Odličan članak! Hvala!
Kemičar u kući (#73): ne bacajte talog od kave!
- poruka: 20
- |
- čitano: 11.405
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Odlično!!
Prednost gnojenja zocom (i drugimm prirodnim gnojivima) je što ona sadrže više-manje sve elemente koji trebaju biljci, za razliku od umjenih koja sadrže samo dušik (urea), dušik i sumpor (smjesa amonijeva nitrata i sulftata) ili dušik, fosfor i kalij (NPK). Zoc od kave sadrži sve elemente kao i Knopova otopina za hidroponski uzgoj biljke, osim željeza. A za biljke vrijedi Liebigov zakon minimuma: biljka raste onoliko koliko joj to dozvoljava element kojeg u tlu ima najmanje. Očito je vašem limunu nešto neodostajalo što se nalazi u zocu, a nema ga u gnojivu kojim ste ga inače gnojili.
Moja pokojna baka Ana prije 40/50 godina nije nikada bacala talog od kave, već ga je razrijedila s vodom, i zalijevala cvijeće, te pojedino povrće.
Otkud njoj to "znanje" ?
To je već odavno poznato
u jednoj birtiji blizu mene ne bacaju zoc od espressa tek tako: na istoj "šarži" se da skuhati mnoga kava za pripite mušterije (koje ionako više ne kuže razliku). imao sam i susjedu koja je tako činila s vrećicama/rinfuzom čaja. ta je reciklaža bila daleko ispred svojeg vremena i kolokvijalno se naziva "brački pristup" (izvorno: škotski).
U kemiji za to služi Soksletov aparat. Čitam: čaj od maslinova lista kuhali su u njemu 24 sata. Tako su bili sigurni da u listu nije ostalo ništa što ne bi bilo topljivo u vodi.
u jednoj birtiji blizu mene ne bacaju zoc od espressa tek tako: na istoj "šarži" se da skuhati mnoga kava za pripite mušterije (koje ionako više ne kuže razliku). imao sam i susjedu koja je tako činila s vrećicama/rinfuzom čaja. ta je reciklaža bila daleko ispred svojeg vremena i kolokvijalno se naziva "brački pristup" (izvorno: škotski).
Za dotične i ona famozna zaleđena rakija (specijalitet naših krajeva): evo gospodo, samo trenutak da malo otpusti pa ću vam potočit po kratku
To vam ne bih znao reći, ali u zocu može biti mnogo olova, a u kavi baš nimalo, ako se olovo nalazi u obliku netopljivih soli, npr. olovnog sulfata.
https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/09/978-87-93352-66-7.pdf
ok, a nije to soc?
To se od od ove teme pa na dalje zove zoc.
ok, a nije to soc?
pa ako je sport "šport", svetinja "švetinja" (i svinja "švinja") a seks "šeks" ...
sprdanje - šprdanje...
Stephanie - Štefica
stepati - "štepati"
idemo dalje ?
tko što; zoc
koga čega; zoca
komu čemu; zocu
koga što; zoca
oj, zoče
o komu, o čemu; o zocu
s kim, čim; sa zocem.
Tako, da se zna za ubuduće
Zoki nije zoc, on je društveni talog.