ECB: Digitalni euro nadopunit će gotovinu, ne i za

poruka: 51
|
čitano: 11.586
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ECB: Digitalni euro nadopunit će gotovinu, ne i za".
16 godina
Re: ECB: Digitalni euro nadopunit će gotovinu, ne
Znači da je sve OK, deda peče rakiju a majstori kupuju kvadrat stana za 5000 eura u kešu...nek oni kupuju, bitno da ja mogu prodavat rakiju, jer ima onih koji ne prodaju ni rakiju. Na kraju ipak je susjedu crkla krava, glasajmo ga isto. I prođe život 😂
Moj PC  
2 1 hvala 0
10 godina
dankodr kaže...
..

Digitalni euro radi SAMO AKO IMATE INTERNET, struju, mobitel...kada sve funkcionira.
...
šta ako nema struje ? inetrneta ?

A plaćanje i kupovina inače rade kad nema struje i interneta? Kad si zadnji put vidio paragon blok? Daj ga Filipincu u Lidlu, gledat će u njega kao tele. Ili ostalih 90% blagajnika.

Kad ne bude struje i interneta, neće ti niti ti šareni papirići pomoći. Kako ćeš ih podići sa bankomata? U najboljem slučaju ćeš imati jednu ili jednu i pol plaću u džepu. Što onda? Vidiš koja je to besmislica? Sa kunama bi bilo još gore, poslužile bi te do granice. Kako i što onda dalje?

17 godina
Gebirgs kaže...
., u teoriji je to i ispravno. Ali. 

Realnost situacije je takva..

-i eto nas na ''ali''. .. :)

-ili greška argumentacije, pogrešnog temelja-smjera-kriterija..

-da, kad se teorija i praksa razlikuju, odbacuje se teorija, kao loša.. -ali! .. ne u slučaju zakona, naprotiv, teorija=zakon, pokušaj uređenja durštva-odnosa-pravila.. ideal kojem se teži, ne stanje realnosti gdje npr posotji zlo ili kriminal.. upravo naprotiv-suprotno.. upravo zato jer je realnost da to postoji, zakon je takav da to pokušava suzbiti, ne odbaciti kao što bi vrijedilo za druge primjere s teorijom npr matematičkom..

-ako želimo uređeno društvo, pošteno, zakon.. tad se tako moramo i ponašati, provoditi, tumačiti.. ne kako kad, kako kome.. dok je osnovna stvar 'pravde' da svako kršenje zakona ima odgovarajuću kaznu i ako uključimo jednakost, da jednako vrijedi za sve, ne selektivno itd.. mada izuzetak može postojati, otežavajuće-olakšavajuće okolnosti... no to sve pravno primarno iskorištavaju teži kriminalci kroz jake odvjetnike suprotno intenciji srži zakona, pa eto šjorivo više nema štap, mada je po sjećanju imao štap i na nogometnom stadionu prije koje desetljeće mada je trebao i tad biti u zatvoru, odnosno i to mu se broji pod taj staž pa je sad vani.

-a u čemu je problem? ufatilo ga, sudilo.. recimo dokazalo, presudilo.. no što s recimo diagnozama, doktorima koji su znali što potpisuju pa i za koji iznos to rade, to ne znamo, ćoravi-glupi, previd? .. tj u čemu je razlika doktor koji je u vrijeme covida lupao potpise-potvrde ili malog beroša koji dila opremu s kontroverznim poduzetnikom za kojeg i država izbjegava upotrijebiti riječ kriminalac.. i što kad npr šjorivo ima neku diagnozu.. ili se prisjetimo da je iz haaga zbog diagnoze raka pušten šešelj.. no čudom eto ozdravio.. onak, ok ako krimos-zločinac umakne pravdi, nije svemoguća .. no što kad su dio tog i sam sustav kao sudci, koje maminjo slika sa satićem pa ucjenjuje iz bih.. i nikom ništa.. tko je tad veće zlo? maminjo? .. ili sudac sa satićem kojeg kupi kartom za dubai ili mali beroš .. ili bilo koji od doktora koji je šjorivi priskrbio diagnoze dok nitko ne želi to provjeriti jer bi bilo neugodno a svi smo nekome rod, kum, pa i prijatelji.. pola države mora tad u remetinac jer svi sve znaju, no nitko službeno ili se nitko ne sjeti pitati-provjeriti.. onak, smiješno-tužno pogotovo za institucije kojima je to posao pa kad je u nešto kao kršenje zakona upetljano sudstvo i policija imamo problem veći od kriminala samog.. trulež, no od nekud se mora krenuti, a tad se kreće od 'planktona', kao što djecu odgajaš od malih nogu, ne s 20-30g, tad su već ljudi ili nešto, dobri-loši..

-tako da je teoretski važnije krenuti od malog, sitnog.. čak po cijenu da aktualni kriminal ostane nekažnjen, jer bez takvog recimo čistog starta nemamo ni šanse u idućem koraku.. npr ako bilo koja presuda maminju ili todoriću pande zbog.. pala je todoriću zbog procjene itd. upravo institucija koje služe tome da daju neku procjenu, tko će suditi ako su sudci potkupljeni, po kojem zakonu? .. a za to smo odgovorni mi, mali, svakih nešto godina kad zaokružimo neki broj-ime.. tj možemo se nadati da je neki drugi možda bolji, pa su tako prije desetljeća splićani probali s kerumom.. ispalo još gore itd.

-pa što ako su tribine 188.000€ ... gle, helikopterski novac možeš bacati lopatama, to je bolja upotreba nego da stoji u čarapi, tj za taj novac netko radi, odradi posao, dobije plaću, plati režije, ode na sladoled.. sustav tad živi-diše jer je i sladoledar dobio promet prodajom sladoleda, dok nitko ne bi dobio ništa da je tih 188.000 ostalo u čarapi.. ili da je umjesto tog iznosa npr potrošeno 1.800€.. tj tad je samo pitanje iznosa-cifre, ne tko-što ili zakon.

-pitanje ako govorimo o zakonu jel to napravio sukladno zakonu, pravilima ili ga je pri tome kršio.. pa čak i s dobrim namjerama.. kršiš zakon? -kazna. ok? ne iznos, ne medved ili za tribine.. ne tko nego što radi, sukladno ili protivno zakonu, tek tad smo korak dalje ili ovisi što želimo.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina

Nisam zato da u potpunosti nestane gotovina, ali iskreno ja je već dugo nemam u novčaniku, i kako je krenilo (digitalizacija dokumenata) konačno neću ni trebat vukljat ni novčanik jer ću sve imat na mobitelu i nitko sretniji od mene.

Ali još uvijek čekam da ONI kažu tu svoju veliku agendu za koju nas njihovi forumski proroci redovito upozoravaju, što je čudno jer kartice u Europi postoje od 60ih godina prošlog stoljeća, a ONI u 60ak godina još uvijek nisu zaključili svoj veliki plan. Plus mi nije jasno ako nema gotovine kako će ONI sakrivat svoje pare? Puno je tu misterija!

Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina

Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko!

42

0 0 hvala 0
17 godina

-imamo problem ili kvaku-22.. tj tehnologija nešto omogućava, npr plaćanje karticama, pogotovo primjetno u gužvi, kase-naplata, .. ili naplatne kućice na autocesti i novi sustav koji će se uvesti..

-kao i nedavni primjer španjolske, nestanak struje.. kad sve stane.

-keš? -uzaludno, tj kad ne rade kase u velikim trgovinama, tad ne možeš ni kešom platiti robu, može samo mala trgovina koja će pisati 'na paragonac' .. veliki ne mogu.. sustav.

-isti taj sustav je ono što veliki žele, ubrza, skrati, pojeftini.. no samo dok radi, dok ima struje, ili hakerski napadi itd.. tj kako nešto dođe kao prednost, pojavi se i mana iz samog tog koja do jučer nije postojala.. dok je mesar za uhom držao olovku i na škarnclu računao cijenu, nije trebao internet ili karticu, keš.. danas ne može poslovati bez struje, bez interneta.. ne može otkucati račun i tad mu ni keš ne pomaže, osim da piše blokić, ručno.. a to pola trgovaca danas više ne zna pa ni množenje-dijeljenje-zbrajanje.. ono što bi djeca u školi morala svladati ili što je svaki igrač bele radio malim prstom u snu do 162 :) .. danas više tog nema, izumire, klinci nemaju analognu naviku za sat, pola-frtalj.. nemaju čak ni približno vrijeme nego mi klinac kaže da će doći oko 17:32 .. :) ..

-točno.. kako će veliki krasti ako je keš ono što im to omogućava.. pa tako što ga prebace na neki otok ili konvertiraju u bitcoin.. a to oboje postoji upravo iz tog razloga, tj nije porezna oaza nešto samoniklo još manje BC.. a posljednjih godinu pogledajte npr trumpeka u tom coin kontekstu pa oni ljevičari-slobodnjaci koji ne žele nadzor države nek razmisle ako su na istoj strani kao i trumpek.. na kojoj su tad strani ekšli..

-kartično poslovanje.. i npr bankomati, tj ista-slična stvar je kao za telekome vlasništvo linija ili za hep-struju vlasništvo žica.. distribucija i naplata tog troška po toj osnovi, pa tako do sad banke deru na bankomatima, uslugama.. i ono što je država zaprijetila učiniti, uvođenjem državnih bankomata.. oduzimajući bankama taj izvor prihoda... kao i ostalih naknada, ograničenje itd..

-a kako kreće priča o kartičnom poslovanju i bankomatima.. vs nekad klasičnog, banka-šalter.. prvo, banka je kao zgrada-institucija nešto veliko, jako, reprezentativno, skupo.. i šalter, radno mjesto, radnik.. trošak, čistaćica, portir.. trošak poslovanja, no uračunat-pokriven kamatama-zaradom-uslugama.. i dođe digitalizacija, npr kartice-bankomati, .. smanji se broj šaltera, djelatnika, ušteda veća, manji trošak otvaranja bankomata.. povećana zarada banke. .. no kad je to završilo, banka opet želi zaraditi više, prirodna želja.. i podigne cijenu neke naknade, npr za vođenje računa.. jer i internet nešto troši, košta, struja, serveri.. mada je to uvedeno kao ušteda umjesto šaltera-djelatnika, to se sad zaboravi.. jer svaki posao je posao i može se naplatiti pa i svaka transakcija.. nema veze što je infrastruktura već otplaćena.. tako rade svi, hep, telekom, banke.. samo je druga roba-usluga u pitanju..

-naravno, svi kukaju o troškovima i svi žele podići cijenu, bilo kojom stavkom, naknadom.. i to je prirodna-normalna želja, koju teoretski kontrolira konkurencija-tržište.. no to može dok je tržište s više konkurencije i dok se igrači kao banke ili telekomi ne dogovore.. što je kažnjivo, no treba ih uloviti i procesuirati .. do tad nije kažnjivo :) .. i kao što je to radio npr alcapone s kvartovima-podjelom poslova po obiteljima, tako to može raditi i biznis, banke.. tj lakše im je dogovoriti se i odrati korisnike nego se konkurentski boriti i imati manju zaradu, a korisnik plaća, jer mora.. i tu kao nešto država sad želi barem formalno zaštititi korisnika.. no kako to obično biva, dok prođe superizborna godina čeka idući ciklus.. a država je mala-slaba, dok su matične banke i telekomi u velikim-jakima koji drmaju eu-om.. pa ono, tko kome što može, trumpek svima što poželi, ostali ne baš.. mada je pravda-zakon recimo isti, nije za svakog itd.

-kartično-digitalno-materijalno-keš.. ipak je napredak, mada može biti i negativnih primjera, ovisnost o struji.. no iptv-hdtv je bolji danas nego prije.. klimatizacija na svakom koraku, konfor.. troši se duplo više struje jer se duplo više toga troši-radi i time je ovisnost povećana a tako i problem kad dođe do prekida.. no to je tako.. pa ako nisam seljak koji ima vrt s mrkvom, kad je u dućanu nema.. nema je... hoćemo li zato imati vrt i mrkvu? grah, luk, kokoš, svinju? .. vraćamo se stoljeće unazad jer što ako nestane struje? .. vrijeme ide samo u plus, matematički može i minus, život ne.

-tad nam ostaje samo pametnije usmjeravati od početka-starta nečeg novog, ne kasnije popravljati veće promašaje, no promašaja mora biti, .. samo je pitanje koliko velikih-teških ili posljedice.

-ako je keš dobar, ostat će.. ako ga se izbaci tad je nepotreban.. a kiss pravilo kaže da ga tad i treba izbaciti, tj vidjet ćemo jel potreban .. čak ne moramo to mi, vidjet će i veliki, oni s druge strane ograde koje defaultno smatramo suprotnim-oponentima, da-ne kriterij, ako je on za da, ja sam za ne.. dok meni u tim promjenama smeta banalna glupost, npr zg-advent i sl. kad ne primaju keš, mada je to zakonska obveza.. ne zbog mene, nego zbog zakona koji postoji, zbog tog da zakon se poštuje ili ne.. čak i kad je možda loš, a ako je loš tad ga treba promijeniti i poštivati dalje zakon, ne kršiti ga i to javno-vlast koja donosi-provodi zakon, tj manje boli kad kriminalac krši zakon, jer to je normalno.. više kad to radi sama vlast-građani.. kao ne primanje keša mada je to zakonska obveza i takvo ponašanje je tad kažnjivo, no kazni nema.. a zašto se tad taj zakon ne izmjeni? ili-ili?

-jer ni oni veliki s druge strane nisu sigurni što im je bolje? .. možda :)

0 0 hvala 0
16 godina

Smijesno. Euro je digitalan odkada postoji. Mozda zele uvesti sustav prometa novcem mimo banaka? E to nece ici. 

Tako da cemu rasprava? 

0 0 hvala 0
17 godina
Nije problem sam digitalni euro. Problem je kada NEMAŠ IZBORA, kada nema druge opcije.
Kada ga uvedu, svim silama će pokušati ugasiti gotovinu.
A onda ste potpuno njihovi. Imaju punu kontrolu nad Vama.

Sve funkcionira kad je sve u redu. Ali u slučaju kakve katastrofe, rata... NEMATE NIŠTA u džepu osim plastične kartice koja ne vrijedi baš ništa.

Takve budućnosti se bojim.
17 godina
U slučaju kakve katastrofe, rata, sada sustava.... i pola plaće u džepu je više nego ništa.

Tada Te netko neće ni tražiti račun, kakva fiskalna blagajna.... biti ćeš sretan da možeš kupiti ono što ti treba.
16 godina

U slučaju katastrofe uzmem kaj mi treba dok ima i platim nakon katasrofe, ako ista prođe. Ak ne prođe onda je papirtnati novac jedino za potpalu logorske vatre.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
dankodr kaže...
..
Sve funkcionira kad je sve u redu. Ali u slučaju kakve katastrofe, rata... NEMATE NIŠTA u džepu osim plastične kartice koja ne vrijedi baš ništa.
..

-za razliku od papirnatog novca koji može služiti kao wc papir i potpala?

-dok sve radi, imaš oboje.. kad ne radi tad postane nevažno oboje. .. ili povratak na zlatni standard, robnu razmjenu itd.

15 godina
Ante kaže...

Placanje karticama nije nista nego skriveni porez na sve koji to koriste, cak i one koji koriste gotovinu. Zasto? Jer trgovci dignu cijene svima da pokriju cijenu naknada koje im uzimaju banke/visa/mastercard.

Teski lopovluk.

Srecom pa ce sada moci dignuti cijene svima a profit veci :D
Znate ono kada su ugostitelji pravdali visoke  cijene radi visokog PDV-a, pa je PDV smanjen a cijene ostale vidi vraga iste ili su porasle :D

7 godina
dankodr kaže...

digitalni euro ?

SHVAĆATE LI KAKVA JE TO PREVARA ?

Digitalni euro radi SAMO AKO IMATE INTERNET, struju, mobitel...kada sve funkcionira.

i onda dođe nova korona.. i netko kaže: od danas možete plaćati samo 15€ dnevno - i nemate pravo na više.

digitalnim eurom PRATE SVAKI VAŠ KORAK, SVAKU TRANSAKCIJU, SVAKI CENT  - Dakle potpuno ste goli pred njima ! APSOLUTNO NIKAKVA PRIVATNOST, APSOLUTNA KONTROLA NAD VAMA !

AKO NAM TO UVEDU - zaboravite na slobodu !

Ako nema struje ili interneta,

Dogodi se pad sistema na par sati,

to je toliko rijetko, da u tom slučaju, trgovac dijeli besplatno neke artikle, da klijentima olakša

Dogodi se pad sistema do 1 dan, to je već ozbiljnije, ljudi ostaju zatočeni u liftovima, tunelima, ima i stradalih

1-7 dana, već je kataklizma, ljudi obijaju trgovine, uzimaju pravdu u svoje ruke,
novac ne vrijedi, kartice ne rade. anarhija.

16 godina
dankodr kaže...
Nije problem sam digitalni euro. Problem je kada NEMAŠ IZBORA, kada nema druge opcije.
Kada ga uvedu, svim silama će pokušati ugasiti gotovinu.
A onda ste potpuno njihovi. Imaju punu kontrolu nad Vama.

Takve budućnosti se bojim.

Tko su to oni. To sta je Hrvatska i njen narod naviklo biti pod necijom okupacijom otkad je vijeka to je drugi problem. Da se desi pokusaj neke vrste diktature izade se na ulice i prosvjeduje, prvo mirno pa onda i "nemirno" dok se ne uspostavi normalan rezim. A to ako ces ti uvijek ovisit o nekome i nadat se da imas slobodu zbog par sarenih papirica u ruci onda ti imas vecih problema. Zao mi je svih sta su prosli yugu i rat i sad se boje svakakvih problema u sistemu i mrze ikakve inovacije jer sta ako sve propadne. Ako sve propadne odi u njemacku :)

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
17 godina
Entry Point kaže...
dankodr kaže...

digitalni euro ?

SHVAĆATE LI KAKVA JE TO PREVARA ?

i onda dođe nova korona.. i netko kaže: od danas možete plaćati samo 15€ dnevno - i nemate pravo na više.

digitalnim eurom PRATE SVAKI VAŠ KORAK, SVAKU TRANSAKCIJU, SVAKI CENT  - Dakle potpuno ste goli pred njima ! APSOLUTNO NIKAKVA PRIVATNOST, APSOLUTNA KONTROLA NAD VAMA !

AKO NAM TO UVEDU - zaboravite na slobodu !

Tko? Banka? Središnja banka? Guverner? Tko te prati? Ili možda Google/Apple jer 24/7/365 u džepu nosiš doslovno uređaj za prisluškivanje i praćenje? Ili jedna od 1000 stranica koja ti je stavila tracking cookie u browser?

Jesi registrirao auto? Imaš putovnicu? Jesi čuo za kamere na javnim površinama?

Kakva privatnost prijatelju. Pa to je umrlo kad su ovce prvi puta vidjele LCD ekrane (danas AMOLED) i zabljesnulo ih je čudo aplikacija u džepu.

Ako te je strah digitalnog eura, nemoj ga koristiti, nitko ti ne drži pištolj na glavi. Kad si kod toga daj otkaz, zatvori račun u banci, prodaj auto, baci mobitel, računalo, TV, doslovno svaki digitalni komad opreme koji imaš. I možda ćeš dobiti malo privatnosti.

Tebe kao pojedinca neče pratit nitko. Pratit če masovno sve transakcije i vrlo vjerovatno cijeli sistem bude upravljan nekim AI botom.

Samo ako se se neke neuobičajne stvari počnu dešavat, bit češ "zabilježen" kao sumnjiv.

Primjer? Prebacil si "poznatom dileru" 50 eura za travu..susjed ti je majstor, na crno ti je popravil vrata kaj škripe, prebacil si mu par eura za pivu...siguran sam da češ sam nač primjera di bi možda htjel da se nezna da si nekome nešto platil..

Dok je keša, privatnost nije umrla.

Keš bude sigurno istisnut iz opticaja i zamjenjen digitalnim, ali ne vjerujem da če se to desit tako brzo.Vjerujem da če proč desetlječa dok se to ne desi.

Ali zato su tu anonimne kripto valute, tako da nismo baš 100% fucke*.

7 godina

Digitalni euro nije inovacija, nego dio priče, puzzla jedna od nekoliko. Na taj digitalni euro ćeš dobivati UBI (Universal Basic Income). Ali neš' smjet trošit kako ti želiš nego , kako ti ONI, kažu. Sve će biti zabilježeno na što se troši, kako i kad.

1 1 hvala 0
16 godina

Što prije to bolje, nebu više doktoru ispod stola, rakiju iz garaže, cigarete na placu, majstor na crno, iplata plaće pola na ruke pola na račun itd. itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
dankodr kaže...

Ja bi osobno htio da imam izbor valute u svakom dućanu sa čime ću platiti.

Ali NEMAM IZBOR platiti dolarima, yenima, rubljima... sve nam je nametnuto od strane "njih", pa tako i gotovina, šta prije to naučite lakše ćete živjeti.

16 mjeseci
Malo se podrugljivo piše za kršenje privatnosti , uobičajeno kao i kod onoga što nas prate na sve moguće načine putem mobitela u stilu "ja nemam što sakriti pa nek' me špijuniraju", no kako reče Snowden: "to je u rangu kao da kažeš ja ne trebam pravo govora zato što nemam što za reći"! Ako nemaš ti što za reći ima ljudi koji imaju, jel'.

Opet, nije problem da vide sve transakcije nekog seljačne , Alije Sirotanovića koji nema što za sakriti , nego je problem što vide sve transakcije kao i što prisluškuju politički aktivnu osobu , ili neke osobe od značaja zato što se te informacije mogu zloporabiti , za ucjene, za prisluškivanje poslovnih tajni i druge uobičajene stvari što psihopati na funkciji inače rade.
Jel kužite sad, nije problem što nemaš što sakriti , problem je kad si na nekoj funkciji te imaš neprijatelje na funkciji ili si nekome prijetnja pa će ti tražiti najmanju grešku da te se riješi. Pa da moraš paziti na svaku novčanu transakciju, nedaj bože ljubavnici kupiti buket , ode karijera i brak 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2025 0:25 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Previse vas je kontra uvodenja toga i kontra dosta drugih odluka, ali idalje nista ne poduzimate. Da se toliko bojite za svoju slobodu valjda bi napravili nekakve prosvijede pokusali promijeniti situaciju a ne samo lajali. Ja osobno podrzavam svaki oblik tehnoloskog napretka pa tako i ovaj

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 0
10 godina
dankodr kaže...
U slučaju kakve katastrofe, rata, sada sustava.... i pola plaće u džepu je više nego ništa.

Tada Te netko neće ni tražiti račun, kakva fiskalna blagajna.... biti ćeš sretan da možeš kupiti ono što ti treba.

U takvom slučaju, ti šareni papirići nisu dobri niti za dupe obrisati - treba ti wc papir, čista voda, medicinske potrepštine, konzerve mesnog nareska i graha, gorivo - robna razmjena. Što ću sa 100€ ako ne radi nijedna trgovina, nijedan bankomat? Da, možda par dana na račun nekih optimista ali tamo nakon 5, 7 dana gdje apsolutno ništa ne radi, situacija se naglo mijenja. Optimistične promjene govore o tome da infrastruktura može preživjeti 30ak dana bez održavanja, nakon toga se vraćamo na tvorničke postavke i plaćanje čepovima coca-cole.

Dakle, ili ćeš pregrmjeti 5 dana neku manju katastrofu nakon čega se sve vraća u normalu (pa i digitalni euro) ili je bye-bye... Ionako smo na rubu. Digitalni euro je najmanji problem koji imamo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice