Istina.
Zašto se smanjuje broj stranih radnika u Hrvatskoj
- poruka: 117
- |
- čitano: 35.653
- |
- moderatori:
vincimus
I baš mi je drago da te 'oni' živciraju jer živciraju će te sve više i više! 😁
Smjesti 2-3 nepalca ili bangladešana kod sebe doma kad ih toliko voliš i ne lupaj ko otvoren prozor.
Možda ti danas-sutra i kćer dovede jednog doma, u svakom slucaju uživaj.
Ja ću i dalje imati stav da svatko treba živjeti u svojoj zemlji ili barem donekle sličnoj mentalitetom i kulturom.
Što je uzrok migracija me ne zanima, oni se nikad neće ovdje uklopiti i to je jedina istina.
Moj susjed je unajmio kuću tim strancima, ima ih 10 ak, moje iskustvo sa njima je fantastično, nemam ih za čuti. Jedino što je negatiuvno je što prođem pored pa osjetim miris curry-ja i drugih mirodija i odmah ogladnim.
Moje iskustvo je da sam pokušao dva puta iznajmiti dugoročno stan našima i oba puta je ispalo užasno, odnosno nastavio sam kratkoročni najam.
Iskustva su različita ali je moja poanta da ovakav stav poput tvojeg je negativan za nas (jer su tvoji stavovi ksenofobni i svi ispadamo kao snobovi i rasisti) i za njih pojednici s kojima dijeliš stavove te ljude maltretiraju verbalno pa i fizički.
Naši ljudi kada su došli u zapadne zemlje nisu dočekani sa oduševljenjem jer su također smanjivali cijenu rada (za poslove koje ironično ne žele raditi pa ne znam čemu uopće žaljenje da se smanjuje cijena rada za poslove za koje nema dovoljno domaćih radnika) i kulturno su daleko od tih zapadnjaka (balkanci su glasniji i lijeniji od njih) tako da to čuđenje kada netko uspoređuje Nepalce i Indijce danas u Hrvatskoj sa balkancima u zapadnim zemljama je bez temelja. Naravno, vodim se istom logikom, stavljanjem svih ljudi neke nacionalnosti ili boje kože u isti koš (balkanci su lijeni i glasni, azijati su prljavi i (što god još negativno mislimo o njima).
Nije me strah kad me Bane dokaci, ali me strah kada MUP zato sto je Bane u stranci, nema jaja 6 mjeseci da objavi izvjesce o prometnoj nesreci. Ili kada sinkope pobiju ljude a zivot im se pretvori na ljetovanje po Istri i posjetu restoranima.
Mene je strah stranih radnika koji u životu nisu vidjeli semafor niti bilo koji prometni znak... da barem pogaze nekog leftarda pa bude neke koristi...
Mene je strah stranih radnika koji u životu nisu vidjeli semafor niti bilo koji prometni znak... da barem pogaze nekog leftarda pa bude neke koristi...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sve-je-vise-laznih-vozacki-kod-stranih-radnika-oni-su-velika-opasnost/2652424.aspx
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-su-stranci-dobivali-potvrde-u-rh-ne-bute-vozili-samo-platite-covjeku-cevape/2646176.aspx
Ima ima, ali isto tako vjerujem da bi zapadnjaci iskopali članke koji govore kako kod njih voze balkanci. Poanta je, to odvajanje nema smisla jer smo isti. Ima debila nas i njih.
Nitko ti neće ništa dati a da to nećeš masno platiti, i ako nama nije u interesu proizvoditi bilo šta, jer proizvodnja je način stvaranja nečega vrijednog, pojednostavljeno, sigurno nije jednom Nijemcu ili Francuzu u interesu da nešto proizvodimo.
Mi smo država za trgovinu i turizam i tim se nažalost ponosimo!
Jedan velebni premijer je rekao, 'ako netko misli da je bolje u Njemačkoj neka lijepo izvoli ići u Njemačku'!...zamisli čelnika jedne države kojeg uopće nije briga za vlastiti narod...al vlast je zapravo slika i prilika svakog naroda, nažalost...
Ti misliš da bi naši ljudi koji su otišli radili na građevini ? Tamo je i najveci broj stranih radnika
If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Domovi za starce primaju njegovatelje tko želi raditi...redom sve stranci na njezi naših strarih nemoćnih roditelja.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sve-je-vise-laznih-vozacki-kod-stranih-radnika-oni-su-velika-opasnost/2652424.aspx
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-su-stranci-dobivali-potvrde-u-rh-ne-bute-vozili-samo-platite-covjeku-cevape/2646176.aspx
Nisi li ti na temi o stanovima bio zagovornik slobodnog tržišta? Sad si ovdje leftard koji želi ograničiti tržište rada i sabotirati kapitaliste da plaćaju više? Želiš li da tebe pregazi netko kojeg je kapitalist zaposlio?
Normalno da me strah kad daju tome što je do jučer spavao ispod kartona da vozi šleper, cisternu, autobus, skuter...
Oni uopće nisu prošli nikakve obuke, polaganja, testove, zaštite na radu... blage veze nemaju o životu, a poslodavci ih (uz blagoslov države) dovoze ko krumpire.
I uvijek je izlika "jbg, nema radnika pa ajd onda nek i netko tko je totalno nekvalificiran to radi".
Uostalom, kojoj državi treba klošar koji je do jučer spavao ispod kartona i prosio? Svrha njegovog dovođenja ovdje je što točno??
Jednostavno ne vjerujem koja sranja pojedinci pišu...
Samo čekam da krene uvoz "radne snage" (isključivo muške) iz Afrike, e onda će bit veselja.
Oni tamo tek ništa nisu radili niti planiraju raditi, pa kad ih dođe 100.000 u par navrata kao u Srbiji što dolaze iz Gane, možemo lagano ključ u bravu.
Ti znaš šta ne želiš ali nam daj neke natuknice šta želiš, kako bi ti riješio problem nedostatka radne snage na decifitarnim zanimanjima gdje strani radnici većinom rade, da čujemo svi...udahni i polako se izjasni, bez vrijeđanja ako ikako možeš SharkZ, i normalno, odgovori i na gore postavljeno pitanje o Nepalcu i Srbinu!
Normalno da me strah
Ti si onda ksenofob, po definiciji.
Ne boj se, Nepalac koji vozi autobus, neće namjerno skrenuti u provaliju, nije mu u interesu.
Riješio bi tako da bi otišao u najveće zabiti na ovom planetu, recimo u šri lanku, bangladeš, pakistan, afganistan, indiju, nepal...
Onda bi pokupio po ulici sve redom klošare koji se pokrivaju kartonom, ništa ne znaju radit, hodaju polugoli i čekaju da nešto ukradu.
Onda bi ih doveo u Republiku Hrvatsku i dao im da voze kamione, da zidaju zgrade na 10 katova, asfaltiraju ceste i rade sve ono za što je potrebno znanje i struka.
Vjerujem da su baš oni ti koji mogu izgraditi našu zemlju i povesti ju u blistavu budućnost i da zajedno s njima možemo uhvatiti korak sa ostalim razvijenim svijetom.
Ne stvarno, radnika ima samo ga treba platiti, firma koja ovisi o bangladešanima nek odma bankrotira.
Ovi koji uvoze te strane radnike su svi redom tajkuni koji leže na milijunima ali ne bi platili našeg čovjeka.
P.S. Glovo, wolt i sl. sranjske firme nam uopće ne trebaju.
Ti si onda ksenofob, po definiciji.
Ne boj se, Nepalac koji vozi autobus, neće namjerno skrenuti u provaliju, nije mu u interesu.
Ako je ksenofob netko tko ne želi biti u prometu sa totalno nestručnim vozačima koji imaju krivotvorene vozačke onda sam ksenofob na kvadrat.
I neće on skrenuti namjerno (facepalm), skrenuti će jer nema blage veze o vožnji 
Ti si lik koji ne mrzi i nije ksenofob nego se jednostavno bojiš za svoje radno mjesto, koje i nije nešto ali ti ga voliš i koje bi ti mogli preuzeti Nepalci, Bangladežani i Indijci...ja mislim da ti možeš više, upiši neku prekvalifikacija, potrudi se malo pa bar jezik znaš i slova, primijetit će te već netko!
Stvarno mi te je žao ali ako sam sebi ne pomogneš ni Bog ti pomoći neće...o Nepalcu i Srbinu ćemo neki drugi put!
Sretno ti! 🥳
Negdje se granica mora postaviti, sta mislite da nema Indijaca koji mogu biti menadzeri i direktori, a da ne govorim programeri, dizajneri, marketingasi…
Ovi jadni dečki će jako malo zaraditi i pitam se koliko ostavljaju sa strane i dali išta novca šalju kući, s obzirom da većina njih radi kod sociopata i sadiste Bose (vlasnika Boso, Pekara Stanić,...). To je onaj lik što kad istekne rok mesu iz trgovine stavlja u bureke i pravi sarmu u sali za svatove (sjećate se afere kad su se cijeli svatovi zarazili salmonelom). Plaće su minimalac a uvjete rada trpi samo jadnik tko mora , ugovor potpisuješ prazan papir,...
Taj jadan narod Nepalci i sl. nemaju baš kulturu (svi smo vidjeli snimke iz ZG gdje lik masturbira u parku pred djecom , tuče na smrt policajku, češe guzicu te izmet što mu je ostao na ruci briše o vrata dok dostavljaju hranu, vrše nužde u hodnicima) rade nam u pekarama i restroranima i dostavama hrane zato što naši ljudi neće raditi za minimalac i još te gazi za taj minimalac.
Naravno žao ti sirotinje i treba pomoći ljudima ali uopće nije ugodan osjećaj kad u tvom dvorištu ima jako puno čudnih stranaca koji te popreko gledaju , mogu misliti kako se djevojčice osjećaju. I nadam se da neće doći do takvih problema i seksualnih prekršaja.
Hoću reći nije problem kad primiš neku zdravu kvotu stranaca jako drugačije kulture , no biti će problema ako se pretjera. Vidimo kapitalisti sociopati tipa smrada Bose samo išću još i tako spuštaju cijenu rada i dižu sebi zaradu. No mi ćemo imati problema , recimo dignuti će se naši ekstremniji desničari i može biti problem i nama s takvim naci strankama i tada ako revoltiraju Nepalce... može biti svakakvih scenarija.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
A ja sam čuo primjer da je gazda gostionice najzadovoljniji Filipincem koji je došao, kad se smjestio bolje nego što je ikad živio , ni na rodnim Filipinima, niti u nekoj bliskoistočnoj monarhiji - čovjek radi, čist je, zna kuharske/kulinarske tehnike koje hrvatski šabani nikad nisu ni čuli ni vidjeli, a žale se na male plaće....
nisu problem ti mali crnomanjasti ljudeki, neko arvacki poslodavci i arvacka vlada koja porezno opterećuje plaće više od svih drugih u euro-zoni...
naravno da u normalnoj državi bi tih stranaca bilo podosta manje, ali je uvjet da sve funkcionira, pa će i običan šljaker biti pristojno plaćen a ne samo "feasibility study" menažderska ekipa - dok čujem koji jeftine pizdarije izvode veliki menažderi samo da naskube još koji evrić, a ništa od toga nemaju niti oni niti djec niti će im unuci imati...
pod radnim vremenom se obilaze dražbe i kupuju kuće i zemlje, čak šabani koriste i sl. mobitele i brojeveza prodaju na Njuškalu...
a ako oni to rade pod radnim vremenom a firma i dalje posluje, meni je jasno da takvi niti ne trebaju na prvom mjestu, kad ih makneš, eto uštede sam na njihovoj plaći....
Hoću reći nije problem kad primiš neku zdravu kvotu stranaca jako drugačije kulture , no biti će problema ako se pretjera. Vidimo kapitalisti sociopati tipa smrada Bose samo išću još i tako spuštaju cijenu rada i dižu sebi zaradu. No mi ćemo imati problema , recimo dignuti će se naši ekstremniji desničari i može biti problem i nama s takvim naci strankama i tada ako revoltiraju Nepalce... može biti svakakvih scenarija.
Strance primaš jer moraš, nema ljudi. Desnica svuda u svijetu ima problem sa stranim radnicima, ali ta ista desnica nigdje nema ni neki plan kako riješiti problem.
To je globalni problem, kako druge države uzimaju naše ljude tako i mi moramo uzimati jeftinije.
A kako drugačije ako našu djecu ne šaljemo na gradilišta ili na pranje staraca u domove....i sl. Nedaj bože da mi starci krenemo to raditi, bilo bi boli kičma daj penziju, za što sam se ja borio.
I onda se kuka kak je u pitanju zamjena stanovništva i masoni.
Najveći problem je mala plaća i velika očekivanja za tu plaću. Recimo starački domovi su jako skupi ali plaće su nikakve.
A opet ima i jako puno naših radnika "užasnih" koji imaju jako veliko mišljenje o svom radu i očekuju barem 2000 eura za jako malo truda.
Old Iggy a nije baš da nema ljudi na zavodu za zapošljavanje , evo i vraćaju se neki gastarbajteri iz Njemačke te kažu da je tamo situacija očajna.
Svakako i da gazde kukaju kako ne mogu naći kvalitetnog radnika i to je istina.
A problem je, a možda i dobra stvar što oni najmlađi radnici nisu kao stari da će robovati za crkavicu (iskreno i nemaju radne navike) , ako mu se ne sviđa na poslu ćao, on nema kredita i ne možeš ga ucijeniti za crkavicu.
Zato nas spašavaju strani radnici koji peru tuđe guzice za 1000 eura mj. jer bi inače domovi koštali duplo više. Tak i za druge stvari.
Pozovi si domaćeg masjtora da ti zamjeni pipu ili ventil, ne ustaje se za ispod 100 eura za pola sata posla.
Svakako i da gazde kukaju kako ne mogu naći kvalitetnog radnika i to je istina.
A problem je, a možda i dobra stvar što oni najmlađi radnici nisu kao stari da će robovati za crkavicu (iskreno i nemaju radne navike) , ako mu se ne sviđa na poslu ćao, on nema kredita i ne možeš ga ucijeniti za crkavicu.
Mi trenutno imamo nezaposlenih na rekordno niskim razinama, kakve nismo imali od 80-ih.
Taj mali broj ljudi koji se vraća iz EU je još daleko ispod dolazaka stranih radnika ili pak broja naših iseljenika.
Problem je što mlađi radnici "koji ne bi radili za crkavicu" ne shvaćaju da su s većim plaćama ogroman trošak poslodavcu dok ne postanu profitabilni, a to nekad traje i po par godina.
Problem je što mlađi radnici "koji ne bi radili za crkavicu" ne shvaćaju da su s većim plaćama ogroman trošak poslodavcu dok ne postanu profitabilni, a to nekad traje i po par godina.
Ja to zovem poslovni problem poslodavca, ne problem mladih koji ne razumiju.
Jao, morao si spomenuti onoga cije ime ne izgovaramo
I to sada u ovo predblagdansko doba.
Naime, igrom slucaja upoznao sam par osoba koje su imale iskustvo s doticnim maloprodajnim tajkunom koje mi kazu da je slijedeci navod zapravo kamilica: "Ako ti ja kažem da ćeš raditi do 12, radit ćeš do 12 i pišat ćeš krv, pa mi prekinuo vezu", kaže Anđa Jurić, bivša djelatnica pizzerije u vlasništvu tvrtke Boso. "Uslijedila je opomena pred otkaz i kazna od 500 kuna." Morale su ispuniti i norme koje je nemoguće dostići, primjerice prodati 5 tisuća kifli u tjedan dana.
Takva i slicna bagra sada masovno unajmljuje Filipince i Nepalce i njima se napija krvi.
Nitko nije blesav da ne kuzi da ga se iskoristava, unistava i na njemu zaradjuje milijune. Bio on Nepalac, Filipinac ili cistokrvni Becanin iz 2. bezirka. Stvari negdje trebaju probiti i hoce probiti. Bilo da si kupe skupe slatkise, popiju pivo ili iz gorcine pomokre se po stubistu da vrate milo za drago.
Da u RH funkcionira pravna drzava i da postoje necini kako zastititi siromasne i ranjive zaposlenike imalo bi smisla gubiti dah na ovu temu. Ali posto je kako je, pozdravljam ulazak u EU iz sveg srca i nacin da su i nasi radnici dobili nacin kako da pobjegnu iz robovlasnistva (kao i ti isti Filipinci, u manje zlo) i unaprijeder svoje stanje.
Ovi jadni dečki će jako malo zaraditi i pitam se koliko ostavljaju sa strane i dali išta novca šalju kući, s obzirom da većina njih radi kod sociopata i sadiste Bose (vlasnika Boso, Pekara Stanić,...). To je onaj lik što kad istekne rok mesu iz trgovine stavlja u bureke i pravi sarmu u sali za svatove (sjećate se afere kad su se cijeli svatovi zarazili salmonelom). Plaće su minimalac a uvjete rada trpi samo jadnik tko mora , ugovor potpisuješ prazan papir,...
Taj jadan narod Nepalci i sl. nemaju baš kulturu (svi smo vidjeli snimke iz ZG gdje lik masturbira u parku pred djecom , tuče na smrt policajku, češe guzicu te izmet što mu je ostao na ruci briše o vrata dok dostavljaju hranu, vrše nužde u hodnicima) rade nam u pekarama i restroranima i dostavama hrane zato što naši ljudi neće raditi za minimalac i još te gazi za taj minimalac.
Naravno žao ti sirotinje i treba pomoći ljudima ali uopće nije ugodan osjećaj kad u tvom dvorištu ima jako puno čudnih stranaca koji te popreko gledaju , mogu misliti kako se djevojčice osjećaju. I nadam se da neće doći do takvih problema i seksualnih prekršaja.
Treba uvest zatvor od 3 godina za podrigivanje i kupovanje besmislenih stvari, ja neznam šta je državi da tako nešto dozvoljava, extra godina za svako pakiranje rafaela.
Taman kad su plaće počele malo ozbiljnije rasti za onaj najsiromašniji sloj, taman kad su si ljudi mogi početi malo birati posao, oni uvezu 200-300K dalekoistočne azijske sirotinje da ponovo sjebu one koji nemaju ničega i koji žive od fizičkog rada.
Jer osnovno je poduzetničko pravo imati jeftinog, po mogućnosti što jeftinijeg radnika/roba.
Jedini koji imaju koristi od ovoga su oni koji ih uvoze/agregiraju i zapošljavaju.
Mogli smo i do 2020. godine bez njih, možemo i dalje - i boli me k.... za BDP kao argument. Prvo jer nije dokaziv (ja tvrdim da bi rasli i bez njih), a drugo postoje i važnije stvari u životu od prokletog BDPa.
I najtužnije je od svega da su vam isprali mozak pa navijate protiv sebe samih. Da uvoz radnika snižava cijenu rada svima koji od rada žive, a to smo većina nas.
Uopće neću ni spominjati druge negativne strane tog uvoza, ovaj jedan je dovoljan.
Zavladao je globalni delusion disorder sindrome gdje ljudi vide i vjeruju u ono što im se servira. Ja iz osobnog iskustva ponavljam može strana radna snaga ali izbirana, a ne mahom sve štagod migolji planetom uvoziti. Naglasak je na zemlje koje nisu spojive sa našom kulturom odgojem svijetonazorom izbjegavati svakako.Filipinci kao katolici su idealno prilagodljivi za naše društvo najbliži su nam. Arapi pametno izbiraju ove najadnije jer ih lako pretvore u robove dok izbjegavaju radikalne muslimane neradnike koji haraju europom.
No možda nisi shvatio cijelu misao , pred trgovinom masa ljudi ulazi izlazi on iz dna duše podriguje pred svima, što nije lijepo ponašanje , pogotovo kad su tako u grupi djeluje kao neko iskazivanje moći. Podignemo mi svi ali sebi u bradu a ne kao alfa mužjak 😅
Ono za luksuznu kupovnu, bit odlaska u stranu zemlju jest da se ide zaraditi što brže i možda si nešto priušti kao i njihovim bližnjima što u Nepalu čekaju taj novac da se izvuče iz siromaštva, a druga stvar što radi kod sociopata Bose koji im dušu i tijelo ubija za minimalac , koji ovaj jadnik tako olako troši na Rafaelo i Mars čokoladice. Pa do mirovine će se ubijati kod Bose ako ju doživi.
Sociopat Boso svoje radnike em što ih izrabljuje ne smije te netko od njegovih špijuna vidjeti da ideš u kupovinu negdje drugdje , to je automatski otkaz , moraš svačenosti obavljati u njegovim salama i restoranima , robu što istekne rok odbija od plaće svojim radnicima te trgovine. A i ljude koje stavlja na pozicije su odabrani po njegovim vrlinama. Jednu radnicu je testirala šefica tako da joj je poslala poruku za radnog vremena, nakon odgovora porukom radnice ova ju je prijavila i slijedila je novčana i disciplinska kazna .
Pa nisu ludi radit ovdje za manje neg na zapadu a s većim cijenama života
Mogli smo i do 2020. godine bez njih, možemo i dalje - i boli me k.... za BDP kao argument. Prvo jer nije dokaziv (ja tvrdim da bi rasli i bez njih), a drugo postoje i važnije stvari u životu od prokletog BDPa.
Pardon, mozda niste uocili ovaj komentar gore koji navodi rijeci jedne Hrvatske majke, supruge, zene koja mora svaki dan nakon posla i svih lijepih dogodovstina tamo skuhati rucak, oprati par masina robe i oprati sudje.
A za uzvrat ide u pakao Vijetnama svaki dan jer se sljamu i bagri ne staje na kraj. Ponavljam citat: "Ako ti ja kažem da ćeš raditi do 12, radit ćeš do 12 i pišat ćeš krv, pa mi prekinuo vezu", kaže Anđa Jurić, bivša djelatnica pizzerije u vlasništvu tvrtke Boso. "Uslijedila je opomena pred otkaz i kazna od 500 kuna." Morale su ispuniti i norme koje je nemoguće dostići, primjerice prodati 5 tisuća kifli u tjedan dana.
Osobno znam vise nego nekoliko slicnih firmi u kojima se provodio teror, place na crno/kuverte, sve dok nismo usli u EU. A onda ih je ekipa odbacila kao stari opanak, a oni ogorceni rikali po medijima kako nema radnika i kako su Hrvatski radnici lijeni, trazili akciju drzave. A dok su imali Hrvatske radnike tenkovima su ih gazili i cijedili do kraja.
Isti ti "poduzetnici" cija zlatna mladez okolo lupa nove BMW-e i smrce lajne za vikend dok skakuce po stolovima uz pasuljare nasla je nove zrtve. Na srecu ne vise Hrvatske majke i sestre, da se na njima izivljava i pljacka. Nazalost sada drugima pije krv.