HZZO poskupio dopunsko osiguranje, a izračun i bri
- poruka: 56
- |
- čitano: 16.241
- |
- moderatori:
vincimus
poskupljenje 60% a usluga sve gora
, onda bi barem očekivao da su smanjeni redovi u bolnicama, manje čekaš kad se naručiš na magnet, bolja infrastruktura, ljubazniji doktori, kvalitenija usluga pa bi znao da se vrijedilo uložit.
-točno, trebali su poslati obavijesti, koje ionako šalju rutinski-godišnje o iznosu kojeg treba uplaćivati, koji je btw glupasto napravljen navođenjem 12 iznosa za 12 mjeseci.. ali eto nitko u sustavu nije se sjetio ili pomislio da bi nešto trebalo..
-pa jučer 20.02. stiže poštom obavijest i godišnji-mjesečni iznos, samo mjesec-dva-tri zakašnjenja i samog smisla... kao da je smisao obavijesti nakon, gledajući neke vozače-žmigavce vidim korelaciju :) ..
-svi plaćamo račune, znamo što-koliko, možemo-znamo se informirati, saznati.. pa sam tako prošli mjesec provjerio, uplatio... nije teško, no to je trebao odraditi sustav na vrijeme i zbog tog bi po meni netko trebao ostati bez fotelje.
-ali to nije razlog sudjelovanja u temi, jer nema smisla, pasttense.. osim njurganja samog :) nego..
-možemo jednako prigovarati bugu-časopisu-temi na jednakom kašnjenju, tj svi smo osiguranici, nije da to netko ne zna, nije čuo, .. a bug je časopis, koji u nedostatku tema piše o .. svačemu :) .. pa zašto ne o zdravstvenom osiguranju, koje dotiče sve-većinu građana pa i novinare bugovce ili forumaše.. tj isti problem kašnjenja-smisla, proaktivno, novinarski, gurnuti microfon pod nos, pitati, tražiti.. ne samo za rušenje zgrade vijesnika ili playliste političara.. tj isti prigovor ide bugu, kašnjenje a time i smisao teme ili 'vijesti'.. no jedna korisna obavijest, provjera-link, za što opet treba prigovarati sustavu i bugu, jer i za to vrijedi isti kriterij pravodobnosti, obavijest-unaprijed.. ono kad ima smisla, za sve što kao ljudi, racionalna-inteligentna bića i društvo, planiramo, možemo planirati, .. nije random događaj nego se zna točan datum i procedura stupanja na snagu zakona itd.. i kao žmigavac za skretanje u prometu, ''skrenut ću, ne skrenuo sam'' .. ima smisla kad se pravodobno-unaprijed javi, na vrijeme, ne zakašnjelo, jer tad više smisla nema, kao ni žmigavac...
-dodatni razlog zašto tipkam u ovoj temi, jer to vrijedi i za dosta ostalih računa-režija koje jednako tako povremeno ne stižu na vrijeme, pogotovo zbog kašnjenja pošte-dostave pa korisnik neke usluge ne dobije račun za platiti u roku, dok uredno dobije obračunate zatezne kamate za kašnjenje.. koje je uzrokovala pošta, odnosno i sam pošiljatelj računa koji to unaprijed zna i može jednako anticipirati, odnosno točno su vidljivi datumi predaje-zaprimanja pošte i datum isporuke iste, čime je vrlo lako pravno dokazati tko je zakasnio i po toj osnovi tad snosi trošak-kaznu-penale .. no to nitko ne čačka, ni pozicija-opozicija, ni pojedini lokalni šerif, nitko.. ni mediji, .. slično kao što je prije par godina bilo s naplatom 'žutih papirića' koje je pošta naplaćivala tad 4,5kn mada je dostava pošiljke već plaćena a poštari nisu uopće dostavljali, samo ubacivali papiriće u kaslić (što je još super u odnosu na one koji su ubacivali u koš za smeće..) .. tj o tome je bilo par članaka i ništa nakon.. ili koliko malo, zanemarivo članaka o tome da je nakon upozorenja centralne poštanske unije to moralo biti ukinuto, kao i to da je do tog upozorenja hakom tako na ruku pošte tumačio zakon-pravilnik.. no vrlo malo se o tome po medijima dalje čačkalo... jer živi se od naplate reklama? .. a smisao vijesti-obavijesit-informatizacije je .. ?? skrenuo sam ili skrenut ću?
-opet, to su stvari koje nisu radnom, slučajnost.. osim što je u hr sve stihijski-slučajno, ništa s nekim redom-planom ... pa zašto bi 'vijesti-mediji' bile drugačije? pa eto, poželio bi da bude drugačije.. nije teško, zna se.. :)
Pa kad masa ljudi, zapravo, ima tu istu policu, besplatnu. :)
K
200E od plaće i onda tih 200E ne možeš koristiti bez ovih 15E...koji kuku nisu digli izdvajanje od plaće za tih 1%...ja sam za merički model...koliko god okrutan bio...brutto na ruke i onda sam odgovaraš za svoju mirovinu ili zdravlje...za alkohol se ima...cigarete...mobitele od 1000E...nove aute s kreditom...a ja da budem dio solidarnog zdrastva...zahebi ti to...kad triba trošiti lovu na dočeke mudrijaša...rafaele...koliko je crkva dobila moje love...a ja bi je zabranio...petokraka im ne valja...komunizam...socijalizam...a meni nasilu od plaće za druge
200E od plaće i onda tih 200E ne možeš koristiti bez ovih 15E...koji kuku nisu digli izdvajanje od plaće za tih 1%...ja sam za merički model...koliko god okrutan bio...brutto na ruke i onda sam odgovaraš za svoju mirovinu ili zdravlje...za alkohol se ima...cigarete...mobitele od 1000E...nove aute s kreditom...a ja da budem dio solidarnog zdrastva...zahebi ti to...kad triba trošiti lovu na dočeke mudrijaša...rafaele...koliko je crkva dobila moje love...a ja bi je zabranio...petokraka im ne valja...komunizam...socijalizam...a meni nasilu od plaće za druge
Ja isto slicno razmisljam, pomogao bi samo najugrozenijim skupinama, djeca nor moraju imati besplatno i sl, ali svi ostali radno sposobni, izvoli preuzet odgovornost za sebe i svoj zivot, s ne na teret drugih
Tko god zagovara njihov model neka ode u SAD živjeti koju godinu pa će se vratit uplakan.
Ma to buraz, tko si nema para za platit lječenje neka krepa, ko ga hebe. /s
Hzzo tako i tako ide stopama amera, ako ne želiš čekati par mjeseci, moraš ići privatniku kojeg dobro debelo platiš. Ako imaš s čime.
Je, lijepo je to kod privatnog osiguranja gdje najviše zarađuju vlasnici i odvjetnici koji gledaju kako ne pokriti tvoju policu i kad te sastavi teža bolest piši bankrot ili krepaj jer i uz policu koja pokriva nešto moraš gurnuti duboko ruku u džep ili otvori gofundme pa traži milostinju. Onda, hrpa psihički bolesnih baulja ulicama i njima se bavi policija pa kad upucaju nekog kome je mjesto u nekakvom Vrapču onda pišu u statistiku kako su likvidirali opasnog kriminalca. Daleko od toga da je ovo savršeno ali kad vidim koliko je starog stanovništva koje dobija sve ili besplatno ili s relativno malim troškovima još ovo dobro sve i funkcionira.
Lako je pričati o donekle logičkim dijelovima američkog modela.
S druge strane tamo također sve doplaćuješ (to ljudi ne kuže i zaboravaljaju), sve osim najjeftinije stvari dobiješ račun za co-pay. Neovisno kakvu policu imaš.
A najbitniji dio je da su za sve usluge dizale cijenu desetljećima (zamisli jednu tabletu Advila - Ibuprofen naplate u bolnici $20-25, dok kutija do 50 komada u ljekarni je ispod $20), pa jedan posjet hitnoj, ili nedajbože operacija koja nije 100% nužna da preživiš ali ti treba, će koštati preko $50000-100000, pitanje da li će ti osiguranje to platiti ili odbiti, ili će ti staviti 50% co-pay pa se ti snalazi. Platiš u godinu dana preko $30000 privatnog osiguranja (i tako godinama) i onda moraš još izdvojit 50% cijene operacije, jer eto, "njihovi doktori tvrde da nije bila u potpunosti potrebana ili je trebala biti negdje drugdje izvedene - često filozofiraju da moraš par stotina km ako ne i other state, neku bolinicu na operaciju, ali i onda ti ne gine co-pay, ali i plaćanje putovanja).
Nije bez veze da amerikanci sjedaju na avion, odlaze u Europu, gdje keširaju neku operaciju, koja je 5-10 puta jeftinija bez osiguranja u Europi nego u Americi uz osiguranje i co-pay.
Primjer mojiih kolega, STEMI hitna operacija i ugradnja stenta, u Chicago-u, total od $138000 (samo hitna vožnja i doprema na intenzivnu preko $2500), 8 dana u bolnici.... Co-pay od $48000.
U hrvatskoj na Rebru, ista stvar 3700 EUR, co-pay (bez dopunskog) 450 EUR. Ako nemaš osiguranje cijena je oko 3200 EUR (ima neke odbitke koje moraju dat)
Europski sitemi su dobri ali ne za Hrvatistan i balkan, gdje se mulja i lažu i to im/nam je glavna okupacija kroz dan. Tu treba batina, i naplata koliko ljudi zbilja vrijede (ne plaćaju zdravstvo ili minium a imaju po 10 stanova, i nekoliko auti).
Ovo sa dopuskim je čista glupost, i doslovno je KRADEZE-ov način poreza na zdravstvo.
Nisam ga dosada imao,sad je to firma uzela na sebe da nam pokriva privatno∼interesno pa reko zakaj ne.Inače me godinama već pokušavaju uvjeriti da je to sve u mojem najboljem interesu,tak već 10-tak godina.
Nisam ga dosada imao,sad je to firma uzela na sebe da nam pokriva privatno∼interesno pa reko zakaj ne.Inače me godinama već pokušavaju uvjeriti da je to sve u mojem najboljem interesu,tak već 10-tak godina.
Dopunsko, i "dodano" (što ti firma plaća) nije isto. Dodano ti je realtivna muljaža, gdje rade "brze" godišnje zdravstvene (što je ok), ali nemaš više (kao nekad) puno privatnih ordinacija koje te uzmu za što ti treba bez doplate. Ali ako firma plaća isplati se. (njima je to odbitak a ti ako zatreba ipak dobiješ nešto jeftinije, bez čekanja)
Dodano je ono što plaćaš HZZO-u (ili preko nekog drugog osiguranja se plaća HZZO-u), gdje onda dobiješ "popuste" na lijekove (jer nisu i dalje besplatni, većina nije, ali je cijena doplate 2-5% cijene lijeka), gdje su ti u 100% pokrivene sve hitne intervencije, operacije, boravak u bolnici i slično (jer ti bez toga mogu naplatiti, mislim da je do 450 EUR max, operacije ili oboravak u bolnici, što je realtivno puno/malo, mislim da se gleda neki % ukupne cijene, ali max je 450 EUR).
No generano je to glupo. Prije 6-7 godina je bio prijedlog da se slože razredi osiguranja, ljudi koji trebaju više, plaćaju više (npr 18% od plaće), oni koji uopće ne koriste zdravstvo plaćaju manje (npr 14% od plaće), a ne kao sad svi 16.5%. Ali onda ukinuti dodane gluposti (KRADEZE-ov posebni porez na zdravstvo, iliti čisti bankomat gdje ta lova sigurno ne ide u zdravstvo, već za plaće uhljeba po HZZO uredima)...
Koja je poanta tog dopunskog osiguranja i zašto smradovi jednostavno to ne lupe na plaću? Ak već moraju krasti nek kradu da me ne ubijaju u pojam s tim. Tih mizernih 15 eura je ništa kolko mi zveknu od plaće za zdrastveno.
Naravno, kao i za sve najveće pljačke nitko od političara se ne sjeti igrati na kartu ukidanja tog nameta u predizborno vrijeme. Zato dočeci i rafali pa raspali...
Imam dopunsko izravno od HZZO-a, ali sad već ozbiljno razmišljam da ga uzmem preko nekog drugog samo da si olakšam praćenje plaćanja tog smeća jer mi ne pada na pamet niti pokušavati kontaktirati HZZO.
