Ne slazem se sa gospodinom iz clanka da je doba osobnih racunala proslo, ali se slazem sa time da smo na pocetku takve tranzicije. Mislim da svi vi preusko gledate na situaciju - na sam tablet/smartphone kao "kockastu" spravu koja je korisna samo dok je u ruci.
Evo uzet cu sebe za primjer, buduci da ja upravo planiram realizirati ono o cemu stricek govori (i bas sam jucer razmisljo o tome kak budem ovdje otvoril temu jer imam neke dvojbe oko realizacije). Ja svoje vrijeme na PC-u najvise koristim za redom: slusanje muzike paralelno sa svime sto radim, surfanje, programiranje (zahtjevnija compiliranja ne vrsim na svom racunalu), komunikaciju na forumima, osobnu komunikaciju (fejs, skype), gledanje TV serija, citanje pdf-a, odigram koji dobar oldie recimo nedavno Homeworld i Deus Ex1, i tu i tamo napravim koji dokument u word-u ili tablicni dokument, i printanje dokumenta nekad.
Trenutno koristim ovu konfiguraciju za sve te aktivnosti: Athlon64 X2 4000+ (2Ghz), 3GB RAM i graficka koja podrzava hardversko dekodiranje modernih video codeca, ostalo nije bitno za moje aktivnosti na PC-u.
Nedavno sam dobio potrebu da selim svoje PC radno okruzenje na 3 razlicita mjesta, i to vrlo cesto. Ono sto sam odlucio je kupiti si ovo: http://ezy.hr/artikl/foxconn_netbox_nt_a3500_black/fox_nta3500_black/12878 i svoj tablet koristiti kao VNC klient tamo gdje nemam pristup monitoru. Tipkovnica i mis nisu problem, mogu si za sva 3 mjesta kupiti po jedan par. To je privremeno rijesenje dok x86 tablet rijesenja ne postanu dovoljno jaka kao ova stvarcica gore uz razumnu autonomnost i cijenu, ili dok dovoljno softvera ne migrira na ARM arhitekturu, sta ce vec doc prije.
A sad cu skociti "nekoliko" god. u buducnost. Doma imam WiFi "dock" koji je zicno ili bezicno spojen na moj monitor, tipkovnicu, mis i gamepad. U dnevnoj sobi imam TV na WiFi ili koja ce vec tehnologija biti za bezicni prijenos. U centru grada, na faksu, u javnim ustanovama, etc. imam nekoliko internet kiosk-a, koji su sada u biti samo WiFi internet spot i bezicna periferija bez svojeg softvera i ostalog hardvera. Ja u to doba vec imam svoj tablet/smartphone koji je barem jacine onog netbox-a sa gornjeg linka a vjerojatno i jaci od mojeg sadasnjeg dosktop PC-a. Vani sam sa prijateljima, koristim svoj tablet/smartphone kao i do sada, javljam se na poziv, saljem e-mail. Dolazim doma, stvaljam svoj tablet/smartphone (koji cu da skratim nadalje zvati "tabphone") u svoj dock. Moj tabphone naravno automatski prepoznaje da je na docku, pocne punuti bateriju, prebacuje se na vanjsko napajanje (i eventualno ukljuci par dodatnih jezgri CPU/GPU-a koje su iskljucene dok je na bateriji), i automatski se spaja na monitor, tipkovnicu i mis koji su spojeni na dock. Ja dalje sa tom periferijom radim sve sto i sad radim. Dovrsil sam ili mi je dosadil rad na "PC" okruzenju, i selim se u sobu pred TV. Uzimam daljinski i scrollam izmedu filmova koje imam na svom tabphone-u, koji je automatski uspostavio vezu sa mojim televizorom cim sam dosao doma. Zakljucim da sam sve filmove pregledao, i pustim si neku seriju sa neta na koju sam se bio pretplatio dok mi je prepurucio prijatelj na kavi par sata prije. Imam jeftin TV pa seriju gledam na rezi od samo 2.048 x 1.536, rezu koje moze postici i stari iPad 3 iz jos tamo 2012 god. Buduci da se do onda net latencija sa optickim switcevima/mrezama i sl dosta smanjila (nadamo se), spojim se na prepun OnLive servis i odigram si COD9 sa najnovijim sedamnaestim DLC-om koji je dodao i drugu polovicu one mape koja je dosla sa proslim DLC-om, dok moja mama na mom monitoru i gamepadom sa akcelometrom igra neku jednostavnu Wii-like igru pomocu svog smartphonea koji je spojen na moje periferije iz njenog dzepa.
Pitanje glasi, da li u toj buducnosti meni treba PC?
Ne, a treba li ti onda i mozak, kad uređaji rade sve za tebe???
To sve nećeš ni imat, ovo je ko Odiseja u svemiru.