Tu je kalkulator i malo duže objašnjenje sa primjerima pa koga zanima...
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship
8k je definitivno nepotrebno.
Na mobu, na nekoj normalnoj udaljenosti (30°- 40° FOV), ja npr ne vidim razliku između 720p i 1080p:
Ali vjerojatno ima ljudi sokola koji vide razliku između 8k i 4k na normalnoj udaljenosti gledanja, isto kao što ima i ljudi šišmiša koji čuju razliku između zlatnih i običnih kabela na njihovim audio sustavima...
Jel ima razlike ili nema na istoj veličini tv'a je potpuno nebitno do 65" tv'a, nitko ne vidi razliku. Evo po treći put, 8K je nepotreban na ekranima ispod 75". Potreban je na većim ekranima od 75", 85", 110 itd., ukoliko se planira gledati tv bliže od optimalne udaljenosti tipa 2 metra kako je na tablici. Neznam šta točno želiš objasniti. Vidi se razlika poslije 65" odnosno na većim ekranima ako si na istoj udaljenosti gdje pada odnosno slabi oštrina slike jer se pixeli rastežu i pada gustoća pixela po inču. Počinju se vidjet pixeli i potrebna je veća rezolucija odnosno veći ppi da bi ekran zadržao istu kvalitetu/oštrinu slike kao 65" tv sa 4k rezom. Pa sve piše na tablici, rastezanje ekrana, veća rezolucija, ako si na istoj udaljenosti. Stvarno neznam šta nije jasno, sad ako ti ne gledaš tv sa 2 i po/3 metra, eto nitko nebi trebao tako gledati i svi se trebamo držati optimalne udaljenosti i paziti na ergonomiju. Nemožeš ti po svojim preferencijama sugerirati nekome nešto kako to ne valja ili kočiti napredak koji je potreban sa tehničke strane, jer ako tebi nije potrebno eto nikome nebi trebalo biti potrebno. Ja sam mislio da je ovo common sense, ali očito nije tako. 

4k na 28" je 160ppi/dpi
Neki jednostavno uživaju u većem kutu gledanja i snažnijem dojmu slike baš kao u kinu. To nije nikakva egzotika ni razbacivanje, nego stvar osobnog ukusa i načina na koji netko voli gledati sadržaj. Ti voliš gledati iz veće udaljenosti, netko drugi voli da mu ekran ispuni vidno polje i stvori jači osjećaj prisutnosti. Nema tu "normalnih" i "nenormalnih", samo različitih preferencija. A realno, svatko neka gleda onako kako mu paše samo nemoj se onda čuditi što su veći televizori popularni. Ljudi ih ne kupuju zato što su ludi, nego zato što žele uživati.