Priče o elementima #5: Željezo – nebeski metal

poruka: 8
|
čitano: 3.395
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #5: Željezo – nebeski metal".
10 godina

Dobar i zanimljiv tekst.

Samo jedna zamjerka "...svakodnevnom životu zovemo željezom ili čelikom zapravo legura, slitina svega i svačega, a ponajviše ugljika."

Legura i slitina su istoznacnice te nema smisla koristiti oba termina u tekstu.

Stilski nije dobro, pogotovo kada se koristi u istoj recenici.

Najbolje bi bilo koristit termin slitina jer je on hrvatska inacica.

1 1 hvala 0
16 godina
Re: Priče o elementima #5: Željezo – nebeski metal
sporttest kaže...

Dobar i zanimljiv tekst.

donekle zanimljiv je, ali, kao i gotovo svaki, dosta nepovezan, strukturalno slampav, s naprasnim zavrsetkom bez nekog smisla ili poante.

16 mjeseci
Da, autor je trebao krenuti romantičnije, da smo svi sazdani od zvijezda, da u našoj krvi teče željezo mrtvih zvijezda. Kao onaj netflix dokumentac gdje tvrde da je sve željezo svemira nastalo od eksplodiranih supernovi.
I tek onda uklizati sa mačem u oganj 🗡️
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 1 hvala 0
10 godina

Prije dosta godina bio sam na primanju koje je u Zagrebu organizirao British Council. Tamo je bio i britanski orkestar koji je svirao neku čudnu, vjerojatno tradicionalnu britansku muziku. Dođe mi neki čovjek i reče: "Što to sviraju - bilo bi bolje da zasviraju Suza za zagorske brege". Što mislite o tome?

3 3 hvala 0
15 godina
danen kaže...

Prije dosta godina bio sam na primanju koje je u Zagrebu organizirao British Council. Tamo je bio i britanski orkestar koji je svirao neku čudnu, vjerojatno tradicionalnu britansku muziku. Dođe mi neki čovjek i reče: "Što to sviraju - bilo bi bolje da zasviraju Suza za zagorske brege". Što mislite o tome?

Mislim da je taj orkestar svirao svoj željezni repertoar. :) Tak mi u orkestrima zovemo glazbu koju praktički možemo izvesti bilo kada i bilo gdje bez ijedne probe.

10 godina
KIKI3ooo kaže...
sporttest kaže...

Dobar i zanimljiv tekst.

Samo jedna zamjerka "...svakodnevnom životu zovemo željezom ili čelikom zapravo legura, slitina svega i svačega, a ponajviše ugljika."

Jel ti to rekao chatgpt? Pokopaj se.

Ne, to je reklo moje obrazovanje inzenjera strojarstva.

Ne znam koji je tvoj problem, cime si tocno frustriran, al ova razina komentara je razina djecaka od 14godina. 

Nauci se komunicirati kako prilici tvojim godinama i ovom forumu, ovo ti nisu index.hr komentari.

pozz

2 0 hvala 0
16 godina
sporttest kaže...
KIKI3ooo kaže...
sporttest kaže...

Dobar i zanimljiv tekst.

Jel ti to rekao chatgpt? Pokopaj se.

Ne, to je reklo moje obrazovanje inzenjera strojarstva.

Ne znam koji je tvoj problem, cime si tocno frustriran, al ova razina komentara je razina djecaka od 14godina. 

Nauci se komunicirati kako prilici tvojim godinama i ovom forumu, ovo ti nisu index.hr komentari.

pozz

Pazi sad ovo: legura ili slitina. Ok? Kraće: ...legura, (zarez) slitina.... (možeš zamislit između veznik "ili" i uklonjen zarez). Plus kontekst, hvala bogu. Znači tko piše članak (znanstvenik sa puno izdanih knjiga i radova koji radi na popularizaciji znanosti, čitaj: osoba koja zna kako je najbolje prenjeti znanje laicima), koje su se još teme u prethodnim člancima doticale, pored glavne teme (u više navrata, da ne kažem gotovo uvijek, doticalo se korijena nekih riječi koje se koriste u svakodnevnom govoru, ili se čisto komentiralo opravdanost upotrebe istih), pa kome je upućen članak (širokoj publici, ne-znanstvenicima, koji možda korite jedan ili drugi pojam, iako utvari najvjerojatnije znaju za oba, jer onaj koji zna što je legura, sigurno zna i za izraz slitina, ali čisto da se podsjetimo, za svaki slučaj.

Tvoj komentar bi bio na mjestu da je autor tijekom pisanja članka stalno upotrebljavao oba pojma. Onda bi bilo ok ovu opasku uputit.

10 godina

Htio sam se javiti, ali što da se javim? Uostalom prethodni je čitatelj napisao moju obranu. No prvi čitatelj je očito imao u školi jedinicu iz hrvatskog jezika. Riječi treba što manje ponavljati, a da se to izbjegne pisac se služi sljedećim stilskim sredstvima: 1.) zamjenicama (osobnim i pokaznim), 2.) skrivenim subjektom, 3.) sinonimima (kao ja u ovom tekstu) i 4. perifrazama. A onima koji bi htjeli da pišem drugačije, kao "neki drugi" preporučujem da čitaju ono što pišu ti drugi. Ja pišem o željezu kako ga ja vidim, a ne kako ga vide neki drugi, ako ga ti ikako vide - jer su i oni pisali onako kako svi pišu. 

2 2 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice