Korak bliže etanolu iz celuloze

poruka: 5
|
čitano: 4.839
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korak bliže etanolu iz celuloze".
16 mjeseci

Zvuči obećavajuće da barem malo usporimo devastaciju i katastrofu kojoj se bližimo.

Pogledao Oceane s Davidom Atenboroughom, kakva legenda, zadnje dokumentarce pokazuje isječke svoje dukumentarne početke sredinom pedesetih godina 💪 Kako se THE Čovjek Sir dobro drži  , uistinu će Zemlja biti na gubitku kad otegne papke. Dobar dokumentarac, počinje jako depresivno pokazujući da smo postali devastatori kompletnih oceana , novost mi je da čak "oremo" morsko dno (što se čak iz svemira vidi ), te da to potiču mnoge države , sufinancirajući takav zločin, pa koji su to luđaci za profitom. No dobar zaključak dokumentarca gdje pokazuje da ima nade još uvijek.

Hoću kazati malo po malo možda spasimo planet ali ključ spasa nažalost nisu bogataši koji imaju moć za takve stvari (oni su zapravo antagonisti ove priče), dok spas je do sada bio kad običan puk išće spas , tj. prisili te koji mogu nešto učiniti. Ali da mala Greta je zla i teret za ovaj planet 🙄

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2025 20:27 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Korak bliže etanolu iz celuloze
Samo sam tia primjerit da mi je ovaj clanak napisan taman za bug.hr. Taman na granici.

0 0 hvala 0
14 godina

A jel nije bila velika "akcija" u Brazilu prije par desetljeća - korištenje alkohola kao gorivo za aute?

Nešto se to ne spominje kao uspješan eksperiment... 

Što bijaše s tim?

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

taj kemičar s košuljom je teški prevarant

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Odgovor Spiridonu. Problem s bioetanolom u Brazilu je da se on proizvodi iz šećerne trske, dakle iz sirovine za hranu (šećer) i piće (rum). Usto, prinos bioetanola nije velik: 2560 litara po hektaru godišnje, ili - drugačije rečeno - jedan hektar šećerne trske može dati onoliko energije u bioetanolu koliko je ima u 1690 litara benzina. S druge pak strane, hektar poljoprivredne površine može hraniti dvoje ljudi. Zaključak je jasan: bioetanol i druga biogoriva se isplate tek onda ako se rade iz poljoprivredog ili drugog otpada. A najviše ima upravo celuloznog otpada, ne samo papira (svake vrste) nego i sjena, slame, piljevine... 

2 0 hvala 6
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice