U Njemačkoj se gradi najviša vjetroturbina na svij

poruka: 49
|
čitano: 16.400
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U Njemačkoj se gradi najviša vjetroturbina na svij".
13 godina

Najs, ovo ce poskidat tisuce ptica koje lete vise!

2 2 hvala 0
18 godina

4 0 hvala 0
16 mjeseci
Re: U Njemačkoj se gradi najviša vjetroturbina na
Baš čim sam vidio fotografiju da su napravili vjeropark u šumi , pitam se ne kruži li puno ptica iznad šume . Znam da ptice grabljivice kruže uvijek iznad šume. Ha , opet sigurno su imali neku studiju 🤔

Švabe svaka ćas 💪
Rukavica je bačena , sad mi moramo novi rekord napraviti 🤭
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
5 godina
https://www.researchgate.net/figure/Avian-deaths-per-year-in-the-United-States-from-various-energy-and-non-energy-sources_fig2_251342644

Nisu vjetroturbine najveći neprijatelj naših pernatih prijatelja. Ako im želimo dobro, moramo se riješiti mačaka... i staklenih prozora na zgradama.

2 1 hvala 1
16 godina
Ajme ove propale drzave koja jos gura vjetroturbine koje su dokazano najneisplativiji oblik dobijanja energije kad se uracunaju ucestalnost i troskovi odrzavanja. Smijesna zelena ideologija jos uvik pere europu
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 2 hvala 0
5 godina
stirko55 kaže...
Ajme ove propale drzave koja jos gura vjetroturbine koje su dokazano najneisplativiji oblik dobijanja energije kad se uracunaju ucestalnost i troskovi odrzavanja. Smijesna zelena ideologija jos uvik pere europu

lazards-lcoeplus-june-2025.pdf

16 godina
Naprave se lipe studije za idealne slucajeve onda u hrvatskoj imas ove turbine sta se moraju popravljat 5 puta godisnje a virujen da nisu ni ostale puno drugacije
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 1
17 godina
Gallu kaže...
stirko55 kaže...

lazards-lcoeplus-june-2025.pdf

Super si to linkao

Druga tocka u sazetku

Increasing Competitiveness of Existing Gas Generation: The gap between the LCOE of new wind and solar and the marginal cost of operating CCGTs has widened
due to, among other things, persistent low gas prices, high energy demand and increasing renewable LCOEs

Sjedi, nedovoljan.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
5 godina
Daj pogledaj grafove i cijene.
17 godina
Gallu kaže...
Daj pogledaj grafove i cijene.

Koje grafove?

Jesi li ti uopce proucio sto si linkao, ili si samo zalijepio prvi link sa trazilice?

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
5 godina
Grafove koji pokazuju cijene. Energije iz pojedinih izvora.
17 godina
Gallu kaže...
Grafove koji pokazuju cijene. Energije iz pojedinih izvora.

Jos jednom, koje grafove?

Nadam se da razumijes kako te pokusavam natjerati procitati rad sa linka koji si zalijepio, a za kojeg ozbiljno sumnjam (pogotovo nakon tvoje druge replike) da nisi procitao.

Dokazi mi da sam u krivu i stavi me na mjesto. Posuti cu se pepelom monetalno.

5 godina
Pa jbt jel si ti glup? 1. graf. Kako da ti drugačije objasnim?!?
17 godina
Gallu kaže...
Pa jbt jel si ti glup? 1. graf. Kako da ti drugačije objasnim?!?

Koji graf?

5 godina
1.
17 godina
Gallu kaže...
1.

Sve si rekao.

5 godina
Pa jesam, za razliku od tebe koji ne može pročitati vrijednosti s grafa.
17 godina
Gallu kaže...
Pa jesam, za razliku od tebe koji ne može pročitati vrijednosti s grafa.

Kojeg grafa?

Pa daj, majka mu stara, procitaj sto si linkao.

5 godina
Levelized cost of electricity. Sažetak na kojem ima teksta i nekoliko grafikona, a na prvom od njih ti piše cijena za pojedini izvor.
Ja ne znam jeli si ti ovdje došao trolati ili šta ali samo pročitaj koja cijena piše za pojedini izvor. Ništa lakše
17 godina
Gallu kaže...
Levelized cost of electricity. Sažetak na kojem ima teksta i nekoliko grafikona, a na prvom od njih ti piše cijena za pojedini izvor.
Ja ne znam jeli si ti ovdje došao trolati ili šta ali samo pročitaj koja cijena piše za pojedini izvor. Ništa lakše

Mislis na ovo?

Comparative LCOE analysis for various generation technologies on a $/MWh basis, including sensitivities for U.S. federal tax subsidies, fuel prices, carbon
pricing and cost of capital

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2025 19:12 (syncmaster245b).
5 godina
OK, trolaš.
17 godina
Gallu kaže...
OK, trolaš.

Ne, ali stvarno ne.

Uopce ne kuzim na sto si htio ukazati sa radom sa linka, koji je prilicno objektivan.

Zar ne kuzis da je "greeen energy" trenutno priblizno konkurentan zbog izdasnih poticaja i zbog umjetnog nameta zvanog "carbon tax".

Mislim pogledaj samo primjer sto se dogadja sa "zelenilom" kad se ukinu poticaji

https://www.carscoops.com/2025/01/ev-sales-in-germany-plunge-over-27-in-2024-after-subsidies-were-scrapped/

5 godina
Graf 1. Iznosi bez poticaja.
17 godina
Gallu kaže...
Graf 1. Iznosi bez poticaja.

Daj mi screenshot i uvjeri me da si makar povrsno preletio preko rada kojeg si linkao.

5 godina
Evo
14 godina

Ne ukazujem ni na koga, ali najjači su mi ovi "zeleni" koji pljuju na vjetroturbine jer kao one ubijaju ptice. Ne sjećam se da je ikada itko pljuvao po trafostanicama koje godišnje pobiju preko tisuće ptica (znam, radio sam preko studentskoga - kosio travu u elektropostrojenjima HEP-a).
Osobno sam pobornik nuklearki, najčišće i najsigurnije električne energije!

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2025 19:49 (Milka30).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Gallu kaže...
Evo

Jesi procitao fusnote?

Pogotovo za ugljen (fusnota 5) i sto su sve ubrojoali u troskove i na koji nacin su dobili isplativost vjetrenjaca komparativnu sa ugljenom?

Takodjer, u naslovu su naglasili "under certain circumstances" sto cu, s obzirom da nisu nigdje spomenuli, shvatiti kako nisu uracunati poticaje.

Ok, vidim da si na mobitelu, pa ako ti se dade nastaviti diskusiju, kad sjednes za komp pogledaj malo bolje.

5 godina
To su normalni troškovi koji se moraju uzeti u obzir.
Subvencije su u grafu 2.
Sve piše.
17 godina
Gallu kaže...
To su normalni troškovi koji se moraju uzeti u obzir.
Subvencije su u grafu 2.
Sve piše.

Ne pise.

Nisu uracunati  troskovi uklanjanja vjetrenjaca i solarnih panela, Ako uzmemo u obzir da i najoptimisticnije prognoze daju vjetrenjacama zivotni vijek od 25 godina, to je iznimno bitna stavka (pogotovo ako uzmes u obzir zivotni vijek tradicionalnih elektrana , npr. nas domaci primjer  TE Plomin pustena u rad 1970 i dan danas radi, a nismo morali ozidati novu zgradu svakih 20 godina),

Takodjer, primjecujes li da na listi poticaja u grafu 2  nedostaju fosilna goriva? 

Jednako tako pogledaj fusnotu 2, grafa 2

U grafu 4 imamo i faktor  "Sensitivity to Carbon Pricing" koji nema uporiste u stvarnom svijetu i politickle naravi  je, odnsno  se moze u svakom momentu prilagoditi prema potrebi (citaj, dizanjem ili uklanjanjaem poreza).

Ukoliko treba pojasnjenje sto je Carbon Pricing, pogledati slucaj Kanade koja je to odgurala na posebno idiotsku razinu do te mjere da je novi premijer Kanade (Carney) kao predizborno obecanje najavio "Removal of consumer carbon tax" i paz'sad, dobio izbore.

No dobro, citamo po malo.

Doci cemo i do kraja ove studije.

Bitno je da izmjenjujemo misljenja i zakljucke pa makar nam bila i oprecna.

7 godina

U virtualnom i nadrealnom svijetu liberalnog kapitalizma nije ništa čudno da se hrana uništava čak i u zemlji meda i mlijeka čiji stanovnici gladuju, a ponekad i visoko sofisticirani i skupi proizvodi.
Tako je moguće i da jedan energent (fosilna goriva), za čije dobivanje trebaju skupe i komplicirane industrije ekstrakcije, transporta, prerade i distribucije, bude jeftiniji od drugog koji doslovno pada s neba (vjetar & sunce).

Ali bitno je da se neki genijalci žestoko bune protiv "ograničavanja njihovih sloboda" kroz javnozdravstvene mjere, a ne zbog kapitalističke bankarsko-industrijske kontrole.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 11:25 (Al Crane).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice