Apple dobio iphone5.com

poruka: 113
|
čitano: 10.540
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple dobio iphone5.com".
15 godina
neaktivan
Re: Apple dobio iphone5.com
Abomb kaže...

Mogao se spor rjesiti time da Apple plati koristenje te domene dok nije bila u njenom vlasnistvu. Tj. isplatiti trosak koji je nastao odrzavanjem te domene.

Iako vjerujem da je napravljena za iznudjivanje novaca, i sud je napravio globalno dobru stvar.

Moglo se na malo laski nacin rjesit to preuzimanje, umjesto da im se jednostavno da u vlasnistvo.

Mogu biti sretni ako ih ne snađe tužba, jer očito je da su u komercionalne svrhe koristili zaštičeno autorsko pravo i to ni manje ni više nego trademark određenog proizvoda, koji genijalci. 

14 godina
mbaksa kaže...

eopozivo sumnjam da bi rezultat bio isti da je netko zakupio domenu pliva.com ili podravka.com  :)

Sad ćemo se pogađati? {#} Rezultat bi bio isti, pod uvjetom da netko drugi ne polaže prava na isti trademark (što se, naravno, može dogoditi - možda netko iz Bangladeša već godinama proizvodi tenisice Vegeta {#}).

Upravo tako :)

To me podsjetilo na davne dane (stariji medju vama mozda se i sjete), kada je mala firma za prodaju gnojiva (AFAIR) koja se zvala ati imala domenu ati.com.

Kada se ATI (AMD) odlucio za prisutnost na webu, morao je zakupiti atitech.com jer gnojiva nisu htjeli prodati ati.com. Pricalo se tada da je proizvodjac gnojiva dobro zivio samo od linka na svojoj stranici (No we are not selling computer products. Go to ati.com for that).

Naravno, tokom godina dosla je i nemoralna ponuda ... :)

17 godina
moderator
mcf kaže...
mbaksa kaže...

eopozivo sumnjam da bi rezultat bio isti da je netko zakupio domenu pliva.com ili podravka.com  :)

Sad ćemo se pogađati? {#} Rezultat bi bio isti, pod uvjetom da netko drugi ne polaže prava na isti trademark (što se, naravno, može dogoditi - možda netko iz Bangladeša već godinama proizvodi tenisice Vegeta {#}).

Upravo tako :)

To me podsjetilo na davne dane (stariji medju vama mozda se i sjete), kada je mala firma za prodaju gnojiva (AFAIR) koja se zvala ati imala domenu ati.com.

Kada se ATI (AMD) odlucio za prisutnost na webu, morao je zakupiti atitech.com jer gnojiva nisu htjeli prodati ati.com. Pricalo se tada da je proizvodjac gnojiva dobro zivio samo od linka na svojoj stranici (No we are not selling computer products. Go to ati.com for that).

Naravno, tokom godina dosla je i nemoralna ponuda ... :)

Ne sjećam se toga, ali ako se to upravo tako odvilo, to je jasan dokaz da barem u tom slučaju nije vrijedilo pravilo "tko jači, kači".

16 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Mogu biti sretni ako ih ne snađe tužba, jer očito je da su u komercionalne svrhe koristili zaštičeno autorsko pravo i to ni manje ni više nego trademark određenog proizvoda, koji genijalci. 

pa i ne bas... jos nije izasa uredjaj :-D

nebi mogli tuzit za intelektualno vlasnistvo, za jdeno slovo (u ovom slucaju "i"), jel phone5 se nemoze patentirati

tako da moglo bi se iz toga izvuc na pravni nacin...

da se razumimo, stranica je napravljena za izvlacenje novaca...

ali nacin nije uredu,bar ja to mislim.Ako ja sad idem napravit telefon nazvan "Bug Phone", onda bi po ovome mogao direktno uzeti bug domenu?

17 godina

Samo vi branite Apple i slicne megakorporacije, uskoro ce vam vrsiti pretrese stanova a da nikoga nista ne pitaju. I to, po mom misljenju uopce nije ni fantastika ni znanstvena fantastika. Uostalom bas Apple je to vec napravio jednom svom zaposleniku.

17 godina
moderator
Eld kaže...

Samo vi branite Apple i slicne megakorporacije, uskoro ce vam vrsiti pretrese stanova a da nikoga nista ne pitaju. I to, po mom misljenju uopce nije ni fantastika ni znanstvena fantastika. Uostalom bas Apple je to vec napravio jednom svom zaposleniku.

Ja bih vrlo rado da mi Apple kao svom zaposleniku prekapa po stanu. {#}

15 godina
neaktivan
Eld kaže...

Mislim da ovdije nitko u temi nije branio Apple (istina nisam čitao od početka) , već je riječ o rasvijetljavanju slučaja i pojašnjanje pojma domena, trademark i autorska prava.

17 godina
mbaksa kaže...
Eld kaže...

Ja bih vrlo rado da mi Apple kao svom zaposleniku prekapa po stanu. {#}

Dragi moj baksa pametan si covjek ali je zalosno ako tako mislis. Nadam se samo da se salis {#}

15 godina
neaktivan
Abomb kaže...

pa i ne bas... jos nije izasa uredjaj :-D

nebi mogli tuzit za intelektualno vlasnistvo, za jdeno slovo (u ovom slucaju "i"), jel phone5 se nemoze patentirati

tako da moglo bi se iz toga izvuc na pravni nacin...

da se razumimo, stranica je napravljena za izvlacenje novaca...

ali nacin nije uredu,bar ja to mislim.Ako ja sad idem napravit telefon nazvan "Bug Phone", onda bi po ovome mogao direktno uzeti bug domenu?

Postoje pravila, inače offtopic :

mislim da bilo što da bi se smatralo kopijom mora biti najmanje 30-40% različito od orginala, drugo patenti na ideje i realizacije nekih evenata ( npr. u igrama gameplay, dizajn isl. ) traju , ako se ne varam 7 godina nakon toga postaju javno dobro, prava na autorska dijela (knjige i glazba ), prema USA zakonu, a i naš  i EU su dosta slični traje 70 godina nakon smrti autora, na filmska dijela mislim da je 100 godina pravo na zaštitu.

17 godina
woodgamesfx kaže...
Eld kaže...

Mislim da ovdije nitko u temi nije branio Apple (istina nisam čitao od početka) , već je riječ o rasvijetljavanju slučaja i pojašnjanje pojma domena, trademark i autorska prava.

Po mom misljenju se tu nema sta rasvjetljavati. Nesto je bilo na legalnom i slobodnom trzistu za (za)kupiti. Netko je to nesto kupio. Dosao je netko jaci i sa pozicije sile mu to oduzeo. Motivi prvobitne kupovine su totalno nebitni. Pa nisam jednom bas u Bugovim vijestima procitao kako je neka igraca firma zakupila brdo domena da im netko ne bi "sjeo" na njih. Mislim da je zadnje bilo, ako ne grijesim, u vezi Modern Warfarea da su zakupili brdo domena sa tim, vjerojatno isto zasticenim, imenom u sebi. I bas na osnovu toga se nagadjalo kako ce se buduca igra zvati.

15 godina
neaktivan
Eld kaže...

Po mom misljenju se tu nema sta rasvjetljavati. Nesto je bilo na legalnom i slobodnom trzistu za (za)kupiti. Netko je to nesto kupio. Dosao je netko jaci i sa pozicije sile mu to oduzeo. Motivi prvobitne kupovine su totalno nebitni. Pa nisam jednom bas u Bugovim vijestima procitao kako je neka igraca firma zakupila brdo domena da im netko ne bi "sjeo" na njih. Mislim da je zadnje bilo, ako ne grijesim, u vezi Modern Warfarea da su zakupili brdo domena sa tim, vjerojatno isto zasticenim, imenom u sebi. I bas na osnovu toga se nagadjalo kako ce se buduca igra zvati.

Kratko i jasno, prije budučih nesporazuma (ovo je za hr domene, slično je  i za com ) :

http://www.poslovniforum.hr/internet/web-hosting-domene-arbitraza.asp

e sad ti kažeš nije moralno, a jel moralno da smartassovi po principu ličinke-pijavice zarađuju na tuđe ime !?

17 godina
moderator
Eld kaže...

Po mom misljenju se tu nema sta rasvjetljavati. Nesto je bilo na legalnom i slobodnom trzistu za (za)kupiti. Netko je to nesto kupio. Dosao je netko jaci i sa pozicije sile mu to oduzeo. Motivi prvobitne kupovine su totalno nebitni.

Znači, po tvom mišljenju, ako ti netko na legalnom i slobodnom tržištu proda ukradeni auto ili bicikl ili štoveć i onda se pojavi njegov vlasnik i traži natrag svoj auto ili bicikl, ti smatraš da je u redu ne vratiti vozilo njegovom pravom vlasniku? Ti smatraš da ako ti taj dođe doma i oduzme auto ili bicikl, da je onda on primijenio silu na koju nije imao pravo, da je to napravio zato jer je jači i oduzeo ti vozilo s pozicije jačeg?

Što ako tebi netko ukrade auto ili bicikl i legalno ga proda trećoj osobi i ti saznaš tko je kupac tvog vozila i dođeš k njemu? Hoćeš mu uzeti svoje vozilo ili ćeš mu ga ostaviti jer ga je on legalno kupio?

13 godina
Eld kaže...

Motivi su najbitniji.

Nitko ti nece uzeti domenu zato sto dodje neko jaci, nego zato sto si ju uzeo s necistim namjerama. Pioneer (proizvodjac elektronike) je mogao popusit k Pioneeru (proizvodjacu sjemena) sto im je pred nosom odnio domenu. Ali tu se radi o tome da oboje imaju jednako pravo.

Ti nemas pravo na neciji tudji trademark.

I da, itekako se gledaju motivi.

No ono sto je najsmjesnije je kako se isfrustrirana ekipa lovi za Apple, a ovo koriste sve firme. Kao sto su se lovili za Foxconn radne uvjete, iako oni proizvode za svakog i njihovog brata takodjer (a ako ne Foxconn onda neka druga identicna firma). Jad i bijeda.

16 godina
neaktivan
Apple dobio iphone5.com

Naravno da ne vrijedi uvijek tko jači, kači....

primjeri ati-ja i pioneer-a, oboje imaju pravo na to ime neovisno jedno od drugoga... ali ovi nemaju nikakvo pravo na ime iphone kao ni ja, taman da kupe 100 iphone-a i dalje su samo kupci, njhova firma nije bila ili je iphone kojim slučajem da bi to bilo isto. :)

Džizus branim Apple odoh se bacit sa mosta. :))))

bug caruje, um klade valja

0 0 hvala 0
17 godina
fakEEE kaže...

TU ko je utipkao www.iphone5.com ! :D

P.S. a TD ko nije....... xd

A jadan, jesi se usosio sa TDovima... teži fail od ideje {#}

16 godina
neaktivan
Apple dobio iphone5.com

U vezi ove domene bio bi na strani Applea, u slučaju da je se radilo o domeni www.iphone.com, ali ovako sam na strani korisnika koji je prije registrira domenu prije iz jednog razloga riječ iphone5 i iphone nije ista po pitanju zaštitnog žiga, jer dočim ima tu broj 5 odmah to nije isto! Samo se sjetite zašto je Yahoo stavila uskličnik "!" na kraj imena Yahoo kad je registrirala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ivo000 kaže...

U vezi ove domene bio bi na strani Applea, u slučaju da je se radilo o domeni www.iphone.com, ali ovako sam na strani korisnika koji je prije registrira domenu prije iz jednog razloga riječ iphone5 i iphone nije ista po pitanju zaštitnog žiga, jer dočim ima tu broj 5 odmah to nije isto!

Ko da si s Marsa pao. Pročitaj druge postove u temi. Kao stručnjak za domene bilo bi za očekivati da si dobro upoznat s pravilma - zašto ih nisi pročitao? Evo, ovdje su ti:

http://www.icann.org/en/help/dndr/udrp/policy

http://www.poslovniforum.hr/internet/web-hosting-domene-arbitraza.asp

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

1) Kaže u ovoj vijesti: Earlier this month, Apple moved to gain control of iPhone 5.com from a domain squatter who used it as a forum full of ads. Znaš li ti čemu služe oglasi?

Kaže u ovoj vijesti: The iPhone5.com site, launched in October 2010, currently hosts a small discussion forum of less than one hundred messages, including a thread started Sunday asking the site’s members to help it fight Apple’s takeover attempt.

i_rambo_plache kaže...
P.S. - web domena nije brend!

2) O čemu pak sad pričaš?

1) Onda my bad. Bilo bi lijepo kad bi sljedeći put takve obavijesti stavili u članak, čisto da se zna pravo stanje.

2) O tome da domena nemre biti brend. Brend je (između ostalog) ime proizvoda, a ime proizvoda nije http://www.iphone5.com. Eventualno možeš reći da domena sadrži zaštitni znak.

17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
2) O tome da domena nemre biti brend. Brend je (između ostalog) ime proizvoda, a ime proizvoda nije http://www.iphone5.com. Eventualno možeš reći da domena sadrži zaštitni znak.

Ne kužim što te to muči - baviš se nečim što nema veze s problemom o kojem se ovdje raspravlja. Domena inače može biti brend, iako to nije u slučaju iphone5.com, ali nema veze. U postu iznad tvojeg dao sam dva linka. Jesi li ih pročitao? U njima ti piše kako imenovanje domena vide ICANN i naše institucije.

1. da je ime poddomene isto ili zbunjujuće slično nekom imenu na koje treća osoba ima pravo (npr. pravo na robni ili uslužni žig);

(ii) you have registered the domain name in order to prevent the owner of the trademark or service mark from reflecting the mark in a corresponding domain name, provided that you have engaged in a pattern of such conduct;

(iv) by using the domain name, you have intentionally attempted to attract, for commercial gain, Internet users to your web site or other on-line location, by creating a likelihood of confusion with the complainant's mark as to the source, sponsorship, affiliation, or endorsement of your web site or location or of a product or service on your web site or location.

Situacija s iphone5.com (na stranici je ekipa koristila i izraz "iPhone 5") je no brainer. Pravila vidiš. Koliko tebi treba da prihvatiš da to jesu propisana pravila, odnosno razlozi pa pokretanje arbitražnog postupka? I da je to Apple učinio posve u skladu s tim pravilima i da je komisija prema ICANN-ovim pravilima odlučila u korist Applea - zbog propisanih pravila, a ne zbog toga jer je Apple velika kompanija s puno love?

Gle - da bi tvoje tvrdnje imale ikakvu težinu ti moraš dokazati da komisija nije odlučila u skladu s pravilima. Ako to ne možeš, onda nemaš pravo prigovarati na odluku komisije. Možeš pokušati pobiti i legalnost ICANN-ovog pravilnika - ako ga ne pobiješ, opet nemaš pravo prigovarati odluci komisije jer si i sam sebi dokazao da nemaš nikakvu opravdanu, relevantnu, propisno argumentiranu kritiku. Ili dokaži neke od tih stvari ili prihvati situaciju takvom kakva je. Trećeg nema. Treće znači mlatiti praznu slamu i trolati.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne kužim što te to muči - baviš se nečim što nema veze s problemom o kojem se ovdje raspravlja. Domena inače može biti brend, iako to nije u slučaju iphone5.com, ali nema veze. U postu iznad tvojeg dao sam dva linka. Jesi li ih pročitao? U njima ti piše kako imenovanje domena vide ICANN i naše institucije.

Situacija s iphone5.com (na stranici je ekipa koristila i izraz "iPhone 5") je no brainer. Pravila vidiš. Koliko tebi treba da prihvatiš da to jesu propisana pravila, odnosno razlozi pa pokretanje arbitražnog postupka? I da je to Apple učinio posve u skladu s tim pravilima i da je komisija prema ICANN-ovim pravilima odlučila u korist Applea - zbog propisanih pravila, a ne zbog toga jer je Apple velika kompanija s puno love?

Gle - da bi tvoje tvrdnje imale ikakvu težinu ti moraš dokazati da komisija nije odlučila u skladu s pravilima. Ako to ne možeš, onda nemaš pravo prigovarati na odluku komisije. Možeš pokušati pobiti i legalnost ICANN-ovog pravilnika - ako ga ne pobiješ, opet nemaš pravo prigovarati odluci komisije jer si i sam sebi dokazao da nemaš nikakvu opravdanu, relevantnu, propisno argumentiranu kritiku. Ili dokaži neke od tih stvari ili prihvati situaciju takvom kakva je. Trećeg nema. Treće znači mlatiti praznu slamu i trolati.

Muči me što se gro postova referira na to da je ta ekipa zarađivala na tuđem brendu, što nije istina pošto http://www.iphone5.com nije brend! Zarađivali su na reklamama koje su stavili na site (kad sam prošli put provjerio, to je bilo legalno). Situacija mi je sasvim jasna i shvaćam da Apple, kao vlasnik zaštitnog znaka, polaže prava na tu domenu (uz razumnu kompenzaciju prijašnjim vlasnicima). Ono što nisam znao (pošto to nije bilo napisano u vijesti na BOL-u) je da ekipa nije htjela prepustiti domenu Appleu.

Nadalje, ICANN je privatna kompanija zadužena za provedbu američkih zakona te su njihovi zakonici, pravila, uredbe itd. subordinirani ACPA-i, zakonu protiv cybersquattinga koji govori da osoba koja ne polaže pravo na zaštitni znak može koristiti domenu sa tuđim zaštitnim znakom, može i zarađivati na njoj, sve dok to ne radi u "lošoj namjeri". Ponavljam, da je u vijesti na BOL-u bilo napisano da ta ekipa nije htjela prepustiti domenu Appleu, ja vjerojatno ne bi ni postao u ovoj temi.

P.S. - molio bih te da ubuduće pročitaš moj prijašnji post (koji nije bio ni velik ni kompliciran za shvatiti) te da me poštediš ponavljanja i opširnog razjašnjavanja onoga što sam već rekao. Za slučaj da si opet brzoplet ili ne razumiješ, budem ti, da karikiram, nacrtao:

ti kažeš:
"Kaže u ovoj vijesti: Earlier this month, Apple moved to gain control of iPhone 5.com from a domain squatter who used it as a forum full of ads. Znaš li ti čemu služe oglasi?
Kaže u ovoj vijesti: The iPhone5.com site, launched in October 2010, currently hosts a small discussion forum of less than one hundred messages, including a thread started Sunday asking the site’s members to help it fight Apple’s takeover attempt."

ja kažem:
"Onda my bad. Bilo bi lijepo kad bi sljedeći put takve obavijesti stavili u članak, čisto da se zna pravo stanje."

Kapiš?

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.5.2012 18:18 (i_rambo_plache).
17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
Muči me što se gro postova referira na to da je ta ekipa zarađivala na tuđem brendu, što nije istina pošto http://www.iphone5.com nije brend! Zarađivali su na reklamama koje su stavili na site (kad sam prošli put provjerio, to je bilo legalno).

iPhone je brend, ime tog Appleovog brenda je sadržano u nazivu domene i spominje se na stranici, (bijedni) sadržaj stranice se bavi petom generacijom tog uređaja i upravo taj bijedni sadržaj je tu "reda radi", da ih se ko fol ne bi moglo optužiti da imaju praznu stranicu (ko da imaju neki koristan sadržaj), preko koje navlače ljude na reklame. Tako da - da, zarađivali su na Appleovom brendu iPhone (koliko tebi treba da shvatiš na naziv domene nije jedini način na koji se može zarađivati na tuđem brendu? iako su i u nazivu domene neovlašteno koristili tuđi brend...), jer bez korištenja brenda iPhone (u nazivu domene i na samoj stranici) nitko ne bi ni došao na njihovu stranicu, tj. forum. Razumiješ?

Mogli su isto tako otvoriti forum o lokalnoj pekari, no nisu. Zaključili su da će otvaranjem besmislenog i nepotrebnog foruma o budućem proizvodu tehnološke kompanije i korištenjem domene naziva za kojeg se moglo očekivati da će ga ta kompanija htjeti koristiti zaraditi više love na oglasima (i po mogućnosti prodati za veliku lovu legalnim vlasnicima brenda) nego da su otvorili takav forum za lokalnu pekaru.

i_rambo_plache kaže...
Ono što nisam znao (pošto to nije bilo napisano u vijesti na BOL-u) je da ekipa nije htjela prepustiti domenu Appleu.

Nisam znao ni ja, pretpostavio sam da je tako jer mi se činilo nerazumnim da Apple potroši par tisuća dolara na prijavu za domenu plus još honorare svojim odvjetnicima. Dakle, ako neke stvari ne pišu u članku, treba zbrojiti dva i dva. {#} To što sam ja išao dalje tražiti članke koji potvrđuju moje sumnje, to sam radio čist zato jer si "nedokazan", jer ti treba dokazivati stvari koje bi svakome normalnome trebale biti očite, jasne same po sebi. To što ti (makar podsvjesno) ne želiš zbrojiti dva i dva jer želiš demonizirati Apple, to je tvoj problem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.5.2012 20:18 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
Apple dobio iphone5.com

Kak da citiram više autora? {#}

0 0 hvala 0
13 godina

Prvo klikneš na Višestruko citiraj na onoliko poruka koliko želiš citirati:

Zatim na dnu stranice, pored Nova poruka, imaš Višestruko citiraj:

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.5.2012 15:21 (royalhero).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice