Nije lako rvatinama i HDZenjerama. Samo treba zatupiti populacije jedino tako mozete glasove dobit.
U zadnjih dvadeset godina bilo je puno razne ekipe na vlasti, bilo bi u redu SVE NJIH onda prozivati za neuspjeh i nerad u školstvu uopće! Ne branim nikoga, napadam sve i svakoga jer su SVI pokazali samo zainteresiranost za svoju rit i promociju svojeg lika i (ne)djela, a najčešće se vole ali baš svi kititi tuđim perjem!
Slažem se da treba modernizirati kako školstvo tako i sam sustav, ali ne na uštrb i štetu onog segmenta koji garantira kvalitetu života, recimo kvalitetnu ničim zagđenu GMO FREE poljoprivredu, stočarstvo i turizam, a sve ostalo je bonus i trešnja na vrhu torte!
O cemu pricas, reformu skolstva je blokirao HDZ ( o tome se prica), jer razne spodobe kao Markicka nisu stigle ubaciti svoju verziju realnosti.
Ovako, da neke stvari stavimo "na papir"!
Moje osnovno školovanje je počelo tamo negdje 1975 godine, i "onaj stil" nastave, predavanja i samog učenja nije se stilom baš previše izmijenio.
Obzirom danas živimo u društvu kakvom živimo, sve pet što se "ekipa", čitaj današnji osnovnoškolci i srednjoškolci žele baviti nečim što donosi hrpu novaca, u nekim šmensi fensi strukama i strukturama, ali, tko će sve te "radnike u šmensi fensi" strukturna nahraniti, obući, odjenuti?!?!
Moje razmišljanje je takvo da se MORA paziti, ili bi se makar trebalo pripaziti ZA ŠTO se školuju nove generacije, a u svezi opće kulture, pitam se koliko bi "nekim" smjerovima prevelika lektira?!
Moja malenkost je imala sreću i dobivala je knjige za lektiru skorom mjesec dana prije početka nastave, a kako je mene to stvarno zanimalo, ja sam svoju lektiru pročitao, i napisao i prije početka nastave, jer smo "imali takvu mogućnost" tko je htio, a to što danas se generacije skorom generalno GOTOVANI, bez zrna inteligencije za svoj stav i izričaj, svaka čast izuzetcima, to je dio i roditeljskog odgoja, e pa da ga je moglo biti koliko toliko u samom početku, sigurno nebi bio niti problem sastav "uber teške" lektire za školarce bilo kojeg stadija školovanja.
Ne pricaj gluposti, ista situacija je bila i sa mojom generacijom 80tih. Isto su prepisivali lektire, gledali filmove umjesto citali knjige i svu tu opcu kulturu su zaboravili godinu dana nakon skole. Isto nisu imali respekta prema nastavnicima i roditelji su uvijek pokusavali da interveniraju. Ovdje se radi samo o modernizaciji, a ne ukidanje diskutabilne "opce kulture".
Paradoksalno u elektrotehnickoj skoli najtezi predmeti su bili zemljopis i hrvatski. Sve sto sam ponio iz skole je rusak, ostalo sam sam nakadno naucio. Sto se tice smjerova ucenja, inzinjeri su i dalje u manjini, ali ima hiper produkcija ekonomista, frizerki itd.