Sumnjam daje nekoga tamo briga za radnika. Vlasnicima je najveći problem sada to što su možda zaustavili proizvodnju. Mogu se kladiti da pogiinuih radnika neće dobiti ni odštetu.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Google stoji iza toga
Foxconn je velika kineska tvornica koja proizvodi različite uređaje i opremu za različite naručioce, ne samo Apple, a konkretna nesreća dogodila se baš u pogonu za proizvodnju Appleovih iPada 2.
U čemu je problem i što tu nije jasno?
Foxconn je velika kineska tvornica koja proizvodi različite uređaje i opremu za različite naručioce, ne samo Apple, a konkretna nesreća dogodila se baš u pogonu za proizvodnju Appleovih iPada 2.
U čemu je problem i što tu nije jasno?
Iz teksta se moze iscitati samo kako ta tvornica proizvodi iPad2, a ne da se nesreca desila u pogonu za proizvodnju iPada...

sad ce malo skocit cijena ipada
eto ti kapitalizam...
Apple ubojice! xD

Izražavam solidarnost sa radnicima koji rade za mizerije i imaju najčešće nehumane radne uvjete.
Izražavam solidarnost sa radnicima koji rade za mizerije i imaju najčešće nehumane radne uvjete.
Nemoj se ti brinut za njih jer ni dobar dio hrvata nema bolji standard ni zivotne uvjete. Meni ispred kuce se vec pocelo cekat u redovima za kopat po kontejneru - nije sala.
Iz teksta se moze iscitati samo kako ta tvornica proizvodi iPad2, a ne da se nesreca desila u pogonu za proizvodnju iPada...
Pa ta tvornica i proizvodi iPad 2. Samo iPad 2 i ništa drugo.
Foxconn je tržišna marka kompanije Hon Hai Precision Products koja ima na desetke tvornica u kojima se proizvodi od matičnih ploča s Foxconnovim ili nečijim drugim imenom, prekom smartphonea do tableta (Appleovih ili nekih drugih) i prijenosnih i stolnih računala s markom koju god želiš da ti na njih nakelje i po specifikacijama koje god naručiš.
Za potrebe proizvodnje Appleovog iPada 2 Foxconn ima čitavu tvornicu, a u jednom od pogona te tvornice dogodila se eksplozija.
Da, eksplodirao je pogon u kojem se proizvodi samo iPad 2 unutar tvornice koja služi proizvodnji samo iPada 2.
Jel sad kužiš?
Fokus vijesti nije uopće u tome je li ta tvornica proizvodi samo iPade, nego u tome da su stradali radnici, ljudi, znate ono bez tipki, kamera i ekrana?
Je li to ona ista tvornica gdje su se radnici samoubijali zbog "sjajnih" radnih uvjeta?
Ovi kažu da je.
Apple patentirao eksploziju i nacin i pravac sirenja plamena!Sad ce tuzit kineze sto je udio kisika u zraku u tvornici manji od propisanog u patentu!
Vjerojatno je nekom radniku prekipjelo i raznio je tvornicu.
Jel sad kužiš?
Da, napokon...
Je li to ona ista tvornica gdje su se radnici samoubijali zbog "sjajnih" radnih uvjeta?
Ovi kažu da je.
Lol, pa i u Zagrebu, koji takodje ima milion stanovnika, par ljudi se umori (divna hrvatska rijec) svakog mjeseca.
Super ti je kritika.
Ovi kažu da je.
U tom linku pise kako Foxconn zaposljava preko milijon radnika.
To je jedna cetvrtina Hrvatske.
Kamo srece da je Foxconn ovdje pa ljudi ne bi umirali od gladi, vec bi ih se samo par ubilo. (od njih milijon)
Sumnjam daje nekoga tamo briga za radnika. Vlasnicima je najveći problem sada to što su možda zaustavili proizvodnju. Mogu se kladiti da pogiinuih radnika neće dobiti ni odštetu.
Zapravo je Foxconn svojedobno isplatio odštete obiteljima radnika koji su se ubili.
BTW, iako ne bih volio ni živjeti ni raditi u Kini, mislim da vas dosta ima pretjerano loše dojmove o tome kako se tamo živi.
Kina raste (njen BDP) brzinom od preko 10% godišnje. Ovo znači da joj se ekonomija podupla otprilike svako šest-sedam godina.
I dalje ima sweat shopova koliko voliš, ali industrijski jake pokrajine i gradovi se u standardnima rada i plaćama sve više približavaju ostatku svijeta. Primjerice, plaća inženjera (bilo čega - elektronike, građevine, brodogradnje) u Šangaju je VIŠA nego plaća inženjera u Hrvatskoj, a isto vrijedi i za Peking i neke druge industrijske centre u Kini. Ono što se pročitali prije pet ili deset godina o Kini više ne vrijedi, odnosno, posebno ne vrijedi u visokoindustrijaliziranim zonama.
S druge strane, imaju pravo oni koji povlače parelele, na našu štetu, s našim tvornicama i odnosom prema radnicima. U Kini zahvaljujući ovakvom gospodarskom rastu ne postoji tvornica koja svojim radnicima mjesec, dva, tri, pet, deset ili više od godine dana ne isplaćuje plaće. Kod nas ih ima.
Moramo biti malo objektivniji i realnije shvatiti svoju stvarnu poziciju u svijetu, a posebice je pretenciozno i blesavo "s visoka" odavde dijeliti lekcije ili se zgražati nad zemljama koje nas doslovce u svemu pretiču, odnosno su nas davno pretekle zahvaljujući tome što stojimu u mjestu i čak idemo unazad.
Oprostite, no ne znam gdje ste vi u mome postu vidjeli da ja "s visoka" gledam na kinesku industriju ili ih podcjenjuje. Ja ih naprotiv itekako cijenim i mislim da je baš apsolutno svakome očito da oni postaju vodeća svjetska sila.
Ja sam samo htio upozoriti na prava običnih radnika čija su prava u Kini itekako ugrožena. Tu ne msilim da razne inžinjere i ostale visokoobrazovane osobe već na obične radnike. Ovdje mislim o uvjetima u kojima rade.
Kinu sa našom zemljom nema smisla uspoređivati. RH jednostavno se ne može svrstati u isti razred sa Kinom.

odakle ti taj podatak?