Električni BMW i3 – tehnološka prekretnica serije

poruka: 33
|
čitano: 4.783
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Električni BMW i3 – tehnološka prekretnica serije ".
18 godina

Prestanite prenositi gluposti, 900km dometa ima po WLTP znači samo u kompjuterskoj simulaciji a ne stvarnosti.

Moj PC  
1 1 hvala 1
2 godine
Re: Električni BMW i3 – tehnološka prekretnica ser

A koji bi podatak trebali prenijeti ako ne WLTP? To je standard. ili ti imas neki NixHR standard za koji mi ne znamo? 

Iz mog iskustva voznje EV-a uzmete WLTP -20% i dobijete realan domet u svim uvjetima. Dakle 900-180=720. 720km je stvarno impresivan domet.

18 godina
Američki EPA test daje puno realnije podatke npr.
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Bomba!

Moja n ova Bemburica! 

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
bbaco1 kaže...

A koji bi podatak trebali prenijeti ako ne WLTP? To je standard. ili ti imas neki NixHR standard za koji mi ne znamo? 

Iz mog iskustva voznje EV-a uzmete WLTP -20% i dobijete realan domet u svim uvjetima. Dakle 900-180=720. 720km je stvarno impresivan domet.

Ako ne može od ZG do Lisabona s jednim punjenjem - ne valja!!!

2 godine

Zagreb - Lisabon je je minimum  

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2026 8:10 (bbaco1).
5 godina
bbaco1 kaže...

Zagreb - Lisabon je je minimum  

Da! Trebao bi i letit! Kakvih 700km!??! To mi ni za špežu obavit nije dovoljno!!

17 godina

Kad smo dosli do vremena da cijena trojke krece od 65k€, dodaj jos malo jeftine opreme i eto trojke na 75k€+.

Kolko god da je super, preskup je. Meni se dizajn ne sviđa

13 0 hvala 2
8 godina

Iz profila izgleda k'o Stojadin. 

kao i većina novih BMW-ova ni ovaj mi se vizualno ne sviđa. Mislim, ne sumnjam da će se prodavati k'o vruće kifle, ali meni je ovo meh. Prije bi uzeo rabljeni G28 nego ovo novo čudo. 

Čekamo slike unutrašnjosti da se još malo razočaramo. 

2 0 hvala 1
16 godina

pa svi autonovinari se slažu da je ovo (kao i iX3 na kojem je baziran) vrlo upotrebljiv, vozački pogođen EV auto...

čak je i cca 100+ kg lakši od prijašnjeg iX3 (novi iX3), dakle i i3 je lakši nego recimo i4....

a doseg je koplje iznad drugih - realno...

e sad, žale se na LED svjetla od samo 8 segmenata koja nisu prilagodljiva kao VW Matrixi, da ne govorimo o Mercedesu...

meni se ne sviđa što nema bar 2-stupanjski reduktor ("mjenjač") kao Porsche ili Mercedes radi boljeg iskorištenja baterije, tj. manjeg opterećenja iste pri naglim ubrzavanjima...

i svi hvale"mekoču" usporavanja do nule, ali i općenitu lakoću vožnje, da je fino izbrušena upravljivost i prijenos snage...

ali da je skup - je... ja bih CX-60 jači dizlo i amen, možda iza toga bi gledao prema EV više...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2026 9:40 (Stric_Jura).
Moj PC  
5 0 hvala 2
6 godina
Pixel kaže...

Kad smo dosli do vremena da cijena trojke krece od 65k€, dodaj jos malo jeftine opreme i eto trojke na 75k€+.

Onaj iX3 ako uzmes imalo nekakvu opremu kosta 85.200 € u Njemačkoj 

Daleko pre skupo 

9 godina

Moze biti tehnoloska prekretnica serije koliko zeli. 

S tim dizajnom ne bih se uhvatio za novcanik nikada. 

1 0 hvala 0
17 godina

Meni se svidio test iX3 koji je prvi spomenuo nenametljivu tehnologiju, normalniju količinu ekrana (za razliku od Mercedesa i Audija koji još uvijek ide na "više"), panoramski display koji ti barem periferno održava pogled prema cesti i mislim da je to dosta važno. Nekako se moraš istaknuti od kineza. 

Žao mi je što se ubio Alpine, AMG i slični bez neke dodatne vrijednosti. U svijetu OTA updejta moglo se svašta tu prodati. Možda i recimo jači elektromotori (u Alpine verziji), ili kako je kolega gore spomenuo dvije brzine. I taj svijet postsalesa izgleda sve više pretrpan nekim restomodovima. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Kome je palo na pamet nazvati te otvore naprijed "bubrezi"? Kako nešto što se nalazi skroz naprijed može biti bubreg? Jedina dobra anatomska analogija koje se mogu sjetiti bi bila "nosnice" - naprijed su i kroz njih ulazi zrak.

0 0 hvala 0
16 godina

ali tako ih zovu - Nieren u švapskom...

Ju je je? Je ju je!
16 godina

Zvuči super, izgleda da će napokon moći konkurirati Tesli i Kinezima po uporabljivosti.

Jedino je cijena debeli premium, a uz malo opreme za te pare kupiš 2 Tesle ili 3 kineza.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.3.2026 14:31 (Ferritin).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
Ferritin kaže...

Zvuči super, izgleda da će napokon moći konkurirati Tesli i Kinezima po uporabljivosti.

Jedino je cijena debeli premium, a uz malo opreme za te pare kupiš 2 Tesle ili 3 kineza.

Možeš i 4 Dacie, ili 15 golfova trojki.... ne kontam poantu?

BMW nikad nije bio auto za jadove, osim za balkanjerose koje kupe u dojčlandu mečku ili beemveja sa 400t km i glume baje po selu do prvog servisa.

8 mjeseci

Po tekstu izlgeda super, steta sto nemam 100K EURa za auto i sto je BMW.

1 0 hvala 0
14 godina
Pozdrav bbaco1!
Želio bih iskoristiti ovu nevjerojatnu priliku da ti ukažem da si napisao isto što i osoba na čiji komentar odgovaraš.
720km dometa nije nikakav impresivan podatak. Domet električnih vozila je samo iluzija. Tesla ima najrealnije podatke o dometu s time da ljeti i zimi domet, odnosno domet na račun komfora, varira još i više.
Prije sam vozio benzince. Bio sam limitiran potrošnjom. Prelaskom na diesel, sa jednim rezervarom sam prelazio 1400km. To je bilo pred nekih 15tak godina. Sada imam diesela koji sa 46l prijeđe +1000km putevima koje ja biram. To je prava sloboda.

Ovaj BMW kao i svi drugi u eri od Dukec Domagoja izgledaju užasno.
vicious
7 godina
Stric_Jura kaže...

ali tako ih zovu - Nieren u švapskom...

Da, znam. Meni je to jednako besmisleno na Hrvatskom, Njemačkom ili Svahiliju.

11 godina

prednji kraj neopisivo ružan

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
NixHR kaže...
Američki EPA test daje puno realnije podatke npr.

Vrijednost WLTP-a nije u "realnosti" nego u standardu testiranja. Kao što mu i ime govori, radi se o međunarodno priznatom i općeprihvaćenom setu testova koji su svugdje jednaki. Zato njime možeš uspoređivati sve proizvođače i njihove modele. Ako zaobiđeš WLTP, onda imaš čušpajz svega ostalog (NEDC, RDE, EPA, WLTC, CLTC itd).
Što se tiče realne potrošnje, ne postoji nešto što se zove realna potrošnja. Moja svakodnevna potrošnja po prigradskim cestama je meni realna, a nekom je realna potrošnja od Splita do Minhena po autocesti 160km/h gdje "ćera svoje dizlo" jednom tjedno i to bez zaustavljanja (navodno). Zato svaki auto koji vozim je ljeti ispod WLTP-a, a nekom drugom je WLTP x 2. To bi vjerojatno bilo jednako i da zamijenimo aute. Sve dok ne postoji test realne potrošnje za svakog pojedinačnog vozača, WLTP je jedino što preostaje za usporedbu.

16 mjeseci
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
5 godina
Tesla je jedan od brandova koji najviše lažu o dosegu. A vidi di je Bemve:

https://insideevs.com/news/790449/epa-range-estimation-test-results/
17 godina
Gallu kaže...
Tesla je jedan od brandova koji najviše lažu o dosegu. A vidi di je Bemve:

https://insideevs.com/news/790449/epa-range-estimation-test-results/

Kako to misliš da lažu? Pa ne određuju oni sami svoj doseg. U članku se spominje EPA doseg kojeg radi neovisna vladina agencija. 
Slično je i sa WLTP-om kojeg rade certificirane tvrtke diljem svijeta pod istim, kontroliranim uvjetima. 

Proizvođači nemaju veze s tim.

Ako auto nije bio na WLTP testiranju onda mu na dosegu piše Est. To je tvrdnja proizvođača, ali se pojavljuje vrlo rijetko i to na novim modelima koji još nisu certificirani. U stvarnosti se to ne pojavljuje gotovo nikad.

Inače, u članku spominju Teslu kao jednu od najpreciznijih u dosegu. Razlika je bila samo 3%. Neznam od kuda si izvukao tvrdnju da "najviše lažu".

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2026 2:35 (DexCro).
16 godina
slitinabakra kaže...
Pixel kaže...

Daleko pre skupo 

10. Mjesec 2025. Nudili mi ix3 sa popustom za 55k€ za narucit i budala ne narucim kad je potraznja skocila maknuli su popuste sve. Kad bi I3 kostao oko 45k€ pomeo bi svu konkurenciju ali sigurno ce biti 60k 😅. Uglavnom na kraju sam uzeo IX1 posto mi treba novi a za 3 godine ce biti vise izbora.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
5 godina
Kako objašnjavaju razliku od 35% realnog dometa između brandova?
Tesla je na -3%, BMW je na +19%.
BMW je na vrhu, Tesla je pri kraju ljestvice...
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2026 7:00 (Gallu).
6 godina
viciousone kaže...
Pozdrav bbaco1!
Želio bih iskoristiti ovu nevjerojatnu priliku da ti ukažem da si napisao isto što i osoba na čiji komentar odgovaraš.
720km dometa nije nikakav impresivan podatak. Domet električnih vozila je samo iluzija. Tesla ima najrealnije podatke o dometu s time da ljeti i zimi domet, odnosno domet na račun komfora, varira još i više.
Prije sam vozio benzince. Bio sam limitiran potrošnjom. Prelaskom na diesel, sa jednim rezervarom sam prelazio 1400km. To je bilo pred nekih 15tak godina. Sada imam diesela koji sa 46l prijeđe +1000km putevima koje ja biram. To je prava sloboda.

Ovaj BMW kao i svi drugi u eri od Dukec Domagoja izgledaju užasno.

Cisto iz znatizelje sta vozis i koji motor? 

CroVandal kaže...
slitinabakra kaže...
Pixel kaže...

Daleko pre skupo 

10. Mjesec 2025. Nudili mi ix3 sa popustom za 55k€ za narucit i budala ne narucim kad je potraznja skocila maknuli su popuste sve. Kad bi I3 kostao oko 45k€ pomeo bi svu konkurenciju ali sigurno ce biti 60k 😅. Uglavnom na kraju sam uzeo IX1 posto mi treba novi a za 3 godine ce biti vise izbora.

Kad bi parirao opremom i cijenom Tesli svakako. Problem europskih auta je ta da cijena bude 15-20k veca za istu opremu. 
I meni je jako zanimljiv, al nazalost nije zanimljiv za moj novcanik 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2026 11:10 (slitinabakra).
7 godina

A kad istekne garancija, pa taj "Hearth of joy" prdne ili bilo koji drugi dio elektronike, kuku lele. Izgleda da su elektrikaneri kraj rabljenim automobilima.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

EV Clinic? Nemam pojma, al kad čujem da je baterija u šasiji, sigurno nije fantastično za aftermarket. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice