje je moje pravo na znanje.
Ja ne želim plaćati za te stvari. Za razliku od softvera, kruh i znanje francuskog jezika puno je teže ukrasti, a otmica profesorice je oštro kažnjiva...
Onog dana kada moje potrebe budu besplatno, ja ću raditi besplatni softver i zastupati slobodu i besplatnost svog softvera, glazbe, filmova i svega. Do tada, sve to smatram Star Trekom.
@nexeem :)
-slažem se, sve što navodiš stoji. ... osim:
-ISP (kako si prije spomenuo) može filtrirati sadržaje, time onemogućava pristup stranicama/ilegalnom softwareu.. -pa nema ni mogućnosti da korisnik uopće uđe u prekšaj. -To je idealan slučaj. Usporedio bih kao zabrana poziva visokovrijednih tarifa na telefonu.
-sve ostalo je moguće raznim primjerima 'vući' na jednu ili drugu stranu. hash? -i njega se generira, naslov? -onda se nesmje nijedna 'ključna riječ' stila BinLaden nesmije pojaviti.
Zašto u primjerima 'moram' biti pljačkaš, drogsmugler i sl. i uvijek neki aerodrom... -Ja ne prenosim kokain avionom, tko to radi treba biti kažnjen. Ali zašto poništiti avionsku kartu? (-šala.) a možda zbog Diners kilometraže.
Što je to dostupno ili nedostupno legalnim odnosno ilegalnim putem, ako sad opet mislimo na PC. STEAM, iStore, WoW...free, demo, trail, YouTube... Kako ISP zna da sam ja nešto kupio, dali sam vlasnik (stvarni) neke slike, muzike... ili dali sam nakon trail perioda platio/deinstalirao? Zašto bi to uopće interesiralo ISPa?
Ako nije iz Area-51, onda Adobe već duže vrijeme surađujući s FBI-Interpolom, ima modul (u CSu) koji kod skeniranja provjerava dali je npr novčanica.... ali, Adobe je to 'morao' i ne kontrolira/sankcionira on... zašto bi to radio ISP, nek to na dojavu BSA (ili bilo koje zainteresirane strane) radi državni inspektorat, obračuna PDV+kaznu i ima nekog smisla-koristi za sve.
Jer zašto onog tko krši zakon isključiti? -Treba ga kazniti (i onemogućiti). Plajčkaš banke, kad/ako ga uhvate ide u zatvor, pokušavaju ga spriječiti u ponavljanju... ne time da mu zabrane korištenje bankomamta. (naravno on i njega ukrade).
-Problem, kažnjavati može sud, ne ISP.
-Zapravo, opet mislim da mada nehotice, tvoje ideje/primjeri imaju smisla (mada u sitne sate sve nekako drugaćije izgleda).
ŠBBKBB... Avio komp. bi mogle uskratiti putovanje osuđenim dilerima, na taj način bi im otežali nabavku droge. -dali se to ikad desilo?
-ŠBB-x2 (sad sam neki autor, glazbenik...) skladam pjesmice, uglazbljujem i internetom dijelim sa suradnicima. Pjesma nije besplatna, još je u radu, produkciji, ali ISP nema pojma o tom, niti da je moja. - i isključi mi internet, još me i kazne, privedu, zatvore u tamnicu?
ŠBB-x3 ... (sad ti malo budi 'negativac') dolazi ljeto, imaš dobar fotić, slikaš sebe, svoju obitelj, dijete... na povratku kući te ATJ Lučko prikuje na pod, jer si pedofil, distribuiraš sadržaje itd... a ti si samo ispraznio fotić na gmail (ili na svoj server) jer nije samo torrent 'ilegalan' i zanju oni sve, i takve, znaš...
ŠBB-x (programer si..) radiš nešto, source razumjenjuješ s kolegama-suradnicima u Indiji, USA itd... ISP će i to filtrirati? i ako ti je ime B.Gates a source ima radni naslov dugorogi?
ŠBB...
-laka noć.
Hehe, kasni sati s 10° nižom temperaturom od današnjih 30°C. Idealno za rad. Laku noć.
Jasno da ne želiš govoriti o scarce i abdundant dobrima. I nije stvar u tome što ti želiš ili ne želiš, nego kako se društvo ponaša. Što je prihvatljivo društvu a što nije.
U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da ej ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću! Kada su uspjeli postići da država zabrani "prljavu rabotu" proizvođača odjeće, počeli su sumnjati u ljude. PA su tražili pravo da ulaze ljudima u kuće i provjeravaju imaju li "nelegalnu" dugmad kod sebe. Zvuči poznato? A toliko idiotski.
I, opet i ponovo. Ne banaliziraj stvari pozivanjem na besplatno ovo ili besplatno ono. Znaš dobro da nije riječ o tome.
Ali zašto se trudim? Koga zbilja zanima, ima na primjer ovo:
Neki se stalno pozivaju na primjere kapitalističkih, marketinških, i ostalih ideja, logika.....a ne shvaćaju da ljudstvo ne živi u savršenstvu, pa da i ti zakoni i ideje nisu savršene, koliko kod oni argumenata iznosli.
Ima savršenih primjera što sustav uradi od uma inteligentnog čovjeka, govori kroz njega, ne razmišlja svojim umom, nego ono što su ga učili...
Neko je konstatirao da ljudi vremenom žive u različitim društvima, sada smo trenutno u onom koje se naziva kapitalizmom, a naravno da on nije savršen, da temeljne ideje jednog
takovog društva nisu savršene, pa da onaj početni aksiom, ideja tog društva može izgledati potpuno barbarski, ne točno, glupo kada neki uber ljudi budu učili povijest za hiljadu godina, što će se vremenom i pokazati.
Stvar je u tome da su ljudi slijepi na svoje oči te ne vide da gube sve više i više prava na slobodu.
Tu nas bombadiraju s više strana s raznim informacijama da mi što lakše prihvatimo to ograničenje (svinjska gripa, teroristički napadi, recesije, još uvjek auti koriste naftu a možemo bez problema se voziti na zrak ).
To se sve radi u pozadini "Za dobrobit čovječanstva", a zapravo te pokušavaju izmanipulirati i kontrolirati na sve moguče načine.
Problem softvera je u tome što u svakom licencnom ugovoru ti se slažeš da oni koji su ga pravili ne odgovaraju ako se tebi s..be komp.
A čekajte znači ako ja kupim neku hranu i ona je neispravna, ja imam pravo tužiti proizvođača. Pa ljudi ajmo lijepo svi praviti software - Što mislite zašto postoje lažni antivirusni programi (lijepog izgleda a iznutra ni malo rada). A stvar je u tome što nitko ne odgovara za takvu pljačku.
Tko tu odgovara za to što je korisnik opljačkan ? - NITKO
Koliko ja znam piratski softwer se najviše skida preko torrenta. E pa onda lijepo nek Google, privatni trackeri i ostala družina počne filtrirati piratske sadržaje, a tko to ne radi njega treba u zatvor, a ne korisnike usluga.
Mislim svarno to je kao da policija mjesto raspačivača droge, ide goniti žrtve droge (ljudi koji dobivaju drogu). Tu je stvarno kriva logika.
Znači jedino ostaje izdati zakon di bi Google, yahoo, torrent trackeri bili dužni filtrirati piratski sadržaj.
Osim toga trebala bi postojati nekakva provjera proizvođača progrma da li je taj program stvarno ono što za njega kažu ili samo služi za maznuti nekome lovu.
evo dosta sam citao vase postove pa bih se i ja malo obratio na ovu temu:
iako postoje brojne definicije vlasnistva ja bih ga ukratko i jednostavno sveo (u ono što je svima njima zajedničko) na pravo korišetnja nekog materijalnog ili nematerijalnog dobra i to na način koji to ne šteti nekom drugom subjektu. Iz ove definicije vidi se da pravo vlasništva samo po sebi nije neograničeno pravo na nekom dobru. Ta se dobra mogu podijeliti na materijalna (npr. kuća) ili nematerijanla, a jedno od njih je i intelektualno vlasništvo/autorsko pravo prema kaznenom pravu. Intelektualno vlasničtvo je subjektivno pravo na intelektualnim tvorenima. To bi pojednostavljeno značilo znači neki misaoni rad. Znači i rad se može podijeliti na fizički npr kopanje, ali i misaoni npr. pravljenje/proizvodnja softwarea. Osoba koja je kopala 5 sati dobit ce naknadu za kopanje - znaci svoju fizicku aktivnost i ono sto je napravila, a osoba koja je proizvela software dobit ce nakandu za svoj misaoni rad i ono sto je ona napravila. Izvor sredstava za tu naknadu za misaoni rad moze biti razlicit, ali najcesce je prodajom rezultata tog misaonog rada, znaci onim cd-om sa programom koji ste kupili u trgovini.
CD sa programom koji ste kupili sastoji se od dva elementa. 1. cd kao fizicki uređaj koji ima svoju cijenu i 2. sadržaj na cd-u kao produkt misaonog rada koji ima svoju cijenu. Zbroj te dvije komponente daje cijenu ukupnog proizvoda.
Kao što je moguće ukrasti auto kao materijalno dobro, moguće je "ukrasti" i intelektualno vlasništvo kao nematerijalno dobro. Zasto sam stavio ukrasti u navodnike? Zato sto kazneni zakon ne poznaje pojam krađe autorskog prava, ali poznaje pojam Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, pa kaže:
članak 230.
(1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi na�in uporabi autorsko djelo,
kaznit �e se nov�anom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko bez odobrenja umjetnika izvo�a�a, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno ili protivno njihovoj zabrani, snimi, reproducira, umno�i, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti ili na drugi na�in uporabi izvedbu umjetnika izvo�a�a.
(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko u namjeri da omogu�i neovla�tenu uporabu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvo�a�a proizvede, uveze, prenese preko grani�ne crte, stavi u promet, iznajmi, omogu�i drugome uporabu ili kori�tenje bilo koje vrste opreme ili sredstava kojoj je osnovna ili prete�na namjena omogu�iti neovla�teno otklanjanje ili osuje�ivanje kojeg tehni�kog sredstva ili ra�unalnog programa namijenjenog za�titi prava autora ili umjetnika izvo�a�a od neovla�tene uporabe.
(4) Osoba kod koje se zateknu predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1.,2. i 3. ovoga �lanka, a ona je to znala, mogla ili bila du�na znati,
kaznit �e se nov�anom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do �est mjeseci.
(5) Ako je po�injenjem kaznenog djela iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga �lanka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzro�ena znatna �teta, a po�initelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzro�enja takve �tete, po�initelj �e se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.
(6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje kaznenog djela ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga �lanka oduzet �e se i uni�titi.
Što to znači? Da je Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača kazneno djelo i podliježe odgovornosti kao što je i krađa kazneno djelo.
U nekim prethodnim temama uvidio sam da dosta forumaša ne razlikuje pojam prava i pojam pravde. Kod pojma pravde može se postaviti pitanje zašto jedan software košta 50 a drugi 5000 kn i da li je ta cijena u redu lli nije, ali se pravo treba stavit izvan toga jer je ono nešto sasvim drugom. Zakon ne poznaje pojam pravde vec samo prava. Prema tome skidanje softwarea bez kupovine potrebnih licenci tj. plaćanja tog softwarea je kazneno djelo Nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i podliježe kaznenoj odgovornosti.
Lijep i argumentiran post, ali nebitan za ovu raspravu.. Jer nitko ovdje ne govori da trenutni zakoni nisu takvi kakvi jesu. Nego se govori o tome da ti zakoni ne odgovaraju stvarnosti.
Lijep i argumentiran post, ali nebitan za ovu raspravu.. Jer nitko ovdje ne govori da trenutni zakoni nisu takvi kakvi jesu. Nego se govori o tome da ti zakoni ne odgovaraju stvarnosti.
U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da je ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću!
Neko je konstatirao da ljudi vremenom žive u različitim društvima, sada smo trenutno u onom koje se naziva kapitalizmom, a naravno da on nije savršen, da temeljne ideje jednog
takovog društva nisu savršene, pa da onaj početni aksiom, ideja tog društva može izgledati potpuno barbarski, ne točno, glupo kada neki uber ljudi budu učili povijest za hiljadu godina, što će se vremenom i pokazati.
Problem softvera je u tome što u svakom licencnom ugovoru ti se slažeš da oni koji su ga pravili ne odgovaraju ako se tebi s..be komp.
A čekajte znači ako ja kupim neku hranu i ona je neispravna, ja imam pravo tužiti proizvođača. Pa ljudi ajmo lijepo svi praviti software - Što mislite zašto postoje lažni antivirusni programi (lijepog izgleda a iznutra ni malo rada). A stvar je u tome što nitko ne odgovara za takvu pljačku.
Tko tu odgovara za to što je korisnik opljačkan ? - NITKO
Mislim svarno to je kao da policija mjesto raspačivača droge, ide goniti žrtve droge (ljudi koji dobivaju drogu). Tu je stvarno kriva logika.
Znači jedino ostaje izdati zakon di bi Google, yahoo, torrent trackeri bili dužni filtrirati piratski sadržaj.
Osim toga trebala bi postojati nekakva provjera proizvođača progrma da li je taj program stvarno ono što za njega kažu ili samo služi za maznuti nekome lovu.
ako je netko pocinio neko kazneno djelo onda sankciju za to djelo odreduje sud a ne treća osoba (u vašem slučaju provajder). zadatak provajdera ili onoga tko ima saznanja da se radi o kaznenom djelu je da se to kazeno djelo prijavi, a onda ce ga drzava goniti po sluzbenoj duznosti ili proizvođac po svom vlastitom nahođenju. isto tako sud može kao kaznu umjesto zatvora ili novca izreci dozivotnu zabranu koristenja interneta (malo je prebanalno i glupo zvuci, ali ne i nemoguce)
U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da je ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću!
Umjesto da argumentiraš svoje tvrdnje, umjesto mene tvrdiš da sam se uplašio (da jesam, ne bih ni bio tu) i da mi je cura/žena kurva. Super.
Ljudsko pravo prestaje tamo gdje počinje zlouporaba tog prava. Recimo, onaj Dužnović ima pravo na život, na hranu, na suđenje, a vidiš, nakon onog masakra u Sesvetama, ja bih mu po kratkom postupku presudio i izvršio kaznu. Za mene on nema nikakva ljudska prava. Istina, to je dosta ozbiljniji problem, ali za sve postoji visina kazne.
Moj poznanik, sada već malo stariji, autor je jednog, na ovom području popularnog, softvera. Dolaskom u jednu tvrtku po usluge te tvrtke, vidio je da koriste njegov program koji su ukrali. Rezultat njegovog otkrića bio je demoliranje prostora tvrtke, slomljena ruka vlasniku tvrtke i dvije sudske tužbe (za napad i oštećenje imovine i krađu). Prva tužba nije kazneno procesuirana, nego je odbačena jer je vlasnik spomenute tvrtke zapravo zapeo i pao, a tužba za krađu rezultirala je za 90-te visokim novčanim iznosom.
Uz novac, poznanik je dobio i osobno zadovoljstvo vrijednije od tog novca kojim je proširio tvrtku u danas respektabilnog regionalnog konkurenta.
I ne moraš mi tumačiti o dobroti ljudi kada vidim primjere svuda po svijetu. Valjda si još mlad, a ja preumoran pa idem malo odmorit.
Umjesto da argumentiraš svoje tvrdnje, umjesto mene tvrdiš da sam se uplašio (da jesam, ne bih ni bio tu) i da mi je cura/žena kurva. Super.
Ljudsko pravo prestaje tamo gdje počinje zlouporaba tog prava. Recimo, onaj Dužnović ima pravo na život, na hranu, na suđenje, a vidiš, nakon onog masakra u Sesvetama, ja bih mu po kratkom postupku presudio i izvršio kaznu. Za mene on nema nikakva ljudska prava. Istina, to je dosta ozbiljniji problem, ali za sve postoji visina kazne.
Moj poznanik, sada već malo stariji, autor je jednog, na ovom području popularnog, softvera. Dolaskom u jednu tvrtku po usluge te tvrtke, vidio je da koriste njegov program koji su ukrali. Rezultat njegovog otkrića bio je demoliranje prostora tvrtke, slomljena ruka vlasniku tvrtke i dvije sudske tužbe
I ne moraš mi tumačiti o dobroti ljudi kada vidim primjere svuda po svijetu. Valjda si još mlad, a ja preumoran pa idem malo odmorit.