Imam dopunsko izravno od HZZO-a, ali sad već ozbiljno razmišljam da ga uzmem preko nekog drugog samo da si olakšam praćenje plaćanja tog smeća jer mi ne pada na pamet niti pokušavati kontaktirati HZZO.
ja ću svakako preći na neko drugo dopunsko, ako ništa drugo radi dodatnih pogodnosti besplatnog sistematskog svake godine + jedan pregled po izboru
jbga, prešao sam pet banki i koliko god dosad ne volio ići kod doktora, mislim da je pametno svakih dvije godine napraviti nekakav opći pregled
prije dvije godine sam prvi put prihvatio i otišao na besplatni sistematski preko ministarstva branitelja + sam napravio gastroskopiju i kolonoskopiju za svaki slučaj (oba su pregleda odvratna, ali jbga, nekako sam mirniji kad znam da je sve ok unutra)
sad ću to ponovit, ali preko dopunskog na privatno, ovi iz ministarstva se više ne javljaju s pozivima
Ma znam,imamo oboje,sad ekipa koja je na HZZO-u otkazuje svoje i prelaze na privatno preko firme
Ja imam preko firme od ove godine, tako da me ovo poskupljenje taman zaobilazi, jer sam išao na otkazivanje.
Ali se slažem s ljudima da je ovo apsurd, barem kad gledamo koliko se uzima od plaće i kad gledamo kakva je općenito usluga u našem zdravstvu.
Na stranu sad to da imamo dosta toga pokreivenog, ali koliko se čeka po bolnicama, koliko se ćeka da se dodže na red na neki pregled i sl., smijurija.
Prošle godine sam preko firme obavio 4 pregleda privatno, na koje bi u bolnicama čekao po godinu dana, sve jasno.
ja ću svakako preći na neko drugo dopunsko, ako ništa drugo radi dodatnih pogodnosti besplatnog sistematskog svake godine + jedan pregled po izboru
jbga, prešao sam pet banki i koliko god dosad ne volio ići kod doktora, mislim da je pametno svakih dvije godine napraviti nekakav opći pregled
prije dvije godine sam prvi put prihvatio i otišao na besplatni sistematski preko ministarstva branitelja + sam napravio gastroskopiju i kolonoskopiju za svaki slučaj (oba su pregleda odvratna, ali jbga, nekako sam mirniji kad znam da je sve ok unutra)
sad ću to ponovit, ali preko dopunskog na privatno, ovi iz ministarstva se više ne javljaju s pozivima
Ti valjda pričaš o dodatnom, ne dopunskom.
Koja je poanta tog dopunskog osiguranja i zašto smradovi jednostavno to ne lupe na plaću? Ak već moraju krasti nek kradu da me ne ubijaju u pojam s tim. Tih mizernih 15 eura je ništa kolko mi zveknu od plaće za zdrastveno.
Naravno, kao i za sve najveće pljačke nitko od političara se ne sjeti igrati na kartu ukidanja tog nameta u predizborno vrijeme. Zato dočeci i rafali pa raspali...
Ja sam zaključio da to mora biti zato da privatni osiguravatelji nešto zarade. Ali pazi. Ako nisi isplativ privatnom osiguravatelju, odnosno dobiješ neku bolest gdje ti stalno moraju davati lijekove a to može biti visok tlak ili šećer, ništa spektakularno, onda ti oni otkažu ugovor i onda ti ne preostaje ništa nego HZZO. S druge strane HZZO uopće ne pokriva B listu lijekova.
I moja firma ugovara dopunsko izgleda, možda baš zbog ovog poskupljenja. Ali opet, bojim se jer privatni otkazuju ako imaš stalni trošak, ako im nisi isplativ. Nije tipično osiguranje. Osnovno zdravstveno plaćaš postotak na plaću i nema veze koliko zarađuješ i koliko si bolestan jer se svima dijeli iz fonda u koji svi uplaćuju. Ali kako privatnik mora zaraditi, kod privatnika nije tako. On uzima samo one koji plaćaju, a ne troše. Ali to onda nije osiguranje, to je sranje. Vrijedi ti do prvog problema i onda doviđenja.
Ti valjda pričaš o dodatnom, ne dopunskom.
ne ne, baš dopunsko koje sad plaćam hzz-u
znam da su bile ponude mi dolazile, sad gledam da nude neke dodatne usluge i baš je u jednoj ponudi nešto davnije bio jednom godišnje sistematski + jedan dodatni pregled kod specijaliste, ali sad vidim da imaju i različite pakete, pa je kod nekih sistematski tek u najskupljem paketu, cca 18e mjesečno kod croatia osiguranja
trebali bi pregledat više ponuda
Ja se borim sa rakom vec godinu i 6 mjeseci da sam u Americi vec bih bio mrtav a po vasem uvazenom misljenju nemam pravo na zivot. Tako da ukljucite malo mozak dok jos nije kasno za vas i vase bliznje jer rak ne bira koga ce zahvati.
Kada je počelo nedostajati novaca za zdravstvo (smanjio se broj onih koji uplaćuju, povećao onih koji troše zbog starenja stanovništva, pojavili se novi skuplji lijekovi, dijagnostike...) oni koji vode zdravstveni suatav su zaključili da je to zbog toga što ljudi idu doktoru i kad treba i kad ne treba, a onda im liječnici prepišu sve lijekove koji im padnu na pamet i pošalju ih na sve moguće pretrage. Zato su uveli participaciju, jer ako moradneš platiti dio troškova za svaki pregled i za svaki lijek, onda ćeš ići doktoru samo kad baš moraš, a on će te poslati samo na pretrage koje su nužne za postavljanje dijagnoze i prepisati samo lijekove koji ti baš trebaju pa će zdravstveni sustav uštedjeti mnogo novaca.
Zbog toga su medicinske setre morale postati i blagajnice, bilo je potrebno u ambulanti imati i dovoljno sitnoga, negdje i čuvati novac, polagati ga na račun... Zato je onda uvedeno dopunsko osiguranje kako se u ambulantama ne bi morali zezati s naplatom participacije od svakog pojedinog pacijenta. Budući da veliki broj stanovnika ima dopunsko na teret države izgubio se i taj efekt da ljudi osjete da zdravstvene usluge nešto i koštaju, a i oni koji sami plaćaju su počeli razmišljati na način daj mi sve što mogu dobiti već kad plaćam to osiguranje.
Tako da se slažem da bih radije da mi tih 15 eura skinu s bruto plaće, ali mislim da to državi ne odgovara jer bi u tom slučaju ostala bez bar 3 eura poreza na dohodak u odnosu na sadašnju situaciju gdje ja to plaćam iz svoga neta.
Da je američki princip, recimo za mirovine / zdravstvo da sam uplačuješ. Veliki dio bi to potrošio dok su mladi radnici na uživanje šta je i razumno 🙂.
Ali onda tokom života postaneš manje mlad, i oporavak od padova malo duže traju 🙂
Pa ako se desi da ti zatreba bolničko liječenje, bio mlad ili malo stariji. Po američkom principu dosta bi te skupo koštalo.
Do sad sam na žalost koristio bolničkom liječenje ukupno 11 dan noćenja, zadnji put je trebala koronografija.
Je mi neko može reći koliko bi me koštala privatno hitna koronografija, plus dodatna kontrolna za 6 mjeseci.
Trenutni sustav nije idealna sa čekanjem za termin, ali s obzirom kako medicinske usluge poskupljuju bude i gori. Medicina je teško školovanje.
I da od plaće bruto na zdravstveno 297,10€ i za mirovinsko 447,5€ , veliki je to dio od bruto plaće.
I ja sam bio za američki model dok nisam odležao 5 tjedana na intenzivnoj uz mnoštvo pregleda + vožnja hitnom + 9 tjedana rehabilitacije u toplicama. Sve to za 0 kuna.
I ja sam bio za američki model dok nisam odležao 5 tjedana na intenzivnoj uz mnoštvo pregleda + vožnja hitnom + 9 tjedana rehabilitacije u toplicama. Sve to za 0 kuna.
Meni ovo nije nikako jasno. Zašto tek nakon što osjetiš na vlastitoj koži?
Gledam te!
Ja bi volio znati kak za 0 kuna?
Ja se borim sa rakom vec godinu i 6 mjeseci da sam u Americi vec bih bio mrtav a po vasem uvazenom misljenju nemam pravo na zivot. Tako da ukljucite malo mozak dok jos nije kasno za vas i vase bliznje jer rak ne bira koga ce zahvati.
Stopa preživljavanja raka u SADu je dosta viša nego u hrvatskoj, tako da mislim da bi ti ipak bilo bolje u SADu.
Čak bi bilo dobro staviti anketu da vidimo kolilo je ljudi bilo na sistematskom u 2025
A da ne govorimo o preventivnim pozivima od HZZO-a.