MacBook Neo je s cijenom od 700 eura najjeftiniji

poruka: 78
|
čitano: 12.312
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "MacBook Neo je s cijenom od 700 eura najjeftiniji ".
10 godina
Re: MacBook Neo je s cijenom od 700 eura najjeftin
natal kaže...

Ok, slažem se, ali većina ljudit to ne koristi, mislim desetine tabova u browseru na laptopu, nije mi taj dio jasan, ajde 5, ajde 10, sta ti ima desetine tabova stojati, pa imas bookmark i otvaras po potrebi.

Pa otvorio sam ih po potrebi, ali ih ne mogu zatvoriti jer ovdje je dokumentacija od API, ovdje 5-6 tabova o frontend komponentama, pa 2-3 imam otvoren Postman i vrlo lako se kroz dan dođe do 20-30 otvorenih tabova.

18 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
natal kaže...

Ja ne razumijem sta vam je s tim ramom i sta vi umjetnici radite ovdje.

Rider + VSCode + browser sa nekoliko desetina tabova + nedaj bože iOS ili Android simulator > 8GB. A to je sasvim normalni radni dan. 16/256 u "starim" konfiguracijama (do M4) je minimum za rad.

ti ni nisi ciljana skupina.

neko ko koristi chromebook za skolu ili osnovne stvari ovo je i vise nego dovoljno

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
10 godina

Samo sam dao komentar da je 8GB RAMa vrlo lako za popuniti, naravno da moraš biti lud ići programirati na procesoru sa mobitela. Ovo je laptop za što kažete, školarce i za "po doma", za povremeno nešto natipkati po njemu kad iPad nije baš zgodan.

12 godina
mxk kaže...

Nisam se dobro izrazio, mislio sam sat vremena po laptopu.

a realno da sam i uzeo nesto bolje svi su tu negdje i nisu ni blizu necega za par sto eura vise.

ne treba ti sat vremena po laptopu, nađeš na recenzijama model procesora koji ti odgovara i upišeš u nabava.com ryzen 8640hs i gledaš cijene

nađeš dva-tri laptopa koji su ti potencijalno privlačni i pogledaš par recenzija, sve skupa sat vremena

i kako su svi isti ili tu negdje, kad ovaj moj acer vozi krugove oko laptopa koji si ti platio 600 eura

sve ono što si prigovorio, loš procesor, ekran, plastika, u svemu je acer sa 8640hs klasa iznad, pogotovo procesor

nebitno tebi - nebitno nama, al jgba, nemreš na gikovskom forumu pričat kak su svi isti i da nema izbora

7 godina
natal kaže...

Ja ne razumijem sta vam je s tim ramom i sta vi umjetnici radite ovdje.

Ja imam macbook air m1 i thinkpad e14 s AMD Ryzen 3 5300U, oba 8gb ram imaju i to sve leti, sve moje potrebe zadovoljava. Iskljucivo poslovno koristenje.

Provedem dosta vremena na kompu svaki dan i nikad problema i ne planiram nista mjenjati.

Smatram da je ovaj neo top od apple i da ce ici dobro. Mislim sta tu ne valja, win laptopi do 1000 eur su drlog u pravilu, jedino sto meni valja je thinkapad serija, ovo ostalo sve tuga, sve se savija, lomi, tipkovnica iznimno losa.

Ne bas... Moj Ideapad nije thinkpad serija ali nista od toga nije tacno....

15 godina

Zanimljivo da se i dalje, nakon već koliko desetljeća postojanja Apple proizvoda i dalje vode ovakve rasprave.

A najviše od onih koji nisu i neće ni prismrditi proizvodu koji komentiraju.

I onda netko kaže da je Apple u 2026. mrtav, jer eto, nisu zajahali još uvijek na valu AI implementacija?
Argumenti - Apple kasni s prihvaćanjem AI-a i nema ih nigdje na polju AI-a.

Meanwhile argumenti - prokleti Microsoft i njihovi Windowsi koji su doslovno Copilot Copliot i Copilot.

Dogovorite se ljudi.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
5 0 hvala 0
10 godina
mxk kaže...

Nisam se dobro izrazio, mislio sam sat vremena po laptopu. Da bilo je nekoliko po meni boljih koje sam nasao tada, ali nisu bili nigdje na stanju ili su bili skuplji od budzeta. To zelim cijelo vrijeme istaknuti kao problem te kategorije laptopa, jako je puno opcija i vecina je sranje, a zna se nac tu i tamo neki koji se istice, pa neki popust, onda im cijena varira od ducana do ducana dosta. Moras investirati vrijeme slazem se i zato sam uzeo taj koji sam uzeo u meni najblizem ducanu, a realno da sam i uzeo nesto bolje svi su tu negdje i nisu ni blizu necega za par sto eura vise. Nadam se da ce neo popraviti tu situaciju jer nisu svi kao mi ovdje na forumu ni vremenski ni budzetom.

Izbor laptopa se svodi uglavnom na 4 stvari:

1. Definiraš si budžet
  2. Odabereš kvalitetu kućišta (i vrstu ekrana)
  3. Odabereš CPU
  4. Odlazak na nabava.net

U tvome slučaju, kad ti je budžet ograničen, treba raditi kompromise i odlučiti se ili za dobro kućište ili za jači hardver (CPU).

Meni se čini da ti nisi dobio ni jedno od toga. Nasamarili te:

• i brandom laptopa - a prodali ti ustvari jeftilen klasu poznatog branda
  • i starim CPU-om - vješto je upakiran u novu brojčanu oznaku

Nažalost odigrao si točno onu igru koju su ti prodali.

Ako budeš ponovo kupovao, ili se bolje informiraj, sada je vrlo koristan ChatGPT, ili pitaj na temi za izbog prijenosnika.

5 godina
suspendiran

Za info drugi c-utor je zapravo samo brzine usb 2.0

0 0 hvala 1
15 godina

@mxk - Rekao si da je procesor u Lenovo laptopu 7520U. Taj procesor se komotno nalazi i u jeftinijim laptopima od 400-500 eura. Za 600 eura laptop trebalo se gledati jači procesor.

Također za taj Lenovo laptop jel to bio neki IdeaPad ili možda V15 model koji prodaju?

Radio sam na poslu s V15 Lenovom neki doslovce najjeftiniji njihov novi laptop (tad se još prodavao ispod 400 eura) koji je imao čak 7320U procesor. I mogao je i taj solidno raditi uredske poslove na Windowsima 11 s 20 ili 30 otvorenih tabova (imao je 16 GB RAM-a). Tako da nemam tu neke zamjerke čak i na fluidan rad u Windows 11 koji svi pljuju. Jedino što kod tog V15 je bio TN panel i lošiju sliku nisam vidio na laptopu. Čak i stari TN laptopi imali su bolju. Ne znam kakva je slika kod Lenovo laptopa u tom rangu s IPS panelom?

4 0 hvala 0
16 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Samo sam dao komentar da je 8GB RAMa vrlo lako za popuniti, naravno da moraš biti lud ići programirati na procesoru sa mobitela. Ovo je laptop za što kažete, školarce i za "po doma", za povremeno nešto natipkati po njemu kad iPad nije baš zgodan.

8 giga rama je lako popuniti - ali sa kojim operativnim sustavom. Macos komprimira ram. Ne znam bili ikad i swapalo na disk uz, par tabova u browseru, vscode, neki helper app, mail.

15 godina

Ovo definitivno neće biti fijasko jer itekako ima svoju ciljanu publiku. S moje strane, prije ću dodati par sto eura pa uzeti jači M4 Air, ali svrha korištenja mi je ista - full casual surfanje i gledanje filmova/muzika. Za takve korisnike, a takvih je puno više nego što napredni korisnici BUG foruma misle, ovo (s 8GB RAM-a) je sasvim dovoljno. 

Trenutno imam M1 Air i za svoje potrebe surfanja nema bolje mašine. Lagan ko perce, nečujan, hladan. Ko malo veći tablet s tipkovnicom, a radi ko beba sa svojih 8 GB RAM-a.

4 0 hvala 0
18 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

mislim.. mozes i popunit 2tb RAM na EC2 serveru :D
poanta je da se raspravlja u kontekstu cijene/mogucnosti a ne cime bi ja mogo nafrljit taj laptop sam da dokazem poantu :D 

da se razumijemo ja na svom m4 pro imam 48gb a koristim ga za excel, 2 browsera sa 30ak tabova svaki, zoom/slack, outlook i firmin spyware koji drzi sve pod kontrolom (security, updates, software compliance i slicno) i ne bi isao na manje zbog trauma iz proslosti

nego, kaj se tice samoh Nea:

List of differences from the MacBook Air:

* Only supports 8 GB of unified memory

* No MagSafe

* One of the two USB-C ports is limited to USB 2.0 speeds of just 480 Mb/s

* No Thunderbolt support means the Neo cannot drive either of Apple’s new Studio Displays. However, it can push a 4K display with 60Hz refresh rate over USB-C.

* “Just” 16 hours of battery life, compared to the 18 hours quoted for the 13-inch MacBook Air

* Display supports sRGB, but not P3 Wide Color

* No True Tone

* 1080p webcam doesn’t support Center Stage

* No camera notch

* Dual side-firing speakers, down from four speakers on the Air

* Does not support Spatial Audio with dynamic head tracking on AirPods

* Dual-mic system, down from a three-mic system on the Air

* The 3.5 mm headphone jack does not have support for high-impedance headphones

* No keyboard backlighting

* Touch ID not included on base model

* Trackpad does not support Force Touch

* Supports Wi-Fi 6E, not 7

* No fast charging

* The Apple on the lid isn’t shiny

* the macbook neo has the A18 Pro chip (2 performance cores + 4 efficiency cores) whereas the macbook air has the M5 chip (4 performance cores + 6 efficiency cores)

* Also the A18 Pro chip has a 5-core GPU whereas the M5 chip has 8 or 10.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.3.2026 14:54 (nixass).
16 godina
picajzla0707 kaže...
mxk kaže...

U tome i je poanta, nije bio neki bolji izbor u 9/25, bio je neki sporiji raptor lake u tom rangu dok ostali proizvodaci su isti ili gori bili uzivo. Necu sigurno potrositi vise od sat vremena zivota da istrazujem svaki model svakog proizvodaca, a za uzvrat dobijes gotovo jedno te isto sa drugim znakicem jednog od 4 proizvodaca. Oke da zen 2 je star, ali cpu je izasao krajem 2022 i koristi se u toj jeftinoj kategoriji laptopa, pa ne vidim potrebu za ovakim komentarom. Brzim pogledom na trenutnu ponudu u tom rangu vidim minimalno bolje cpu-eve nego sto su bili prije pola godine, osim ako postoji neki novi ducan u hr da ja ne znam za njega koji ima bolju ponudu od trenutnih informatickih ducana.

taman negdje u to vrijeme sam uzeo acer aspire sa zen4 6core 8640hs s vrlo dobrom igpu 760m

laptop ima 16gb rama, 500gb ssd, metalni poklopac koji se otvara jednim prstom, usb 4.0 i dosta dobar ekran

mislim da je cijena bila oko 550 eura, za te pare laptop me iznenadio, dosta kvalitetnije djeluje od konkurentnih lenovo ideapada

nedugo prije toga sam uzeo baš ideapad sa intelovim procesorom, ekran dosta loš, usb 4.0 možeš samo sanjat, sve plastika i poklopac moraš otvarat s dvije ruke

jbga, ako neš potrošit sat vremena života kad kupuješ tako nešto, možda je i to razlog zašto si prošao kako si prošao

pa ni ćevape ne kupujem da nisam bacio oko na recenzije restorana, bar su danas informacije na dohvat prsta

Znači čak se danas može kupit upotrebljv win laptop za 600€?! Jer koliko ja znam kad kupiš takav laptop možeš ga samo vratit u prodavaonicu. Pokreće on windowse, radi, ali to je kao u ona vremena kad se neka igrica jedva pokrene na nekoj konfiguraciji, ali se uspije pokrenit. Pokrene se ali ne može se igrat, jel. Tako i sa ovim win laptopima. Ne možeš se služit s windowsima zbog sporosti - tako da je uređaj neupotrebljiv. Ja sam isto materi jednom savjetovao jeftiniji win laptop, kome bi pala na pamet da novi laptop može bit loš, a kamoli da bude neupotrebljiv!

12 godina
KIKI3ooo kaže...

Znači čak se danas može kupit upotrebljv win laptop za 600€?! Jer koliko ja znam kad kupiš takav laptop možeš ga samo vratit u prodavaonicu. Pokreće on windowse, radi, ali to je kao u ona vremena kad se neka igrica jedva pokrene na nekoj konfiguraciji, ali se uspije pokrenit. Pokrene se ali ne može se igrat, jel. Tako i sa ovim win laptopima. Ne možeš se služit s windowsima zbog sporosti - tako da je uređaj neupotrebljiv. Ja sam isto materi jednom savjetovao jeftiniji win laptop, kome bi pala na pamet da novi laptop može bit loš, a kamoli da bude neupotrebljiv!

ne znam što nekom znači upotrebljivost, imam još jedan laptop, sa 5300u

stariji jest, ali sve u windozama se može normalno raditi, čak i neke starije igrice poput gta 5 vrti bez problema

ovaj acer vrti i novije, jest na low uglavnom i sa fsr, ali vrti

15 godina

Baš sam testirao malo otvaranje tabova na prastarom laptopu s i3-2370M procesorom i na Windowsima 10. Uglavnom i ovdje se sasvim normalno može pokrenuti 20 i više tabova (sigurno može i duplo toliko samo nisam išao dalje) i nije preveliko zauzeće memorije. Recimo iz idlea na nekih 2 GB s preko 20 otvorenih tabova zauzeto je nekih preko 5 GB RAM-a. To je na Windowsima 10. Na Windowsima 11 na novijem laptopu i procesoru brzo se dosegne 7, 8 GB RAM-a s manje otvorenih tabova jer je kod njega i u samom idleu nakon pokretanja više zauzeto memorije. Hoću reči da i prastari laptop s prastarim procesorom može pokrenuti značajni dio tabova i služiti za napredno surfanje. Dobro procesor je puno slabiji od novijih AMD, Intel, Mac procesora pa se tu značajno vide razlike, al nije sad da i ovo iz Windows svijeta ne vrijedi ništa nego samo Mac.

1 0 hvala 0
10 godina
KIKI3ooo kaže...

8 giga rama je lako popuniti - ali sa kojim operativnim sustavom. Macos komprimira ram. Ne znam bili ikad i swapalo na disk uz, par tabova u browseru, vscode, neki helper app, mail.

RAM komprimira kad se popuni 80-90% ako uopće može - jer to radi samo na "neaktivnim" aplikacijama (zato se nekad desi da iako je app upaljena, prvih par sekundi ne reagira najbolje). Ako nema što komprimirati, počinje swap. Kolega je od nedavno počeo primjećivati divljačko swapanje na base M1 nakon Tahoe updatea dok radi na svojim grdim tehnologijama (JS, TS, Node + iOS simulator).

8GB je dovoljno za osnovni rad. Isto vrijedi za Windowse. Za Linux ne bi znao reći, ne koristim nijednu desktop distru.

16 godina
Keops kaže...

Ovo definitivno neće biti fijasko jer itekako ima svoju ciljanu publiku. S moje strane, prije ću dodati par sto eura pa uzeti jači M4 Air, ali svrha korištenja mi je ista - full casual surfanje i gledanje filmova/muzika. Za takve korisnike, a takvih je puno više nego što napredni korisnici BUG foruma misle, ovo (s 8GB RAM-a) je sasvim dovoljno. 

Trenutno imam M1 Air i za svoje potrebe surfanja nema bolje mašine. Lagan ko perce, nečujan, hladan. Ko malo veći tablet s tipkovnicom, a radi ko beba sa svojih 8 GB RAM-a.

imamo istu svrhu koristenja i takoder bi M4 ,ali dal se isplati pricekati,uzeti m5? osnovni model sada ce imati 512 ssd a ne 256

a bit ce mozda 100-200 eura skuplji

...potpis nije potreban...
16 godina
Keops kaže...

...

Citiraju nas na veliko :)

10 godina
Koliko besmislenih komentara ljudi koji su macos vidjeli na YTu

1 2 hvala 0
12 godina

Pa tehnički RAM ne bi smio biti problem kod 90% aplikacija, ali eto, developeri nas uvijek iznenade  Text edit, najgluplja i najednostavnija aplikacija s jednim txt fileom otvorenim sa 5-6 linija - 33MB RAM-a. Ljudi bi pomislili da je to malo, ali ustvari to je jako puno za ono što radi u tom trenutku - prikazuje 5 linija teksta.

Da ne pričamo o browserima i tab managementu.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Znaci zapravo smo dobili debelo okrljasteni m1 iz 2019 po papreno visoj cijeni😆😂to moze samo apple

6 2 hvala 0
11 godina

dakle tablet s tipkovnicom.

đaba mu punokrvni os kad zbog slabašnog hardvera ne možeš ništa ozbiljno s njim

koji je problem dodati još malo za m4, pogotovo danas kad je runda u birtiji 100eura

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2026 9:11 (digitall).
Moj PC  
1 3 hvala 0
16 godina

pa svejedno ga necete kupiti,sta vas to toliko dira

...potpis nije potreban...
Moj PC  
2 2 hvala 0
8 godina

Ovo bi usporedio s mercedesom a klase i motorom od renaulta koji se ugrađuje i u daciu. I onda se ekipa opravdava ali prosječnog čovjeka to nije briga, samo ste ljubomorni jer ne vozite mercedes... Trošite svoje pare kako hoćete, ali ovo je poluproizvod a ne best buy

0 5 hvala 0
10 godina

Po meni ovo je solidan, M1 razina performansi, uvod u Mac svijet.

Ne zaboravite da i taj stari M1 CPU na 5nm je zapravo jači level u laptopima od AMD-a Zen 4 i 5, kad se uzme u obzir i Arm arhitektura i sve Mac optimizacije.

17 godina
EricCartman kaže...

Ne zaboravite da i taj stari M1 CPU na 5nm je zapravo jači level u laptopima od AMD-a Zen 4 i 5, kad se uzme u obzir i Arm arhitektura i sve Mac optimizacije.

Kako da ne:

AMD Zen 4 and 5 chips outperform the original M1 in raw multi-core speed, while matching or exceeding its efficiency, particularly in mobile variants like Phoenix Point (Zen 4) and newer Zen 5, which deliver superior performance-per-watt. While M1 still boasts high efficiency, Zen 4/5 offers better graphics (RDNA 3) and higher raw performance

https://nanoreview.net/en/cpu-compare/apple-m1-vs-amd-ryzen-5-7640hs

10 godina

Pogledao sam benchmark, sve 5 Ryzen moćniji,

ali si usporedio M1 sa 14W TDP-a sa Ryzenom od 35-54W TDP-a.

Ja sam lijepo napisao da je M1 jači u laptopima i pritom mislim na efikasnost.

Pogledaj si na tom linku Performace Per Watt - M1 ima duplo veći u svim metrikama.

Zašto to spominjem, jer su oba CPU-a rađena na vrlo sličnom procesu TSMC 5nm (i 4nm).

... naravno da ćeš tog Ryzena jače nafrljiti, al onda će se to i čuti na ventilatoru. I vidjeti na puno većem kućištu laptopa.

Za GPU, meni ne igra toliku ulogu, ok mi je za video edit u 4k, ili Starcraft 2. A i dijeli sav sistemski RAM, tako da nisam baš siguran da je i na tom polju fer usporedba.

11 godina

ryzen je prošlost, intel se probudio iz zimskog sna koji je trajao godinama i napravio napokon posao, proc s integriranom grafom koja vrti sve najnovije igre uz trajanje baterije 20 sati...

Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
digitall kaže...

ryzen je prošlost, intel se probudio iz zimskog sna koji je trajao godinama i napravio napokon posao, proc s integriranom grafom koja vrti sve najnovije igre uz trajanje baterije 20 sati...

Hehe, da, Intel ima... malo lufta... dok ne izađe Zen 6.

Info, skaču sa 4nm, preko 3nm, na 2nm. MLID je nabrojao preko 2 puna nodea, a i malo ibera skaču, Zen 6 će biti ... a recimo samo da će biti žestoka konkurencija.

15 godina
DaNiTo kaže...
Keops kaže...

imamo istu svrhu koristenja i takoder bi M4 ,ali dal se isplati pricekati,uzeti m5? osnovni model sada ce imati 512 ssd a ne 256

a bit ce mozda 100-200 eura skuplji

Iskreno, guram M1 dok ide i dok ne uspori. Nije mi bed platiti novi M5, ali radi ekologije se neću rješavati mašinice s kojom sam skroz zadovoljan :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice