A što ako je samo taj operater dostupan npr. za fiksni internet? Ili je samo signal samo njegove mobilne mreže dostupan ili upotrebljiv u nekom području?
A što ako je samo taj operater dostupan npr. za fiksni internet? Ili je samo signal samo njegove mobilne mreže dostupan ili upotrebljiv u nekom području?
Ekipa, mi smo ti koji operaterima trebaju pokazati da od nas ne mogu raditi budale, a to možemo skupa i to na tri načina;
Telekom usluge su danas svima nužne i bitne, te se bez njih ne može. Budući da više sami korisnici nemaju nikakvu zaštitu i operateri ih uredno prave budalama, da ne kažem vrijeđaju popustima koje uvjetuju ugovorom, mislim da je vrijeme da im kažemo dosta. Istu situaciju, odnosno, još goru situaciju ima Kanada gdje su tarife abnormalno skupe jer tri operatera nemaju apsolutno nikakvu konkurenciju.
1.) Tarife su odavno podešene tako da su nepovoljne odnosom količine usluge i cijene, a kako bi se korisnike natjeralo na skuplje tarife. Tu i tamo se operateru omaknu prihvatljive tarife poput nekadašnjih VIP-ove Savršene, HT-ove Obiteljske, Smart na Tele2. I tih se 10GB danas potroši dok kažeš keks na surfanje, e-mail, društvene mreže i malo Youtubea ili nekog streaming servisa.
2.) Ugovor se potpisuje i kada nema ugovorne obaveze, to je samo klauzula ugovora.
3.) Kojem ću operateru prijeći kada a.) su svi digli cijene b.) svi operateri nisu svugdje dostupni, a ako jesu, onda im kvaliteta usluge jako varira, od lošeg prema gorem.
Ne možeš ti NIKAKO prcati operatera jer taj stalno može mijenjati tarife (količinom i cijenom) i opće uvjete pružanja usluga. Usto hrpa ljudi ne potroši do kraja to što plati (minute, gigabajte), pa de facto dio novca poklanjaš operateru. To je vječna činjenica na svim forumima koju neki i dan danas odbijaju prihvatiti. Pa je, recimo, Revolucija na bonove kod starog Tele2 bila nekima ok jer su plaćali onoliko koliko su potrošili. I ni lipe više.
Možeš sebi stvoriti financijske i druge probleme jer ćeš ostati bez usluge što zbog raskida ugovora svojom odlukom, a potom nećeš imati uslugu jer u nekim dijelovima Hrvatske nemaš kome otići (formalno imaš, ali su usluge tog operatera toliko loše, da de facto nemaš kome otići), a ne moram posebno ni spominjati da su danas apsolutno sve usluge skupe. I meni je 2020. bila dovoljna tarifa od 50 kuna na A1. A sada je 2023. i te tarife više nema, svakako ne po toj cijeni i nije više niti dovoljna, pa moram platiti više. Ili, nema džabe ni u stare babe.
Doslovno jedino što možeš napraviti je raskinuti ugovor i ne koristiti ničije usluge. A budi danas bez interneta ili telefona.
Neznam samo koji su to njima ulazni troškovi poskupili?
Jedino ako im internet radi na krumpire i suncokretovo ulje.
I onako prodaju maglu.
Još im struju subvencionira država. Ok, sad kad su svi poskupili i prekršili dogovor s državom, sada im vlada može ukinut subvenciju na struju.
I onda će dignut cijene još više. Jer mogu.
I onako prodaju maglu.
Još im struju subvencionira država. Ok, sad kad su svi poskupili i prekršili dogovor s državom, sada im vlada može ukinut subvenciju na struju.
I dati im razloga da još više poskupe usluge. Začarani je to krug...
Marko te stvari odbija razumjeti.
Odes kod drugog operatera. Odes u drugu mrezu i dobijes isto kaj si imal ili bolje (ostanes gdi jesi).
Oni dizu cijene usluga postojecim korisnicima i trenutno imaju neke ponude koje su iste ili bolje od onoga kaj sad placata.
Primjera radi, gledao sam HT-ov cjenik posebnih i proteklih ponuda. I pronašao sam nešto za sebe. Ali avaj!
"*U razdoblju od 1.10.2022. do 15.09.2023.g. navedena ponuda neće biti dostupna za ugovaranje novim ni postojećim korisnicima
Hrvatskog Telekoma"
tko se žali, a ne želi prijeći na komuniciranje golubovima, taj je magarac jer, zahvaljući demokraCki izabranoj vlasti (pozdrav svima koji ne izlaze na izbore, ma gdje bili):
I onako prodaju maglu.
I onda će dignut cijene još više. Jer mogu.
Pa neka dignu. Onda će bar svi korisnici dobit mogućnost za raskid ugovora jer se cijena značajno mijenja. Najbolje da im damo besplatnu struju, da se zaposlenici svih telekoma plaćaju iz državnog proračuna. Još bi im i koncesije trebali prestat naplaćivat; nek sve imaju besplatno.
Pronađi mi državu u kojoj država subvencionira struju telekomima. Samo Hrvatska.
A kad će se zapadne kapitalističke izrodničko korumpirane firme počet kažnjavat radi udruživanja u kartel?
Marko :D nema raskida nikakvoga, aneks ugovora je napravljen početkom godine. Malo
Pa neka dignu. Onda će bar svi korisnici dobit mogućnost za raskid ugovora jer se cijena značajno mijenja. Najbolje da im damo besplatnu struju, da se zaposlenici svih telekoma plaćaju iz državnog proračuna. Još bi im i koncesije trebali prestat naplaćivat; nek sve imaju besplatno.
Pronađi mi državu u kojoj država subvencionira struju telekomima. Samo Hrvatska.
Da vidim tko će to raskinut ugovor s operaterom zbog ovog poskupljenja i otić drugome. 1%, 2%, 5% ukupnog broja korisnika nekog operatera? Ako uopće itko.
moj odgovor će biti drastično smanjenje prema operateru na sljedeče ugovoru još oko 1g,uzet ću samo internet 200/100 gdje će bititi najeftiniji,domaće će biti preko antene, uplačivat -3 do 4 servisa koštat će me možda par eura više ali gamadi više neželim plačati nego je baš neophodno i mobiteli idu na najeftinije tarife na bonove,e ako se veći broj ljudi na slično odlući i počne im stizati 150 -200kn prerčunato u eure manje mjesečno u kasu,možda i povratireremo nekakvu kontrolu nad cijenama.
to je ove godine a koliko će biti sljedeće?
ubiti s ugovorom potpisuješ blanko ček,što je sasvim suprotno od značenja riječi "ugovor"
da se razumijemo ja sam na a1 optici 1gb/500 osim max sporta sve drugo je isto kao kod tebe i plačam s 2 mobitela 252kn + 2x56 kn hbo je besplatan odnosno filmski paket znaći značajno manje nego ti
samo na osnovu razlike u cijeni t-com a1 mogu si uplatiti netflix 4,98 eura i showtime nekih 6 eura + hbo go lako sam našao za disney plus (manjak nema hrvatskih titlova)djelitelja,večina servisa omogučava djeljenje acaunta,sa
ta servisa imam veću i kvalitetniju ponudu svega za gledat čak i novije nego preko bilo koje ip televizije u hrvatskoj,što logički govori da izgubio nebi ništa kad bi mogao sutra odjaviti a1 tv ,
mobilne najftinije tarife na bonove i pretplate gotovo sve omogučavaju beskinačno razgovora i sms-ova osim bon bona i tomata i interneta dovoljno za prosječnog čovjeka da svremena na vrijeme može pogledati poruke i slično
stabilna brzina 200/100 je do daljnjega sasvim dovoljna za prosječnog korisnika i za sve gore navedeno i sad kad počneš oduzimat cifre koje bi plačo brzo ćeš doći do 150kn -200kn manje mjesečno pojedinačno nisu velike cifre
ali sabrano je to to,ja sam mišljenja da bi mi korisnici morali pokazati negdje zube,kad već nemamo nikoga da nas bar proba zaštiti
A kad će se zapadne kapitalističke izrodničko korumpirane firme počet kažnjavat radi udruživanja u kartel?
Marko :D nema raskida nikakvoga, aneks ugovora je napravljen početkom godine. Malo
Pročitaj pravilnik. Imaju pravo jednom godišnje podić cijenu u postotku ne većem od godišnje stope inflacije koju objavi DZS. Ako je inflacija 10%, a telekom poskupi 12%, ti ostvaruješ pravo na raskid ugovora. Ili, recimo, poskupili su 1.6. i onda opet idu poskupit 1.9., imaš pravo na raskid ugovora bez penala.
Pravilnik govori i da u slučaju deflacije, moraju smanjiti cijene, no realno gledano, do deflacije nikada ne dolazi, tako da cijena nikada neće padati nego samo ići gore.
Ja bi njima lijepo uveo tarifnu klauzulu; svake godine tarife se moraju mijenjati bar jednom, a ne da kako naši operateri imaju sada, tarife mijenjaju jednom u dvije godine.
ubiti s ugovorom potpisuješ blanko ček,što je sasvim suprotno od značenja riječi "ugovor"
Ništa neće biti druge godine. Kao što nije bilo zadnjih 10+ koliko sam kod njih.
1.) Tarife su odavno podešene tako da su nepovoljne odnosom količine usluge i cijene, a kako bi se korisnike natjeralo na skuplje tarife. Tu i tamo se operateru omaknu prihvatljive tarife poput nekadašnjih VIP-ove Savršene, HT-ove Obiteljske, Smart na Tele2. I tih se 10GB danas potroši dok kažeš keks na surfanje, e-mail, društvene mreže i malo Youtubea ili nekog streaming servisa.
Ja imam praksu, gdje god je dostupan Wi-Fi, spajam se na Wi-Fi. Manje troši baterije, a i besplatan je. Mobilni podaci su mi samo dok se nalazim vani gdje nema Wi-Fija, sve ostalo–Wi-Fi, zato mi je 6 GB interneta dovoljno.
Tako se radilo nekada, a mislim da će se tako raditi ponovno kad cijene tarifa dosegnu nebesa.
2.) Ugovor se potpisuje i kada nema ugovorne obaveze, to je samo klauzula ugovora.
Istina, ali razlika je u tome što kada sam vezan 24 mjeseca, moram plaćati cijenu koju oni nametnu indeksnom klauzulom. Ugovorna obveza na dvije godine znači dva povećanja tijekom trajanja ugovorne obveze. Bez ugovorne obveze, povise cijenu, ideš dalje.
3.) Kojem ću operateru prijeći kada a.) su svi digli cijene b.) svi operateri nisu svugdje dostupni, a ako jesu, onda im kvaliteta usluge jako varira, od lošeg prema gorem.
Ne možeš ti NIKAKO prcati operatera jer taj stalno može mijenjati tarife (količinom i cijenom) i opće uvjete pružanja usluga. Usto hrpa ljudi ne potroši do kraja to što plati (minute, gigabajte), pa de facto dio novca poklanjaš operateru. To je vječna činjenica na svim forumima koju neki i dan danas odbijaju prihvatiti. Pa je, recimo, Revolucija na bonove kod starog Tele2 bila nekima ok jer su plaćali onoliko koliko su potrošili. I ni lipe više.
Možeš sebi stvoriti financijske i druge probleme jer ćeš ostati bez usluge što zbog raskida ugovora svojom odlukom, a potom nećeš imati uslugu jer u nekim dijelovima Hrvatske nemaš kome otići (formalno imaš, ali su usluge tog operatera toliko loše, da de facto nemaš kome otići), a ne moram posebno ni spominjati da su danas apsolutno sve usluge skupe. I meni je 2020. bila dovoljna tarifa od 50 kuna na A1. A sada je 2023. i te tarife više nema, svakako ne po toj cijeni i nije više niti dovoljna, pa moram platiti više. Ili, nema džabe ni u stare babe.
Doslovno jedino što možeš napraviti je raskinuti ugovor i ne koristiti ničije usluge. A budi danas bez interneta ili telefona.
Svi jesu podigli cijene, ali ne koštaju sve tarife jednako kod svih operatera. 6 GB interneta i sve neograničeno je u Telemachu 11,80€, u Bonbonu je najsličnija tarifa 7 GB+1000 min+400 SMS-ova 12,60€. Dakle, uvijek ima jeftinije alternative. I fino kad ti poskupi tarifa, pogledaš ponudu konkurencije i pređeš na drugu mrežu ako je tamo cijena manja.
Ovdje ne govorim o fiksnim uslugama, govorim isključivo o mobilnim jer su mobilne dostupne u svakom kutku Hrvatske, fiksne malo teže.
Da vidim tko će to raskinut ugovor s operaterom zbog ovog poskupljenja i otić drugome. 1%, 2%, 5% ukupnog broja korisnika nekog operatera? Ako uopće itko.
Pa zbog ovog poskupljenja nitko neće raskinut ugovor jer bi platio penale, ali zasigurno će nekome dopizditi i preć će kod konkurencije.
Oni su skupi već u startu, pa nemaju potrebe dizati cijenu.
@Ajar
Treba vjerovati u to što hrvatska Državs radi za nas. Treba raditi i vjerovati u sebe.
Gdje smo bili prije 25 godina?
Prije 25 godina nije bila ajfona ni jogurta. A, danas ga imamo.
-------------
Prije je bilo bolje. Mislim prije ovih. Bili smo relativno zadovoljni. Kada je došla nenarodna vlast demokratksim putem, sve je krenulo nizbrdo.
Oni koji su problem ne mogu rješiti ni jedan problem. Ne treba rješavati problem, prije nego se rješimo njih.
Ništa neće biti druge godine. Kao što nije bilo zadnjih 10+ koliko sam kod njih.
ti si očito zaboravio na pasus iz trečeg mjeseca gdje su si dali za pravo da godišnje mogu povečavat cijene po svom izboru kod t-coma do 10%,kad državna komisija u 4 mjesecu odredi kolika je inflacija,
opravdanja baš i nemaju energenti im nisu poskupjeli kvalificirano tehničko osoblje naterenu se dananočno smjanjuje uzimaju se vanjski privatni suradnici koji često ni nemogu kontaktirati uživo centralu,
znaći prije su im se troškovi smanjili nego povečali + ovo povečanje će sigurno dovest i do daljnjeg povečanja ionako prevelikih cijena u dučanima jer tih 5% će i oni morati odnegdje nadoknaditi
Mene više brine i smeta to što je u Rijeci voda poskupila od 01.08. 30%..... a u Rijeci se 50% vode izgubi u sistemu i ne dođe do slavina u kućanstvima....
Nažalost, navikli smo na poskupljenja pa kad nešto poskupi "samo" 5% ne izgleda tako dramatično....
Kada smo banana država, a HAKOM postoji radi sebe samoga, ovi rade što hoće.
Ako si dao npr.
A1 homebox za 179kn/mj. s 1tb prometa, a to je napravljeno namjerno da se pokupe korisnici tele2, a znali su da će to početi stvarati probleme.
Onda ima da Hakom (regulira), imao ti ugovornu obvezu ili ne, a koristiš tu tarifu/paket da i dalje bude po tim uvjetima, makar oni ukinuli taj paket, dok god to koristiš.
Već su došli na 216kn/28,66€.
Problem je što na nekom području ne postoji druga opcija ili je to drugo još veće s**nje.
Oni su skupi već u startu, pa nemaju potrebe dizati cijenu.
Za 267.5 kn dobijem 300/100, hrpu TV programa gdje je uključen HBO, Mikro Tik router i fucking support koji mi riješi jebeni problem kroz par sati. Evo dva tjedna ovi debili iz A1 mami nikako riješiti kvar.
...i fucking support koji mi riješi jebeni problem kroz par sati. Evo dva tjedna ovi debili iz A1 mami nikako riješiti kvar.
Ne možeš uspoređivati podršku operatera koji je dostupan u cijeloj Hrvatskoj i koji ima preko milijun korisnika, s operaterom koji dostupan u par kvartova, te nema ni 100.000. 4Tel ima puno lakši posao od jednog A1 koji ima za održavati cijelu Hrvatsku. Tako je i Amis bio, svaki problem riješili su instant, nije bilo govornog automata, nazvao si i doslovno ti se u 10 sekundi javio čovjek koji je nešto znao. Ako nije mogao riješit problem na daljinu, sljedeći dan u dogovoreno vrijeme je došao tehničar i riješio kvar. Takvu podršku kakvu je imao Amis, nema niti jedan operater u Hrvatskoj i neće imati niti jedan operater u Hrvatskoj. No činjenica je da je to sve bilo moguće jer je Amis bio lokalni operater i nije imao toliko korisnika kao veliki telekomi, pa su se posebno mogli posvetiti korisniku. Kako A1 ima puno više korisnika od jednog 4Tel, a nedovoljan broj stručnih ljudi, nakon što ti i dođu otklonit kvar, tehničari bježe na drugu lokaciju; jer kad si veliki igrač, problema je puno, a vremena malo. Još tome nadodaj da na tržištu nema toliko puno kvalificirane radne snage.
Nemoj misliti da branim A1, ne branim, mrzim ih jer su mi se popeli na vrh glave svojom neprofesionalnošću i bezobraznošću. Ali činjenica je da je uspoređivanje podrške velikih operatera i malih uspoređivanje krušaka i jabuka.
Za 267.5 kn dobijem 300/100, hrpu TV programa gdje je uključen HBO...
Ako gledamo daleko najbolju ponudu kod svih operatera, Telemach tu ispada kralj i nitko mu ne može doći ni blizu.
EON Trio Premium:
– 1000/500 totalni flat
– neograničen telefon (s besplatnim pozivima prema UG)
– EON TV Premium + HBO Max
– EON Smart Box + EON Smart TV + EON aplikacija (gledanje na 5 uređaja; 3 istovremeno)
– TIDAL
= 42,90 € ili 44,90€ (ako nisi Telemach korisnik)
ili
EON Trio Full, sve isto osim HBO-a i TIDAL-a za 34,40€, odnosno 35,90€ ako nisi Telemach korisnik.
Ovako kompletnu ponudu i po toj cijeni nisam našao još ni kod jednog operatera. Ako se ne varam, može se dobit još jeftinije, ima u cjeniku na kojem se prodajnom kanalu može dobiti po onoj staroj cijeni.
.
Mi smo raj za stvarat profit. Raj.
Mene više brine i smeta to što je u Rijeci voda poskupila od 01.08. 30%..... a u Rijeci se 50% vode izgubi u sistemu i ne dođe do slavina u kućanstvima....
Nažalost, navikli smo na poskupljenja pa kad nešto poskupi "samo" 5% ne izgleda tako dramatično....
problemje u tome da su operateri strateške firme, danas ni kumice na placu nemogu raditi bez interneta a sad si zamislikoliko je plačaoo tvoj riječki vodovod internet ,mobitele i telefone,a koliko će od sada to će vjerojatno biti razlika od desetke tisuća kuna,e pa ta razlika neće pasti s neba,prije ili kasnije će ti se ocrtat na računu,a tako će biti kod svih firmi znaći kolo sreće se okreće