Četiri jezgre u jeftinom pakiranju

poruka: 47
|
čitano: 4.320
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Četiri jezgre u jeftinom pakiranju".
17 godina
RE: Četiri jezgre u jeftinom pakiranju
naxeem kaže...

Čuj, to clockanje jest zabavno i nosi odeđenu dozu ubrzanja, ali realno se su to marginalne promjene ako se držiš nekih granica koja ne dovode do kupnje ultra skupih hlađenja. Imam Q6600 i držim ga na 2.4 jer već na 3.0 proizvodi višak buke čak i na najskupljem ventu.

Što se usporedbe 9850 i 6600 tiče, evo ti jedan zanimljiv članak: http://www.crn.com/hardware/207500352

Realno, najjači Phenom i Q6600 su tu negdje s tim da je AMD definitivno bolji u području gdje je bitna memorijska propusnost (integirani kontroler).

I ne vidim po kojim ti to pokazateljima vidiš što je tržište prepoznalo kada se i AMD i Intel prodaju dobro. Ja znam bar dva korisnika Phenoma koji su vrlo zadovoljni.

To ti govorim- oba su zadovoljnaOsmijeh, pa samo pogledaj na ovom forumu koliko ljudi kupuje intel a koliko amd, pa onda imaš profitabilnost koja je ovisna između ostalog i od količine prodanih proizvoda, gledano efektivno intela drži veći dio tržišta, pa cijenu da se intel ne prodaje po ovim cijenama vjerojatno bi spustio, popularnosti uopće ne samo na forumu i sl. To su neki pokazatelji koje sam primjetio. Vidim da se 6600 može naći jeftinije nego 9850, nemoj ovo uzimati tako osobno, meni ni jedan ni drugi ne znače ništa, ti slobodno možeš jednoga hvaliti a drugog pljuvati, samo potkrijepi to nečim, ne samo ovi su ne znam 'dobri' a drugi su ' negativci', oni imaju isti cilj a to je profit, samo kod nekoga radi bolje služba za odnose s javnosti, publicitet koja ih prestavlja kao žrtvu velike urote i šta već ne.
17 godina
neaktivan

Dobro ljudi, Intel - AMD, neverending story ..., ali molim vratimo se na temu clanka; zna li netko sta znaci taj ocekivani cjenovni razred za dolazece "jeftine" quadove? Mislim u odnosu na Q6600? Ako ovaj kosta cca 1,500 kn, koliko ce kostati novi najjeftiniji Q8xxx? Pitam jer u iducih mjesec dana planiram sloziti brzaca upravo baziranog na quadu Q6600. I sta je to sta se gubi sa jeftikanerom, spominju se dvije stvari. Da li i jedna od njih utjece na brzinu izvrsavanja matematickih operacija? E to te ja pitam! Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ni jedna od te dve tehnologije ne bi trebalo da bude od posebne važnosti na kućnom kompjuteru, a pogotovo ne da utiče na brzinu izvršavanja koda. Što se cene tiče, ne znam, ali cenim da će biti oko 20% niža od cene Q6600 (američka maloprodajna cena obično ne bude mnogo viša od one koju plaćaju veliki dobavljači).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Ni jedna od te dve tehnologije ne bi trebalo da bude od posebne važnosti na kućnom kompjuteru, a pogotovo ne da utiče na brzinu izvršavanja koda. Što se cene tiče, ne znam, ali cenim da će biti oko 20% niža od cene Q6600 (američka maloprodajna cena obično ne bude mnogo viša od one koju plaćaju veliki dobavljači).

Hm, "kucni kompjuter" zvuci kao winamp i slicno. Meni treba svaki Hz, svaka jezgra. Imam program koji koristi max iz procesora, 99% toga su ciste kalkulacije. TO bih ja volio da mi neki znalac potvrdi da necu izgubiti.
17 godina
neaktivan
Juzer kaže...
Ivan(4) kaže...

Hm, "kucni kompjuter" zvuci kao winamp i slicno. Meni treba svaki Hz, svaka jezgra. Imam program koji koristi max iz procesora, 99% toga su ciste kalkulacije. TO bih ja volio da mi neki znalac potvrdi da necu izgubiti.
 Ako ne planiraš vrtit dodatni OS unutar svog OS-a nećeš biti zakinut nedostatkom VT-a kao ni TXT-a. Što se tiče matematičke moći procesora Intel nije nigdje objavio da će drastično promijeniti arhitekturu samog pocesora, pritom mislim na ALU jedinicu unutar proca koja je zadužena za takve operacije. Znači matematička snaga je tu, eventualno razlika u količini L2 cache-a. Savjetovao bih ti da se malo strpiš ako ti nije hitno. Ukoliko je hitno zašto ne pogledaš Q9300?

*edit....zašto svi toliko cjepidlačite oko performansi između Intela i AMD-a??? AMD ima odličan omjer uloženo/dobiveno i zahvaljujući AMD-u Intel drži pristojne cijene. Prestanite biti tolike picajzle.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.6.2008 19:10 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan

Dobro, postoji nekoliko ljudi u Hrvatskoj kojima treba stroj s 32 jezgre i vjerujem da su se svi oni skupili ovdje, no realnost je da ostali, obični smrtnici to ne trebaju, njima treba stroj koji za male novce može vrtiti sve popularne igre danas i za godinu dana(večina koju ja znam nezna kako bi ripnuli dvd, a kamoli kako to prebaciti u xvid), dal će u stroju biti AMD ili Intel je potpuno irelevantno, isto tako je irelevantno dal će imati stroj 1, 2 i 8 jezgra... sve dok stroj radi onako, da korisnika zadovoljava... Ključ eventualnog opstanka PC kao uređaja za igranje je da bude iste ili manje cijene nego imaju konzole,, uz usporedive performanse i kvalitetu prikazanih igara. Za većinu poslovnih aplikacija, ili korisnka da budem precizniji, današnji strojevi sasvim zadovoljavaju i to svi, uključujući i one semprone i celerone, jer 95% tih korisnika ne zna što bi sa strojem koji imaju pred sobom, izvan excele, worda i outlooka, eventualno bace pogled na neki autocad, i naravno odu na Internet, a to vam sve radi zadovoljavajuće već na Pentiumu III od 1 GHz. Odnosno realnost je da su ljudi koji koriste računala, računalno nepismeni, no to je druga rasprava.

gdje da potpišem
17 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...

*edit....zašto svi toliko cjepidlačite oko performansi između Intela i AMD-a??? AMD ima odličan omjer uloženo/dobiveno i zahvaljujući AMD-u Intel drži pristojne cijene. Prestanite biti tolike picajzle.

Baš tak, sam cendraju.
Klinčadija sa nakloukanim Kor2Djuo Kvod. Da radite nešto korisno na kompovima bio bi vam previše i X2 koji je sada ~220kn.

Ja si ovih dana kupujem drugog X2 3600+, a sljedeći proc će mi biti X4 i to kad bude 500kn.
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.6.2008 11:38 (stef).
17 godina

Ne znam šta ti znači 'računalno pismen' , ja sebe ne smatram naprednim korisnikom, ali mi definitivno trebao jači računar od pentiuma 1,7 GHz da bi snimao TV program u Divix, za korištenje kamere kod skypea ti treba više od 1 GHz, neke nove igre koriste sve četri jezgre, prema tome ako tebi ne treba ne mora značiti da neko drugi nebi iskoristio višejezgreni procesor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Samo zato jer je AMD toliko los, i zbog onog kaosa zvanog TLB bug... intel jos nije potpuno release-ako 45nm seriju quad core procesora... a imali su u planu pocetkom 1 mjeseca... sad je vec 6...

Nema konkurencije, vise cijene... i nema novih tehnologija...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

TLB bug nema nikakvog značaja za desktop korisnike, najproblematičniji slučaj gdje se to ispoljavalo je bila virtualizacija pod Xen-om.

Drugo, Phenom je sam po sebi odličan procesor.

17 godina
neaktivan
Lightning kaže...
naxeem kaže...
To je totalna glupost što si sada rekao. Osim što se dual i quad core procesori ne mogu uspoređivati, Phenomi nove serije su fantastični i koštaju daleko manje od Quada. Da, Quadovi koje intel nudi su brži od Phenoma, ali i jednako toliko skuplji. U istom cjenovnom rangu Phenomi su bolji. 

Znaci fizicki je nemoguce usporedit rezultate quad core-a i dual core-a?? ozbiljno? nisam znao da postoji neka zakonska zabrana takvih testova...

Ali recimo teoretski kad bi se to moglo izvest, i da cisto teoretski dual core ima bolje rezultate, zar ne bi onda on bio bolji? mislim unatoč tome što ti kažeš da se to ne smije radit?

Skuplji?? ma da ne pricaj gluposti, onaj najsporiji Phenom je sporiji od clockanog dual-core pentiuma (koji BTW kosta 400kn kod nas), a jedini novi 45nm INtel koji se isplati kupit je onaj na 2.66. Koji sasvim uredno ide na 3.6 - 4.2 bez nekih vodenih/LN2 hlađenja. (i pretjerane buke koju ti spominješ)

Slažem se, svim nama je cisto dosta Phenom, jer nam za ono što svi radimo doma više i ne treba. (Dobro osim tebe koji vrtiš neke über simulacije i treba ti superračunalo da nesto izkompajliras u .net-u)

naxeem kaže...
 Neiskoristivi? Kako? Pa ja koristim četverojezgreni procesor.
 I?? što si ti neki benchmark za procesore :D :D

Jao svaki put kad procitam neku tvoju bljezgariju dobro se nasmijem...

naxeem kaže...

Čuj, to clockanje jest zabavno i nosi odeđenu dozu ubrzanja, ali realno se su to marginalne promjene ako se držiš nekih granica koja ne dovode do kupnje ultra skupih hlađenja. Imam Q6600 i držim ga na 2.4 jer već na 3.0 proizvodi višak buke čak i na najskupljem ventu.

Što se usporedbe 9850 i 6600 tiče, evo ti jedan zanimljiv članak: http://www.crn.com/hardware/207500352

Realno, najjači Phenom i Q6600 su tu negdje s tim da je AMD definitivno bolji u području gdje je bitna memorijska propusnost (integirani kontroler).

I ne vidim po kojim ti to pokazateljima vidiš što je tržište prepoznalo kada se i AMD i Intel prodaju dobro. Ja znam bar dva korisnika Phenoma koji su vrlo zadovoljni.

Stvarno? na 3.0 proizvodi puno buke? čime ga hladiš? coolerom od Celerona?  prijatelji mi imaju q6600 na solidnih 3.4 bez "viška" buke na Thermalrightu.

ČAK 2!!! wow, spas za AMD!!
Vidim da si upućen u tržište tako da ti ne moram objašnjavat da ja, ti i svi naši prijatelji zajedno ne znače njima apsolutno NIŠTA. mi smo samo sporedna prodaja, a veliki OEM proizvođači su ono što je njima bitno.
 Opet pričaš gluposti i opet se pjeniš k'o pubertetlija? :)

Ne, nije moguće uspoređivati dual i quad core procesore. Jednostavna logika i upotreba mozga trebala bi ti to razjasniti.

"Phenom je sporiji od clockanog dual-core pentiuma" - ovakve paušalne i šarlatanske izjave ravne su tvojoj zrelosti.

"što si ti neki benchmark za procesor" - moraš odrasti, definitivno. Netko je rekao da su neiskoristivi, a ja ti kažem da ja kao sasvim prosječan korisnik mogu iskoristiti puni potencijal četiri jezgre.

"Jao svaki put kad procitam neku tvoju bljezgariju dobro se nasmijem..." - ja se na tvoje više ne smijem. Nisi mi više zabavan, sada si mi jednostavno dosadan s glupostima koje prosipaš.

Evo ti jedan test za kraj:

Conclusions
The best thing I can say about the Phenom X4 9750 and 9850 is this: AMD is back in the game. The banishment of the TLB erratum to the history books is, of course, a welcome development, and the higher clock frequencies now available are a small but important step in the right direction. The Phenom X4 9850 Black Edition can't always keep pace with the Core 2 Quad Q6600 or the Core 2 Duo E8500, but it's close.

Inače, jedna vrlo važna stvar puno važnija od nekih drugih stvari je i memory bandwidth, a tu Phenom pomete Intela:

I ne znam zašto ti misliš da si pametniji od ljudi koji se zaista razumiju u ono o čemu govore (poput postera iznad mene, mene i linkova koje ti dajem):

In comparison to Intel's closest competitor, the Phenom X4 9850 competes well, trading benchmark victories with the 2.4GHz Core 2 Quad Q6600.

As you dip down into the $200-$300 price range, AMD’s $235 Phenom X4 9850 stands out more prominently. The only quad-core competition at the same price is Intel’s Q6600 at $255. Between those two, AMD gets the nod for a lower price and more attractive platform story. The performance teeter totter goes and up and down, depending on the benchmarks, so that’s really a wash.

Ukratko: Phenom je jako dobar CPU i direktna konkurencija Q6600 iznad kojeg je većini ionako omjer trošak/dobiveno lošiji od poželjnog.
If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
stef kaže...

TLB bug nema nikakvog značaja za desktop korisnike, najproblematičniji slučaj gdje se to ispoljavalo je bila virtualizacija pod Xen-om.

Drugo, Phenom je sam po sebi odličan procesor.

Meni to sigurno nije bitno jer Phenoma nisam, a ni necu kupit... ali su svi o tome govorili, i koliko god to nije bio problem ljudima, bio je problem za firmu.

A zbog toga što Phenom nije na istoj razini kao Intelova ponuda (to nije subjektivno...)  Intel moze cekat koliko hoce da izbacuje nove stvari. A i cijena ce ic gore.

To je jedini problem koji ja imam sa AMD-om.
I da napomenem, Core2 je prvi intel koji sam kupio nakon 486-ice :D :D

E jos jedno pitanje, ako nekog usera stavim na ignore, hoce mi se svejedno njegovi postovi pokazat kad citam neki thread?  jer ovog naxeema treba stavit na ignore, pothitno... mislim takvu hrpu gluposti se rjesava samo na jedan nacin.  Kako ljudi znaju rec  "nemoj se svađat sa budalom, ljudi možda ne prepoznaju razliku"
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ukratko: Phenom je jako dobar CPU i direktna konkurencija Q6600 iznad kojeg je većini ionako omjer trošak/dobiveno lošiji od poželjnog.
Super!

Sve je to OK, samo što nisi uračunao da je Q6600 star procesor, i da sad postoji novi 45nm model.
I još nisi uračunao da ga sa stock-a mozes dignut za minimalno 50%.

Memory bandwith, je definitivno jedino bitno.... zato i Phenom "pomete" obicnog Intela. A što je zanimljivo da je "stari" A64 (kojeg još imam i imat cu dok ne krepa) bolji od Phenoma u tom "kritičnom" području.

Kad "integrirani" Nehalem izadje... stvarno ce mi bit zao AMD-a, jer koliko vidim sljedece 2 godine nista novo od njih. A kad predju na 45nm, intel ce vec bit na 3(2)5nm

Ja ne mislim da sam pametniji od ostalih postera, samo od tebe....a opet sa druge strane time se može pohvalit i stolna lampa...
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

Ja ne mislim da sam pametniji od ostalih postera, samo od tebe....a opet sa druge strane time se može pohvalit i stolna lampa...
Jao kad se toliko pametan praviš zašto onda ideš vrijeđat korisnike?
S time kršiš pravila foruma koja nisi procitao i s time pokazuješ koliko si stvarno pametan.
A pamet je jako relativan pojam.
Recimo umijesto ovdje pametovat i vrijeđat ljude možeš stavit korisnike na ignore koje ne voliš i problem riješen.
Ja se dosad nisam upletao u ovu raspravu al što je previše previše je.
Usput umijesto da te vrijeđam prijavio sam tvoj post.
Vidiš to je pamet.
S time popušiš žuti(il možda ak bog da crveni) i fino riješen problem.
Joj što volim prijavi gumbe! A još više kad se ovakve prepirke dese u mom podforumu  Nevinašce

EDIT:Upravo vidim da si već imao žuti i crveni zbog vrijeđanja korisnika.Znaci nepopravljiv.Cini mi se da ceš morat tražit drugi forum gdje se to može.
Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2008 12:40 (LUXX).
17 godina
Lightning kaže...
naxeem kaže...

Super!

Sve je to OK, samo što nisi uračunao da je Q6600 star procesor, i da sad postoji novi 45nm model.
I još nisi uračunao da ga sa stock-a mozes dignut za minimalno 50%.

Memory bandwith, je definitivno jedino bitno.... zato i Phenom "pomete" obicnog Intela. A što je zanimljivo da je "stari" A64 (kojeg još imam i imat cu dok ne krepa) bolji od Phenoma u tom "kritičnom" području.

Kad "integrirani" Nehalem izadje... stvarno ce mi bit zao AMD-a, jer koliko vidim sljedece 2 godine nista novo od njih. A kad predju na 45nm, intel ce vec bit na 3(2)5nm
 Hm... mislim da je naxeem totalno u pravu i dosta toga se kod procesora odnosi na propusnost, a s obzirom kada se uzme cijena u obzir kada se na nju gleda AMD je u velikom plusu.
No evo dolje sam stavio prikaz testova mojega sustava, malo pripazite svi oni koji clockaju Intela na ove dolje navedene rezultate koji nisu testirani pod nekim velikom overclockom, no
uglavnom neka rezultati pokažu svoje... Nije sve u igrama i njihovim testiranjima, kome treba računalo za rad znati će cijeniti dobar procesor za malu cijenu i sigurno će iskoristiti max iz njega ako mu je to potrebno...
Slika1 Slika1
Slika2 Slika2
AMD Athlon64 X2 6000+, oc 6400, Sapphire HD3870 512MB GDDR4, 4 x 2Gb Kingmax, 800Mhz, Asus M2R32-MVP, HDD Segate 250Gb, 16Mb, Chieftec power supply 650W Turbo Series
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
Recimo umijesto ovdje pametovat i vrijeđat ljude možeš stavit korisnike na ignore koje ne voliš i problem riješen.
S time popušiš žuti(il možda ak bog da crveni) i fino riješen problem.
Joj što volim prijavi gumbe! A još više kad se ovakve prepirke dese u mom podforumu  Nevinašce

EDIT:Upravo vidim da si već imao žuti i crveni zbog vrijeđanja korisnika.Znaci nepopravljiv.Cini mi se da ceš morat tražit drugi forum gdje se to može.
E pa to te ja pitam... ako nekog stavim na ignore ne vidim njegove postove??

I ovaj... ti zuti/crveni kartoni... ima netko kome je uopce stalo do toga?

17 godina
neaktivan
Lightning kaže...
E pa to te ja pitam... ako nekog stavim na ignore ne vidim njegove postove??

I ovaj... ti zuti/crveni kartoni... ima netko kome je uopce stalo do toga?

Pa probaj pa ceš vidjeti.
Vidiš da je postao ali ne vidiš tekst dok ne klikneš na taj post.
Vidi se tanka traka sa njegovim imenom i temom posta.

Stalo do toga?
Naravno da ima.
Ako netko pretjera i dobije crnog najkasnije onda.
Meni bi bilo drago ostat cist što se kartona tice.

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice