Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.309
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
17 godina
neaktivan
RE: Francuzi đonom na piratstvo
GoranB kaže...
  SmijehSmijehSmijeh

A mi zatupili o dubokim temama.
Da je naxeem Indijanac, zvao bi se Glavom Kroz Zid
mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...

Kupuješ ono što kupuješ temeljem ugovora.
Super. Pitanja:
Kad u uđem u trgovinu i kupim DVD s igrom koji ugovor sam potpisao?
Potpisao si ugovor na korištenje i možeš ga pročitati, a zove se najčešće EULA.
Na stranu to što ga nisam potpisao, ali: nisi odgovorio na ostala pitanja ispod toga. Molim te odgovori na sva.  Baš me zanimaju odgovori. Evo opet pitanja:
Kad u uđem u trgovinu i kupim glazbeni CD koji ugovor sam potpisao?
Kad u uđem u trgovinu i kupim knjigu koji ugovor sam potpisao?
Kad u uđem u trgovinu i kupim kruh koji ugovor sam potpisao?
Kad u uđem u trgovinu i kupim cipele koji ugovor sam potpisao?

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Naravno da plaćaš, ali očito ne možeš percipirati ništa kompleksnije od dva nivoa dubine.
Nema tu nikakve dubine. Boli mene briga za poslovni model pekare - kad kupujem kruh ja plaćam njegovu hranjivu vrijednot i njegov okus. Plaćam to što ga mogu pojesti.
Ma da? I u čemu je problem? Kupnjom softvera plaćaš njegovu uporabnu vrijednost za određenu namjenu. I u čemu je tu problem? Ako ti je napeto, pojedi i softver ili s njim čini što ti već pričinja zadovoljstvo.
 "Plaćam njegovu uporabnu vrijednost za određenu namjenu". OK. Kako je definirana ta namjena? Tko ju definira?

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Bolje bi bilo da se umjesto djetinjastog furanja na Chea pozabaviš vlastitom edukacijom, potom odrasteš i uključiš se u stvarni svijet.
Pa ti se zbilja ne možeš otkačiti ad hominema. Samo potvrđuješ ono što sam rekao. Ili ne znaš drugačije komunicirati?

Uh, oprosti. Možda ne znaš što znači ad hominem. Sorry. No, nema veze. Baš me zanimaju odgovri na moja pitanja iz ovog maila, a usput me slobodno nazivaj djetetom, glupanom, neznalicom, ili bilo čime drugim što ti draži primozak. Baš si super.
Vjeruj, znam, ali ad hominem komentarima si ti sam već počeo sa "ja pojedem, ja platim, moja prava" itd. Ako želiš promatračku debatu (to se tako zove), isključi se iz rasprave.
 Pa ti zbilja ne znaš što znači ad hominem Iznenađen

Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
Ne vidim zašto bi itko tebi poklonio svoj trud, znanje i rad kojim je do znanja i softvera došao, kada meni nitko ne želi pokloniti kruh, gavrilovićku, ementaler, patike, majicu...
Ne kužim? Znanje i softver bi trebali biti besplatni, a hrana o odjeća ne? - ROFL. 
Tko uopće priča o besplatnom softveru? Žao mi je što vas moram obavijestiti, ali poanta ove priče nije besplatni softver, nego copyright i opravdanost istog. U tom smislu je i došlo do zakona (tj. trebalo bi doći) u Francuskoj, zbog čega je pak nastao članak kojeg sada svi komentiramo. O čemu ti pak pričaš, nemam pojma!?
Upravo tako. Ako ne podržavaš prava na copyright (što je meni nezamislivo glupo), znači da tražiš da softver bude besplatan. Daj mi pojasni, gdje ćeš naći te kretene koji će ti besplatno raditi softver? Koliko mi je poznato, programeri su većinom pametni ljudi, pa mi se čini da ti neće proći baš ta ideja.
Znači, jedini mogući poslovni model je onaj koji trenutno koriste tvoji idoli? Inače je sve besplatno? Majstore, super si. Onako simpatično naivan i neinformiran. Kao moje kćeri kad sam na putu pa im objašnjavam koliko je daleko daleki istok, i zašto je kod mene večer a kod njih jutro.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 0:06 (GoranB).
16 godina
naxeem kaže...
Ako ti na ovom forumu dobiješ ban.. 
 Šutim (argumenti su u VAŠIM rukama)
naxeem kaže...
Dakle, ako je Francuska odlučila kontrolirati piratstvo, a da pritom ne špijunira sav sadržaj (što je tehnički izvedivo za npr. svaki torrent za koji je sigurno utvrđeno da upućuje na ilegalan sadržaj), ne vidim nikakvu razliku od bilo kakvog drugog kriminala.

Uostalom, pregledaju li te na aerodromu? Itekako, skeniraju rendgenom svaku sitnicu u tvojim torbama, skeniraju tebe na biološke i kemijske agense i sl. Ne vidim zašto te nebi skenirali i za piratski sadržaj.
 -tko? -misliš službene osobe, s uniformom, značkom, pod obvezom-prisegom.... ili neki Ivica-Perica. Ovi prvi imaju službeno dozvolu  za svoj posao, kao policajac koji nosi oružje.
-torrenti nisu ilegalan sadržaj, kao što vilica nije hladno oružje (evo jedan.. Ubuntu 9.04 desktop (torrent)). Za prisluškivanje je potreban sudski nalog. Francuska (kao država) može narediti svojij policiji npr kontrolu prometa (auta, aerodroma, interneta) dok je ISP firma, privatna (manje-više), možda i strana (kod nas više) itd... koja mora čuvati logove i u slučaju sudskog naloga dati ih policiji ili određenom tijelu.
Logičnije je kontrolirati trakere (kao TPB, Mininova...) koji nebi smijeli imati nedozvoljene sadržaje, oni se također, nalaze na nekom ISPu.
Jedno laičko podpitanje, dali je neka telekom kompanija odgovarala zato jer je mafijaš naručio ubojstvo koristeči njihovu liniju, ili drogdiler .... itko? Zašto bi sad ISP trebao biti 'dežurni policajac-sudac-krvnik'?
I zašto se drugačije mišljenje smatra za/protiv piratstva. Ovo je stvar zakona, a zakoni nemoraju biti dobri... (pišu ih ljudi)
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
naxeem kaže...
Ako ti na ovom forumu dobiješ ban.. 
 Šutim (argumenti su u VAŠIM rukama)

Krasan Herbertov citat: "Primjena sile je znak slabosti". Mislim da to i naxeem zna.Belji se

ihush kaže...
Logičnije je kontrolirati trakere (kao TPB, Mininova...) koji nebi smijeli imati nedozvoljene sadržaje, oni se također, nalaze na nekom ISPu.
 Koliko znam, niti jedan tracker ne hosta nikakav ilegalni sadržaj. Kao ni Google.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
Ne vidim zašto bi itko tebi poklonio svoj trud, znanje i rad kojim je do znanja i softvera došao, kada meni nitko ne želi pokloniti kruh, gavrilovićku, ementaler, patike, majicu...
Ne kužim? Znanje i softver bi trebali biti besplatni, a hrana o odjeća ne? - ROFL. 
Tko uopće priča o besplatnom softveru? Žao mi je što vas moram obavijestiti, ali poanta ove priče nije besplatni softver, nego copyright i opravdanost istog. U tom smislu je i došlo do zakona (tj. trebalo bi doći) u Francuskoj, zbog čega je pak nastao članak kojeg sada svi komentiramo. O čemu ti pak pričaš, nemam pojma!?

Upravo tako. Ako ne podržavaš prava na copyright (što je meni nezamislivo glupo), znači da tražiš da softver bude besplatan. Daj mi pojasni, gdje ćeš naći te kretene koji će ti besplatno raditi softver? Koliko mi je poznato, programeri su većinom pametni ljudi, pa mi se čini da ti neće proći baš ta ideja.
Evo, da ti pojasnim, kada već tražiš - u Googleu. Ili Mozilli. I iako ne živimo u komunizmu, nekim čudom ove kompanije uspijevaju preživjeti i zaposliti ljude. Kako? Nemam pojma, predlažem ti da odeš tamo i pitaš ih. Ali pretpostavljam da ima veze s nečim što je GoranB ranije pričao o scarce/abundant resursima. Samo pretpostavka, ništa više.

A što se tiče prava na copyright, kopipejstaću ti dio iz jednog gornjeg posta kojeg nisi našao za shodno komentirati:
"Ma bravo, taj famozni stvarni svijet! E, stari moj, nekad je stvarni svijet bio robovlasnički, zatim feudalni, pa monarhistički, trenutno je kapitalistički... Zato i pričamo ovdje, da vidimo kako promiijeniti 'stvarni svijet' da bude bolji. A što ti misliš, tko daje novce političarima koji se nalaze na izbornim listama, koje biraju građani da bi donosili zakone? Pa ne misliš valjda da će zakoni na tim temeljima odražavati javne interese? U stvarnom svijetu?"
No, kao što si i sam rekao - tebi je to nezamislivo glupo.
Aha, da. Pa što si ti naivan? Ako je to tako dostupno sve i fino, ne kužim zašto se onda Google konstantno žali da im Youtube stvara ogromne gubitke, a ne gase ga samo zato što bi ih takav potez marketinški ubio. Upali su s tim Youtubeom u vlastitu zamku prodavanja magle ili popularnije zvanog marketinga.

Uostalom, koliko je takvih kompanija i drži li Google (Mozilla je Google) copyright na svoje proizvode? - Postoje i odvjetnici koji rade pro bono pa nitko ne traži isto od svih ostalih.
Ako baš hoćeš, možemo filozofirati dugo u noć; riječ mi nije teška.
Baš mene briga za svijet i filozofiju o sociološkim fenomenima i povijesti pokušaja utopije poput Marxove, dok cijelo društvo nije izgrađeno na altruističkim temeljima i dok moderna buržoazija diktira uvjete u kojima je bilo kakav oblik proletarijata nepoželjan jer se svodi na Engelsovu definiciju patnika.
Već je netko spomenuo da je najveći problem lijenost i s tim se slažem, jer na kraju, lijenost je uzrok cijele moje struke - ljudi traže da netko nešto radi za njih, uvijek i sada.

U tom tvom idealnom svijetu nitko za intelektualni rad nebi držao copyright i softver bi se dijelio besplatno, a programeri bi se hranili u pučkoj kuhinji, taman onoliko koliko im je potrebno da ne osjećaju glad (Engelsov tip proletera).
Zašto? Zato što znanje i produkti znanja moraju biti besplatni. Čemu onda ovi pusti profesori rade skandale po državi? Kreteni, umjesto da znanje daju besplatno, oni traže nekakve plaće. Lihvari.

U svakom slučaju, na neka ključna pitanja da ti dam odgovor: besplatni softver produkt je viška vremena pojedinaca i pojedinih grupa ili se financira okolnim putevima od nečijeg tuđeg rada. Google itekako naplati sve ono "besplatno", samo što ti to ne vidiš direktno, a piratstvo je krađa, ništa drugačija od krađe automobila iz dućana bez obzira na neznatnu cijenu materijalnog troška. Programiranje je težak posao koji zahtijeva ogromna ulaganja u edukaciju i resurse, a programeri jedu. I na kraju, ne postoji ustavno pravo koje jamči nesmetanu krađu.

Putovati avionom smiješ, ali ako te uhvate s ilegalnim sadržajem, ideš u zatvor i pravo na putovanje (barem onamo kamo si naumio) ti se ukida od strane, prvo providera usluge leta, a kasnije imaš daljnje posljedice.
Flight Service Provide = Internet Service Provider. Razlika je u ovom kontekstu apsolutno nebitna.
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...

Na stranu to što ga nisam potpisao, ali: nisi odgovorio na ostala pitanja ispod toga. Molim te odgovori na sva.  Baš me zanimaju odgovori. Evo opet pitanja:

Ta daljnja pitanja me ne interesiraju. Ne kradem ništa od toga, niti to proizvodim pa je razina mog interesa ovakva: [-|----------------].

GoranB kaže...
"Plaćam njegovu uporabnu vrijednost za određenu namjenu". OK. Kako je definirana ta namjena? Tko ju definira?
Proizvođač. Kakvo je to besmisleno pitanje?

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Bolje bi bilo da se umjesto djetinjastog furanja na Chea pozabaviš vlastitom edukacijom, potom odrasteš i uključiš se u stvarni svijet.
Pa ti se zbilja ne možeš otkačiti ad hominema. Samo potvrđuješ ono što sam rekao. Ili ne znaš drugačije komunicirati?

Uh, oprosti. Možda ne znaš što znači ad hominem. Sorry. No, nema veze. Baš me zanimaju odgovri na moja pitanja iz ovog maila, a usput me slobodno nazivaj djetetom, glupanom, neznalicom, ili bilo čime drugim što ti draži primozak. Baš si super.
Vjeruj, znam, ali ad hominem komentarima si ti sam već počeo sa "ja pojedem, ja platim, moja prava" itd. Ako želiš promatračku debatu (to se tako zove), isključi se iz rasprave.

Stvarno? Daj me prosvijetli? Meni se čini da ti ne znaš. :-)

Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
Znači, jedini mogući poslovni model je onaj koji trenutno koriste tvoji idoli? Inače je sve besplatno? Majstore, super si. Onako simpatično naivan i neinformiran. Kao moje kćeri kad sam na putu pa im objašnjavam koliko je daleko daleki istok, i zašto je kod mene večer a kod njih jutro.

Ako ti imaš neki drugi poslovni model, daj molim te, pokaži mi ime svoje firme?
Netko tko u rukama ima razvijen poslovni model koji uspijeva otkloniti intelektualno vlasništvo kao vrijednost je vjerojatno genijalan izum i ti si vjerojatno bezobrazno bogat čovjek.

ihush kaže...
naxeem kaže...
Dakle, ako je Francuska odlučila kontrolirati piratstvo, a da pritom ne špijunira sav sadržaj (što je tehnički izvedivo za npr. svaki torrent za koji je sigurno utvrđeno da upućuje na ilegalan sadržaj), ne vidim nikakvu razliku od bilo kakvog drugog kriminala.

Uostalom, pregledaju li te na aerodromu? Itekako, skeniraju rendgenom svaku sitnicu u tvojim torbama, skeniraju tebe na biološke i kemijske agense i sl. Ne vidim zašto te nebi skenirali i za piratski sadržaj.
 -tko? -misliš službene osobe, s uniformom, značkom, pod obvezom-prisegom.... ili neki Ivica-Perica. Ovi prvi imaju službeno dozvolu  za svoj posao, kao policajac koji nosi oružje.
-torrenti nisu ilegalan sadržaj, kao što vilica nije hladno oružje (evo jedan.. Ubuntu 9.04 desktop (torrent)). Za prisluškivanje je potreban sudski nalog. Francuska (kao država) može narediti svojij policiji npr kontrolu prometa (auta, aerodroma, interneta) dok je ISP firma, privatna (manje-više), možda i strana (kod nas više) itd... koja mora čuvati logove i u slučaju sudskog naloga dati ih policiji ili određenom tijelu.
Jedno laičko podpitanje, dali je neka telekom kompanija odgovarala zato jer je mafijaš naručio ubojstvo koristeči njihovu liniju, ili drogdiler .... itko? Zašto bi sad ISP trebao biti 'dežurni policajac-sudac-krvnik'?
I zašto se drugačije mišljenje smatra za/protiv piratstva. Ovo je stvar zakona, a zakoni nemoraju biti dobri... (pišu ih ljudi)
Kada nađeš gdje sam ja spomenuo da je torrent ilegalan sadržaj, molim te citiraj me i linkaj taj post. Odmah ću se prozvati kretenom. U suprotnom, tvoju izjavu smatram glupom jer braniš nešto što nitko nije ni osporio.

Uglavnom, ja tebe pitam: smije li tebi privatna kompanija uskratiti svoju uslugu ako njome kršiš zakon? Smije li takva kompanija pratiti ilegalne aktivnosti? Smije.
Kada ti budu jasnije kako funkcioniraju računala, onda možemo i detaljnije raspravljati.

I to o dobrim i lošim zakonima, smatram da su ti zakoni protiv piratstva naprosto odlični.

Što se privatne kompanije tiče, smije li tebe privatni bankin zaštitar zaustaviti u pokušaju da ukradeš moje vlasništvo preko te banke? Dakako da smije.
GoranB kaže...

ihush kaže...
 Koliko znam, niti jedan tracker ne hosta nikakav ilegalni sadržaj. Kao ni Google.
To je sada dosta kompleksnije pitanje, odnosno poznati King Kong problem. 
16 godina
GoranB kaže...
 -znam, znaš i ti (Vi) ali za sudce to nije relevantno... (TPB) -istina, ako nema trakera, nema 'držača lojtre'.
Samo (loš) primjer, jer se za svaki torrent odmah vikne PIRAT! -zatvor, kazna... lomača?
Podsjeća me na nedavnu akciju kad su specijalci nosili tipkovnice i monitore... za miševe nisam siguran.
back on topic. Ako gospođa 'baka' skine legalno mp3-cu, plati je, kako-zašto ISP to smije kontrolirati? Što ako greškom, isključe nevinu osobu? -izvinjenje? Ili ako je baka kompijuterašica, uzme web'n'walk na kiosku i može srušiti TwinTowerse drugi put (ako je terorista i ima ilegalno downloadan flight simulator)
Sarkozy je mali kepec (valjda takvi moraju biti političari) koji vjerojatno nije sam došao na ideju.... tko-tu-koga, zašto itd.
Bila je i ptičja gripa, sad svinjska, bile je (još traje, tek će se pogoršati) svjetska kriza, nestašica nafte? cijene rastu pa padaju.... talibani napadaju ameriku, koja ima Guantanamo. Sad imaju i Obamu. A Francuska bi htjela onemogućiti downloadanje, zar njemu ne predhodi upload, server, treker....
Već postoji klauzula, npr film-muzika, ''da je ovaj sadržaj namijenjen... i zabranjeno je umnažanje, distribuiranje, mijenjanje'' itd. -sad postaje zabranjeno i 'gledanje'. (npr.
... jer je i gledanje, zapravo download, bez snimanja.)
Odustajem jer su vjetrenjače neumorne.
17 godina
neaktivan

Eno ti i onaj kriminalac od dva metra je isto političar, premijer čak, tako da to o veličini političara pada u vodu.

Vidim ja da neki zapravo ne kuže, ali radi se o sljedećem mehanizmu:

- ISP dobije paket torrenta koji distribuiraju zaštićeni sadržaj, npr. "Corel Draw X4.torrent" i postave filtre da sve koji koriste taj torrent registrira i blokira.

- S tim podacima ISP ima neoboriv dokaz da se preko a.b.c.d IP adrese skida Corel Draw X4 i da je to ilegalan sadržaj.

Kako mislite da CARNET kontrolira promet? Na to se ne žalite?

Ne vidim, po kojoj logici je to kršenje bilo kakvih sloboda? Ako smatrate filtriranje tim kršenjem, odnosno filtriranje prometa Internet vezama, zašto ne smatrate kršenjem prava filtriranje prometa avionskim vezama? U čemu je razlika?

-

Mogu razumjeti da netko skine seriju koju nema nigdje prilike pogledati legalno, mogu razumjeti donekle čak i onaj dio koji je netko spomenuo o edukaciji, gdje skine Photoshop i na njemu uči jer je eto, možda u nas nedostupan u studentskim licencama, ali nikako ne mogu probaviti ekipu koja skine Photoshop i onda na tom, ukradenom Photoshopu, zaradi ~10,000kn na prvom idućem projektu (otprilike zarada jednog dobrog dizajnera za web site) ili ekipu koja doma na računalu mora imati Ultimate i Enterprise verzije svega jer ne pristaju na ništa manje i jer im je Open Office sranje jer besplatne stvari su sranje.

Takve ne kužim niti malo.

Verbatim kaže...
Da je naxeem Indijanac, zvao bi se Glavom Kroz Zid
Neki su baš zid... 
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 1:23 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...
Kada nađeš gdje sam ja spomenuo da je torrent ilegalan sadržaj, molim te citiraj me i linkaj taj post. Odmah ću se prozvati kretenom. U suprotnom, tvoju izjavu smatram glupom jer braniš nešto što nitko nije ni osporio.
Uglavnom, ja tebe pitam: smije li tebi privatna kompanija uskratiti svoju uslugu ako njome kršiš zakon? Smije li takva kompanija pratiti ilegalne aktivnosti? Smije.
Kada ti budu jasnije kako funkcioniraju računala, onda možemo i detaljnije raspravljati.

I to o dobrim i lošim zakonima, smatram da su ti zakoni protiv piratstva naprosto odlični.

Što se privatne kompanije tiče, smije li tebe privatni bankin zaštitar zaustaviti u pokušaju da ukradeš moje vlasništvo preko te banke? Dakako da smije.
ovdje:
... Dakle, ako je Francuska odlučila kontrolirati piratstvo, a da pritom ne špijunira sav sadržaj (što je tehnički izvedivo za npr. svaki torrent za koji je sigurno utvrđeno da upućuje na ilegalan sadržaj), ne vidim nikakvu razliku od bilo kakvog drugog kriminala.
btw. -nisi kreten, imaš znanje, ali i oholost.
-trgovac oružjem ti nebi smio prodati pištolj? Što ako ja kupim escajg? i vilicom izbodem neko nedužno stvorenje?
Trgovac-pružatelj usluge nesmije istu uskratiti (bez dobrog razloga) a kršenje bi bilo u prejudiciranju.
-nemam pojma, znam da su na struju, to je sve... (mada postoji i jedan model na vodu... i plinsk čak i nešto s virusima, ali to je za neku drugu temu, ne?)
(opet) -također sam za legalnost, protiv pirata, svi zakoni su dobri, naši političari su divni.
-naravno, posao zaštitara, smisao banke (i sefa) je u čuvanju.... i još ponekoj mutnoj raboti. Ali ta osoba je zaštitar, ako upotrijebi oružje mora imati opravdanje itd. Dali je taj isti zaštitar kad iziđe iz banke 'the šerif'? Dali su njegove ovlasti isključivo na onih nekoliko kvadrata unutar banke? Dali se ovlasti zaštitara razlikuju u odnosu na bilo kojeg građana koji može braniti svoju imovinu-dom? -Zaštitar je samo uniformirani radnik. Može biti i slučajni prolaznik, koji spriječi pljačku.
-Mislim da je Chewbacca...
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...

Ta daljnja pitanja me ne interesiraju. Ne kradem ništa od toga, niti to proizvodim pa je razina mog interesa ovakva: [-|----------------].
Jasno. Zato što kad odgovoriš, znaš koje je moje sljedeće pitanje, i ono iza toga. I onda ćeš se dovesti u kontradikciju iz koje ne možeš izaći. Pa rađe, da bi izbjegao poraz, bježiš. Tj. praviš se nezainteresiran Namigiva

naxeem kaže...
GoranB kaže...
Proizvođač. Kakvo je to besmisleno pitanje?
Znači, ti plaćaš ono što ti je dao proizvođač. A ne WC papir koji on potroši. To sam samo htjeo razjasniti, jer netko je brkao lončiće.

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Ajde, bit ću dobar i ovaj put. Ad hominem znači protiv čovjeka. Kad nemaš argumenata, onda napadaš osobu ("ja kažem da si ti djetinjast i glup, pa je prema tome moje stajalište ispravno"). Ja to nisam radio (a kamoli prvi počeo), za razliku od tebe.

Ovako bi izgledao blagi ad hominem (jače ne volim, zna biti neugodno):
Ne mogu vjerovati da u današnje doba pametan čovjek to ne zna. Tj. ne potraži na netu, u enciklopediji i slično. Valjda je teško priznati sam sebi da se nešto ne zna? Meni su nekoliko online enciklopedija i eng-eng rječnik stvari koje se dižu pri bootu. Ali, ja nemam kompleksa reći da nešto ne znam.

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Ako ti imaš neki drugi poslovni model, daj molim te, pokaži mi ime svoje firme?
Netko tko u rukama ima razvijen poslovni model koji uspijeva otkloniti intelektualno vlasništvo kao vrijednost je vjerojatno genijalan izum i ti si vjerojatno bezobrazno bogat čovjek.
Ja nemam poterbe pomagati drugim tvrtkama. Imaš gomilu firmi koje zarađuju, a ne proganjaju ljude što im kopiraju softver, čak to i potiču. Imaš gomilu glazbenika koji stavljaju svoje pjesme na net besplatno, i zarađuju.

Stvar je u sljedećem - možeš naplaćivati samo ono što ljudi žele platiti. Ako ljude moraš zatvorom tjerati da ti plate za tvoj proizvod, onda očito radiš nešto pogrešno. Nisi u skladu sa stvarnim svijetom. I oni koji prvi izađu iz svog mjehura, prvi će i profitirati.

Jednostavan primjer. Danas se mogu čuti i vidjeti s nekim preko pola svijeta. Prije samo par godina to me koštalo ogromne novce. Jasno da se telekomima to ne sviđa. Jasno da to pokušavaju zabraniti. Ali kada ljudi više ne žele plaćati njihovu uslugu, oni moraju naći neki drugi model poslovanja. Jasno, među l33t haxorz telekomi su zlo, pa je ovakav razvoj super. A kada se ista logika primjeni i negdje drugdje, onda je to kraj svijeta.

naxeem kaže...

Smije li takva kompanija pratiti ilegalne aktivnosti? Smije.
 Tu si na opasnom terenu. Kako ISP zna što je to ilegalna aktivnost? Na koji način i što prati? Moje mailove? Moj IM? Što?

naxeem kaže...
Smije te zaustaviti. Ali te ne smije lišiti slobode. Ne smije te optužiti, suditi i izvršiti presudu.
Isto tako, mora imati dokaz da ti pljačkaš bez da ti prisluškuje telefon i čita mail.

naxeem kaže...
GoranB kaže...

Nisam čuo taj izraz. Imaš neki link da malo pročitam? Zašto King Kong?

17 godina
neaktivan

GoranB kaže...
Jasno. Zato što kad odgovoriš, znaš koje je moje sljedeće pitanje, i ono iza toga. I onda ćeš se dovesti u kontradikciju iz koje ne možeš izaći. Pa rađe, da bi izbjegao poraz, bježiš. Tj. praviš se nezainteresiran Namigiva
Ne, nego stvarno nisam zainteresiran, osim toga, u te ostale stvari se ne razumijem dobro, a ne volim braniti nešto što nemam čime poduprijeti.

GoranB kaže...
Znači, ti plaćaš ono što ti je dao proizvođač. A ne WC papir koji on potroši. To sam samo htjeo razjasniti, jer netko je brkao lončiće.
Pa s tvoje pozicije da, ali realno plaćađ i taj WC papir. To je uostalom nebitno, jer mi pričamo o ljudima koji ne plaćaju ništa  i misle da je to u redu i njihovo pravo.

GoranB kaže...
naxeem kaže...
GoranB kaže...

Ajde, bit ću dobar i ovaj put. Ad hominem znači protiv čovjeka. Kad nemaš argumenata, onda napadaš osobu ("ja kažem da si ti djetinjast i glup, pa je prema tome moje stajalište ispravno"). Ja to nisam radio (a kamoli prvi počeo), za razliku od tebe.

Ovako bi izgledao blagi ad hominem (jače ne volim, zna biti neugodno):
Ne mogu vjerovati da u današnje doba pametan čovjek to ne zna. Tj. ne potraži na netu, u enciklopediji i slično. Valjda je teško priznati sam sebi da se nešto ne zna? Meni su nekoliko online enciklopedija i eng-eng rječnik stvari koje se dižu pri bootu. Ali, ja nemam kompleksa reći da nešto ne znam.
Ne raspravljaš s glupanom, a neću biti bahat i ulaziti u rasprave i egotripanje tu sada, ali vjeruj mi, latinski mi je jako dobro poznat, ne samo u dictama. Moj komentar je bio više ad rem vis a vis cijelog konteksta prethodnih izjava, nego ad hominem, jer je zasnovan ad hoc na tvrdnjama da se samo materijalno cijeni kao vrijednost i da xy rade u firmama koje proizvode softver, što ja, svojim mišljenjem negiram i smatram da je potonje netočno, a ono prvo suludo i ... fašističko? (Očito volite taj izraz kao sinonim za netoleranciju i neuvažavanje različitosti). Kao što si sam već objasnio, nepotpuno i površno, ali približno OK, "ad hominem" znači, u doslovnom prijevodu, "za čovjeka", "namijenjeno čovjeku", "po čovjeku" i sl. a u popularnoj literaturi i upotrebi zadržava se kao naziv za "napad na osobu nevezano za samu temu neke rasprave", što ovdje nije slučaj jer se moj komentar tiče rasprave i izjava sudionika (konkretno Bukve). Debatna praksa dozvoljava (i smatra neizostavnim uopće za kvalifikaciju adekvatnosti) komentiranje međusobnih stavova na bazi stručnosti za područje o kojem se raspravlja, pa tako samostalno kvalificiranje kao "čovjeka iz industrije" nekoga kome to nije struka, smatram omalovažavajućim komentarom i nevažečim argumentom kojem tu nije mjesto.
Da ne filozofiramo sada puno i ne preseravamo se, zaključimo ovo time što ću ja i dalje ostati kod svoje izjave da ne vjerujem u istinitost tvrdnji da "mnogi rade na proizvodnji softvera, ali ih copyright ne brine" i kod toga da smatram da intelektualni rad može omalovažavati samo osoba koja ga ne prakticira.

GoranB kaže...
Ja nemam poterbe pomagati drugim tvrtkama. Imaš gomilu firmi koje zarađuju, a ne proganjaju ljude što im kopiraju softver, čak to i potiču. Imaš gomilu glazbenika koji stavljaju svoje pjesme na net besplatno, i zarađuju.

Stvar je u sljedećem - možeš naplaćivati samo ono što ljudi žele platiti. Ako ljude moraš zatvorom tjerati da ti plate za tvoj proizvod, onda očito radiš nešto pogrešno. Nisi u skladu sa stvarnim svijetom. I oni koji prvi izađu iz svog mjehura, prvi će i profitirati.
Daj mi pokaži tu firmu, uz neki link po mogućnosti. Hvala.
Što se ovog sa zatvorom tiče, ljudi bi uglavnom uzimali sve da ne plate, samo ako se ne boje biti uhvaćeni: nagradno pitanje (koje je odgovor na ovo): što sde dogodi u slučaju anarhije i gubitka kontrole? - Pljačka (tzv. looter hell) - čemu smo svjedoci svaki put kada se nešto loše dogodi (New Orleans, Somalija...).

GoranB kaže...
naxeem kaže...
Smije te zaustaviti. Ali te ne smije lišiti slobode. Ne smije te optužiti, suditi i izvršiti presudu.
Isto tako, mora imati dokaz da ti pljačkaš bez da ti prisluškuje telefon i čita mail.
 Neće ni tebe ISP strpati u zatvor, ali će ti uskratiti promet svojom uslugom kao što će ti banka zabraniti promet svojim računima.

GoranB kaže...

Google "King Kong defense".
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 2:23 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Eno ti i onaj kriminalac od dva metra je isto političar, premijer čak, tako da to o veličini političara pada u vodu.

OT: ma i on je mali.. u glavi

naxeem kaže...

Mogu razumjeti da netko skine seriju koju nema nigdje prilike pogledati legalno, mogu razumjeti donekle čak i onaj dio koji je netko spomenuo o edukaciji, gdje skine Photoshop i na njemu uči jer je eto, možda u nas nedostupan u studentskim licencama, ali nikako ne mogu probaviti ekipu koja skine Photoshop i onda na tom, ukradenom Photoshopu, zaradi ~10,000kn na prvom idućem projektu (otprilike zarada jednog dobrog dizajnera za web site) ili ekipu koja doma na računalu mora imati Ultimate i Enterprise verzije svega jer ne pristaju na ništa manje i jer im je Open Office sranje jer besplatne stvari su sranje.

Takve ne kužim niti malo.

Iskreno, ni ja. OO, FF i ekipa su dovoljni svima, osim za jako specifične potrebe (npr ako baš imaš exchange server, infopath i slične stvari - ali i to se može zaobići. Ali to nema veze s tim da isto tako ne razumijem da ti je normalno da se ljudima mora prijetiti zatvorom da nešto plate. Jer ako većina ne smatra da nešto ima vrijednost - onda to nema. I to je osnova tržišnog kapializma. Ljudi neke stvari ne žele plaćati. I gotovo.
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
 Ali to nema veze s tim da isto tako ne razumijem da ti je normalno da se ljudima mora prijetiti zatvorom da nešto plate. Jer ako većina ne smatra da nešto ima vrijednost - onda to nema. I to je osnova tržišnog kapializma. Ljudi neke stvari ne žele plaćati. I gotovo.

Ako ja ne želim platiti automobil, ne moram? Moje je ustavno pravo automatski da ga ne platim i gotovo? LOL.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 2:25 (naxeem).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...
 Ali to nema veze s tim da isto tako ne razumijem da ti je normalno da se ljudima mora prijetiti zatvorom da nešto plate. Jer ako većina ne smatra da nešto ima vrijednost - onda to nema. I to je osnova tržišnog kapializma. Ljudi neke stvari ne žele plaćati. I gotovo.

Ako ja ne želim platiti automobil, ne moram? Moje je ustavno pravo automatski da ga ne platim i gotovo? LOL.

Ne banaliziraj. Stvari vrijede onoliko koliko su ljudi spremni platiti. Zakoni postoje zbog ljudi, a ne obrnuto. Društvo se mijenja. Zakoni se mijenjaju. Norme se mijenjaju. U ovom području, brže nego inače. I to je sve.

Edit: E da, i opet namjerno mješaš razne tipove dobara.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 2:35 (GoranB).
17 godina
neaktivan

Naravno, jer svi to miješaju. Odem kupiti kruh, pita me kune; WTF?! Gdje je moje ustavno pravo na hranu?! - Odem kupiti knjigu, pita me kune, dolare...?! WTF?! Pa papir doslovno raste na stablu! Dođem u školu stranih jezika i pita me nekakav novac da bi on meni ispričao kako se priča?! WTF?! Gdje je moje pravo na znanje.

Ja ne želim plaćati za te stvari. Za razliku od softvera, kruh i znanje francuskog jezika puno je teže ukrasti, a otmica profesorice je oštro kažnjiva... Plač

Onog dana kada moje potrebe budu besplatno, ja ću raditi besplatni softver i zastupati slobodu i besplatnost svog softvera, glazbe, filmova i svega. Do tada, sve to smatram Star Trekom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 2:43 (naxeem).
16 godina

@nexeem :)

-slažem se, sve što navodiš stoji. ... osim:

-ISP (kako si prije spomenuo) može filtrirati sadržaje, time onemogućava pristup stranicama/ilegalnom softwareu.. -pa nema ni mogućnosti da korisnik uopće uđe u prekšaj. -To je idealan slučaj. Usporedio bih kao zabrana poziva visokovrijednih tarifa na telefonu.

-sve ostalo je moguće raznim primjerima 'vući' na jednu ili drugu stranu. hash? -i njega se generira, naslov? -onda se nesmje nijedna 'ključna riječ' stila BinLaden nesmije pojaviti.

Zašto u primjerima 'moram' biti pljačkaš, drogsmugler i sl. i uvijek neki aerodrom... -Ja ne prenosim kokain avionom, tko to radi treba biti kažnjen. Ali zašto poništiti avionsku kartu? (-šala.) a možda zbog Diners kilometraže.

Što je to dostupno ili nedostupno legalnim odnosno ilegalnim putem, ako sad opet mislimo na PC. STEAM, iStore, WoW...free, demo, trail, YouTube... Kako ISP zna da sam ja nešto kupio, dali sam vlasnik (stvarni) neke slike, muzike... ili dali sam nakon trail perioda platio/deinstalirao? Zašto bi to uopće interesiralo ISPa?

Ako nije iz Area-51, onda Adobe već duže vrijeme surađujući s FBI-Interpolom, ima modul (u CSu) koji kod skeniranja provjerava dali je npr novčanica.... ali, Adobe je to 'morao' i ne kontrolira/sankcionira on... zašto bi to radio ISP, nek to na dojavu BSA (ili bilo koje zainteresirane strane) radi državni inspektorat, obračuna PDV+kaznu i ima nekog smisla-koristi za sve.

Jer zašto onog tko krši zakon isključiti? -Treba ga kazniti (i onemogućiti). Plajčkaš banke, kad/ako ga uhvate ide u zatvor, pokušavaju ga spriječiti u ponavljanju... ne time da mu zabrane korištenje bankomamta. (naravno on i njega ukrade).

-Problem, kažnjavati može sud, ne ISP.

-Zapravo, opet mislim da mada nehotice, tvoje ideje/primjeri imaju smisla (mada u sitne sate sve nekako drugaćije izgleda).

ŠBBKBB... Avio komp. bi mogle uskratiti putovanje osuđenim dilerima, na taj način bi im otežali nabavku droge. -dali se to ikad desilo?

-ŠBB-x2 (sad sam neki autor, glazbenik...) skladam pjesmice, uglazbljujem i internetom dijelim sa suradnicima. Pjesma nije besplatna, još je u radu, produkciji, ali ISP nema pojma o tom, niti da je moja. - i isključi mi internet, još me i kazne, privedu, zatvore u tamnicu?

ŠBB-x3 ... (sad ti malo budi 'negativac') dolazi ljeto, imaš dobar fotić, slikaš sebe, svoju obitelj, dijete... na povratku kući te ATJ Lučko prikuje na pod, jer si pedofil, distribuiraš sadržaje itd... a ti si samo ispraznio fotić na gmail (ili na svoj server) jer nije samo torrent 'ilegalan' i zanju oni sve, i takve, znaš...

ŠBB-x (programer si..) radiš nešto, source razumjenjuješ s kolegama-suradnicima u Indiji, USA itd... ISP će i to filtrirati? i ako ti je ime B.Gates a source ima radni naslov dugorogi?

ŠBB... 

-laka noć.

17 godina
neaktivan

Hehe, kasni sati s 10° nižom temperaturom od današnjih 30°C. Idealno za rad. Laku noć.

17 godina
neaktivan

Jasno da ne želiš govoriti o scarce i abdundant dobrima. I nije stvar u tome što ti želiš ili ne želiš, nego kako se društvo ponaša. Što je prihvatljivo društvu a što nije.

U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da ej ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću! Kada su uspjeli postići da država zabrani "prljavu rabotu" proizvođača odjeće, počeli su sumnjati u ljude. PA su tražili pravo da ulaze ljudima u kuće i provjeravaju imaju li "nelegalnu" dugmad kod sebe. Zvuči poznato? A toliko idiotski.

I, opet i ponovo. Ne banaliziraj stvari pozivanjem na besplatno ovo ili besplatno ono. Znaš dobro da nije riječ o tome.

Ali zašto se trudim? Koga zbilja zanima, ima na primjer ovo:

h*tp://www.techdirt.com/articles/20061026/102329.shtml

17 godina
neaktivan

Neki se stalno pozivaju na primjere kapitalističkih, marketinških, i ostalih ideja, logika.....a ne shvaćaju da ljudstvo ne živi u savršenstvu, pa da i ti zakoni i ideje nisu savršene, koliko kod oni argumenata iznosli.

Ima savršenih primjera što sustav uradi od uma inteligentnog čovjeka, govori kroz njega, ne razmišlja svojim umom, nego ono što su ga učili...

Neko je konstatirao da ljudi vremenom žive u različitim društvima, sada smo trenutno u onom koje se naziva kapitalizmom, a naravno da on nije savršen, da temeljne ideje jednog

takovog društva nisu savršene, pa da onaj početni aksiom, ideja tog društva može izgledati potpuno barbarski, ne točno, glupo kada neki uber ljudi budu učili povijest za hiljadu godina, što će se vremenom i pokazati.

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Stvar je u tome da su ljudi slijepi na svoje oči te ne vide da gube sve više i više prava na slobodu.

Tu nas bombadiraju s više strana s raznim informacijama da mi što lakše prihvatimo to ograničenje (svinjska gripa, teroristički napadi, recesije, još uvjek auti koriste naftu a možemo bez problema se voziti na zrak ).

To se sve radi u pozadini "Za dobrobit čovječanstva", a zapravo te pokušavaju izmanipulirati i kontrolirati na sve moguče načine.

Problem softvera je u tome što u svakom licencnom ugovoru ti se slažeš da oni koji su ga pravili ne odgovaraju ako se tebi s..be komp.

A čekajte znači ako ja kupim neku hranu i ona je neispravna, ja imam pravo tužiti proizvođača. Pa ljudi ajmo lijepo svi praviti software - Što mislite zašto postoje lažni antivirusni programi (lijepog izgleda a iznutra ni malo rada). A stvar je u tome što nitko ne odgovara za takvu pljačku.

Tko tu odgovara za to što je korisnik opljačkan ? - NITKO 

Koliko ja znam piratski softwer se najviše skida preko torrenta. E pa onda lijepo nek Google, privatni trackeri i ostala družina počne filtrirati piratske sadržaje, a tko to ne radi njega treba u zatvor, a ne korisnike usluga.

Mislim svarno to je kao da policija mjesto raspačivača droge, ide goniti žrtve droge (ljudi koji dobivaju drogu). Tu je stvarno kriva logika.

Znači jedino ostaje izdati zakon di bi Google, yahoo, torrent trackeri bili dužni filtrirati piratski sadržaj.

Osim toga trebala bi postojati nekakva provjera proizvođača progrma da li je taj program stvarno ono što za njega kažu ili samo služi za maznuti nekome lovu.

Sometime the best defense is to attack!
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 7:56 (Hummer).

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Zdenko kaže...
Normalno da ti nije ispran mozak kad umjesto njega očito imaš kašu među ušima.

Da ti odsjeku ruku jer si ukrao šnitu kruha sigurno se ne bi bunio i plakao kako su prekršili tvoja prava, nego bi se sakrio u mišju rupu, jelda?

No to je tvoja stvar i nemam ti pravo na to prigovarati.
Ovo je slobodna država i svatko u njoj ima pravo da bude idiot.
 U manjku nekakvih konstruktivnih argumenata okrećemo se odgovorima toliko tipičnim za naše podneblje ha? No dobro, nije ni bitno.

Imam kašu u glavi i idiot sam, ali to ne umanjuje činjenicu da si ti u krivu. :)

Ničime od ovoga šta je napisano nitko od vas nije umanjio činjenicu da si skidanjem softvera koji se naplaćuje a koji ti nisi platio nešto ukrao, ne možeš uvjeriti mene u to, a u krajnjem slučaju i sami znate da je tako, samo sebe želite očistiti od toga raznim maskiranjima kako je Naxeem rekao.

Samo naprijed... Shvatit ćeš koliko si u krivu kada jednog dana budeš proljevao znoj za nešto mjesecima i kada ti to netko samo tako uzme i još kaže otvoreno da je uzeo ali da to ne znači da je ukrao.

Opet ništa ne kužiš.
Ne branim piratstvo niti kažem da je moje pravo skidati filmove s neta (iako ima i takvih ovdje) već govorim o tome kako je kazna pretjerana.
Ti misliš da je opravdano nekome do kraja života ukinuti pravo na pristup internetu zato jer je tri put s njega pokušao skinuti materijal zaštićen autorskim pravima.
Isto tako, neki misle da je opravdano lopovima odsjecati ruke a preljubnicima spolovila. Po čemu su oni drukčiji od tebe?
Ne opravdavam zločin (uvjetno rečeno, jer bi piratstvo trebalo biti prekršaj a ne zločin) već osuđujem kaznu koja je u oba slučaja drakonska i barbarska.
Jel ti sad išta jasnije?
17 godina

evo dosta sam citao vase postove pa bih se i ja malo obratio na ovu temu:

iako postoje brojne definicije vlasnistva ja bih ga ukratko i jednostavno sveo (u ono što je svima njima zajedničko) na pravo korišetnja nekog materijalnog ili nematerijalnog dobra i to na način koji to ne šteti nekom drugom subjektu. Iz ove definicije vidi se da pravo vlasništva samo po sebi nije neograničeno pravo na nekom dobru. Ta se dobra mogu podijeliti na materijalna (npr. kuća) ili nematerijanla, a jedno od njih je i intelektualno vlasništvo/autorsko pravo prema kaznenom pravu. Intelektualno vlasničtvo je subjektivno pravo na intelektualnim tvorenima. To bi pojednostavljeno značilo znači neki misaoni rad. Znači i rad se može podijeliti na fizički npr kopanje, ali i misaoni npr. pravljenje/proizvodnja softwarea. Osoba koja je kopala 5 sati dobit ce naknadu za kopanje - znaci svoju fizicku aktivnost i ono sto je napravila, a osoba koja je proizvela software dobit ce nakandu za svoj misaoni rad i ono sto je ona napravila. Izvor sredstava za tu naknadu za misaoni rad moze biti razlicit, ali najcesce je prodajom rezultata tog misaonog rada, znaci onim cd-om sa programom koji ste kupili u trgovini.

CD sa programom koji ste kupili sastoji se od dva elementa. 1. cd kao fizicki uređaj koji ima svoju cijenu i 2. sadržaj na cd-u kao produkt misaonog rada koji ima svoju cijenu. Zbroj te dvije komponente daje cijenu ukupnog proizvoda. 

Kao što je moguće ukrasti auto kao materijalno dobro, moguće je "ukrasti" i intelektualno vlasništvo kao nematerijalno dobro. Zasto sam stavio ukrasti u navodnike? Zato sto kazneni zakon ne poznaje pojam krađe autorskog prava, ali poznaje pojam Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, pa kaže:

članak 230.

(1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi na�in uporabi autorsko djelo,

kaznit �e se nov�anom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko bez odobrenja umjetnika izvo�a�a, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno ili protivno njihovoj zabrani, snimi, reproducira, umno�i, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti ili na drugi na�in uporabi izvedbu umjetnika izvo�a�a.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko u namjeri da omogu�i neovla�tenu uporabu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvo�a�a proizvede, uveze, prenese preko grani�ne crte, stavi u promet, iznajmi, omogu�i drugome uporabu ili kori�tenje bilo koje vrste opreme ili sredstava kojoj je osnovna ili prete�na namjena omogu�iti neovla�teno otklanjanje ili osuje�ivanje kojeg tehni�kog sredstva ili ra�unalnog programa namijenjenog za�titi prava autora ili umjetnika izvo�a�a od neovla�tene uporabe.

(4) Osoba kod koje se zateknu predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1.,2. i 3. ovoga �lanka, a ona je to znala, mogla ili bila du�na znati,

kaznit �e se nov�anom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do �est mjeseci.

(5) Ako je po�injenjem kaznenog djela iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga �lanka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzro�ena znatna �teta, a po�initelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzro�enja takve �tete, po�initelj �e se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.

(6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje kaznenog djela ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga �lanka oduzet �e se i uni�titi.

Što to znači? Da je Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača kazneno djelo i podliježe odgovornosti kao što je i krađa kazneno djelo.

U nekim prethodnim temama uvidio sam da dosta forumaša ne razlikuje pojam prava i pojam pravde. Kod pojma pravde može se postaviti pitanje zašto jedan software košta 50 a drugi 5000 kn i da li je ta cijena u redu lli nije, ali se pravo treba stavit izvan toga jer je ono nešto sasvim drugom. Zakon ne poznaje pojam pravde vec samo prava. Prema tome skidanje softwarea bez kupovine potrebnih licenci tj. plaćanja tog softwarea je kazneno djelo Nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i podliježe kaznenoj odgovornosti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Lijep i argumentiran post, ali nebitan za ovu raspravu.. Jer nitko ovdje ne govori da trenutni zakoni nisu takvi kakvi jesu. Nego se govori o tome da ti zakoni ne odgovaraju stvarnosti.

17 godina
GoranB kaže...

Lijep i argumentiran post, ali nebitan za ovu raspravu.. Jer nitko ovdje ne govori da trenutni zakoni nisu takvi kakvi jesu. Nego se govori o tome da ti zakoni ne odgovaraju stvarnosti.

bitan je ako citas temu od pocetka i sve postove

Edit: zakoni ne odgovaraju stvarnosti zbog zakona vec mehanizama koji ih provode... ako je netko pocinio neko kazneno djelo onda sankciju za to djelo odreduje sud a ne provajder. zadatak provajdera je da se to kazeno djelo prijavi, a onda ce ga drzava ili proizvodac goniti po sluzbenoj duznosti ili zahtjevu proizvođaca
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 8:43 (igy).
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...

U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da je ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću!

Ne znam čime se ti baviš (valjda nečim jednostavnim), ali proizvodnja softvera je malo kompleksnija od proizvodnje botuna.
FlyBoy kaže...

Neko je konstatirao da ljudi vremenom žive u različitim društvima, sada smo trenutno u onom koje se naziva kapitalizmom, a naravno da on nije savršen, da temeljne ideje jednog

takovog društva nisu savršene, pa da onaj početni aksiom, ideja tog društva može izgledati potpuno barbarski, ne točno, glupo kada neki uber ljudi budu učili povijest za hiljadu godina, što će se vremenom i pokazati.

Imaš li za prijedlog neko bolje uređenje? Možda ideju besklasnog društva i potpune jednakosti svih ljudi uz ukidanje privatnog vlasništva? Uh, čekaj, vidio sam to već negdje. Mislim da se raspalo uz puno krvi osim tamo gdje ljudi sada rade kondome za 5,6kn na sat. 
Hummer kaže...

Problem softvera je u tome što u svakom licencnom ugovoru ti se slažeš da oni koji su ga pravili ne odgovaraju ako se tebi s..be komp.

Nešto si mi slabo informiran, valjda je to jer malo čitaš i ne misliš dovoljno o pročitanom.
Hummer kaže...

A čekajte znači ako ja kupim neku hranu i ona je neispravna, ja imam pravo tužiti proizvođača. Pa ljudi ajmo lijepo svi praviti software - Što mislite zašto postoje lažni antivirusni programi (lijepog izgleda a iznutra ni malo rada). A stvar je u tome što nitko ne odgovara za takvu pljačku.

Tko tu odgovara za to što je korisnik opljačkan ? - NITKO 

Mislim svarno to je kao da policija mjesto raspačivača droge, ide goniti žrtve droge (ljudi koji dobivaju drogu). Tu je stvarno kriva logika.

Znači jedino ostaje izdati zakon di bi Google, yahoo, torrent trackeri bili dužni filtrirati piratski sadržaj.

Osim toga trebala bi postojati nekakva provjera proizvođača progrma da li je taj program stvarno ono što za njega kažu ili samo služi za maznuti nekome lovu.

Stvarno? A ja mislio da postoji sud. Naravno, ne u Hrvatskoj koja i nije država u pravom smislu te riječi, nego u Francuskoj, SAD-u itd. gdje sudstvo kao institucija postoji.
Zdenko kaže...
Danny_HR kaže...
Ničime od ovoga šta je napisano nitko od vas nije umanjio činjenicu da si skidanjem softvera koji se naplaćuje a koji ti nisi platio nešto ukrao, ne možeš uvjeriti mene u to, a u krajnjem slučaju i sami znate da je tako, samo sebe želite očistiti od toga raznim maskiranjima kako je Naxeem rekao.

Samo naprijed... Shvatit ćeš koliko si u krivu kada jednog dana budeš proljevao znoj za nešto mjesecima i kada ti to netko samo tako uzme i još kaže otvoreno da je uzeo ali da to ne znači da je ukrao.

Opet ništa ne kužiš.
Ne branim piratstvo niti kažem da je moje pravo skidati filmove s neta (iako ima i takvih ovdje) već govorim o tome kako je kazna pretjerana.
Ti misliš da je opravdano nekome do kraja života ukinuti pravo na pristup internetu zato jer je tri put s njega pokušao skinuti materijal zaštićen autorskim pravima.
Isto tako, neki misle da je opravdano lopovima odsjecati ruke a preljubnicima spolovila. Po čemu su oni drukčiji od tebe?
Ne opravdavam zločin (uvjetno rečeno, jer bi piratstvo trebalo biti prekršaj a ne zločin) već osuđujem kaznu koja je u oba slučaja drakonska i barbarska.
Jel ti sad išta jasnije?
Postoji izraz za izmišljanje "činjenica" u nedostatku argumenata, ali malo sam umoran jer sam cijelu noć radio pa se ne mogu sjetiti (zamisli, proizvodim softver i radim (?!)). Svakako postoji naziv za to tvoje "isključivanje pristupa Internetu do kraja života" koje si izvadio iz ne znam čega.
Što se odsijecanja ruku tiče, mislim da si opet fulao državu, čak i kontinent bojim se. Predlažem da ponoviš geografiju, malo pročitaš o čemu je ova tema i informiraš se o tom zakonu koji predlaže odsijecanje penisa i ukidanje Interneta doživotno.

Piratstvo bi trebalo biti prekršaj (tko uopće govori o tome što jest ili nije), a kada bih ja došao tebi u dvorište i ukrao automobil, ti bi mi se sjetio majke u negativnom i erotičnom kontekstu.

Nego, dajte se potpišite ako nešto radite u životu ili o radu drugih sudite... kako se ono kaže... mlatite gloginje?
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 8:41 (naxeem).
17 godina

ako je netko pocinio neko kazneno djelo onda sankciju za to djelo odreduje sud a ne treća osoba (u vašem slučaju provajder). zadatak provajdera ili onoga tko ima saznanja da se radi o kaznenom djelu je da se to kazeno djelo prijavi, a onda ce ga drzava goniti po sluzbenoj duznosti ili proizvođac po svom vlastitom nahođenju. isto tako sud može kao kaznu umjesto zatvora ili novca izreci dozivotnu zabranu koristenja interneta (malo je prebanalno i glupo zvuci, ali ne i nemoguce)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

GoranB kaže...
Ne, nego stvarno nisam zainteresiran, osim toga, u te ostale stvari se ne razumijem dobro, a ne volim braniti nešto što nemam čime poduprijeti.
 Drugim riječima, ne razumiješ kako funkcionira tržište i svijet? Ili izbjegavaš odgovoriti jer znaš da gubiš u svakom slučaju? OK, smatram da si se uplašio i pobjegao. Više ne sumnjam da dobro znaš da sam u pravu.

naxeem kaže...

GoranB kaže...
Pa s tvoje pozicije da, ali realno plaćađ i taj WC papir. To je uostalom nebitno, jer mi pričamo o ljudima koji ne plaćaju ništa  i misle da je to u redu i njihovo pravo.
 Bilo je bitno, jer je netko tvrdio da eto, sav se softver mora plaćati, jer netko mora platiti i WC papir za ljude koji prave taj softver. Drago mi je da se slažemo da na prava kupca ne smije utjecati poslovni model tvrtke.

naxeem kaže...

Da ne filozofiramo sada puno i ne preseravamo se, zaključimo ovo time što ću ja i dalje ostati kod svoje izjave da ne vjerujem u istinitost tvrdnji da "mnogi rade na proizvodnji softvera, ali ih copyright ne brine" i kod toga da smatram da intelektualni rad može omalovažavati samo osoba koja ga ne prakticira.
 Tko tu omalovažava intelektualni rad? Zar ti cijeniš samo ono što platiš novcem pod prisilom zatvora? Koliko platiš curi/ženi?

naxeem kaže...

Što se ovog sa zatvorom tiče, ljudi bi uglavnom uzimali sve da ne plate, samo ako se ne boje biti uhvaćeni: nagradno pitanje (koje je odgovor na ovo): što sde dogodi u slučaju anarhije i gubitka kontrole? - Pljačka (tzv. looter hell) - čemu smo svjedoci svaki put kada se nešto loše dogodi (New Orleans, Somalija...).
Somebody needs a hug.
Ljudi su pošteni ako im se da prilika. Ako imaš drugačiji stav prema ljudima, jasno da ti se tako i vraća.
Uvijek će biti pojedinaca koji će igrati prljavo, ali velika većina ljudi žele biti dobri. I tako se i ponašaju. Stvar je u tome da ljudi ne vide ništa loše u dijeljenju glazbe, u razmjeni ideja, itd. A ako cijelo društvo tu ne vidi ništa loše, i ako se pokazuje da to zbilja nije opasno po društvo, onda ne postoji sila koja to može promijeniti.

naxeem kaže...

GoranB kaže...
naxeem kaže...
 Neće ni tebe ISP strpati u zatvor, ali će ti uskratiti promet svojom uslugom kao što će ti banka zabraniti promet svojim računima.
 Ne,nego će te optužiti, suditi ti, presuditi, i oduzeti ti tvoje ljudsko pravo.

naxeem kaže...

GoranB kaže...

Google "King Kong defense".
 Aaa, defense, ne problem. ihush je pomogao mom sklerotičnom mozgu i prije tebe. Ne bih baš rekao da je isto - tamo su raspravljali o pitanju kontroliranja i identificiranja usera, koliko sam shvatio. Ja sam više mislio na legalnost torrenta.

BTW, samo da vidiš apsurdnost stvari: znaš li da po DCMA, ako napišeš program za računanje proizvoljnog broja decimala pi (ili e ili bilo kojeg drugog transcendentnog broja), da te se može optužiti da si napravio kazneno djelo? Pi je transcendentan, pa u bilo koje zapisu (npr, za nas zanimljivo:binarnom) sadrži sve moguće nizove svih mogući duljina. To znači da ako računaš dovoljno daleko, možeš dobiti niz identičan bilo kojoj pjesmi, filmu, softveru. Mali algoritam je tool za falsificiranje svega! Nategnuto, ali da se neki nadobudni odvjetnik zainati, može te cijeli život povlačiti po sudovima.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...

U 17. stoljeću u Francuskoj ceh proizvođača odjeće je poče proizvoditi dugmad od tkanine. Jasno da je ceh proizvođača dugmadi stao na noge - ljudi dobijaju dugmad besplatno uz odjeću!

Ne znam čime se ti baviš (valjda nečim jednostavnim), ali proizvodnja softvera je malo kompleksnija od proizvodnje botuna.
Osmijeh Stvar je u odnosima među različitim dijelovima društva. I to znaš. Ali malo bi trolali, ha? Pazi se moderatora Belji se
17 godina
neaktivan

Umjesto da argumentiraš svoje tvrdnje, umjesto mene tvrdiš da sam se uplašio (da jesam, ne bih ni bio tu) i da mi je cura/žena kurva. Super.

Ljudsko pravo prestaje tamo gdje počinje zlouporaba tog prava. Recimo, onaj Dužnović ima pravo na život, na hranu, na suđenje, a vidiš, nakon onog masakra u Sesvetama, ja bih mu po kratkom postupku presudio i izvršio kaznu. Za mene on nema nikakva ljudska prava. Istina, to je dosta ozbiljniji problem, ali za sve postoji visina kazne.

Moj poznanik, sada već malo stariji, autor je jednog, na ovom području popularnog, softvera. Dolaskom u jednu tvrtku po usluge te tvrtke, vidio je da koriste njegov program koji su ukrali. Rezultat njegovog otkrića bio je demoliranje prostora tvrtke, slomljena ruka vlasniku tvrtke i dvije sudske tužbe (za napad i oštećenje imovine i krađu). Prva tužba nije kazneno procesuirana, nego je odbačena jer je vlasnik spomenute tvrtke zapravo zapeo i pao, a tužba za krađu rezultirala je za 90-te visokim novčanim iznosom.

Uz novac, poznanik je dobio i osobno zadovoljstvo vrijednije od tog novca kojim je proširio tvrtku u danas respektabilnog regionalnog konkurenta.

I ne moraš mi tumačiti o dobroti ljudi kada vidim primjere svuda po svijetu. Valjda si još mlad, a ja preumoran pa idem malo odmorit

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Umjesto da argumentiraš svoje tvrdnje, umjesto mene tvrdiš da sam se uplašio (da jesam, ne bih ni bio tu) i da mi je cura/žena kurva. Super.

Onda odgovori na moja pitanja - tvoji odgovori će biti moja argumentacija.
Što se tiče tvojih privatnih odnosa, ja sam se samo iščuđavao nad tvojim sustavom vrijednosti i pitao te tkoje što i kako omalovažavao. Ni tu mi nisi ništa odgovorio.
Volimo puno lajati, ali nam ne ide ozbiljna rasprava?

naxeem kaže...

Ljudsko pravo prestaje tamo gdje počinje zlouporaba tog prava. Recimo, onaj Dužnović ima pravo na život, na hranu, na suđenje, a vidiš, nakon onog masakra u Sesvetama, ja bih mu po kratkom postupku presudio i izvršio kaznu. Za mene on nema nikakva ljudska prava. Istina, to je dosta ozbiljniji problem, ali za sve postoji visina kazne.

Vidim da voliš kažnjavati po kratkom postupku. Da voliš kažnjavati općenito. Malo moći, ha? Dobar osjećaj?
Upala pluća se ne liječi tabletama protiv boli. Treba rješavati uzroke, a ne posljedice. Kažnjavanjem ništa ne postižeš. Ali već znam tvoj odgovor: jes' čo'ek ili pi*da?

naxeem kaže...

Moj poznanik, sada već malo stariji, autor je jednog, na ovom području popularnog, softvera. Dolaskom u jednu tvrtku po usluge te tvrtke, vidio je da koriste njegov program koji su ukrali. Rezultat njegovog otkrića bio je demoliranje prostora tvrtke, slomljena ruka vlasniku tvrtke i dvije sudske tužbe

Hoćeš reći da se družiš s ljudima koji lome ruke za stotinjak kuna? I to odobravaš? Hm.
A iznad si netolerantan prema nasilnom osobama. Znači, onaj tko je dobar s tobom može raditi što hoće? rvacki đenerali su zlato i kad su pljačkaši i otmičari? Taj mentalitet?

naxeem kaže...

I ne moraš mi tumačiti o dobroti ljudi kada vidim primjere svuda po svijetu. Valjda si još mlad, a ja preumoran pa idem malo odmorit

Aha, tvoji primjeri su relevantniji od dobro dokumentiranih i znanstveno istraženih psiholoških značajki čovjeka. Da izbjegnemo nekoliko mailova, zaključak će biti - stvar je u definiciji što je "dobro", u eksterno potaknutim snažnim primarnim emocijama koje blokiraju racionalno razmišljanje (kao kod tebe nekoliko rečenica iznad), itd.

Hvala na "mlad" Belji se Znam da si opet želio omalovažiti sugovornika, ali u mojim godinama "mlad" je skoro pa kompliment.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice