Mehaničke pomakneš, ovi drugi to rade automatski.

Mehaničke pomakneš, ovi drugi to rade automatski.

Ma ja još i prekucao brojeve šasije... 
Ne bi ti trebalo biti svejedno, bolje je da je što bolje usklađeno sa biološkim satom, osim ako imaš tu slobodu da se možeš ustajat kad želiš.
Nadglednik dina
Imam doslovno jedan sat koji nije automatski u kući, a to je na pećnici tako da srećom u 2025. ne treba puno brinuti o tome.
Sva su vremena "izmišljena". Ono što je primjetno je da generacija koja je odrasla prije nego što je uvedeno ljetno vrijeme vrlo tvrdo zagovara njegov povratak iz više ili manje opravdanih razloga.
Nama koji sad imamo djecu, većinom bi odgovaralo ljetno vrijeme tj. da nakon škole/vrtića imamo još koji sat dnevnog svjetla za provesti negdje vani, u parku.
Tako je barem u mojem krugu ljudi...
uh upravo su Inuiti svi psihotični...
ali da, postoji samo jedno "vrijeme" koje ravna našim cirkadijalnim ritmom ovisno o položaju Sunca nad našim glavama...
da prisnažim:
Nama koji sad imamo djecu, većinom bi odgovaralo ljetno vrijeme tj. da nakon škole/vrtića imamo još koji sat dnevnog svjetla za provesti negdje vani, u parku.
Nakon škole smo vrijeme provodili sa društvom, starce smo izbjegavali, a i jedva smo čekali da se smrači pa da mrak prikrije dječje nestašluke.
Danas su došla nova vremena...
O tome koje vijeme bi trebalo ostaviti, treba imati na umu da u našim krajevima nitko nije ni dan zimi živio po ljetnom računanju vremena. Stoga pažljivo birajte želje koje će te ostvariti.
Nakon škole smo vrijeme provodili sa društvom, starce smo izbjegavali, a i jedva smo čekali da se smrači pa da mrak prikrije dječje nestašluke.
Danas su došla nova vremena...
O tome koje vijeme bi trebalo ostaviti, treba imati na umu da u našim krajevima nitko nije ni dan zimi živio po ljetnom računanju vremena. Stoga pažljivo birajte želje koje će te ostvariti.
Tu sam se više referirao na niže razrede škole. A u višim razredima pak onda se u mom društvu rado ostajalo na školskom i igralo nogomet na terenu koji nije imao rasvjetu, tako da nam je opet bilo draže da mrak pada kasnije.
A da ne velim da je često pravilo roditelja bilo "dođi doma do mraka".
Isto tako, nitko mlađi od 42 godine nije živio dan ljeti po zimskom računanju.
Tema je ovo oko koje će se uvijek lomiti koplja, a na kraju dana netko treći će za sve nas odlučiti.
Meni je obrnuto. Nek bude noc i do 11, al kad dođem s posla doma nek bude dan i nek traje jos barem koji sat :D
Prejdem malo s pesom po šumi, nekaj si napravim doma vani i tak.
Dok sam na poslu tak mi je svejedno.
Tu sam se više referirao na niže razrede škole.
Zapravo, i ja. Ali u moje vrijeme nije bilo ni cool da te roditelj vodi/vozi u školu nakon drugog tjedna 1. razreda OŠ.
A danas čujem da roditelji "djecu" vode i na fakultet. 
- promijeni posao, tj radno vrijeme, vrati se pola stoljeća unazad i radi od 6-14h, tad ćeš imati dovoljno dana-svjetla-sunca do sumraka.
- pomak cagera je bedastoća nakon što su svi pomakli radno vrijeme.. koje je danas za uredske poslove 9-17h.. a moraju uz to raditi i ostale javne službe kao prijevoz, trgovina-pekara, pošta, škola-vrtić.. sinkrono s radnim vremenom zaposlenih da bi sve kao sustav moglo funkcionirati.
-problem nije cager, sunce, matematika.. problem je što su svi pomaknuli radno vrijeme u njima zgodno a što bilo koja promjena postane nemoguća zbog povezanosti, tj ako vrtić radi kraće, moraš prije po dijete ali ne možeš ako radiš duže.. radno vrijeme sustava, ukupno, to je problem.. ne cager-sat i ispadne svima-većini lakše kad se to i dalje riješava pomakom dva puta godišnje, nego da se sam sustav resetira-vrati na 'normalno' radno vrijeme.. pri čemu ne može jedan posao-djelatnost nego to moraju svi... odnosno, hep to radi promjenom vremena skuplje-jeftinije tarife, lako, jer može, ostali ne mogu npr zet, jer to znači da vozač busa mora sat ranije stići na radno mjesto dok lokalne vlasti moraju zatražiti odgovarajuće linije kao noćnu itd. jer i zetovac ima dijete, školu i mora kupiti kurh.. sustav i tromost.
-koje vrijeme je točno? -zimsko.. i jedino logično za izbor, naš, centralni dio eu, potez od hr gore-dolje.. esp-fra su zapadno, rum-bug-mag istočno.. finci na sjeveru, grci na jugu.. ce vrijeme je za sve centralno-srednje tj koliko god bi neka lokacija-dražva-regija išla u plus-minus to na kraju ispadne neka sredina, logika pa i pravna osnova ako se drugačije ne može..
-tko što želi? i zašto.. sjevnernjaci žele pomak u plus.. tj za one koji ne znaju fiziku-zemljopis-matematiku i posljedice činjenice da je Zemlja-planeta kugla, koja rotira.. i zbog kuta svjetlosti, pod kojim je u odnosu na putanju, tj zbog toga što je kugla, razlika je najmanja na središtu-ekvatoru, nevažna plus-minus, kao što ni nema godišnja doba sjevernijeg dijela.. kako se udaljavamo od središta prema polovima, tako se čisto zbog kuta stvar mijenja, do extremne razlike kao polarni dan-noć koji traje po 6mj.. zato sjevernjaci više žele pomak.. naprosto jer su sjevernije + finci su istočno i žele + vrijeme.. no to s recimo španjolcima nema veze, suprotno, .. tj želi se ljetno +2 +1.. čime bi ce postala regija iznad mag-ru-bug-finske.. onak, .. smisao? da njima bude bliže?
-ili imamo srednje-matematički + zemljopisno, praktično.. tj susjedne zemlje imaju razlog zbog blizine biti na istom vremenu jer se tad promet-biz olakšava za taj dio problema .. dok bi kranja besmislica-paradox-extrem bio da npr hr ima +0 a slovenija recimo +2.. tj postoje vremenske zone, s razlogom.. jer naprosto vrijeme-sati su takvi, rotacija i kugla.. pa države koje se prostiru u smjeru istok-zapad imaju vremenski problem, npr pogotovo rusija koja sama obuhvaća pola svijeta i vrijeme istoka nema veze s vremenom zapada.. tj prevelika razlika da bi se koristilo jedno vrijeme i da se zadrži smisao kao i riječi dan-noć ili večera-doručak-zora itd..
-hr, istok-zapad je razlika 15min, dok je zg sredina, 16ti meridijan, da je 15ti bilo bi točno-koordinatno.. točno +1 od gmt-londona.. koji kao gmt logično ne može nego biti nulto, jer je gmt, jer bi kranje besmisleno da london ima + ili minus vrijeme kad je referentna točka.. onak..
-francuska-španjolska su tu u problemu.. tj bliže su londonskom nego berlin-zg-našem.. između, no zbog kontinenta, čitav taj dio eu je u ce-našem vremenu-zoni, upravo zbog biznisa, povezanosti svega, pa tako nema problem belgija-fra-njem-niz.. recimo radnici preko granica.. svi rade kao u jednoj državi, jednoj vremenskoj zoni, istoj.. tj taj dio je zbog povezanosti na istom ce+1 vremenu, našem, dok smo mi kao i london prirodno u svojoj zoni i to nam odgovara ... tj nemamo razlog željeti drugo vrijeme kao što taj razlog imaju npr finci.. a imaju i istočni susjedi, jer oni kao i zapadna obala žele zajedničko vrieme, no željeli bi da mi pređemo na njihovo, ne oni na naše.. ili barem se cjenkati, malo na svoju stranu.. prirodno u cjenkanju, no matematički besmisleno za nas i ostatak. .. tj da mi kao hr čak prihvatimo finsko-mađarsko vrijeme što će ostatak ce i zapad kao njemačka-francuska? i oni na finsko-mađarsko vrijeme.. .. a sve pod objašnjenjem da će tako dobiti +1 ili +2 sata sunca..
-pri čemu je to tek ultimativna glupost, jer sunce-dan, traje koliko traje, ni sekunde manje-više.. neovisno o cagerima, fizika..
-tj ostaje samo stvar praktičnosit, kao i samo postojanje vremenskih zona, s razlogom.. biz-povezanost i jedno vrijeme koje je tad važno.. pogotovo za kontinent, dok je za otoke lakše ili državu kao usa..
-karikirano, ako s +1 dobijemo sat sunca, s +2 bi dobili dva sata sunca.. šbbkbb.. što da pomaknemo cagere na +6h? kad se dižemo za posao, kad doručkujemo, ručamo, večeramo, kad počinje škola-vrtić, kad voze gradske linije-bus, kad radi pekara.. što dobijemo .. dok sunčani dan traje u sekundu jednako neovisno o cageru, u ljeti duže, u zimi kraće.. tj zaokruženo srednje, sunce izlazi-zalazi u 6-18, prema zimi se pomiče prema 8-14-16, odnosno 4-20h.. pošto se zora-sumrak pomiću, podne ostaje orjentir.. recimo vrijeme ručka, polovice radnog dana, što već.. dok stoka, biljke i ostali koji nemaju radno vrijeme ili kalendar i dalje traže svoje potrebe kao sunce-kiša-voda-hrana neovisno o našem satu i cageru..
-pomakom sata jedna osoba dobije duži dan, vrijeme kad može pokupiti klinca iz vrtića i još se igrati u parkuću do sumraka.. ljeti, zimi ne, jer radi do 17h a sumrak je tad već u 16h.. da ne upetljavamo oblačan i sunčan dan u priču.. tj jedini način da imamo više sunca-dana, je da zimi umjesto klasičnih 8h radimo recimo 4h.. a da to nadoknadimo ljeti radom 12h.. karikirano, kao primjer i istovremeno odgovor zašto se to nikad neće ni pomisliti kao riješenje.. tj sam biz, plaća, porezi ne toleriraju takvu rastezljivost, čak i kalendar kao raspored neradnih dana i blagdana je problem uz prava-sindikate i npr trinaestu plaću.. ono kad stiže račun na naplatu, zašto prvog i zašto fiskalna godina traje godinu ili zašto svaki mjesec plaćamo režije.. tj da godina ima jedan mjesec, plaćali bi jednom.. no ne bi plaćali manje tj sadašnji mjesečni iznos.. plaćali bi godišnji.. tj što god promjenimo u sustavu spojenih posuda ili na klackalici-vagi, to djeluje na obje strane, ekvivalencija i protuteža.. nećemo biti duže s klincem na suncu jer će još biti u vrtiću.. tj ako ga u vrtiću ostavimo sat ranije, kad idemo na posao... opet sat ranije, no moramo i u trgovinu po kruh-mlijeko a i ta trgovina će tad zatvoriti sat ranije jer jednako mora pokupiti klinca iz istog vrtića i igrati se u istom parkuću .. sustav i radno vrijeme, to je problem, dok dan neovisno o želji ima ipak samo 24 sata, što god radili-kemijali s cagerima ili zonama.. tj jedino kad nešto 'zaradimo' je kad stalno skačemo iz zone u zonu, kao put oko svijeta u 80 dana.. pa se tako 'uštedi' dan.. nema uštede, nema dana više, nema ni sekunde razlike.. tj karikirano, kad mi dođe vrijeme godišnjeg odmora u danima tad se preselim na sjeverni pol i ne vraćam se na posao dok ne isteknu slobodni dani.. nekoliko godina? .. što bi rekao poslodavac na takvu ideju? koja je naravno karikirana.. no i odgovor zašto je to besmisleno..
-tj jedina logična-razumna je želja istočnih susjeda i finaca kao zemljopisnog extrema u odnosu na lokaciju eu država, pa oni logično-prirodno žele pomak u + .. a svima nam je bolje-praktičnije da je jedno eu vrijeme.. dok smo mi neka sredina-sredine.. i nećemo birati za sebe, nego ovisno o susjedima, mada je bilo koji izbor osim +1 naše zone besmislen ako govorimo o izboru.. a radno vrijeme i sunce dok s djetetom igramo u parkuću nije nešto što se riješava cagerom, nego poslom, radnim vremenom pa i čoporom, roditeljstvo-brak pri čemu bi to bile dvije osobe, uz baka servise.. uz braću-sestre i ostale klince koji umjesto vrtića brinu o čoporu, tj uređeno društvo je upravo to, funkcionalni čopor, pa su zato lavovi-hijene i divlji psi uspješni.. kao pojedinci bi propali.. i baš ništa im u tome ne može pomoći pomak cagera na satu, čak ni datum na kalendaru ili blagdan.. a radno vrijeme i promjene poslova od nekadašnjih šljakersko-industrijskih koji su u pravulu počinjali u 6h su prošlost.. sad smo više uslužno-tercijalni.. pomaknuli smo radno vrijeme, i sad želimo nazad, nešto drugo.. pa ćemo pomicati cager kako bi time napravili što.. produžili dan? -ni sekunde..
Svi prihvatili europsko radno vrijeme i sad je dan pre kratak pa treba sat prilagođavati?
Ne kužim di je problem u logici da je ponoć u pola noći a podne u pola dana (približno).
Sva su vremena "izmišljena". Ono što je primjetno je da generacija koja je odrasla prije nego što je uvedeno ljetno vrijeme vrlo tvrdo zagovara njegov povratak iz više ili manje opravdanih razloga.
Imao bi sasvim dovoljno svijetla nije da bi sad bio kaos. Po zimi bi imao više svjetla popodne, po ljeti bi ti jedan sat manje. Znači noć bi bila u 9 navečer po ljeti. Mislim da je to prihvatljivo ako znamo da je alternativa noć do 9-10 ujutro.
Gdje smo mi do Inuita. Ili oni do nas. No, znaš na što mislim, mi hrvati bi popizdili da je noć tako "dugo" ujutro.
Meni je obrnuto. Nek bude noc i do 11, al kad dođem s posla doma nek bude dan i nek traje jos barem koji sat :D
Ma vjeruj mi da je zimsko bolje nego ljetno. Zdravije bi bilo.
Imao bi sasvim dovoljno svijetla nije da bi sad bio kaos. Po zimi bi imao više svjetla popodne, po ljeti bi ti jedan sat manje. Znači noć bi bila u 9 navečer po ljeti. Mislim da je to prihvatljivo ako znamo da je alternativa noć do 9-10 ujutro.
Gdje smo mi do Inuita. Ili oni do nas. No, znaš na što mislim, mi hrvati bi popizdili da je noć tako "dugo" ujutro.
Treba pitat nekoga tko zivi na sjeveru kak oni bave. Bio sam prosle godine oko nove godine u norveskoj. Pravi dan je bio u 9 ujutro.
If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Treba pitat nekoga tko zivi na sjeveru kak oni bave. Bio sam prosle godine oko nove godine u norveskoj. Pravi dan je bio u 9 ujutro.
-nemačka je već dovoljno sjeverno, a opet dovoljno blizu 'nama' za feeling-usporedbu.. tj ne treba gledati očima nordijaca.. :) .. dovoljno je CE-dio eu recimo njem-bel-niz-pol-aus dio.. ili zašto ne naš, slo-ita-hr-švic-aus-bih..
-uz 'napomenu' nije dovoljno gledati jednu stranu-krak sata-sunca dan-noć, nego i drugu-suprotnu stranu, večer-mrak.. tj što je jutro kasnije to je večer ranije, simetrično, dok je podne u podne kao i ponoć..
tj.. što pojedini čovjek želi.. npr kad se diže ujutro rano na posao.. želio bi da je kasnije, dok se sunce podigne, bilo bi mi lakše-prirodnije probuditi-razbuditi se.. ali što kasnije krene na posao, koji standardno traje 8h (po podjeli koja postoji već stoljeće kao tekovina sindikata-radništva 8+8+8=24...) .. to će kasnije doći s istog posla, tj bit će sumrak zimi, mrak.. dok će ljeti i dalje biti dan.. no to je razlika doba i kuta, fizika.. trajanje dana-noći, s kojim pomak cagera ne pomaže tj ne mijenja ih ni za stotinku..
-s druge strane želja.. npr mladi (i oni koji se tako osjećaju) recimo po ljeti, ferje.. žele noćne izlaske, feštu-tulum do zore.. i ne izlaze van dok ne padne mrak.. žele mrak.. koji padne tek iza 20h.. i to im je rano, tj malo tko izlazi prije 22h.. pa do zore.. ni klinci danas ne izlaze u 20h, dok su nekad davno nakon crtića u 19:15, dnevnika, išli u krevet, spavati..
-tko što želi, što kad radnik radi prvu-drugu smjenu, što kad vozi klince u vrtić i prikuplja ih prije-poslje posla.. odnosno jesu li za radne sate-raspored ili cagere kriterij roditelji s djecom u vrtiću ili čitavo društvo, penzići-tulumaši.. ili biz-radno vrijeme svih javnih institucija, prijevoz-trgovina-šalteri.. dok vrtić mora raditi prije radnog vremena roditelja koji vozi dijete usput prema poslu i trajati duže da ga može pokupiti nakon posla.. što će reć, vrtić ima duže dnevno radno vrijeme, zbog roditeljskog radnog vremena.. a da bi to kao sustav imalo smisla..
-pa eto novija ideja, skraćivanje radnog dana.. 4-6h umjesto 8h.. za istu plaću, mirovinu, sve.. i radnici bi to željeli, poslodavci ne baš.. tj opet nije stvar u pomaku cagera ili izboru vremenske zone +-minus.. nego potrebe društva, novac, radno vrijeme.. uz razliku što se u eu nekad proizvodilo i kako, industrija i poslovi vs danas kad je industrija outsoruceana u kinu-afriku i svi se bave nekim uslugama itd.. tj radna mjesta su promjenjena, radno vrijeme, .. ako je problem u rasporedu-satima-satnici.. što je problem uzrokovalo.. ako je to u pomaku radnog dana s 6 na 8-9 ujutro, tad je odgovor, vratiti početak radnog vremena na 6.. ne cageri na satu koji će i dalje pokazivait nevažnu stvar, brojku.. a mi ćemo neovisno o tome po noći ili danu dizati se i ići vamo-tamo.. tj po zimi nema šansi uz 8h posla stići u parkić s klincem za dana ako se radi do 17h.. može ako se radi do 14h.. tj može ako pomaknemo cagere za 2-3-sata..odnosno za onoliko koliko smo pomaknuli radno vrijeme, no tad ćemo primjetiti i glupost u tome ovisno o godišnjem dobu ili kad doručkujemo, kad idemo u krevet, na večeru, kad klinci izlaze ili kad nam hep obačuna koju tarifu..
-ako je problem radno vrijeme od 9 do 17.. tad to radno vrijeme treba promijeniti.. a promjena radnog vremena je stvar sustava-svega.. svih poslova-djelatnosti koje su kaskadno povezane, tj fora je samo u tome da je lakše kroz glupost s cagerom to pomicati nego tražiti od društva-firmi-svih da promjene radno vrijeme koje piše na vratima-šalteru.. lakše, mada glupo.. i čak zadovoljava većinu ili barem imaju privid da je to ok.. (dok ja mislim da je glupost, no ekšli mi je sporedno kako će se cager pomaknuti pa pristajem na bilo što..).
-što da se skrati radno vrijeme, barem zimi, na 4h? .. u današnjem društvu za to ima logike, razloga.. nema više bakaservisa, žene nisu doma-domaćice-nezaposlene i većina djece po gradovima mora biti u vrtiću a da bi to sve radilo, mora biti tako sinkrono-povezano... ako bi se radno vrijeme skratilo, zimi, tad bi roditelj ranije mogao pokupiti dijete i biti ostatak dana s njim, odmoriti se, imati više vremena za ostalo.. pa i biti efikasniji na poslu, manje griješiti ili žuriti jer treba sve stići a tad se i griješi.. uz nedostatak radne snage, penziće koji rade pola vremena itd.. već ideja koja se često pojavi u razvijenijim državama kao i jamčeni dohodak neovisno o tome jel osoba zaposlena... prilagoditi radno vrijeme, ono što se želi.. ne cageri i besmislica da je podne-ponoć nešto što nije kao i interesi npr finaca koji su legitimni ali njihovi, ne naši.. tj tko se kome mora prilagoditi, većina manini itd.. zato skandinavci nisu dobar uzor-primjer.. dok je CE upravo to i statistički i matematički itd..
njima nije problem, oni skoro cijelu zimu imaju samo noć i skoro cijelo ljeto samo dan
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
pa samo u postavkama Kie makneš kvačicu "Ljetno vrijeme", ne znaju oni što će EU i hrvatski poltroni zakonski odrediti, pa su stavili tu kućicu za korisnike...
naravno imaš "GPS vrijeme" uključeno?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
ne, to moraš ručno, ne postoji automatika, jer da i postoji, Kia Connect ne radi u Hrvatskoj
:) .. besmisleno ako nema aluminijske kapice na glavi i cd na retrovizoru..
-imaš dva načina usklađivanja sata, gps i wifi-mreža.. (i oba).. pa kad zatrebaš na mobaču šeraš wifi.. možda lakše-brže nego kroz menije za zone on-off-+1+2.. a može biti i sporije jer se vrijeme čekira tek svakih nešto minuta pa ovisi..