Microsoftov Surface Laptop 7: Još jedan hardverski

poruka: 8
|
čitano: 924
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoftov Surface Laptop 7: Još jedan hardverski".
13 godina

Nije kriv ARM koliko sam Windows 11, koji je u proteklih godinu dana postao sve veći škart. Od low-end do high end računala, dolaskom 23H2 nadalje sve više je problema sa sučeljem i stabilnosti. Čak bih se usudio reći da je, iz mog iskustva, ARM inačica mrvicu bolja od x86.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Re: Microsoftov Surface Laptop 7: Još jedan hardve
TibzzX kaže...

Nije kriv ARM koliko sam Windows 11, koji je u proteklih godinu dana postao sve veći škart. Od low-end do high end računala, dolaskom 23H2 nadalje sve više je problema sa sučeljem i stabilnosti. Čak bih se usudio reći da je, iz mog iskustva, ARM inačica mrvicu bolja od x86.

Dvije zanimljivosti: od Windowsa 8.1 (koji je koristio pločice) pa do Windowsa 11, čini se da MS radi na unificiranom sučelju za desktop i mobile (gdje si više ne može priuštiti promašaj) i moguće hibridne desktop/mobile uređaje. Na to se nadovezuje druga zanimljivost: sabotira li MS x86 kako bi učinio ARM privlačnijim? Jednostavno mi nije jasno kako mogu praviti tolike greške (osim ako je Windows outsource-an, u što ne vjerujem)

16 godina

Članak koji je polupao puno lončića (jer dolazi od Apple fanboy autora nedovoljnog znanja o temi):

• Svi Surface uređaji dolaze s touch-screenom, Apple to nema u laptop kategoriji, dakle još uvijek nema usporedbe.

• "U usporedbi s Appleovim MacBookovima temeljenim na ARM arhitekturi, Surface nudi slabiju autonomiju baterije i općenito lošije korisničko iskustvo za sličan iznos." Dakle dvije neistine - baterija na tim Qualcomm laptopima i tabletima je fenomenalna. Kad uključim Surface Pro 11 ujutro oko 8 i radim cijeli dan na njemu bez nadopunjavanja, oko 18 h još uvijek imam 20% baterije. Sličan iznos: niti blizu. Potvrda testiranja baterije i rada u usporedbi s Macbookom Air:
    Surface Laptop 7 vs MacBook Air (M3): we tell you which laptop is the best | TechRadar

• "...softver ključan za njihov rad ne funkcionira ispravno ili radi sporije kroz emulaciju." Netočno, opet. Da, postoje neke aplikacije koje ne rade na Win11 ARM, ali obično stare LOB aplikacije razvijane prije jako dugo vremena, što consumer korisnicima ne znači baš ništa. Kompatibilnost je vrlo dobra i postaje sve bolja. A emulirane x86 aplikacije rade vrlo dobrom brzinom, usporedivom s radom na nativnom x86 chipsetu. 

• Na Amazonu kupuju consumer/potrošački korisnici. Autor niti ne uzima u obzir poslovno tržište (što bi bilo za očekivati od ozbiljnog analitičara) na kojem se ovi Snapdragon uređaji (ne samo od Microsofta) počinju prodavati u značajnim količinama (npr. školska organizacija u Švicarskoj je kupila 11 tisuća komada Surface Qualcomm uređaja za svoje učenike i nastavnike; Pandora, multinacionalni danski brand za bižuteriju potpuno prelazi na ove uređaje s 4000 komada za sve svoje trgovine...). Pisanje članka iz samo US consumer perspektive je neozbiljno.

I tako, ima sigurno još stvari koje bi se dale uspoređivati, ili neuspoređivati. Očekivati korektno, informirano izvješavanje u današnje vrijeme je, izgleda, pretjerano. Bolje sam tražiti vijesti i koristiti AI u pretraživanju.

(U prilogu - popis aplikacija koje rade nativno ili u emulaciji na Windows on ARM.)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 7:52 (tgmcro).

2 1 hvala 1
4 godine

Previše očekuješ. I na drugim sam člancima o raznim temama primijetio autorovu pristranost i jednostranost pa sve što piše uzimam sa zrnom soli. Surface Pro 6 koristim kao drugi/putni komp godinama i izuzetno sam zadovoljan te planiram uskoro uzeti ovaj najnoviji s Lunar Lakeom. Surface serija, kao i svaki proizvod, ima svoje mušice, ali generalno je ljudima najveći prigovor cijena (pogotovo u EU).

1 0 hvala 0
16 godina
Globi kaže...

Previše očekuješ. I na drugim sam člancima o raznim temama primijetio autorovu pristranost i jednostranost pa sve što piše uzimam sa zrnom soli. Surface Pro 6 koristim kao drugi/putni komp godinama i izuzetno sam zadovoljan te planiram uskoro uzeti ovaj najnoviji s Lunar Lakeom. Surface serija, kao i svaki proizvod, ima svoje mušice, ali generalno je ljudima najveći prigovor cijena (pogotovo u EU).

Hvala, slažem se. Pokušaj dati šansu Pro 11 s Qualcommom. Imam i Intel i Qualcomm Surface laptope i Pro, i cijelo vrijeme sada radim na ARM uređaju. Neusporedivo su brži u svemu i bolje im baterija traje. Ako možeš uzeti neki na testiranje da vidiš hoće li ti raditi sve što ti treba - super.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:13 (tgmcro).
14 godina

Surface sa X Elite se može mjeriti sa MB Air, a i tu gubi u gotovo svemu pa i cijeni.

Ja sam mislio da će ti čipovi mnogo sniziti cijenu u odnosu na Intel, ali nisu baš jeftiniji. Dapače, obzirom na kompatibilnosti aplikacija i nemogućnosti igranja mislim da su overpriced. Lunar lake je bolji izbor.

Za media playback, office, surfanje su super.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
zuper kaže...

Surface sa X Elite se može mjeriti sa MB Air, a i tu gubi u gotovo svemu pa i cijeni.

Ja sam mislio da će ti čipovi mnogo sniziti cijenu u odnosu na Intel, ali nisu baš jeftiniji. Dapače, obzirom na kompatibilnosti aplikacija i nemogućnosti igranja mislim da su overpriced. Lunar lake je bolji izbor.

Za media playback, office, surfanje su super.

Primjeri da gubi vs. MB air u čemu točno, usporedbe cijene istih konfiguracija?

Mogućnost casual igranja funkcionira sasvim ok, na Pro 11 imam instalirane Worms W.M.D i Destroy all Humans igre, rade super. Bilo kakvo ozbiljnije igranje na prijenosnom uređaju bez diskretne grafičke kartice? LOL. A nemojte niti spominjati igranje na Apple prijenosnicima, šala.

10 godina
TibzzX kaže...

23H2 je skoro neupotrebljiv na ovom laptopu. Štekanje, freezanje, appovi rade ko da je 10 godina star, sve je tromo. Razlika između njega i Linux distri je baš ogromna, srećom win mi ne treba skoro nikad.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice