Što čini neki audio sustav u automobilu - vrhunski

poruka: 6
|
čitano: 3.390
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što čini neki audio sustav u automobilu - vrhunski".
18 godina
Što čini neki audio sustav u automobilu - vrhunski

Mah, davno je to bilo dok smo ponaosob birali komponente za audio u autima, mrdali kablove za pojačalo u gepeku, subwoofer, cd changer, mijenjali zvučničke jedinice, pokušavali u 1din ugurati 2 din komponente...
kad sam kupovao novi auto zadnji put, uvaljivali su mi u japanca bose sustav pod dodatnu opremu, ali kako su znali da to nove kupce (i žene pretpostavljam) neće privući, s tim su bundleali 360 kameru.
Kameru sam htio (jer je auto skuplji i veći od prethodnog, a parkiram po uskim uličicama u zgbu i svom malom gradskom dvorištu) ali kad sam isprobao tu fancy doplatu u usporedbi sa standardnim ozvučenjem, bilo je... meh.
Ne opravdava toliku doplatu ni 360 kamera kamoli bose. Neznam kad sam i taj generic japanski audio inkorporiran u infotainment u autu nafrljiio i do pola, super radi.
Da, nema kućni subsonični bas, ali i ovi sad fejk sa raznim basrefleks komoricama su za vozilo savršeno dovoljni.
Još mi samo fali da doplaćujem poseban zvuk motora koji će mi puštati na zvučnik da u kabinici da si mislim da sam faca s remusom u kvartu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 mjeseci
Re: Što čini neki audio sustav u automobilu - vrhu
Mazda , znam da one Bose imaju , cx60 12 zvučnika👌

Usput KIA ima JBL u champion paketu, CEED ima 9 zvučnika.Ali već srednji paket ima 7 zvučnika no name.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2026 21:42 (Sirotanovic).
5 godina
Premium audio sustavi od 2500€ u automobilima ne zvuče ni približno dobro kao slušalice od 200€.

4 0 hvala 1
14 godina
Mazda CX 60 ima 12 zvučnika. Veća CX 80 ima isto tako 12 zvučnika.
U onom dijelu od prednjih kotača do prednjih vrata imaju napravljena posebna kučišta za zvučnike. Nije klasična rupa u plastici.
vicious
10 godina
Daj da me netko prosvijetli.
2000 W! 2 kilovata!!!
Kako to? Što napaja taj sustav?
Tko tu laže?
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci
Macumba kaže...
Daj da me netko prosvijetli.
2000 W! 2 kilovata!!!
Kako to? Što napaja taj sustav?
Tko tu laže?

Malo veci alternator i to ti je to. Ako sustav zaist nudi takvu snagu cca 90% ide na niske tonove, one koji vise osjetis a manje cujes, i da oni zaista gutaju jako puno energije, no 2kw su zaista extremi ali postoje. Vecini je za tu namjenu dosta do 500W RMS snage.

Ono sto tekst ne navodi o kojoj snazi se govori. Jedina metrika koja vrijedi je RMS snaga uz definirani stupanj harmonickih izoblicenja, npr 100W RMS 0.1% THD. 20Hz do 20Khz.

Ako toga nema sve brojke o snazi tretiras sa velikom dozom skepse ili pogledas komponente od kojih je audio izgradjen pa ond quick check u datasheet.

Kod sustava od 2kW ako su zaista dva kw moze se ici ispod 10Hz, to se slabo cuje ali se osjeti i guta puno snage. 

No najceste kod takvih brojeki radi se o bjesomucnom laganju koje nema veze sa realnosti, Laze se manje ili vise, od 1.5 do 10 pa cak i 100x realne RMS snage. 

Danas nije problem isporcuti cca 100 ili vise wata po kanalu jer D-klasa pojacala, u osnovi swicher napajanje, rade jako dobro i ne trebaju puno hladjenja, za razliku od nekada, cca prije 15+ i vise godina kada su gubitci kod takvih snaga bili enormni.

Inicijalni tekst je dobro sumirao DSP, Digital signal procesor koji vam moze automatski ustimati zvucnu sliku obzirom na uvjete u kabini, te naravno, rezonancije kutije auta, kabine, cine temelj dobrog audio sustava onome kome je zvuk bitan i voli da mu njegova muzika dobro zvuci.  Gusti su gusti, ja to volim, pa nije samo Bose Focal JBL, Kenwood Pioneer sa XY zvucnika, auto mora od pocetka biti dobro umrtljven da bi to na kraju pristojno zvucalo.  

Disclamer - ne Audiophile, ne bi da me se usporedi sa ljudima koji cuju Jitter, braded kablove, te tip izlaznih tranzistora ili OPova koristenih u preampu. Nisam taj, samo volim zvuk po svom gustu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice