Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa

poruka: 181
|
čitano: 46.223
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa ".
4 mjeseca
protjeran
Re: Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windo
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...
dejvid2 kaže...
Zaporožac kaže...

Hoće li me windows "služba" pratiti ?!

Ako im je to cool, samo neka prate, ne radim ništa što bi njih jako zanimalo, a njihovo praćenje mi ne usporava računalo, niti mi čini kakve neugodnosti.

Što reći, samo naprijed.

Vi na linux verzijama ste sigurni od praćenja i ?!

U čemu je keč ?

Kako glupo razmišljanje... Ja im nisam zanimljiv, pa me neće ntiko ni pratiti?

Linux je mnogo zaštićeniji od praćenja zbog open source koda, strožih permisija, manje integriranih telemetrijskih servisa, dok Win ima mnoge telemetrijske servise uključene automatski 

(DiagTrack, dmwappush, CompatTelRunner, UserDataSvc, WaaSMedic, CDPSvc, WSearch, Cortana, Edge telemetrija i WpnService).

Što se tiče mog rada na Linuxu, ja koristim DuckDuckGo pretraživač i ne može me nitko pratiti šta radim, a i u Chrome imam ekstenziju za VPN kojeg uključim kad surfam...

Linux ima terminal i to mi je glavno što se tiče moje struke, jer mi u windowsima treba Putty i to mi je komplikacija pri svakodnevnom radu.

Igrice mi nisu prioritet već igram na Plejki kad mi se nešto igra, tako da mi i ta prednost Windowsa nije nešto posebno. A postoji i Wine za igranje igrica, pa i tu ne stoji da Linux zaostaje.

Svi zamjenski i free programi na Linuxu su mi dovoljni za svakodnevan rad i Libre Office je sasvim dovoljan za ono što mi treba..

Kad hoću Office koji je jedina prava prednost Win, onda ga otvorim u Cloudu tako da je i to riješeno.

Šta me briga koliki postotak ljudi koristi Windows ili MacOS u odnosu na Linux, kad im je većini problem i to malo opcija za podešavanje problem za naučiti..

P.S. Prosječnom korisniku je i Windows problem i većina korisnika nije u životu upalila Powershell, nešto u registry izmjenila; pa im je i 20ak naredbi u Linux terminalu koje su im potrebne za rad velik problem za naučiti i to je najveći razlog zašto i ne prelaze na neku user friendly distribuciju tipa Mint ili Ubuntu.

Ako si mu to stavio zbog izjave o praćenju... Zašto se ti skrivaš iza izmišljenog nicka? Zašto se ovdje ne predstavljaš (pravim) imenom i prezimenom, ako nisi nikome zanimljiv toliko da te prati? Zašto prakticiraš privatnost, a osobe koje se zalažu za nju karakteriziraš kao "tin-foil hat" likove? To dvoje ti ne ide skupa.

Korištenje nicka na forumu je osnovna digitalna higijena, ne "skrivanje od praćenja". Svi imamo zavjese na prozorima jelda i prakticiramo privatnost, nitko nije digao 100 metarski zid oko kuće da budemo nevidljivi, a upravo on to radi. Moje ismijavanje nije na privatnost nego na "paranoju".  Velika razlika između korištenja nicka na forumu i ovakvih njegoviv nebuloza gdje misli da je "zaštićen". Linux + DuckDuckGo + VPN = nitko me ne može pratiti. Bespotrebno pretjerivanje. Čemu oko sebe stvarati zid a dovoljne su zavjese i osnovna digitalna higijena, nadam se da je jasnije. 

16 godina
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...
dejvid2 kaže...
Zaporožac kaže...

Hoće li me windows "služba" pratiti ?!

Ako im je to cool, samo neka prate, ne radim ništa što bi njih jako zanimalo, a njihovo praćenje mi ne usporava računalo, niti mi čini kakve neugodnosti.

Što reći, samo naprijed.

Vi na linux verzijama ste sigurni od praćenja i ?!

U čemu je keč ?

Linux je mnogo zaštićeniji od praćenja zbog open source koda, strožih permisija, manje integriranih telemetrijskih servisa, dok Win ima mnoge telemetrijske servise uključene automatski 

(DiagTrack, dmwappush, CompatTelRunner, UserDataSvc, WaaSMedic, CDPSvc, WSearch, Cortana, Edge telemetrija i WpnService).

Što se tiče mog rada na Linuxu, ja koristim DuckDuckGo pretraživač i ne može me nitko pratiti šta radim, a i u Chrome imam ekstenziju za VPN kojeg uključim kad surfam...

Linux ima terminal i to mi je glavno što se tiče moje struke, jer mi u windowsima treba Putty i to mi je komplikacija pri svakodnevnom radu.

Igrice mi nisu prioritet već igram na Plejki kad mi se nešto igra, tako da mi i ta prednost Windowsa nije nešto posebno. A postoji i Wine za igranje igrica, pa i tu ne stoji da Linux zaostaje.

Svi zamjenski i free programi na Linuxu su mi dovoljni za svakodnevan rad i Libre Office je sasvim dovoljan za ono što mi treba..

Kad hoću Office koji je jedina prava prednost Win, onda ga otvorim u Cloudu tako da je i to riješeno.

Šta me briga koliki postotak ljudi koristi Windows ili MacOS u odnosu na Linux, kad im je većini problem i to malo opcija za podešavanje problem za naučiti..

P.S. Prosječnom korisniku je i Windows problem i većina korisnika nije u životu upalila Powershell, nešto u registry izmjenila; pa im je i 20ak naredbi u Linux terminalu koje su im potrebne za rad velik problem za naučiti i to je najveći razlog zašto i ne prelaze na neku user friendly distribuciju tipa Mint ili Ubuntu.

Ako si mu to stavio zbog izjave o praćenju... Zašto se ti skrivaš iza izmišljenog nicka? Zašto se ovdje ne predstavljaš (pravim) imenom i prezimenom, ako nisi nikome zanimljiv toliko da te prati? Zašto prakticiraš privatnost, a osobe koje se zalažu za nju karakteriziraš kao "tin-foil hat" likove? To dvoje ti ne ide skupa.

Redakcija ima moje pune podatke. Država me može goniti preki IP adrese. Nije me briga za podatke koje vidi Microsoft, to je između mene i Microsofta. Ne prijavljujem se pod punim javnim imenom na forum iz istog razloga zašto i ne puštam bilo koga u vlastitu kuću. Vjerujem institucijama ali ne vjerujem pojedincima.

18 godina
moderator
HexRunner kaže...
Korištenje nicka na forumu je osnovna digitalna higijena, ne "skrivanje od praćenja".

Sad si izmislio izraz (ili koristiš krivi izraz) samo zato da bi zamaskirao da koristiš nick, odnosno anonimnost da se, između ostalog, skrivaš od praćenja.

HexRunner kaže...
Svi imamo zavjese na prozorima jelda i prakticiramo privatnost, nitko nije digao 100 metarski zid oko kuće da budemo nevidljivi, a upravo on to radi.

Pa upravo ti to radiš - upravo ti si digao 100 metarski zid oko svog online identiteta! Optužuješ ga za nešto što sam radiš.

HexRunner kaže...
Moje ismijavanje nije na privatnost nego na "paranoju".

Koju paranoju? Od kad je želja za privatnošću paranoja?

HexRunner kaže...
Velika razlika između korištenja nicka na forumu i ovakvih njegoviv nebuloza gdje misli da je "zaštićen".

Ček, pa zar nisi malo prije ismijavao njegovu "paranoju", a sad ismijavaš to što smatra da mu je privatnost kroz Linux daleko bolje zaštićena nego kroz korištenje Windowsa (što je BTW činjenica!) ? Što je sad na kraju?

HexRunner kaže...
Linux + DuckDuckGo + VPN = nitko me ne može pratiti. Bespotrebno pretjerivanje.

A zašto se onda ti skrivaš iza anonimnosti ovdje na forumu? Ako ne pišeš bedastoće, anonimnošću bespotrebno pretjeruješ. Ako ja ovdje mogu biti predstavljen imenom i prezimenom, zašto ne možeš biti i ti?

HexRunner kaže...
Čemu oko sebe stvarati zid a dovoljne su zavjese i osnovna digitalna higijena, nadam se da je jasnije.

Opet koristiš taj izmišljeni izraz kao da si time rekao nešto drugo od onog što zapravo govoriš. Tko si ti da drugima određuješ koliko oni cijene i smiju zaštititi vlastitu privatnost? Ako može, zna i želi, zašto je ne bi zaštitio maksimalno koliko može? Što se to tebe tiče? Zašto umanjuješ važnost privatnosti, pogotovo u današnje vrijeme kad nam se privatnost pokušava dokinuti kroz razne metode - ne samo kroz operacijske sustave i korporacije, nego i kroz zakone na razini država i unija? Kakva tebe paranoja spopada kad su nam zakonski htjeli nametnuti spyware na računala u obliku chat controla, i to zapravo i dalje žele, samo smišljaju način i čekaju trenutak kad će to moći sprovesti bez prevelikog bunta?

4 mjeseca
protjeran
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...
Korištenje nicka na forumu je osnovna digitalna higijena, ne "skrivanje od praćenja".

Sad si izmislio izraz (ili koristiš krivi izraz) samo zato da bi zamaskirao da koristiš nick, odnosno anonimnost da se, između ostalog, skrivaš od praćenja.

HexRunner kaže...
Svi imamo zavjese na prozorima jelda i prakticiramo privatnost, nitko nije digao 100 metarski zid oko kuće da budemo nevidljivi, a upravo on to radi.

Pa upravo ti to radiš - upravo ti si digao 100 metarski zid oko svog online identiteta! Optužuješ ga za nešto što sam radiš.

HexRunner kaže...

HexRunner kaže...
Velika razlika između korištenja nicka na forumu i ovakvih njegoviv nebuloza gdje misli da je "zaštićen".

Ček, pa zar nisi malo prije ismijavao njegovu "paranoju", a sad ismijavaš to što smatra da mu je privatnost kroz Linux daleko bolje zaštićena nego kroz korištenje Windowsa (što je BTW činjenica!) ? Što je sad na kraju?

HexRunner kaže...

A zašto se onda ti skrivaš iza anonimnosti ovdje na forumu? Ako ne pišeš bedastoće, anonimnošću bespotrebno pretjeruješ. Ako ja ovdje mogu biti predstavljen imenom i prezimenom, zašto ne možeš biti i ti?

HexRunner kaže...
Čemu oko sebe stvarati zid a dovoljne su zavjese i osnovna digitalna higijena, nadam se da je jasnije.

Opet koristiš taj izmišljeni izraz kao da si time rekao nešto drugo od onog što zapravo govoriš. Tko si ti da drugima određuješ koliko oni cijene i smiju zaštititi vlastitu privatnost? Ako može, zna i želi, zašto je ne bi zaštitio maksimalno koliko može? Što se to tebe tiče? Zašto umanjuješ važnost privatnosti, pogotovo u današnje vrijeme kad nam se privatnost pokušava dokinuti kroz razne metode - ne samo kroz operacijske sustave i korporacije, nego i kroz zakone na razini država i unija? Kakva tebe paranoja spopada kad su nam zakonski htjeli nametnuti spyware na računala u obliku chat controla, i to zapravo i dalje žele, samo smišljaju način i čekaju trenutak kad će to moći sprovesti bez prevelikog bunta?

Nick na forumu - Zavjesa na prozoru

100 metarski zid oko kuće - Linux duck vpn -  paranoja. 

IMHO.

Može on štititi koliko hoće ali nemože spriječiti tuđa mišljenja o njegovoj "paranoji" nažalost. Ja neznam šta vi to imate za toliko sakriti da morate ulaziti u tolike zaštite. Ja sam rekao što drugi misle. Nemožeš biti digitalno anoniman, mobitel te prati, gps, aplikacije. Da ću lurkat iza zavjese 24 sata dnevno jel me netko prati i biti opsjednut time i biti tome rob bogami neću te imam pravo iznijeti svoje mišljenje.

Jučer stigao u Pariz, otišao sa ženom u Burger King, i nakon pola sata stiže poruka od Instagrama, "Kako vam je bilo u Burger Kingu". I šta bi ja sad trebao, prijeći na Nokiu 3310, instalirat Linux na laptop, promijenit naviku korištenja operativnog sistema, browsera, održavat seminare o privatnosti? So what...

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2026 11:54 (HexRunner).
18 godina
moderator
HexRunner kaže...

IMHO.

Ako njega pere paranoja, pere i tebe, kad nisi spreman imenom i prezimenom stati iza ovoga što pišeš po forumu. Čega se bojiš?

4 mjeseca
protjeran
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...

IMHO.

Ako njega pere paranoja, pere i tebe, kad nisi spreman imenom i prezimenom stati iza ovoga što pišeš po forumu. Čega se bojiš?

Zavjese na prozorima spadaju pod normalno.

7 godina
HexRunner kaže...
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...

HexRunner kaže...

HexRunner kaže...

HexRunner kaže...

HexRunner kaže...

HexRunner kaže...

IMHO.

Može on štititi koliko hoće ali nemože spriječiti tuđa mišljenja o njegovoj "paranoji" nažalost. Ja neznam šta vi to imate za toliko sakriti da morate ulaziti u tolike zaštite. Ja sam rekao što drugi misle. Nemožeš biti digitalno anoniman, mobitel te prati, gps, aplikacije. Da ću lurkat iza zavjese 24 sata dnevno jel me netko prati i biti opsjednut time i biti tome rob bogami neću te imam pravo iznijeti svoje mišljenje.

Ja mislim da si ti paranoičan, samo koristiš drugu taktiku, sakrivaš se u gomili.

3 mjeseca
suspendiran

Vidim da se često vrti priča da li su Google i Microsoft davali podatke američkoj vladi, pa da to složimo kako treba, bez teorija zavjere ali i bez uljepšavanja.

Da.

Najpoznatija stvar je PRISM skandal iz 2013., kad su The Guardian i Washington Post objavili dokumente koje je pustio Edward Snowden.

Iz tih dokumenata je ispalo da je američka NSA imala program preko kojeg je mogla zakonski tražiti podatke korisnika od velikih tech firmi – Googlea, Microsofta, Facebooka, Applea itd.

1. Nije dokazano da su firme dale “slobodan pristup serverima”

2. Ali jesu davale podatke kad ih je zakon na to tjerao (sudski nalozi, FISA zahtjevi, tajni sudovi)

Same firme su tada reagovale i rekle otprilike isto:

1. nemamo backdoor za vladu

2. ne dajemo podatke “reda radi”

3. ali ako dođe zakonski nalog – moramo

Zanimljivo je da su Google i Microsoft čak tužili američku vladu, jer im nije bilo dozvoljeno da javno kažu koliko često vlada traži podatke.

Htjeli su veću transparentnost, pa su kasnije počeli objavljivati tzv. Transparency Reports.

Danas je stanje ovakvo:

1. vlade (ne samo SAD) stalno traže podatke od tech firmi

2. firme ih moraju dati ako postoji sudski nalog

3. ali nema dokaza da NSA ili bilo ko ima stalni, direktni pristup svemu

Drugim riječima:

1. nije istina da Google/Microsoft špijuniraju ljude “iz zabave”

2. jeste istina da su američke firme pod američkim zakonima i da u određenim slučajevima moraju predati podatke  

Tko hoće da čita detaljnije, evo par izvora :

The Guardian – PRISM: https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

CNBC – NSA i tech kompanije: https://www.cnbc.com/2013/06/06/us-secretly-mines-data-from-internet-companies-reports.html

Microsoft & Google tužba : https://dnevnik.hr/vijesti/tech/microsoft-se-pridruzuje-googleu-tuzi-vladu---300849.html

Ako netko misli da privatnost danas postoji kao prije 20 godina – vara se.

typing... scrolling...
Moj PC  
4 0 hvala 3
18 godina
moderator
HexRunner kaže...
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...

IMHO.

Analogija ti ne štima. Tu nisu u pitanju zavjese na prozorima. Ovo je javni forum. Ovo je kao da na javnom mjestu nešto kažeš. Ako u javnosti ne nosiš masku preko glave koja skriva tvoj identitet, zašto je onda imaš na forumu? Pere te paranoja i nisi spreman imenom i prezimenom stati iza svojih riječi. Čega se bojiš?

BTW forum prepoznaje tvoj korisnički račun kao duplikat od 8 korisničkih računa koji su dobili crni karton, tri rozni i jedan s trenutno crvenim kartonom. Da možda nije razlog skrivanju tvog identiteta to da možeš trolati po forumu kad imaš crveni ili crni karton na nekom drugom korisničkom računu? Znači, kad dobiš karton zbog trolanja s korisničkim računom Cryogenic, onda trolaš s ovim korisničkim računom.

EDIT: I pazi sad ironije... Mislio si da si dovoljno anoniman na ovom forumu, ali ipak nisi bio dovoljno anoniman, jer te forum prepoznao kao višestrukog i učestalog prekršitelja pravila foruma. Da si koristio VPN i možda još koje druge tehnike, znači da si se više pobrinuo o svojoj privatnosti (da si podigao "100 metarski zid oko kuće", kako si se sam izrazio), forum te ne bi prepoznao kao Cryogenica i navlačili bismo se do tko zna kad, a ovako ti je blokiran i ovaj korisnički račun.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2026 12:55 (mbaksa).
12 godina
mbaksa kaže...

BTW forum prepoznaje tvoj korisnički račun kao duplikat od 8 korisničkih računa koji su dobili crni karton, tri rozni i jedan s trenutno crvenim kartonom. Da možda nije razlog skrivanju tvog identiteta to da možeš trolati po forumu kad imaš crveni ili crni karton na nekom drugom korisničkom računu? Znači, kad dobiš karton zbog trolanja s korisničkim računom Cryogenic, onda trolaš s ovim korisničkim računom.

EDIT: I pazi sad ironije... Mislio si da si dovoljno anoniman na ovom forumu, ali ipak nisi bio dovoljno anoniman, jer te forum prepoznao kao višestrukog i učestalog prekršitelja pravila foruma. Da si koristio VPN i možda još koje druge tehnike, znači da si se više pobrinuo o svojoj privatnosti (da si podigao "100 metarski zid oko kuće", kako si se sam izrazio), forum te ne bi prepoznao kao Cryogenica i navlačili bismo se do tko zna kad, a ovako ti je blokiran i ovaj korisnički račun.

hahahahahahahaha

znači cryogenic je zapravo trolčina na kvadrat kao što smo i pretpostavljali svi mi koji smo se ponekad s njim našli u (najčešće uzaludnoj) raspravi

ništa drukčije od stjepanja, lucidiusa, wara i sličnih trolova koji koriste više forumskih korisničkih računa kako bi nastavili trolanje kad ih konačno pomete moderatorska metla

17 godina
dejvid2 kaže...

..

3. ali ako dođe zakonski nalog – moramo

..

-rušenjem tornjeva, usa je uvela patriot act.. bez sudskog naloga.

-formalno se barem javno pridržavaju pravila, pa kad nešto zatreba fbi ne radi to sam, nego kroz treću stranu kao izrael, tj stvar jurisdikcije, kao guantanamo, email serveri na irelandiji itd.. i sve se svodi na to što ujkosem želi, dobije.. pri čemu ne želi da se njegovi podatci mogu lako dobiti ili da njegova porezna-rsa ima pristup njegovim podatcima i ofšore utajama.. jer ujko je ipak ljudsko biće .. s manama :)

-nema soft-mrežne opreme koja može na tržište, recimo zapada-natoa... bez suglasnosti ujke, što uključuje i njegov pristup kad on to poželi.. a ako je neka kompanija izvan tog, tad se zabrani, hapsi, spali.. huawei, kaspersky itd.. i to isto rade i drugi-supersile, rusi-kinezi.. tj nije trava zelenija, samo je pitanje tko pase-uživa .. politika-supersile i privid nirvane dok te drži teža droga :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

Kakvo špijuniranje, lol. Koriste naše podake o pregledavanju interneta, interesima i dr. kako bi hranili reklamne algoritme. Znači koriste nas za vlastiti profit.

IMO zaboli me i za to sve dok se windowsi mogu korisiti neaktivirani ili uz kupovinu ključeva od pet eura. Ruka ruku mije. Tu je i AdGuardian adblocker koji je poput kineskog zida.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
forumaš kaže...

Kakvo špijuniranje, lol. Koriste naše podake o pregledavanju interneta, interesima i dr. kako bi hranili reklamne algoritme. Znači koriste nas za vlastiti profit.

IMO zaboli me i za to sve dok se windowsi mogu korisiti neaktivirani ili uz kupovinu ključeva od pet eura. Ruka ruku mije. Tu je i AdGuardian adblocker koji je poput kineskog zida.

To je istina, ali ne samo to,

svaki podatak koji ti ostaviš na internetu, postaje dio OSINT slike podataka, koja se obilato pretražuje i analizira.

I to je tek dno piramide, koja je poznata. Na višim razinama , analiziraju se i privatni podaci.

18 godina

Nije samo ni to, tvoj digitalni profil odlucuje o tome sta ce ti biti servirano, ne samo po pitanju reklama, nego kakvi stavovi, koga ces upoznati, cemu ces vjerovati...sjeti se kako je Narandzasti dolazio na vlast.

Druga stvar je sto, znajuci da je ono sto govoris praceno (algoritamski ili od strane covjeka - nebitno) - samim time sebe nesvjesno cenzurises i prestajes biti autentican. 

Moj omiljeni citat na ovu temu od Bruce Schneiera:

Oduzimanje privatnosti je u svojoj suštini dehumanizirajuće, bez obzira na to da li nadzor vrši prikriveni policajac ili kompjuterski algoritam koji prati svaki naš pokret. 

5 0 hvala 0
16 godina

A možeš to gledai i iz kuta da je je čaša na pola puna a ne prazna.

servirati se ono što te zanima, ključna riječ je servira. Ni brige ni pameti, nikad lakše nije bilo učiti, istraživati, kupovati i zabavljati se. Taj dio naših života je u zenitu, za razliku od mnogi drugih drštvenih aspekata koji su daleko bitniji za normalni život i satlno tonu.

Ali to što tone izaziva daleko manju društvenu reakciju i angažman.

Moj PC  
0 1 hvala 0
18 godina
moderator
knight kaže...

Nije samo ni to, tvoj digitalni profil odlucuje o tome sta ce ti biti servirano, ne samo po pitanju reklama, nego kakvi stavovi, koga ces upoznati, cemu ces vjerovati...sjeti se kako je Narandzasti dolazio na vlast.

Druga stvar je sto, znajuci da je ono sto govoris praceno (algoritamski ili od strane covjeka - nebitno) - samim time sebe nesvjesno cenzurises i prestajes biti autentican. 

Moj omiljeni citat na ovu temu od Bruce Schneiera:

Oduzimanje privatnosti je u svojoj suštini dehumanizirajuće, bez obzira na to da li nadzor vrši prikriveni policajac ili kompjuterski algoritam koji prati svaki naš pokret. 

Neki ljudi ne shvaćaju da zaštita vlastite privatnosti nije paranoja, nego pravo - rekao bih i obveza - jer je sastavni dio čovjeka kao slobodnog bića. Privatnost je jedan od preduvjeta slobode, a tražiti opravdanje za zaštitu privatnosti znači nerazumijevanje same ideje slobode, odnosno slobodnog čovjeka.

4 godine
dejvid2 kaže...

Nije glupo razmišljanje, jer nisam napisao da me neće pratiti, već; "Neka me prate ako im se baš prati" (nešto u tome stilu, uvijek isto razmišljam, ne moram gledati post ranije.)

Nisam im zanimljiv da bi mi hakirali račun.

Ne koristim VPN kada idem na Bug forum. (pretpostavljam da me neće Bug hakirati jer im vjerujem)

VPN koristim za "posebne" stranice.

Ti ga kobajage koristiš kada ideš na web, a u suštini samo prikrivaš kućni IP da te ne skontaju da si klon kao i Cryogenicov klon koji je blesavo išao na Bug forum s klonom bez VPNa, a ima crveni karton. 

Hajde, zahtjevam da se ulogiraš s IPom tvoga providera da vidimo jesi li klon, ili si davno ugasio račun, pa sad baš ideš s novim.

Što se tiče ove rasprave o prećenju, normalno bi bilo da nas nitko ne prati, no to je "nemoguće" i to tako treba prihvatiti, ili se zaštiti na 100 načina, što je isto regularno, no meni nepotrebno.

Imam pravo ići na nudističku plažu.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2026 23:37 (Zaporožac).
11 godina

tu kao fol briga o nekoj privatnosti, a u džepu tracking device koji zna više o tebi nego ti sam o sebi... kakva sprdnja

btw neš vjerovat al i na win postoji tor, duckgo, vpn itd., ako netko svršava na to...

btw vidim da je bilo govora o nekim reklamama, ai-u u windowsima, pa me zanima kako to da to nikad nisam vidio ni na jednom od 4 pc-a koja koristim? doktore da li sam normalan 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2026 9:31 (digitall).
Moj PC  
1 2 hvala 0
10 godina

U winsima postoje Tor Duckduckgo isl, ali i špijunski MS account, pa ti vidi.

Mislim bmk, ja koristim google i ChatGPT sa accountom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2026 10:35 (EricCartman).
10 godina
HexRunner kaže...
mbaksa kaže...
HexRunner kaže...

IMHO.

Eto, ode kolega forumaš, kao kolateralna žrtva svoje paranoje.

BTW ja nemam zavjese na prozorima, gledam na igralište, prva zgrada 400m dalje od mog prozora. 

7 godina
Kad dodje topic security i privatnost svi odmah svrsavaju jer je to filozofska tema o kojoj se moze srat danima, bez konkretnog zakljucka.

Kartice, rezije, mobiteli, racunala, pretplate, mailovi, online kupovine, forumi...

Svatko moze srat po MSu i privatnosti, ali to je vise fiktivnog karaktera da pojedinac sam sebe uvjeravi da je on bitan kotacic u cijelom lancu podmuklih velikih kompanija.

Vecina je tu na forumu prodala dusu korporacijama davnih dana.

3 2 hvala 2
10 godina

Apsolutno se slažem, ako želiš biti baš anoniman, imaš papirnate knjige, mobitel ne moraš imati, a imaš i TV i radio kao broadcasting medije ako bi ipak nešto življe....

Drugim riječima, budi i ti penzioner 

11 godina
EricCartman kaže...

U winsima postoje Tor Duckduckgo isl, ali i špijunski MS account, pa ti vidi.

Mislim bmk, ja koristim google i ChatGPT sa accountom.

ne koristim ms acc :)

a ne koristim ni chatgpt koji vjerojatno gazi sve redom (kao i svi ostali llm-ovi) po pitanju (ne) privatnosti, ms, google i ostali su male bebe naspram tog... nitko ne zna kako i gdje završavaju ti podaci.. i sami su rekli da nešta ne brišu nego ih koriste, a to su stvarni osobni podaci, a ne ms telemetrija i sl. gluposti

7 godina

U Windowsima 11 postoji program Recall, koji zapisuje sliku ekrana svega što si ikad napravio na windowsima.

Možda netko nezna za prisluškivanje, ali sad kad zna, i nastavi dalje to koristit, taj je i pristao na prisluškivanje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2026 13:38 (gpd).

2 0 hvala 1
16 godina

Nadam se da imaju puno prostora jer meni se izmjnjuju sličice u 165 hza i isto toliko FPSa po sekundi.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
gpd kaže...

U Windowsima 11 postoji program Recall, koji zapisuje sliku ekrana svega što si ikad napravio na windowsima.

Možda netko nezna za prisluškivanje, ali sad kad zna, i nastavi dalje to koristit, taj je i pristao na prisluškivanje.

samo ako imaš glupi copilot instaliran i to omogućeno.

tko to koristi i zaslužuje da se prisluškuje, kao i bilo koji ai na svijetu.

15 godina
gpd kaže...

Za to moraš koliko ja znam imati podržam uređaj. Po meni za po doma najbolje ako se želi ili mora imati WIn je dobro staviti LTSC verziju.

Osobno za sebe nisam toliko osjetljiv na privatnost, ali kad radim nešto drugima itekako pazim da sve te cirkuse pogasim.

Linux mi je više kao izazov nego kao stvarna potreba, uvijek sam željan naučiti nešto novo i drugačije pa tu onda bude servera, rutera tipa PfSense, OPNsense pa onda VLANove i sl.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2026 16:47 (Valentin17).
6 mjeseci

Poštujem i Windows ali planiram moj DELL prebaciti sada sa Win 10 na Linux.

Taj pokretni, a ne dakle destop, DELL Inspiron 15 koji sam kupio tamo oko 2015. i za sada radi mi OK na Win 10.

Ali ja hoću s tim na Linux. New 

Imate li kakkve preporuke?

Bio sam od 1977 do danas stalno na raznim računalima, ali starost mi pomali blijedi..

Puno sam star (75 god.) i trebam neku dobru dušu da me ponekad posavjetuje ...

(malo me pati polako demencija, ali mi pomažu za sada moja 2 računala računala  + AI + Google (ili Linux, jer mi previše i Googla i Win ...)

Da, ja sam "pola robot i pola ćovjek" ali ne dam se! Idem dalje još puno toga ću činiti i stvarati, originalne fotografije (700.000 izabranig od 1996. do danas), moje  priče i ONLINE KNJIGE.... U svemu tome setaju mi Google i Windows 11... Moram i idem na Linux. Links sam koristio od 1993. do 2010. ...

Trebam nešto poput CD/DVD da se prvo malo podsjetim, gdje toga ima kupiti? Trebam to za na male testorve za na vrh sadašnjeg Win 10 da se malo podsjetim Linuxa

I onda kasnije moj DELL Inspiron 15 odlazi 100% u Linux, bez Windows. I bez Google-a....

Hvala unaprijed.

P.S: AKO nečim ovim griješim, prebacite me negdje drugdje unutar Foruma, tamo gdje treba, da nikome ne ometam

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.1.2026 0:19 (Klindžo).
5 godina
13 godina

Slozio sam novi PC prosli mjesec i odlucio par dana probat Linux (Mint Cinnamon). Iako sam ostao samo 3 dana, svidio mi se prilicno, to mi je vise bio kao test-run, i bude li MS onemogucio local account bez zaobilazenja ili guranje AI-a postane preiritantno, budem se vratio. A MS ide u tom smjeru.
Dvije vece kritike:
1. Sam Linus je nedavno pricao o fragmentaciji i hrpi desktop environments. Lijepo je imat izbora dok ne dodje do "paralize izbora". Par stvari koje sam isao promijenit u Cinnamon i googlanjem svako malo "to se da rijesit na KDE". Da ne bih sad mijenjao DE svaki put kad se spotaknem na neki klinac.
2. Valveovi napori na igrama na Linuxu su pohvalni, Proton, SteamVR itd, no ti napori su vezani za Steam. Posve razumljivo, ali meni kao anti-Steam osobi je to problem jer Valve prakticki sam gura igranje na Linuxu. Probao sam jednu stariju igricu, radi bez problema samo preko Wine, ali svejedno imam dojam da je igranje na Linuxu bez steama ograniceno, bilo kakvim googlanjem tesko je naci odgovor koji ne ukljucuje steam. Narocito VR, nisam siguran da je uopce moguc bez SteamVR.
Za steam usere, brijem da je Linux sasvim ok za igranje.

Ima i hrpa drugih manjih stvari koje mi se ne svidjaju, no ima ih jos i vise na Win. Dva programa mi ne rade - jedna je neka streaming aplikacija koja koristi Silverlight (mozda bi se i dalo navuci preko Winea, nisam pokusavao) i porezni program kojeg ne smatram problemom jer to radim jednom godisnje, a imam Win 11 laptop. I Visual Studio nema Linux verziju, a nisam bas fan VS Code.
No ukupno mi se puno vise svidja i desktop i meniji i opcenito dojam da je to OS kao baza za instalirat programe, a ne bloat s kojim se konstantno borim i koji mi pokusva nesto prodat. Treba mi dobrih 5-6 sati da poiskljucim i deinstaliram kojesta na Win. Nema takvih problema na Linuxu.

Jedna stvar koja me impresionirala - slagao sam PC nasred sobe, maticna (X870) ima Wifi ali na Win ne radi bez instalacije drivera pa sam morao provlacit ethernet kabel da ga osposobim. Bluetooth isto tako ne radi bez mreze i driver update. Na Linux Mint i wifi i BT rade out-of-the-box.
Nisam neki "heavy gamer", tako da nastavi li Linux povecavat broj korisnika i stvari se nastave poboljsavat, nece mi bit tesko otkantant Win. I ovako sam bio na vagi, a samo cu kao vidit malo sto ima.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice