Apple je najvrjednija kompanija u povijesti

poruka: 65
|
čitano: 11.500
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple je najvrjednija kompanija u povijesti".
17 godina
Re: Apple je najvrjednija kompanija u povijesti
Hrvoje kaže...
Jazzer kaže...

I evo ga, pao je i veliki BUG pod sveopću glupost. A sad nešto za što prvo treba uključiti mozak, ne neki super mozak, osnovnoškolski je dovoljno, pa tek onda objaviti kao vijest: 620,58 milijardi USD iz 1999. treba pomnožiti sa 1,38 (vrijednost dolara iz te godine zbog inflacije) i dobije se manje bombastična vijest u kojoj Apple-u fali još preko 200 milijardi USD da stvarno dosegne vrijednost MS-a i tako (ali ovaj put stvarno, a ne zbog naslova i čitanosti) postane najvrijednija tvrtka u povijesti. S IBM vrijednošću iz 1967. g. postoje neke kontroverze/nesporazumi pa ju nisam navodio. Svjetski trash koji svi prepisuju jer ovce razumiju samo 1=1, a inflacija je viša matematika... Dakle vijest je obična dezinformacija, obmana, na razini djeteta iz vrtića koji viče kako njegov tata ima najveći auto. Žalosno je kako puno puta, ili na puno mjesta, ponovljena glupost/laž postane stvarnost i svijet oko nas.

U tekstu lijepo piše: "no za utjehu Microsoftovcima: ako uračunamo inflaciju, tadašnjih 622 odgovara današnjih 850 milijardi dolara." Dobronamjernom dovoljno.

U tekstu, a naslov je "Apple je najvrjednija kompanija u povijesti", jako loše, kakva utjeha Microsoftovcima?!?! Pa to jednostavno nije tako, dolar danas ne vrijedi koliko je vrijedio '99. tako da je direktna usporedba brojčane vrijednosti dolara iz '99. i ovog iz '12. glupost kakvu ne može izvalit ni neko na razini Story-ja, a žalosno je da su zbog upečatljivog naslova gotovo sve svjetske agencije popušile istu foru. Ko da sad tvrdiš da moj Megane Sport 1.5 iz '07. vrijedi više od Megane običan 1.5 iz 2012. jer eto moj ima Sport paket... i ajde stavi to u naslov pa da vidimo ko će pričati o utjehama u tekstu. Reći će ti da si blesav, ko što je i svako ko to stavi u naslov u ovom slučaju. Ne kužim kako uopće ima iko išta za "obranu" reći osim se počešati po glavi i pitati se za koje ovce oni pišu?

17 godina
Et_Tu_Brute? kaže...
Hrvoje kaže...

U tekstu lijepo piše: "no za utjehu Microsoftovcima: ako uračunamo inflaciju, tadašnjih 622 odgovara današnjih 850 milijardi dolara." Dobronamjernom dovoljno.

A što s onim što se tiče IBM-a {#}, nevidim zašto je on promaknut. Ima veoma impresivnu brojku.

Zato što je stvarna vrijednost IBM-a iz 1967. g. izražena u današnjim dolarima cca 197 milijardi USD, a ne 1300 milijardi. Evo pronašao stručnu potvrdu tog navoda tako da s IBMom ne morate više razbijat glavu, ali po fori dolar je dolar po kojoj je Apple sad vredniji od Microsofta iz '99. (preuzetoj iz Alise u zemlji čudesa) evo ni po tome Apple ne bi bio vijest, nego upravo taj IBM iz '67. Dakle još jadnije sve skupa... 

17 godina
neaktivan

Najbogatija kompanija svih vremena je katolička crkva. Pa vi navalite na dionice.

Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Za sve koji ne znaju kako to ide, ovako vam ide vjest koja govori da raste vrijednost firme:

"Zbog glasine da će iPhone 5 i 6 biti najbolji uređaji koje je univerzum ikad vidio, vrijednost firme je porasla za 210%".

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Meni ovdje izgleda da su neki forumasi zalutali. Vijest o Samsung je jedna dalje.

0 1 hvala 0
13 godina
odjavljen
sirka666 kaže...
Arnold Layne kaže...

i cemu onda ovaj bombastican naslov ?

Zato jer je u ovom trenutku to istina. U ovom trenutku je Apple zabilježen kao najvrijednija tvrtka sa svojih 623, i pretekao je Microsoft.

Ne vidim u čemu je problem, očito je da se računa trenutna vrijednost u nekom vremenu bez utjecaja inflacije i ostalih ekonomskih faktora.

problem je u tome kaj ja imam 200kn i hvalim se da imam vise od tebe jer ti imas 100 eura 

http://revohd.com
17 godina
grzzi kaže...

Praktički je sve poznato. Visina, širina, debljina, rezolucija, tehnologija i software. Po meni nedovoljno za daljnju dominaciju.

To su službena nagađanja ili se varam? Mislim, ne mogu se sjetiti kad je predstavljen pa zato pitam....

16 godina
neaktivan
Apple trenutno vrijedi više nego Microsoft, Google i Intel *zajedno*, takva premoć u odnosu na direktnu konkurenciju još nikad u povijesti nije zabilježena, s inflacijom ili bez nje. Na jednom svojem proizvodu (iPhone) zarade više nego Microsoft sa svim svojim proizvodima ukupno, i to unatoč tome što imaju duplo manje zaposlenih i svoje proizvode prodaju na daleko manje tržišta nego Microsoft. Vrijede više nego npr. BDP Švicarske, Norveške, Belgije, Austrije ili Saudijske Arabije itd. Po svim mjerilima, bez konkurencije i sa golemim odstojanjem, Apple je trenutačno najjača i najuspješnija firma na svijetu. A sada nastavite trolati o ovim varijantama sa inflacijom i koliko danas vrijedi dolar iz '65-te ne bi li dokazali neke svoje kvazi-istine.

3 5 hvala 0
13 godina
neaktivan
RobertS kaže...
Apple trenutno vrijedi više nego Microsoft, Google i Intel *zajedno*, takva premoć u odnosu na direktnu konkurenciju još nikad u povijesti nije zabilježena, s inflacijom ili bez nje. Na jednom svojem proizvodu (iPhone) zarade više nego Microsoft sa svim svojim proizvodima ukupno, i to unatoč tome što imaju duplo manje zaposlenih i svoje proizvode prodaju na daleko manje tržišta nego Microsoft. Vrijede više nego npr. BDP Švicarske, Norveške, Belgije, Austrije ili Saudijske Arabije itd. Po svim mjerilima, bez konkurencije i sa golemim odstojanjem, Apple je trenutačno najjača i najuspješnija firma na svijetu. A sada nastavite trolati o ovim varijantama sa inflacijom i koliko danas vrijedi dolar iz '65-te ne bi li dokazali neke svoje kvazi-istine.

U tome je problem, vrijede najviše na svijetu, a imaju par zgrada i dizajnera...

13 godina
neaktivan
RobertS kaže...

Po cemu su to Google i Intel konkurencija Appleu? Microsoft im je trenutno konkurencija samo po OS-u i tu ih deru ubjedljivo.

Njihova konkurencija su Dell, HP, Lenovo, Acer i u mobitelima i tabletima Samsung i jos neki.

17 godina
odjavljen
Bilal kaže...
RobertS kaže...

Po cemu su to Google i Intel konkurencija Appleu? Microsoft im je trenutno konkurencija samo po OS-u i tu ih deru ubjedljivo.

Njihova konkurencija su Dell, HP, Lenovo, Acer i u mobitelima i tabletima Samsung i jos neki.

Google je glavni Apple-ov konkurent zbog Android OS-a. 

Nevjerovatno je da Samsung uz mobitele, televizore, kucanske aparate, procesore, glazbene uredjaje, itd. ne vrijedi ni 200 milijardi $.

http://isvijet.com.hr
13 godina
neaktivan
Edge kaže...

Google je glavni Apple-ov konkurent zbog Android OS-a.

Nevjerovatno je da Samsung uz mobitele, televizore, kucanske aparate, procesore, glazbene uredjaje, itd. ne vrijedi ni 200 milijardi $.

Reći da je Google glavni konkurent Apple-a jer ima svoj mobilni OS je isto što i reći da sam ja glavni konkurent Usain-a Bolt-a jer imam noge.

Nije ti to prava vrijednost, čovječe. Da se sad pojavio luda vijest da je Samsung dovršio izradu broda za turistički let na Mjesec vrijednost Samsung-a bi skočila.

17 godina
neaktivan
RobertS kaže...

Nitko ne kaže da nije trenutno najvrijednija kompanija. Ali nije najvrijednija u povijesti kako naslov kaže. Ja ovdje ne "napadam" apple, nego ovo trolanje s naslovima članaka.

17 godina

ajte djeco na kupanje. Lito još traje.... 

Apple je đir koji može i ne mora potrajati... Jaka je to kompanija, svaka čast, ali uspoređivati kruške i jabuke... ajme meni..

Apple je proizvođač dnevnog smeća koje koristi masa i tu su jako jako dobro zaradili. U biti imaju laptop, tablet i mobitel u ponudi. PC (namjerno napisano) je pao u drugi plan. Dakle jedan veliki napuhani balon. A znate što se događa sa balonom. Malo po malo ljudi prestaju (ipak se događa) biti ovce i enorma zarada na apple uređajima će pasti. Pitanje koliko još na vrhu.

Microsoft (iako nisam ni tu fan) sa druge strane ima tonu ozbiljnog softwera i de facto je standard sa windowsima, officeom, AD, excangeom itd itd u bussines okruženju, a i kod kuće su jaki ;-) Microsoft nema niti mobitela, niti laptopa a bogami ni tableta sa svojim imenom. 

Ovo je samo prolazno i pitanje koliko će još trajati ova vrijednost, a ono što je puno zanimljivije je postotak tržišta...

Dajte paralelno appleova tri naj proizvoda i Microsoft 3 naj proizvoda i postotak tržišta pa da vidimo tko ima premoć, koliko godina to traje i odnosno tko će u budućnosti biti i dalje igrač...

Na kraju napomena nisam MS fan, ali brate.... 

PS. Na svijetu postoji i drugih starijih industrija di vrijednosti kompanija ne leti u nebesa i nisu napuhani balon kao u najmlađoj svjetskoj industriji (IT), ali su zato postavljene na izrazito čvrstim temeljima. Hint: autoindustrija, energetika....

Tehnika narodu!!!! ...narod kaže: Tko ne pije! Virovat mu nije! ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 7:41 (daseparo).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ljepota ovog uspjeha je u tome što broj uposlenika u Apple-u višestruko manji od broja uposlenika u firmama slične velićine.

Neko spominje kako apple radi dnevno smeće, laptop i  tablet i telefon. Poanta je u tome da to dnevno smeće koristi enorman broj ljudi svaki dan i da je Apple našao poslovni model da od većine naplati to korištenje. Ja sam dugo vremena bio korsink PowerBook-a i prvog iPhone-a i mogu reći da sam bio više nego zadovoljan. Na Android sam prešao isključivo zbog toga što si nisam mogao priuštiti noviji model. Trebalo mi je dosta vremena da se prilagodim novom okruženju, da nađem aplikacije koje bi radile na naćin kako sam to imao na iPhone. Trenutno sam potpuno na androidu i sa Nexus 7 tabletom sam više nego zadovoljan ali još nisam naišao na uređaje koji daju takav osjećaj kvalitete izrade i funkcionalnosti kao Apple-ovi. Najbliže se približio HTC ali su me razočali sporošću upgrade-a i što su jako ne fer bar prema vlasnicima HTC Desire HD telefona. To se Apple-u u zadnjih 10 godina nije desilo.

Jedina mana Apple-a je što ja ne radim za njih :)

6 Komentar je loš
0 Komentar je dobar
3 Odličan
Voda tece a vrijeme prolazi ...

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
movie kaže...
grzzi kaže...

Praktički je sve poznato. Visina, širina, debljina, rezolucija, tehnologija i software. Po meni nedovoljno za daljnju dominaciju.

To su službena nagađanja ili se varam? Mislim, ne mogu se sjetiti kad je predstavljen pa zato pitam....

mogućnost većeg iznenađenja je vrlo malena. Svakako bi bilo dobro da na predstavljanju koje je za manje od mjesec dana bude još nešto novo oko iPhonea.

14 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...
RobertS kaže...

Nitko ne kaže da nije trenutno najvrijednija kompanija. Ali nije najvrijednija u povijesti kako naslov kaže. Ja ovdje ne "napadam" apple, nego ovo trolanje s naslovima članaka.

Ako sve staviš u perspektivu vjerojatno i je ili je tu negdje. MS ova vrijednost je bila, kao što sam već napisao u vrijeme dot net bubblea kada su sve tech i net firme bile višestruko napuhane ( i ubrzo ispuhane ), a to sad i nije slučaj. 

17 godina
grzzi kaže...

Ako sve staviš u perspektivu vjerojatno i je ili je tu negdje. MS ova vrijednost je bila, kao što sam već napisao u vrijeme dot net bubblea kada su sve tech i net firme bile višestruko napuhane ( i ubrzo ispuhane ), a to sad i nije slučaj. 

Jedina razlika je da se sad to zove smartphone bubble, ništa drugo.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
dado2202 kaže...
grzzi kaže...

sad još jedino treba naći formulu kako izračunati razliku vrijednosti smartphone bubblea i dot net bubblea. siguran sam da ju veliki ekonomski stručnjaci sa foruma već znaju. u proračun uvrstiti cijenu zlata, paprike i pružanja seksualnih usluga 1965, 1992 i 2012 i imati ćemo apsolutnu neporecivu i supertočnu vrijednost današnjih firmi u ondašnjem vremenu. a oni koji znaju kako su se kretale cijene nakovnja i vješala kroz vrijeme mogu znati i koliko bi microsoft i apple vrijedili da su poslovali u srednjem vijeku.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 9:52 (Ezio).
14 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
grzzi kaže...

razlika je to sto se smartphonei prodaju na tone i ova vrijednost applea se temelji na prometu koji rade a ne na ocekivanjima kao sto je to bilo u dot eri. Apple ne moze bitno pasti u blizoj buducnosti jer ima postavljen citav sustav na mobiloj platformi kao sto MS ima na desktopu. Za srusiti tako nesto potrebne su godine a da za to vrijeme nista ne rade, i vjerojatno Elop :D
13 godina
neaktivan
Onjegin kaže...

Nije ti to prava vrijednost, čovječe. Da se sad pojavio luda vijest da je Samsung dovršio izradu broda za turistički let na Mjesec vrijednost Samsung-a bi skočila.

Zbog glasine dionica može (i ne mora) ići nekoliko % gore, dolje. Sigurno ne 100, 200%.

"Novi iPhone možda sa boljom baterijom." - AAPL sa 650 na 1300? I don't think so.

15 godina
neaktivan

Apple sve ukupno kad se gleda je mozda i najaca kompanija trenutno. Ali njihovi proizovdi nisu najbolji u svojim kategorijama niti najpopularniji.

Mobiteli: Iphone je slabiji od Samsung mobitela (Samsung ima dota vise modela)

Laptopi: Tu su ih jaci Assus, Toshiba

Mac OS, Lion OS: Ne mogu posolit Windows-ima. 

dzix
Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Nemos to tako gledat, samsung ima 200 modela mobitela, od najjeftinijih do onih skupljih od iphona( galaxy s2 i s3), isto tako i asus i acer imaju 30-tak modela laptopa dok apple ima 1 il 2 neam pojma.
Bruce Wayne: Why didn't you just kill me? Bane: Your punishment must be more severe
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ezio kaže...

sad još jedino treba naći formulu kako izračunati razliku vrijednosti smartphone bubblea i dot net bubblea. siguran sam da ju veliki ekonomski stručnjaci sa foruma već znaju. u proračun uvrstiti cijenu zlata, paprike i pružanja seksualnih usluga 1965, 1992 i 2012 i imati ćemo apsolutnu neporecivu i supertočnu vrijednost današnjih firmi u ondašnjem vremenu. a oni koji znaju kako su se kretale cijene nakovnja i vješala kroz vrijeme mogu znati i koliko bi microsoft i apple vrijedili da su poslovali u srednjem vijeku.

No comment, kad nemaš ništa pametno za reći, onda uvijek prelaziš na sarkazam. Možda je i tako bolje, jer kada si pokušao nešto pametno reći ispao si većinom smješan.

grzzi kaže...

razlika je to sto se smartphonei prodaju na tone i ova vrijednost applea se temelji na prometu koji rade a ne na ocekivanjima kao sto je to bilo u dot eri. Apple ne moze bitno pasti u blizoj buducnosti jer ima postavljen citav sustav na mobiloj platformi kao sto MS ima na desktopu. Za srusiti tako nesto potrebne su godine a da za to vrijeme nista ne rade, i vjerojatno Elop :D

Po tome onda niti MS nikad nije bio .net bubble firma, jer oni su prodavali Windoze na tone i njihova vrijednost se isto tako temeljila na prometu. No dobro da ne seruckam (jer nije istina niti jedno, niti drugo).

Vrijednost firme se računa prema vrijednosti dionica tog poduzeća, nikad ne možeš reći da se vrijednost dionica temelji na prometu, jer to nije "cijela" istina. Ona se debelo određuje prema "procjenama" i "projekcijama", prema tome smartphone bubble, plus stevica bubble na koji se još malkice oslanjaju onim objavama da je stevica postavio kako se mora firma slijedećih 10 godina ponašati, na kojem Apple još uvijek jaše (jer je bio prvi sa iPhone-om) diže vrijednost njegovih dionica u nebo. Bude to još trajalo neko vrijeme(ne u tolikoj mjeri kako je do sada), nakon toga se očekuje stagnacija i pad (ne kažem propast, nego samo pad vrijednosti).

Kako god da bilo, vidjet ćemo.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 10:36 (dado2202).
14 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
Ezio kaže...

No comment, kad nemaš ništa pametno za reći, onda uvijek prelaziš na sarkazam. Možda je i tako bolje, jer kada si pokušao nešto pametno reći ispao si većinom smješan.

grzzi kaže...

Po tome onda niti MS nikad nije bio .net bubble firma, jer oni su prodavali Windoze na tone i njihova vrijednost se isto tako temeljila na prometu. No dobro da ne seruckam (jer nije istina niti jedno, niti drugo).

Vrijednost firme se računa prema vrijednosti dionica tog poduzeća, nikad ne možeš reći da se vrijednost dionica temelji na prometu, jer to nije "cijela" istina. Ona se debelo određuje prema "procjenama" i "projekcijama", prema tome smartphone bubble, plus stevica bubble na koji se još malkice oslanjaju onim objavama da je stevica postavio kako se mora firma slijedećih 10 godina ponašati, na kojem Apple još uvijek jaše (jer je bio prvi sa iPhone-om) diže vrijednost njegovih dionica u nebo. Bude to još trajalo neko vrijeme(ne u tolikoj mjeri kako je do sada), nakon toga se očekuje stagnacija i pad (ne kažem propast, nego samo pad vrijednosti).

Kako god da bilo, vidjet ćemo.

Ako već pričamo o dionicama i vrijednosti firmi, ajmo ne lupetati iz dupeta nego se držimo nekih osnovnih i opće priznatih pokazatelja.

1999. godina je, MS ima povijesno najveću vrijednot ( market cap ) ... pe ( price per earnings ratio ) mu je 72!! To je iz perspektive 2012 razumljivo jer za usporedbu IBM je imao 29, a danas ima oko 13.

2012. godina je, na zapadu je više manje recesija koja traje već nekoliko godina, a kraj joj se ne nazire. MS pe ratio je ( već dekadu više manje ) oko 15. Gle čuda, Appleov pe je danas jednak kao i MSov, u dlaku 15.24.

Dakle, povijesno gledajući, bez obzira na inflaciju i što sve ne, apple je u ovom trenutku vrlo vjerojatno najmoćnija tehnološka ( ne ulazeći u to koliko je danas apple tehnologija, ali poljoprivreda ili medicina sigurno nije ) firma ikada u bližoj povijesti, ili barem u zadnjih 20 ak godina, dakle nakon ere IBMa. Daleko nadmašujući MS ili bilo koju drugu firmu sa kraja devedesetih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 10:49 (grzzi).
17 godina
The Unforgiven kaže...
4 8 15 16 23 42

e sad sedmi ti neću govorit jer nebi bilo fer

42 u brojevima lota 7/39???? {#}

***** Maxxy *****
13 godina
neaktivan

Kakve gluposti pricate. Vrijednost Microsofta iz 1999-e se jedino moze izracunati inflacijom. I to je cinjenica. Nisu ekonomske gluposti. I ta cinjenica kaze da je vrijednost Microsofta iz 1999-e puno veca nego danasnja vrijednost Apple-a.

Kakve veze ima recesija? Pa zbog nje i jest manja vrijednost dolara, sto na kraju i odredjuje danasnju vrijednost Apple-a, koja je manja od tadasnje vrijednosti Microsofta.

1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Kakve gluposti pricate. Vrijednost Microsofta iz 1999-e se jedino moze izracunati inflacijom. I to je cinjenica. Nisu ekonomske gluposti. I ta cinjenica kaze da je vrijednost Microsofta iz 1999-e puno veca nego danasnja vrijednost Apple-a.

Kakve veze ima recesija? Pa zbog nje i jest manja vrijednost dolara, sto na kraju i odredjuje danasnju vrijednost Apple-a, koja je manja od tadasnje vrijednosti Microsofta.

i vrijednost facebooka je pred par dana bila 100 miljardi a vidi danas je 40. Vrijednost tech firmi iz .net bubble ere nije baš ( uopće ) relevantna, u tom smislu ova kapitalizacija applea danas ima daleko veću težinu nego ona microsoftova iz 1999. Kao što sam napisao dobar, vjerojatno najobjektivniji, pokazatelj vrijednosti dionice utemeljene na profitu neke firme je pe ratio, ako ne znaš što je to informiraj se . Dakle neobično visok pe neke firme pokazuje da su buduća očekivanja visoka, a to se ne mora i najčešće ne pokazuje u prihodima te firme. Laički rečeno, dionica je napuhana. Današnji pe i MS -a i Applea i IBMa i mnogih drugih tech firmi je prilično konzervativan i realan i kreće se oko 15. MS-ov je 1999 bio preko 70, dakle dionica je bila barem 5x napuhana u odnosu na njenu današnju procjenjenu vrijednost ( opet pojednostavljeno ).

Facebookov pe ratio sa današnjim market capom od cca 40 milijardi dolara i dalje je ( otprilike ) oko 50. Kužiš poantu?

Ako gledamo samo utjecaj inflacije, a ne "realnu" vrijednost neke firme u nekom datom vremenu onda da, to piše i u članku i to nitko niti ne opvrgava, MS je i dalje u Ginisovoj knjizi rekorda, premda vjerojatno ne zadugo.

13 godina
neaktivan

Bolan, sta gluposti mlatis, matere ti? Sta komplikujes kad moze jednostavno. To jednostavno sam vec napisao, pa da se ne ponavljam. Sta poredis kruske sa jabukama, kad mozes jabuke sa jabukama (vrijednost jedne i druge firme u dolarima).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Bilal kaže...

Bolan, sta gluposti mlatis, matere ti? Sta komplikujes kad moze jednostavno. To jednostavno sam vec napisao, pa da se ne ponavljam. Sta poredis kruske sa jabukama, kad mozes jabuke sa jabukama (vrijednost jedne i druge firme u dolarima).

Čemu onda uopće spominjati MS ovu vrijednost iz 1999. obzirom da ionako nije relevantna.

apple je najvrijednija kompanija u povijesti. To je naslov članka. Istina ili laž? Inflacija svakako nije najbitniji faktor u priči.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice