EU odlučila: 10% carine na male pakete iz Kine već

poruka: 40
|
čitano: 12.316
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "EU odlučila: 10% carine na male pakete iz Kine već".
18 godina

To nije udar na Temu nego na mene kao krajnjeg kupca koji placam carinu! WTF!

Nije drama jer ne kupujem televizore nego maskicu za telefon ili neku sitnicu koja je na Amazonu 200% skuplja, ali pricat da je udar na Temu ako sam ja taj koji placa je vrijedanje moje inteligencije.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2025 16:51 (NEW_MAN).

71 2 hvala 3
8 godina

ovo je udar na temu ko sto su trumpove carine udar na svijet

11 0 hvala 0
15 godina

To se EU štiti carinama na proizvode koje sama ionako ne proizvodi već ih isto tako uvozi iz Kine. U biti štiti se domaća EU trgovina koja uzima proviziju na preprodaju kineske robe.

55 0 hvala 9
17 godina

Da i stave 100% carina, opet bude jeftinije robu naručit iz Kine nego kupit kod nas.

Puno skupe robe iz kine (iznad 150 eura) se ionako "shipa" iz EU skladišta.

Vjerujem da je 10% posto samo početak.

Bez brige da če se sa vremenom ova ekipica iz Brisela dosjetit da bi mogli još malo podič carine, jer če broj paketa samo nastavit rast zbog 100 do 200% niže cijene robe u Kini u usporedbi sa cijenama kod nas.

8 0 hvala 0
7 godina

Slava 10% Ukrajini

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
13 11 hvala 0
8 godina
Re: EU odlučila: 10% carine na male pakete iz Kine
NEW_MAN kaže...

maskicu za telefon ili neku sitnicu koja je na Amazonu 200% skuplja

bio sam medju onim budalama koje su platili 40 eura za masku za mobitel na amazonu od proizvodjaca istog mobitela. raspala se za pola godine. nakon toga temu, 8 eura. kvaliteta 10x bolja.

14 godina

Ukrajina je samo jedna tocka gdje se sudaraju zapadne zemlje sa Rusijom,Kinom,Korejom itd...Tko je tu u pravu a tko u krivu ne bi znao reci. Pogledajte samo kakav kaos je ispao u Srbiji sa rafinerijom nafte NIS u Pancevu opet radi Amera i Rusa. 
Eto 100 godina je proslo od prvog svjetskog rata i ne bi me uopce zacudilo da izbije jos jedan kroz par godina uz ovakvu politiku. 

17 godina
danko99 kaže....

Bez brige da če se sa vremenom ova ekipica iz Brisela dosjetit da bi mogli još malo podič carine, jer če broj paketa samo nastavit rast zbog 100 do 200% niže cijene robe u Kini u usporedbi sa cijenama kod nas.

će

16 godina

Lako za 10%, problem je što će carinjenje obavljati lokalne dostavne službe, a to znači još 2 tjedna sporiju dostavu i fiksnu naknadu za carinsku obradu koja može bit veća od vrijednosti robe. Kinezi su uspjeli jer su snalažljivi i fleksibilni. Vjerojatno će cijelu stvar zaobići otvaranjem vlastitih kanala dostave, pa će se sve skupno cariniti (uz njihovu deklariranu vrijednost), i bit će minimalno skuplje ali robu vam neće dostavljati pošta/overseas/gls/nekadrugadostavnaslužba nakon 2 tjedna već 邮政 za 3 dana. Moglo bi na kraju za kupce ispasti i dobro.

Moj PC  
8 0 hvala 0
18 godina

Kinezi budu napravili skladista po EU i zaobisli ovu debilanu. Glavno da nas politicari imaju za budale.

8 mjeseci

Znači vijeće Europe je odlučilo. Tko nas pita da li želimo skupo plaćati "europsku" robu koje će ionako netko uvesti iz Kine i prodavati 3 puta skuplje sa svojim logom. Mislim da je vrijeme da krenemo na ulicu i pokažemo što mislimo o korumpiranoj EU na čelu koje je osoba koju nitko od građana nije izabrao.

4 0 hvala 0
16 godina
guslac kaže...

To se EU štiti carinama na proizvode koje sama ionako ne proizvodi već ih isto tako uvozi iz Kine. U biti štiti se domaća EU trgovina koja uzima proviziju na preprodaju kineske robe.

Jep i sada dolazimo do najvećeg paradoksa. Proizvodi iz Kine postaju skuplji radi carina a proizvodi iz EU su skupi jer su made in EU.

Sve to plaćamo mi. Desetljećima se sve proizvodi u Aziji i dokle god su dioničari masno zarađivali sve je bilo super, sada kad su došle regulative, tarife itd kad kolač opada onda je Kina kriva jer je proizvodila sve za zapad.

15 godina

Upravo tako, sve se u kini radi, od robe, tensica, svega, samo sto ovdje prodaju u ducanu za nekoliko puta skuplje... ali sad su ti kinezi naucili i sami napravit svasta i do dosta kvalitetno, e sad, nevalja 🫣🤣🤣🤣...

nazalost to je lose za nas, ali i tako se jakoo malo ili nista ne radi ovdje, ovdje se razvija samo birokracija, agencija za ovo, ono.... a nista konkretno od proizvoda jer je puno skuplja radna snaga,.. hbga

3 0 hvala 0
17 godina

Na Temu.com ima puno božićnih ukrasa. 12 dekorativnih zlatnih cvjetova košta 3.60€.

U Pevexu, identični cvjetovi se prodaju pojedinačno. 1 komad = 1 €.

Isto je i sa ostalim ukrasnima i kineskim proizvodima.

Kad u Pevexu stave u prodaju "Made in EU" cvijet po pristupačnoj cijeni, onda ću ga kupiti. Do tada, samo Temu i Aliexpress.

EU samo stavlja zabrane, a ne nudi nikakve alternative.

Tko visoko leti, štedi gorivo.
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2025 18:16 (Shamrock).

8 0 hvala 1
10 godina

Ova europa postaje sve gora i gora, pogledajte samo proizvode danas 90% proizvoda je made in china. Banda lihvarska nadam se da ce doc i kraj toj EU.

Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine

Koji bolesnici, nije ovo udar na Temu i Kinu nego na europske građane koji će sve to platiti.

2 0 hvala 0
16 godina

Igraj igru, EU. Hahahaha.

1 0 hvala 0
7 godina

Zajebali su jer su poslali svu industriju i tvornice u Kinu. Sad tome plaćamo danak. Nije normalno da je većina proizvoda iz Kine i to diktature i rivalu Zapadnog svijeta. 

Treba što više lokalno kupovat i proizvode koji dolaze iz demokracija. 

Moj PC  
4 3 hvala 0
15 godina

Ova EU mi se sve više i više gadi.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
8 0 hvala 0
7 godina

Kad Trump udari carine svi pliješću, kad EU onda fuj ova EU gdje živimo, gadi mi se. 

Moj PC  
4 5 hvala 0
16 godina
NEW_MAN kaže...

Kinezi budu napravili skladista po EU i zaobisli ovu debilanu. Glavno da nas politicari imaju za budale.

Aliexpress ima svoje avione i sortirno skladište u Mađarskoj, a iz Mađarske dostavio overseas.

Baš sam danas nešto naručio, pa me zanima kada i kako će doći.

15 godina
T-bone's kaže...
NEW_MAN kaže...

Aliexpress ima svoje avione i sortirno skladište u Mađarskoj, a iz Mađarske dostavio overseas.

Baš sam danas nešto naručio, pa me zanima kada i kako će doći.

Pa reaolno svjedeno jel dode u Mađarsku il HR... kad ulazi u EU primjenjuju se ista pravila carine 😉

8 mjeseci
sirka666 kaže...

Sve to plaćamo mi. 

E, ovo ti je sukus. Sredstva koja imaš da bi platio smiješ koristiti unutar ekonomije u kojoj si zaradio. Izađeš li Van okvira svoje domaće ekonomije i povećaš vrijednost svoga novca koristeći direktno i bez nameta proizvode neke tebi jeftinije ekonomije ti zapravo osiromašuješ onu svoju u kojoj si dobio tu nekavu vrijednost u novcu.

te fore su dopuštene velikim igračima u nekoj mjeri, dok god zapošljavaju puno radnika i doprinose BDPu, ali ne svima, zato nameti na uvoz. Služe upravo tome da nadoknade ono što lokalna ekonomija okvirno gubi. 

Da je recimo EU izvezla nešto drugo u Kinu u većem ili bar jednakom iznosu od ukupnog sitnog uvoza građana, onda se petljancija sa tih 10% ne bi potezala. Vjerovatno se u konačnici radi o milijardama, a to više nije zanemarivo pa treba potegnuti ručnu. 

Slažem se, izgleda kao ciganjenje i ružno je, no lako se to može izbjeći. Treba samo biti produktivniji, umjesto prometnog faksa možda bolje studirati nešto sto može ponuditi veću dodanu vrijednost u globalu.

Kod nas se recimo mnogi srame turizma ili poljoprivrede. Ne vidim zašto, ljudi dojdu malo pojedu popiju i ostave pare, još ako si proizveo hranu koju su pojeli, double win. Dok ovaj sa prometnim sjedi u nekavom državnom uredu za gubljenje vremena, radeći ništa za plaću koja ide iz poreza i nameta.

I tu dolazimo do gorke istine, koliko god se činilo blesavo, ali istina je, treba jako dobro paziti kome se daje glas na izborima i treba glasati. Svi bi ga trebali davati onome koji omogućava okvire u kojima se može raditi i zarađivati, a klonil se bude davanja, subvencioniranja i ideologije. Dakle ne moramo brinuti, mi u HR bumo sigurno ostali sirotinja do daljnjega    dok Kinezi srećom imaju partiju koja radi relativno dobro za njih., tj sve one godine bolne transformacije i rada za šaku riže sada im se vraćaju sa kamatama.

9 godina

Sad bi Pernar rekao da zla sirotinja cvili jer ce platiti par eura vise za maskicu. 

3 0 hvala 0
16 mjeseci
Nije problem niti platiti 10% i nije puno pa nek samo tako ostane.
Ali jedan kolega je naveo primjer hohštaplerskog ponašanja naših preprodavača , u njegovom primjeru Pevec. Znači maržu na iste proizvode sa temu ili aliexpress udaraju i do 1000% bez srama , samo etiketu stave i to mnogi rade. Pa tako ljudi kao i ja ne želimo ni pod razno plaćati/podržati takvo ponašanje prekupaca, a nažalost trgovci sve više postaju pohlepni tako da su i domaći prehrambeni proizvodi ljudima (onima što ih Pernar zove sirotinjom) sve manje si mogu priuštiti , a trgovci sve više zarađuju na osnovnom proizvodima.
Sjećam se išao sam na praksu u prodavaonicu sportske opreme i prisustvovao postavljanju cijena robi direktno uveženoj od proizvođača iz Italije. Pa to je čisto lupetanja cijena negdje od 50 do 200 posto od strane vlasnika dućana. Ali ovi danas su još pohlepniji ali to ne bi smjeli raditi za prehrambene proizvode i higijenu!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
18 godina
My2Cents kaže...
sirka666 kaže...

Sve to plaćamo mi. 

E, ovo ti je sukus. Sredstva koja imaš da bi platio smiješ koristiti unutar ekonomije u kojoj si zaradio. Izađeš li Van okvira svoje domaće ekonomije i povećaš vrijednost svoga novca koristeći direktno i bez nameta proizvode neke tebi jeftinije ekonomije ti zapravo osiromašuješ onu svoju u kojoj si dobio tu nekavu vrijednost u novcu.

te fore su dopuštene velikim igračima u nekoj mjeri, dok god zapošljavaju puno radnika i doprinose BDPu, ali ne svima, zato nameti na uvoz. Služe upravo tome da nadoknade ono što lokalna ekonomija okvirno gubi. 

Da je recimo EU izvezla nešto drugo u Kinu u većem ili bar jednakom iznosu od ukupnog sitnog uvoza građana, onda se petljancija sa tih 10% ne bi potezala. Vjerovatno se u konačnici radi o milijardama, a to više nije zanemarivo pa treba potegnuti ručnu. 

Slažem se, izgleda kao ciganjenje i ružno je, no lako se to može izbjeći. Treba samo biti produktivniji, umjesto prometnog faksa možda bolje studirati nešto sto može ponuditi veću dodanu vrijednost u globalu.

Kod nas se recimo mnogi srame turizma ili poljoprivrede. Ne vidim zašto, ljudi dojdu malo pojedu popiju i ostave pare, još ako si proizveo hranu koju su pojeli, double win. Dok ovaj sa prometnim sjedi u nekavom državnom uredu za gubljenje vremena, radeći ništa za plaću koja ide iz poreza i nameta.

I tu dolazimo do gorke istine, koliko god se činilo blesavo, ali istina je, treba jako dobro paziti kome se daje glas na izborima i treba glasati. Svi bi ga trebali davati onome koji omogućava okvire u kojima se može raditi i zarađivati, a klonil se bude davanja, subvencioniranja i ideologije. Dakle ne moramo brinuti, mi u HR bumo sigurno ostali sirotinja do daljnjega    dok Kinezi srećom imaju partiju koja radi relativno dobro za njih., tj sve one godine bolne transformacije i rada za šaku riže sada im se vraćaju sa kamatama.

sve si lijepo napisao, ali nisi rekao koja je ta politička opcija u Hrvatskoj? Ja ne vidim nijednu takvu, vidim kriminalce na vlasti, krkanluk desno, sektaše lijevo... 

18 godina

Prvo uništiš domaću proizvodnju vazalskom politikom i birokracijom a onda nametima i porezima svališ teret na populaciju. Gjde li je to već viđeno? Rekao sam davno da će EU sve više ličiti na HR pa su mi se smijali..

Amenoum

1 0 hvala 0
8 godina

Činjenica je da kupovanjem kineske robe jeb...o doslovno sami sebe, pošto se najmjerno odlučujemo sponzorirat proizvodnju van EU i sa tim odlivanjem ogromne količine novaca, što isto tako znači da domaći proizvođači nemaju ŠANSE i tako uništavamo domaću proizvodnju i ljudi ostaju bez poslova. Isti taj problem ima i Amerika, i da, carine su privremeno dobar odgovor, ali samo privremeno tek toliko da daš šansu domaćoj proizvodnji da se postavi na noge i da je sposobna konkurirat sa kvalitetom i cijenama jefitnom uvozu iz kine. Ali ako nabijaš carine samo zato da skupiš više poreza a ne planiraš ništa napravit u svojoj kući, onda si debil.

Drugi problem danas, koji je čak još i veći, je nikakav natalitet u razvijenom zapadnom svijetu (čak i Kini) i za otvaranje bilo kakve proizvodnje i Eu i USA trebaju uvesti ogromne količine radne snage iz drugih zemalja, a sa trenutnom uberdesničarskom politikom je to skoro nemoguće. Tako da smo sada u nekakvoj pat poziciji di bi jeb...i a nebi platili.

P.S. da nažalost i sam naručujem sa Temu-a jer ne vidim razloga lokalnom uvozniku/trgovcu plaćat 300% više za doslovno isti proizvod. Kad se to isto bude proizvodilo u EU i cjenovno ne bude previše skuplje, sa veseljem ću poduprijeti to isto kao što se maksimalno trudim kupovat lokalnu i ne uvoznu hranu (koliko se da) , ali dok Marko d.o.o. uvozi isti škart iz Kine i nabije 300% profita na to, zaboli me za Marka!

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

OK, i ti si svjestan da dugoročno je to štetno, samo gdje je odgovornost političara i gospodarstvenika ?

Mene prca poznanik koji radi u FauVeu, idolatrijskoj kompaniji Hrvata, o zlim Kinezima ali zašuti kad ga podsjetim da su pocuclali preko SAICa, svog partnera u Kini i 570 milijuna € poticaja, samo su Kinezi i to uspjeli pretvoriti u plus, a oni su cocnuli s profitom, a mi (tj. oni koji idoliziraju njemačku auto industriju) plaćamo sve skuplje aute u klasi s sve lošijim materijalima...

svi bi samo tržili svi bi radili virtualne stvari, ali bez hrge čelika u rukama, ne možeš napraviti ništa dugoročno vrijedno...

svi su si nabacivali sve veće bonuse, za mudrosti tipa - jeftinija radna snaga = jeftinija proizvodnja = veći profit = meni više penez, a za radni snagu i Domovinu (veiko slovo je prvo - domoljublje je zadnje utočište hulja) me boli qratz...

Kinezi se opametili, ponešto pokrali, podigli su naciju iz bijede, proizvode 50% sve neprehrambene robe, konkurencija je sježila domicilnu industriju u EU i posljedično zatukla dobar dio nižih slojeva, prekarnih radnika ali i dio srednjeg sloja u Evropi - sada se hulje sjete Domoljublja i pan-evropskog jedinstva - zbijmo redove protiv zlih Kineza!

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 12:18 (Stric_Jura).
4 godine

Želim i carinu od 10% i na proizvode iz EU.

Nečuveno je da EU tako dezavuiše Kinu, a svoje proizvode protežira.

Nego, hoće li svi proizvodi proizvedeni u Kini, a prodaju se u EU, poskupjeti za 10%, ili neće ?

Kupim grafičku u Hrvatskoj, a ono, Made in Kina. 

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice